349 of 1542
Nominaties Stripschapprijzen 2023 en winnaar P. Hans Fankfurtherprijs 2024
In een persbericht maakte Het Stripschap vandaag de nominaties voor de Stripschapprijzen bekend en ook de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs voor verdiensten aan het Nederlandse striplandschap. Deze prijzen worden op zaterdag 16 maart uitgereikt in het Forum in Groningen.
De jury was dit jaar samengesteld uit: Ingrid Huijsman (oud-Zone 5300-redactrice/Cross Comix-medewerker, winternachten), Hans van Oudenaarden (stripmaker/winnaar Stripschapprijs 2023), Kees de Boer (prentenboekenmaker, cartoonist, co-hosted Stripjournaal), Holly Moors (Moors magazine), Marloes Dekkers (colorist/winnaar P. Hans Frankfurtherprijs 2022) en Peter Thuis (winkelier van De Noorman in Arnhem). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist Cok Jouvenaar.
De Inktpot wint P. Hans Frankfurtherprijs 2024
"De Inktpot bestaat twintig jaar. Om dit jubileum, en jaren van bijzonder en eigenzinnig werk te belonen, draagt de commissie dit Utrechts stripcollectief voor als winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2024. Het is meer dan een bijzondere verdienste dat dit Domstadse stripbolwerk al jaren mogelijkheden zien om hun strips aan de man te brengen. De inktpot opereert als een soort kweekvijver, met oog voor kwaliteit en professionaliteit.
De draagkracht en bekendheid heeft het collectief vooral te danken aan Albo Helm. De in Zwitserland geboren en vooral geëngageerde tekenaar mag zonder overdrijven de drijvende kracht van het stripplatform genoemd worden. Samen met Niels Bongers en Nico Stolk richtte hij in de herfst van 2003, De Inktpot op. Doelstelling was om middels een eigen kwartaalblad te laten zien hoeveel talent aan stripmakers, cartoonisten en illustratoren er in de stad actief zijn. Het eerste nummer van De Inktpot- Utrechts Beeldblad was binnen een vloek en een zucht uitverkocht. Na een aantal jaren en veertien edities werd de focus verlegd naar de uitgave van boeken. Ieder boek kent een onderwerp of thema waar de Utrechtse stripmakers zich op kunnen uitleven. Interessant is te zien hoe verschillend het werk en de stijlen zijn van de stripmakers onderling.
De afgelopen twee decennia hebben diverse stripmakers van naam zich aangesloten bij het gezelschap. De kersverse winnaar van de Stripschapprijs Wilma van den Bosch is een van de namen. Ook strip- en cartoonmakers als Wilbert van der Steen, Ype Driessen, Merel Barends, Argibald, Matt Baaij, Rob van Barneveld en Joshua Peeters slaan regelmatig hun slag. De kracht van het geheel is natuurlijk de gemene deler, toch wil de commissie de rol van Albo Helm extra benadrukken. Zonder zijn enorme drive zou De Inktpot slechts bekend blijven binnen de stadgrenzen. Het is simpelweg niet te tellen hoeveel uitgaves en werk bij de rest van de Nederlandse lezers en stripliefhebbers is terechtgekomen. Als geen ander weet Albo de club te verkopen en is hij uitgegroeid tot het gezicht van de club.
De liefde voor de Domstad uit zich niet alleen bij de vorm van strip, maar ook bij de verschillende historische gebeurtenissen in de stad waar het collectief bij kan aanhaken. Dit heeft geresulteerd in een aantal bijzondere uitgaves, die zelfs de nodige aandacht en reacties kregen uit het stripcircuit zoals: Turkatoon, De Dans van de Gezanten, De Halsdoek van Cunera en De Dwaalgids van Utrecht. Vanzelfsprekend stond het afgelopen jaar voor De Inktpot in het teken van het porseleinen jubileum. De stripmakers treden regelmatig in de spotlights. Bewonderenswaardig is de overzichtstentoonstelling in het stadhuis en de fantastische uitvoering van het Groot Utrechts Monsterboek. Hierin worden middels geïllustreerde volksverhalen en prachtige paginagrote platen getoond wat voor kwaliteit de club in huis heeft. Om kort te gaan: hét moment om dit stripmakers collectief te honoreren met de P. Hans Frankfurtherprijs."
Nominaties voor het Album van het Jaar 2023
De Adem van de Duivel (Ken Broeders, uitgeverij L): "Het tekenwerk van Ken Broeders is al vaak geroemd, maar de commissie kan er geen genoeg van krijgen. Jaloersmakend werk van het hoogste niveau. Met Driftwereld scoorde hij al dikke cijfers, maar nu gaat hij een paar stappen verder. Een verhaal gebaseerd op de gebeurtenissen in IJsland toen de vulkaan Laki in 1783 met het nodige geweld tot leven kwam. Broeders vertelt het verhaal middels de jonge Benjamin en laat niets aan het toeval over. Een verbluffend visueel spektakel dat van de pagina’s afspat.
Alsnog (Willem Ritstier en Andrea Kruis, Menlu): "Alsof we naar een Nederlandse feelgood-movie kijken, maar dan op papier. Willem Ritstier gaat aan de slag met het alledaagse of hij wil zeggen: ‘Ja zo kan het gaan.’ In Andrea Kruis vond hij de perfecte tegenpool om het verhaal op papier te zetten. Uiteraard zie je de invloed van haar grote vader. Gelukkig zit dat nergens in de weg en weet ze raad met het repertoire van de scenarist. Een amusant verhaal dat aan de ene kant wat onverwacht oogt maar aan de andere kant ook volkomen voorspelbaar is."
Knipperen & Ademen (Micky Dirkzwager, Scratch Books): "Hilariteit alom. Maar ook een boek om stil van te worden. Je moet maar lef hebben om zo’n afstudeeropdracht in te leveren. Micky Dirkzwager deed het en lof werd haar deel. Met vaart, humor en de nodige klappen van de zweep wordt hier alles blootgelegd. Nergens zwaar op de hand maar beheerst en vol vertrouwen. Een boek dat je maar één keer kunt maken."
Naar Texas en Terug (Jeroen en Boris de Leijer, De Harmonie): "Een roadtrip met twee gezichten, schreef een recensent over dit deels autobiografisch relaas van vader en zoon De Leijer. Een reis die voor beiden een frisse therapie bleek te zijn. Meeslepend tot op het bot op een originele manier. Zo volgt het duo de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en leer je als lezer weet iets over hamburgerketens. We kennen De Leijer van Eefje Wentelteefje maar zo lichtzinnig en onbegrensd is dit verslag zeker niet. Des te knapper is deze roadtrip op papier."
Het Verhaal van Vlaanderen (Harry de Paepe en Frodo de Decker - Standaard uitgeverij): "Vlaanderen Boven, zong Raymond van het Groenewoud in 1978 en hij had gelijk. Hoeveel toffe en succesvolle strips komen niet bij onze zuiderburen vandaan. Net zo interessant is de geschiedenis van het Nederlandssprekende deel van België. Zo werd er een televisieserie over gemaakt en mocht een stripversie niet uitblijven. Een enorme opgave voor het duo De Decker en De Paepe, maar wat de commissie betreft zijn ze er prima in geslaagd."
Nominaties voor het Jeugdalbum van het Jaar 2023
Tim de Kleine Boswachter - Het Bospretpark (Jan Paul Schutten en Emanuel Wiemans, Volt): "Een heerlijk boek waar je als kind uren mee zoet kan zijn. Zijn het niet de raadsels en spelletjes, dan vermaak je je met het verhaal. Jan Paul Schutten is voor geen kleintje vervaard en weet simpelweg een eerste klas avontuur te schrijven dat boeit voor zowel jong als oud. Emanuel Wiemans is een tekenaar waar de commissie gewoon meer van wil zien. Fris, eigentijds en toch met een klassiek karakter."
Jules Verne 2: Mijn Neef Bram & het Geheim van Nell (Robbert Damen en Daniel van den Broek, Menlu): "Vorig jaar werd het eerste deel al genomineerd. De commissie van dit jaar werd extra verrast toen bekend werd dat deel twee dit jaar het levenslicht zag. Niet alleen heeft het duo Van den Broek / Damen met de nodige vreugde de verhalen van de kleine Jules Verne vormgegeven. Het zijn gewoon ouderwets fijne stripvertellingen die de leden van de commissie als kind heel graag lazen. En die ze nog steeds voelen. Een traditie die in ere moet blijven."
De Romeinen 1: De Bataafse Opstand (Kristof Berte en Tim Artz, Syndikaat / Uitgeverij L): "Een beetje Asterix, een beetje geschiedenis, een beetje humor, een beetje avontuur. Kortom de ideale ingrediënten voor een ouderwets humoristische avonturenstrip. Onvervalst en kwiek tekenwerk zorgt ervoor dat de lezer meegenomen wordt in de lotgevallen van de drie hoofdrolspelers. Logischerwijs zit er toch een addertje onder het gras. Zo hoort een klassiek verhaal in elkaar te steken."
Nominaties voor Info & Integraal van het Jaar 2023
Nu Ik Er Nog Ben - Autobiografische Columns (Dick Matena, Uitgeverij L): "Een man met meer dan vijftig jaar voetsporen in het stripvak kijkt nergens meer van op. Geef Dick Matena een stoel en laat hem vertellen. Dit doet hij als geen ander, met de nodige zelfspot en kwinkslag. Als middelpunt van het Nederlands stripimperium rijgt hij de ene anekdote na de andere aan elkaar. De columns zijn even herkenbaar als onthullend. Het Nederlandse stripcircuit had zonder deze man er heel anders uitgezien."
Piet Wijn Biografie (Jan Willem de Vries, Het verdient een boek!): "Piet Wijn (1929 – 2010) groeide dankzij Douwe Dabbert uit tot een van Nederlands geliefde stripmakers. Dat hij een vakman van de bovenste plank was, is bekend. Maar hoe was hij als persoon? Meer dan vier decennia zat hij dag in, dag uit aan zijn tekentafel geplakt. Tekenen was geen vak maar zijn passie. Jan-Willem de Vries is voor geen kleintje vervaardigd en levert fraai werk af. Duidelijk met liefde voor het werk van Wijn maar ook met gedegen kennis."
De Generaal Gaat Integraal 8: 1991-1997 (Peter de Smet, samenstelling en dossier: Erwin Lammerts en Mariella Sormani, Uitgeverij Personalia): "Met dit deel wordt de integrale reeks rond de successtrip van Peter de Smet (1944 - 2003) afgesloten. Twintig jaar na de dood van deze stripmaker blijkt De Generaal nog steeds een grote fanschare te hebben. Hoewel dit de strips zijn uit de nadagen van de legendarische stripreeks werkt het nog altijd op de lachspieren. Het onderhoudende en fraaie dossier is gewoon de slagroom op de taart."
349 of 1542