Op striptocht in Barcelona

15 september 2024 Fotoreportages
tekst en foto's: David Steenhuyse

 

Behalve een grote aantrekkingskracht voor massatoerisme is Barcelona ook een stad waar je als stripliefhebber je hartje kan ophalen. Er zijn vele stripwinkels gevestigd, je kan er decors herkennen uit stripverhalen en gewoon op straat — zelfs in een verkeerslicht! — tref je stripfiguren aan. We zochten uiteraard ook naar het werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Welkom in Spanje... of toch liever Catalonië als je het de locals vraagt.

 

Paling & Ko

Op zoek naar m'n appartementje passeer ik 's nachts deze fraaie street art met Mickey Mouse die uit de prille tekenfilm Plane Crazy (1928) lijkt geplukt, Disney's versie van Alice uit Alice in Wonderland en Mario uit de bekende games. Het figuurtje rechtsboven is een van Spanjes bekendste stripfiguren: Ko uit Paling & Ko. Ik zal deze stripfiguren hier nog meer tegenkomen.

In juni 2024 gaf Reboot Comics met de nodige ijver en veel enthousiasme een nieuw album uit van de absurd-komische detectivereeks. Lezers konden hiermee een niet eerder vertaald avontuur van de vorig jaar overleden Francisco Ibañez ontdekken. Er staat een volgend album op stapel. Lees hier meer over het jongste album.

Oude stripblaadjes, ook weer met Paling & Ko, op een rommelmarktje en wat souvenirspulletjes met Disney-figuren.

Straatkantexpo Oude Beloften

Een vestiging van ECC Cómics is 's morgens nog gesloten wanneer ik er toevallig passeer. Veel funkopoppen, figurines en comics. Maar in alle winkelramen hangen wel originelen uit van de onlangs door Dark Dragon Books vertaalde voetbal(makelaars)strip Oude Beloften. Een bespreking van het album vind je hier.

Deze ‘straatkantexpositie’ is wat bizar omdat de originelen ver boven ooghoogte hangen en dan nog met veel weerkaatsing.

Er hangt ook een affiche uit voor een signeersessie met de Spaanse tekenfilmmaker en striptekenaar David Rubin. Hij tekende onder meer een Joker-comic en werkte mee aan reeksen als Operation Sunshine, The Fiction en Ether voor Dark Horse Comics.

ECC Cómics heeft verschillende vestigingen in Barcelona, Madrid en Alicante en is ook uitgever. Bezoek hier de website.

Streetart

Snoopy blijft een wereldbekend figuurtje, ook in de straten van Barcelona. Ik tref 'm in twee verschillende straten, samen met andere prachtige straatkunst. De graffitiversie met blikkerende tanden is te bewonderen nabij het populaire Barceloneta-strand.

Zoals overal waar ik op reis ga, is Spider-Man er terug te vinden. Hier onder meer in een souvenirshop als afdruk op een T-shirt.

In een taxi is de chauffeur vergezeld van een Japanse mascotte, het stripfiguurtje Doraemon.

En tussen stickers op een muurtje herken ik Astroboy (een andere Japanse stripheld) en Marge Simpson.

In een algemene boekenwinkel staat dit gloednieuwe album van de Spaanse tekenaars Martin Pardo, Rubén Pellejero (van wie over een paar maanden een nieuwe Corto Maltese verschijnt), Eduard Torrents en de scenaristen Gani Jakupi en Denis Lapière in de vitrine te blinken. Onder de titel Barcelona, Donkere Ziel verscheen dit maffiaverhaal in de achterbuurten van Barcelona ten tijde van dictator Franco op 28 augustus in het Nederlands bij Dupuis in de collectie Vrije Vlucht. Lees hier een bespreking van het album.

Sagrada Familia

In de hoofdzakelijk door Antoni Gaudí (1852-1926) ontworpen Sagrada Familia valt afwisselend geel/oranje/rood, blauw/paars en groen licht binnen dankzij de stijlvolle glas-in-loodramen. Blauw was er in overvloed ook te zien in een verkoopstandje rond het plein voor de beroemde basiliek met onder meer het matrozenplunje van Donald Duck, een blauw uitgevallen Mickey Mouse, de tekenfilmhond Bluey en het velletje van de Belgische Smurfen.

De Sagrada Familia komt ook voor op de eerste pagina's van Ik Ben hun Stilte, een one-shot van de Spaanse stripmaker Jordi Lafebre. Hij maakte furore als tekenaar van de warme stripreeks Mooie Zomers op scenario van de naar Spanje geëmigreerde Belg Zidrou. Hij genoot nog meer waardering als verteller van zijn eigen verhalen met Ondanks Alles en zijn recentste strip Ik Ben hun Stilte. Lees hier een bespreking. In diverse boekhandels en stripspeciaalzaken zijn z'n albums in zowel het Spaans als Catalaans terug te vinden.

Nederlanders en Belgen in de Fnac

In een Fnac in een groot winkelcentrum herken ik meteen een bij de nieuwigheden uitgestalde vertaling van Delgadito, een oude westernreeks van Nederlander Paul Teng. BD Must bracht deze reeks in 2021 opnieuw uit in kleur. Eerder dit jaar kwam een nieuw pakket te koop met daarbij een portfolio. Ook de strip Merel van Clara Lodewick ligt er. Het verhaal gaat over een Vlaamse vrouw die na een scheve opmerking over de mannen in haar dorp door haar dorpsgenoten uitgestoten wordt en gevaarlijk depressief raakt. Dagen van Zand, door Aimée de Jongh staat hier nog steeds bij de prominenter uitgestalde strips, vlak naast een aanbod met strips van Spaanse tekenaars, zoals Blacksad en Ik Ben hun Stilte. Het is daags voor de lancering van haar nieuwste album, de verstripping van Lord of the Flies, want die verschijnt in meer dan vijfentwintig talen, waaronder ook het Spaans.

Sammy

Wat zie ik daar trouwens bij de andere nieuwigheden in de Fnac? Een recent verschenen integrale van Sammy, uitgegeven door Dolmen. Hun bonuspagina's tellen heel wat minder pagina's dan de Nederlandstalige integrales die bij Saga Uitgaven verschijnen. De volledige hoofdstukken over de carrières van Berck en Raoul Cauvin zijn hierin overgeslagen. De introductieartikelen, die aan elk verhaal voorafgaan, zijn in deze Spaanse edities achterin samengebracht. Omdat de integrale Sammy van Saga Uitgaven een initiatief is van de uitgeverij zelf en geen vertaling van een Franse versie (die niet bestaat), vertaalden de Spanjaarden ook alle informatie over andere Vlaamse tekenaars die in specifiek deze integrale is opgenomen. Zo tref ik ineens Hurey, Jean-Pol en de Kiekeboes van Merho vermeld en/of afgebeeld.

Ook de integrale van Pierre Serons De Centauren, eveneens een oorspronkelijke productie van Saga Uitgaven, is in het Spaans vertaald, in dit geval met overname van het nagenoeg complete dossier. Exemplaren daarvan vind ik terug bij de oudere titels. Dolmen geeft in het Spaans trouwens ook integrales uit van Agent 327, maar die vind ik hier niet terug.

Kriek en compagnie

Las Arenas is een voormalig voetbalstadion dat is omgebouwd tot een groot winkelcentrum. Op het dak kan je er eten in heel wat verschillende restaurants met ver uitzicht op de stad. Er is ook een vestiging van ECC Cómics, dat als stripspeciaalzaak meer aandacht heeft voor comics en manga's en hier ook voor fraai uitgevoerde beeldjes en andere popcultuur. Er is net iets meer dan een grote rayon Europese strips.

Tussen de honderden titels vind ik vrij snel de Spaanse vertaling van De Balling, door Nederlander Erik Kriek. Ook hier staat een nieuw vertaalde integrale van Sammy prominenter uitgestald.

Norma Comics, de grootste

Op 12 september bezoek ik Norma Comics, de grootste stripspeciaalzaak van Barcelona. Vanaf die dag zou Aimée de Jonghs stripbewerking van Lord of the Flies te koop moeten zijn, ook in het Spaans. In Norma ligt het album nog niet in de winkel zelf, maar hij is al wel te bestellen op de website. Dat checkte een winkelverkoper voor me. De complete reeks Delgadito, van Aimées landgenoot Paul Teng, ligt er integendeel wel. Vlaamse vertegenwoordiging is er met onder meer Judith Vanistendaels De Maagd en de Neger en Bercks Sammy-integrales. Het nieuwste deel daarvan staat ook hier uitgestald aan de kassa.

Voor de rest een enorm aanbod in een ook al enorme winkel die zich uitstrekt over een paar panden. Ze pakken er graag uit met een van hun grootste Spaanse sterren: Blacksad. Veel andere Spaanse (en Catalaanse) producties liggen vaak samen bij elkaar. En behalve het veelzijdige traditionele Franco-Belgische aanbod zijn er net zoveel comics, manga’s en alternatieve strips te vinden. Naast de winkel is nog een afgeleide winkel van Norma met alleen maar beeldjes.

In het Spaans verschijnen nog meer integrales van klassieke reeksen dan bij ons. Sommige bestaan niet eens in het Frans, zoals Papyrus of De Blauwbloezen. Huidig tekenaar Willy Lambil wil geen integrales van zijn De Blauwbloezen zolang hij nog leeft. Hij vindt dat meer iets voor auteurs die al gestorven zijn. Hij houdt er ook niet van dat de verkoop van integrales die van de reguliere albums zou kannibaliseren. En als ze niet bestaan in het Frans, volgt het meestal ook niet in het Nederlands... maar dus wel in het Spaans.

Net zoals ECC Cómics is ook Norma Comics een keten van stripwinkels en een uitgeverij. Surf ook naar www.normacomics.com. Winkels vind je terug in de steden Barcelona en Vigo en het eiland Mallorca.

Freaks

Stripliefhebbers kunnen in de buurt van de grootste stripspeciaalzaak Norma nog heel wat meer zaken vinden om naar hartenlust spulletjes te vinden. Net om de hoek van de straat is Freaks te vinden. Een selectie nieuwigheden, waaronder ook weer de integrale van Sammy, heel veel alternatieve titels, graphic novels, mooie artboeken, oudere uitgaven, comics, manga’s, pulpliteratuur, wat merchandising. Ik zou je graag meer laten zien, maar na het nemen van enkele foto’s verbiedt de winkelier ons dat. Tussen het oudere aanbod vind ik een uitgestald album van Katoen + Pinbal, van Nederlander Joost Swarte. Voor dat album overtreed ik stiekem het fotoverbod.

Surf ook naar freaks-books.com.

Manga en anime

Chunichi, met Japanse strips en animefiguren, ligt ook al op een paar tiental meter afstand van Norma. Al even dicht ligt Dori Dori, voor nog meer Japans plezier. Enkele straten verder loop ik door een straat met Aziatische restaurants. Aan de gevel van een ervan hangt een stripje uit. Elders manga-aanwezigheid op affiches.

Surf hier naar de website van Chunichi.

Kuifje

De in het centrum gevestigde winkel Orient Express heette vroeger The Tintin Shop. Nog steeds onder die naam vind je het in apps met digitale kaarten. De niet onverstandige naamsverandering komt omdat het aanbod er tegenwoordig uitgebreider is met ook Asterix en Obelix, superhelden, mangafiguren, filmpersonages en andere beeldjes rond popcultuur. Het Kuifje-aanbod is er wel nog steeds immens.

Check hier de website.

Vulpennen en stripbeeldjes

De in vulpennen gespecialiseerde winkel Viena gebruikt stripfiguren om luxepennen aan de man te brengen. Aan de andere kant van de ingang staat de vitrine dan weer vol figurines van stripfiguren.

Surf ook naar estilograficasviena.com.

Stripfestival

Ter info: op 28 en 29 september vindt de zesendertigste editie van het internationale cd-, vinyl- en stripfestival van Perpignan plaats. Het is een van de grootste in zijn soort in de mediterraanse regio. Op verschillende plaatsen in Barcelona, inclusief Las Ramblas, hangen affiches uit. Dat weekend kan je er in de Catalaanse Franse stad terecht voor signeersessies, live concerten met live illustrerende tekenaars, expo's (onder meer over The Beatles), fotogelegenheden en zelfs een dj-battle. Regisseur Sylvain Chomet woont er een vertoning van zijn tekenfilm Les Triplettes de Belleville bij, gevolgd door een Big Band Swing-concert.

Meer info vind je hier: https://www.facebook.com/festivaldudisquebd/

Lego

In een Lego-winkel is het altijd prijs als je per se op zoek gaat naar stripaanwezigheid in een stad. Dat is niet anders in Barcelona. De Marvel- en DC-licenties leveren tal van vondsten op. Uiteraard dweept elke stad met z'n eigen monumenten die het voor de winkel nabouwt. Hier is dat Gaudí all the way met zelfs een nagebouwde Sagrada Familia.

Praktische info over deze vestiging vind je hier.

Paling & Ko (bis)

Ik sluit m'n striptocht in Barcelona af op straat, met een magnifiek eerbetoon aan Paling & Ko van de in 2023 overleden Spaanse stripmaker Francisco Ibáñez. Hij werd in 1936 geboren in... Barcelona. Leon Verhoeven, de uitgever van Reboot Comics die Paling & Ko terug in het Nederlands uitgeeft, tipte ons dat er verkeerslichten staan in de buurt van de Lego-winkel.

De locatie van de verkeerslichten is niet min: op een hoek van La Plaça de Catalunya, het grootste plein van Barcelona. Daar komen de bekende avenue Las Ramblas en Passeig de Gràcia, de grootste en ook wel duurste winkelstraat van Barcelona, samen. Het is een van de drukst bezochte plaatsen in de stad.

Dat geeft ons het idee om te ijveren voor gelijkaardige stoplichten in bijvoorbeeld Rotterdam, waar een Agent 327-stoplicht zou mogen komen, of in Antwerpen eentje met Suske en Wiske, bij voorkeur in de Seefhoek, waar Willy 'Vanderstoplicht' is opgegroeid.

Luchthaven

Deze kan Erik Kriek ook op zijn hoed steken. De Spaanse vertaling van zijn Het Onzienbare, naar verhalen van H.P. Lovecraft, staat prominent aan de kassa van de “entertainmentwinkel” Youtoo in de luchthaven van Barcelona. Voor de rest vooral veel comics en manga's, vooral One Piece en DragonBall. Die zijn met hun compacte formaat handig om op het vliegtuig te lezen. Strips van Europese origine beperken zich tot nieuwere titels en enkele klassiekers. Van Spaanse tekenaars ligt bijvoorbeeld het werk van Poca Roca en Roger (van Jazz Maynard), van wie een nieuwe strip is verschenen en nog op een vertaling bij ons wacht.