Met Jan Bosschaert het bos in

Feest in het Bos - Start nieuwe wandelroute in Bulskampveld

29 september 2024 Fotoreportages
tekst en foto's: David Steenhuyse

 

Samen met het Vagevuurbos in het belendende Wingene is het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem met 540 hectare het grootste boscomplex van West-Vlaanderen. Onlangs werd er een nieuwe wandelroute van 4,5 kilometer ingelegd. Jan Bosschaert tekende hiervoor illustraties die op tekst van zijn zoon Felix het verhaal Jump en het Raadsel van de Beuk vormen op twaalf panelen langs het parcours. De hiervoor gecreëerde figuren Mathis en Marthe figureren niet alleen op deze panelen, ze zijn ook los in het bos terug te vinden. Kinderen kunnen zich langs het parcours amuseren met de verschillende doe-opdrachtjes, je komt meer te weten over de vele bewoners van het bos en  je kan tegelijk ook nog deelnemen aan een wedstrijd. Bosschaert senior en junior kwamen hun figuren op 29 september 2024, een zonnige zondag, voorstellen op het tweejaarlijkse Feest in het Bos, een indrukwekkende happening met tientallen standjes, waar Jan de voor de wandelroute gemaakte boekjes signeerde en live zijn personages op grote vellen papier tekende. We kwamen hem gedag zeggen om vervolgens de wandelroute af te leggen.

 

Voordat je de parking verlaat en op weg gaat naar het kasteel van Bulskampveld waar het bezoekerscentrum is ondergebracht, passeer je een oplegger die binnen en buiten is geïllustreerd met Bosschaerts figuren.

Het grasveld tussen het kasteel, de vijver en het speelplein is op gewone dagen een open vlakte. Vandaag is het ingepalmd door tientallen standjes van diverse natuurinstanties, ambachten, eet- en drankmogelijkheden, sporten en een erg gevarieerd aanbod meer, tot het pottenbakken van je eigen servies toe.

We treffen Jan, die op een groot tekenvel zijn nieuwste figuurtje Mathis tekent. Een Marthe ligt op een tafeltje bij de te signeren boekjes. Naast zijn standje liggen twee puzzels op de grond die kinderen kunnen leggen.

In het 12 pagina's tellend boekje, een mooi vormgegeven hebbeding, staan weetjes over bosbewoners, paddenstoelen en insecten verzameld. Alle illustraties van Jan Bosschaert, inclusief enkele van zijn potloodtekeningen, vind je terug op de panelen. De boekjes zijn te koop tegen 5 euro, het wedstrijdformulier kost je 1 euro. Beide zijn te verkrijgen in het bezoekerscentrum of krijg je gratis als je een bezoek brengt aan Roots, een interactieve expo over bomen en zwammen.

In de shop liggen trouwens ook albums van Insecten, een educatieve gagreeks van tekenaar Nathan Cosby en de scenaristen Christophe Cazenove en Vodarzac François. Deze albums verschenen vanaf 2014 bij Ballon. Standaard Uitgeverij nam inmiddels het stokje over. Er zijn tot nu toe zeven delen van uit.

We lopen nog even rond op het feestplein. We betrappen twee bosnimfjes die moeten niezen. Naar eigen zeggen zijn ze allergisch aan ochtendhumeur. De kinderen zijn er gek op.

Tijd om de benen te strekken door de wandelroute af te leggen. Die leidt je met startpunt achter het kasteel langs enkele hoogtepunten van het bos, langs hoge bomen, heides, een vijver met houten wandelpad, een paar weiden waar koeien grazen, een hoeve waar je desgewenst een ijsje kan eten, de heerlijk geurende kruidentuin,...

Het verrast ons om Bosschaerts figuren ook werkelijk deel te zien uitmaken van de natuur. Een door hem getekende eekhoorn is rond een boom gebonden, elders slaat Marthe een jonge ree gade of ze ruikt een stinkzwam. We zien het ene na het andere kindje naar de figuren lopen om ze te betasten of er gewoon dichtbij te kunnen staan. Geen twijfel aan, dit is een succes!

In hetzelfde bos liep anderhalf jaar lang een andere wandelroute met stripfiguren. Toen gidsten de Kiekeboes van Merho je doorheen Bulskampveld. Lees er hier meer over. De wedstrijd die daaraan was opgehangen, overtrof de verwachtingen van de organisatie. Deze wedstrijd werd verlengd, zo ook de wandelroute en in die tweede jaargang was het succes nog groter. De wandelroute met Mathis en Marthe is echter een permanent aanbod van het provinciedomein. Het is ook de bedoeling dat beide figuurtjes zo'n beetje de mascottes worden voor de jonge bezoekers van Bulskampveld.

A World of Fun ontwikkelt doorheen het hele land dergelijke tijdelijke en af en toe ook permanente wandel- en fietsroutes of tentoonstellingen. Eveneens in september werd een permanente fietsroute rond Jommeke in de kustgemeente Koksijde ingelegd. Lees er hier meer over. Onze fotoreportage over de mede door A World of Fun ontwikkelde openluchtexpo Getekende Oorlog, aan de Atlantikwall van Raversyde, kan je hier bekijken. Deze expo loopt nog tot 11 november 2024.

Surf ook naar www.west-vlaanderen.be/domeinen/bulskampveld.