Fanny

Tekenaar(s)
Amélie Causse
Winoc
Scenarist(en)
Serge Scotto
Éric Stoffel
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

In het Frans lagen de verstrippingen van de romans, toneelstukken en ongepubliceerde manuscripten van Marcel Pagnol wat stil, maar daar kwam de laatste maanden veel verandering in. Op 18 april was het namelijk vijftig jaar geleden dat een van Frankrijks bekendste schrijvers is overleden. Zo vervolgde én voltooide de Franse uitgeverij Bamboo Pagnols Marseille-trilogie die met het tweeluik Marius was begonnen. Saga Uitgaven vertaalde beide delen in 2020 en 2021.

Bamboo bracht Marius opnieuw uit als één album en bracht de vervolgdelen Fanny en César uit als twee albums van elk 96 pagina's met zoals steeds een achtergronddossier. In het najaar van 2024 publiceert Saga Uitgaven Fanny en César in het Nederlands. Marius blijft het oorspronkelijke tweeluik en wordt niet opnieuw uitgegeven als één album.

Marius en Fanny waren oorspronkelijk twee toneelstukken uit 1929 en 1931 die na het succes op het toneel een even groot succes kenden als films. Het derde luik, César, regisseerde Pagnol in 1936 eerst als een film voordat het tien jaar later alsnog op de planken een nieuw leven leidde. Het verhaal is een komisch drama over de zoon van een barman en de dochter van een visverkoopster die op elkaar verliefd worden, maar die uit elkaar gedreven worden. De vrucht van hun liefde wordt de inzet van een familiekwestie en een reeks leugens tot twintig jaar na de geboorte van hun kind. Wie weleens in Marseille heeft rondgelopen, merkt overal verwijzingen naar het boeiend vertelde relaas over de moeizame liefde en de gevolgen daarvan. Lees er ook over in deze reportage.

Marius is getekend door Sébastien Morice. Het vervolg, Fanny, namen Amélie Causse (tekeningen en inkleuring) en Winoc (storyboard en decors) voor hun rekening. Het slotdeel, César, is dan weer het werk van Victor Lepointe. Allen zetten ze de Zuid-Franse stad Marseille sfeervol neer. Éric Stoffel en Serge Scotto hebben als scenaristen alle Pagnol-bewerkingen op hun naam staan. César heeft Stoffel in zijn eentje bewerkt tot een stripverhaal.

Over Fanny: "Marius heeft eindelijk toegegeven aan zijn verlangen om te reizen en te ontsnappen. Hij gaat aan boord van een schip om de wereld te ontdekken, maar verdwijnt en laat Fanny, de verkoopster van schelpdieren in de haven van Marseille, Vieux-Port, achter. De radeloze jonge vrouw verneemt dat ze zwanger is. Tot schande gedreven door haar moeder en Marius’ vader, César, aanvaardt ze het huwelijksaanzoek van de dertig jaar oudere Panisse. Maar enige tijd na het huwelijk verschijnt Marius weer, niet langer dromend over verre landen en nu klaar om de mooie Fanny het hof te maken..."

Reeks
Fanny
Gebaseerd op
het toneelstuk en de film van Marcel Pagnol
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
humor
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
€ 27,95