14 westernverhalen in Lawmen of the West

24 augustus 2024 Vooruitblikken

In oktober publiceert Saga Uitgaven Gunmen of the West, een derde album van scenarist Tiburce Oger en telkens meer dan een dozijn al dan niet gerenommeerde westerntekenaars die elk een kort verhaal tekenen. Het is de opvolger van Go West Young Man en Indians!. Momenteel verschijnen de korte verhalen in voorpublicatie in Eppo. Dit concept van Oger en zijn vrienden is inmiddels een jaarlijkse traditie. Een maand na de vertaling van Gunmen of the West verschijnt in het Frans een vierde album met de titel Lawmen of the West. De vertaling daarvan is in 2025 te verwachten.

Een voorstelling: "De meedogenloze en gewelddadige carrière van de wetsdienaren tijdens de verovering van het Westen. Een western in de schaduw van de galg. In twaalf verhalen beschrijft Lawmen of the West de authentieke lotgevallen, bekend en minder bekend, van de vertegenwoordigers van recht en orde in het Amerikaanse westen van 1813 tot 1902. Minutemen, premiejagers, sheriffs en marshals, rechters en beulen leggen geleidelijk de wetten van de blanke op in de wilde streken ten westen van de Mississippi."

Het kransje deelnemende tekenaars is alweer niet min. Laurent Astier, Dominique Bertail, Corentin Rouge, Dimitri ArmandJef, Ronan Toulhoat, Laurent Hirn en Paul Gastine leverden al een bijdrage aan één of meerdere vorige albums en ze zijn opnieuw van de partij. Ze krijgen voor Lawmen of the West versterking van Ralph Meyer (Undertaker), Alain Mounier (Ambulance 13, De Spijbelaars), Richard Guérineau (Een Stil Geloof in Engelen, De Zang van de Vampiers en het westernone-shot Na de Nacht), Mario Milano (Tex Willer), Xavier Besse (Laowai) en Christophe Regnault (Het Echte Verhaal van de Far West).

Tiburce Oger werkt al aan een vijfde album. Naar verluidt zouden vrouwen in de geschiedenis van het Wilde Westen daarin het voortouw nemen. Of het geuite plannetje om deze verhalen ook daadwerkelijk door uitsluitend vrouwelijke tekenaars te laten uitwerken, valt nog af te wachten.

Saga Uitgaven besliste om het nieuwe album niet langer in softcover, hardcover en een luxe op groot formaat met bonuspagina's uit te geven, elk met een andere covertekening. Enkel de hardcovereditie blijft over, maar voor Gunmen of the West wel met twee verschillende covers waaruit je kan kiezen. In het Frans blijven er verschillende edities verschijnen. Behalve de gewone harde kaft, waarvan de cover van Paul Gastine dit artikel opent, komt er ook nog een speciale editie met een cover van Ralph Meyer en een editie in zwart-wit met een cover van Laurent Hirn. Die vind je hieronder afgebeeld.