Dupuis en Graton in mei en juni 2024

6 maart 2024 Vooruitblikken

Hieronder krijg je het overzicht van wat Dupuis en Michel Vaillant-uitgever Graton (in het Frans overgenomen door Dupuis) in mei en juni uitbrengen. Deze titels vind je ook terug in Te verschijnen.

Van het in juni te verschijnen deel 11 van Buck Danny "Classic" is nog geen cover beschikbaar, al wel deze samenvatting: "1947. Buck Danny en zijn vrienden spelen mee in een film van Howard Hughes wanneer plots de CIA binnenvalt op de set. De talrijke incidenten tijdens de opnames zouden te maken hebben met een meesterspion: de Rode Schaduw... Buck Danny zet de achtervolging in op die ongrijpbare vijand en ziet al snel in dat het een ingewikkeld zaakje is. Heel ingewikkeld, zelfs."

Cédric 36 (mei)

Dit is het eerste album zonder de inbreng van de in 2021 overleden scenarist Raoul Cauvin. Laudec neemt de reeks in zijn eentje over en houdt de traditie van zijn scenarist aan. In de zevende integrale van Sammy, die in januari 2024 bij Saga Uitgaven is verschenen, gaat het hoofdstuk over Cauvin trouwens helemaal over Cédric en Cauvins andere samenwerkingen met Laudec.

Over Cédric deel 36: "TCédric, Chen en Nicolas zijn gezellig een ritje aan het maken, met z’n drieën op één elektrische step, wanneer ze opa tegenkomen. Die mijmert meteen over hoe hij in zijn jonge jaren de koning van de ‘autoped’ was. Hij stelt daarom voor om hun rijles te geven... een vertederend en ontzettend grappig moment in de nieuwe Cédric, waarin we een van de beroemdste families uit de stripwereld terugzien!"

Een Onmogelijke Liefde (mei)

Een nieuw album in de collectie Vrije Vlucht waarin Jean Dufaux de klassieker Mister Black (met Griffo) heeft gepubliceerd. Voor Een Onmogelijke Liefde heeft hij samengewerkt met de Italiaanse Sara Briotti. Het is haar albumdebuut.

"1969 vormt een breekpunt voor Pier Paolo Pasolini en Maria Callas. De iconen van de kunst- en cultuurwereld zien hun carrière afbrokkelen, hun ster taant en hun liefdesleven is een fiasco. Het is de tijd van woelige passies in de filmwereld en daarbuiten. Ze ontmoeten elkaar tijdens de opnames van Medea, waar de ene regisseur is en de andere de hoofdrol speelt. Er ontluikt een atypische en complexe relatie tussen twee figuren met een turbulent leven. Tijdens een reis naar Brazilië bloeit een intense platonische liefde op, als een intermezzo in hun tragische bestaan. Maria Callas en Pier Paolo Pasolini krijgen er de gelegenheid om zich te herbronnen en een boeiende en gevaarlijke wereld te ontdekken die mijlenver staat van de mondaine Italiaanse milieus die ze gewend zijn."

Het Gevaarlijkste Beroep ter Wereld 2 (juni)

Na een deel 1 dat uit twee albums bestond, verschijnt nu het deel 2 als vervolg op de superheldenreeks voor jongeren.

"Ziad en Louna hebben allebei een uitnodiging weten te bemachtigen voor de Golden Powers, de superheldenprijsuitreiking. Maar de ceremonie verloopt niet helemaal volgens plan: er verschijnt een teleportatiepod op het podium en  gigantische ogen beginnen in de menigte te schieten. Het is een bloedbad onder de aanwezige superhelden. Ziad en Louna weten door de capsule te ontsnappen en belanden midden in de oceaan. Louna verdrinkt... Fatiah en Amine, de ouders van Ziad en Louna, die het televisieverslag van de chaos en horror hulpeloos hebben gevolgd, worden ondervraagd door de politie, die hun twee kinderen ervan verdenkt "superhelden" te zijn! Amine en Fatiah besluiten het heft in eigen handen te nemen en raken betrokken bij het politieonderzoek, tot grote ergernis van de vrouwelijke inspecteur die de leiding heeft."

Yoko Tsuno 31 (juni)

Kudos voor Roger Leloup, die zich op zijn negentigste nog steeds ontfermt over Yoko Tsuno. De leeftijd laat zich intussen al wel langer gelden in de tekeningen, maar dat weerhoudt hem er niet van om door te zetten. Volgens eerdere uitspraken gaat hij ermee door tot zijn laatste snik. En als het tekenen niet meer zou lukken, vertelt hij wel verder over Yoko in de vorm van bijvoorbeeld romans. In ieder geval is er weer een nieuw album klaar.

Volgens de traditie wisselt Leloup een ruimteverhaal telkens af met een avontuur van zijn heldin op de aarde. In het te verschijnen album vinden we Yoko terug in Schotland... in zowel het heden als het verleden. Samenvatting: "Er gebeuren merkwaardige dingen in de ruïnes van de abdij van Loch Castle: monniken zijn er op zoek naar sporen van een duivelin en haar satanische dier. Emilia botst bijna letterlijk op de monniken, die hun verhaal komen doen aan Yoko. Ze vertellen dat de duivelin in kwestie, een blind tienermeisje dat kon kijken door de ogen van een mechanische adelaar, zou zijn verdwenen in een spiraal van licht! Met hulp van Monya en haar translator reist Yoko naar de dertiende eeuw om uit te zoeken wat er echt is gebeurd in de afgebrande abdij."

Michel Vaillant seizoen 2 13 (juni)

In deze Michel Vaillant keert Steve Warson terug achter het stuur van een F1-wagen. Ook nieuw is Eillam, die Marc Bourgne assisteert voor de tekeningen. Dat deed hij in het verleden ook al voor Bourgnes detectivereeks Frank Lincoln (de delen 5 en 6). Hij tekende ook mee aan een onvertaald dossieralbum van Michel Vaillant over honderd jaar Le Mans.

"Indycar Grand Prix, Florida. Elsa Tainmont, de Canadese pilote van Vaillante, vervangt Michel nadat hij de wedstrijd heeft verlaten om Françoise bij te staan in haar gevecht tegen kanker. Maar de zaak ‘Senator Warson’ gaat alles omgooien... Want Steve kruipt weer achter het stuur van een Vaillante voor de beroemde 500 miles! Het is een list van de FBI om de moordenares die hem achternazit uit haar tent te lokken. Bovendien racen ook Michel en Elsa mee. Warson weet het nog niet, maar er wacht hem een vreselijke onthulling... Nu al een historische Michel Vaillant!"