1 of 25

Jeugdstrips (1)

18 januari 2025 In de kijker
Met dank aan Jeanet Scheepers (Het Beeldverhaal), Filip Troch (Stripweb), Kurt Vander Meeren (De Poort), Veerle Van der Wee (Gobelijn) en Bjorn van Lent (Neat Stuff).

 

Eind december vroegen we een aantal striphandelaars om ons tips door te geven van stripstrips die het goed doen bij kinderen of die ze zelf graag aanraden aan jeugdige striplezers of hun ouders. Dat doen we in de eerste plaats met de hoop dat ook kinderen verslingerd raken aan een nog steeds prachtig medium, terwijl uitgeverijen zich blijven inzetten om jeugdreeksen te lanceren. Een bijkomende motivatie is om hier bibliotheken mee te plezieren, want zij zijn vragende partij naar dergelijke tips. Met alle input togen we aan het werk. De komende maanden serveren we je de oogst aan tips voor jeugdstrips in behapbare brokken van telkens tien titels. 

 

We lieten decennialang lopende reeksen achterwege en kiezen liever voor modernere strips die kinderen van nu aanspreken of het potentieel hebben ze te bekoren. We houden er ook niet zo van als er bij andere titels te veel gefocust wordt op AVI-leesniveaus waardoor strips meer als huiswerk overkomen dan als afleiding voor school of andere activiteiten. En we bieden ook wat variatie met anderstalige strips. De taalkennis van kinderen mag enerzijds niet onderschat worden en moet anderzijds gestimuleerd worden. De vermelde leeftijdsadviezen komen van de uitgeverijen zelf, maar zijn geen strikte leidraad. En je weet, een goede jeugdstrip is er een voor jong én oud.

Achteraf bundelen we al deze tips naar een te downloaden gids voor bibliotheken, stripwinkeliers en onze lezers.

 

A First Time of Everything (Dan Santat, First Second, 1 deel, 2024, vanaf 10 jaar — Engelstalig)

Dan Santat is het kind van Thaise immigranten en een Amerikaanse kinderboekenauteur die in 2015 met The Adventures of Beekle: The Unimaginary Friend heel wat krediet opbouwde. Hij is ook de schepper van de tekenfilmserie The Replacements voor Disney Channel. A First Time of Everything is gebaseerd op zijn eigen, lastige middelbare schooljaren en een reis naar Europa die zijn leven veranderde. Een feelgood coming-of-age verhaal met ook nog eens reiservaringen als bonus.

"Dan is altijd een braaf kind geweest. Het soort kind dat naar zijn leraren luistert, zijn moeder helpt met boodschappen doen en uit de problemen blijft. Maar een goed kind zijn weerhoudt hem er niet van om gepest te worden en het gevoel te hebben dat hij onzichtbaar is. Daarom heeft Dan lage verwachtingen als zijn ouders hem op een schoolreisje naar Europa sturen.

In het begin heeft hij gelijk. Hij zit opgescheept met dezelfde meisjes van zijn middelbare school die hem graag uitlachen en hij weet niet waarom zijn leerkracht erop stond dat hij meeging op deze reis. Maar terwijl hij door Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Engeland reist, begint een reeks eerste ervaringen hem te veranderen: de eerste Fanta, de eerste fondue, de eerste keer een fiets stelen van Duitse punkrockers... en de eerste liefde."

Animal Jack (Miss Prickly + Kid Toussaint, Dupuis, sinds 2019 — reeks loopt nog, vanaf 6 jaar)

Tekenares Miss Prickly (het pseudoniem van Isabelle Mandrou) tekent enkele succesvolle jeugdreeksen die ook in volgende overzichten zullen opduiken. Over Animal Jack schreef ze het volgende: "Ik ben verheugd om samen te werken met scenarist Kid Toussaint aan deze fantasyreeks die je laat lachen en nadenken! Avontuur, verwondering en gevaar komen samen in dit verhaal dat fundamentele thema's aansnijdt zoals verschil, milieubescherming en familierelaties."

"Jack is een jongetje. Maar soms is hij ook een aap, een beer of een luiaard. Sinds zijn geboorte heeft Jack de kracht zichzelf in eender welk dier te veranderen, en iedereen vindt dat normaal! Hoewel hij nog nooit een woord heeft gesproken, is Jack buitengewoon maar leeft hij een doodnormaal leven met zijn ouders in een dorp midden in het bos... Een rustig leven dat plotseling wordt verstoord door onverklaarbare verdwijningen van kinderen. Als enig overgebleven kind kan Jack niet niets doen. Zijn krachten zullen van pas komen om het mysterie op te lossen! Want achter deze verontrustende gebeurtenissen schuilt een vreemd geheim..."

Celestine en de Paarden (Stefano Turconi + Lili Mésange, Dark Dragon Books, sinds 2015 — reeks loopt nog, vanaf 6 jaar)

Lili Mésange is een pseudoniem van de in Zuid-Korea geboren Fransman Frédéric Brrémaud, bekend van de tekstloze dierenstripreeks Love die eveneens bij Dark Dragon Books verscheen. Al jarenlang schrijft hij gags over en niet alleen voor "paardensportmeisjes". De komische vertellingen op telkens één pagina hebben vriendschap tussen meisjes onderling en tussen meisjes met paarden als rode draad. 

In het Frans heet het hoofdpersonage Camomille. Voor de vertaling koos Dark Dragon Books voor Celestine, naar de voornaam van het dochtertje — ook een paardenmeisje! — van de uitgever. De albums verschijnen als klassieke albums van 48 pagina's. In februari 2025 komt een eerste pocket uit op kleiner formaat die meteen 160 pagina's dik is.

En zo stelt Celestine zichzelf voor: "Mijn naam is Celestine. Ik ben 10 jaar en... mijn passie is paarden zoals je al wel verwacht had. Maar geloof me, dat is niet altijd het geval geweest. Toen ik vroeger klein was en ik langs manege De Vier Hoefijzers liep, vond ik ze niet eens mooi. Ze kregen het zelfs voor elkaar om me in mijn neus te bijten! Tot ik op een dag Salar leerde kennen. Hij werd mijn beste vriend en ik de zijne. Nu galoppeer ik niet meer op hem, maar ik vlieg gewoon..."

De Legendariërs (Patrick Sobral, Silvester, sinds 2012 — reeks loopt nog, vanaf 12 jaar)

Deze fantasyreeks van Fransman Patrick Sobral is een van de grootste verkoopsuccessen bij onze zuiderburen. De reeks liep tussen 2004 en 2020 en leverde 23 albums op, met opeenvolgende cyclussen doorheen de albums. Silvester vertaalt ze sinds 2012 geleidelijk aan en lanceerde daarnaast de diverse spin-offreeksen die zich afspelen in dezelfde fantasievolle wereld. Dat zijn de minireeksen Het Begin, Missies en De Kronieken van Darkhell.

"Ze worden de Legendariërs genoemd. Ze zijn met z'n vijven en vertegenwoordigen de vergeten echte waarden: edelmoedigheid, intelligentie, dapperheid, enzovoort Zijn het volwassenen? Nee, ze wáren volwassen. Maar hun laatste gevecht tegen de kwade krachten liep slecht af. Alle volwassenen werden weer kind! Kunnen de Legendariërs deze fout goedmaken?

Danaël, de leider van de Legendariërs, heeft een manier gevonden om de betovering waardoor iedereen in Alysia weer kind is geworden, ongedaan te maken. Maar daarvoor heeft hij de hulp nodig van zijn vier voormalige mede-Legendariërs. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om het 'oude' team weer bij elkaar te krijgen."

Enola Holmes (Serena Blasco / Lucie Arnoux + Serena Blasco naar de romans van Nancy Springer, Diedeldus, sinds 2020 — reeks loopt nog, vanaf 9 jaar)

De tot op heden negen verschenen romans van Nancy Springer over het veertienjarige zusje van Sherlock Holmes zijn heel populair bij de doelgroep en dat resulteerde in 2020 en 2022 ook al in twee verfilmingen bij Netflix met Millie Bobby Brown (Eleven uit die andere Netflix-productie Stranger Things) in de hoofdrol. Een derde film is op komst. 

Het feministische en non-conformistisch kantje van de jonge detective Enola spreekt het jonge publiek dus duidelijk aan. Voor haar verstrippingen worstelde Serena Blasco nog wat om alle info van de romans in het keurslijf van een strip te stoppen. Niettemin maken haar aquarellen dat euvel meer dan goed. In het Frans moet enkel nog de laatst verschenen roman uit 2023 naar een stripverhaal bewerkt worden.

Geheim Agent G. Ruwel (Michiel van de Vijver, Plan A Uitgevers, 3 delen, 2014, vanaf 8 jaar)

In 2012 richtten de Nederlandse stripmakers Gerben Valkema (gekend van Elsje) en Michiel van de Vijver hun eigen Plan A Uitgevers op. Met de reeksen Kik en Joep mikten ze doelbewust op de jongste generatie, de striplezers van morgen. In 2014 publiceerde van de Vijver drie albums in de reeks Geheim Agent G. Ruwel. Deze creatie verscheen in het Dolfje Weerwolfje Magazine naar het personage van jeugdboekenschrijver Paul van Loon

G. Ruwel is een vleermuisje. Hij werkt voor de Geheime Monster Dienst en is de allerbeste agent om monsters verborgen te houden in de mensenwereld. Zijn hulpje Vonkie (die vuur kan spuwen) is geen groot licht, maar wat hij ontbreekt aan schranderheid maakt hij goed met warme vriendschap. Dat levert een paar keer een pointe van een kort verhaal op met een waarde die je je kinderen wil meegeven. Alle verhalen getuigen van een groot inzicht in wat kinderen graag lezen. Er kan wat gegriezeld worden, er zit spanning in en er mag zeker gelachen worden. 

Hearing Things (Ben Sears, TOON Books, 2024, vanaf 5 jaar — Engelstalig)

"In deze beklemmende graphic novel zijn Tim en zijn grote zus Martha nieuw in de buurt. Tim neemt graag geluiden op tijdens avonturen met zijn kat Frankie. Martha maakt graag enge muziek. Sinds de verhuizing is er niets meer goed voor haar. Haar muziek zuigt! Wat als ze nooit meer vrienden heeft?! Tim gaat op zoek: als hij iets ijzingwekkends kan opnemen, dan kan Martha haar liedje afmaken. Maar zelfs het spookhuis van het blok zwijgt. Net als Tim het wil opgeven, helpt Frankie hem een manier te vinden, met de hulp van een paar nieuwe, onverwachte vrienden."

Ben Sears groeide tussen de rock-'n'-roll op in een muzikaal gezin. Hij speelde zelf drum in punkgroepjes tot hij besefte dat hij liever tekeningen maakte en strips tekende. Net als zijn alter ego Ben in zijn stripverhaal neemt hij in zijn buurt geluiden op uit de natuur: de kreek bij zijn huis, wind dat door de wiegende bomen ruist of zoemende insecten.

Kapitein Onderbroek (Dav Pilkey, Uitgeverij De Fontein, 12 delen, 2019-2024, vanaf 7 jaar)

Sjors en Harold halen altijd kattenkwaad uit en krijgen daarvoor dan straf van de schooldirecteur. Ze nemen wraak met een hypnose-ring en veranderen de directeur in Kapitein Onderbroek, naar een personage uit een door Harold getekende stripreeks. Met hem beleven de jongens de gekste avonturen.

De wereldwijde bestseller eindigde in 2024 na twaalf delen. Op onze reizen tot in het verre buitenland toe konden we met eigen ogen zien in welke mate boek- en striphandelaars deze stripreeks ruim onder de aandacht plaatsen. Hele tafels of kasten vol staan niet alleen op de strip- of jeugdafdeling, maar al bij het binnenkomen van een winkel of bibliotheek krijg je de albums meteen te zien. 

De populariteit is mede te danken aan de Netflix-animatiereeks en -film. Van alle strips, spelletjesboeken, kleurboeken en spin-offverhalen zijn sinds 1997 meer dan 80 miljoen exemplaren verkocht, in de VS alleen al zo'n 50 miljoen. De reeks is in twintig talen uitgegeven.

Behalve jolige avonturen in elk album, springt auteur Dav Pilkey ook nog creatief om met bonusmateriaal waarmee je kan knutselen, bijvoorbeeld om een eigen flipboek met animatie te maken.

Lotta (Marloes de Vries, Standaard Uitgeverij / Syndikaat, sinds 2020 — reeks loopt nog, vanaf 8 jaar)

Sinds 2018 is Lotta van de Nederlandse Marloes de Vries wekelijks in het meisjesblad Tina te lezen. In 2020 publiceerde het Belgische Standaard Uitgeverij een eerste album van 32 pagina's met gags. Na vijf albums nam het Nederlandse Syndikaat de reeks over. 

Marloes de Vries stelt haar alleraardigste reeks als volgt voor: "Lotta doet alles op haar eigen manier. Eigenzinnig en soms wat klunzig, maar ze bedoelt het altijd goed. Ze woont samen met haar papa en haar zusje Elfie. Sinds de dood van haar mama, redden ze het met hun drietjes. Ook oma Toeps en Lotta’s beste vriendin Bien hebben een speciaal plekje in haar hart. Samen met deze vrolijke bende beleeft Lotta elke dag kleine en grote avonturen."

Ze voegde er nog aan toe dat ze als klein meisje ook de Tina las, "maar ik kon me niet altijd herkennen in de personages. Maar wel in Noortje, zij was net zo’n kluns als ik. Hoewel ze wel erg jongensgek was, en dat was ik toch niet. Mijn droom was dan ook om ooit zelf een strip voor de Tina te mogen maken. En toen werd ik in 2018 benaderd door de redactie of ik een voorstel voor een nieuwe strip wilde doen. Noortjes makers waren beiden overleden en ik had de eer om deze plek in te nemen. Zo is de cirkel rond!"

Sisters (William + Christophe Cazenove / William, Ballon Media / Standaard Uitgeverij, sinds 2019 — reeks loopt nog, vanaf 6 jaar)

Wendy en Marine zijn twee zussen met explosieve persoonlijkheden. Met haar hyperactiviteit en onophoudelijke nieuwe ideeën maakt Marine, de jongste van de twee, Wendy, haar tienerzus die een volwassen leven ambieert, soms gek. Ondanks de ruzies en problemen veroorzaakt door hun leeftijdsverschil, houden ze zielsveel van elkaar.

Net zoals Lotta is ook Sisters in het meisjestijdschrift Tina te lezen. Tekenaar en co-scenarist William Maury baseerde de zusjes Wendy en Marine op zijn eigen dochters met dezelfde namen. Aanvankelijk zagen zijn tekeningen er nog uit als Calvin en Hobbes van zijn idool Bill Watterson. Gaandeweg ontwikkelde William zijn eigen stijl tot het volgens de Franse uitgeverij Bamboo publicatiewaardig was. 

Voor oudere striplezers zijn er bonussen te vinden in de tekeningen. De albums zitten namelijk tjokvol knipogen naar andere stripfiguren en personages uit allerlei popcultuur. Sinds 2017 bestaat er ook een tekenfilmreeks met inmiddels 156 afleveringen.

1 of 25