John Romita Sr. (93) overleden

14 juni 2023 Overlijdens

John Romita Sr., de gerespecteerde striptekenaar die verscheidende Marvel-personages bedacht, waaronder Wolverine, de Punisher en Mary Jane Watson, is overleden. Hij werd 93. Zijn dood werd dinsdagavond op Twitter aangekondigd door zijn zoon, John Romita Jr., zelf een succesvol striptekenaar, met onderstaande woorden:

"Ik zeg dit met een zwaar hart, mijn vader is vredig overleden in zijn slaap. Hij is een legende in de kunstwereld en het zou mij een eer zijn om in zijn voetsporen te treden. Houd alsjeblieft je gedachten en condoleances hier uit respect voor mijn familie. Hij was de geweldigste man die ik ooit heb ontmoet."

Romita Sr. werd geboren in Brooklyn als de zoon van een bakker. Hij studeerde af aan de Manhattan School of Industrial Art in 1947, diende in het Amerikaanse leger en tekende al strips toen hij negentien was. Hij publiceerde toen in Eastern Colors Famous Funnies.

Anderhalf decennium lang verdeelde hij zijn tijd tussen de uitgeverijen die uiteindelijk Marvel en DC zouden worden — respectievelijk Timely Comics en National Comics — waar hij aan een aantal titels werkte en een reputatie opbouwde met zijn romantische strips.

In 1966 begon Romita aan een vijf jaar durende samenwerking met Marvel-hoofdredacteur Stan Lee voor The Amazing Spider-Man. Hij nam het stokje over van tekenaar Steve Ditko, die in 1961 samen met Lee de beroemde superheld had gemaakt voordat hij vertrok na een ruzie met Stan Lee.

Romita's run van Spider-Man introduceerde een aantal van de meest memorabele personages, waaronder Spidey's liefdesinteresse Mary Jane Watson en misdaadbaas Kingpin. Het was tijdens Romita's periode als tekenaar dat Spider-Man de comicreeks Fantastic Four overvleugelde om Marvels bestseller te worden. De gemaskerde jongen werd het gezicht van het bedrijf.

In 1972 werd Romita de onofficiële art director van Marvel, een rol die een jaar later officieel werd. Hij droeg bij aan het ontwerp van personages als Luke Cage, de Punisher en Wolverine terwijl hij "Romita's Raiders" trainde, de interne artiesten die onbruikbaar geachte pagina's corrigeerden of vervingen, vaak zonder naamsvermelding.

Hij was meer dan twintig jaar art director bij Marvel en maakte ook het artwork voor een aantal titels, waaronder de cover van The Amazing Spider-Man Annual nummer 21 uit 1987, waarin Spider-Man alter ego Peter Parker en Mary Jane eindelijk met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Een ander iconisch nummer van zijn hand is Spider-Man no more!

Romita verliet Marvel in 1996 en ging met semi-pensioen — een term die geen betekenis bleek te hebben, gezien zijn output in de jaren daarna, met meerdere Spider-Man-gerelateerde projecten voor Marvel en een Superman-cover voor DC, de eerste keer dat hij voor de concurrentie werkte in een halve eeuw.

In interviews merkte Romita vaak op dat hij het jammer vond dat hij niet eerder geboren was, zodat hij bij de eerste generatie schrijvers en striptekenaars had kunnen horen. Toch was hij er trots op dat hij voortbouwde op wat anderen hadden gedaan.

"Welk succes ik ook heb gehad, ik heb mezelf altijd beschouwd als iemand die concepten van anderen kan verbeteren," zei hij in 2002. "Een schrijver en een andere artiest kunnen iets creëren en ik kan het beter maken."

Bron: The Hollywood Reporter