Standaard Uitgeverij in kwartaal 4 2023

29 september 2023 Vooruitblikken

Standaard Uitgeverij als eigen entiteit binnen de gelijknamige uitgeversgroep, waartoe vertalingen van Casterman, Dargaud, Glénat, Dupuis, Le Lombard en andere uitgeverijen horen, is al langer niet enkel het klassieke Vlaamse entertainment. Onder de uitgeversnaam verschijnen net zo goed vertalingen van strips die in het Frans bij voornoemde of nog andere uitgeverijen verschijnen. Het aanbod hieronder is dan ook heel uiteenlopend. Je vindt deze titels ook terug in de rubriek Te verschijnen. We starten met de titels waarvan we nog geen cover hebben ontvangen.

De Familie Snoek integraal 1

Standaard Uitgeverij zit op een berg Vlaams erfgoed dat de laatste jaren almaar meer in een nieuw jasje raakt uitgegeven in de vorm van integrale reeksen met achtergronddossiers. Na Nero - De Stallaert Jaren tussen 2018 en 2021, Nino in 2018, De Rode Ridder sinds 2019, Piet Pienter en Bert Bibber tussen 2020 en 2022, Robert en Bertrand sinds 2021 en sinds april 2023 Biggles komt daar nu een nieuwe integrale reeks bij: De Familie Snoek, een klassieker van Willy Vandersteen.

Standaard Uitgeverij zal álle 759 gags bundelen in vier integrales, inclusief de gags die in 2022 zijn verschenen in de Erfgoedreeks van 't Vlaams Stripcentrum. De andere drie delen volgen in de loop van 2024. De vier integrales zullen elk 200 pagina's tellen met een dossier. Deze dossiers worden geschreven door Peter D'Herdt die ook de dossiers heeft geschreven van integrales als Sarah & Robin, Schemerwoude en zijn duit in het zakje doet voor de dossiers van Bakelandt. De eerste drie delen verschijnen in zwart-wit, het laatste deel zal volledig in kleur zijn. Voor alle covers van de integrales tekent Dirk Stallaert nieuwe afbeeldingen. Hij tekent ook telkens de ex libris bij de luxes. De verkoopprijs van de gewone hardcovers bedraagt 37,50 euro, de prijs van de luxe-edities met linnen rug en gesigneerde ex libris is vastgelegd op 69,95 euro.

In 1945 creëerde Willy Vandersteen de gagreeks De Familie Snoek voor De Nieuwe Standaard (1945-1947) en De Standaard (1947-1954). Daar verschenen 406 gags van die intussen zowat allemaal zijn uitgegeven en heruitgegeven in diverse albumreeksen. Een tweede reeks gags was tussen 1965 en 1969 in Pats, de kinderbijlage van De Standaard, te lezen. Ook die raakten uitgegeven in album. Tot slot liep een derde reeks gags tussen 1969 en 1972 in het weekblad TV Ekspres, toen voor het eerst in kleur. En die raakten niet in album uitgegeven. Daar bracht 't Vlaams Stripcentrum, sinds enkele jaren de uitgever van de collecties Fenix en Sfinx, verandering in. Eric De Rop, die indertijd betrokken was bij deze laatste reeks gags, tekende de cover van de uitgave. 't Vlaams Stripcentrum was al langer op zoek naar goede reproducties of scans van de gepubliceerde gags. Dat kostte heel wat tijd en moeite, maar het album van 148 pagina's werd dus een feit.

GameKeepers 5

"Mats en Sari ontwaken als gevangenen in een hoogtechnologische gevangenisstad die zwaar wordt bewaakt door robots. De GameKeepers zijn hun geheugen kwijt. Ze hebben geen herinneringen aan wie ze zijn of waarom ze gevangen zitten. GameMaster heeft alle communicatie tussen Lelia en de GameKeepers geblokkeerd. Kan Lelia de communicatie herstellen om de GameKeepers te vertellen wie ze zijn? En kan ze hun meedelen dat ze in de game ‘Killer Bots’ zitten om IT-professor Maskin te bevrijden? Maar zelfs als Lelia daarin zou slagen, is het nog maar zeer de vraag of de GameKeepers deze helse missie kunnen voltooien..."

Heden Verse Vis 2

Om de twee weken kunnen de lezers van het Nederlandse stripblad de avonturen van Charel Cambré en Marc Legendre op Spaanse bodem volgen. Bruggenbouwers bundelt het tweede lange verhaal van de beide stripmakers. Wekelijks staan ze ook met een gag in De Morgen om er de actualiteit in te behandelen.

"Wanneer ze in het Spaanse plaatsje Verilejo komen vast te zitten, moeten Cambré en Legendre samen met de dorpsbewoners zien te overleven tot de brug hersteld is. Zich aanpassen aan het ritme en de gewoonten is de boodschap. Het loopt goed tot het tweetal beslist om in een hut op het strand aan hun volgende strip te werken en de locals menen dat ze een strandbar geopend hebben. Na het knotsgekke en bejubelde En Route leeft het perfect op elkaar ingespeelde duo zich opnieuw zonder al te veel remmingen uit. Bruggenbouwers bevestigt wat wij al langer wisten: het leven onder de Spaanse zon is zo slecht nog niet."

Jommeke 318

Jommeke-nieuwkomer Kristof Berte liet zich inspireren door A Christmas Carol van Charles Dickens om zijn scenario voor De Drie Geesten van Kerst te schrijven dat door Jommeke-ancien Philippe Delzenne is getekend.

"Teofiel zit in zak en as! Hij heeft een nieuwe baas op het werk die hem verplicht om op kerstdag te werken. Jommeke gelooft zijn oren niet en wil er alles aan doen om zijn papa bij hem te hebben met Kerstmis. Wanneer hij vaststelt dat er met de nukkige baas niet te praten valt, haalt hij inspiratie uit de kerstvertelling die hij net gelezen heeft. Samen met Filiberke en de Miekes gaan ze de man een 'geestig' nachtelijk bezoekje brengen..."

De Kronieken van Amoras 13

"Arthur, de Vliegende Aap, droomde er als kind al van om op een dag wilde beesten in het echt te zien. Jaren later reist hij naar Congo, waar hij een gids inhuurt en op safari vertrekt. Onderweg gaat het vreselijk mis en de gids verliest het leven. Een tragisch verhaal dat nooit verteld werd en dat Jerom en Lambik te horen krijgen van iemand die alles van dichtbij heeft meegemaakt. Intussen wil de politie weten of er een link bestaat tussen de jonge studente Passy Mukala en professor Barabas, die op het moment van haar dood een gastcollege gaf. Wiske vindt dat alles veel te traag gaat en overhaalt Suske om zelf een onderzoek te starten. De uitkomst is minder spectaculair dan ze verwachtten, maar is professor Barabas ermee geholpen?"

Nachtwacht 15

"In een ver verleden waren weerwolven en vampiers vijanden, maar ondertussen leven deze wezens al lang in vrede. Plots barst er in de Onderwereld opnieuw een strijd los tussen de weerwolven en vampiers. Als gevolg beslist de Hoge Raad dat Vlad en Wilko niet langer samen in de Nachtwacht mogen blijven. Ze moeten tegen elkaar vechten, en enkel de winnaar blijft lid van de Nachtwacht. Vlad, Wilko en Keelin leggen zich daar niet bij neer. Ze vertrekken naar de Onderwereld om de vrede te herstellen. Maar ze worden tegengewerkt door een Duivelse Kracht..."

De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren - Monsters en Aliens integraal 15

Met de zeven gebundelde verhalen Necronomicon, Medusa, De Duivel van de Lichtenberg, De Rode Herberg, De Boeienkoning, Hydra en De Zoon van de Draak, oftewel de reguliere delen 124 tot 130, wordt de Monsters en Aliens-cyclus binnen de integrale reeks van De Rode Ridder afgesloten. Hierna volgen de verhalen in Horst waarin Johan terug in contact komt met zijn achtergrond.

In het achtergronddossier kan je weetjes lezen over elk verhaal en een groter hoofdstuk over Ursula Lundmark, de vrouw in Karel Biddeloos leven.

Suske en Wiske 371

Het eerste album van de tot hoofdtekenaar gepromoveerde Wout Schoonis nadat Luc Morjaeu afscheid van de stripreeks nam.

"Wanneer Wiske een noodkreet ontvangt van een onbekende vrouw trekt ze eropuit om deze te bezoeken. Suske vertrouwt de zaak niet en vraagt Wiske om uitleg, maar deze weigert hem in te lichten. Als daarna ook tante Sidonia mee wordt uitgenodigd bij de mysterieuze dame gaat het van kwaad naar erger. Tante nodigt een aantal vriendinnen uit en stuurt Suske regelrecht op visite bij Lambik. Mannen zijn niet gewenst op hun speciale samenkomsten. Lambik onderzoekt de zaak en komt tot de onthutsende ontdekking dat de dames worden opgeleid tot heks. Ze beweren daar echter een heel goede reden voor te hebben. Maar Suske ontdekt hij hoe de vork écht in de steel zit en het gevaar blijkt groter dan ooit."

De Avonturen van Biggles integraal 3

In deel 1 stonden de eerste zes verhalen gebundeld. Vanaf deel 2 tellen de integrales vijf verhalen. De derde integrale bevat verhalen die in 1967 en 1968 in album zijn verschenen. In deze periode nam Karel Biddeloo het als tekenaar over van Karel Verschuere. Over deze laatste wordt in het inleidend dossier wat dieper ingegaan.

De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 11

"Geïnspireerd op de hoofdpersonages uit een negentiende-eeuws toneelstuk start Willy Vandersteen in 1972 een nieuwe reeks op over twee lustige vagebonden, Robert en Bertrand. Aanvankelijk zijn de twee hoofdpersonages nog schelmen, maar al snel evolueren ze steeds meer tot voorvechters van recht, gelijkheid en vrijheid. Standaard Uitgeverij bundelt voor het eerst alle 98 verhalen in lijvige integrales in kleur mét een achtergronddossier. Deze integraal bevat volgende verhalen: De Hel van Montparnasse, Het Spiegelgenootschap, De Friese Elfstedentocht, De Komeet en het Beest, Een Toren voor Parijs en Vogelvrij."

Surf ook naar ons Robert en Bertrand-overzicht.

Blauwbaard

Verstripping door Camille Benyamina van de ook in het Nederlands verschenen roman van de Belgische schrijfster Amélie Nothomb.

"Parijs is vol. En de jonge, aantrekkelijke Saturnine is dringend op zoek naar een plek om te wonen. Wanneer ze een advertentie vindt voor een ruime kamer in een appartement in een leuke Parijse wijk, stelt ze zich kandidaat. De eigenaar van het appartement laat zijn keuze op haar vallen. Huisbaas don Elemirio Nibal y Milcar is even bizar als zijn naam doet vermoeden. Hij spreekt met nostalgie over de inquisitie en verbiedt haar de toegang tot die ene geheimzinnige donkere kamer in het appartement. Saturnine komt te weten dat don Elemirio was getrouwd met de vorige vrouwelijke huurders, die een voor een zijn verdwenen. Zal Saturnine aan haar lot ontsnappen? "

Camille 2

Het eerste deel sloeg duidelijk aan bij het beoogde doelpubliek. Deel 2 volgt al snel en er zijn nog meer stripplannen rond zangeres en actrice Camille Dhondt. Ze is ook nog steeds te zien in de stripreeks #LikeMe waarvan in oktober deel 6 verschijnt.

"Door een ongelukje met een kaars breekt er een kleine brand uit in Camilles kamer, die haar papa gelukkig snel kan blussen. Daardoor moet Camille nu een tijdje bij haar grootouders logeren, maar dat vindt ze helemaal niet erg. Nu haar oma steeds vergeetachtiger wordt, kan ze immers mee een oogje in het zeil houden. Het grootste probleem is dat zij en haar vrienden nu geen plek meer hebben om te repeteren. En binnen twee weken hebben ze een optreden! Moustache trekt zich van alle heisa niets aan en speelt vrolijk met een klein sleuteltje dat hij ergens heeft gevonden. Zou dat sleuteltje van het oude, lege stationsgebouw kunnen zijn? Waar oma vroeger koffie, wafels en snoep verkocht? Aangezien ze nog steeds op zoek zijn naar een repetitieruimte, besluiten de vrienden dat het geen kwaad kan om eens een kijkje te gaan nemen. Maar ze krijgen als snel de indruk dat ze daar niet bepaald welkom zijn..."

Het Verhaal van Vlaanderen integraal

In december 2022 en februari 2023 verschenen twee albums van Het Verhaal van Vlaanderen waarin tekenaar Frodo De Decker en Harry De Paepe dieper ingaan op historische feiten en anekdotes die ook in de gelijknamige tv-reeks met presentator Tom Waes werden verteld. Nu is er deze integrale editie van 248 pagina's.

"Deze prachtige graphic novel neemt je mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Vlaanderen. Kruip in de (dieren)huid van de neanderthalers, graaf in het verleden van het Graafschap Vlaanderen, draaf mee in het Gulden Spoor van de ridders... Volg hoe ons geuzenvolkje door de jaren heen het juk van de bezetter afwerpt om te komen tot een moderne, onafhankelijke samenleving. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen Harry De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen."

Hondskop 1

Nieuwe historische stripreeks van het duo Vincent Brugeas en Ronan Toulhoat dat al eerder samenwerkte aan stripreeksen als Ira Dei, Block 109 en Het Piratenrijk.

"Een spannende kijk in de wereld van ridders en tornooien! Josselin en Jehan zijn twee dolende ridders die leven van tornooi naar tornooi en hun kost proberen te verdienen door hun tegenstander van die dag uit te schakelen. Paulin, de schrandere schildknaap van Jehan, reist mee en blijkt vaak een grote troef te zijn. Het drietal is uit op geld en roem, zoals zovele anderen. Maar er is toch een detail waarin ze verschillen van die anderen: onder de maliënkolder blijkt Jehan een vrouw te zijn… Josselin droomt ervan om de Zwarte Ridder te verslaan, een anonieme tegenstander die zijn helm nooit afneemt, altijd alleen is en nooit verslagen wordt. Tijdens een tornooi georganiseerd door de graaf van Joigny hoopt Josselin eindelijk van hem te winnen. Helaas, hij verliest, wordt gewond en moet plaats ruimen voor Jehan. Zal zij opgewassen zijn tegen haar geduchte tegenstander? Na Ira Dei duiken Vincent Brugeas en Ronan Toulhoat, samen met inkleurder Yoan Guillo in het universum van ridders en tornooien. Ze vertellen een knap verhaal vanuit het perspectief van hun innemende personages."

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 41

"Mark moet van Bieke dringend een job zoeken. Die vindt hij al vrij snel als medewerker op de ambassade van Islas Tortillas. De president van dat land komt op bezoek en Mark moet voor hem zorgen. De president blijkt echter een... ezel te zijn! Tijdens de laatste verkiezingen hebben de kiezers deze verkozen boven de echte politici. Mark moet het beste maken van de ongewone situatie. In het Zilton Hotel blijkt de president niet welkom te zijn in de presidentiële suite. De ezel belandt dan maar op de weide achter het huis van Fernand. Mark moet vervolgens het bezoek van de president aan het Europees Parlement regelen, maar er duikt een huurmoordenaar op..."

De Rode Ridder 280

"Op de vlucht voor koning Eduard, die hem wil berechten na zijn moordaanslag, komt Johan terecht in de gouw van heer Johannes. Daar heeft hij een onzachte ontmoeting met een gemaskerde bende die spoorloos mannen laat verdwijnen. De rode ridder voelt de gouwgraaf aan de tand maar deze beweert machteloos te staan tegenover de boeven. Johan onderzoekt de zaak en valt van de ene verbazing in de andere. Helaas beantwoorden zijn ontdekkingen maar weinig vragen en brengen ze hem in groot gevaar. Johan besluit hulp te zoeken bij de plaatselijke koning om orde op zaken te stellen. Maar die missie wordt abrupt onderbroken en de verschrikkelijke waarheid leidt naar een bloedige eindstrijd."

Ik Ben Hun Stilte

Ik Ben Hun Stilte is opnieuw een one-shot van Jordi Lafebre (Mooie Zomers) dat hij zelf schrijft en tekent zoals zijn bestseller Ondanks Alles. Het is 112 pagina's dik. In tegenstelling tot het unieke liefdesverhaal Ondanks Alles, is Ik Ben Hun Stilte te lezen als een mix van een modern detectiveverhaal en een komedie met door elkaar lopende verhaallijnen en kleurrijke personages, niet in het minst hoofdpersonage Eva.

"Barcelona, heden. Eva Rojas, een briljante jonge psychiater, wil niet antwoorden op de vragen van Dr. Llull. Maar ze heeft geen andere keus als ze haar licentie wil terugkrijgen en haar job weer wil oppikken. Enkele dagen eerder was Eva door een van haar patiënten gevraagd om als vertrouwenspersoon mee te gaan naar de notaris, waar het testament van haar grootmoeder zou worden voorgelezen. Hoewel de grootmoeder nog leeft, zal de familiereünie toch niet van de poes blijken. Zodra ze aankomt in Can Monturós zal de excentrieke psychiater meteen bergrijpen dat de wijngaard niet vrij is van geheimen. Want mensen lezen, dat is nu eenmaal haar specialiteit. De Monturós, die fortuin hebben gemaakt met hun wijngaard tijdens de Spaanse burgeroorlog, lijken een aantal onvergeeflijke geheimen met zich mee te dragen... Terwijl ze op het domein verblijft, wordt een familielid vermoord. Eva wordt meteen verdacht en zal dus op onderzoek uitgaan om haar onschuld te bewijzen. Na het poëtische Ondanks Alles brengt Jordi Lafebre ditmaal een schitterende graphic novel, met verhalen in het verhaal en kleurrijke personages. Een dynamisch, modern verhaal vol humor, tussen komedie en detectiveverhaal."

De Buurtpolitie - Echte Verhalen 23

Er is nog geen korte inhoud bekend.

F.C. De Kampioenen 128

"Markske heeft een nieuwe baan: mascotte voor een merk van ijsjes in een grootwarenhuis. Bieke, die in de reclamesector werkt, heeft hem die job bezorgd. Mark is echter allergisch voor de stof van het pak waarin hij moet rondlopen. Dat heeft dramatische gevolgen: tot ergernis van Bieke, verandert hij weer in Supermarkske. Dat is goed nieuws voor de Kampioenen, die nu een superspeler in hun rangen krijgen. Ze winnen elke wedstrijd! Pol, de trainer, is dolenthousiast en wil het liefst dat Markske zijn buitengewone eigenschappen behoudt. Hij heeft een plannetje. Dat de Kampioenen nu een superspeler hebben, is echter niet naar de zin van J.R. Grootjans, de voorzitter van de concurrerende ploeg... Die wil de boel saboteren..."

Lucas' Wars

"Lucas’ Wars is het extreem waarheidsgetrouwe, nauwgezet gedocumenteerde levensverhaal van George Lucas. Het introverte kind groeide uit tot een rebelse tiener, die ternauwernood ontsnapte aan de dood, waarna hij zich als wonderkind profileerde en uitgroeide tot een vaste waarde in Hollywood. Een nooit geziene making of van Star Wars, van helse castings tot de nachtmerries op de filmset. Ruzie en liefdesverhoudingen tussen acteurs, conflicten met de studio en talloze andere problemen maakten bijna een eind aan het project. Ondanks alles zal uit dit gigantische moeras een uniek werk ontspruiten, een avant-gardistische odyssee die de filmwereld voorgoed zal veranderen."

Murena 12: De Dood van een Wijze (special)

In afwachting van het werkelijke album dat bij Dargaud moet verschijnen, geeft Standaard Uitgeverij alvast deze special in zwart-wit en in harde kaft uit.

Omula en Rema 1

Ambitieuze nieuwe sf-reeks van Jorge Miguel (Orion, Shanghai Dream) en Yves Sente (XIII, Blake en Mortimer, Thorgal, Een Ster van Zwart Katoen, De Janitor, De Wraak van Graaf Skarbek). Deel 1 is 88 pagina's dik!

"In een verre en futuristische wereld is de bevolkingstoename niet meer te stoppen. Omula en zijn ouders moeten noodgedwongen op expeditie naar de grenzen van het universum om een planeet te vinden waar ze kunnen leven. Aan boord van het ruimteschip zitten klonen van alle bemanningsleden, onder wie de jonge Rema. Op hetzelfde moment is de antieke stad Albalonga op aarde het toneel van een politiek complot. Amulius, zoon van koning Procas, probeert in het geheim de kroon van zijn vader te bemachtigen en een autoritair regime in te stellen. Samen zullen deze personages uit verschillende tijdperken en planeten aan de basis liggen van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis..."

Sisters 18

"Operatie ‘opruimen’ gaat van start bij de Sisters! De ouders van Wendy en Marine hebben hen gevraagd om hun spullen te sorteren en op te ruimen, voordat hun kamers ontploffen. De meisjes vinden de klus plots veel leuker als ze in de garage jeugdfoto’s van hun mama en papa vinden. Ze wanen zich echte archeologen wanneer ze videocassettes uit de vorige eeuw vinden! Deze opruimactie wordt een schot in de roos en de Sister-wervelwind raast door heel het huis!"

De Smurfen 42

Dit jaar is het zestig jaar geleden De Zwarte Smurfen, het eerste album van De Smurfen, verscheen. In hun nieuwste verhaal sluit Gargamel vriendschap met de Smurfen. Het is het eerste volwaardige album van tekenaar Alain Peral, op scenario van Alain Jost en Thierry Culliford.

"Een dramatische wending in de wereld van de Smurfen! Gargamel realiseert zich dat hij op het verkeerde spoor zit: door de Smurfen gevangen te nemen zal hij nooit de Steen der Wijzen kunnen maken. Na een korte maar begrijpelijke depressie besluit de tovenaar een bocht te maken. Hij wil onze blauwe vrienden helpen een nieuw gevaar het hoofd te bieden: Pepijn Paljas, een bioloog die erop gebrand is de Smurfen te bestuderen... met alle middelen die daarvoor nodig zijn. Maar kunnen ze Gargamel wel echt vertrouwen?"