Oogachtend in oktober en november 2024

26 augustus 2024 Vooruitblikken

Deze week verschijnen bij Oogachtend de Hanco Kolk-strip Wat Vooraf Ging en een heruitgave van het bij Soul Food Comics uitverkocht geraakte Alle Dagen Ui door B. Carrot, van wie eerder dit jaar Uitweg verscheen. Dit najaar verschijnen nog meer strips waarvan we er hieronder al drie van kunnen voorstellen. Je vindt deze ook terug in Te verschijnen.

Een Avontuur van De Ridder 1: Heer Donkerduister (oktober)

Frodo De Decker is een talentrijke illustrator voor diverse opdrachtgevers die wij natuurlijk hoofdzakelijk kennen als striptekenaar van De Ridder en recenter historisch-komische albums als Het Verhaal van Vlaanderen en Het Lot van Brugge. Daarin kan hij ook eens uitpakken met mooie bladschikkingen. Dat past hij ook toe in Heer Donkerduister, het eerste lange vervolgavontuur van De Ridder. Voor de financiering van het album lanceerde Frodo een crowdfunding. Dat werd een eclatant succes met 340% van het vooropgestelde bedrag. Daardoor kon hij niet één, maar twéé lange avonturen maken. Die zullen verschijnen onder de reeksnaam Een Avontuur van De Ridder waarvan Heer Donkerduister deel 1 is.

Het verhaal van Heer Donkerduister: "De mooiste prinses ter wereld, prinses Lelie, is in gevaar. Haar trouwe hofdame Agatha reist stad en land af op zoek naar de held die haar kan redden uit de klauwen van de humorloze heer Donkerduister en zijn leger van nare narren. Onbedoeld komt deze last — bij gebrek aan beter — op de ijzeren schouders van onze Ridder te vallen. Het zal ons benieuwen hoe dat af mag lopen."

Na Jou (oktober)

Na Jou is het 176 pagina's tellende stripdebuut van de in Brugge geboren tweelingzussen Frauke en Elke Leenhouwers. Voor het hoofdpersonage nam allroundkunstenares Frauke foto's van haar zus om haar dan in potlood over te tekenen voor het stripverhaal dat ze samen uitwerkten. Frauke houdt van schilderen, tekenen, illustratie, schrijven, aardewerk. Elke is leerkracht Engels en Muzikale Opvoeding. Ze acteerde ook in de film Happy End en met haar zus in de kortfilm Sisters. Een extra weetje, de zussen zijn nichtjes van cartoonist Marec.

Het idee voor Na Jou rijpte zo'n tien jaar geleden en een jaar of vijf geleden zijn ze het beginnen uitwerken als een woordloos verhaal in potlood, toen nog onder de titel Alles Weegt Lichter in Water, Behalve Verdriet. Liefdesverdriet is het thema van Na Jou, een verhaal van een verlies, met herkenning en troost voor lezers om een tijd waarin woorden vaak tekortschieten.

Op Pulpdeluxe.be vind je een preview van de eerste tien pagina's.

Meus via Altus (november)

"Straffe toeren, tetten en vervangstukken: tijdens de rookpauzes in tattooshop Meus via Altus wordt vooral daarover geluld. Niemand kan echter tippen aan de straffe verhalen van Paco, de baas van de zaak.

Ex-paracommando, ex-buitenwipper en ex-gangster: zeggen dat de 'Sinbad van de West-Vlaamse Onderwereld' geleefd heeft, is een understatement van jewelste. Stripmaker Josse Pommé mag als beginnend tatoeëerder ervaring opdoen in deze kleurrijke tattooshop. De machtige voorvallen en de stoere, vaak scabreuze, verhalen van collega’s en klanten waarvan hij getuige is vormen de basis voor deze fly on the wall docustrip. Welkom in Meus via Alta. Kijk gerust eens rond terwijl u beslist welke tattoo u wilt, maar snuif vooral de unieke sfeer op. U zal uw ogen en oren niet geloven..."