Uitgeverij L in oktober 2024

30 augustus 2024 Vooruitblikken

Oktober is altijd een productieve maand voor Uitgeverij L. Dat is dit jaar niet anders. Er zijn elf nieuwe titels te verwachten, met dan nog verschillende uitvoeringen erbovenop. Die vind je bij elkaar in de rubriek Te verschijnen met alle details. Hieronder stellen we ze ook aan je voor.

Dating for Geeks 16: The-End_Final-Edit_Def_Def_Version2B

Nadat Kenny Rubenis een betaalde voorpublicatie voor zijn gagreeks Dating for Geeks verloor, kon hij nog een tijdlang zijn fans van nieuw materiaal bedienen dankzij een succesvolle crowdfunding. Hij kon daardoor ook een waardig slot voor zijn hoofdpersonages uitwerken. Dat is nu eveneens te lezen in dit allerlaatste album.

"Dating. Als single op zoek naar een partner om uiteindelijk mee te trouwen is dat de eerste stap. Maar wat als jouw toekomstige echtgenoot meer interesse heeft in action figures in de originele verpakking, dan bovenop een taart? Of als de bruid van je dromen liever geld uitgeeft aan tickets voor een comic con, dan aan een romantische huwelijksreis?

Dating for Geeks is een strip voor iedereen die iemand zoekt om samen vintage mee te worden, iedereen die al iemand gevonden heeft die je onvoorwaardelijk steunt als je dat ene lastige level maar niet uitgespeeld krijgt en iedereen die liever solo rondvliegt in de Millennium Falcon dan in een saai huwelijksbootje stapt."

Dutch 2: Outlaws op de Vlucht

Van deze 'polderwestern' zijn drie delen gepland.

"Dutch ontvlucht het Wilde Westen om een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen in het ‘beschaafde’ Europa. Hij breekt met van de eeuwige cirkel van geweld en reist naar de geboortegrond van zijn voorouders, de Peel. Door de locale turfbaron wordt hij in dienst genomen als een soort sheriff om de orde te bewaren in een dorp vol spanningen. En dan is er ook nog de dorpsjuf Wies. Zij lijkt voor Dutch te vallen, maar vergeet dat er nog iemand een oogje op haar heeft. En die rivaal laat zich niet zomaar aan de kant zetten..."

Elsje 14: Beugelbekkie

“Dit album draag ik op aan iedereen die een beugel krijgt, nu een beugel draagt of een beugel heeft gehad. En aan iedereen met een verzonnen vriendje of broertje, aan iedereen die graag een zeehond als huisdier wil, aan alle verliefde honden en zelfrijdende auto’s, aan alle fans van Sinterklaas, en o ja, aan mijn vader en moeder (anders houden die mijn zakgeld in).”

Was getekend: Elsje.

De Erfenis

Behalve de tekenaar van January Jones is Eric Heuvel ook de tekenaar van heel wat complete stripverhalen met een educatieve insteek. Frank Jonker werkte in opdracht van Brabant Herinnert voor hem De Erfenis uit, waarin we terug meegenomen worden naar de Tweede Wereldoorlog. Voor Heuvel is dat vertrouwd terrein na andere educatieve strips. Jonker is de scenarist van onder meer Disney-strips, Hel en Max Miller en werkte samen met Eric Heuvel aan Bob Evers, Nieuwe Vrienden en de commerciële opdrachtstrip Het Van Walraven Testament.

"Terwijl de familie op de boerderij van de pas overleden 91-jarige Kees Peters over de erfenis ruziet, verkennen drie kinderen de rest van de boerderij. In een achterafkamertje vinden ze een doos met allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en bij ieder voorwerp hoort een verhaal. Verhalen van verzet, verraad en vervolging, die Kees na de oorlog heeft verzameld. Via de erfenis van Kees en hun eigen speurtocht naar het verleden ontdekken de kinderen wat er tijdens de oorlog in Noord-Brabant is gebeurd en welke rol hun familieleden daarbij speelden. En dan blijkt dat Kees al die tijd nog één verhaal achterhield..."

De Erfenis (luxe)

Het 64 pagina's tellende De Erfenis verschijnt in softcover (10,95 euro) en hardcover (22,95 euro). Van dit album verschijnt ook een luxe met linnen kaft en een genummerde en gesigneerde ex libris in een oplage van 250 exemplaren (49,95 euro).

Isa Locus 4: Buiten de Wet

Buiten de Wet is het vierde avontuur van Fred de Heijs heldin Isa Locus na De Kaart (2017), Safehaven (2019) en Losgeld (2022). We geven de albums in onze databank zelf de reeksnaam Isa Locus. Het eiland Roca Verde, waarop ze terechtkomt, is de titel van nog een ander album van Fred de Heij dat in 2017 bij Xtra verscheen. Dat moest eigenlijk een verhaal van duizend pagina's worden met een wisselende cast waarvan al een personage opdook in De Schuilplaats (2012).

"Isa Locus. Ze lijkt lief en aardig, maar is dat niet. Als de situatie erom vraagt, pakt ze een automatisch wapen en schiet iedereen die in haar weg staat overhoop. Voor haar vrienden Paul en Julia gaat ze door het vuur. Gelukkig maar, want Julia is bijvoorbeeld een echte problemenmagneet. Uit haar verleden glibbert een schaduw omhoog. Een voormalige verloofde, die vindt dat Julia hun verloving op een onverdraaglijke manier verbroken heeft en zint op wraak. Julia verwacht geen hulp van de politie omdat ze onterecht gezocht wordt voor moord. Want ook al heeft ze zo’n beetje een heel kerkhof gevuld, deze dode was niet haar schuld. Julia en Isa trekken de jungle in, op de voet gevolgd door de wraakzuchtige ex. De jacht begint en al snel spatten de kogels in het rond."

Ode aan Franka's De Tanden van de Draak 2

Het Franka-tweeluik De Tanden van de Draak sprak zo tot de verbeelding van Franka-kenner en -verzamelaar Rob Lamping dat hij een prachtig project bedacht. Aan tweeëntwintig bekende en minder bekende stripmakers vroeg hij namelijk een hommage te brengen aan de beroemde creatie van Henk Kuijpers. Dat resulteerde in 2021 in een eerste artbook onder de titel Ode aan Franka’s De Tanden van de Draak. Het project was zo’n succes dat een vervolg niet kon uitblijven, en dat is dus deze nieuwe bundeling geworden, nu met illustraties van drieëntwintig tekenaars. Opnieuw spelen getalenteerde stripmakers met de covercreatie van Henk Kuijpers, die Rob op zijn beurt weer graag met je deelt."

Ode aan Franka's De Tanden van de Draak 2 (luxe)

Van de uitgave in hardcover (24,95 euro) verschijnt ook een luxe-editie met linnen kaft en een genummerde en gesigneerde ex libris in een oplage van 100 exemplaren (79,95 euro).

S1ngle 19: Doctor Love

Het inmiddels derde album bij Uitgeverij L nadat de reeks bij De Harmonie in album uitkwam.

"Single Floor wil een man voor de zomer. En het liefst eentje waar Stella nog niet mee naar bed is geweest. Dus blijft alleen dokter Van Swieten over. Tot verbijstering van Fatima, Nienke en Stella gaat Floor daten met de impopulaire dokter, die zelf ook niet weet wat hem overkomt. Het is een bizarre zomerflirt die gedoemd is te mislukken. Maar dan ontdekt Floor een verrassende kant van Van Swieten, die haar hart sneller doet kloppen."

Storm 34: De Jagers van Umatopee

"Na de enorme explosie waarbij het onderzoeksschip De Archivaris verloren ging zijn Roodhaar en Nomad zonder Storm verder getrokken. Ze belanden op een van de smerigste plekken van Pandarve, Ondranides, beter bekend als De Afvalplaneet. En hier doen ze een bijzondere ontdekking..."

Storm 34: De Jagers van Umatopee (luxe)

Zoals steeds verschijnt dit album in drie uitvoeringen: een softcover (9,95 euro) en hardcover (19,95 euro) van 48 pagina's en een luxe van 64 pagina's met een andere coverillustratie, een linnen rug, een achtergronddossier en een genummerde en gesigneerde ex libris in een oplage van 300 exemplaren (49,95 euro).

Suus & Sas 26: Iedereen een Knuffel

"Suus en Sas zijn niet alleen elkaars beste vriendinnen, maar ook die van hun lezers. Ze worden ook wel ‘de grappigste tweeling van Nederland’ genoemd. In Iedereen een Knuffel begint Suus een friethunkmuseum, krijgt Sas bijles vanuit Suriname en ziet Sam meer knuffels dan hem lief is."

Trollen van Troy 26: De Ballade van de Natte Zee

"Op Troy vind je allerlei wezens, maar het gevaarlijkst voor de mens zijn ongetwijfeld de trollen. Hoewel deze woeste rovers ook best sympathiek zijn. Ze jagen op draken, verzamelen boeren en hebben daar talloze heerlijke recepten voor. De grappige avonturen van een wilde trol en een meisje spelen zich af twee eeuwen voor Lanfeust zijn entree maakt in de wereld van Troy."

In dit verhaal wordt Pröfy geprikt door een vreemd insect en begint hij zich te gedragen als een driejarige trol. Door een samenloop van omstandigheden belandt hij via een teleportaal op een tropisch eiland aan de andere kant van de planeet. In zijn plaats verschijnt een trol van dat eiland met een gevangene die hij net zou verorberen. Die gevangene is een piraat. Om Pröfy terug te vinden, moet Waha naar het eiland gaan.

Wynona 2: Het Offer

"In dit tweede en laatste deel van het tweeluik Wynona neemt tekenaar/schrijver Hans Van Oudenaarden de lezer mee naar een wereld waar, vanwege enorme zonneactiviteit, alle digitale apparatuur is gestopt met functioneren. Een wereld waar de mens heeft moeten leren opnieuw te functioneren alsof er nooit computers hebben bestaan. Een wereld waarin een enkeling een verschil kan maken. Een groot verschil.

Wat is er in godsnaam aan de hand met Daniel Favreau? Sinds hij de beeldschone Wynona Whitehorse heeft ontmoet, is de louche, altijd dronken, tweederangsadvocaat zichzelf niet meer. Daniel is totaal gefascineerd door deze Wynona. Het meisje herinnert hem aan de man die hij ooit was, de jonge, talentvolle, idealistische Daniel. En hoe Daniel zich ook verzet, hij begint in te zien dat de oude, rechtvaardige krachten die kennelijk nog in hem schuilden, vanaf nu geen tegenspraak meer dulden. Elke keer als Daniel de andere kant wil opkijken, voelt hij een monster in zich ontwaken. En niet een figuurlijk monster, maar een letterlijk monster, in de vorm van een enorme beer! Er zit niks anders op! De hopeloos verliefde Daniel Favreau moet alsnog iets groots doen met z’n bedorven leven. Hij moet de wereld redden, of hij dat nou wilt of niet."

Wynona 2: Het Offer (luxe)

Behalve een editie als softcover (9,95) en hardcover (19,95) van 48 pagina's komt dit album ook uit in een luxeversie van 64 pagina's met een andere coverillustratie, linnen rug, achtergronddossier en genummerde en gesigneerde ex libris in een oplage van 300 exemplaren (49,95 euro).