Steve Van Baels Fanny-voorstel uit 2018

20 juli 2024 Flashback

Van 23 tot 26 januari 2018 postte Steve Van Bael op Facebook vier versies van bekende stripreeksen die hij graag zelf had getekend of voortgezet. Na hommages aan Soda (hij kreeg van de uitgever indertijd als antwoord dat het "te Vlaams" was), Robbedoes en Kwabbernoot (waarvan hij hoopte dat hij ooit zou worden gevraagd om een Robbedoes door-album te tekenen), Kwak en Boemel (waarvoor hij al een verhaal had klaarliggen voor een eventueel spin-offalbum van de reeks Jommeke nadat er eentje was verschenen over de Miekes) volgde Fanny Kiekeboe als laatste in de reeks. Lees onder de afbeeldingen verder.

Steve tekende een tijdlang de stripreeks de Kiekeboes van Merho en kon zelfs scenariovoorstellen uitwerken. Hij liep naar eigen zeggen ook rond met het idee om een spin-off rond Fanny op poten te zetten. Hij mailde toen zelfs Toni Coppers met de vraag of hij een scenario wilde schrijven. Steve: "De brave man kon mij toen echter nog niet meedelen dat hij al bezig was in het grootste geheim met een andere tekenaar (Jean-Marc Krings voor de trilogie Fanny K.) aan een reeks voor Fanny... Ik blijf het wel jammer vinden dat ze mij nooit gecontacteerd hebben om ook een proefversie te maken... Hieronder zie je mijn versie... Heb er ook even een decor bijgeplakt van een andere reeks van mij om het wat extra cachet te geven..."

Na het aflopen van de Kiekeboes na deel 164, Seizoensfinale, had Steve Van Bael De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes moeten tekenen. Na een vijftal pagina's van het eerste avontuur op scenario van Nix bleek het niet te boteren tussen de twee over de nieuwe koers die de reeks grafisch en ook inhoudelijk zou varen. Van Bael tekende de strip verder in de stijl die hij gewoon was, maar dat kon niet meer. Afhankelijk van wie zijn versie van de feiten vertelt, stapte Steve zelf op of werd hij van de reeks gehaald, waarop Charel Cambré te elfder ure aan boord werd gehaald en er nu de tekenaar van is.

Om zich te kunnen focussen op De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes, waar opnieuw vier albums per jaar van moeten verschijnen, was Nachtwacht van Steve Van Bael afgenomen en aan Patrick Van Oppen, Steves voormalige assistent voor de reeks, gegeven. Zonder een reeks in handen, en geen mogelijkheid om de fantasyreeks naar de productie van Studio 100 terug te mogen tekenen, kreeg Van Bael van Standaard Uitgeverij Milo, naar de tv-reeks met Camille Dhondt toebedeeld. Of dat een jarenlang lopende reeks wordt, is ten zeerste te betwijfelen. Er wenkt echter altijd weer een nieuw project voor Steve. En misschien ook eentje waar hij in 2018 over droomde.