837 of 1728
Detox 2: De Aanvaarding
Overrijpe yogasnuivers
Mathias d'Ogremont is een volbloed alfaman. Gejaagd, machtsgeil en hyperrationeel gooit hij zich in zijn job. Maar plots sterft zijn beste medewerkster en tevens maîtresse aan een hartaanval. Op de vooravond van Mathias' jaarlijkse familievakantie wordt ze begraven. En daar, aan de rand van haar graf, beseft de directeur-generaal dat het anders moet. Hij vlucht gewoon weg en lult zich binnen in een exclusieve detoxcursus. Mathias komt terecht in een zweverige wereld die mijlenver van zijn realiteit staat. Hij protesteert. Hij rebelleert. Hij cultiveert zijn eigen egoïsme. Maar de holistische leiders laten zijn chakra's niet met rust, en dwingen hem de hele ontgiftingssessie uit te zitten. Veel keuze heeft hij niet. Hij wordt aan zijn lot overgelaten. Hij, zijn zorgen en zijn lichaam botsen volop met de natuur die hij haat en die hem lijkt te haten. Als plots een buslading overrijpe naturisten op het yogasnuiversdomein aankomen en die collectief een gebed aanheffen tegen het smelten van het poolijs, wordt het voor de bedrijfsleider te veel. Veel te veel.
Detox is een verhaal naar de moeilijke zoektocht naar evenwicht. Het is een voortdurende slingerbeweging tussen enerzijds woelen in gretigheid en anderzijds het cultiveren van dagen zonder noodzaak om productief te zijn. Wat we vreesden na het eerste deel, komt helaas uit. Matthias, ons persoonlijk spiegelbeeld en held, breekt uiteindelijk en geeft zich volledig over. Hiermee trapt scenarist en personagetekenaar Jim een open deur in. Hoe jammer die voorspelbaarheid ook is, Jim doet het wel met stijl. Detox is grappig. Detox is logisch. Detox is zelfs geloofwaardig, ondanks het karikaturiseren van de hoofdrolspelers. Maar onze chakra's, die zweren bij realisme, werden er wel niet blij van. Gelukkig is dit tweeluik gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en eindigt de strip met een epiloog waar wij alle vrede mee hebben.
Een dikke troef is het tekenwerk van Jim (de personages) en Antonin Gallopin (de decors). Jim speelt met een subtiele mimiek en eert het kleine gebaar. Bovendien pakt Gallo(pin) uit met een consequent doorgedreven inkleuring vol oker, bruin en grijstinten. Dat geeft de strip een wat aards, warm gevoel.
Een tof thema, rake dialogen, subtiele tekenaars en een juiste inkleuring... Ingrediënten genoeg om een tweeluik af te leveren dat volledig op ons atletisch lichaam is toegeschreven. Persoonlijke topper.
WOUTER PORTEMAN
837 of 1728