Uitwassen in de farma in Jacques Tardi's laatste Nestor Burma

16 augustus 2024 Vooruitblikken

In september 2023 lieten we je weten dat Jacques Tardi nog eens een album van Nestor Burma teken. Het is meteen zijn laatste bijdrage aan de stripreeks naar de detectiveromans van Léo Malet. Tardi was de eerste stripmaker die de romans bewerkte. De stripreeks verschijnt sinds 1982 bij Casterman. In 2023 nam Tardi ook al afscheid van Isabelle Avondrood zonder de mogelijkheid dat ze ooit zal terugkomen. De man viert op 30 augustus zijn achtenzeventigste verjaardag.

Doorheen de jaren veranderde de aanpak niet, maar de auteurs wel. Emmanuel Moynot nam vanaf deel 7 het tekenen (en deels ook het schrijven) over. Hij nam ook de delen 12 en 13 voor zijn rekening. De delen 10, 11 en 14 waren het werk van Nicolas Barral. Voor deel 15 was François Ravard de tekenaar met Moynot als scenarist. Dat album dateert van 2020. Deel 16 wordt het nieuwste album door Tardi. 

Du Rififi à Menilmontant! (Franse titel), oftewel Nestor Burma in het 20ste arrondissement van Parijs, is een dik album van maar liefst 192 pagina's. In het Frans verschijnt het op 6 november. Het is gebaseerd op Malets Les Nouveaux Mystères de Paris, dat hij nooit heeft afgewerkt. Met die onvoltooide intrige, het personage van Burma, zijn secretaresse en een agent en een journalist uit het verhaal tooide Tardi aan het werk om zelf het verhaal af te werken. Het kwam Tardi goed uit dat hij in Parijs zelf in het 20ste arrondissement woont en makkelijker opzoekingen kon verrichten voor de locaties uit de jaren 1950.

Het verhaal speelt zich specifieker af in december 1957. Burma wordt getroffen door een ernstige griep, die hij probeert te behandelen met het nieuwste medicijn uit de Manchol-laboratoria. Maar omdat hij niet de gewoonte heeft om op te geven bij tegenslag, neemt hij toch een zaak aan van een nieuwe klant, een bourgeois dame die mevrouw Manchol blijkt te zijn. Ze biecht een moord op voordat ze zichzelf van kant maakt in het kantoor van Burma. Wat volgt is een onderzoek achter de schermen van farmaceutische laboratoria, waarbij grof geld en dierenmishandeling een rol spelen.

Hieronder kan je Franstalige plaatjes als preview zien. Casterman deelde ze afgelopen weken op sociale media.