De Kuifje Mythes

Scenarist(en)
Patrice Guérin
Jean-Pierre Levée
Uitgeverij
Just Publishers
Verschijningsdatum
oktober 2024

Just Publishers is de uitgever van de bestseller De Verdwenen Miljoenen van Kuifje van Jean-Pierre Levée dat heel wat belangstelling genoot. De in juni verschenen Havank-bundeling van Daan Jippes, met vele extra's (zie deze voorstelling in de rubriek Integrales), raakte in juli quasi uitverkocht en wordt herdrukt. Er komt meer oud werk van Jippes uit als een bijzonder speciale editie. Een herziene en aangevulde heruitgave van Ronald Grossey's boek over Studio Vandersteen is al eerder aangekondigd. Daarbovenop is er nu deze De Kuifje Mythes. Daarin worden wilde verhalen en fabels "eindelijk rechtgezet", want "fake news is overal, zelfs Kuifje en zijn schepper hebben er last van".

Patrice Guérin, een bekend Kuifje-kenner en bestuurslid van Les Amis de Hergé, is er de schrijver van. Jean-Pierre Levée schreef het voorwoord en verzorgde de vertaling en bewerking. Bijkomend presenteert Levée een inkijk in de immense bibliotheek over Kuifje en Hergé. Hij schetst ook de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van de Kuifje-kunde. De coverillustratie is van Stanislas Barthélémy, zelf de tekenaar van De Avonturen van Hergé, een biografie van Hergé in stripvorm, op scenario van Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet.

De voorstelling van De Kuifje Mythes: "Over de wereldberoemde stripfiguur Kuifje en zijn geestelijke vader Hergé zijn inmiddels meer dan vijfhonderd boeken verschenen. Sommigen spreken van de Kuifje-kunde of van de Hergéologie. Het heeft alles van een wetenschappelijke discipline.

Met al die boeken en auteurs kan het niet anders dat er vergissingen, verkeerde aannames en vooroordelen in de publicaties sluipen. Zo ontstaan er mythes, fabels en legendes, die kritiekloos worden overgenomen.

In dit boek gaat Patrice Guérin op zoek naar de feiten achter tweeëntwintig mythes. Hij legt verrassende verbanden en ontdekt veel nieuwe details. Zo komen we te weten of Hergé van koninklijke bloede is, wie model stond voor Kuifje en waar hij woonde in Brussel, hoe het komt dat Hergé's scenario’s lijken op een filmscript en of hij bevriend was met notoire collaborateurs. We komen ook te weten waar de Zwarte Rotsen zich bevinden, en of Hergé in zijn schooltijd goede of slechte cijfers kreeg voor tekenen.

Guérin zocht ook uit of Bianca Castafiore inderdaad glas met haar stem kon breken, waar de scheldwoorden van kapitein Haddock vandaan komen en welke mummie model stond voor Rascar Capac. Na het lezen van dit boek weet je eindelijk hoe het echt zat."

Reeks
De Kuifje Mythes
Pagina's
256
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
informatie / naslagwerk
Prijs
€ 22,99