't Vlaams Stripcentrum bundelt onuitgegeven verhalen van Karel Verschuere

10 augustus 2024 Vooruitblikken

Na een integrale editie van alle gags van De Familie Snoek uit TV Express, een integrale van Johnny & Annie door Renaat Demoen en Nonkel Fons en een bundeling van Wrill de Vos volgt een vierde album in de Erfgoedreeks van 't Vlaams Stripcentrum. Karel Verschuere: Een Leven Vol Kruitdamp en Sabelgekletter bundelt voorheen niet eerder in album gepubliceerde of vertaalde stripverhalen van Karel Verschuere (1924-1980). Dat levert in oktober een hardcover van 220 pagina's op die 49 euro zal kosten.

Verschuere maakte grote sier aan de zijde van Willy Vandersteen voor de reeksen Bessy, De Rode Ridder, Biggles en Tijl Uilenspiegel, maar hij bouwde daarnaast een uitgebreide carrière uit met een veelzijdigheid aan genres, stijlen en publicaties. De laatste jaren kwam zijn carrière aan bod in integrale reeksen van De Rode Ridder en Biggles, twee reeksen die later door Karel Biddeloo werden overgenomen.

Het album van 't Vlaams Stripcentrum wil de focus leggen op zijn overige productie en een inzicht geven in dit werk. Geschiedenis, western, actie en avontuur wisselen elkaar hierbij af. "De keuze van de weergegeven strips is gebaseerd op twee principes: het stripverhaal is nooit eerder in albumvorm verschenen, of het werd nooit vertaald naar het Nederlands. (...) Veel van deze werken verschenen reeds in de jaren 1960 en 1970 in het weekblad Ohee of door fanbladen zoals Brabant Strip. Nochtans bleven er voldoende realisaties over om dit boek zijn volume te geven." In sommige gevallen gaat het om complete verhalen van reeksen die al elders in album zijn verschenen, maar net dat ene verhaal dus niet. De korte, historische verhalen van Oom Wim verschenen in het weekblad Robbedoes. De verhalen zijn in kleur, zwart-wit of een steunkleur.

Hieronder vind je het compleet overzicht van de gebundelde verhalen:

  • De Avonturen van Koen De Wilde: De Test van de J-200
  • Oom Wim Vertelt: Indianen Aanval in 1964
  • Oom Wim Vertelt: De Eerste reis van Ann Eckley
  • Miguel: Het Zoenoffer (met de oorspronkelijke kleuren)
  • Miguel: De Rebellen (met de oorspronkelijke kleuren)
  • Buffalo Bill: De Rode Bizon van Truckee Line
  • Tom Berry (een verhaal dat met zekerheid kan toegewezen worden aan Karel Verschuere, de komische western is een Duitse stripreeks die door verschillende tekenaars werd gemaakt)
  • Sam D. Howard: Miss Fremont's Collega