Dupuis in kwartaal 3

2 juni 2021 Vooruitblikken

Als je op deze link klikt, kan je alle in kwartaal 3 te verschijnen albums van Dupuis raadplegen. We overlopen ze hier ook eens voor je. Vaak vallen we hierbij in herhaling omdat we de voorbije weken al heel wat van deze titels hebben aangekondigd.

Bovenop onderstaande nieuwe strips noteren we ook vier herdrukken van De Blauwbloezen, de laatste vier delen van Guust in de nieuwste, chronologische heruitgave in softcover en Bollie & Billie deel 11 en 12 in een eveneens chronologisch heruitgegeven volgorde van de gags in een uniform jasje met soms een nieuwe cover. En vorig jaar stemden deelnemende lezers van Stripspeciaalzaak.be redelijk overtuigend en massaal voor Het Beest deel 1 als beste strip van 2020. Tof, alleen voor wie het Marsupilami-album van Frank Pé en Zidrou nog niet had gekocht nadat het uitverkocht raakte. Geen probleem, in augustus verschijnt een herdruk en dat is tegelijk de voorbode voor het in kwartaal 4 te verwachten slot van het tweeluik.

Marsupilami 33

"Elk kind droomt er toch van om op een dag een Marsupilami te zijn? Dat is precies wat Hector overkomt. De jonge rebel maakt zo kennis met de verrassingen en de gevaren van de Palombische jungle. Een snuit, grote harige oren, scherpe tanden, een prachtige geelzwart-gevlekte vacht, maar vooral een heel lange en sterke staart... ja hoor, Hector is veranderd in de Marsupilami. De rebelse puber kan de koning van de jungle worden dankzij de sjamaan die hem deze geweldige ervaring bezorgde. Onbezorgd springt hij het avontuur, de verrassingen en de gevaren tegemoet."

Game Over 20

De spin-off heeft de hoofdreeks Kid Paddle al een tijdje achter zich gelaten qua aantal albums. Ook in dit album staan weer meer dan veertig nieuwe gags.

Game Over: Attack of the Blorks

Compilatiealbum met de beste Blork-gags.

"In de virtuele wereld van Kleine Barbaar vallen de lijken bij bosjes. Gespietst, verscheurd, verpletterd of opgevreten? Keuze zat! Telkens weer leidt het tot een even wrede als hilarische game over..."

Supergroom 2

Dit najaar verschijnt het tweede album van de Robbedoes-spin-off Supergroom in het Nederlands bij Dupuis. Het album van 88 pagina's heeft de titel De Olympische Oorlog en is opnieuw het werk van Yoann en Fabien Vehlmann. Voor deze superheldenversie met een knipoog hebben ze de reeks Robbedoes en Kwabbernoot on hold gezet, mede omdat die wat in het slop zat. Supergroom mikt meer op een jonger publiek dat zijn neus niet ophaalt voor superheldenstrips en -films of zich niets aantrekken van meer dan 80 jaar stripgeschiedenis die met het personage is verbonden. Het album verschijnt op 6 oktober, twee maanden na het einde van de werkelijke Olympische Spelen in Tokio.

"Parelwitte stranden, een heerlijk zonnetje... nee, het is geen idyllische vakantie maar wel de harde realiteit van de Worldwide Olympic War (WOW), de strijd tussen de grootste superhelden van de wereld. Maar Supergroom is niet uit eigen beweging afgezakt naar het paradijselijke plekje. Hij is ontvoerd en op het eiland gedropt, terwijl Spip wordt gevangenhouden! Slaagt onze superheld erin de WOW te overleven of is het voorgoed gedaan met Supergroom? En wie zit er achter zijn ontvoering? Deelnemen is voor een keer niet belangrijker dan winnen..."

Lady S. 15

Philippe Aymond schrijft sinds deel 10 de spionagereeks Lady S. in zijn eentje nadat Jean Van Hamme zowat zijn complete stripproductie terugschroefde (maar intussen aan het terugkeren is met nieuwe projecten zoals Het Fortuin van de Winczlavs, een Blake en Mortimer en een vervolg op De "U"-straal). Deel 14 van Lady S. dateert alweer van 2019. Intussen herlanceerde Aymond op scenario van Laurent-Frédéric Bollée de reeks Bruno Brazil waarvan al een eerste tweeluik is verschenen. Deze herfst zien we Lady S. terug in deel 15.

"Shania Rivkas, alias Lady S, geniet van een deugddoende vakantie op het eiland Java, samen met haar tante, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan Doug Adams, een Amerikaans diplomaat die ooit haar geliefde was. Wanneer ze een nacht bij hem doorbrengt, ontdekt Lady S dat Doug en zijn geheimzinnige secretaresse van plan zijn een lijst te overhandigen aan de Chinese geheime dienst, met daarop de namen van hun agenten die in het geheim samenwerken met de CIA... maar is het wel wijs om zich te moeien met zulke staatszaken? Lang twijfelt Lady S niet: ze belt haar vriend Conrad bij de CIA, en besluit de lijst uit de koffer van Doug te stelen. Maar zo brengt Shania ook haar tante in gevaar, en Conrad en zichzelf. Want ze weet niet dat de Tijger, een gevaarlijke Chinese agent, de kostbare lijst koste wat het kost in handen wil krijgen..."

Ténébreuse 1

Vorig jaar overleed scenarist Hubert, maar hij liet nog diverse uitgewerkte projecten na die postuum zullen verschijnen. Een van die strips is het tweeluik Ténébreuse (dat vertaald zal worden onder de werktitel Schijnwereld) dat uitgeverij Dupuis verwelkomt in de collectie Vrije VluchtTénébreuse is een sprookje voor volwassenen, getekend door Vincent Mallié, gekend van De Grote Dode en albums in de reeks Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht.

"Er was eens een berooide ridder en een mooie prinses die opgesloten zat… Arzhur wordt geminacht door zijn vroegere wapenbroeders, door een misdaad die een blijvende smet op zijn blazoen is. Hij zwalpt van de taverne naar het slagveld, op zoek naar een nieuw contract om zijn beurs te spekken. Op een nacht stellen drie geheimzinnige oude vrouwen hem een pact voor waar elke huurling van droomt: eer en fortuin vergaren door een koningsdochter te bevrijden die wordt gevangengehouden in de ruïnes van een verlaten kasteel. Ondanks de terughoudendheid van zijn schildknaap aanvaardt Arzhur de opdracht. Hij voert een meedogenloos gevecht tegen de monsters die de prinses bewaken. Maar Islen is niet de frêle jongedame in nood die hij verwachtte... Waar haalt ze haar duistere krachten, waar het hele koninkrijk bang van lijkt? Wat is het verband met de oude vrouwen die Arzhur hebben betaald om haar te bevrijden? De jongeren zijn het slachtoffer van een complot waar ze niet alles van snappen. Ze besluiten samen te werken om hun lot weer in eigen handen te krijgen. Een sprookje waarin alle thema’s naar boven komen waarmee Hubert zo’n faam heeft vergaard, en die zijn scenario’s zo rijk maken: emancipatie, ons innerlijke monster, reëel of ingebeeld, familieconflicten, de blik van anderen, de vrije wil..."

Django: Vonken en Vuur

Na hun opmerkelijke stripbiografie over de impressionistische kunstschilder Claude Monet uit 2017 en hun in oktober te verschijnen portret van Edgar Degas sloeg het Spaanse auteursduo Efa en Salva Rubio de handen opnieuw in elkaar voor een ander portret. Deze keer eentje waar muziek in zit. Django: Vonken en Vuur vertelt over de jeugd van de legendarische, Belgische jazzgitarist Django Reinhardt (1910-1953). Hij speelde ook banjo en viool en dat leerde hij allemaal zonder muzieklessen te volgen. Zijn leven is doorspekt met drama, succes en vurige passie. Zoals het een goede biopic betaamt vormt dat een schat aan elementen om daar een boeiend verhaal van te maken. Het prachtig getekende en in het Frans alvast zeer goed onthaalde album van 112 pagina's verschijnt op 4 augustus bij Dupuis in de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht. Zijn leven werd in 2017 verfilmd in de Franse film Django. Jazzliefhebbers kennen vast ook wel het naar hem vernoemde radioprogramma Django op Klara.

"Django Reinhardt is een legende. Maar Django is ook twee keer geboren. Een eerste keer in de sneeuw, in de winter van 1910, bij een nomadenfamilie in Liberchies, België. De tweede keer in Saint-Ouen, nabij Parijs, in de herfst van 1928, toen zijn caravan afbrandde en zijn linkerhand werd verminkt. In deze biopic over de jeugd van de muzikant voel je de passie en de koppigheid van de man die zichzelf steeds heeft gezien als de grootste gitarist ter wereld. In deze verhaalpartituur, waar de vakjes als akkoorden over het blad vloeien, brengt de tekenaar de romantiek tot leven met vibraties uit waterverf, als begeleiding voor de muzikale en technische reis van de uitvinder van jazz manouche. Van de accordeon naar jazz, van de viool langs de banjo naar de gitaar... het lot van Django volgt het ritme van zijn vurige hand, bezeten door de passie die in de ziel van de manouche muzikant brandt. Als een feniks die uit zijn assen herrijst, kleurrijker dan ooit. Muziek, maestro!"

De Zusjes Duizendblad 2

Vervolg van de mysterieuze jeugdreeks De Zusjes Duizendblad, de nieuwste creatie van Alessandro Barbucci (Ekhö - De SpiegelwereldSkyDoll) op scenario van Giovanni Di Gregorio. Ook deel 2 is weer 72 pagina's dik.

Deze keer brengen de meisjes hun zomervakantie door op het platteland bij hun oma. Cassiopeia, de jongste zus, reist erheen met een gebroken hart. Haar liefje blijft namelijk in de stad achter. Het stelletje wordt uit elkaar getrokken. Die hartenpijn kan ze niet uitleggen aan haar zussen, die er dan ook niets van begrijpen. Maar bij hun aankomst in het dorp waar hun oma woont, maakt een andere aanbidder zijn opwachting: de knappe jongen Olivier. Hij vertelt hun dat een mysterieus spook 's nachts de klokken in de oude kerk doet luiden. En er is ook nog sprake van een familiegeheim.'

Juffrouw Baudelaire

Yslaires nieuwste meesterwerk: Juffrouw Baudelaire, een 160 pagina's tellend one-shot in de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht van Dupuis. Voor dit doorwrochte verhaal zette Yslaire weer maar eens zijn familie-epos Samber opzij.

In Juffrouw Baudelaire schetst Yslaire het portret van Jeanne Duval, de inspiratiebron voor de mooiste gedichten van de Franse schrijver Charles Baudelaire, waaronder diens De Bloemen van het Kwaad. Jeanne was zowel een geliefde als gehate muze. Ze kreeg de bijnaam Zwarte Venus omwille van haar creoolse afkomst. Ze is een mulattin, wat niet meeviel in de negentiende eeuw... op zich nog steeds een actueel gegeven. Het album verschijnt tweehonderd jaar na de geboorte van Baudelaire.

De voorstelling: "Tweehonderd jaar na zijn geboorte blijft Baudelaire populair, en al van bij het begin is hij aanwezig in het werk van Yslaire. En toch bekijkt de tekenaar het duivelse en autobiografische De Bloemen van het Kwaad door de ogen van Jeanne Duval… de geliefde en gehate muze van Baudelaire. Over Jeanne is bijna niets bekend, haar geboortedatum, haar sterfdatum, zelfs haar echte naam kennen we niet. We hebben alleen een paar getuigenissen, portretten getekend door Baudelaire zelf, een niet-geauthentiseerde foto van Nadar, en de gedichten met haar als muze. Jeanne is 'de onzichtbare van een hele periode' die weer opduikt in de feministische echo in onze tijd. Ze is gebrandmerkt als mulattin, creoolse, kreeg Zwarte Venus als bijnaam, verwijzend naar de Hottentot-Venus, en verenigt alle vooroordelen van een misogyne en racistische eeuw."

Aria 40

In 2019 besliste uitgeverij Dupuis om enkele langlopende stripreeksen stop te zetten. Enerzijds omdat de verkoop ervan in dalende lijn was, anderzijds om plaats te maken voor nieuwere reeksen en volgens Bédu (van wie de gagreeks De Psy moest stoppen) ook omdat deze reeksen nog met oude auteurscontracten werken met hogere plaatprijzen en anciënniteit bovenop hun royalties. Met andere woorden: die oude garde kost de uitgeverij te veel geld, terwijl nieuwe auteurs minder voordelige contracten krijgen voorgeschoteld. Een plaatprijs wordt bijna nooit meer betaald, het gaat al langer om voorschotten op auteursrechten.

Ook van de fantasyreeks Aria, door de inmiddels 73-jarige Michel Weyland, zullen we in deel 40 afscheid moeten nemen. Weyland had in 2019 zin om van dat laatste album een soort reisverslag te maken met aquarellen, schetsen en anekdotes over Aria's reizen die een dikker dan normaal album moesten opleveren. En hij hield woord. In oktober verschijnt Aria's ultieme album met drie korte verhalen, tientallen aquareltekeningen en heel wat anekdotes van Aria (en haar schepper). Het album telt 64 pagina's. "Herinner je je de bloeddorstige Galbec nog, de mysterieuze Arcane, de Elflings, Orsalne de krijgster, Sacham, de zoon van Aria, en zo veel andere personages en verrassende schepsels... Als kers op de taart van deze feestelijke, en laatste, Aria: nooit eerder gepubliceerde mini-verhalen. Je dacht dat je Aria al kende? Wel, ze heeft nog veel meer te onthullen!"

Aria loopt al sinds 1979, vooreerst in het weekblad Kuifje bij Le Lombard. Weyland kon vrede nemen met de beslissing om de reeks stop te zetten. Hij voelde zich niet langer verplicht onder creatieve stress te werken. Hij heeft inmiddels een project voor een komische strip, maar hij zegt er ook wel bij dat zijn heldin Aria niet dood is. Hij heeft nog genoeg ideeën voor avonturen om er naar eigen zeggen romans, schilderijen, spelletjes en — waarom niet? — tv-series van te maken.

Buck Danny: De Integrale 9

Deze negende integrale (in het Frans zitten ze al aan deel 14) bundelt de delen 30 tot 33, verschenen tussen 1963 en 1965.

"De Satellietdieven volgt onmiddellijk op Operatie “Mercury”, waar op de laatste bladzijden heel wat onduidelijkheid is ontstaan over het lot van Sonny Tuckson. Na dat avontuur-op-zee, waarin president Kennedy ook opduikt, volgt X-15, een nieuw avontuur van Buck Danny dat zich afspeelt in de ruimte. Het is geïnspireerd op de lancering van het Amerikaanse prototype North American X-15, in die tijd dus brandend actueel. In Alarm te Cape Kennedy gaan Buck Danny en zijn twee makkers op onderzoek uit in het Amerikaans centrum voor ruimtevaart. Met Het Geheim van de Spookvliegtuigen verlaten we de ruimte en focussen we op het Hoge Noorden, waar er, onder meer, spanningen ontstaan tussen Buck Danny en Sonny Tuckson. Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon blijven hun verhalen situeren tegen de achtergrond van de internationale en geopolitieke actualiteit van hun tijd en sturen hun helden met plezier de ruimte in, waar de spanningen hoog oplopen."

Team Rafale 7

"De speurtocht naar de Black Shark-drones leidt onze helden naar Ierland, waar activisten van Anarchy met hulp van IRA-leden een dodelijke val voorbereiden. Intussen maken de leiders van de G8 zich op om naar hun thuisland te trekken, nog voor het onderzoek is afgerond. Een rampzalig idee, want Klaus Unger en zijn team hacken een onderzeese kabel en luiden zo de laatste fase van hun plan in, dat zal uitmonden in een ultieme confrontatie..."

Onbemande Dreiging 3

"1944. Na de landing in Normandië winnen de bevrijders terrein in Frankrijk, maar de dreiging van de vliegende bommen is nog steeds niet afgewend. In Engeland heeft Churchill, die een tweede Blitz wil vermijden, twee doelen: Londen verdedigen en de V1-sites vernietigen. Om dat laatste voor elkaar te krijgen, ontwikkelen de Amerkanen project APHRODITE. Zo willen ze de strijd nog intenser maken. Maar zullen deze bommenwerpers boordevol explosieven tijdig operationeel zijn? Slagen ze erin de lanceerbases van de vliegende bommen te vernietigen? Louise, een briljante ingenieur, en Doug, een piloot die een stevige tik op de vingers kreeg, zijn persoonlijk betrokken bij deze strijd op grote schaal. Kunnen zij de laatste ronde beslechten en de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog doen kantelen?"

Barcelona 2

Laatste deel van het tweeluik dat verbonden is aan de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. De club telt wereldwijd meer dan 150.000 peñas (supportersclubs).

Stoppeltje 10-11-12-13

In september verschijnen vier nieuwe, tekstloze avonturen van Stoppeltje voor de jongste lezertjes.

"Elke ochtend maakt Stoppeltje, een vrolijk en moedig mannetje, zich klaar om naar school te gaan. Hij neemt afscheid van zijn mama en dan gebeurt er altijd wel iets spannends! Elke nieuwe ontmoeting brengt verrassingen met zich mee. Keer op keer duikt hij in vreemde werelden, waar hij telkens weer groter en wijzer uitkomt. ‘s Avonds vindt hij altijd zijn ouders terug en valt hij in een gelukzalige slaap."