Tweemaal Robbedoes in november 2024

6 september 2024 Vooruitblikken

Op 13 november verschijnt het 56 pagina's tellend vervolg en slot van het Robbedoes en Kwabbernoot-tweeluik van tekenaar Olivier Schwartz en de scenaristen Benjamin Abitan en Sophie Guerrive. De titel van het vervolg luidt Het Geheugen van de Toekomst en brengt Robbedoes naar het verleden. Hieronder vind je de korte inhoud.

"Terwijl wij dachten dat het voorgoed gedaan was met Robbedoes toen hij onder water verdween, ontwaakt de groom in 1958, midden in Robbedoes en de Bobbelmannen nadat hij is neergeslagen in het salon van Herbert Hoeps. Alle avonturen die hij nadien heeft beleefd, zijn dus hersenschimmen. en de onderzeese stad Korallion, de bobbelstad, heeft nooit bestaan. Robbedoes beleeft zijn hoogdagen opnieuw. In het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Op die tentoonstelling zie je de toekomst zoals hij toen werd voorgesteld. Maar Robbedoes weet dat de toekomst er heel anders zal uitzien, want hij heelt die al gezien in een droom. Terwijl Kwabbernoot zich steeds vreemder gaat gedragen, slaat ook bij Robbedoes de twijfel toe."

Cahiers en integrale van Hoop in Bange Dagen

Het complete verhaal van deel 57 geeft Dupuis enkel in het Frans ook uit als twee gelimiteerde cahiers. De inhoud bestaat uit potloodpagina's, geïnkte pagina's en heel wat voorbereidende schetsen, unieke tekeningen en ander fraais in softcoveralbums van 64 pagina's. Het eerste cahier verscheen in februari 2024 en is uitverkocht. Het tweede cahier verschijnt op 27 september.

Wél in het Nederlands is een integrale editie van de Robbedoes-spin-off Hoop in Bange Dagen door Émile Bravo. In feite had hij zijn vervolg op zijn hit Het Dagboek van een Fantast, deel 4 in de collectie Robbedoes door... uit 2008, voorzien als een erg dik album. Dupuis gaf echter de voorkeur aan een opdeling in verschillende albums. Dat werden er tussen 2019 en 2022 vier. En die vier worden op 13 november gebundeld in een, jawel, dikke integrale van maar liefst 362 pagina's. Deze integrale zal 49,99 euro kosten.

We herinneren je nog eens aan de inhoud: "Januari 1940. Brussel kreunt onder een bijzonder strenge winter. Terwijl Iedereen angstig de nakende oorlog afwacht, heeft Kwabbernoot dienst genomen bij het Belgische leger. Van in het fort van Eben-Emael kijkt hij uit naar de strijd, hij is ervan overtuigd dat het Franse en Britse leger de Duitsers gauw zullen verslaan. Robbedoes, daarentegen, werkt nog altijd als groom en probeert een zo normaal leven te leden. Door zijn ontmoeting met Felix, een Duits-joodse schilder wiens werk door de Duitsers als 'verdorven' wordt beschouwd, en Felka, Felix' vrouw, ontdekt hij de Joodse kwestie en de ingewikkelde internationale situatie. Wanneer de oorlog uitbreekt, wil Kwabbernoot zijn vaderland zo heldhaftig mogelijk dienen Robbedoes probeert de complexiteit van de situatie dan weer te begrijpen door te praten met diepmenselijke personages en trouw te blijven aan zijn waarden."