Uitgeverij HUM! in september tot december 2023

22 augustus 2023 Vooruitblikken

Het zwaartepunt van het najaar van Uitgeverij HUM! is september. Maar ook in de daaropvolgende maanden verschijnen diverse albums. In Te verschijnen zijn ze alle opgenomen. Je vindt ze ook hieronder. Enkele albums hebben we al eerder aangekondigd.

Tex Willer Pocket 130-131-132-133 (september, oktober, november, december)

In september 2023 is het vijfenzeventig jaar geleden dat de Italiaanse westernreeks Tex Willer voor het eerst verscheen. Tekenaar Aurelio Galleppini en scenarist Giovanni Luigi Bonelli maakten toen het eerste deeltje van de bekendste en langst lopende Italiaanse stripreeks waarvan maandelijks een nieuw deel verschijnt en ook tal van nevenreeksen kende. In zijn topdagen haalde de reeks een maandelijkse verkoop van 700.000 exemplaren. In 2010 was dat nog 200.000 exemplaren, sowieso fenomenaal hoog voor een Europese stripreeks. Intussen zijn meer dan 750 Italiaanse pocketdeeltjes verschenen en nog een hoop albums in nevenreeksen.

Erik van Helvoort, uitgever van Uitgeverij HUM!, die Tex Willer terug op de Nederlandstalige kaart bracht, staat uiteraard stil bij deze verjaardag. In navolging van de oude Nederlandse Classics-reeks uit 1971 tot 1981 publiceert de uitgeverij vanaf september vier gloednieuwe pocketdeeltjes in zwart-wit. De oude vertaalde reeks hield het uit tot deeltje 128. In 2007 bracht Erik van Helvoort als oprichter van de Tex Willer-fanclub nog zelf deeltje 129 uit om het verhaal van deeltje 128 te kunnen afronden. Na deeltje 130 in september 2023 volgen de delen 131, 132 en 133 in de daaropvolgende maanden. Elke pocket telt 112 pagina's die samen een stevig, compleet verhaal vormen. Het verhaal brengt Tex naar New York, zoals je ook kan afleiden van de titels en covers van Manhattan! (deel 131), Paniek in het Theater (deel 132) en New York Bedreigd (deel 133).

Het tekenwerk is toevertrouwd aan Maurizio Dotti. In Italië publiceerde hij dit jaar een dubbeldikke Texone, een nevenreeks die alleen is weggelegd voor de beste Tex Willer-tekenaars. Het scenario is van oudgediende Mauro Boselli, over wie we al vaak onze lof betuigden in onze besprekingen van zijn door Uitgeverij HUM! vertaalde Tex Willers. 

In 2017 startte Uitgeverij HUM! met nieuwe vertalingen van Tex Willer, met name de reeks Tex Willer Classics waarvoor bekende en ook gewoon erg goede tekenaars dikke westernverhalen van meer dan 220 pagina's tekenen en in zwart-wit verschijnen. In 2016 kwam daar een andere reeks bij, ditmaal in kleur, met verhalen die een normaler aantal pagina's tellen. Deel 14 verschijnt in september.

Tex Willer 14 (september)

Nieuw verhaal in de kleurenreeks van Tex Willer. Giorgio Giusfredi schreef al deel 10 in deze reeks. Carlos Gomez tekent veel comics (onder andere Red Sonja, Star Wars: Age of Republic, X-Men), maar we kennen hem ook van de Boedkoninginnen-reeksen Catharina de' Medici en Eleonora, de Zwarte Legende.

"Bij hun jacht op een deserteur belandt een afdeling blauwjassen in een gebied waar de Cheyenne van Witte Coyotte op oorlogspad zijn. Tex en Carson zijn onderweg met versterking. Ze stuiten op Yellow Bird, de mythische krijger van de Crow."

Gilles Durance 5 (september)

Met dit album heeft Uitgeverij HUM! de luchtvaartreeks van Callixte in het Frans bijgebeend.

"Eind jaren 1960. Gilles Durance is een voormalig Frans gevechtsvlieger. Met zijn pas verworven civiele voegmaatschappij reist hij namens de Franse geheime dienst de wereld rond.

November 1969. Gilles, Viviane en Roger vliegen een groep dokters naar een hongersnoodgebied in Afrika. Een eenvoudige transportvlucht met een DC-3, die van karakter verandert als de passagiers actiever worden en de beruchte Harmattan zich plotseling doet gelden."

Kitty Beaufort 3 (september)

Derde album van Kitty Beaufort, een aan Guus Slim verwante detectivereeks. De Franstalige reeks kende wat obstakels door het faillissement van uitgeverij Éditions du Long Bec. Deel 3 moest eerst bij uitgeverij Paquet onderdak vinden, waar het een meer solide basis vindt, voor het ook tot deze vertaling kon komen. 

"De zomer is in aantocht! Helaas voor inspecteur Kitty Beaufort is het nog geen tijd voor die welverdiende vakantie. lemand ontvoerde Kitty's vriendin Rosseline en het spoor leidt rechtstreeks naar Engeland... By Jove! Kitty aarzelt geen moment en steekt het Kanaal over om de confrontatie aan te gaan met internationale criminelen die al heel wat op hun kerfstok hebben. Daarbij komt onverwachts een merkwaardig familiegeheim aan het licht."

Poh & Slim (september)

Poh & Slim: Droomdetectives!, een samenwerking tussen tekenaar Ralf van der Hoeven en de scenaristen Ger Apeldoorn en Willem Ritstier, startte in voorpublicatie in het Vlaamse stripblad MaXiX. Er raakten 32 pagina's gepubliceerd totdat MaXiX ermee ophield in januari 2023, net met een cover van Poh & Slim. Na een succesvolle crowdfunding kregen de stripmakers alsnog een kans om hun verhaal af te werken. Voor de publicatie vonden ze onderdak bij Uitgeverij HUM!. Dat gebeurt in softcover en hardcover met een andere coverillustratie. Het album telt 56 pagina's, inclusief een dossier.

Poh & Slim is een komische detectiveserie over de speurder Slim Pickins en zijn assistente Poh. In hun eerste avontuur vinden ze een weg naar de droomwereld die onder iedere stad ligt, in dit geval het San Francisco van 1967. Wat ze in die droomwereld tegenkomen, kunnen ze gebruiken om de meest ingewikkelde zaken op te lossen. 

Baby Boom (oktober)

One-shot van de Nederlandse grafisch vormgever, kunstenaar, modeontwerper en popcomponist Martin Draax die vorig jaar een succesvolle crowdfunding lanceerde om dit album te kunnen maken.

"Wie moet je op onze planeet spreken om iets gedaan te krijgen? Dat is best een lastige vraag in de huidige complexe samenleving vol hyperconsumenten, zelfbeeldjagers en graaibroeders. Hoog tijd voor een extreme makeover, een Great Rebirth. In een grafisch uitbundige queeste gaat hoofdpersoon Baby Boom de uitdaging aan. Auteur Martin Draax trakteert de kijker/lezer op een virulente stroom beelden vol verwijzingen naar trends en hypes uit kunst, politiek en cultuur. Hoe het ook afloopt... met dit album wordt de wereld er beslist een stuk mooier op!"

Gentlemind: Episode 1 (november)

Gentlemind verscheen als tweeluik in 2020 en 2022 bij Dargaud in het Frans. Het stijlvol getekende stripverhaal wordt gelukkig door Uitgeverij HUM! opgepikt voor een verdiende vertaling.

De in België wonenden Italiaan Antonio Lapone is een illustratieve klasbak die in de klare lijn tekent. Hij komt uit de reclamesector die vooral inspiratie vond bij Yves Chaland nadat hij diens albums van Freddy Lombard ontdekte. Na enkele portfolio's en andere onvertaalde albums is dit zijn eerste album in het Nederlands. Zijn Spaanse scenaristen zijn ook goed volk. Juan Díaz Canales is de scenarist van Blacksad en de nieuwe avonturen van Corto Maltese. Hij schreef voor Jose Luis Munuera ook het tweeluik Fraternity. Teresa Valero kennen we nog van het reeksje Tovenarij, getekend door Juanjo Guarnido (Blacksad, Het Goud van de Zwendelaar).

Een voorstelling van Gentlemind: New York, 1940. Navit, een jonge, berooide kunstenaar, erft een charmante, ietwat verouderd tijdschrift, Gentlemind. Als pittige, intelligente en gedurfde vrouw neemt zij de waanzinnige uitdaging aan om er een modern tijdschrift van te maken. Achtervolgd door de herinnering aan haar minnaar die aan het front in Europa verdween, moet zij de realiteit onder ogen zien van een Amerikaanse samenleving die zich midden in een gouden eeuw bevindt, maar resoluut macho is... Een diep ontroerend verslag, verteld over drie decennia, van de Amerikaanse droom voor vrouwen!"