Alain Delon (88) overleden

18 augustus 2024 Overlijdens

Vandaag overleed de Franse filmster Alain Delon. Hij werd 88 jaar. Op zijn rijkgevulde palmares met meer dan tachtig titels prijken heel wat Franse en Italiaanse politie- en misdaadklassiekers. Hij schitterde in onder meer Christine (waarbij hij zijn vrouw Romy Schneider leerde kennen), Plein Soleil, Il Gattopardo, Le Samouraï, La Piscine, Le Clan des SiciliensBorsalino, Zorro, Monsieur Klein,... In 1999 hield hij het acteren in bioscoopfilms voor bekeken. Hij was wel nog te zien in tv-films en -reeksen. In 2008 maakte hij een comeback op het zilverens scherm, en wel als Julius Caesar in de film Asterix en de Olympische Spelen, wat de vermelding van zijn overlijden op onze website verantwoordt. Hij scoorde ook een dikke hit met Paroles, Paroles, een duet met Dalida.

Alain Delon was een van de bekendste Fransen. Hij kwam weleens voor in Franse strips als een knipoogje. Zo gaf tekenaar Michaël Sanlaville het personage San-Antonio het uiterlijk van de acteur. Tibet heeft hem voor het weekblad Kuifje als karikatuur getekend. En onder meer François Boucq, Blutch, Carlos Giménez en Pascal Rabaté hebben hem getekend.

In 2022 was hij zelfs een heus personage. In de Franstalige strip L'Affaire Markovic naar het waargebeurde schandaal uit 1968. Toen werd het lichaam van Stefan Markovic op een vuilnisbelt gevonden. Hij was een Joegoslaaf die als bodyguard voor Alain Delon werkte. Een vriend van Delon werd beschuldigd van de moord die gelinkt werd aan een seksschandaal waarbij de vrouw van toenmalig eerste minister Georges Pompidou zou betrokken geweest zijn. Het kwam nooit tot een veroordeling, maar pers en publiek smulden ervan.