Lauwert Uitgeverij in augustus tot oktober 2024

30 juli 2024 Vooruitblikken

In juli verschenen geen nieuwe strips van Lauwert Uitgeverij. Vanaf augustus mag je je weer maandelijks verwachten aan een brede waaier aan verhalen, tekeningen, genres en vertellingen. Het overzicht van augustus, september en oktober bestaat uit een dozijn strips die je ook terugvindt in Te verschijnen. Previewpagina's volgen nog. Je kan er ook deze pdf downloaden van De Lauwert Gazet nummer 5 met daarin aankondigingen en een interview met Anthony Pastor, de auteur van De Vrouw met de Ster. Deze western raakte snel na de release uitverkocht, maar krijgt een herdruk in een beperkte oplage.

Hope One 2 (augustus)

'Fane (bekend van Joe Bar Team) tekende en schreef het eerste deel. Voor het slot van deze spannende thriller met een onverwachts einde liet hij de tekeningen over aan Grelin. Het benadrukt de plotse verandering van het verhaal.

"1971. Cando, een klein besneeuwd stadje in North Dakota... Midden in een emotioneel woelige periode staat hulpsheriff Jamie Brimley er alleen voor met een dubbele verdwijning. En tot overmaat van ramp heeft de langverwachte versterking de vorm aangenomen van een norse, alcoholverslaafde FBI-agent..."

Medea 2: Het Mes in de Wond (augustus)

"Vervolg van het vierdelig portret van het personage uit de Griekse mythologie.

Jason en de Argonauten meren aan in Kolchis. Hun nauwelijks verhulde doel is het stelen van het Gulden Vlies van de verschrikkelijke koning Aetes. Medea wordt verscheurd tussen haar ontluikende passie voor Jason en de loyaliteit die ze verschuldigd is aan haar tirannieke vader. Ze moet een kant kiezen."

De Patiënt (augustus)

Eerste vertaling van het werk van Timothé Le Boucher in het Nederlands. Meteen een psychologische thriller die je naar adem laat happen. In De Patiënt verwerkt hijenkele van zijn favoriete thema’s: de band met de medemens, tijd, identiteit en herinnering.

"De politie arresteert een meisje dat door de straten doolt met een bebloed mes in de hand. Bij haar thuis ontdekken de agenten een heus bloedbad. Haar hele familie werd vermoord... Zes jaar later ontwaakt Pierre Grimaud, de enige overlevende van de “moorden in de rue des Corneilles”, uit een coma. De vijftienjarige adolescent die hij op het ogenblik van de feiten was, is nu een jongeman van eenentwintig. Hij is verward, verlamd en lijdt aan gedeeltelijk geheugenverlies. Pierre wordt opgevolgd door Anna Kieffer, een forensisch psychologe met een specialisatie in slachtofferwetenschap. Tijdens hun sessies probeert Anna om Pierre zich de omstandigheden van het drama te doen herinneren. Hij vertelt haar over de aanwezigheid van een geheimzinnige “man in het zwart” die door zijn dromen spookt. Mogelijk gaat het hier om een respons van zijn onderbewustzijn op het trauma dat hij heeft doorgemaakt. Na enkele afspraken ontdekt Anna dat Pierre eigenlijk een heel gevoelige en bijzonder intelligente jongeman is. Ze is geraakt door zijn verhaal en begint affectie voor hem te voelen. Na een tijdje ontwikkelen ze een goede verstandhouding. Maar Anna beseft niet in welke mate deze patiënt haar leven zal veranderen..."

Altamont (september)

Een road trip naar het muziekfestival van Altamont mondt uit in een drama. Het festival werd zelf verstoord door dodelijke ongelukken. Tekenaar Charlie Adlard ken je uiteraard van Walking Dead. Scenarist Herik Hanna maakte mooie sier met de reeks Detectives. Een goede samenwerking voor een bad trip.

"December 1969. Enkele maanden na Woodstock besloot de westkust de decibels te verhogen tijdens een festival op het racecircuit van Altamont in Noord-Californië. Jenny en haar vrienden wilden het concert van de eeuw, met de Stones als headliners, niet missen! Hoe ze er raken, hun voorraad wiet, de slechte herinneringen die hen in Bakersfield te wachten staan, het maakt hen niet uit... En ook al ziet de organisatie er wat eigenaardig uit... het belangrijkste is de muziek! Het begint allemaal met een knal, maar de spanning is voelbaar. Tussen het geweld, de acid trips en de Hells Angels... beseft Doc dat ze niet ongeschonden uit Altamont zullen komen."

De Ballade van Soldaat Odawaa (september)

Deze oorlogsthriller in het niemandsland tijdens de Eerste Wereldoorlog leest als een western. Gefundenes flessen voor tekenaar Christian Rossi met onder meer Jim Cutlass, Deadline en W.E.S.T. op zijn palmares. Lauwert Uitgeverij zal ook nog zijn western Golden West vertalen. Cédric Apikian debuteert als stripscenarist. Hij regisseerde tevoren de kortfilm Where the Indian Lies en is een tv-journalist voor PifPafPoum, een programma over strips.

"Hoe kunnen troepen gemobiliseerd worden als het moreel laag is en de gruwel van de strijd op til is? Een kapitein van het Canadese contingent, in februari 1915 met spoed naar Frankrijk gestuurd, vormt een commando van indiaanse sluipschutters, waaronder de befaamde soldaat Odawaa, bijgenaamd Tomahawk. Zijn bovenmenselijke wapenfeiten en ongekende gewelddadigheid zorgen al snel voor paniek onder de vijand."

Tot de Lente (september)

"Ontroerend melodrama over een zieke, oude vrouw die nog tot de lente wil volhouden. Auteur Charles Masson is zelf dokter en put uit eigen ervaringen.

Als dokter ontmoet je een aanzienlijk aantal patiënten, min of meer opmerkelijk, die meestal in de anonimiteit terugkeren zodra ze over de drempel van de praktijk zijn gestapt. Maar er is een bijzonder soort menselijkheid die van sommige personen uitgaat.

'Marie is een van die mensen die zowel discreet als opmerkelijk is. Toen ik bij haar keelkanker vaststelde, wist ik dat mijn begeleiding bij haar ziekte voor mij meer zou zijn dan een medische behandeling. En ik had gelijk, want ik heb er een album over geschreven.'"

De Zazous 1: “All Too Soon” (september)

Start van een trilogie vol met swing, liefde, vriendschap, drama, gevaar en verraad. Scenarist Salva Rubio heeft onder meer De Bibliothecaresse van Auschwitz, De Fotograaf van Mauthausen en de eigenzinnige, biografische one-shots Degas, Monet en Django geschreven. Ook voor De Zazous duikt hij weer in de Tweede Wereldoorlog. Behalve drama komt er ook wat luchtigheid aan te pas. Achterin staat een lijvig dossier over wat nu eigenlijk zazous zijn en over het nogal Parijse verzet tegen de nazi's.

"Frankrijk, juni 1940. De Duitsers vallen Parijs binnen. Zo begint de lange bezettingsperiode. Maar voor sommige jongeren is er geen sprake van dat de oorlog, de “moffen” of de politie het feest zouden verpesten! De excentrieke en grillige Zazous zijn bovenal grote liefhebbers van jazz en swing. Frankie daarentegen is een eenzaat. Hij moet zich echter aansluiten bij deze groep rebellen en, onvrijwillig, optreden als informant voor de politie. Bij de Zazous ontdekt hij de ware betekenis van toewijding, vriendschap en liefde. En het altijd aanwezige gevaar om alles te verliezen. Zelfs zijn leven."

Een Corsicaans Verhaal (oktober)

"Sommige herinneringen rakel je beter niet op. Je loopt het risico je nog meer pijn te doen.

Zoals elke zomer brengt Catherine haar vakantie door in het familiehuis op Corsica. Op een avond wordt ze verrast door een van die stormen waar alleen het eiland van de schoonheid het geheim van kent. Ze kan schuilen in de wagen van Antoine. Na een kort praatje ontdekt ze dat deze charmante vreemdeling niemand minder is dan haar halfbroer! In de grote traditie van de Corsicaanse omerta werd het bestaan van deze broer al meer dan twintig jaar voor haar geheimgehouden. Antoine wist het en Catherine probeert het te begrijpen. Terwijl ze hun verloren tijd inhalen, komen ze geleidelijk aan andere familiegeheimen op het spoor. Maar sommige kunnen beter verdoken blijven...

De in Corsica geboren Dodo gebruikt zijn jeugdherinneringen en lokale archetypes, zoals omerta, vendetta, clanvorming en nationalisme, om een typisch Corsicaanse familietragedie te vertellen. Het is een bitterzoet verhaal over gebroken lotsbestemmingen en het herstellen van banden, versterkt door de subtiele tekeningen van Glen Chapron." Van deze tekenaar publiceerde Microbe al het one-shot De Aanslag.

Een Oceaan vol Liefde (oktober)

Een Oceaan vol Liefde is een in 2014 verschenen one-shot van tekenaar Grégory Panaccione van wie Lauwert Uitgeverij eerder dit jaar het origineel vertelde Iemand Om Mee te Praten publiceerde. Een Oceaan vol Liefde bevat geen enkele tekstballon of vertelkader, er is geen tekst in te lezen, en is bedacht door Wilfrid Lupano, bekend van Krasse Knarren.

Elke ochtend gaat Meneer vissen voor de kust van Bretagne. Maar die dag was hij degene die gevangen werd door een angstaanjagende fabrieksboot. Ondertussen wacht Mevrouw. Doof voor de klachten van de rouwende Bretoense vrouwen en ervan overtuigd dat haar man nog leeft, gaat ze op zoek naar hem. Dit is het begin van een gevaarlijke achtervolging over een oceaan in al zijn staten. Een stil verhaal met veel meeuwen.

Een Vrolijk Man 1: De Monsterlijke Stad 1 (oktober)

Deel 1 van een grimmig tweeluik met verrassende twist. In december verschijnt het slot. Scenarist Régis Hautière schreef onder meer Aquablue, Boven de Wolken, De Laatste Vlucht, De Oorlog van de Lulu's, Perico, Revolutionairen en De Spectaculairen. Lauwert Uitgeverij gaf al de complete tweeluiken Helden van het Volk en Het Weeskind van Perdide van hem uit. Van tekenaar David François verscheen eerder het one-shot Chaplin bij Daedalus. Hij is ook de inkleurder van de reeks De Oorlog van de Lulu's. Voor Een Vrolijk Man pakt hij enkele keren uit met prachtige dubbelpagina's.

"New York, 1932. Sasja Stasevitsj Bujak wordt uit Oekraïne verdreven door de Grote Hongersnood die door Stalin is georkestreerd en komt aan in de Verenigde Staten. Hij hoopt een dak boven zijn hoofd te vinden en wat geld te verdienen, maar hij merkt al snel dat Amerika niet het El Dorado is dat hem is voorgespiegeld. Het land worstelt om te herstellen van de crisis van 1929 en er is een tekort aan werk. Twee voorzienige ontmoetingen zullen zijn leven snel op zijn kop zetten...

'Waarom ben ik naar Amerika gekomen? Ik denk dat het enige geldige antwoord was dat ik gewoon niet dood wilde gaan. Geen dromen van elders, geen drang naar avontuur, geen zucht naar fortuin. Geen ander verlangen dan te overleven. En dat is maar goed ook. Hoe minder hoop je hebt, hoe minder teleurstellingen, nietwaar?'"

Herr Doktor: Geen Weg Terug (oktober)

Scenarist Jean-François Vivier leverde al een bijdrage aan de reeks verstrippingen van de detectiveromans van Agatha Christie die bij Dark Dragon Books verschenen. In Herr Doktor voert hij een arts op die voor een zwaar dilemma staat en tussen twee vuren belandt in de Tweede Wereldoorlog.

"1940. Martin is dokter in Straatsburg. Zijn vrouw, Elisabeth, is Joodse. Wanneer de Duitsers Frankrijk binnenvallen, stuurt hij haar samen met hun dochter naar Parijs. Maar de antisemitische vervolgingen maken het leven in de bezette hoofdstad steeds moeilijker. Bovendien wordt Martin naar het oostfront gestuurd. Het lot zal hem via de Berghof naar de ruïnes van het totalitaire regime in Berlijn brengen. Om menselijk te blijven in de onmenselijkheid van de oorlog moet hij zich voortbewegen op de flinterdunne lijn tussen zijn ethiek en de wrange werkelijkheid van de wereldbrand."

Medea 3: Een Barbaarse Echtgenote (oktober)

"Meeslepend portret van een vrouw in een mythische mannenwereld. Voorlaatste deel.

Medea de schandalige. Medea de heks, de moordenares. Medea, het monster. Dat is wat ze over mij zeggen. Mensen willen alleen onthouden wat hen uitkomt. Te midden van deze vernietigende stemmen is het tijd voor mij om mijn eigen stem te laten horen. Tijd voor mij om mijn verhaal te vertellen. Om het eindelijk recht te zetten."