Hommagealbum De Rode Ridder door Thomas Du Caju en Ronald Grossey in oktober 2024

6 juni 2024 Vooruitblikken

Dit jaar is het vijfenzestig jaar geleden dat Willy Vandersteen de stripreeks De Rode Ridder schiep naar de jeugdromanreeks van Leopold Vermeiren. Dat wordt uiteraard gevierd. Op 13 en 14 juli staat het middeleeuws festival van het West-Vlaamse dorp Snellegem bij Jabbeke in het teken van de jarige stripheld (lees er hier meer over). Standaard Uitgeverij lanceerde recent deze crowdfundcampagne voor een integrale uitvoering van de stripreeks in kleinere softcoverbundelingen. En op 23 oktober staat een hommagealbum gepland. Thomas Du Caju en Ronald Grossey zijn er de auteurs van.

In tegenstelling tot de remake De Toverspiegel van Patrick Cornelis, die in 2019 als hommage werd uitgegeven voor de zestigste verjaardag van De Rode Ridder, is het nieuwe eenmalige album met de titel De Mol een origineel verhaal. Meer zelfs, scenarist Grossey brengt daarin Johans schildknaap Koen terug uit de romans. Het album telt 40 pagina's en zal 7,99 euro kosten. Er komt ook een luxe in kleur (69,95 euro) met 8 extra schetspagina's en een ex libris en een luxe op groot formaat in zwart-wit (150 euro) met 16 extra pagina's en twee ex librissen.

De samenvatting van het verhaal: "1092. Op weg naar hun schuilplaats in het Dagonwoud worden Johan, de Rode Ridder, en zijn schildknaap Koen overmeesterd door ridders van Robrecht, de graaf van Vlaanderen, en gevangen naar zijn burcht in Gent gevoerd. In ruil voor hun vrijlating krijgen ze van de graaf een wel heel ongewone opdracht. Ze moeten zijn neef Wouter en zijn nicht Johanna veilig naar Parijs brengen. De tocht zit vol gevaren en onderweg krijgt het viertal gezelschap van Hekla, een mysterieus meisje uit het Noorden. Als blijkt dat er zich een mol onder hen bevindt, groeit de argwaan. Wie is er nog te vertrouwen, en wanneer en hoe hard slaat de mol weer toe? Maar de grootste verrassing wacht hen in Parijs. Johan en Koen raken verwikkeld in een dodelijk, wisselend machtsspel vol intriges, een spel dat diepe, onherstelbare wonden zal slaan."

Thomas Du Caju is een voormalig tekenaar van de Kiekeboes die al lang zelf een erg mooie carrière uitbouwde met reeksen als Sabbatini, Betty & Dodge, Little England, De Muizen van Leningrad, Vleugels van Hoop en Saboteurs. Van het door Jean-Claude Van Rijckeghem geschreven Saboteuses komt deze week een nieuw album uit bij Silvester, terwijl de reeks eigenlijk eerst in het Frans bij Paquet loopt.

Ronald Grossey is meer dan vertrouwd met De Rode Ridder. Hij is de schrijver van twee jeugdboeken van de held: de titels Het Giftige Oog en De Zilveren Panter. In 1990 schreef Grossey voor Marvano een eerste album van Red Knight dat op z'n Batmans van Frank Miller remakes moest bieden van oude verhalen van De Rode Ridder. Het bleef bij het verhaal De Vuurgeest. Een latere poging om Red Knight te reanimeren met de Nederlandse tekenaar Minck Oosterveer bleef steken bij enkele proeftekeningen. Grossey schreef voor Jeff Broeckx ook de reeks Verdwaald in het Verleden en bewerkte voor dezelfde tekenaar het Bessy-verhaal De Zwijgende Getuige. Hij is tevens de scenarist van het door Dirk Stallaert getekende Suske en Wiske-hommageverhaal De Verdwenen Joker. Bovendien is hij de schrijver van naslagwerken over Bob De Moor en Studio Vandersteen. Van deze laatste verschijnt deze zomer een nieuwe, aangevulde editie. Lees er hier meer over.

Tot slot kan je hieronder exclusief vijf pagina's zonder de dialogen van De Rode Ridder: De Mol bekijken. Het gaat om de pagina's 2, 5, 8, 14 en 15 uit het stripverhaal. De schets die dit artikel opent is een mogelijk ontwerp voor de cover van het album.

Nog een toemaatje. Enkele jaren geleden tekende Thomas Du Caju onderstaande opdrachttekening voor een verzamelaar. Grossey vertelde ons dat deze tekening hem en Standaard Uitgeverij overtuigden om het hommagealbum door Thomas te laten tekenen.