Reinhart Croon bereidt strip voor over Margaretha van Leuven

18 mei 2024 Vooruitblikken

Op 14 mei publiceerde Standaard Uitgeverij een 160 pagina's tellende herdruk van de novelle Monsieur Hawarden van Filip De Pillecyn (1891-1962). De eerste druk dateert van 1935 en raakte in 1968 verfilmd in een regie van Harry Kümel. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd feit, over een Franse vrouw die zich in de buurt van Malmedy vestigt om daar als man door het leven te gaan. Voor de nieuwe editie in harde kaft verzorgde Tom Lanoye een voorwoord en schreef Annick Lesage een diepgravend historisch onderzoek naar het personage op wiens leven het boek is gebaseerd. En wat dit boek op onze website brengt, is dat Reinhart Croon er de illustraties, de cover incluis, voor tekende. De tekenaar van onder meer de gagreeks Hunker Bunker en het album Just keert in 2025 terug naar het stripmedium nadat hij het noodgedwongen moest verlaten. De openingsafbeelding van dit artikel is een pagina uit dat volgende stripproject. Lees er hieronder meer over.

Hieronder: de cover van Monsieur Hawarden en een illustratie uit het boek.

Margaretha van Leuven

We vroegen Reinhart om zijn volgende strip voor te stellen, die hij in eigen beheer zal uitgeven. Hij legt ook zijn terugkeer als stripmaker uit.

"Tot een jaar of vijftien geleden publiceerde ik mijn familie-stopcomic Hunker Bunker in verschillende bladen, en kon ik er de helft van mijn brood mee verdienen. Als gevolg van de financiële crisis kregen die bladen te kampen met krimpende werkingsbudgetten (als ze al niet over de kop gingen), en mijn strip werd overal afgevoerd. Sindsdien richtte ik me volledig op wat tot dan toe de andere helft van mijn inkomsten uitmaakte: illustratiewerk voor pers, publiciteit en de cultuursector.

Maar oude liefde roest niet. Welk medium is nu mooier, completer en en hartverwarmender dan het stripverhaal? Twee zomers geleden bood het Belgisch Stripcentrum striptekenaars een atelierruimte aan in de nabijgelegen oude bankbiljettendrukkerij van de Nationale Bank om er een jaar samen te werken. Ik greep de kans aan om het striptekenen weer op te nemen. Met zeven collega's (Nederlandstalige en Franstalige striptekenaars van alle leeftijden) hebben we er ons eigen ding gedaan, maar ook samen een strip gemaakt, Catmantis. Van dat vruchtbare jaar loopt er nog tot 2 juni een tentoonstelling in The Gallery van het stripmuseum, gecureerd door Kurt Morissens.

Ik vatte er een strip aan geënt op de Leuvense volksheilige Fiere Margriet, officieel Margaretha van Leuven, de hoofdrolspeelster van een plaatselijke legende die zich afspeelt op 2 september 1225. Volgend jaar zal de legende dus haar achthonderdste verjaardag vieren. Het verhaal van Margriet boeide me — als quasi-Leuvenaar — al heel lang, en daarom leek de nakende verjaardag een goede aanleiding om er een striproman over te maken. Op bovenstaande tentoonstelling zijn enkele platen uit deze strip te zien. De striproman Margaretha van Leuven zal volgend jaar in mei verschijnen."

Hieronder: een fragment uit Catmantis. Het album is enkel te koop in het Belgisch Stripcentrum.

Lees meer over Margaretha van Leuven (1207-1225) op www.volksverhalen.be.