Satelliet Spip in space

5 december 2023 Divers

Dat er weleens ruimtetuigen naar stripfiguren vernoemd worden of als mascotte meevliegen, is geen zeldzaamheid. De laatste in de rij is het eekhoorntje Spip uit de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot, ontworpen door Rob-Vel, de eerste tekenaar van de stripreeks. In de stripreeks vloog hij met zijn baasje meermaals in de ruimte. Sinds kort is dat werkelijkheid.

Het Belgische bedrijf Aerospacelab vervaardigt satellieten. Via een Falcon 9-raket van SpaceX werd een satelliet van 120 kilo de ruimte in gestuurd vanop de Amerikaanse basis Vandenberg Space Force Base in Californië. De missie duurt vijf jaar waarbij de satelliet foto's zal maken van vegetatie op de aarde die naar de poolstations worden doorgestuurd voor verdere analyses. De satelliet heet SPIP, voluit MultiSPectral Imagery Prototype, en Spip is hiervoor uitgekozen als mascotte. Het wapenschild waarop hij voorkomt is in de satelliet gegraveerd.

Aerospacelab-CEO Benoit Deper legt de keuze uit: "Omdat we allemaal stripliefhebbers zijn in het bedrijf en we zijn opgegroeid met Robbedoes, was het de ruimte in vliegen van Spip een knipoog naar de stripverhalen." Het bedrijf ligt op amper 1,5 kilometer van Dupuis, de uitgever van de avonturen van Robbedoes en Spip.

© foto's: Aerospacelab