Saga Uitgaven in september 2022

8 juli 2022 Vooruitblikken

De eerstvolgende nieuwe strips van Saga Uitgaven staan in september gepland. Die vind je hieronder opgesomd en voorgesteld. Previewpagina's per strip kan je hier doorbladeren. Daar vind je ook meer details per strip terug. In een notendop: de bultenaar van de Notre-Dame in een andere rol, Johnny Cash en Andy Warhol op het pad van een verliefde jongen, verboden te lachen in een fantasierijk en net wel lachen met een cartoonbundel van Charel Cambré. En dan is er nog de softcover van Go West Young Man.

De Bultenaar van Montfaucon 1

Éric Stalner publiceert de laatste jaren nieuwe verhalen, meestal tweeluiken, bij de Franse uitgeverij Bamboo waardoor deze vertaald raken door Saga Uitgaven. Het tweeluik De Bultenaar van Montfaucon is de nieuwste vertaling waarvan deel 2 in februari 2023 gepland staat. In deze strip van scenarist Philippe Pelaez (Oliver & Peter, Oorlogswijn, Parallel, Een Stukje Spinazietaart) zien we de bultenaar van de Notre-Dame terug, nu in een nieuwe rol in een historische strijd om de Franse troon.

"Eind vijftiende eeuw. Lodewijk van Orléans, hertog en eerste prins in lijn, ziet zich het regentschap van de jonge koning Karel VIII geweigerd worden. De koning is gemanipuleerd door hun zus, de verraderlijke Anna van Beaujeu. Als vluchteling in Bretagne bereidt Lodewijk de verdediging van Nantes voor, terwijl een op wraak beluste man hem zijn diensten aanbiedt. Pierre de Bastaard is vergezeld van een misvormde bultenaar uit de kelders van de galg van Montfaucon en waarschuwt de hertog. Anna van Beaujeu en haar handlanger, de meedogenloze Axel Lochlain, hebben twee documenten in hun bezit die de Bastaard als enige kan terugkrijgen. Het zijn twee brieven die de Lodewijks legitimiteit over de Franse troon in vraag stellen."

Jukebox Motel 1

Tekenares Marie Duvoisin kennen we nog van het goed onthaalde (en uitverkochte) one-shot Onze Navelstreng. Het tweeluik Jukebox Motel is een bewerking van een roman van Tom Graffin. Deel 2 verschijnt dit najaar. Het brengt ons terug naar de jaren 1960. Liefde, verlies, Johnny Cash en een angstwekkende medewerker van Andy Warhol bepalen het verhaal.

"1967. Thomas Shaper staat op het punt het schilderen op te geven wanneer een van zijn door Andy Warhol opgemerkte doeken wordt verkocht voor een fortuin. Geconfronteerd met dit buitenproportionele succes verliest de schilder zijn houvast. In een opwelling vertrekt hij naar Californië waar hij Johnny Cash ontmoet, die ook in de greep van de twijfel zit. Verpletterd door de roem vertrouwt de legendarische countryartiest de schilder toe dat hij maar naar één ding verlangt: het vinden van een “duivelse plek”, zoals hij het noemt, waar hij eindelijk innerlijke rust kan vinden. Vanaf dat moment maakt Thomas de zoektocht naar deze plek tot zijn eigen zoektocht..."

De Man zonder Lach

Stéphane Louis is de tekenaar van heel wat vooral sf-reeksen. Hij is ook de tekenaar van de volgende albums van Aquablue. Daarnaast schrijft hij strips voor anderen, af en toe met specifieke thema's. In Liefde en Haat nam hij racisme op de korrel, in Mijn Vader, de Dronkaard het alcoholisme van zijn eigen vader en in Road Therapy bracht hij mensen met psychische stoornissen bij elkaar. Louis lijdt zelf ook aan een psychische stoornis. Hij is bipolair. En hoe dat precies werkt in zijn hoofd legt hij uit via het one-shot De Man zonder Lach.

In dit fantasierijke verhaal voert Louis een futuristische wereld op waarin lachen verboden is, behalve voor de koning en zijn hofhouding. Zijn broer aast intussen op de troon. De koning wordt echter vreselijk depressief nadat zijn dochter van huis wegloopt en bij een man terechtkomt die bij zijn geboorte werd gestraft omdat hij het waagde te lachen.

"Meneer Hubert 31-36 is een 'man zonder lach'. In het koninkrijk waar hij woont, is elke vorm van plezier verboden voor de 'Grimmigen', de gewone mensen. De kleinste overtreding van de wet leidt tot vreselijke straffen. Meneer Hubert draagt trouwens nog de littekens die zijn toegebracht door het totalitaire regime voor een simpele, gesmoorde lach in zijn kindertijd... Op een dag ontmoet hij geheel toevallig de dochter van de koning, meneer Vrolijk. Verdwaald en loltrappend is de prinses zich niet bewust van de risico’s die op de loer liggen, want voor de Lachpolitie maakt het niet uit wie ze is... Meneer Hubert moet angstvallig en tot elke prijs die onbezonnen grapjas, die hen allebei in gevaar brengt, doen zwijgen."

Lachen met Beevees

Deze hardcoverstrip bundelt meer dan zestig cartoons van Charel Cambré die hij doorheen de jaren voor het weekblad Story tekende.

"Charel Cambré is in het professionele leven stripmaker, illustrator en cartoonist. Hij is een BT, Bekende Tekenaar, werkzaam voor diverse stripreeksen en tijdschriften. Daarin spot hij gretig — zij het met komische bedoelingen — met BV’s, Bekende Vlamingen. Of ze nu uit de sportwereld, showbizz, politiek of een ander vakgebied komen, Charel houdt hen in de gaten om vroeg of laat toe te slaan, gewapend met potlood, papier en een ferme dosis humor.

In de cartoonbundel Lachen met Beevees zijn tientallen cartoons met BV’s verzameld die de BT voor het weekblad Story maakte. Je vindt er Bart, Sergio, Regi, Wendy, Goedele, Lesley-Ann, Piet, Koen, Jeroen, Natalia, Gert, Jani en vele anderen in terug, maar ook Charel, de grootste ster van deze uitgave."

Lachen met Beevees (luxe)

Van deze cartoonbundel verschijnt ook een luxe-editie met linnen rug en gesigneerde ex libris. Oplage: 100 exemplaren, prijs: 60 euro. De gewone hardcovereditie kost 19,95 euro. Er verschijnt geen softcover van.

Go West Young Man (softcover)

Onlangs verschenen de hardcover en luxe op groot formaat van Go West Young Man, elk met een andere cover. In september verschijnt de softcoverversie van dit album vol korte westerverhalen door het summum van tekenaars in het westerngenre. De cover van de softcover is van de hand van Enrico Marini, die eveneens de coverillustratie verzorgde voor de hardcoveruitvoering.

De verhalen van de zestien tekenaars zijn geschreven door Tiburce Oger, die een rode draad over een gouden horloge bedacht dat van hand tot hand wordt doorgegeven en door de decennia heen een portret van de Far West schetsen. Inmiddels werken andere tekenaars op scenario van Oger aan een gelijkaardig album dat Indians zal heten. Opnieuw een westerstrip, maar nu met diverse indianen en indianenstammen in de hoofdrol. Eind dit jaar wordt dit album in het Frans verwacht. Het lijstje met deelnemende tekenaars is nog geheim, maar verschillenden onder hen maakten toch al bekend dat ze hun medewerking hebben verleend of er nog mee bezig zijn. Zo weten we al dat Mathieu Lauffray (Long John Silver, Raven), Jef Martinez (Geronimo, Verdwaalde Kogels, Wild West), Hugues Labiano (Ster van de Woestijn, Black Op, De Leeuw van Juda), Dimitri Armand (Sykes, Texas Jack) en Laurent Astier (Het Venijn) een bijdrage leveren.