Lauwert Uitgeverij in mei tot juli 2023

18 april 2023 Vooruitblikken

De eind vorig jaar vanuit het niets opgedoken Lauwert Uitgeverij miste haar start niet met de publicatie van Sirocco van de Italiaanse auteur Giulio Macaione. Het album werd door heel wat media in Vlaanderen en Nederland besproken en met lof overladen. Volgens onze deelnemende lezers was het zelfs een top-10-strip van 2022. Het eindigde meer bepaald op nummer 9 in onze top-100 van 2022. Nu komt de vraag of Lauwert Uitgeverij op hetzelfde elan kan doorgaan. We waren in ieder geval benieuwd naar de eerstvolgende albums die het zou vertalen. En die kunnen we nu aankondigen.

De lat ligt hoog met keuzes in uiteenlopende genres die de uitgeverij maakt, met een focus op one-shots of minireeksen waarvan de albums in korte termijn compleet zullen zijn. In mei tot juli staan alvast zeven albums op de rol. In het najaar volgen nog meer albums. In de rubriek Te verschijnen vind je alle info van de te verwachten titels met previewpagina's, de verkoopprijzen en het aantal pagina's. Het zijn allemaal albums die de klassieke samenstelling van 48 of 56 pagina's overstijgen. Bij enkele albums horen gratis extra's. En voor de verdere promotionele ondersteuning komt er ook een gratis papieren krantje dat je in stripspeciaalzaken zal kunnen krijgen. De pdf van deze De Lauwert Gazet nummer 1 kan je alvast hier downloaden.

De Dooie (mei)

Een psychologische thriller met spanningen die zwaar uit de hand lopen. Een grimmig verhaal van Borris en Benoit Vidal. Bij het album hoort een gratis ex libris.

In een dorpje in de Pyreneeën komt de priester de dienst niet meer vieren zolang de kerk niet gerepareerd is. Hij wil tot halverwege de helling gaan voor belangrijke gebeurtenissen, maar niet verder! Helaas overlijdt Joseph, de burgemeester, een door iedereen geliefde weldoener, plotseling. Enkele mannen moeten de kist op hun rug geladen en langs een steil bergpad voeren voor de laatste zegening. En dat is geen sinecure, want behalve het gewicht van de dode draagt de begrafenisstoet een hoop familieruzies en zware geheimen met zich mee. Bovendien komen er natuurelementen aan te pas en de toch al voelbare spanning wordt heftig wanneer de storm opsteekt. Josephs laatste reis zou weleens hún laatste reis kunnen zijn..."

Geheugen op Zak 1 (mei)

Start van een ontroerende trilogie die de fundamenten van een doodgewoon gezin opblaast. Geschreven door Luc Brunschwig, de scenarist van De Macht der Onschuldigen, De Gebroeders Rubinstein en Urban. Tekenaar Étienne Le Roux kennen we van onder meer 14-18 en De Gebroeders Rubinstein. De delen 2 en 3 volgen al snel in de eerstvolgende maanden.

Sidoine en Rosalie Letignal en hun zoon Laurent vormen een 'gewoon' trio. Het zijn mensen als zovele anderen, die dagelijks worstelen in een maatschappij waarin ze op bescheiden wijze een beetje menselijkheid, een beetje warmte proberen te brengen. Maar het zijn juist de grenzen en tegenstrijdigheden van hun menselijkheid waarmee het drietal geconfronteerd zal worden. Niets en niemand zal de totale implosie van hun familie-eenheid, waarvan iedereen dacht dat ze “onverwoestbaar” was, kunnen voorkomen..."

Na de Razzia (mei)

Na de Razzia is een album van Laurent Bidot en Arnaud Delalande naar het waargebeurde verhaal van Joseph Weismann. Bij het album hoort een bijlage met een historische terugblik op de razzia van 16 juli 1942 waarbij de Parijse politie en de nazibezetter Joodse families samendreven in de Vélodrome d'Hiver voor ze werden doorgestuurd naar doorgangs- en concentratiekampen. Die tekst is gebaseerd op de jaarlijkse toespraak die de nog steeds in leven zijnde overlevende Weismann vertelt om de herinnering aan de razzia levend te houden.

Joseph Weismann werd op zijn elfde van zijn familie gescheiden na de razzia. Zijn ouders en twee zussen werden naar Auschwitz gebracht. Met een medegevangene ontsnapte hij door de omheining van prikkeldraad. Hij is een van de weinige overlevenden van de deportatie van Beaune-la-Rolande naar Auschwitz. 

Na de film La Rafle (2010) en de roman Après la Rafle (2011) baseerden Bidot en Delalande zich op het verhaal van Weismann voor het aangrijpende en spannende album Na de Razzia. In 1996 overtuigde lotgenote Simone Veil (zelf een overlevende van de Shoah en de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement) hem om zijn herinneringen te delen. Aanvankelijk had Weismann daar geen oren naar. Hij ging ervan uit dat zijn verhaal enkel zichzelf aanbelangde. Uiteindelijk gaf hij haar gelijk en getuigde hij regelmatig over zijn avontuur in tal van scholen.

Van tekenaar Laurent Bidot verscheen nog maar weinig in vertaling. Glénat stopte na één deel de vertaling van het door Didier Convard geschreven Paradox. Bij dezelfde uitgeverij verscheen wel de complete vierdelige reeks De Lijkwade die hij zelf schreef voor de collectie De Zwarte Loge. Scenarist Arnaud Delalande schrijft heel vaak historisch gesitueerde strips. Voor de bij Daedalus verschijnende reeks Bloedkoninginnen schreef hij mee aan Catharina de'Medici - De Vervloekte Koningin en Eleonora - De Zwarte Legende. Andere reeksen van zijn hand zijn De Laatste Kathaar, Ridder d'Eon, Surcouf en Viravolta.

Edelweiss (juni)

"Als liefde bergen kan verzetten, kan ze ook helpen ze te beklimmen... Een aangrijpend liefdesverhaal", luidt de promo voor dit one-shot, een drama van Lucy Mazel en Cédric Mayen. Van Mazel is haar album in de reeks Op de Barricades! vertaald, van Mayen is dit een eerste vertaalde album. Edelweiss is hun eerste samenwerking. Doorgaans werken ze los van elkaar aan strips die meer voor de jeugd zijn bedoeld. Bij het album zit een gratis interviewboekje waarin Mazel en Mayen meer vertellen over hun carrière tot nu toe en hun samenwerking die tot Edelweiss leidde.

"Zomer 1947. Tijdens een bal ontmoet Edmond de temperamentvolle Olympe. Op dat moment heeft de jonge arbeider niet het minste vermoeden, maar de vrijgevochten rijkeluisdochter zal zijn leven helemaal op zijn kop zetten. Olympe heeft een ongebreidelde passie voor alpinisme en droomt er alleen van ooit de top van de Mont Blanc te bereiken. Daarmee wil ze de prestatie van haar groottante Henriette D’Angeville evenaren. Na een wrede speling van het lot belooft Edmond haar te helpen om haar droom waar te maken. Als de liefde bergen kan verzetten, dan moet die ook in staat zijn om je te helpen ze te bedwingen, toch?"

Geheugen op Zak 2 (juni)

"Het is al meer dan drie jaar geleden dat Sidoine Letignal verdween en het kind meenam dat was achtergelaten door Malika, de jonge Algerijnse vrouw zonder papieren, die door de Franse politie werd uitgezet. Waarom heeft Sidoine dit gedaan, zijn vrouw Rosalie en zijn zoon Laurent in de steek gelaten en nooit van zich laten horen? Rosalie raakte in een depressie. Laurent, de verlegen jongeman, is een prominent romanschrijver geworden. Zijn laatste detectiveroman kreeg lovende kritieken. En het is tijdens een literaire tv-show dat hij mogelijke getuigen oproept om uit te zoeken wat er met zijn vader is gebeurd. Moe van het schuldgevoel dwingt hij zijn moeder te bekennen dat ze haar pijn veinst. Dan beseft hij de leugens waarop zijn familiegeschiedenis is gebaseerd: zijn moeder trouwde zodat ze niet alleen zou zijn, zijn vader zodat iemand voor hem zou zorgen. Ze loog tegen Laurent om hem te laten geloven dat ze getroffen was door de verdwijning van haar man, alsof ze altijd al gevoelens voor hem had gehad... Wanneer Laurent verneemt dat zijn vader gevonden is in Algerije, waar hij behandeld werd door een neuroloog, gaat hij op zoek naar hem, vergezeld van een journalist die een documentaire maakt over zijn verhaal."

Geheugen op Zak 3 (juli)

"Antoine en de lezer ontdekken eindelijk de waarheid over de mysterieuze verdwijning van zijn vader Sidoine Letignal en de redenen die hem ertoe brachten zo te handelen. De ontdekkingen zijn verrassend en leggen traumatische herinneringen bloot...

De expressieve tekenstijl van Étienne Le Roux sluit aan bij de dramatische ontwikkelingen van het verhaal van Luc Brunschwig. Hij vertelt een meeslepend drama over een dubbelleven, loyaliteit, vriendschap en vooral familie."

GoSt 111 (juli)

Voor de bikkelharde politiethriller GoSt 111, in 2021 bekroond tot beste strip in het polargenre (detectives en politieverhalen) op het stripfestival van Angoulême, verdiept de Franse tv- en stripscenarist Mark Eacersall zich in de wereld van de politie-informanten voor een spannend onderzoek. De scenarist van Antananarivo kreeg voor het bedenken van zijn realistisch vertelde thriller de hulp van Henri Scala, een schuilnaam van een werkelijke agent die al meer dan twintig jaar als commissaris voor de Franse nationale politie werkt. Scala voerde onderzoeken naar kleinere criminelen tot het ontmantelen van misdaadgroeperingen. GoSt 111 is een fictief verhaal, maar de elementen leunen dicht aan bij de reële werking van de administratieve, technische en menselijke aspecten van de politie. Marion Mousse tekende het album waarbij een gratis boekje zal zitten met meer info over de auteurs en een interviewtje met Eacersall.

"Goran Stankovic, een toegewijde maar werkloze vader, neemt een louche baantje aan, wordt gearresteerd en heeft geen andere keus dan meewerken als informant. Gevangen in een web van manipulatie tussen gangsters en politie, moet Goran een gevaarlijk dubbelspel spelen om zichzelf hieruit te redden."

Later te verwachten

Uit De Lauwert Gazet pikken we ook nog de korte aankondigingen mee van onderstaande albums die nog geen specifieke maand van verschijnen kennen, maar die wel verwacht worden bij de uitgeverij.

  • Esma (Iwan Lépingle): "Een moordmysterie in een Zwitserse villa. Heeft de jonge Turkse vrouw zonder papieren Esma er werkelijk niets mee te maken, zoals ze haar redder in nood Audrey zweert?"
  • Horizontale Collaboratie (Carole Maurel + Navie): "Oprechte, verboden liefde tussen een Duitse soldaat en een Française of collaboratie in oorlogstijden? Er is maar één stap tussen heldendom en verraad, en dat is vaak een gevaarlijke."
  • De Overblijvers (Alex Xöul + Josep Busquet): "Wat gebeurt er met de ouders van een vermiste jongen? Een drama met onverwachtse twists."
  • Serena (Terkel Risbjerg + Anne-Caroline Pandolfo): "Een meedogenloze misdaadthriller in de nasleep van de Grote Depressie. Met het onvergetelijke personage Serena die houthakkers als slaven behandelt, hun angst aanjaagt en begeerte bij hen opwekt."
  • De Wees van Perdide (Adrián + Régis Hautière): "Een sf-tweeluik door de scenarist van Aquablue. Spannende stripbewerking van Stefan Wuls roman die René Laloux en Mœbius inspireerde voor de tekenfilm Time Masters."
  • We Gaan niet naar Paisley Park (Jef + Thomas Kotlarek): "Een knotsgekke roadmovie met Prince en andere muziekiconen."