Red Dust uit Comanche komt terug in graphic novel van Romain Renard

30 juli 2024 Vooruitblikken

In 1969 creëerden Hermann en Greg de westernreeks Comanche die al snel uitgroeide tot een klassieker in het genre. Na tien delen hield Hermann ermee op om andere wegen te bewandelen, te beginnen met Jeremiah en De Torens van Schemerwoude. Michel Rouge nam het van hem over en tekende nog eens vijf albums. Rodolphe schreef mee aan het laatste verhaal na het overlijden van Greg. Sinds dat vijftiende deel uit 2002 kwam Comanche meermaals terug in integrale uitvoeringen en luxe-edities, maar de reeks ontsnapte aan spin-off-, comeback- of reboottrends. Tot nu. In oktober 2024 staat alvast in het Frans het 160 pagina's tellende Revoir Comanche (Comanche Terugzien) gepland bij Le Lombard. De dikke graphic novel, met nogal wat cinematografische zwart-witsfeer is in niets te vergelijken met de klassieke stripreeks.

De Belgische stripmaker Romain Renard is er de tekenaar en scenarist van. In vertaling is van zijn hand American Seasons, The End (een biografie van Jim Morrison) en het onvoltooid gebleven Melvile (na één deel van de trilogie hield de inmiddels verdwenen RoaRrr Uitgeverij ermee op) verschenen. Renard presenteert in Revoir Comanche een oudere Red Dust, de cowboy die ooit voor Comanche, de eigenares van de Triple 6-ranch, werkte. De setting is van het negentiende-eeuwse Wyoming verplaatst naar het begin van de twintigste eeuw in Californië. Het album zal te lezen zijn als een drama waarin de bejaarde en op z'n dood wachtende ex-cowboy een road trip onderneemt in de hoop zijn bazin van weleer terug te vinden.

De inhoud van het verhaal: "Ergens diep in Californië aan het begin van de twintigste eeuw leeft Cole Hupp afgezonderd van de wereld, wachtend op het einde. Maar in plaats van de dood klopt Vivienne, een bibliothecaresse die nieuwsgierig is naar de realiteit van het Wilde Westen, bij hem aan. Ze kent zijn echte naam: Red Dust, een legende geschreven in het stof en bloed van Wyoming. Vivienne brengt verontrustend nieuws. De Triple 6-ranch, het toneel van Reds vele wapenfeiten, antwoordt niet. De oude cowboy heeft geen andere keuze dan terug te keren naar zijn verleden. Bezaaid met spoken uit het verleden en spijt hoopt hij aan het einde van de reis de vrouw terug te zien die hij nooit heeft kunnen vergeten: Comanche."