De verdwenen pagina’s van Peter de Wits Burgerman

2 oktober 2023 Algemeen

Onlangs werd op de veilingsite Catawiki een originele pagina van Burgerman geveild. Burgerman is een kortstondige stripreeks van korte verhalen over een kleine burgerman en zijn grote vrouw die Peter de Wit in de jaren 1980 voor het Nederlandse stripmaandblad Titanic maakte. Toen later nóg een pagina werd geveild, kon Peter de Wit niet anders dan reageren, want deze originele pagina's werden onrechtmatig verkocht. De stripmaker legt het hieronder in detail uit.

"Toen op Catawiki een originele pagina van mijn strip Burgerman te koop werd aangeboden, maakte dat in eerste instantie niet veel indruk op me. ‘Goh, dat heb ik ook nog gemaakt’, dacht ik. Ik heb er zelfs voor de grap nog even op geboden. Toen echter een paar weken later een tweede pagina van Burgerman op de veilingsite verscheen, begon het te knagen. ‘Wacht eens even, die pagina’s zijn van mij! Die heb ik nooit aan iemand gegeven of verkocht.’ Na enig zoeken vond ik nummer 2 van Titanic uit 1984  in mijn kast. Veertig jaar losten op in mijn hoofd. Ik zag me weer zitten aan mijn tekentafel in de Amsterdamse wijk De Pijp. Eindeloos lang zat ik te zwoegen op de strip. Voor elk plaatje maakte ik tientallen schetsen en hoewel ik toen al jaren gelukkig getrouwd was met mijn kroontjespen inktte ik Burgerman zelfs met een penseel!

Ja hallo! Dit was een dierbaar deel van mijn leven en dat werd zomaar buiten mijn weten en zonder mijn toestemming verhandeld!

Ik mailde Catawiki en kreeg vrijwel onmiddellijk antwoord  van een contactpersoon van de veilingsite. Hij was fan van Burgerman en vond het een vervelende situatie. De aanbieder op Catawiki was al jarenlang een gerespecteerde en betrouwbare verkoper. Hij nam contact met hem op en stuurde mij zijn reactie. De verkoper had de pagina’s van Burgerman gekocht van een verzamelaar/handelaar uit België. Deze had het werk weer verkregen uit het faillissement van stripwinkel Het B-gevaar van Erik Deneyer. Hoe Erik Deneyer aan de originelen is gekomen, is niet bekend. Erik is in 2022 overleden.

De originele pagina’s van Burgerman zijn op enig moment gestolen. Maar wanneer en door wie? Het is natuurlijk allemaal lang geleden. Een cold case. Titanic is al na vier nummers failliet gegaan en daarna is het magazine overgedaan aan uitgeverij Arboris. Ik mailde met de toenmalige hoofdredacteuren. Zij konden weinig licht op de zaak werpen, maar onafhankelijk van elkaar wezen ze naar drukkerij Proost in Turnhout. Daar werd Titanic gedrukt en daar werden ook de originele pagina’s heen gestuurd. Er zijn vele verhalen en voorbeelden dat bij deze drukkerij met enige regelmaat boeken en tekeningen achterover zijn gedrukt en verpatst. Navraag is echter lastig, drukkerij Proost is in 2015 failliet gegaan.

Ik heb geprobeerd aangifte van diefstal te doen bij de politie, maar deze kwestie is zo ingewikkeld en lang geleden dat men mij weinig hoop geeft. De aanbieder op Catawiki heeft het werk in goed vertrouwen gekocht. Hij wil mij ter wille zijn door de pagina’s die hij nog heeft aan mij te verkopen. Daarbij  is hij bereid om de kopers te benaderen, zodat ik hun pagina’s misschien ook terug kan kopen. Maar het gaat om veel geld en waarom zou ik duizenden euro’s betalen voor iets dat van mij gestolen is.

Dus met knarsende tanden laat ik het hierbij. Catawiki heb ik gevraagd om geen pagina’s van Burgerman meer op hun site aan te bieden. Voor mij is het roofkunst. Misschien wilt u dat voor mij in de gaten houden."

Peter de Wit