Pierard Denis alias Lagas (81) overleden

28 juli 2023 Overlijdens

Op Stripknip raakte het nieuws pas vandaag bekend dat de in Luik geboren striptekenaar Denis Pierard al op 14 april 2023 is overleden. De op 23 december 1941 geboren tekenaar werd 81 jaar. Onder het pseudoniem Lagas publiceerde hij voornamelijk in het weekblad Robbedoes, hoofdzakelijk de reeks Sam die later door het leven ging als Sam en de Beer. Daarin is een beer de Canadese trapper Sam steeds te slim af.

Voor zijn komst bij Robbedoes publiceerde Lagas in Kuifje vanaf 1965. Tussen 1968 en 1983 was Sam tweehonderdvijftien keer te zien in gags en microverhalen die bedacht werden door Lagas zelf, Paul Deliège en een enkele keer Yvan Delporte. Daarnaast tekende Lagas illustraties voor redactionele pagina's, gelegenheidsgags en diverse korte verhalen voor Robbedoes op tekst of scenario van Jean-Marie Brouyère, Hervé Croze en anderen.

Hoewel Sam en de Beer geen memorabele indruk naliet, overleefde de gagreeks jarenlang opiniepeilingen die soms over het lot van in Robbedoes geplaatste reeksen besliste. Het matige oordeel van de lezer hield echter in dat Dupuis zich niet aan albums wilde wagen. Het hielp Lagas wel om vrienden te maken met Canadezen.

De reeks stond slechts éénmaal op de cover van Robbedoes, met name nummer 2026 van 10 februari 1977. Le Coffre à BD startte in 2005 in samenwerking met uitgeverij Topinambour een complete uitgave van dertien delen op slechts 150 exemplaren met telkens een ex libris erbij. In 2008 bracht Mercator Stripbeurs een Nederlandstalig boekje met enkele gags van Sam en de Beer uit. Het is gesigneerd en genummerd op 400 exemplaren.

Le Coffre à BD bracht in 2015 ook nog de bundeling Autant en Emporte le Temps uit met andere minireeksen die Lagas tekende voor Robbedoes en Kuifje, diverse gags, illustraties en korte verhalen en reproducties van zijn olieverfschilderijen. In 1984 hield hij het striptekenen voor bekeken en werd tekenaar van wenskaarten, reclametekeningen en illustraties. Hij sloeg ook aan het schilderen.