Vernieuwd auteursteam vanaf Nachtwacht 14

5 april 2023 Vooruitblikken

Sinds vandaag ligt het dertiende album van de Vlaamse fantasyreeks Nachtwacht in de winkel. Het is tevens het laatste album dat tekenaar Steve Van Bael volledig heeft getekend, liet hij vandaag op Facebook weten. Het is ook het laatste dat is geschreven door Peter Van Gucht.

De stripserie naar de tv-reeks van Studio 100 werd in 2019 gelanceerd door Standaard Uitgeverij. Van Peter Van Gucht was al eerder geweten dat hij door Suske en Wiske, Galaxa, het overnemen van De Rode Ridder als scenarist en nog tal van andere activiteiten ervoor koos om met Nachtwacht te stoppen en aan Nico De Braeckeleer (GameKeepers, De S.P.O.R.T.S. Bende) over te laten. Van Bael houdt het op "nieuwe uitdagingen" om zijn afscheid van de stripreeks aan te kondigen. Hij blijft nog wel een van de tekenaars van de Kiekeboes.

Van Bael heeft nog de eerste tien pagina's van het te verschijnen Nachtwacht deel 15 getekend. Patrick Van Oppen (24/7, Pieter Aspe, Quinn Novak, De Vries) neemt het van hem over. Louis Clement, die al langer de tekeningen van Van Bael in inkt zet, blijft dat doen voor Van Oppens tekeningen. Ook Marloes Dekkers zorgt als inkleurster voor verdere consistentie.

Voor de tv-reeks Nachtwacht zijn er trouwens eveneens veranderingen op til. Actrice Céline Verbeeck, die ooit debuteerde als Wiske in de Suske en Wiske-verfilming De Duistere Diamant, stapt na acht jaar uit de tv-reeks en vertolkt daardoor niet langer het personage Keelin, een elf. Sophie Janssens neemt de fakkel van Céline over naast Louis Thyssen (vampier Vlad) en Giovanni Kemper (weerwolf Wilko).

Nachtwacht is een succesproduct van Studio 100 dat ook heeft geleid tot films, allerlei boeken en speciale uitgaven, theatershows, cd's en diverse meer. De reeks gaat over de Nachtwacht, een bovennatuurlijk trio met magische krachten en hun magische raadsman Vega (vertolkt door Sven De Ridder). Zij wonen in het dorpje Schemermeer, dat tevens een portaal is waaruit vaak wezens uit de onderwereld komen, meestal in menselijke gedaante.