Volgende Franstalige 421-integrale in oktober

1 juni 2021 Vooruitblikken

Tussen 1980 en 1992 liep in het weekblad Robbedoes de spionagereeks 421, een samenwerking tussen de jeugdvrienden Eric Maltaite (de zoon van Will) en Stephen Desberg (die voor Will een tijdlang Baard en Kale schreef). Maltaite is ook de tekenaar van de door Stéphane Colman geschreven trilogie Stomp waarin de ware identiteit van de schurk uit Baard en Kale werd onthuld. 

Van de reeks 421 verschenen tien albums en een deel 0 in de collectie Debuut van Dupuis met daarin het allereerste verhaal. De reeks startte als een komische persiflage op James Bond, maar evolueerde gaandeweg naar een semi-realistische reeks met meer drama en trauma's uit het verleden van geheim agent 421. In 2016 publiceerde Dupuis een eerste integrale met het deel 0 en de delen 1 en 2, aangevuld met twee niet eerder in album uitgegeven korte verhalen. In oktober staat deel 2 gepland. En deel 3 met de laatste verhalen zou volgens Maltaite in 2022 moeten verschijnen.

Dat het zolang moest duren, heeft te maken met waar zoveel reeksen uit het verleden mee te kampen hebben. Wanneer ze vele jaren nadat ze zijn stopgezet, weer worden opgepikt voor een integrale uitvoering, is de onbeschikbaarheid of onbruikbaarheid van de oorspronkelijke drukbestanden een groot technisch obstakel. Niet alles uit het verleden is inmiddels gedigitaliseerd voor een nieuwe uitgave en om strippagina's weer drukklaar te maken, is veel tijd, inspanning en geld nodig. Het moet voor sommige reeksen dan ook nog overwogen worden of dat wel rendabel is. In het geval van 421 is de voorbije jaren wel degelijk werk besteed aan het opnieuw drukklaar maken van de pagina's. In die mate zelfs dat de inkleuring moest bijgewerkt of compleet overnieuw gedaan worden.

Op zich hoeven wij ons daar niet druk over te maken, want de integrales verschijnen toch niet in het Nederlands. Een voorwaarde voor een vertaling is om te beginnen al dat alle verhalen opnieuw geletterd zouden moeten worden, en dat heeft dus ook weer te maken met bovenstaand technisch euvel.