Een spin-off voor De Arabier van de Toekomst

3 september 2024 Vooruitblikken

Tussen 2015 en 2023 verscheen de complete vertaling van de zesdelige reeks De Arabier van de Toekomst. Het werd een waanzinnig succes. Van de reeks zijn al meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht in drieëntwintig talen, letterlijk over de hele wereld... behalve in het Arabisch. In het Nederlands verschenen de albums bij De Geus.

Riad Sattouf beschreef daarin zijn autobiografische omzwervingen in Frankrijk, Libië en Syrië als kind van een Syrische vader en Bretoense moeder. Die verhuizingen in het zog van zijn fanatieke vader hebben geleid naar de breuk tussen zijn vader en de rest van zijn gezin. Sattoufs vader vergleed almaar meer in extreme religie, racisme en negationisme et de bedoeling de "perfecte "Arabier te zijn.

In deel 5 gaat het over de ontvoering van Riads broertje Fadi. Over die periode gaat het in de nieuwe reeks Moi, Fadi, le Frère Volé (Ik, Fadi, de Gestolen Jongen). Deel 1 verschijnt in oktober in het Frans en beslaat de periode 1986 tot 1993. Fadi is de verteller in dit nieuwe project. Op Instagram vertelt Riad dat hij deze strip al tien jaar voorbereidt. Hij schreef en tekende het op basis van de gesprekken die hij met zijn broer in 2011 en 2012 hield. "Het geeft eindelijk het woord aan Fadi. Hij vertelt over zijn ongelooflijke kindertijd met mijn vader en dat werpt een heel ander licht op De Arabier van de Toekomst", voegt Road eraan toe.

Het Franse deel 1 telt 152 pagina's in kleur en wordt uitgegeven door Les Livres du Futur, een nieuwe uitgeverij die Sattouf zelf heeft opgericht. Een vertaling is nog niet aangekondigd.