Storm integraal 1

0. Commandant Grek, Gevangenen van de Tijd - 1. De Diepe Wereld - 2. De Laatste Vechter - 3. Het Volk van de Woestijn

Tekenaar(s)
Don Lawrence
Scenarist(en)
Vince Wernham
Philip Dunn
Martin Lodewijk
Dick Matena
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Iconische reeks

Zelden heb ik zo uitgekeken naar een integrale uitgave als deze van Storm. De afgelopen jaren werden van veel reeksen integrale uitgaven aangekondigd en uitgegeven, maar de Nederlandse toppers Frank en Storm lieten maar op zich wachten. Na eerst Trigië in een integraal jasje te hebben uitgegeven, gaat uitgeverij L nu eindelijk over op wellicht de beste Nederlandse stripreeks ooit. Storm gaat al vijfenveertig jaar mee en regelmatig verschijnen er nog nieuwe albums van de reeks die door Don Lawrence en Martin Lodewijk werd bedacht.

Meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van Storm wordt toegelicht in het dossier dat in geen enkele goede integrale uitgave mag ontbreken. Speciaal voor deze integrale uitvoering is de uitgever, scenarist en fan van Storm Rob van Bavel in zijn persoonlijke archief gedoken. Anekdotes en foto’s van wijlen Don Lawrence passeren de revue. Met het overlijden van Lawrence op vijfenzeventigjarige leeftijd in 2003 verloor de stripwereld een van de meest getalenteerde tekenaars van de vorige eeuw. Lawrence schilderde zijn verhalen altijd en hoewel de eerste drie verhalen al vijfenveertig jaar oud zijn, zijn ze nog altijd goed te lezen.

Deze integrale bundelt het losse verhaal Commandant Grek (de voorloper van Storm) en de eerste drie delen van Storm. De grote waardering voor de reeks kwam pas later toen Martin Lodewijk de vaste scenarist werd en hij Storm en Roodhaar verplaatste naar het universum van Pandarve. De grootste Storm-klassiekers volgden toen. Maar ook bij de eerste negen verhalen zaten enkele die behoren tot het beste dat Storm te bieden heeft. Het tweede deel in de reeks, De Laatste Vechter, is in deze integrale opgenomenen is nog altijd een uitstekend en spannend verhaal. Het is voorafgegaan door De Diepe Wereld, terwijl Het Volk van de Woestijn de inhoud van deze eerste integrale afsluit.

Het door Philip "Saul" Dunn geschreven De Diepe Wereld vind ik niet het beste Storm-verhaal, maar het vertelt wel over de oorsprong van Storm en hoe hij Roodhaar leert kennen na zijn ruimtereis die hem terugvoert naar de aarde. In De Laatste Vechter moet elke regio jaarlijks een kampioen afvaardigen naar het schip van de goden. Storm herkent het als een menselijk ruimtevaartuig. Het Volk van de Woestijn is geschreven door een andere stripmastodont uit de lage landen, Dick Matena.

Als kind ben ik opgegroeid met Storm en zodoende ken ik vooral de eerste tweeëntwintig delen van buiten. Toch blijven ze een genot om te herlezen en iedere keer weer ontdek ik nieuwe details in het werk van Don Lawrence. Deze Storm-integrale is ideaal voor mensen die de iconische reeks nog niet hebben ontdekt, maar ook voor wie de albums letterlijk stuk heeft gelezen.

De uitgeverij vermeldt dat alle kronieken van Storm zullen worden opgenomen in deze integrale reeks, die waarschijnlijk uit vijftien delen zal gaan bestaan. Er zouden jaarlijks twee delen moeten verschijnen. Eén ding is zeker: de komende jaren kan ik weer opnieuw van Storm genieten.

Nu kan ik me verheugen op de volgende integrale die hopelijk ooit nog zal verschijnen: Franka. Samen met Gilles de Geus en Storm behoort Franka tot de buitencategorie van de Nederlandse stripwereld.

DAI HEINEN

Reeks
Storm
Deel
integraal 1
Pagina's
208
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
hardcover
€ 34,95
luxe met linnen kaft, stofomslag en gesigneerde prent (300 exemplaren)
€ 89,95