Jommekes De Plastieken Walvis in Wilrijk

26 september 2022 Algemeen

In het Wilrijkse Park Steytelink is vorige week een plastieken walvis gespot. Die ligt er permanent, want het betreft een reproductie van het onderzeevaartuig uit Jommeke dat voor het eerst opdook — of veeleer onderdook — in het album De Plastieken Walvis.

Uit het persbericht: "Jommeke is thuis in het stripdistrict Wilrijk. Geestelijke vader Jef Nys tekende de stripheld en zijn vrienden er voor het eerst. Jommeke duikt er ook her en der op in het straatbeeld — van nutskasten tot de reuzengrote stripmuur aan de Heistraat — en is een vaste gast op de Geitestoet, die dit jaar voor de negende keer uitreed op zondag 25 september. Met het standbeeld van de Plastieken Walvis krijgt Wilrijk er een nieuwe trekpleister bij.

Project rond zwerfvuil

De inhuldiging van de Plastieken Walvis is het orgelpunt van een project rond zwerfvuil. Het district Wilrijk, Standaard Uitgeverij en het bedrijf DEME organiseerden heel de maand mei een reizende containerexpo rond zwerfvuil. ​Aan de basis ligt De Plasticjagers, Jommekes driehonderdste album door Philippe Delzenne waarin de stripheld samen met professor Gobelijn een nieuwe versie van de onderzeeër ontwikkelt die plasticafval omzet in energie.

Achtentwintig klassen van tien Wilrijkse basisscholen bezochten de tentoonstelling en kwamen meer te weten over zwerfvuil en hoe we plasticvrij kunnen leven. Districtsschepen voor jeugd en lokale onderwijszaken Hans Ides: 'Dit project startte met een brief van een paar kinderen van het eerste leerjaar aan het districtsbestuur die lieten weten erg ongelukkig te zijn met het vuil dat ze zagen rondslingeren. Samen met Jommeke brengen we alle kinderen bij wat de gevolgen zijn van zwerfvuil en hoe recycleren werkt.'

'Soms past een plaatje perfect, zoals hier met de Plastieken Walvis', vult districtsburgemeester Kristof Bossuyt aan. 'De innige band tussen Jommeke en zijn geboortedorp Wilrijk wordt met dit circulaire kunstwerk alleen maar versterkt. Daarnaast zetten we in Wilrijk sterk in op bewustmaking rond zwerfvuil. Er was het scholenproject in het voorjaar, maar we zijn bovenal fier op de ruim vierhonderd inwoners die zich regelmatig inzetten als straatvrijwilliger. Daarnaast steken ook de Wilrijkse jeugdbewegingen twee keer per jaar de handen uit de mouwen tijdens grote opruimacties die ISVAG samen met hen opzet. De Plastieken Walvis staat symbool voor al deze inzet.'

Iconische stripduikboot

De Plastieken Walvis dook voor het eerst op in het vijftigste stripverhaal van Jommeke dat verscheen in 1972. De duikboot laat onze striphelden toe om onder water tot grote diepten te duiken en te reizen naar verre plaatsen. De walvis is ouder dan de vliegende bol, een andere uitvinding van professor Gobelijn waarmee de vrienden later in de reeks veel meer zullen reizen. Later zal de professor nog een andere duikboot ontwikkelen, de diepzeespinnenkop in het album Het Zwarte Prikgevaar.

De Plastieken Walvis komt voor in verschillende albums van Jommeke (onder andere De Zingende Oorbellen, De Haaienrots, Het Monster uit de Diepte, De Vurige Inktvis, Het Zeemeerdinges, De Blauwe Wenssteen, De Onderwatertoerist en De Plasticjagers). In 2020 tekende striptekenaar Conz een eigentijdse versie van de onderzeeër in zijn hommage aan het iconische album De Haaienrots."

© foto's: Standaard Uitgeverij