Saga Uitgaven in november 2024

17 september 2024 Vooruitblikken

December laat Saga Uitgaven jaarlijks over aan de eindejaarsoffensieven van andere uitgeverijen. In die maand publiceert de uitgeverij geen nieuwe strips. De laatste titels van dit jaar behoudt Saga Uitgaven dus voor november. Dat overzicht vind je in Te verschijnen met previewpagina's erbij. Hieronder stellen we de titels ook aan je voor. Alle verhalen spelen zich af in de geschiedenis in diverse tijdperken, van het oude Rome over de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw.

Je kan ook deze aankondigings-pdf downloaden. Daarin lees je ook een interview met de auteurs van het historische one-shot De Bretoense Tijgerin. De wedstrijd om een originele pagina van Ben Hur door Jean-Yves Mitton te winnen, loopt nog steeds. En in de pdf staan ook vier pakketten (twee in november, twee in december) voorgesteld voor elk 20 euro. Het zijn de laatste verjaardagspakketten voor de dit jaar twintig jaar jonge uitgeverij.

De Bretoense Tijgerin

Historisch verhaal over de Bretoense edeldame Jeanne van Belleville (1300-1359), die zich uit wraak voor haar vermoorde man verzette tegen de dynastie van Valois en zich ontpopte tot een gevreesde, meedogenloze, wreedaardige kaperkapitein. Ze was een van de eerste vrouwelijke piraten in de geschiedenis.

Scenarist Roger Seiter heeft zich met enige bekwaamheid al eerder toegelegd op historische stripverhalen, van Alex over H.M.S. - Hist Majesty's Ship en Fog tot Wild River, Lefranc en Sir Nigel. Ook tekenaar Frédéric Blier toeft bij voorkeur in de geschiedenis met strips als Moederland, Stille Woorden en bijdrages aan de reeks De Wapenbroeders van de Bevrijding.

"1343. Wanneer Filips VI, koning van Frankrijk, de Bretoense heer Olivier van Clisson wegens verraad laat onthoofden, heeft hij er geen idee van dat hij daarmee zijn ergste vijand heeft geschapen. Want zijn weduwe, Jeanne van Belleville, is razend en wil alles doen om de dood van haar man te wreken. Ze besluit de wapens op te nemen en een genadeloze oorlog te voeren tegen het koninkrijk Frankrijk. Maandenlang toont Jeanne zich meedogenloos wreed en slacht ze de bemanningen van veroverde schepen af. Ze heeft er de bijnaam De Bretoense Tijgerin aan te danken."

Klik hier voor een overzicht van strips over of met vrouwelijke piraten.

Messalina 6: Laatste Orgasme

In amper een jaar tijd gaf Saga Uitgaven de complete reeks Messalina van Jean-Yves Mitton uit. Van dezelfde tekenaar start de uitgeverij begin volgend jaar een vijfdelige integrale van diens historische reeks Vae Victis!, op scenario van Simon Rocca, dat zich eveneens in het oude Rome afspeelt. En er is in dezelfde periode nog een erotisch toemaatje, een extra toefje slagroom, door de vertaling van Kzara of de Barbaarse Nachten. In dit one-shot belanden een krijger en zijn schildknaap bij de Amazonas, een stam die enkel uit vrouwen bestaat. Daar moeten ze een orgie van drie dagen en nachten doorstaan. Ook in het laatste album van Messalina wordt er heel wat gepenetreerd, en dan bedoelen we niet alleen het Capitool...

"Rome is omsingeld door legioenen. De oude keizer is er kapot van dat hij nog steeds verliefd is op de vrouw die van hem de meest glorieuze bedriegster van de geschiedenis heeft gemaakt en wil geen bloedbad waarvoor Caligula zich niet zou hebben ingehouden. Tijdens de laatste aanval op het Capitool geeft de Pretoriaanse Garde, het consulaire legioen en de laatsten van Messalina's volgelingen zich over of plegen zelfmoord door zichzelf van de top van de paleismuren te gooien. In de steek gelaten door hun slaven zoeken Caius Silius, Messalina en haar moeder Domitia hun toevlucht tot hun appartementen..."

Sammy integraal 8: 1992 - 1995

In deze integrale staan de laatste drie verhalen van Berck en het eerste van zijn opvolger Jean-Pol van wie Saga Uitgaven alle lange verhalen van Kramikske in vier integrales heeft uitgegeven. In de resterende twee integrales komen de overige verhalen van Jean-Pols Sammy en zijn carrière aan bod. Het dossier over Berck, Raoul Cauvin en Sammy in deze achtste integrale is weer goed voor meer dan zeventig pagina's aan rijk geïllustreerde informatie.

"In opdracht van drie destructieve vrouwen vernielen Sammy en Jack illegale bars. Ze gaan undercover als vrouwen. Jack wil zelf de clandestiene drankhandel in. En Eliot Ness krijgt een klap van de molen. Hij denkt nu dat hij een priester is. Sammy en Jack krijgen de zorg over hem.

Het zijn de laatste verhalen van Berck, die met pensioen wilde gaan op zijn vijfenzestigste, en het eerste van diens opvolger Jean-Pol. Die keuze verloopt niet zonder slag of stoot, maar blijkt de juiste te zijn.

Deze integrale bundelt in chronologische volgorde de avonturen: Lijfwachten en Malle Meiden, Lijfwachten op Hoge Hakken, Foezel en Blauwe Bonen en Vriendendienst, oftewel de delen 29 tot 32.

San Francisco 1906 2: Vuur met Vuur

Slot van het tweeluik door dezelfde auteurs van Na de Hel, eveneens verschenen bij Saga Uitgaven. Fabrice Meddour kennen we ook van de reeks Hispañola, Het Meisje op de Kade en Het Seizoen van de Assen. Damien Marie schreef onder meer 300 Gram, De Keuken van de Duivel en Wie Me Raakt. In San Francisco 1906 zijn waargebeurde feiten verweven met allerlei drama's en een spannende thriller.

"De aardbeving die de stad verwoestte, redde het kamermeisje tijdelijk uit de klauwen van de Italiaanse en Chinese maffia. Maar voor alle overlevenden doemen nieuwe bedreigingen op, met het risico van naschokken, de snelle verspreiding van brand en de extreme beslissingen van de leiders van de stad. Deze hel remt de hebzucht van gangsters van allerlei slag niet af. Ze zijn nog steeds uit op het schilderij en het jonge meisje. Maar Judith is vastbesloten om niet langer te lijden, zelfs als dat betekent dat ze zich moet laten inspireren door Klimts meesterwerk en koppen moet laten rollen."

Schemerwoude integraal

In 1998, vier jaar na het slot van de tiendelige reeks De Torens van Schemerwoude, greep Hermann terug naar zijn personage Aymar van Schemerwoude. Hij situeerde de verhalen telkens in andere historische periodes doorheen de eeuwen. Elke Aymar is daarin een nazaat van de oorspronkelijke ridder. Dat leverde tot 2012 vijf albums op met elk een compleet verhaal onder de verkorte reeksnaam Schemerwoude. Voor de meeste scenario's liet hij zich bijstaan door zijn zoon Yves H. In 2021 keerde Aymar nog een laatste keer terug in het verhaal De Man met de Bijl dat in de tiendelige reeks past tussen de delen 9 en 10. Deze zes Schemerwoude-verhalen zijn nu gebundeld in deze integrale met een uitgebreid inleidend dossier, een cover- en een illustratiegalerij erbovenop. Schemerwoude is voor Hermann nu een afgrond hoofdstuk waardoor deze integrale reeks werkelijk compleet is.

"Na ridder Aymar hebben verschillende generaties van Schemerwoude elkaar opgevolgd door de jaren, tijdperken en plaatsen heen. Je leest een verslag van de daden van enkele van zijn afstammelingen, van het dertiende-eeuwse Sicilië tot het zeventiende-eeuwse Yucatan, via Spanje, Vlaanderen en Rusland in de tussenliggende perioden. Het is ook een kans om te laten zien dat prestigieuze dynastieën niet alleen voorbehouden zijn aan fictie, want Hermann wordt voor het scenario bijgestaan door zijn zoon Yves H."