Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 16 november:
Kwartaal 1 van 2020 bij Dark Dragon Books

Updates van 13 november:

Piet Pienter en Bert Bibber integraal vanaf 2020
De Rode Ridder integraal gaat verder in 2020
Nieuw tweeluik door Griffo en Stephen Desberg
Jarenlange voortgang voor Marc Hardy's Robbedoes


Updates van 9 november:

Kwartaal 1 2020 bij Ballon Comics, Blloan en Lucky Comics
Kwartaal 1 2020 bij Casterman
Kwartaal 1 2020 bij Dargaud
Kwartaal 1 2020 bij Dupuis
Kwartaal 1 2020 bij Glénat
Kwartaal 1 2020 bij Le Lombard
Toenga integraal bij Dark Dragon Books
Edgar Allan Poe-verstripping bij Bries
Het vervolg op Wilbert van der Steens Zon heet Licht
Hommages aan Tome


Updates van 6 november:

Bibliofiele integrale Blake en Mortimer
Hommagenummer van Spirou voor Tome
Schilderij van Kim Duchateau voor Natuurpunt en De Warmste Week


Updates van 2 november:

Largo Winch 22 op 22 november
Blake en Mortimer in 2021 en als geïllustreerde roman in 2020
Asterix en Obelix naar China in hun volgende film
Supergroom 1 in 2020
60 jaar Pilote
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november
 
Kwartaal 1 van 2020 bij Dark Dragon Books
16/11
TOP
Gipsy integraal 1
Gipsy integraal 2
Gipsy
Vanaf volgend jaar neemt Dark Dragon Books eindelijk wat gas terug en zal het geen achttien titels per maand meer uitgeven. Een twaalftal volstaan, voor ieder wat wils in alle mogelijke genres. Ook de wildgroei aan Star Wars-titels wordt beperkt tot de hoofdreeks, de reeks rond Darth Vader en gelegenheidstitels. Het eerste kwartaal van 2020 is zelfs Star Wars-loos. Wat er wél allemaal verschijnt, kan je terugvinden in de rubriek Te Verschijnen of hieronder. Voor een afzonderlijke aankondiging over de luxeverzamelbox van Toenga met vijf integralen verwijzen we je door naar dit artikel.

In januari publiceert Dark Dragon Books de complete reeks Gipsy, van Enrico Marini en Thierry Smolderen, in twee hardcoverbundelingen van elk 192 pagina's met veel bonusmateriaal. De integralen kosten 39,95 euro per stuk. Je kan ook kiezen voor een premiumpakket met beide delen, een driehoeksstaander (een kartonnen staander met drie bedrukte delen) en een ex libris voor 69,95 euro.
De voorstelling: "In de nabije toekomst doorkruist Gipsy aan boord van een vrachtwagen met de naam 'Ster' het tricontinentale wegennetwerk van een wereld die is gedestabiliseerd door klimaatverandering, oorlog en de jacht naar winst. Deze albums staan garant voor actie en avontuur, in het hart van Siberië, binnengevallen door de krijgers van het Mongoolse rijk."


Twee Jaar Vakantie 1
Twee Jaar Vakantie 2
Van de trilogie Twee Jaar Vakantie verschijnen de eerste twee delen in softcover in maart. Scenarist Frédéric Brrémaud (Love, Simon Hardy, Sprietje) baseerde zijn verhaal op een klassieke roman van Jules Verne. Tekenaar Hamo kennen we nog van de tweede cyclus van De Wilde Vlucht en de trilogie Special Branch. "Veertien jonge schooljongens van 8-13 jaar uit Auckland (Nieuw-Zeeland) stranden onverwachts op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan. Ze moeten zich organiseren om te overleven en hulp te vinden. De bedoelde vakantie van zes weken wordt een verblijf van twee jaar. Binnen de kleine gemeenschap ontstaat rivaliteit, maar het eiland biedt ook heel wat geheimen om te ontdekken. Auteur Jules Verne vond zijn inspiratie in Robinson Crusoë, op zijn beurt was Twee Jaar Vakantie weer de inspiratie voor Heer der Vliegen (Lord of the Flies) uit 1954. Een avonturenverhaal van alle tijden!"


De Buitengewone Reis 4
De Buitengewone Reis 5
Celestine en de Paarden 7Van de door ons prima onthaalde steampunkstrip De Buitengewone Reis volgde een tweede cyclus in drie delen waarvan in januari de eerste twee delen als de nummers 4 en 5 in de reeks worden uitgeveven. "Groot-Brittannië, 1927. Na de avonturen van de Jules Verne-wedstrijd zijn Emilio en Naomi, de meest onverschrokken kinderen van Engeland, weer veilig thuis. Maar dat duurt niet lang, want Terence, de voormalige assistent van de vader van Emilio, heeft ze nodig voor een heel speciale missie! De Amerikaanse geheime diensten hebben in San Francisco een basis gevestigd in het voormalige pand van de Alcatraz-gevangenis, om te vechten tegen de Derde Spil. Een missie onder leiding van een man met een passie voor technologie die een verzamelaar in hart en nieren is: Al Capone zelf! Zullen ze samen de mysteries van de ongrijpbare vijand ontrafelen? Agent Van Meyer, Terrence, Naomi en Emilio gaan op verkenning. Ze stranden op een eiland vanwaar ze hun bestemming kunnen zien, maar niet bereiken, omdat een groot koraalrif de doorgang blokkeert. De kinderen bedenken een oplossing: ze moeten een vlot bouwen met stevige zeilen. Iedereen gaat enthousiast aan de slag met alles wat ze maar kunnen vinden op het eiland. Het lukt het team om een vlot te bouwen, maar is dat bestand tegen de gevaarlijke stromingen? En waar zit die grote vin aan vast die steeds dichterbij komt."

Voor de jeugd, en jonge meisjes in het bijzonder, is Celestine en de Paarden deel 7 te verwachten.


Het Leren Masker
Agatha Christie - Hercule Poirot: Moord op de Nijl
Het Leren Masker is een one-shot van Jacques Terpant (Zeven Ruiters, De Verdwaalde Kapitein) en de bekende scenarist Jean Dufaux. Hij bewerkte de roman van Jean De la Varende uit 1936 (verfilmd in 1952 als Nez de Cuir) voor een historische vertelling met een vleugje mysterie. "Nadat graaf Roger de Tainchebraye misvormd is teruggekeerd van de Franse campagne in 1814, moet hij zijn gezicht verbergen achter een masker van leer. Is dit het einde van de tweeëntwintigjarige jongeman die een Don Juan was in zijn geboortestreek Normandië? Diep gekwetst, cynisch en getekend, rijgt hij zijn veroveringen aaneen. Slechts één vrouw biedt weerstand: Judith de Rieusses. Roger wordt waanzinnig verliefd op haar, maar weigert met haar te trouwen uit angst dat hij door het masker te laten vallen zijn misvorming onthult en alleen nog maar medelijden van zijn geliefde krijgt."

Er ligt net een nieuwe verstripping van een detectiveroman van Agatha Christie in de winkel of daar dient zich al een volgende strip aan. Moord op de Nijl is een exotisch detectiveavontuur van Hercule Poirot dat al eens werd verfilmd met een sterrencast. Momenteel werkt Kenneth Branagh aan een nieuwe verfilming. De verstripping is het werk van Callixte (De Autoreportages van Margot) en Isabelle Bottier. "Aan boord van het stoomschip Karnak, dat rijke toeristen meevoert op de Nijl, moet Hercule Poirot een mysterieuze moord oplossen. Linnet Ridgeway, pas getrouwd met Simon Doyle, wordt dood aangetroffen met een kogel in het hoofd. Elke passagier heeft minstens één reden om de oude rijke Amerikaanse te vermoorden, wat het onderzoek van de beroemde detective behoorlijk bemoeilijkt."


Het Nevelvolk 1
Kolonisatie 3
Er is gerust plaats voor mooi getekende erotiek. Het Nevelvolk is het werk van Styloïde en Katia Even. Deze laatste kreeg onlangs een positie als collectiedirectrice van erotische strips bij de Waalse uitgeverij Kennes die vanaf volgend jaar zelf meer in het Nederlands zal uitgeven. het Nevelvolk wordt verteld in drie delen. Deel 1 verschijnt in maart: "In het Drakenrotswoud leeft het Nevelvolk harmonieus in een wereld die te groot voor hen is. Hier wonen ook de fee Ailina en de kobold Amandil. In deze omgeving waar het genot van alle zintuigen wordt geprikkeld, hebben de kleine wezens een missie: de lente laten ontluiken."

De eerste twee delen van de vijfdelige sciencefictionreeks Kolonisatie hebben we zopas besproken. In februari verschijnt deel 3. "Milla en haar bergingsteam hebben al verschillende vergeefse reddingsmissies achter de rug. Signalen lokken ze naar planeten waar geen spoor van leven is, geen menselijk leven tenminste. Wie zit er achter deze operatie? De Atils, het ontwikkelde buitenaardse ras aan wie de mensheid het vermogen om in de ruimte te reizen dankt, terwijl nog steeds niet duidelijk is wat hun motieven zijn? Of de piraten, die ruimteplunderaars die zich op de verloren schepen van kolonisten storten? Hoe het ook zij, het antwoord op dit raadsel zou weleens de grondvesten van de galactische kolonisatie tot wankelen kunnen brengen... en daarmee het lot van de hele mensheid."


Sir Nigel
De Vampier van Barcelona
In april somden we de projecten op van tekenaar Christian Gine. Een terugkeer van Sneeuw (in 2020 komt deel 14 uit als het eerste deel van een nieuw tweeluik) en eventueel Kapitein Sabel horen daarbij. Het middeleeuwse tweeluik Sir Nigel, naar een roman van Sherlock Holmes-bedenker Arthur Conan Doyle, is klaar en wacht op een vertaling in een extra dikke, complete uitgave. "Het jaar 1349. De jonge Nigel Loring is weliswaar van adel, maar zijn familie is aan lager wal geraakt. Hij wil zijn aanzien verbeteren door aan de zijde van de Engelse koning deel te nemen aan de Honderdjarige Oorlog. Ondanks zijn kleine postuur werkt hij zich op van een eenvoudige schildknaap naar een roemruchte ridder, gedreven door ongeëvenaarde moed, strijdlust en een sterk eergevoel. Toernooien, hoofse feesten en duivelse valstrikken zijn dagelijkse kost voor hem. Glorie is de beloning die aan zijn horizon wenkt. Sir Arthur Conan Doyle is vooral bekend als schrijver van Sherlock Holmes. De roman Sir Nigel is veel minder bekend, maar misschien wel spannender. Het is een pikant avontuur met in de hoofdrol een aimabele, subtiele held, die ver weg staat van de stereotype ridder zonder vrees. Een pakkend verhaal door een wereldberoemd schrijver, waar nu mooi kennis mee kan worden gemaakt doordat het is uitgewerkt naar een fraai stripalbum."

Het one-shot De Vampier van Barcelona is van Spaanse makelij en vertelt het volgende verhaal: "De vampier van Barcelona, ontvoerder van bedelaarskinderen overdag en een sjieke dame 's nachts. Beschuldigd van corruptie, prostitutie van minderjarigen, moord en hekserij. Realiteit, fictie of overdrijving van de pers van dat moment? In 1912 werd Enriqueta Martí gearresteerd voor de ontvoering van Teresita Guitart en de vermeende moord op de kinderen die ze prostitueerde. Zij zou ze ritueel vermoorden om zo de ingrediënten te verkrijgen voor genezende zalven voor de Catalaanse hoge burgerij. Jandro González, Miguel Ángel Parra en Iván Ledesma bieden ons in deze grafische roman een nieuwe interpretatie van deze gruwelijke gebeurtenissen."


Zigeuners van de Zeeën 1
Zigeuners van de Zeeën 2
Zigeuners van de Zeeën is nog een oud tweeluik van scenarist Philippe Bonifay (Zoo) voor hij, misnoegd over de houding van uitgeverijen tegenover stripmakers, stopte met het schrijven van strips. Tekenaar Stéphane Duval heeft Dark Dragon Books al in de catalogus met de complete reeks Kindsoldaat. "Nadau is een jonge, getalenteerde meubelmaker. Hij wordt verliefd op Angelina, een zigeunerin uit de omgeving, maar moet samen met haar vluchten na een pittige ruzie met haar familie, pardon: hun familie. Want zijn Angelina blijkt twee tweelingzusjes die samen zijn vrouw worden. Rond dit gegeven draaien de makers Duval en Bonifay een dynamische serie in elkaar die het klassieke piratenverhaal net even een iets andere wending geeft. Natuurlijk is alles aanwezig wat je van een avontuur als dit mag verwachten: zwaardvechters, exotische locaties, enteringen en de machtige, prachtige, maar levensgevaarlijke zeeën van het Caraïbisch gebied. In hun zoektocht naar een geschikte plaats om zich te vestigen nemen Nadau, Leanne en Angelina het in hun zwerftocht op tegen vooroordelen, zeeschuimers en de domheid en het geweld van hun medemens."


Viravolta - De Zwarte Orchidee 2
Stagecoach
Viravolta maakte eerder dit jaar een bevlogen start in vertaling. Deel 2 komt eraan in januari. Ook dat wordt weer een compleet verhaal.

Daniel Brecht en Roger Seiter zijn inmiddels kind aan huis bij Dark Dragon Books die hun westernstrips blijft uitgeven. Het one-shot Stagecoach is hun nieuwste samenwerking. "Rond 1860 is Wells Fargo het meest succesvolle transportbedrijf in de Verenigde Staten. Het ontwikkelt nieuwe routes, met name in het Westen en naar Californië. Deze lijnen werken met een Stagecoach Inn, een rustplaats waar de koetsier verse paarden kan vinden, en de reiziger eten en onderdak. De familie Woolman is eigenaar van de Inn van Deer Peak, dat geïsoleerd ligt in de bergen van Utah."


Nicolas le Floch 2
Violette Morris 2
Van De Onderzoeken van Nicolas Le Floch komt in februari deel 2 uit. "In een koninkrijk in oorlog, geteisterd door religieuze twisten wordt commissaris Nicolas Le Floch belast met het onderzoek naar de mysterieuze dood van de zoon van een hoveling in de kringen rond de kroonprins. Zijn onderzoek brengt hem in de naaste omgeving van de koninklijke familie en Madame de Pompadour. Dat is niet zonder risico's..."

Het veelbewogen leven van de Franse sportvrouw Violette Morris, die verkeerde keuzes maakte en daarvoor moest boeten, wordt verder verteld in de tweede ronde van de vierdelige, biografische stripreeks. "Lucie Blumenthals onderzoek naar de dood van Violette Morris gaat door. Het is het einde van de jaren 1910, de jonge Violette is een volleerd sportvrouw die in veel sportdisciplines succesvol is. Hoewel ze soms onder invloed van dopingproducten is. Haar toch al sterke karakter blijft zich kenbaar maken. Zowel in de sport, maar ook in het dagelijks leven. Violette heeft ervoor gekozen om zich in een mannenkostuum te kleden, om mannelijke manieren te tonen en ze verbergt haar geaardheid niet! Ondanks haar immense staat van dienst, en haar overwinningen in de autosport, verstoort de jonge vrouw door haar geclaimde vrijheid en haar rauwe geest de heersende zeden. Dat neemt niet iedereen Violette in dank af..."


Black Sheep Squadron 1
Black Sheep Squadron 2
Dan landen we bij het hoofdstukje luchtvaartstrips. Black Sheep Squadron is een zevendelige reeks, getekend door Jean-Michel Arroyo (bekend van Buck Danny "Classic") en geschreven door Pierre Veys (De Rode Baron). "Vrijwel in hun eentje stopt dit eskader van jonge piloten het Japanse offensief, waarmee ze een einde maken aan de onoverwinnelijkheid van het keizerlijke leger. Boyington moet helaas het toneel verlaten om te genezen, maar hij keert snel terug naar de strijd in de Stille Oceaan om daar met slechts enkele mannen de meest formidabele oorlogsmachine te vormen."


Engelenvlucht 1
Engelenvlucht 2
Het vierdelige Engelenvucht is van dezelfde scenarist Wallace als De Tweekoppige Adelaar - Eagle. "Deze serie is een eerbetoon aan alle pioniers van de luchtvaart: geniale knutselaars, avonturiers, ingenieurs en industriëlen die geholpen hebben het luchtruim te veroveren. De zomer van 1909 is een belangrijk keerpunt in het tijdperk van de luchtvaart: de oversteek van het Kanaal door Blériot... Vanwege de internationale situatie besluiten de grote naties om een luchtmacht te creëren. In Groot- Brittannië ontstaat zo het Royal Flying Corps, dat een cruciale rol zal spelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sean Murray speelt samen met zijn kinderen, de tweeling Gavin en Andy, en de jonge Colleen, een actieve rol in dit grote menselijke en technologische avontuur in de eerste helft van de twintigste eeuw."


Normandië-Niemen-Oostfront Squadron 1
Normandië-Niemen-Oostfront Squadron 2
En van de scenarist van De Tweekoppige Adelaar - Adler, Patrice Buendia, wordt het vijfdelige Normandië-Niemen Oostfront Squadron vertaald. "In 1941, toen de nazi's net de USSR waren binnengevallen en de Japanners klaar stonden om Pearl Harbor aan te vallen, besloten de Vrije Fransen een squadron van vrijwillige piloten naar het Russische front te sturen. Maar er is nog veel onzeker. Eerst moet er nog in het grootste geheim een akkoord gesloten worden met de Sovjet-regering. De Britse bondgenoten zijn geen grote voorstanders van dit initiatief. En wie weet wat de vijand zou doen, als ze wisten wat er speelde... Bovendien moeten er mensen gevonden worden die gek genoeg zijn om zich in de kou te begeven om een bevolking te helpen die ze niet kennen. Worden dat helden? Moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker, ze zijn razend! Boris Marlier is een heethoofd, opgepakt vanwege de gevolgen van zijn acties en Alain Andrieux is een bommenwerperpiloot wiens karakter nog explosiever is dan zijn lading. Dan zijn er nog Henri de Mornais met babbel maar beroerde piloot, Simon Blumberg, een Spitfire-virtuoos en André Murier, luchtmachtattaché bij de Franse ambassade in Moskou, die alleen maar minachting heeft voor de Vichy-regering die hij zou moeten dienen... Al deze mannen en vele anderen komen op voor de Russische bevolking in deze wervelende avonturen van een legendarisch squadron."


Romain Hugault Metal Plate Collection: Catalina
Romain Hugault Metal Plate Collection: Pan Am
De strips van Romain Hugault verschijnen in vertaling bij Silvester. Daar is het nog wachten op de vertaling van Angel Wings deel 6 dat in het Frans inmiddels weer eens is uitgesteld naar begin 2020. Bij de Zwitserse uitgeverij Paquet hadden ze van Hugault nog een deel prachtige metalen platen (42 x 32 cm groot) met reliëfdruk in voorraad die Dark Dragon Books in ons taalgebied mag distribueren. In die Metal Plate Collection kosten Catalina en Pan Am elk 25 euro. Ze zijn vanaf januari beschikbaar. Het zijn echt mooie objecten met een vintage pin-upuitstraling die niet misstaan aan de muur.


Marvel Knights: Spider-Man 1
Marvel Knights: Spider-Man 2
Ultimate Avengers: Super-Human 5In 2020 geeft Dark Dragon Books een zesdelige Spider-Man-reeks uit van tekenaar Terry Dodson (Dromen, Star Wars: Prinses Leia, Red Skin) en scenarist Mark Millar (Civil War, Wanted, Kick-Ass, Kingsman). In februari verschijnen de eerste twee delen in softcover. Frank Cho (Liberty Meadows) tekende mee aan latere delen. In deze minireeks, oorspronkelijk Marvel Knights Spider-Man (uit 2004) getiteld, komt Spidey's ergste nachtmerrie uit: een van zijn grootste vijanden komt achter zijn geheime identiteit en misbruikt die kennis om zijn familie te treffen. Om te beginnen wordt tante May ontvoerd en Peter Parkers vrouw Mary Jane wordt de volgende. Er start een kat-en-muisspelletje en een race tegen de klok.

Van het vijfdelige, eveneens door Mark Millar gechreven Ultimate Avengers komt in februari het laatste deel uit.Marvel Action: Spider-Man 2
Marvel Action: Avengers 2
In de collectie Marvel Action worden superheldenreeksen voor een kidnerpubliek verzameld. Van Spider-Man verscheen al een eerste deel. Van Avengers komt volgende maand een eerste album uit. In kwartaal 1 van 2020 komen daar de delen 2 bij.


Deadpool: Return of the Living Deadpool 1
Deadpool: Return of the Living Deadpool 2
Deadpool is terug in het door zombies vergeven, komische tweeluik Return of the Living Deadpool.


Thanos Wint! 1
Thanos Wint! 2
Een volgend tweeluik van Thanos wordt Thanos Wint!. De inhoud: " Vraag aan de machtigste wezens die ooit hebben bestaan hoe zij denken dat het heelal aan zijn einde komt en hun antwoord zal kort en krachtig zijn: 'Thanos wint'. En nu heeft het er alle schijn van dat het vreselijke spookbeeld nog de waarheid gaat worden ook! Wat gebeurt er wanneer de dwaze Titaan zijn zin krijgt? Thanos reist naar het einde der tijden en zijn moment van ultieme victorie... en toch is hij niet blij met wat hij daar ziet. Het is zijn grootste overwinning en zijn grootste schande. En welke vorm de victorie van Thanos ook aanneemt; hoe kan iemand dat ooit overleven? Want als Thanos wint, verliest iedereen. Met een gastrol voor Silver Surfer en het daverende debuut van de geheel nieuwe kosmische geest der wrake: Ghost Rider! "


De Buitengewone Reis collector's pack
Kindsoldaat collectors' pack
Lady Mechanika collector's pack
Oliver & Peter collector's pack
Sara Lone collector's pack
Vliegende Azen collector's pack
Dan zijn er ook nog een hoop collector's packs met complete reeksen of cyclussen waarrond een bedrukte, kartonnen wikkel hoort met extra artwork. Het gaat om de volgende pakketten:
De Buitengewone Reis: cyclus 1, deel 1-2-3 (SC)
Falklands: deel 1-2-3 (HC)
Kindsoldaat: deel 1-2-3 (HC)
Lady Mechanika: de cyclussen De Moordautomaat, deel 1-2 (SC), en La Belle Dame sans Merci, deel 1-2 (SC)
Oliver & Peter: deel 1-2-3 (HC)
Sara Lone: deel 1-2-3-4 (SC)
U-47: deel 1-2-3-4 (SC)
Vliegende Azen: deel 1-2-3 (HC)


Artbook: The Art of David Benzal II
Artbook: Lucio Perinotto
Artbook: Tha
Als distributeur van artboeken van illustratoren overal ter wereld breidt het aanbod weer uit met volgende titels:
The Art of David Benzal II bundelt heel wat illustraties van stoere pin-ups.
Lucio Perinotto is een officiële illustrator en schilder van lucht- en ruimtevaarttuigen. In een artbook staan heel wat coverillustraties verzameld Le Fana de l'Aviation, een liefhebberstijdschrift van de Franstalige luchtvaartpers.
• Van August Tharrats, alias Tha, wordt een knappe overzichtsuitgave verwacht.

(Bron: Dark Dragon Books
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Piet Pienter en Bert Bibber integraal vanaf 2020
13/11
TOP
Pom
Op de Boekenbeurs vond op zondag 10 november een panelgesprek plaats over Jozef Van Hove alias Pom, die op 16 november honderd jaar zou geworden zijn, en zijn creatie Piet Pienter en Bert Bibber. Toon Horsten, stripuitgeverij bij Standaard Uitgeverij, leidde een gesprek met Greet Van Hove (de dochter van Pom), Bart De Wever (burgemeester van Antwerpen en een grote fan van de stripreeks), Merho (die de stripreeks als kind verslond, Pom vaak bezocht en hetzelfde soort humor hanteerde) en Kris Vanmarsenille, de hoofdredactrice van Gazet van Antwerpen waarbij aanstaande zaterdag een album van Piet Pienter en Bert Bibber verkrijgbaar zal zijn.

Piet Pienter en Bert BibberHet nieuws van de dag was dat vanaf volgend jaar Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij, met een integrale reeks van Piet Pienter en Bert Bibber start. Er zullen elf delen verschijnen, telkens met uitgebreide achtergronddossiers.

Het gaat om de vijfenveertig bij Standaard Uitgeverij herdrukte delen, dus de laatste versies van elk verhaal. De verhalen worden in zwart-wit gebundeld, zoals Pom ze zelf liever zag. In 2020 verschijnen vier delen, het eerste al in maart, in 2021 volgen vier delen en in 2022 wordt de reeks afgerond met de laatste drie delen. Normaal gezien zal de eerste integraal vijf in plaats van vier verhalen bevatten.

Op zaterdag 16 november om 14.00 uur organiseert het veilinghuis Bernaerts een veiling met potloodschetsen van de hoofdpersonages, eerste drukken van albums en de originele platen van de drie Piet Pienter en Bert Bibber-albums Avontuur in San Doremi, Storm over Akhabakhadar en De Anti-zwaartekracht-generator. Kopers van een originele plaat krijgen de kans om er een luxe-uitgave van het verhaal in kwestie bij te kopen.

(© foto: Raymond Lagae / Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Rode Ridder integraal gaat verder in 2020
13/11
TOP
De Rode Ridder
De Rode Ridder
Standaard Uitgeverij heeft vanaf volgend jaar heel wat nieuwe integralen gepland. We hadden eerder dit jaar al Gilles de Geus aangekondigd (die eigenlijk eind dit jaar had moeten beginnen), Piet Pienter en Bert Bibber komt erbij zoals hierboven meegedeeld, er komen twee integralen van Willy Vandersteens blauwe reeks-avonturen van Suske en Wiske. En ook Dirk Stallaerts Nero-bundelingen lopen verder. We kregen er zelf al veel vraag naar en we kunnen het inmiddels officieel bevestigen: in 2020 gaat de integrale reeks van De Rode Ridder gewoon verder. Door al die andere integrales wordt het ritme wel aangepast naar drie of vier integralen per jaar in plaats van zes zoals in dit verjaardagsjaar.

Vanaf deel 37, De Wilde Jacht, werkte Karel Biddeloo mee aan De Rode Ridder en dat verhaal wordt als startpunt gebruikt voor een tweede onderverdeling met een nieuwe nummering na de zesendertig gebundelde eerste verhalen in De Eerste Avonturen. Biddeloos omvangrijke bijdrage aan de stripreeks wordt verder onderverdeeld in vier weloverwogen cyclussen van vijf tot zeven integrales met zes tot zeven verhalen per integrale en telkens een achtergronddossier erbij.

Eerstvolgend worden de reguliere delen 37 tot en met 80, De Schildknaap, gebundeld in zeven integralen die in 2020 (drie delen) en 2021 (vier delen) zullen verschijnen. Die periode stopt dus vlak voor het sf-tweeluik De Vluchtelingen en Karpax de Stalen Man die de tweede Biddeloo-periode aansnijdt tot net voor de Horst-cyclus vanaf deel 131.

Nog dit: de eerste twee delen van De Eerste Avonturen zijn uitverkocht bij de uitgeverij, deel 3 begint ook die weg op te gaan.

Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen ziet het programma 2020-2021 er als volgt uit. Precieze verschijningsdatums zijn er nog niet, behalve van deel 1. De precieze verdeling van de verhalen per integraal kan nog wijzigen. Voor de periodes vanaf 2022 is het nog te vroeg om het daar al over te hebben.

DE BIDDELOO-JAREN 1 (maart 2020)
37 De Wilde Jacht
38 De Verzonken Klok
39 Noodkreet uit Cambor
40 De Barst in de Ronde Tafel
41 De Laatste Droom
42 Het Testament
DE BIDDELOO-JAREN 4 (2021)
55 De Koraalburcht
56 Mandragora
57 De Verboden Berg
58 De toverspiegel
59 De IJzeren Hand
60 Sidarta
DE BIDDELOO-JAREN 2 (2020)
43 Parcifal
44 Drie Huurlingen
45 De Hamer van Thor
46 De Lorelei
47 De Weerwolf
48 De Voorspelling
DE BIDDELOO-JAREN 5 (2021)
61 In de Schaduw van de Thughs
62 Het Sprekende Zwaard
63 De Walkure
64 Het Dodenschip
65 Het Adelaarsnest
66 Het Nimfenwoud
DE BIDDELOO-JAREN 3 (2020)
49 Met Masker en Zwaard
50 De Terugkeer
51 De Excalibur
52 De Watermolen
53 De Samoerai
54 De Kluizenaar van Ronceval
DE BIDDELOO-JAREN 6 (2021)
67 De Verrader van Yarkland
68 Het Labyrint
69 De IJsvorstin
70 De Riviergod
71 De Lijfwacht
72 De Ster van het Oosten
73 De Moloch
  DE BIDDELOO-JAREN 7 (2021)
74 De Vete
75 De Hellebron
76 De Barbaar
77 De Galeislaaf
78 Het Verloren Legioen
79 De Banneling
80 De Schildknaap
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw tweeluik door Griffo en Stephen Desberg
13/11
TOP
Oliver Page 1
Het slot van het tweede S.O.S. Geluk-seizoen door Griffo en Stephen Desberg verschijnt weldra. Intussen is het duo al bijna klaar met een volgende samenwerking: het tweeluik Oliver Page & Les Tueurs de Temps (Franse titel) waarvan deel 1 begin januari in het Frans verschijnt bij Glénat. Deel 2 volgt twee maanden later. Het valt nog af te wachten of Glénat het in het Nederlands weer als een integraal uitbrengt zoals hun voorgaande tweeluik Dickens & Dickens.

Het verhaal speelt zich af in 1875, in de Victoriaanse tijd waarin het hoofdpersonage, een jonge archeoloog, leeft. Maar het avontuur gaat ook verder in het jaar 3500 wanneer de in metaal en leder gehulde amazone Shayne een verwoeste aarde doorkruist op zoek naar de laatste vijanden van de beschaving: een ras parasieten dat controle over mensen neemt. Is Oliver de oorzaak van het wekken van de parasieten in de toekomst of heeft hij de sleutel om die uit te roeien? En in het laatste geval, hoe kan Shayne in contact komen met hem?

Griffo en Desberg gaan voluit voor een pulpavontuur met sf en Victoriaanse elementen.

(Bron: Glénat
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jarenlange voortgang voor Marc Hardy's Robbedoes
13/11
TOP
Robbedoes
Marc Hardy kreeg begin jaren 2000 al het voorstel om Robbedoes te tekenen, maar dat heeft hij geweigerd om zich te kunnen wijden aan Vuur, een reeks op scenario van Tome die bij Dargaud ging verschijnen. Hoewel deel 2 van Vuur volledig getekend (en betaald) was, werd na het eerste deel de stekker getrokken uit de reeks en de nieuwe collectie Cosmo waarin het verscheen.

Sinds 2009 werkt Hardy aan Soumaya, zijn meer dan zeventig pagina's tellende one-shot van Robbedoes op scenario van Zidrou. Het verhaal gaat over de eerste liefde van Robbedoes. IJzerlijm komt er ook in voor, maar zij is niet die liefde.

Dat het allemaal zo lang duurt, komt doordat Hardy vier jaar lang enkel de eerste week van elke maand aan Robbedoes werkte. Hij nam ook een jaar pauze. Omdat hij maar niet de juiste stijl voor het realistische, humorloze verhaal te pakken kreeg, frustreerde dat hem enorm. Hij stak zelfs afgewerkte platen in zijn tuin in de fik om daarna opnieuw te beginnen. In 2015 vond hij eindelijk de tekenstijl waarin hij wou werken. Hierboven zie je een voorsmaakje van een plaat die hij wel zal gebruiken.

Een eerste samenwerking tussen Hardy en Zidrou had ook voor Le Lombard kunnen zijn met een auteursone-shot in de collectie Getekend, maar dat plan ging dus niet door.

(Bron: Marc Hardy / ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Ballon Comics, Blloan en Lucky Comics
09/11
TOP
Kid Lucky 5
In dit overzicht verzamelen we aankondigingen van Ballon Comics, Blloan en Lucky Comics voor het eerste kwartaal van 2020. Daar zijn momenteel weinig covers van beschikbaar. Van Kid Lucky deel 5 al wel. Het is voor de verandering eens een lang verhaal in plaats van een album vol gags. Achdé schreef en tekende het allemaal zelf.

Bij Blloan verschijnt het door Jan Van Der Veken geïllustreerde Het Lam Gods - Bewonderd en Gestolen: "Hoe kwam een van de grote meesterwerken uit de Vlaamse schilderkunst tot stand? Welke symboliek zit erachter? Wie heeft het doorheen de eeuwen gestolen, waar is het beland en later weer vertrokken? En wie stal vlak na de Tweede Wereldoorlog het nog steeds vermiste paneel van De Rechtvaardige Rechters? Dit heerlijke boek over Het Lam Gods neemt je mee op een reis doorheen de geschiedenis van het werk. Het combineert daarbij de vlot geschreven teksten vol anekdotes en historisch accurate teksten van Harry Paepe met de prachtige illustraties van Jan Van Der Veken. Een streling voor het oog en een must voor al wie een hart heeft voor Gent, de Vlaamse Meesters, geschiedenis of gewoon boeiende, goed geschreven verhalen!"

Ook nog bij Blloan staat Het Vel van de Beer gepland, het vervolg op het album van
Oriol Hernández en Zidrou dat in 2012 verscheen. "Andrea Montale is vijftien, bijna zestien jaar oud. Hij is nog maar een kind wanneer hij machteloos toekijkt hoe zijn vader wordt vermoord en zijn moeder zelfmoord pleegt. Een kind dat bereid is zijn vertrouwen te stellen in een volslagen onbekende, ondanks uiterlijke schijn. Orso, een tirannieke en wrede maffiabaas, neemt Andrea onder zijn hoede en voedt hem op als zijn eigen zoon. Andrea maakt kennis met de liefde, maar die liefde komt uit onverwachte hoek. Met dit nieuwe immorele en cynische juweeltje nemen Zidrou en Oriol je opnieuw mee naar de wereld van Het Vel van de Beer, na het felgesmaakte eerste deel."

BFF's 9Over naar Ballon Comics waar vooral Jommeke met opnieuw een sliert herdrukken met nieuwe coverlay-out en een nieuw album het mooie weer maken. In Jommeke 298: De Schrik van Onderland zien we een oude bekende terug... "De nieuwe buren van Filiberke hebben geen opvang voor hun zoon, Rafke, en vragen aan Charlotte of hij een dagje bij hen mag blijven. Filiberke is altijd te vinden voor nieuwe speelkameraadjes en dus stemt Charlotte meteen toe. Al snel beseft Filiberke dat de jongen geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Hij vraagt versterking bij Jommeke en de Miekes, maar niet veel later raken ze de kleine wildebras al kwijt... in het bos bij het kasteel van Onderland!"

Van Diep in de Zee, de gagreeks over en met vissen, verschijnt een vijfde album.

BFF's deel 9: "De grappige, knorrige of knettergekke vriendin... Welke BFF ben jij?! Een donderslag bij heldere BFF-hemel! Een van de meiden is een jongen, een echte, met haar op zijn kin en zo voort! Iedereen vraagt zich af of Tom, een vriend — niet het vriendje — van Jess, zijn plaats heeft in het vriendinnenkliekje... iedereen behalve Tom en Jess. Jongen of meisje, dat maakt niet uit, want: eens een BFF, altijd een BFF!"
(Bron: Ballon Media
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Casterman
09/11
TOP
de Beestenburcht 1
De dierenstripreeks De Beestenburcht zal bij Casterman in vier delen verschijnen, in zowel softcover als hardcover, en is het werk van nieuwkomer Félix Delep en Xavier Dorison (Undertaker, Thorgal). In Deleps stijl zal je het talent van Blacksad-tekenaar Juanjo Guarnido herkennen. Dorison liet zich voor deze nieuwe reeks inspireren door George Orwells Animal Farm. "Wie lacht, lijdt niet. Ergens in Frankrijk, tijdens het interbellum. Verborgen in een verlaten boerderij leidt president Silvio de 'Beestenburcht' met ijzeren hoef. Als een dictator buit de stier de andere dieren uit, gesteund door een militie van honden. De andere dieren voeren allemaal lastige taken uit voor het welzijn van de gemeenschap... Miss Bengalore, een angstige kattin die haar twee kleintjes wil beschermen, en César, een gigolokonijn, doen beroep op de wijze en mysterieuze Azelar, een rat met een brilletje, om het verzet tegen het onrecht te doen ontbranden. De geweldloze strijd wordt gevoerd met burgerlijke ongehoorzaamheid en humor."

Van De Killer verschijnt zoals eerder gemeld een nieuwe cyclus. De Killer - Affaire deel 1 kent de volgende inhoud: "Nadat hij zich heeft laten vatten door de DGSE in Patagonië, heeft de Killer nog twee opties. Meewerken of als skelet eindigen, schoongemaakt door de gieren, diep in de pampa. Je nek redden betekent vaak ook compromissen sluiten. Hij krijgt een schuilplaats in Le Havre, met als dekmantel een heuse kantoorbaan in al zijn prachtige eenvoud... Maar dit nieuwe terrein is al even uitdagend als de plekken die hij vroeger 'schoonveegde', toen hij voor eigen rekening werkte."

De Oorlog van de Lulu's 6Van China Li, door het Charles-echtpaar Jean-François en Maryse, staat deel 2 in maart gepland: "Terwijl in China de oorlog uitbreekt, ontdekt Li Parijs en de liefde. Li maakt in Parijs haar middelbare school af en begint aan studies journalistiek. Tegelijkertijd hoort ze van meneer Zhang, uit haar vaderland, dat Mao een leger op de been heeft gebracht en dat er hongersnood heerst. Twee jaar later valt Japan Mantsjoerije binnen. Li wil haar land helpen en haar mentor, meneer Zhang, terugzien. Ondertussen leert ze in Parijs de liefde kennen. Hoe kan ze die ontluikende liefde verzoenen met haar verlangen haar land te helpen?"

Met Lucien, deel 6, start een tweede cyclus van De Oorlog van de Lulu's. "Slagen de Lulu's erin elkaar terug te vinden nadat ze aan het einde van de oorlog gescheiden raken? November 1918. De oorlog is voorbij maar de Lulu's moeten blijven vechten om te overleven. Lucien ligt in een ziekenhuis in Troyes en herinnert zich hoe hij aankwam in het weeshuis van Valencourt en kennismaakte met de kinderen die zijn beste vrienden zouden worden. In die tijd had de Grote Oorlog Europa nog niet geteisterd en het leven was nog zorgeloos en gelukkig. Toch maakten pijn, gevaar en pesterijen ook toen al deel uit van de dagen van de Lulu's."
(Bron: Casterman
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Dargaud
09/11
TOP
Luitenant Blueberry 1
Het tweeluik Een Avontuur van Luitenant Blueberry door Christophe Blain en Joann Sfar hebben we al meermaals aangekondigd, telkens met aangevulde details. Hier heb je nog de officiële korte inhoud: "Tijdens een patrouille in de omgeving van een indianenreservaat, is Blueberry getuige van de moord op twee stamvrouwen door drie blanke jongeren. Hij wil een nieuwe indianenoorlog tot elke prijs vermijden, en gaat op zoek naar de clan. De twee slachtoffers zijn niemand minder dan de vrouw en de dochter van de oorlogszuchtige krijger Amertume. Hij krijgt steun van de woeligste leden van de groep. Zal de strijdbijl begraven blijven? In het fort brengt Blueberry verslag uit bij zijn commandant, een harde en taaie man, wiens vrouw onze held niet onberoerd laat."

Van Shi verschijnt het slot van de cyclus. Deel 4, Victoria: "Jay en Kita zitten in de rats: de politie en de verschrikkelijke Kurb hebben hen te pakken. Ze slagen er ternauwernood in te vluchten met de hulp van sensei, maar ten koste waarvan? Nu er een prijs op hun hoofd staat, sluiten ze een verbond met de Dead Ends, de bende straatkinderen van Husband en Maria-vol-van-de-goot. Samen willen ze zich wreken op het Britse rijk dat hen schaamteloos verplettert. Ze kunnen handig gebruik maken van de beslissingen van koningin Victoria om hun doel te bereiken. De Noord-Amerikaanse provincies eisen hun onafhankelijkheid, en dat kan de Queen maar matig waarderen. Ze laat een zeevloot bouwen en verklaart de oorlog aan Amerika. Er wordt een aanslag voorbereid voor de dag van de inwijding... De demon zal tranen plengen, maar vergis u niet, hij zal er zich door voeden om sterker te worden en zal zijn haat de vrije loop laten."

David Étien houdt de vaart erin als de vierde tekenaar van Op Zoek naar de Tidjvogel - Voor de Zoektocht. Deel 6 heeft de titel Kryll en dit is de inhoud: "Ridder Bolster zet zijn rondreis in het hart van het Gewest van de Gebarsten Aarde verder en biedt het hoofd aan de Orde van het Teken, die alsmaar dreigender wordt. Bolster is sinds de dood van Mara’s vader alleen, maar kan rekenen op de hulp van zijn leerling Bulrog, net zoals Bolster zelf ooit leerling was van de Jager. De Hoorn van Ramor, die onder bescherming staat de inwoners van het koninkrijk van de Grijze Schichten, is een gewild voorwerp en wordt de inzet voor elke zijde, en dan vooral voor de sekte van de Orde van het Teken. Om vrij spel te hebben, moet de sekte Bolster uit de weg ruimen. Ze doet daarom beroep op een bijzondere stam waar ook Kryll, een jonge maagd, lid van is. De vrouwen van deze stam hebben een verschrikkelijke kracht: ze scheiden een dodelijke stof af die binnendringt in het lichaam van hun eerste minnaar."


Renaissance 2
Bollie & Billie 37
Van de sf-trilogie Renaissance verschijnt deel 3 in januari. "2084, de ergste scenario's over de toekomst van de aarde zijn bewaarheid geworden. De Federatie besluit een interventie op touw te zetten op deze uitstervende planeet. Swänn, een jong en oprecht buitenaards wezen, geeft zich op als vrijwilliger. Hij is afkomstig van een planeet die lijkt op een geslaagde versie van onze wereld en wil bijdragen tot de vredesmissie op aarde om zo de ondergang van de blauwe planeet te vermijden. Zijn ontmoeting met Liz, in Texas, is het begin van een botsing tussen twee werelden. Het spectaculaire vervolg van deze odyssee om de aarde te redden..."

Van Bollie & Billie verschijnt deel 37. Door een heruitgave met nieuwe nummering en het herverdelen van de gags uit de eerste albums van 64 pagina's naar nieuwe albums van 48 pagina's telt de reeks in het Frans al veertig delen. In het Nederlands is Dupuis recent ook begonnen met een heruitgave.

(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Dupuis
09/11
TOP
De Kleine Robbe 18
Bij Dupuis verschijnt De Kleine Robbe deel 18 in januari postuum na het plotse overlijden van scenarist Tome. Het verdriet bij tekenaar Janry en assistent Dan Verlinden, de huidige tekenaar van Soda, is nog immens groot. Frédéric Niffle, de directeur van het weekblad Spirou, liet onlangs in een interview voor ActuaBD.com optekenen dat er van de nieuwe Soda nog tien pagina's geschreven moesten worden. Gelukkig had Tome dat vervolg en slot van het verhaal al aan Dan verteld die het verder kan afwerken. Er wordt uiteraard rekening gehouden met de emotionele en creatieve impact die het overlijden van Tome teweegbracht waardoor er momenteel geen datum van verschijning voor Soda deel 14 is.
Niffle liet ook weten dat zowel Janry als Dan De Kleine Robbe willen voortzetten als nagedachtenis aan Tome. Ze leverden nu al ideeën voor de gags. Toch blijft Niffle voorzichtig en houdt hij het op: "De emoties zijn vandaag van die aard dat het onmogelijk is om zekerheden te hebben over de toekomst van de reeks. We hopen dat het weekblad Spirou een motiverende steun biedt om hen te helpen dit avontuur voort te zetten. In ieder geval whebben we hun talenten nodig en we willen hen vooral niet laten vallen."

De voorstelling van De Kleine Robbe deel 18: "Al zeventien albums lang hoort de Kleine Robbe iedereen zeggen 'Doe dit, of doe dit niet!' Nu neemt de held in korte broek zelf het woord en onthult EINDELIJK... ZIJN 'NAAKTE' waarheid! Onverwachte onthullingen over verborgen 'waarheden'... De conclusies van de Kleine Robbe leiden onvermijdelijk naar antwoorden op morele kwesties en hij bewijst voor eens en altijd: kinderen en gekken spreken de waarheid, nietwaar?"

Wie Robbe zegt, moet ook Robbedoes zeggen. Zoals eerder gemeld start in maart de trilogie Supergroom met een nieuwe insteek voor de avonturier als superheld. Yoann en Fabien Vehlmann krijgen driemaal 88 pagina's de kans een jonger publiek aan te boren om hen vertrouwd te maken met Robbedoes. Deel 1, met de titel Superheld tegen Wil en Dank, @ordt als volgt voorgesteld: "Een ietwat verstofte avonturier op leeftijd verkleedt zich als superheld zoals je ze vaak in de Amerikaanse films ziet. Door omstandigheden zal hij die rol ook echt in de praktijk moeten brengen. Eens een held, altijd een held, Robbedoes!"


Baard en Kale
Zwarte Waterlelies
De voorbije jaren hebben we meermaals verteld over het Baard en Kale-avontuur door Blutch en zijn broer Robber. In maart is de vertaling Waar Is Kiki Gebleven? een feit. "Na een onderzoek van lange adem slagen Baard en Kale erin de gerenommeerde antiquair, Patrice Goret de Saint Guy, achter de tralies te krijgen. Hij was in het bezit van niet minder dan drieënzestig als gestolen opgegeven doeken van oude meesters. Wanneer de twee nadien hun roman over deze affaire gaan promoten, worden ze aangevallen door twee woestelingen. De eerste is een reus die hun de boodschap brengt dat Kiki, een van hun naaste vrienden, ontvoerd is. De tweede is de dochter van die verdachte antiquair. Zij probeert de boekhandel in brand te steken en Baard te doden! Haar vader is onschuldig en moest de werken verbergen in opdracht van een gevaarlijke crimineel, dat beweert ze toch. Baard en Kale weten dat de gevangenissen vol onschuldigen zitten, maar de antiquair lijkt hun toch schuldig. Hun uitgeefster, Maxine, ruikt echter geld en vraagt hun het onderzoek te heropenen. Kiki is nog steeds vermist en de twee raken erg ongerust: het toppunt voor twee schrijvers van hun kaliber. Het onderzoek begint in troebel water en leidt hen verder dan ze ooit hadden durven denken."

Wild West 1Van Didier Cassegrain verschijnt het Vrije Vlucht-one-shot Zwarte Waterlelies op scenario van Fred Duval. "Zwarte Waterlelies is de verstripping van de misdaadroman Nymphéas Noirs van Michel Bussi uit 2011, die in Frankrijk alle verkooprecords brak. Daarin lezen we het verhaal van drie vrouwen (een kind, een volwassen vrouw en een oude oma) die alle drie willen ontsnappen. Uit het dorp Giverny, waar ze wonen (de thuishaven van Claude Monet en zijn waterlelies) en uit de dagelijkse sleur waarin ze zich gevangen voelen. En dan wordt de eerste moord gepleegd..."

Het te verschijnen Wild West, een westerntweeluik door Jacques Lamontagne (De Druïden, Aspis) en Thierry Gloris, hebben we al enkele keren aangekondigd. Deel 1 verschijnt in februari in softcover en hardcover (bestel 'm maar weer tijdig!). Hier is de inhoud: "De verovering van het Wilde Westen rolt als een golf over de Verenigde Staten en overspoelt ook Monument Valley, waar de Navajo's hun toevlucht vonden. In die wereld vol geweld, zonder God of gebod, leeft Martha Cannary. Tekenaar Jacques Lamontagne laat in deze realistische western zien wie deze vrouw was vóór ze Calamity Jane werd. Het resultaat is een album dat meer doet dan alleen de legende verbeelden. Thierry Gloris beschrijft in zijn scenario het portret van een jonge vrouw die vecht om vrij te zijn. Het begin van een indrukwekkend epos."


De Tweekoppige Adelaar - Eagle 3
De Tweekoppige Adelaar - Adler 3
Team Rafale 5Van de originele tweelingreeks De Tweekoppige Adelaar verschijnen de derde en laatste delen van de subreeksen Adler en Eagle. In deze reeks belanden een Duitse en een Amerikaanse piloot in elkaars lichaam en beleven ze op voor hen vijandelijk gebied een spannend avontuur.

Over Adler deel 3: "De beroemde Duitse piloot Hans Raeder is ervan overtuigd dat hij bezeten is door de geest van James O'Brady, een Amerikaanse piloot waartegen hij vocht op een onweerachtige avond. Om te kunnen overleven, moest Hans/James omgaan met de mensen die deel uitmaakten van het leven van Hans Raeder. Zelfs al 'voelt' hij zich een Amerikaans piloot, is het leven van die Duitse piloot niet wenselijker? Het IIIe Reich heeft heel wat vedetten onder zijn piloten. En dan is er ook nog die liefhebbende en bewonderenswaardige moeder... en vooral de jonge vrouw. Hans deed haar pijn, maar James zou haar kunnen beminnen. Nu alleen nog bekijken of die lichaamsruil definitief of omkeerbaar is. Daarvoor moet Hans/James op zoek naar de wortels van deze hekserij: de Eerste Wereldoorlog en een godverlaten eilandje midden in de Stille Oceaan."

Over Eagle deel 3: "Lente 1943, Hans zit vast in Noord-Afrika in de meedogenloze strijd van de alliantie van het Afrikakorps en de Italiaanse troepen tegen het Britse leger en de USAF. Met wat hulp van het lot raakt hij de beroemde Sailosi op het spoor en vertrekt hij naar de Stille Oceaan, waar Japan en de Verenigde Staten een bloedige oorlog uitvechten. Slaagt de jonge Duitser erin de Maori-vloek om te keren en weer bezit te nemen van zijn oorspronkelijke lichaam, of blijft hij voor eeuwig gevangen in dit lichaam?"

Van Team Rafale verschijnt deel 5, Black Shark: "Centre d'Essai des Landes (CEL). De Black Shark-drone toont een staaltje van verbluffende efficiëntie aan een uitgelezen groep generaals en overheidspersoneel. Londen. De twee Black Sharks worden op een internationaal wapensalon gestolen door een mysterieus paramilitair commando, ondersteund door een zware Skycrane-helikopter. Schotland, terwijl de volgende G8 wordt voorbereid in een onrustig sfeertje, landen Tom en Jessica met hun Rafale op een RAF-basis. Zij gaan deel uitmaken van de presidentiële luchtescorte. De Orkneyeilanden, een mysterieuze groep die zich 'Anarchy 2012' laat noemen, legt de laatste hand aan de voorbereidselen van een ultrageheime actie met als doelwit het Schotse kasteel waar de staatsleiders elkaar zullen ontmoeten. Voor onze helden begint de routine van bewakingsvluchten, een routine die grondig in de soep draait wanneer een dichte mist de radio en de radar verstoort. Wanneer een Apache-helikopter wordt neergehaald, is er geen twijfel meer: de G8 wordt aangevallen."


Buck Danny: De Integrale 4
Natasja: De Integrale 4
Tegen al dat nieuw luchtvaartgeweld staat de klassieker Buck Danny waarvan de vierde integrale verschijnt. "Als lid van de US Air Force gaat Buck Danny deel uitmaken van de troepen van de UNO, in volle Koreaoorlog. Dit deel bundelt In Korea, De onbemande vliegtuigen, Een vliegtuig wordt vermist en Patroelje bij dageraad, gepubliceerd tussen 1953 en 1955, en is verrijkt met drie onuitgegeven verhalen en een boeiend dossier over de druk die de Franse censuur uitoefent op deze avonturen, die als 'te politiek getint' werden beschouwd."

De vierde integrale van Natasja bundelt de verhalen Een Afgelegen Eiland (geschreven door Marc Wasterlain), waarin ze met Walter op een onbewoond eiland terechtkomt, het door Mittéï geschreven tweeluik De Weddenschap en De Brute Broekjes met haar oma in de hoofdrol, en het extra komische Asiel in de Ruimte, geschreven door Raoul Cauvin.


Cédric 33
Dad 6
Van Cédric, de enige reeks die Raoul Cauvin nog verder schrijft na het stopzetten van zijn scenario's voor onder meer De Blauwbloezen (die hij overlaat na deel 64), G. Raf Zerk (die wordt stopgezet) en Agent 212 (die eigenlijk al jarenlang door Daniel Kox wordt geschreven), verschijnt deel 33. "Een vermomming die in het oog valt, een uitstap die in het water valt en een opa waar soms geen land mee te bezeilen valt... verveling is een woord dat Cédric niet kent. Gelukkig voor ons beleeft hij ook nu weer avontuur na avontuur in dit nieuwe opus vol humor en tederheid. Onze protagonisten belanden dankzij Laudec en Cauvin in situaties die zowel voor kinderen als ouders herkenbaar zijn. Hoe leg je liefde en kussen uit? Hoe zorg je voor iedereen, als hier en daar de generatiekloof voel- en zichtbaar wordt? Het antwoord op al die vragen vind je vaak in een onbedaarlijke schaterlach."

Top, van Dad komt deel 6 eraan. "Nu baby Babette ontdekt hoe ze haar benen moet gebruiken, Roxane vastbesloten is de wereld te veranderen, Oona verschrikkelijke punten mee naar huis brengt en Pandora een existentiële crisis beleeft, is de toestand zorgelijk! Dad bedenkt zich geen tweemaal en belt de persoon die hem alles heeft geleerd. Alleen is zij net op vakantie met haar vriendinnen, dus ze stuurt haar echtgenoot. Wanneer grootvader komt aanwaaien in het gezinnetje, blijkt al snel dat die nog nooit van taakverdeling heeft gehoord… Hij heeft nooit voor een huishouden gezorgd en Dad moet hem leiden. Gaandeweg ontdekt Dad dat een rol als gezinshoofd misschien niet was weggelegd voor zijn vader, en dat hij als kind soms verkeerd zat. Net zoals zijn dochters hard zijn en niet altijd eerlijk tegenover hem... Een verhaal waarin de mensen die het meeste groeien niet per se de jongsten zijn!"

De Muziekdoos 3De Muziekdoos doet het erg goed in het Frans. In vertaling mag de reeks nog wat meer worden ontdekt door kinderen en meelezende ouders of volwassenen tout court. In januari verschijnt deel 3. "Cyprien, de zoon van Anton, heeft de doorgang tussen Pandoria en de wereld van Nola ontdekt! Hij waagt zich op pad, maar wordt gevat door Igor en Andrea. Jammer genoeg volgen een paar Pandorianen in zijn voetsporen, en Cyprien moet opbiechten wat hij weet. Drie individuen riskeren de oversteek naar de wereld van Nola. Zodra ze beseffen dat ze in Pandemonia zijn, gaan ze ervandoor. Nola eist een uitleg voor dit vreemde gedoe! Ze ontdekt dat de geschiedenis van de twee werelden — Pandoria en Pandemonia — ingewikkelder en vreselijker is dan ze dacht."

(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Glénat
09/11
TOP
Titeuf 15
Titeuf is in januari terug met de vertaling van het Franse deel 16 als het Nederlandse deel 15. Dat komt door een nulnummer in het Nederlands die er in het Frans niet was. De Ballade van de Vier Jaragetijden: "Een jaar vol humor dankzij Titeuf! Ja, hij is een uitbundige jongen die de wet van de speelplaats in zijn vingers heeft, maar Titeuf is ook gul! Hij heeft met veel liefde een speciaal album samengesteld. Gedreven door zijn onverbeterlijke nieuwsgierigheid besluit hij de loop van de seizoenen te volgen om je dagen te vullen met een hoop gepaste grappen! Titeuf vertelt je alles, in minigags of mega-illustraties! Van zijn indrukken over het abrupte begin van de school tot die mooie vakantietijd vol zon en ijsjes, maar hij vertelt ook over de verschrikkelijke momenten van ijzige winters en over de lentebloesems van de bomen en de jongvolwassenen! Titeuf neemt je op het ritme van de seizoenen mee doorheen het hele jaar!"


De Prins van de Nacht 9
De Grote Zeeslagen 10
Arkanea rondt de stripreeks De Prins van de Nacht af na negen delen. Yves Swolfs heeft nog wel ideeën voor een verhaal met vampier Kergan dat zich in de toekomst afspeelt, maar hij werkt eerst verder aan zijn western Lonesome. Arkanea is ook weer getekend door Thimothée Montaigne. "Bloedbanden zijn eeuwig... Kergan heeft een nieuwe partner gevonden in de persoon van Anna, die hij recent heeft getransformeerd, ondanks de terughoudendheid van Arkanea. Terwijl hij gelooft dat hij zich heeft losgewerkt van zijn eigen schepster, wordt zij gevangengenomen door Arthemius, religieuze raadsman van prins Vladimir, en gefolterd in een klooster. De man van de Kerk is vastbesloten de aard en de oorsprong van de vampiers te achterhalen. In naam van zijn enige God wordt hij zelf nog boosaardiger dan de wezens die hij beweert te bestrijden. Kergan deelt de pijn van Arkanea en beseft hoe krachtig de band is die hen verbindt. Bloedbanden...."

De zeelsag bij Salamis uit 480 voor Christus is het onderwerp van het tiende album van De Grote Zeeslagen. Dit album is getekend door Francesco Lo Storto op scenario van Jean-Yves Delitte. "Een zeestraat waar expansiedromen stranden. Het Perzische rijk probeert al decennialang een aantal Griekse stadstaten te onderwerpen. De opeenvolgende militaire campagnes leveren afwisselend overwinningen en nederlagen op. Een deel van Griekenland heeft zich onderworpen, andere Griekse steden kiezen voor neutraliteit en de machtige steden uit het zuiden zoals Athene, Korinthe en Olympia of Sparta weigeren te knielen. In 480 voor Christus, na meer dan vier jaar minutieuze voorbereiding, vertrekt de Perzische koning Xerxes I op een nieuwe expeditie. Een titanische oorlogsexpeditie die niet te stoppen lijkt. Maar net als de legendarische held Achilles uit de Griekse mythologie, heeft het machtige Perzische leger een achilleshiel: arrogantie. Ze zijn zo zeker van de overwinning dat de Achaemenidische vloot de hinderlaag van de Grieken te laat opmerkt. In de wateren van de straat van Salamis zullen hun dromen van expansie stranden."


Slangengod 3
Vonan 5
De Vikingstrip Slangengod is uitgezongen na het derde deel. Er waren nog wel plannen voor verdere avonturen, maar de verkoop was net niet goed genoeg om Benoît Dellac en Jérôme Le Gris verder aan het werk te helpen. "Hoe vecht je tegen een tegenstander die al dood is? Elrik en Tara zijn eindelijk terug in Islandia, maar het is misschien wel te laat. Want de geesten van Loki, het leger van tot leven gewekte doden, heeft al chaos gezaaid in een groot deel van het eiland. Als hij de dreiging wil verslaan, moet de Orkadiër een bondgenootschap sluiten met zijn ergste vijand: koning Hakon van Noorwegen. Gaat hij de uitgestoken hand aanvaarden, nu hij heeft gezworen de kop van die berserkers af te zullen hakken?"

De Conan-bewerkingen naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard kunnen nog eventjes doorgaan. In het Frans zit de reeks al enkele delen verder, in maart verschijnt deel 5 pas in vertaling. De Scharlaken Citadel is het werk van Étienne Le Roux en Luc Brunschwig. "De dood van een koning. De val van een koninkrijk. Alles begint op het slagveld. Conan, koning van Aquilonië, strijdt tegen een coalitie van verraders, geleid door de tovenaar Tsotha-Lanthi. Die maakt gebruik van toverkracht om de razernij van de Cimmeriër te temmen en hem op een laffe manier te neutraliseren. Conan wordt levend gevangengenomen en eindigt in de vreselijke kerkers van de scharlaken citadel waar hem een lot wacht dat erger is dan de dood. Ondertussen marcheren de legers van de tovenaar naar zijn hoofdstad. Zal hij zich overgeven? Zullen de horror van de gevangenis en de te duchten magie van de tovenaar het halen van de onbuigbare vastberadenheid van Conan? Kan hij op tijd vluchten om zijn volk te hulp te schieten? Luc Brunschwig en Étienne Le Roux gaan de uitdaging aan een van de duisterste Conan--romans te bewerken. De Cimmeriër beleeft een van de zwaarste periodes uit zijn geschiedenis: van roemrijke koning wordt hij een zielige gevangene. Een donker en adembenemend verhaal, vol diplomatieke spanningen en gekonkel, waarin de mythe weer mens wordt."

(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 2020 bij Le Lombard
09/11
TOP
Kinderen in het verzet 6
Sinds de vertaling van deel 5 staat Le Lombard op gelijke voet met de Franstalige reeks Kinderen in het Verzet. Van alle stripreeksen met kinderen in de hoofdrol is dit er een met de meeste spanning. In het Frans zijn er van de eerste vijf delen al samen 400.000 exemplaren verkocht. Deel 6 heeft de titel Ongehoorzaamheid. "Duitsland heeft besloten voor haar fabrieken een beroep te doen op Frans werkvolk. De verplichte werkdienst wordt ingevoerd. François, Lisa en Eusèbe besluiten de rebellen te helpen vluchten. Maar de autoriteiten hebben de Milice française opgericht, een bijkomende bedreiging voor alle verzetslieden."

Ook nieuw in februari, maar daar kunnen we de cover nog niet van tonen, is De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 4: Gesneuveld voor Frankrijk. "Richard Ringers, vader van de beroemde reporter, wordt gearresteerd door de politie, terwijl hij al jaren dood was verklaard. Door zijn statuut als wees kon Rik ontkomen aan de legerplicht. Nu Rik Ringers in het vizier komt van de administratie, moet hij de wapenen wel opnemen, voor het vaderland."

Van dezelfde scenarist Zidrou staat in maart Dokus deel 25 gepland. "Muziek verzacht de zeden, en Dokus krijgt het lumineuze idee er zijn beroemde klasgenoot mee voor zich te winnen. Alweer een geniale manier om vals te spelen! Maar dat zint juffrouw Rateau helemaal niet, die zo enthousiast muziekles geeft."

Over De Jonge Jaren van Thorgal deel 8 kennen we nog geen details, tenzij de titel Twee Bastaards. Volgens onze info van februari dit jaar stopt deze spin-off na dit achtste deel.


Duke 4
Tango 4
Mijn Laatste Gebed is de titel van Duke deel 4 dat in februari verschijnt. "Duke is een getormenteerd man. Naast hulpsheriff van een klein dorpje, overtuigd van het morele aspect van zijn missie, is hij ook een eliteschutter die niet vies is van wat geweld. Wanneer er een conflict uitbreekt tussen mijnwerkers en grondbezitters, moet Duke een kant kiezen. Hij neemt zijn toevlucht op wat hij het beste kent, en het meeste vreest: zijn wapens."

Het schiet goed op voor de stripreeks Tango. In februari verschijnt alweer deel 4, Quitte of Dubbel in Quito. "Na de Muller-affaire komt Tango op de radar van de DEA. Het federale agentschap verraadt hem anoniem bij zijn oude opdrachtgevers, om hen in de val te lokken. Tango en Mario hoopten te kunnen genieten van hun reis door Ecuador... Maar hun toeristische uitje is van korte duur, de twee makkers staan al snel midden in het strijdgewoel."


Green Class 2
Jakob Kayne 2
Van de eerder dit jaar gestarte jongerenreeks Green Class verschijnt in maart deel 2: "De plantaardige reus is door de muur gebroken die de streek afsloot. De quarantaine is doorbroken en onze helden ontdekken de buitenwereld. Wat een nachtmerrie! De besmetting houdt het hele land in haar greep. Lucas, Beth, Linda en Sato hebben geen tijd om erbij stil te staan. De reus heeft Naïa en Noah meegenomen. De tijd dringt om hen terug te vinden."

Ook van de in 2019 gestarte reeks Jakob Kayne verschijnt in maart het vervolg. "Voor het eerst worden de krachten van de Geheugenvreter niet gebruikt voor een genezing. Victoria is ontvoerd door de troepen van de sultan van de Omeykhim en Jakob doet er alles aan haar uit zijn klauwen te bevrijden. Tot ongenoegen van zijn broer, die het ziet als een inbreuk op hun tradities."


De Brokkenmakers integraal 7
Dan Cooper: De Integrale 7
Van de actiereeks De Brokkenmakers verschijnt met deel 7 de laatste integrale met daarin de reguliere deeln 19, 20 en 21. "Nog drie laatste rondjes... Christian Denayer en André-Paul Duchâteau geven alles tot het einde. De scenarist laat zich inspireren door misdaadromans om deze zwanenzang te openen en dompelt onze helden onder in de geheimen van Hollywood, waar de brutaliteit van Brock dreigt te botsen met de verfijndheid van de omgeving. Maar de Brokkenmakers hebben lak aan de omgeving! Ze boren hun bolides erin, in vierde versnelling nog, liefst, tot groot jolijt van Christian Denayer… en de lezers! Dit zevende deel bundelt de volgende titels: Black Out, Crossfire en Hollywood Double-Face. Zoals de andere delen is ook deze integraal voorzien van een uitgebreid en rijk geïllustreerd dossier."

Dan Cooper zit ook aan deel 7 van de integrale reeks, maar daar moeten nog eens vijf delen van verschijnen voor de luchtvaartreeks van Albert Weinberg compleet is heruitgeveven. Deel 7 bundelt de verhalen Apollo Roept Soyoez, De Zaak Minos, De Gekaapte Jumbo en Crash op 135! oftewel de reguliere delen 19 tot 22.

(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Toenga integraal bij Dark Dragon Books
09/11
TOP
Toenga
Net zoals Dark Dragon Books met de complete reeks Ramiro deed, zal het ook de productie aangaan van Toenga. Deze prehistorische reeks van Édouard Aidans dook in 1962 voor het eerst in het weekblad Kuifje op. De complete reeks van zeventien verhalen zal in het voorjaar van 2020 in vijf luxe-integrales verschijnen die in een verzamelbox passen. Alle verhalen worden hiervoor opnieuw geletterd. Deze uitgaven zijn op basis van een Duitse integrale reeks waarvoor alle artwork opnieuw werd ingescand voor een beter drukresultaat. Elke integrale bevat ook bonusmateriaal in de vorm van covers voor het weekblad Kuifje, schetsen, concepttekeningen, illustraties, enzovoort.

De oplage van deze complete set hangt af van het aantal vooruitbestellingen. Je kan nu al je interesse laten blijken bij je favoriete stripwinkel om van de complete set verzekerd te zijn. Die zal 175 euro kosten. De box van Ramiro is uitverkocht bij de uitgeverij.

Hier vind je een voorstelling van de reeks Toenga uit ons overzicht van het weekblad Kuifje.
(Bron: Dark Dragon Books
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
 


Edgar Allan Poe-verstripping bij Bries
09/11
TOP
Maelstrom
Komende week publiceert Bries het speciale album Maelstrom. Oké, alle albums van Bries zijn speciaal, maar dit is er eentje voor de liefhebbbers van grafiek en literatuur. Maelstrom is namelijk een bewerking van het kortverhaal A Descent into the Maelström (Afdaling in de Maalstroom) van Edgar Allan Poe. Op een andere papiersoort staat achterin het album ook de door Simon Vestdijk vertaalde versie van het oorspronkelijke kortverhaal.

De Maalstroom is een beruchte draaikolk ten zuiden van de Noorse eilandengroep de Lofoten die meer dan één schrijver inspireerde. In Poes kortverhaal voert hij een schijnbaar oude man op die vertelt over hoe hij en zijn twee broers enkele jaren eerder op hun vissersboot werden meegesleept in de Maalstroom en hij als enige overleefde.

De Franse kunstenares Céline Hudréaux heeft het verhaal, dat zich afspeelt in een vissersdorp rond het midden van de negentiende eeuw, getekend met haar favoriete medium: de etsplaat. Ze studeerde Beeldende Kunst in Nice en aan het Sint-Lucas in Gent waar ze nu woont en werkt. Ook in Antwerpen geeft ze les in het tekenen. Bezoek hier haar website.

Tussen 8 november en 1 december loopt de tentoonstelling Nature Morte met het werk van Hudréaux in The Bries Space. Van 3 december tot 19 januari kan je een expo bezoeken met de etsplaten uit Maelstrom in de expositieruimte The Gallery van het Belgisch Stripcentrum.
(Bron: Bries
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg op Wilbert van der Steens Zon heet Licht
09/11
TOP
Licht
Licht
Met bovenstaande foto's deelde Wilbert van der Steen op Facebook dat Licht, het vervolg op het met de Willy Vandersteenprijs bekroonde Zon, zo goed als klaar is. Het zal in 2020 verschijnen bij Blloan.
(Bron: Wilbert van der Steen
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommages aan Tome
09/11
TOP
Tome
Op 6 november verscheen het speciale nummer van Spirou waarin tientallen stripmakers een hommage brengen aan de overleden stripscenarist Tome. Zijn biografie is tussen deze hommages te lezen. Door de vele inzendingen had het weekblad Spirou onvoldoende plaats om ze allemaal te plaatsen. Op deze pagina vind je tientallen hommages die ofwel een voorsmaakje zijn op dat hommagenummer of waarvoor geen plaats meer was. De hier getoonde hommages van Charel Cambré, Jan Bosschaert en Aimée De Jongh staan jammer genoeg niet in het papieren nummer.
(Bron: Spirou
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
Tome
Tome


Bibliofiele integrale Blake en Mortimer
06/11
TOP
Blake en Mortimer bibliofiel integraal
En dit is de cover voor de integrale editie van de bibliofiele uitgaven van het complete tweeluik De Vallei der Onsterfelijken (de delen 25 en 26). Het uitverkochte deel 25 plus het nog te verschijnen deel 26, inclusief alle speciaal voor de bibliofiele edities getekende prenten (samen 144 pagina's), zitten in deze uitgave die op 11 december verschijnt. Daar hangt wel een prijskaartje van 59,90 euro (61,65 euro voor Nederland) aan vast. De bibliofiele uitgave van deel 26 kost 34,95 euro. Beide uitgaven zijn gelimiteerd. De integrale is bedoeld om degenen die achter het net visten bij de bibliofiele uitgave van deel 25 een nieuwe kans te geven, maar deze integrale is net zo goed in trek.
(Bron: Ballon Media
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommagenummer van Spirou voor Tome
06/11
TOP
Spirou Tome
Vanaf vandaag is Spirou nummer 4256 te koop. Dat is een speciaal hommagenummer voor de onlangs overleden scenarist Tome met tientallen tekeningen, strips en getuigenissen van zijn collega-stripmakers. De cover is het werk van Janry en Bruno Gazzotti die respectievelijk Robbedoes en Kwabbernoot, De Kleine Robbe en Soda op scenario van Tome hebben getekend. Ze deelden ook jarenlang een studio als werkplek.

Dit nummer zal uitzonderlijk vier weken lang te koop zijn in verkooppunten die het Franstalige weekblad Spirou te koop aanbieden. Wie geen exemplaar in zo'n verkooppunt kan bemachtigen, kan ook nog terecht op deze bestelpagina.
(Bron: Dupuis / Spirou
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Schilderij van Kim Duchateau voor Natuurpunt en De Warmste Week
06/11
TOP
Kim DuchateauAfgelopen zaterdag konden bezoekers van de Boekenbeurs Kim Duchateau live aan het werk zien terwijl hij een groot schilderij maakte voor Natuurpunt. Het schilderij is nog niet volledig af, Kim werkt er zondag aan verder. Het wordt al wel geveild voor De Warmste Week, het goede doel dat eind december afgesloten wordt. Als je wil meebieden, stuur dan je bod door naar strips@standaarduitgeverij.be. De hoogste bieder mag zich daarna de eigenaar noemen van deze enige en unieke Kim. Bieden kan tot 11 november.

Van Kim hebben we op onze website trouwens onlangs de cartoonbundel Tinderstruck! en recent nog Esther deel 15 besproken. Binnenkort publiceren we een interview met de eclectische kunstenaar.
(Bron: Ann Jossart
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Largo Winch 22 op 22 november
02/11
TOP
Largo Winch 22
Hierboven zie je de cover van Largo Winch 22: Scharlaken Zeilen die op 22 november verschijnt. Dit album verschijnt in softcover, hardcover en later nog bij Khani als een luxe op groot formaat.

De inhoud: "Largo Winch en de effectenmakelaarster, Mary Stricker, hebben geen toegang meer tot JONAS, de supercomputer die de beurscrash in Chicago veroorzaakte. Eindigt hun onderzoek hier, in de bloedhete serverruimte? En wat dan met de diefstal van de tien onderdelen van Groep W? Pope, de meedogenloze tegenstander met methodes die lijken op die van Igor Maliakov, heeft ze gestolen om ze aan een Russische oligarch te schenken die het op Largo Winch gemunt heeft. Hij vraagt om losgeld voor deze papieren, een eis die de jonge directeur niet naast zich kan neerleggen. Maar kan hij wel onderhandelen als hij bedreigd wordt door zijn vijanden? Largo gaat toch op hun verzoek in en vliegt naar Sint-Petersburg. Aan de andere kant van de wereld dringen de FBI en de SEC de hoofdzetel van Groep W binnen om de krach te onderzoeken. Mary Stricker blijft — bij gebrek aan bewijs — hun hoofdverdachte."
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake en Mortimer in 2021 en als geïllustreerde roman in 2020
02/11
TOP
Jean Van Hamme
Teun Berserik & Peter Van Dongen
Op 22 november verschijnt Blake en Mortimer deel 26. Scenarist Yves Sente ontving recent zijn auteursrechten voor het eerste deel van het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken. Van het album werden er 391.000 exemplaren verkocht in het Frans en 25.000 in het Nederlands. Daarnaast zijn er nog andere vertalingen, maar dat zijn lagere oplages.

Gevraagd of de albums enkel door meer dan 400.000 nostalgici worden gekocht, antwoordde Yves Sente het volgende in Casemate over een experiment waarvan jij misschien ook deel uitmaakte: "We hebben een beslissing genomen om ons publiek beter te leren kennen. Op signeersessies plaatsen we geen tekening meer, enkel een stempel en een handtekening. Ineens waren de twintig-dertig fanatici die elke keer de wachtrijen blokkeerden verdwenen. En we konden eindelijk tientallen lezers leren kennen en met hen praten. De laatste keer in Parijs, en net zo goed in Brussel, was ik verrast om in de lange rijen veel meer jongeren te zien dan twintig jaar geleden toen ons publiek voornamelijk uit vijftigplussers bestond. Het is alsof de vintagetrend in strips ook jongeren bereikt. Een van hen zei me dat hij Blake en Mortimer leerde kennen op zijn dertiende door Het Voronov-complot dat twintig jaar geleden verscheen... En sindsdien kocht hij alles van Jacobs."

Voor het tekenaarsduo Peter Van Dongen en Teun Berserik wacht nu een volgend Blake en Mortimer-avontuur dat in november 2021 zal verschijnen. De druk is hoog, want Jean Van Hamme omschreef het inmiddels als zijn beste scenario. Hij zat begin oktober samen met de twee Nederlandse tekenaars waarvan je hierboven foto's ziet staan.


Blake en Mortimer
We hebben nog een ander Blake en Mortimer-nieuwsje waarover we het al eerder hadden. Nu is er een eerste illustratie. Die komt uit een gloednieuwe reeks van Blake en Mortimer die vanaf 2020 naast de stripreeks zal verschijnen en voorlopig alleen in het Frans is aangekondigd. Het gaat om een geïllustreerde romanreeks zoals Het Gedroomde Avontuur dat in 2014 verscheen met illustraties van André Juillard en tekst van Didier Convard.

Verschillende Franse schrijvers zijn nu bezig met zulke Blake en Mortimer-avonturen op liggend formaat. Een eerstvolgende titel wordt geschreven door François Rivière die al heel wat strips heeft geschreven waaronder De P.I. van Hollywood, Victor Sackville en Posthume Onthullingen voor Andreas. Zijn Blake en Mortimer-verhaal heeft de titel La Fiancée du Dr. Septimus (De Verloofde van Dr Septimus). Jean Harambat voorziet Rivières verhaal van de nodige illustraties. Van Harambat is nog geen enkele strip vertaald. Met Opération Copperhead won hij de Prix René Goscinny 2018 en werd hij genomineerd voor de officiële selectie van Angoulême.
(Bron: Casemate / Yves Schlirf
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Asterix en Obelix naar China in hun volgende film
02/11
TOP
Asterix
Asterix en Obelix gaan naar China in hun volgende, live action speelfilm. In de lente van 2020 starten de opnames van L’Empire du Milieu. Guillaume Canet is de regisseur én hij vertolkt Asterix. Obelix wordt niet langer gespeeld door Gérard Depardieu, maar nu door Gilles Lellouche. Philippe Mechelen en Julien Hervé pennen het scenario neer voor het verhaal dat niet op een strip van René Goscinny is gebaseerd.
(Bron: Guillaume Canet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Supergroom 1 in 2020
02/11
TOP
Supergroom 1Dit is de cover van het eerste Supergroom-album dat in 2020 zal verschijnen (in februari al in het Frans). Yoann en Fabien Vehlmann krijgen de kans om in drie extra dikke albums jongere zieltjes voor Robbedoes als superheld te winnen. Intussen staat de hoofdreeks on hold. In Supergroom wordt ook wel gedold met de 'ouderwetsheid' van het personage.

Bij succes gaat Supergroom verder en wordt een ander team aangesteld om de reeks Robbedoes en Kwabbernoot over te nemen. Als Supergroom faalt, blijft de hoofdreeks het vangnet voor Yoann en Vehlmann.
(Bron: Yves Schlirf
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


60 jaar Pilote
02/11
TOP
Pilote
Op 29 oktober was het zestig jaar geleden dat de allereerste pagina van Asterix in het toen gloednieuwe Franse stripweekblad Pilote stond. Dat blad bracht tot 1989 een hoop andere nieuwe stripreeksen voort waarvan Blueberry, Roodbaard, Ravian, Tanguy en Laverdure, Jonathan Cartland, Iznogoed, Philemon, Axel Moonshine en Olivier Blunder bekende namen zijn. Morris verhuisde zijn reeks Lucky Luke van Robbedoes naar Pilote. Daardoor kon de reeks in de Nederlandse bladen Pep en daarna Eppo verschijnen waarin veel van voornoemde reeksen een vertaalde plaats kregen die later ook als album verschenen in het Nederlands. Pilote verwelkomde ook het werk van Marcel Gotlib, Philippe Druillet, Jacques Tardi, Jean-Marc Reiser, Enki Bilal, Hugo Pratt, Max Cabanes, Jean-Pierre Dionnet, Annie Goetzinger, Jean-Pierre Gibrat, Baru, Paul Gillon, Frank Margerin en vele anderen.

Van Pilote verscheen ook een Franstalige Belgische editie met aangepaste inhoud (de actualiteitenrubriek en eigen strips). Vanaf de jaren 1960 richtte het zich steeds meer op een ouder publiek en in 1974 werd het na 760 nummers een maandblad. In de jaren 1970 was er nog sprake van een Nederlandstalige versie waarvoor onder meer scenarist Daniël Janssen (Bakelandt) werd gevraagd om strips te ontwikkelen. Hec Leemans heeft daar verschillende proefplaten voor getekend. Dat avontuur ging echter niet door.

Pilote ontsnapte net zoals zijn naaste concurrenten Kuifje en Robbedoes niet aan dalende verkoopcijfers. Bovendien verlieten veel tekenaars het blad om eigen stripmagazines op te richten zoals Métal Hurlant, L'Echo des Savanes of Fluide Glacial. Na 165 nummers als maandblad smolt Pilote in 1986 samen met het Franstalige stripmaandblad Charlie en ging het verder als Pilote & Charlie. In 1988 bleef enkel de naam Pilote over. Het jaar erna was het over en uit na 41 nummers sinds de samensmelting. Tussen 2003 en 2010 kwamen er nog vijf specials uit (voor Kerstmis of een vakantienummer) met kortverhalen.
(Bron: Guillaume Canet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips