De Vermoeide Vorst in oktober 2024 bij Manteau

14 september 2024 Vooruitblikken

Na de voorpublicaties in De Morgen en Humo verschijnt het politieke sprookje — of gruwel, want het gaat over de Belgische politiek — De Vermoeide Vorst in een hardcoveralbum van 48 pagina's bij ManteauKim Duchateau tekende het op scenario van politiek specialist én stripliefhebber Noël Slangen. Voor het eerst schreef hij een stripverhaal.

De strip liep veertig dagen lang tot de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Aan verkiezingen geen gebrek, want het album verschijnt kort voor de gemeenteverkiezingen. De Vermoeide Vorst volgt in de lijn van Pest in 't Paleis, een politieke satire uit de jaren 1980 door Jan Bosschaert en Guido Van Meir, en bij uitbreiding klassiek geworden Vlaamse krantenstrips waarin de politiek vaak door een satirische bril werd bekeken.

"Jarenlang vocht de Vermoeide Vorst voor zelfbestuur voor zijn fiere graafschap Flandria. Maar na jaren vechten is hij moe. Hij onderneemt een laatste poging, in de hoop zijn afspraak met de geschiedenis niet te missen. Daarbij rekent hij op een verbond met King Connah, maar dat willen anderen niet zomaar laten gebeuren. De Vermoeide Vorst wordt omringd door een hofhouding van handlangers, trawanten en kornuiten, terwijl een vreemd amalgaam van tegenstanders, antagonisten, regelrechte vijanden en barbaren ondertussen zijn land en zijn volk onder de voet lopen."