Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 5 juli:
Uitgeverij L in augustus en september
Idefix krijgt eigen stripverhaal
Coverontwerp USS Constitution 2
Het leven van Antoine de Saint-Exupéry, geïllustreerd door Romain Hugault


Updates van 1 juli:

De Blauwbloezen 65 door Jose Luis Munuera en Béka
Complete reeks Malefosse bij Daedalus
Dit najaar bij Standaard Uitgeverij
Dit najaar bij Matsuoka
Little Nemo-hommage door Frank Pé
Govert Suurbier integraal
XIII in het Witte Huis
De Rode Ridder in het Engels
Coverontwerp De Schorpioen 13
Wereldrecord voor een origineel van André Franquin
De Koorts van Urbicande in kleur
De Smurfen-strips voor jonge lezertjes
De Amerikaanse Burgeroorlog door de ogen van Steve Cuzor
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Uitgeverij L in augustus en september
05/07
TOP
Het Goud van de Zwendelaar
In de periode augustus/september is het eindelijk zover, dan verschijnt Juanjo Guarnido's nieuwe, historisch gesitueerde, komisch vertelde strip Het Goud van de Zwendelaar bij Uitgeverij L. Het one-shot op scenario van Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen) verschijnt in hardcover, het zal 29,95 euro kosten en het telt maar liefst 162 pagina's. Da's bijna het equivalent van vier gewone albums. Intussen is Guarnido aan een volgend album van Blacksad bezig. De lezers van het stripblad Eppo kunnen Het Goud van de Zwendelaar nog steeds in voorpublicatie lezen. De inhoud: "De onverbeterlijke, maar uiterst sympathieke, schurk don Pablos uit Segovia verhaalt ons over zijn schelmenavonturen in het Spanje van de Gouden Eeuw en in Amerika, dat toen nog de Nieuwe Wereld werd genoemd. Terwijl hij afwisselend armoede en rijkdom op zijn pad vindt, wordt aanbeden en verguisd, leiden zijn avonturen hem van achterbuurten naar paleizen, van de bergtoppen van de Andes naar de oevers van de Amazone, tot die ene mythische plek waar alle dromen over de Nieuwe Wereld samenkomen: Eldorado!"


January Jones 11
Steen der Chaos 1
We kijken ook uit naar deel 11 van January Jones met de titel Jachtkruiser, geschreven en getekend door Eric Heuvel. "Wat is een aviatrice zonder vliegtuig? January Jones voelt zich letterlijk vleugellam sinds ze haar Comet in Rio de Janeiro verloor. Blij is ze dan ook als de Britse DeHavilland-vliegtuigfabriek laat weten dat ze haar opnieuw van een Comet willen voorzien. Opgetogen ondernemen January en Rik de reis naar Europa. In Engeland blijkt dat er nog wat technische probleempjes moeten worden opgelost alvorens onze aviatrice het luchtruim kan kiezen. Dat vinden Rik en January geen probleem. Nu is er de gelegenheid voor het eerst in lange tijd Rotterdam te bezoeken. Daar blijkt dat Rik erfgenaam is van de vader die hem ooit bij het echtpaar Pijlman achter liet om naar Nederlands Indië te vertrekken. Om de details te vernemen bezoeken Rik en January de notaris te Amsterdam waar ze te maken krijgen met de hoofdstedelijke penoze en ze uiteindelijk terechtkomen in Parijs. In de lichtstad volgt een confrontatie met een oude vijand."

Komende week verschijnt de fantasystrip Danthrakon bij Uitgeverij L. Van hetzelfde Franse label Drakoo vertaalt de uitgeverij Steen der Chaos, getekend door Stéphane Créty die vaak deelneemt aan conceptreeksen zoals Conquests, Dwergen, Orks & Goblins en ook albums tekende van de reeks Drakenbloed. Het scenario komt van debutant Gabriel Katz onder supervisie van Christophe Arleston. Steen der Chaos wordt een fantasytweeluik dat in softcover en hardcover uitkomt. "Het almachtige keizerrijk Nemès, opgeschikt door volksopstanden, heeft de militaire dienstplicht heringevoerd, voor iedereen, dus ook voor de rijken. Aldus gaan Navel en Araes, twee zonen van families die niet voor het soldatenleven bedoeld zijn, op pad naar Enoch, het 'einde van de wereld', de rustige grensstreek in het noorden van het rijk. Maar tijdens een patrouille activeren ze per ongeluk een eeuwenoud begraven artefact, waardoor deze vreedzame streek in een hel verandert. Hordes barbaren, geleid door een bloeddorstige krijgsheer, steken de oceaan over om het land te veroveren. Het is het begin van een oorlog die zich tot in het hart van het rijk zal uitstrekken, een meedogenloze strijd om de absolute krachtbron: de Steen der Chaos."


Badlands 3
Douwe Dabbert 20
Van de toffe fantasywestern Badlands staat het laatste deel van de trilogie gepland. "Perla en haar metgezellen zwerven door Oklahoma op zoek naar de sjamaan van de Grote Slang, de enige medicijnman die de poort naar de geestenwereld kan openen. De tijd dringt omdat het contract dat haar reisgenoten aan haar verbindt ten einde loopt, en haar fortuin ook. Wat de jonge vrouw echter nog niet weet, is dat hun samenwerking weleens eerder dan verwacht kan worden afgebroken. Sam bungelt namelijk aan het einde van een touw en Gaat-Vaak-Dood staat op het punt om te verdrinken in een drinkbak... Na de zon en het stof van de zuidelijke woestijnen, na de ijzige bries van de noordelijke kusten, dwaalt Perla over de vlaktes van het Westen en confronteert haar demonen aan het einde van haar reis. En onderweg onthult ze ons haar ware gezicht. En dat ziet er niet zo mooi uit..."

De heruitgave van de reeks Douwe Dabbert bereikt deel 20, De Zwarte Kimono. Bij de hardcovereditie hoort zoals steeds een extra katern van acht pagina's waarin scenarist Thom Roep terugblikt op de totstandkoming van het verhaal en andere weetjes met de lezers deelt. "De Zwarte Kimono is het vervolg op het album Het Schip van IJs en De Kast met Duizend Deuren waarin Douwe Dabbert de drie tovenaarskinderen Domoli, Pief, en Kijfje moet terugvinden in respectievelijk Siberië, Japan en Amerika. Een avontuurlijke reis waarin de avontuurlijke dwerg met zijn toverknapzak voor grote gevaren komt te staan."


Suus & Sas 18
Agent 327 11
Tot slot is er nog het nieuwe deel van de meidenstrip Suus & Sas, de lievelingsstrip van de lezers van het meidenblad Tina, en een herdruk van Agent dossier 11: De Ogen van Wu Manchu in softcover en hardcover. Martin Lodewijks personage Wu Manchu is gebaseerd op het personage Fu Manchu van de Britse schrijver Sax Rohmer. De Chinese schurk kwam voor het eerst in een roman uit 1913 voor en kende daarna een carrière in talloze pulpverhalen, films en strips. Lodewijk voerde zijn vrouwelijke versie ook nog op in January Jones en Johnny Goodbye.
(Bron: Uitgeverij L
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Idefix krijgt eigen stripverhaal
05/07
TOP
Idefix
In 2018 en 2019 kondigden we een 52-delige 3D-geanimeerde tekenfilmreeks van Idefix aan. Elke aflevering duurt 11.30 minuten. Van Idefix en zijn vrienden komt nu ook een stripverhaal.

De tekenfilmserie start in 2021 op de Franse televisie en wellicht ook in andere landen. Daarin wordt het hondje Idefix in het jaar 52 voor Christus in de stad Lutetia gevolgd voordat hij Asterix en Obelix ontmoette. De stad, die later de naam Parijs kreeg, is bezet door de Romeinen... De hele stad? Nee! Een groepje onverzettelijke dieren (drie honden, een kater, een uil en een oude duif), geleid door Idefix, biedt weerstand tegen de Romeinse overheersers. Het valt niet mee voor de Romeinse generaal Labienus en zijn meute honden om de orde in de stad te handhaven. In het eerste stripverhaal dwingt een mysterieuze hik-epidemie de Romeinen tot een, jawel, lockdown van de stad. Idefix gaat hulp zoeken bij druïde Amnesix die in het bos woont, maar de Romeinen hebben beslist de druïde te ontvoeren.

Astérix Max!
De pagina bovenaan dit bericht is een foto van een pagina uit het nog te verschijnen stripverhaal. Het staat als voorsmaakje opgenomen in nummer 9 van de Franstalige, trimestrieel verschijnende strip- en spelletjesreeks Astérix Max!, met een cover van Didier Conrad, het geïllustreerde verhaal De Gouden Menhir dat later dit jaar ook nog in het Nederlands wordt verwacht, en een hommage aan de dit jaar overleden Albert Uderzo. In Astérix Max! nummer 10 zal een volledig stripverhaal van Idefix staan.

De tekenaar van de Idefix-strip is Jean Bastide, de huidige tekenaar van Bollie & Billie. Hij heeft ook de eerste cyclus van De Oorlog van de Sambers getekend, samen met Vincent Mézil. Verder tekende hij het tweeluik Notre Dame en verzorgde hij de inkleuring van onder meer Katanga, Witte Klauw en samen met Juanjo Guarnido het deze zomer bij Uitgeverij L te verschijnen Het Goud van de Zwendelaar. De scenarist van de Idefix-strip is Matthieu Choquet. Hij is een van de schrijvers van de tekenfilmseries De Daltons, Lanfeust Quest, Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir, Zak Storm, Sammy & Co, Lastman, Teen Crumpets, Popples en uiteraard ook van de Idefix-tv-reeks.

Jean Bastide is officieel de derde tekenaar die een strip of geïllustreerd verhaal maakt sinds de Albert Uderzo met het tekenen van Asterix stopte. Didier Conrad is de tekenaar van de reguliere reeks terwijl Fabrice Tarrin in 2018 het geïllustreerde leesverhaal Het Geheim van de Toverdrank tekende.

Wanneer het album van Idefix verschijnt, is nog niet meegedeeld. Op onderstaande afbeeldingen zie je voorstellingsfiches voor de tv-reeks.


Idefix
Idefix
Idefix
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp USS Constitution 2
05/07
TOP
USS Constitution 2
Eind juni verscheen het eerste deel van de nieuwe zeevaartreeks USS Constitution door Franck Bonnet (De Piraten van Barataria). Hij heeft inmiddels deze coverillustratie ontworpen voor deel 2.
(Bron: Franck Bonnet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het leven van Antoine de Saint-Exupéry, geïllustreerd door Romain Hugault
05/07
TOP
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
Het leven van de Franse piloot en jeugdboekenschrijver (De Kleine Prins) Antoine de Saint-Exupéry is al meermaals verstript. In vertaling verschenen de laatste jaren albums bij Silvester en Dark Dragon Books. Met St Ex komt daar nog een versie bij, maar dan wel getekend door Romain Hugault (Angel Wings, De Nachtuil) op scenario van journalist Bernard Chabbert, zelf ook een piloot. Het gaat niet om een stripverhaal, maar om een geïllustreerd boek. Chabbert is trouwens de zoon van een luchtvaartpionier die voor Aéropostale werkte, een Franse luchtvaartpostdienst waarvoor de Saint-Exupéry ook heeft gevlogen. De Franse versie verschijnt begin oktober bij Paquet. Silvester liet al weten het geïllustreerde boek te vertalen.

Binnenkort ligt trouwens Hugaults Pin-Up Wings deel 5 in de winkel, met allemaal fraaie plaatjes van vliegtuigen en mooie meiden. Die pin-uptekeningen worden trouwens niet als seksistisch gezien door zijn vrouwelijke lezers. In een interview werd Hugault die vraag voorgelegd. Zijn antwoord: "Integendeel, 99% van de vrouwelijke reacties is positief en ze bedanken me om vrouwen met rondingen te tekenen."

(Bron: Romain Hugault / Silvester
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Blauwbloezen 65 door Jose Luis Munuera en Béka
01/07
TOP
De Blauwbloezen 65
Jose Luis Munuera (Zwendel, Robbedoes en Kwabbernoot, Betoveringen, De Campbells) en het scenaristenkoppel Béka (Rommelgem, Dance Academy, De Dag...) zijn verantwoordelijk voor De Blauwbloezen deel 65. Maar dat album verschijnt wel vóór deel 64. Deel 65, De Speciale Gezant, verschijnt begin november in het Nederlands. De Franse oplage bedraagt van 105.000 exemplaren. De 84-jarige Willy Lambil krijgt hierdoor een jaar extra tijd, tot de herfst van 2021, om het laatste verhaal van Raoul Cauvin te tekenen. Lambil was eerst geschokt door de beslissing van Cauvin die hij niet had zien aankomen.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Wie vervolgens deel 66 zal tekenen, is nog geen uitgemaakte zaak. Dat kan toch weer Lambil zijn, want hij gaf eerder al aan dat hij tekent tot hij erbij neervalt, maar dan op scenario van Béka. Of wordt Munuera de officiële tekenaar van de stripreeks? En er zijn nog andere combinaties mogelijk met andere scenaristen. Die toekomst staat nog niet vast.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Voor Dupuis is De Blauwbloezen een goudhaantje. Er zijn al meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht in vijftien talen. Het was zo goed als uitgesloten dat de reeks zou stoppen, te meer omdat alle rechten in handen zijn van de uitgeverij. Cauvin verkocht ze jaren geleden al en Lambil nam de reeks zelf over van de in 1972 schielijk overleden tekenaar Louis Salvérius, de medeschepper van de populaire stripreeks. De twee dochters van Salvérius hebben hun rechten als erfgenamen aan Dupuis verkocht. Dupuis heeft daardoor het recht om zelf te beslissen wie de reeks tekent en schrijft. Lambil heeft wel nog zeggenschap over zijn verhalen door de geldende albumrechten. Daardoor verschijnen er voorlopig geen verdere integralen van De Blauwbloezen, want Lambil verzet zich daartegen. Hij vindt integrale uitgaven iets voor stripreeksen die zijn gestopt of waarvan de stripmakers overleden zijn.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

In november 2019 kregen Bertrand Escaich en Caroline Roque, die onder het gezamenlijke pseudoniem Béka schrijven, en Munuera van uitgever Sergio Honorez (die onlangs het bedrijf verliet) het voorstel om een verhaal van De Blauwbloezen te bedenken in een soort schrijfwerkgroepje. Munuera heeft zelf een tweeluik gemaakt (Fraternity) dat zich in dezelfde periode als De Blauwbloezen afspeelt. Hij heeft in 2016 trouwens deelgenomen aan het hommmagealbum van De Blauwbloezen met kortverhalen door diverse auteurs. Hij liet zich meeslepen door het scenario van Béka, werkte er zelf ook aan mee en nam het initiatief om het in geschetste beelden, een storyboard, om te zetten. Kort nadien kreeg het de goedkeuring van Honorez, die bijzonder opgetogen was over het enthousiasme van de nieuwe scenaristen. Maar het was nog wel de bedoeling dat Lambil het zou tekenen. Uiteindelijk werden Béka en Munuera de auteurs van De Blauwbloezen deel 65. Munuera's storyboard was al vrij gedateilleerd uitgewerkt en gaf een prima beeld van wat het als volwaardig stripalbum kon worden.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Het onderwerp voor dat album had Béka toevallig al gevonden door opzoekingen voor een ander project. Hun verhaal zal rond de historische figuur William Howard Russell gaan, een Engelse journalist die als de allereerste oorlogscorrespondent wordt beschouwd. De globetrotter schreef artikels over de Amerikaanse Burgeroorlog, maar telkens ter plaatse ook over de Boerenoorlog, de Krimoorlog en andere conflicten in zijn tijd. In zijn artikelen durfde hij het leger te bekritiseren en maakte hij het publiek bewust van de verschrikkingen die oorlogen teweegbrachten. Daardoor werd hij vaak met de dood bedreigd, zelfs door zijn landgenoten. Hij maakte gebruik van de telegraaf om zijn reportages door te sturen naar de kranten waarvoor hij werkte. In het stripverhaal zal hij uiting geven aan zijn geworstel met objectieve verslaggeving en de pers die als instrument wordt gebruikt door de legertop.
(Bron: ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete reeks Malefosse bij Daedalus
01/07
TOP
Malefosse integraal 1
Malefosse integraal 2
Malefosse integraal 3
Malefosse integraal 4
Malefosse integraal 5
Malefosse integraal 6Daedalus zal de volledige reeks Malefosse opnieuw uitgeven en alle onvertaalde albums uitbrengen in zes gelimiteerde integralen en vierentwintig softcoveralbums.

De uitgeverij gaf recent De Onthoofde Arenden bundeling 14 uit waarmee het de Franse reeks bijna heeft bijgebeend. De inhoud daarvan moet deze zomer nog verschijnen als de softcoveralbums 27 en 28. In het Frans verschijnt deel 30 van de middeleeuwse reeks dit najaar waardoor de nog te verschijnen bundeling 15 (met de delen 29 en 30) alle in het Frans verschenen albums vertaald zullen zijn. De reeks van huidig auteur Michel Pierret loopt dan gewoon door, maar Daedalus vindt de tijd rijp om de tanden in een nieuwe langlopende, historisch gesitueerde reeks te zetten die we nog kennen uit het verleden.

Blitz gaf tussen 1988 en 1996 de eerste zeven delen van Malefosse, door François Dermaut en Daniel Bardet, in het Nederlands uit in de collectie Kronieken. De Franse reeks liep bij Glénat tot deel 24 in 2016 die allemaal gebundeld werden in zes integralen waarvan je de covers hierboven ziet afgebeeld. Daedalus zal jaarlijks één integraal uitgeven met telkens vier verhalen in een eenmalige, strikt gelimiteerde oplage. De eerste integraal is in december 2020 gepland. Per kwartaal verschijnt daarna telkens een van de verhalen als softcoveralbum. De softcoverdelen 1 tot 4 verschijnen dus in de loop van 2021. Alle door Blitz uitgegeven verhalen worden opnieuw vertaald en geletterd.

Malefosse start in het jaar 1589 wanneer de Drie-Hendriken-oorlog (1585-1598) woedt. Het was tevens de achtste en laatste Hugenotenoorlog, de langste godsdienst- en burgeroorlog die Frankrijk zo'n honderd jaar lang verzwakte. Hendrik van Navarra, Hendrik III van Frankrijk en Hendrik I van Guise waren hierbij betrokken. Het was een voor historici en verhalenvertellers boeiende periode die bol staat van moorden, oorlogen, politiek gekonkel, buitenlandse huurlingenlegers en heel wat intriges. In Malefosse wordt een episode uit die desastreuze confrontatie aangesneden. Een van de hoofdrolspelers is de Duitse huurling Gunther Amerbach.

Begin jaren 2000 gingen de wegen van de auteurs Dermaut en Bardet uit elkaar. Scenarist Dermaut ging daarna in zee met tekenaar Brice Toll alias Brice Goepfert (De Dwaas van de Koning, De Zwarte Lelie) om de reeks vanaf deel 13 voort te zetten. Dermaut, die je wellicht kent van het knappe tweeluik Rosa, startte op zijn beurt met het tweeluik De Wegen van Malefosse op scenario van Xavier Gelot. Het verhaal speelt zich als prequel op Malefosse in de jaren 1560 af met een jongere Gunther. Beide albums werden in 2007 en 2012 vertaald door Daedalus. Dermaut overleed op 19 maart 2020.

(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar bij Standaard Uitgeverij
01/07
TOP
De Sonometer
De Sonometer
De Sonometer
In de rubriek Te Verschijnen is de najaarsbrochure van Standaard Uitgeverij toegevoegd. Alle titels mét alle bijkomende luxe-uitvoeringen zijn ook hier opgesomd. En hieronder vind je nog meer informatie.

De Sonometer

75 jaar Suske en Wiske viert Standaard Uitgeverij in de eerste plaats met een heleboel albums. Over de voltooiing van De Sonometer, dat in 1959 het negende verhaal in Willy Vandersteens Blauwe Reeks had moeten worden, vertelden we het al vaak. Dirk Stallaert tekende het complete album op scenario van François Corteggiani (Vertongen & Co, De Jonge Jaren van Blueberry) op basis van de karige gegevens die Vandersteen naliet. Hierboven zie je de eerste drie pagina's uit het verhaal.

Hier kan je nog eens de korte inhoud lezen: "Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker... Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren... want de inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt! Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt."

Zes uitvoeringen voor De Sonometer
Het album verschijnt in softcover, telt 56 pagina's en zal 7,99 euro kosten. Daarnaast komt er ook een hardcovereditie van 60 pagina's, inclusief dossier. Deze versie zal 14,99 euro kosten. Het album verschijnt ook in het Frans als Le Sonomètre, in hardcover met dossier, tegen 14,99 euro, eveneens 60 pagina's dik.

En nu opgelet, want bovenop de twee bovenstaande Nederlandstalige uitvoeringen en hde Franse versie komen er drie verschillende luxe-uitvoeringen die we hieronder voor je opsommen. Nog niet alle details staan vast (vandaar de vraagtekens en het "onder voorbehoud", maar die ontbrekende info verwachten we deze week nog. Winkeliers moeten tot 31 juli hun bestelling voor deze luxes doorgeven en op basis van dat aantal zal de uiteindelijke oplage vastgelegd worden, verzekerde ons de distributeur van deze luxes. Wil jij niet naast het net vissen, contacteer dan je stripspeciaalzaak zodat iedereen een duidelijker beeld krijgt van de vraag van het publiek. Deze luxes worden hoofdzakelijk aan stripwinkels geleverd.
• Luxe in kleur met linnen rug, hardcover, ex libris, dossier en schetsen (onder voorbehoud), ?? pagina's, 60 euro.
• Superluxe in kleur met velours kaft, hardcover, ex libris, dossier en schetsen (onder voorbehoud), ?? pagina's, 100 euro.
• Luxe op groot formaat in zwart-wit met andere coverillustratie, hardcover, twee ex librissen, ?? pagina's, 150 euro.

Tweede integraal Blauwe Reeks
Volgende week woensdag, 8 juli, verschijnt de eerste integraal van de Blauwe Reeks. Hier kan je een voorsmaakje vinden van de inhoud. In september verschijnt de tweede en laatste integraal met daarin de vier verhalen Goud voor Rome (= Het Geheim van de Gladiatoren), De Gezanten van Mars, De Groene Splinter en Het Gouden Paard. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en ingekleurd. Het gaat ook om de complete versies. In het album van 280 pagina's staat een door Niels van der Made geschreven dossier. Hij is werkzaam voor Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub.


Suske en Wiske
Suske en Wiske
Behalve De Sonometer komen er ook nog twee delen in de klassieke rode reeks. In oktober verschijnt deel 354, De Zwijgende Zwollem, en in december deel 355, De Scheve Schot.

Suske en Wiske 354: De Zwijgende Zwollem: "Er gebeuren rare dingen in het kasteel van de ouwe Van Zwollem. Wiske ziet spookachtige lichtschijnsels en hoort vreemde geluiden in de toren. Anne-Marie, de dochter van Van Zwollem, doet echter alsof er niets aan de hand is. Maar dan komt de waarheid aan het licht. Haar vader — die al jaren aan een speelgoedcomplex lijdt — blijkt via hypnose al zijn fantasie kwijtgeraakt te zijn en zal voor altijd een sombere zwijgende man blijven als hij die verbeeldingskracht niet snel terugkrijgt. Dat verloopt echter niet zonder slag of stoot omdat zijn fantasie een eigen leven leidt en al het speelgoed tot leven brengt."

Suske en Wiske 355: De Scheve Schot: "Lambik heeft ontdekt dat hij van Schotsen bloede is en neemt deel aan een wedstrijd waarmee hij een kasteel in de Highlands kan winnen. Sidonia staat hem daarin bij en dus mogen ook Suske en Wiske mee naar Loch Moron, een piepklein dorpje naast een groot meer. Maar het wordt algauw duidelijk dat de kasteelwedstrijd maar een klein onderdeel is van de plannen die de inwoners met hun dorp hebben. Er is namelijk een monster in het meer gesignaleerd dat goed op weg is om vele toeristen te lokken. Suske en Wiske geloven eerst niet in het bestaan van het dier tot ze er op schrikbarende wijze mee geconfronteerd worden. En als daarop Wiske spoorloos verdwijnt vreest Suske voor het ergste."


Suske en Wiske Junior 3
Suske en Wiske Junior
Inmiddels zijn er al twee albums van Suske en Wiske Junior verschenen door Charel Cambré en Kim Duchateau. Deel 3 van de spin-off met gags met de kleuterversies van Suske en Wiske staat in oktober gepland.

De Kronieken van Amoras
Charel Cambré is ook de tekenaar van De Kronieken van Amoras waarvan in november deel 7, Wraak, verschijnt op scenario van Marc Legendre. "In het land worden enkele spectaculaire aanslagen gepleegd waarna er onlusten uitbreken. De terrorist die de aanslagen opeist blijkt een kennis van Barabas die de professor in nauwe schoentjes brengt. Suske en Wiske moeten de extremist stoppen voor er nog grotere rampen gebeuren. Maar waar zit de man en is hij het wel die ze zoeken?"


De Rode Ridder
De Rode Ridder
Twee nieuwe albums — met ene op sterven liggende Merlijn! — en een derde integraal met de verhalen van Karel Biddeloo staan ons dit najaar te wachten.

De Rode Ridder 267: Mordred: "Lancelot heeft Johan en Allis eindelijk teruggevonden. Het drietal keert terug naar Camelot maar de reis is gevaarlijk. Mordred is Johan en Allis op het spoor en hij zet alles op alles om de twee uit de weg te ruimen. Op de steun van Merlijn hoeven ze niet te rekenen, de oude magiër is stervende. Maar voor hij z'n laatste adem uitblaast, wil hij een opvolger aanduiden. Ook dat is niet naar de zin van Mordred."

De Rode Ridder 268: De Mayameester: "Bahaal heeft een plan bedacht om de ridders van de Ronde Tafel in de val te lokken. Hij gebruikt de nietsvermoedende Allis als lokaas. Maar enkel Johan en Lancelot dagen op. Bahaal is woedend en ontketent alle duivels. Johan, Allis en Lancelot wagen zich in de burcht van de Hellevorst en die is vastbesloten om hen niet levend te laten gaan. Maar Demoniah heeft een beter idee."

De Rode Ridder integraal
Op 8 juli komt een tweede integraal van De Rode Ridder uit met terug zes verhalen uit de periode van Karel Biddeloo. Het gaat om een bundeling van de verhalen Parcifal, Drie Huurlingen, De Hamer van Thor, De Lorelei, De Weerwolf en De Voorspelling, oftewel de delen 43 tot 48. Hier kan je een preview lezen. Drie Huurlingen was het album dat Karel Biddeloo voor het eerst volledig zelf schreef en tekende. Het is een van de meest geliefde verhalen bij lezers van De Rode Ridder, hoewel Karel Biddeloo er zelf een hekel aan had. Meer uitleg daarover kan je in het achtergronddossier lezen. Op de colofonpagina is trouwens een oude dédicace van Karel Biddeloo afgedrukt.

In november komt een derde integraal van de Biddeloo-verhalen uit met daarin de verhalen Met Masker en Zwaard, De Terugkeer, Excalibur, De Watermolen, De Samoerai en De Kluizenaar van Ronceval. In 2021 zullen vier integralen verschijnen. Deze tweede periode van zeven integralen, na de zes integralen met alle door Willy Vandersteen geschreven verhalen, kreeg de ondertitel Sword and Sorcery. Deze periode wordt afgesloten na deel 80, De Schildknaap. Vanaf 2022 start de derde periode in een integrale reeks die start met het befaamde sf-tweeluik De Vluchtelingen en Karpax, de Stalen Man en verder heel wat verhalen met allerlei monsters bevat. Maar nu kijken we wel al ver in de toekomst.


de Kiekeboes
de Kiekeboes
De Kiekeboes deel 156, Blauwblauw, stelden we vorig weekend al aan je voor. Het is het eerste album van Steve Van Bael sinds dertien jaar nadat hij al eerder assistent was van Merho. Het is ook het debuut van Bruno De Roover (Café Cowala, Jylland) als scenarist. Alles gebeurt nog wel onder nauwlettend oog van Merho. De inhoud: "Charlotte is lid van een wijnclub. Van der Neffe wil zijn ex-vrouw Carmella weer voor zich winnen. Hij boekt een verblijf in een resort in een klein Frans dorpje. Een plek waar koppels met relatieproblemen hun liefde herontdekken dankzij de excentrieke methodes van therapeute Camille Faux. Ondertussen belanden ook de Kiekeboes in Frankrijk, waar Fanny op zoek gaat naar haar verdwenen vriendin Alanis. Charlotte bezoekt samen met Marcel enkele wijngaarden en dan loopt het compleet fout."


F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
In oktober worden drie verhalen gebundeld van F.C. De Kampioenen met Supermarkske, anagevuld met spelletjes. Het gaat om de verhalen Vijftig Tinten Paarsblauw, Supermarkske Bakt Ze Bruin en Supermarkske Is Weer Proper. In september en december staan de delen 109 en 110 gepland.

F.C. De Kampioenen 109: De Grimas van de Paljas: "Een dievenbende teistert de streek. Overal wordt er ingebroken. Niemand voelt zich nog veilig. Boma neemt de nodige maatregelen om zijn villa te beschermen tegen de dieven. Bieke is inmiddels apetrots op Mark: hij wordt nachtwaker in het lokale museum. De eerste nachten vallen niet mee voor Mark, want wakker blijven is de boodschap. Fernand verkoopt een zeldzaam beeldje aan de directrice van het museum. Hij verneemt pas later in de krant hoeveel het waard is. Dat is ook de dievenbende niet ontgaan... Ze besluiten om het beeldje te stelen. Wanneer Mark spoorloos verdwijnt, gaan alle Kampioenen naar hem op zoek. En ook zij verdwijnen, één na één."

F.C. De Kampioenen 110: De Verjaardagstaart: "De Kampioenen bestaan 30 jaar! Boma heeft besloten om daarom een onvergetelijk feest te organiseren. Zijn concurrent Grootjans, met wie hij net op kletterende wijze ruzie heeft gemaakt, is vast besloten om het feest te doen mislukken. Ook Fernand wil roet in het eten gooien. Hij zint op boosaardige plannen. Er is springstof mee gemoeid... Mark krijgt de opdracht om de geschikte verjaardagstaart uit te zoeken. Dat loopt niet van een leien dakje. Boma droomt ervan om een stripteaseuse uit de taart te laten springen op het hoogtepunt van het feest. Maar hij vindt niemand... En de vrouwen zien zo'n idee helemaal niet zitten. Boma krijgt de wind van voren... Zal het feest voor 30 jaar Kampioenen wel slagen?"

Vertongen & Co
Vertongen in New York vult als deel 32 in de reeks het najaar van F.C. De Kampioenen aan. De inhoud: "Bieke moet voor een congres naar New York. Paulien en Mark mogen mee. Een weekje in The Big Apple zien ze wel zitten. Inspecteur Porei is inmiddels met een onderzoek bezig naar een bende beruchte smokkelaars. Bij aankomst in New York loopt alles uit de hand, wanneer Mark eerst gearresteerd wordt en vervolgens ontvoerd. Wat is er aan de hand? Aan Bieke en Porei om alles uit te zoeken... Er staan wilde achtervolgingen op het programma!"

Nachtwacht
Van de ene stripreeks naar een tv-reeks naar de andere. Van Nachtwacht verschijnen dit najaar, in september en december, twee nieuwe albums.

Nachtwacht 5: Het Monsternest: "Parisiana is een weeskind en logeert een tijdje in de herberg tot ze op eigen benen kan staan. Ze heeft een oogje op Vladimir, wat ook wederzijds is maar die beseft dat hij als vampier nooit een normale relatie met haar kan hebben. Parisiana is dol op vogels en gaat vaak op fotojacht. Maar de vogels uit het bos gedragen zich vreemd en agressief. De mensen uit Schemermeer worden aangevallen door grote groepen kwaadaardige kraaien. Al snel blijkt dat de vogels gehoorzamen aan een demon die zich in het bos gevestigd heeft. Een monstervogel die op zoek is naar iemand die hem kan helpen met het uitbroeden van zijn ei. Hij heeft zijn oog laten vallen op Parisiana vanwege haar voorliefde voor vogels maar zij gaat niet in op zijn voorstel. Het is pas wanneer de demon aan Parisiana belooft om van Vladimir een normale mens te maken zodat ze samen kunnen zijn dat ze besluit hem te helpen. Maar ze beseft niet dat ze daarmee haar eigen doodvonnis tekent."

Nachtwacht 6: Vuuroog: Wanneer Vlad de toekomst wil voorspellen leent hij de glazen bol van Keelin. Helaas laat hij de kostbare bol in duizend stukken vallen. Daarop voelt Vlad zich zo schuldig dat hij de onderwereld induikt om er een nieuwe te halen. Een gevaarlijke onderneming omdat zo’n glazen bol niets minder is dan het oog van een rode draak. Niet alleen is een rode draak haast onoverwinnelijk maar hij kan met zijn glazen oog precies voorspellen wat zijn tegenstanders van plan zijn. Vlad en Wilko gebruiken echter een list en zijn de draak te slim af. Maar door deze uit te schakelen geven ze vrij spel aan een nog veel gevaarlijker tegenstander die ermee dreigt heerser te worden over de aarde."

De Buurtpolitie
En we hebben nog een stripreeks naar een tv-reeks. Van De Buurtpoltie komt in november deel 11 uit met de volgende inhoud: "Gonda heeft een nieuwe vriend gevonden via een datingsite. Het is een stoere bink met een snelle wagen die haar rond zijn vinger draait. Tante Maria waarschuwt Gonda dat het misschien een gangster is. Ze heeft eens gelezen over zeven aanwijzingen dat iemand een gangster is. Gonda gaat helemaal mee in de achterdocht en start een onderzoek door gebruik te maken van de computer van de commissaris buiten de kantooruren. Maar er is niets te vinden. Zo weinig dat het wel verdacht moet zijn. Ondertussen is er een poetsfee opgedoken die inbreekt om huizen te kuisen."


Urbanus
Urbanus
Een Fillemonspecial met spelletjes en de drie verhalen Het Oud Zot, Tien Kleine Nonkeltjes en De Gouden Bedpan verschijnt in oktober. In de maand ervoor en erna komen de delen 190 en 191 van Urbanus uit. We gaan stilaan naar de tweehonderd albums...

Urbanus 190: Het Drama van Wortelana: "Tollembeek heeft een nieuwe inwoner, Madam Wortelana is in het nabijgelegen bos komen wonen. Al snel heeft Urbanus door dat er een reukje zit aan Madam Wortelana, met haar kruiden en haar magische groenten... Is ze een lieve fee die geeft om haar dorpsgenoten, of is ze gewoon een boze toverheks? Eén ding staat vast, door een figuur als Wortelana staat Tollembeek binnen de kortste keren in rep en roer."

Urbanus 191: Hotdogs en Babyborrels: "Op een dag vind je de job van je leven... en bovendien kan Urbanus voor een halve euro een prachtig perceel op de kop tikken. Het broodje van de Tollembeekse ondernemer van het jaar is gebakken! Hondenasiel ‘Hot- Dog’ is van bij het begin een laaiend succes, maar helaas voor Urbanus (en heel Tollembeek) duren mooie liedjes niet lang. Als ook God en Gaia zich gaan moeien, is het hek helemaal van de dam."
 
(Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar bij Matsuoka
01/07
TOP
Nero: De Toet van Tut
Nero: De Stallaert-jaren integraal 8
Sinds 1 juli punliceert Knack wekelijkse afleveringen van telkens vier pagina's van de Nero-hommage De Toet van Tut door Luc Cromheecke en Willy Linthout. In december verschijnt het album, enkel in hardcover (14,99 euro). We kondigden dit recent aan met een hele lap uitleg erbij. Dat kan je hier terugvinden.

Over Nero gesproken, van de integrale reeks met alle verhalen die zijn getekend door Dirk Stallaert verschijnt volgende week woensdag de zevende integraal (lees hier een preview) met vier verhalen. De achtste integraal, die in december uitkomt, bevat vijf verhalen: Leopold 5, De Orde van de Lange Tenen, De Gulfstreum, De Erfenis van Millaflotta en Kweetnie, de delen 152 tot 156. Het is dan ook een dikker album van 232 pagina's met dossier.


Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Na de twee succesvolle integralen van Piet Pienter en Bert Bibber komen dit najaar, in september en november, nog eens twee delen uit. In elke integraal staan telkens vier verhalen, aangevuld met een dossiertje.
In de derde integraal staan de delen 10 tot 13, oftewel De Stalen Meteoor, Avontuur in San Doremi, Storm over Akhabakhadar en De Anti-Zwaartekracht-Generator.
Integraal 4 bundelt de delen 14 tot 17, zijnde Het Straalgas-Mysterie, De Barbier van Bombilla, De Verborgen Schat en De Vloek van Toetan Kanon.
Van beide verhalen komen ook weer luxes uit met een ex libris van Charel Cambré die je hierboven ziet staan.


Gilles de Geus 4In oktober verschijnt de tweede van drie integralen van Gilles de Geus door Hanco Kolk en Peter de Wit. In die tweede bundel, met een vele sterkere inhoud dan de eerste, staat het verhaal De Revue, een van de meest geliefde albums in de reeks en zelfs een van de meest favoriete albums van Nederlandse makelij, zie ook onze Kanjers van Oranje van intussen heel wat jaartjes terug. De integraal van 208 pagina's is opnieuw ingeleid met een lijvig en rijkelijk geïllustreerd dossier.

(Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Little Nemo-hommage door Frank Pé
01/07
TOP
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Op 2 september publiceert Dupuis Little Nemo, een hommage van Frank Pé aan strip- en tekenfilmpionier Winsor McCays krantenstrip Little Nemo in Slumberland, voor het eerst gepubliceerd in 1905. Little Nemo verscheen in het Frans eerder bij Toth in twee luxealbums die Dupuis nu als een integraal van 80 pagina's in hardcover zal uitgeven, ook in het Nederlands (prijs: 45 euro). Uiteraard komen in de gags en kortverhaaltjes, die Frank schilderde, veel dieren voor. De strip kwam tot stand na een uitdaging van een galeriehouder.


Frank Pé
Frank Pé is trouwens een heel jaar lang verbonden aan de zoo van Parijs om illustraties te tekenen. Hierboven zie je een van deze illustraties die inmiddels voor een affiche is gebruikt. De coronamaatregelen gooiden intussen wel roet in het geplande programma.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Govert Suurbier integraal
01/07
TOP
Govert Suurbier integraal 1
Tussen 1996 en 2006 maakten Laurent Verron (Bollie & Billie, Ze Noemden Hem Rooie) en Yann zeven albums van Govert Suurbier. In deze komische, met historische knipogen doorspekte stripreeks reizen de avontuurlijke missionaris Govert Suurbier en zijn volijverige acoliet Reinier Kneppelhout in de jaren 1930 de wereld rond en ontmoeten daarbij heel wat beroemde figuren zoals Leni Riefenstahl, Josephine Baker en Adolf Hitler, maar het zit ook vol cameo's van andere stripfiguren. Peter van Dongen en Teun Berserik knipoogden trouwens naar Govert Suurbier in Blake en Mortimer deel 25.

Le Lombard verslofte het om het laatste album, Zeppelin, te vertalen. In 2015 maakte Arcadia dat goed door het alsnog in het Nederlands uit te geven in de collectie Arcadia Archief. Wie van uniformiteit houdt, kan zijn hartje ophalen want Le Lombard zal de complete reeks bundelen in twee integralen, ook in het Nederlands. De eerste integraal verschijnt begin september en bundelt op 200 pagina's in hardcover (34,95 euro) de eerste vier verhalen.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


XIII in het Witte Huis
01/07
TOP
XIII 27
In het najaar verwachten we XIII deel 27 door Iouri Jigounov en Yves Sente. Daarin zal XIII het Witte Huis bezoeken volgens bovenstaand coverontwerp. De uiteindelijke cover zal een andere illustratie hebben, want dit ontwerp werd afgekeurd.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Rode Ridder in het Engels
01/07
TOP
The Red Knight
Sinds kort verschijnt De Rode Ridder weer in het Engels, weliswaar als digitaal album. Op de website van Europe Comics zijn twee albums van Fabio Bono en Marc Legendre beschikbaar als digitale strip waarvoor je 2,49 euro per deel moet neertellen. Het gaat om vertalingen van Het Bloedkleed (deel 261) als het Engelse deel 1 en De Slavin (deel 259) als het Engelse deel 2.

Europe Comics geeft ook papieren albums van andere Belgische en Franse reeksen uit in het Engels. Het valt nog af te wachten of The Red Knight vaste grond onder de voeten krijgt op papier in plaats van enkel digitaal.
(Bron:
Fabio Bono / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp De Schorpioen 13
01/07
TOP
De Schorpioen
Dit is een covervoorstel voor het te verschijnen deel 13 van De Schorpioen, voortaan getekend door Luigi Critone en nog steeds op scenario van Stephen Desberg. Let niet op de Franse titel, die band werd erop geplakt voor dit ontwerp.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wereldrecord voor een origineel van André Franquin
01/07
TOP
André Franquin
ZwartkijkenOnlangs werd op een originelen- en stripveiling van Artcurial een wereldrecord gevestigd voor een originele tekening van André Franquin. Voor de coverillustratie van Robbedoes verzamelalbum 48 uit 1954 werd 337.600 euro neergeteld. Eigenlijk een teleurstelling, want het was geschat tussen 350.000 en 450.000 euro. Een originele pagina van Zwartkijken uit 1981 haalde dan weer wel meer op dan geschat en veranderde voor 117.000 euro van eigenaar.


Kuifje
Studio Hergé
Albert Uderzo
Morris
Daarnaast werd ook een coverillustratie van Kuifje voor Le Petit Vingtième uit 1938 geveild voor 360.600 euro, wat binnen de verwachtingen viel. De grotere verrassing was een tekening van Studio Hergé voor De Zwarte Rotsen die 39 keer meer opbracht dan geschat. Dit werd voor 39.000 euro verkocht. Een mooie kleurentekening van Morris ging voor het dubbele weg en eindigde op 10.700 euro. Onder meer een origineel van Albert Uderzo (de cover van een kleurboek uit 1966) raakte niet verkocht.

De totale veiling van driehonderd items bracht 1,4 miljoen euro op.
(Bron:
Artcurial / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Koorts van Urbicande in kleur
01/07
TOP
De Duistere Steden
Eind oktober verschijnt in het Frans een ingekleurde editie van De Koorts van Urbicande, een van de betere albums in de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters. De inkleuring is uitgevoerd door Jack Durieux, de broer van filmaffichetekenaar Laurent Durieux die Schuitens Blake en Mortimer-avontuur van kleurtjes voorzag.
(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Smurfen-strips voor jonge lezertjes
01/07
TOP
Grandir avec les Schtroumpfs
Grandir avec les Schtroumpfs
Op 28 augustus start Le Lombard in het Frans met een nieuwe stripreeks van De Smurfen voor de jongste lezertjes, Grandir aves les Schtroumpfs. Antonello Dalena tekent hiervoor de strips, het scenario is van Falzar (Vlooienbaal, Robbe en Bas). De albums op iets kleiner formaat tellen 40 pagina's en zullen 6 euro kosten.

De verhalen focussen op themaatjes die voor jonge kinderen van belang zijn: omgaan met schrik en hoe die te overwinnen (deel 1) en zelfvertrouwen krijgen (deel 2). In deel 1 kan Bange Smurf niet slapen omdat hij bang is voor het donker. Daardoor verhindert hij iedereen in het Smurfendorp om te slapen. Er moet een oplossing gevonden worden. Gelukkig ontbreekt het de Smurfen niet aan ideeën om hem te helpen. In deel 2 wil niemand hulp krijgen van Klungelsmurf. Hij doet alles verkeerd! Hij voelt zich een nietsnut tot Grote Smurf hem een missie van groot belang toevertrouwt.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Amerikaanse Burgeroorlog door de ogen van Steve Cuzor
01/07
TOP
Steve Cuzor
We hebben in dit berichtje een heleboel fragmenten verzameld uit het volgende dikke one-shot van Steve Cuzor. De tekenaar van Een Ster van Zwart Katoen, geschreven door Yves Sente, schrijft zelf zijn te verschijnen album dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij heeft er wellicht al hectoliters inkt tegenaan geknald. Voor ons hoeft dit niet ingekleurd te worden. Wanneer het zal verschijnen en de titel van het project zijn nog niet vastgelegd.
(Bron: Steve Cuzor
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips