Grootste stripmuur in Vlaanderen voor 50 jaar Stripgids met illustratie van Jan Bosschaert

2 juli 2024 Evenementen

Het Vlaamse stripinformatiemagazine Stripgids viert dit jaar zijn vijftigste bestaan. Het blad is ook verbonden aan de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen. Jan Bosschaert tekende een grote illustratie met de stripfiguren van alle winnaars uit het verleden. En die illustratie zal op 7 september feestelijk voorgesteld worden in de Turnhoutse Hertenstraat waar het te zien zal zijn op een muur van wel 250 m2, meteen de grootste stripmuur in Vlaanderen. In het vorige week verschenen Stripgids nummer 15 presenteert de redactie de volledige illustratie, die je hierbij ziet afgebeeld.

In 1974 opende het door Jan Smet opgerichte Ciso Stripgids met een nummer over Willy Vandersteen. Tot 2003 verschenen negenendertig nummers met een uiteenlopend inhoud over Vlaamse en internationale stripmakers. Drie jaar later maakte het blad een comeback door een nieuw samengesteld team. Het blad was voortaan gratis te verkrijgen in bibliotheken, stripspeciaalzaken en andere organisaties. Van die reeks kwamen zesenveertig nummers uit tot in 2016. Daarna nam een opnieuw andere redactie het over voor de huidige generatie.

In het nieuwste nummer blikt Patrick Van Gompel terug op vijftig jaar Stripgids met onder meer anekdotes van Hec Leemans, Ferry, Merho, Staf Pelckmans en Jan Bosschaert. Van deze laatste staat ook een ruim portret van 28 pagina's in dit nummer. Het laat erg veel schilderijen, potloodtekeningen, illustraties en zelfs een speciaal voor dit nummer afgewerkt stripverhaal van 14 pagina's zien. Het dateert eigenlijk al van de jaren 1990, maar bleef toen onvoltooid. Het is een tekstloos, soft-erotisch verhaal met de titel Happy Birthday, geïnspireerd op het gedicht Spleen van Godfried Bomans.

Achter de cover van Veerle Hildebrandt schuilt als vanouds een 140-tal pagina's met artikelen, essays en korte strips. Een lang artikel over waarom Frankrijk zo'n stripminnen land is (met weliswaar waarschuwingen) opent het nummer na een stripvoorwoord van Karolina Szejda. Een interview met Robert Crumb gaat over de tendens om zijn werk of hemzelf te cancelen. Een artikel met veel voorbeelden brengt de hedendaagse Griekse strip in kaart. Christina De Witte alias Chrostin stelt haar stripatelier voor. Er is aandacht voor strips die een grafische invloed hadden op Hergés vroegste stripwerk. Er is een interview met de Britse scenarist Dan Watters, een voorpublicatie van Het Onvoorstelbare Verbeeld (met tien verhalen over de Holocaust en andere nazimisdaden), een speciaal nummer van het weekblad Robbedoes in een rubriek over de collectie naslagwerken van Centrum Jan Smet, artikelen over fotostrips, protesttekeningen over de oorlog in Gaza, horror en strips (waarbij Erik Kriek en Patrick Cornelis aan de tand wordt gevoeld), Emmanuel Guibert en nog meer.

Stripgids is ook te koop in stripspeciaalzaken. Het magazine in softcover kost tegenwoordig 29,95 euro en verschijnt tweemaal per jaar. Zie ook stripgids.org.