Bad Reputation: Het Ware Verhaal van Emmett Dalton 2

Tekenaar(s)
Emmanuel Bazin
Scenarist(en)
Antoine Ozanam
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Genuanceerde en menselijke kijk

Eind negentiende eeuw is de Dalton Gang of de Dalton Brothers een beruchte bende in de Verenigde Staten. Hoewel oorspronkelijk zelfs aangesteld als deputy marshalls om de wet te doen naleven, werden de vijf Dalton-broers treinrovers en bankovervallers. Ze stierven op 5 oktober 1892 bij een bankoverval in het stadje Coffeyville, Kansas. Enkel Emmett overleefde verschillende schotwonden. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar kreeg in 1907 gratie van de gouverneur. 

In dit album is Emmett Dalton met zijn vrouw Julia Johnson een nieuw leven gestart en probeert met een naaiatelier de kost te verdienen wanneer hij opnieuw opgezocht wordt door filmproducent John Tackett. De film over de Daltons die op dat ogenblik loopt, is zo'n succes dat er nog aanvullende scènes zullen gedraaid worden om de geschiedenis van de Daltons meer in de verf te zetten. Het is ook duidelijk dat het medium film, en dan in het bijzonder het westerngenre aanslaat, en veel kijklustigen trekt. Emmett krijgt de functie van adviseur aangeboden, vooral om de juistheid van scènes uit zijn leven te garanderen en de Far West in 't algemeen. Emmett is in eerste instantie niet enthousiast, maar laat zich toch overhalen omwille van die juistheid. Hij zal als acteur meespelen en ondertussen zet hij zich ook aan het schrijven van scenario's, waarbij hij kritisch is over de toepassing van de rechtsregels in zijn boek Beyond the Law. Hij wordt een welstellend burger en overlijdt in juli 1937.

Het album is getekend door Emmanuel Bazin op een waarheidsgetrouw scenario van Antoine Ozanam. Hij is ook scenarist van de reeks Klaw. Voor tekenaar Bazin is Bad Reputation zijn eerste werk. Zijn tekenstijl is schilderachtig aquarel zonder zwarte aflijning van de figuren. Er is een voortdurende afwisseling tussen actuele passages en flashbacks die dan pastelkleurig getint zijn als een hulpmiddeltje om snel het onderscheid te zien.

Bad Reputation is een opvallend verhaal dat ons een meer genuanceerde en menselijke kijk geeft op het leven van beruchte outlaws in de VS.

JAN GOFFIN

Reeks
Bad Reputation
Deel
2
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
western
Extra
slot van tweeluik
Prijs
€ 24,95