Twinstar integraal

Tekenaar(s)
Marcel Rouffa
Scenarist(en)
Marcel Rouffa
Uitgeverij
Bonte
Verschijningsdatum
2024

Tussen 1994 en 1997 publiceerde Suske en Wiske Weekblad drie lange verhalen, een gag en twee korte verhalen van de sf-reeks Twinstar door Marcel Rouffa. Bonte gaf in 2009 een eerste album uit, De Gruisring, en daar bleef het bij. In 2011 en 2012 gaf Bonte nog wel de complete reeks De Familie Klipper uit in vier softcoveralbums in zwart-wit. Rouffa tekende die reeks op scenario van Marc Legendre. Met de integrale van Twinstar wordt de volledige reeks volledig in kleur uitgegeven. Marvano, zelf bekend van de sf-reeksen De Eeuwige Oorlog en Dallas Barr, schreef een voorwoord.

Twinstar is een reeks die zich afspeelt in de verre toekomst op het ruimteschip Kepler. Dit schip lijkt veel op een planeet en het doel van de reis is om planeten bewoonbaar te maken voor mensen. Emma Blatt en haar zoontje Kin zijn verkenners die geschikte planeten moeten zoeken. In het eerste verhaal leert Kin een ruimtewezen kennen dat hij Fred noemt. Hij wordt een vaste metgezel.

De integrale bevat alle verhalen uit het weekblad: De Gruising, Groenemaan en Grendel, gevolgd door een gag uit 1994 om de eerste verjaardag van het Suske en Wiske Weekblad te vieren, het korte verhaal Aapjes en twee strippagina's om Willy Vandersteen te vieren. Alle covers van het weekblad zijn ook opgenomen. We zijn dan nog maar op pagina 155 van de 288! De rest van deze hardcoveruitgave bevat een ontzettend uitgebreid dossier met daarin teksten, schetsen, voorstudies en meer over hoe het begon, proefpagina's, storyboards, coverstudies en meer, alles vakkundig met begeleidende commentaren en uitleg van Rouffa. Van Aapjes is het uitgetekende scenario terug te vinden, evenals een geschetst kort verhaal van 6 pagina's met de titel Zwemmen dat nooit werd uitgevoerd omdat de redactie het te lang vond.

De rest van het dossier bestaat uit Rouffa's pogingen om Twinstar nieuw leven in te blazen met verschillende uitgewerkte voorstellen en uiteindelijk het verhaal De Stellacyclus, over Emma's tweelingzus Stella, die uit vijf delen had moeten bestaan. Al wat Rouffa daarvan heeft gemaakt, van schets- of potloodversies tot zelfs in kleur afgewerkte pagina's, laat Rouffa allemaal zien, met toch wat (grafische) invloeden van Mœbius. Het is onafgewerkt materiaal op tientallen pagina's samengebracht.

Reeks
Twinstar
Deel
integraal
Pagina's
288
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
jeugd
sciencefiction
Extra
complete reeks
Prijs
€ 49,95