14 of 189
Uitsluiting bij Hergé en Jijé
Hergé en Jijé horen tot de stamvaders van het Franco-Belgische beeldverhaal. Ze groeiden al snel uit tot hoofdrolspelers in de Belgische stripgeschiedenis. En dankzij de weekbladen Kuifje en Robbedoes, waarvoor respectievelijk Hergé en Jijé mee aan de basis stonden, konden honderden andere stripmakers hun strips publiceren om zelf uit te groeien tot grote namen.
Jijé liet zich weleens beïnvloeden door het werk van Hergé. Toen Jijé een van zijn eerste stripfiguren, Jojo (uit 1936 voor Le Croisé) ontwierp, was hem gevraagd om "een Kuifje" te maken. Jijé had zich de stijl van Hergé eigen gemaakt, en dat was ook deze laatste niet ontgaan. Hergé liet zijn advocaat — toen al! — een brief opstellen om te protesteren tegen de publicatie en Jijé te wijzen op de gelijkenissen tussen Kuifje en Jojo. Jijé veranderde daarop nogal snel van tekenstijl, meer realistisch van aard. Voor Robbedoes tekende hij vervolgens de avonturenstrip Freddy Fred en de Hindoesleutel en nam hij Robbedoes over en voegde er Kwabbernoot aan toe, hij creëerde de komische reeks Blondie en Blinkie voor Petits Belges en lanceerde ook weer voor Robbedoes de realistische reeksen Jan Kordaat en Jerry Spring.
Tussen Jijés vele werk voor Robbedoes viel Martin Schrijvershof, een van one lezers een gelijkenis op tussen een van zijn illustraties en een tekening van Hergé. We laten het hem uitleggen:
"Begin 2023 kwam ik ergens een scan van een cover van Le Petit Vingtième tegen met daarop een illustratie van Hergé. Op een schoolplein staat een jongetje helemaal alleen. Alle kinderen en twee onderwijzers wijzen naar hem omdat hij niet op Le Petit Vingtième is geabonneerd. Getekend door Hergé en gepubliceerd op de cover van voornoemd tijdschrift van 12 november 1931.
Die tekening kwam mij bekend voor toen ik hem tegenkwam. Ik wist zeker dat Jijé ook al eens zo’n situatie had getekend. Na wat zoeken vond ik scans van die tekening terug. Een gelijksoortig onderwerp, dit keer over een jongetje dat Spirou (of Robbedoes) niet kent. Jijé heeft die scène getekend in 1944, hij is gepubliceerd in Spirou nummer 2 van 11 januari 1945, of in Robbedoes nummer 255 van dezelfde datum. Bij Jijé staat de tekening vol met allerlei humoristische details los van het hoofdonderwerp. Het komt mij voor dat Jijé de tekening van Hergé indertijd heeft gezien."
14 of 189