Vreemde Vogels boven Eben-Emael

Tekenaar(s)
Mario Boon
Scenarist(en)
Mario Boon
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Veroveringsnederlaag

Die ochtend in Laken.

"Welkom, meneer De Wever. ‘oe vlotten de formaties?"

‘"De Vlaamse heel goed. De Belgische zou een pak sneller gaan als ik niet om de haverklap hier verslag moest uitbrengen, sire. Misschien toch eens werk maken van ons programmapunt over de afschaffing van de monarchie..."

"Haha, die ‘umor van u toch altijd! Koffie? Zwartgallig, zeker?"

"Hmpf, maar inderdaad: zwart. Over zwartkijken gesproken: zijn de kindjes klaar voor het nieuwe schooljaar?"

"Zeker. U weet dat ons Elisabeth aan ‘arvard is begonnen?"

"Net op tijd is die woke rectrix verdreven, dus dat komt wel goed met uw dochter... Als ze nog een job heeft wanneer ze terugkomt tenminste..."

"Kostelijk, meneer De Wever. ‘eeft u nu al een regering om aan te bieden?"

"Nog niet, sire. Maar om hier niet met lege handen te komen, heb ik een cadeautje mee voor uw jongens, nog voor hun goed rapport, zeg maar."

De premier elect-volksvertegenwoordiger-burgemeester-partijvoorzitter-informateur-enzovoort (pvbpi+) overhandigde de vorst de strip Vreemde vogels boven Eben-Emael. Die nam het werkstuk van Mario Boon nieuwsgierig aan.

"Ah, de fameuze verovering van het onneembare fort door de nazi’s met hun zweefvliegtuigen", wist de koning, die zijn vaderlandse geschiedenis kende.

"Een gedetailleerd en aanschouwelijk feitelijk verslag van de dagen rond 10 mei 1940 in het fort, via enkele personages geconcretiseerd en gelardeerd met wat persoonlijker toetsen en bovendien voorzien van een informatief dossier achteraan. Heel aardig, overigens, hoe de auteur de link legt met de Romeinse tijd", wees BDW de vorst enthousiast op de eerste bladzijden. "De strijd van de Eburonen, in dezelfde regio, bij de Maas."

‘"O ja, wat Julius Caesar ertoe bracht de Bélgen als de dappersten van alle Galliërs uit te roepen", glunderde Filip.

"Tot hij een serieus gat in hun begroting sloeg, sire. Maar wat de historie van Eben-Emael uw zonen en ook ons vooral leert: zelfs al behalen de fascisten een overwinning, zoals op 9 juni, ze verliezen uiteindelijk de oorlog."

"Laten we ‘et ‘open, meneer De Wever. Zelfs met al die vreemde vogels in het parlement."

KOEN DRIESSENS

Reeks
Vreemde Vogels boven Eben-Emael
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 16,99