Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 23 maart:
Puntjes op de i voor Blake en Mortimer: De Laatste Farao
Ben Vranken (57) overleden
Financiering voor Boerke-tekenfilmserie is compleet
XIII 25 én 26 verschijnen dit jaar
Dave Johnson keurt De Schorpioen goed
Joran van de Wouden bij Bonte
Plunk! verovert China
Soda 14 zonder verder oponthoud
Theo Caneschi is klaar met De Verschrikkelijke Paus 4
Voorsmaakje USS Constitution door Franck Bonnet
Onderzoek naar Vlaams striperfgoedbeleid
Nieuw artbook van Jean-Pierre Gibrat
Maurice Tillieux's Félix raakt compleet
Euroversies van Albator en Astroboy
Tom K. Ryan (92) overleden


Updates van 16 maart:

Patty Klein (73) overleden

Strip- én filmnieuws over Blacksad
Charel Cambré gastauteur in Stripgids 5
Undertaker 5 doet mee in de eindejaarsperiode
Luc Warnant, de oorspronkelijke tekenaar van Soda, werkt aan een nieuwe strip
Samoerai 13 komt eraan
Start Murena 11
Overzicht De Macht der Onschuldigen
Nevada, een nieuwe reeks door de auteurs van Wonderball
Esther Verkest in het Frans
Pirana's Mevrouw Dallemans belandt bij Bonte
Onzekere toekomst voor Futura

Updates van 9 maart:

De projecten van François Walthéry
Saga Uitgaven begeeft zich in de misdaad met 40 Olifanten
Filmproject voor Druuna
Afgelopen voor Franse versie van Suske en Wiske Classics
Luke Perry (52) overleden

Updates van 2 maart:

Kwartaal 2 bij Daedalus
Kwartaal 2 bij Dark Dragon Books
Kwartaal 2 bij ComicWatch
Microbe lanceert Castan
Binnenkort bij RoaRrr Uitgeverij
Roger Leloup gaat tot de laatste snik door met Yoko Tsuno
Jérôme Lereculey en Yann duiken in de oertijd
Speciale Popeye
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart
 
Puntjes op de i voor Blake en Mortimer: De Laatste Farao
23/03
TOP
De Laatste Farao
Er is veel verwarring ontstaan omtrent de verschillende edities van het Blake en Mortimer-album De Laatste Farao door François Schuiten, Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael en inkleurder Laurent Durieux. We hernemen ons bericht van vorige week en vullen het aan met alle beschikbare informatie. Na verificatie bij de uitgeverij kunnen we je dit correcte overzicht geven.

Het album verschijnt op 29 mei (en niet in juni zoals we eerst hadden doorgekregen) in twee verschillende, Nederlandstalige versies. En het zijn enkel deze versies. Vooral de tweede versie lijkt ons een album dat je misschien nu al beter bij je winkel bestelt. En wie weet hoe snel de softcover zal verkopen.

Ten eerste is er het softcoveralbum met flappen.
92 pagina's • oplage: 30.000 exemplaren • prijs: 11,95 euro (Vlaanderen), 12,35 euro (Nederland)

Daarnaast zal er ook een semi-luxeversie in hardcover op liggend formaat (oblong) verschijnen, dus met een halve plaat per pagina. In deze uitgave zitten geen extra's, noch een prent.
176 pagina's, • oplage: 1.000 exemplaren • prijs: 29,95 euro
92 x 2 is geen 176 pagina's, maar de strip loopt in de softcover van pagina 7 tot 91.

De Laatste Farao

In het Frans verschijnt de eerste druk op 250.000 exemplaren en het oblongalbum op 8.000 exemplaren. Via de bij de organisatie Canal BD aangesloten winkels komt er ook een speciale editie met een door François Schuiten gesigneerde, in het boek ingeplakte prent op 2.000 exemplaren. Eind 2019 komt er nog een Franse bibliofiele editie in zwart-wit bij met extra's die nog niet bekend zijn.

Her verhaal speelt zich in de jaren 1980 af, voornamelijk in Brussel, maar ook in Caïro met elementen uit Edgar P. Jacobs' Het Mysterie van de Grote Piramide, met name de ring aan Mortimers vinger nadat zijn geheugen werd gewist. Een oudere Mortimer raakte gebrouilleerd met Blake die inmiddels een hogere positie bekleedt in het leger. Nu ontdekt hij het geheim achter de ring. Het Brusselse justitiepaleis dient als katalysator voor het herscheppen van Mortimers verdwenen herinneringen uit de jaren 1950. Vreemde stralingen uit het gebouw maken van Brussel een ommuurd no man's land en dreigen ook alle informaticagegevens op aarde te wissen, van computers tot bankgegevens en de beurzen. Mortimer en Blake worden ondanks hun ruzie herenigd om samen een onderzoek te voeren in Brussel, een verboden zone waar niemand meer binnen mag. Maar de verlaten stad blijkt niet zo verlaten te zijn. Wat ze daar aantreffen, brengt hen terug naar hun vroegere avontuur, naar de mysteries van de grote piramide.

Nog dit, het Blake en Mortimer-album van Peter Van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente verkocht in Vlaanderen en Nederland een pak beter dan vorige albums in de reeks. Het werd dan ook goed opgepikt door pers en publiek. En die "een pak" was zomaar tienduizend exemplaren bovenop de verkochte oplage die de albums dus doorgaans halen. Waanzinnig voor een Nederlandstalig album.
(Bron: Ballon Media / Dargaud / Le Soir / Le Parisien / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ben Vranken (57) overleden
23/03
TOP
Ben Vranken
Dode VarkensDe sliert overlijdens in stripland houdt aan. In de nacht van 21 op 22 maart overleed de Nederlandse stripmaker Ben Vranken, voluit Benno Vranken op 57-jarige leeftijd na een ziekbed. Hij laat een vrouw en vier kinderen na.

Zijn Zeeuwse achtergrond schemerde door in zijn strips die zich vaak op het strand of aan zee afspeelden. Tot zijn werk horen al dan niet in eigen beheer uitgegeven graphic novels als Nehalennia: Het Stenen Raadsel (1997), Groste Nood! (1999), Souvenir (1999), Kustbewoners (2001) en Schroot (2008). In 2017 verscheen bij uitgeverij Xtra de dikke klepper Dode Varkens met daarin een compilatie van zijn beste werk. Hij was ook de tekenaar van het hondje in de hoofding van de eerste jaargangen van Zone 5300, het stripblad waarvoor hij een aanta strips tekende. Hij was ook actief voor het Groningse stripblad Gr'nn.
(Bron: Zone 5300 / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Financiering voor Boerke-tekenfilmserie is compleet
23/03
TOP
Boerke
Productiehuis De Hofleveranciers laat weten dat de financiering voor een animatiereeks rond Pieter De Poorteres Boerke volledig rond is. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kwam nog over de brug met een productiesteun nadat eerder VRT (Canvas), Casa Kafka (Tax Shelter) en de Chinese uitgever van Boerke zich financieel engageerden. Hierdoor kan de animatie voor 100% in België worden gemaakt, meer bepaald door Fabrique Fantastique in Lier die ook al meewerkte aan de Heinz-tekenfilm.

Boerke
De werkzaamheden starten in september 2019 met een bedoelde afwerking eind 2020. De animatiereeks zal uit 54 afleveringen van elk twee minuten bestaan. Elk filmpje is gebaseerd op telkens enkele van de tekstloze gags waarvan al tien albums zijn uitgegeven met een extra voorraad van zo'n honderdzestig tot nu toe ongepubliceerde gags. Behalve Boerke zal ook Hoerke aan bod komen.

Boerke
De stripreeks Boerke loopt intussen al zeventien jaar. Boerkes huidige uitgeverij Nanuq maakt deel uit van De Hofleveranciers. Naast België en Frankrijk werd en wordt Boerke ook uitgegeven in Hongarije, Finland, Spanje, Duitsland, Nederland en sinds kort China. In de nabije toekomst volgen Zuid-Korea, Rusland en de VS. In het buitenland verschijnt Boerke onder de naam Dickie.

Boerke
Voor bedenker en showrunner Pieter De Poortere is het een droom die uitkomt. Hij wordt bijgestaan door creative producer Renaat Van Ginderachter. Hen wacht nu ook het verpatsen van de internationale rechten op de animatiereeks. Daarnaast komen er weer expo's in Vlaamse culturele centra en de Parijse galerij Zic & Bul.
(Bron: De Hofleveranciers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


XIII 25 én 26 verschijnen dit jaar
23/03
TOP
XIII
Volgens uitgever Yves Schlirf verschijnt in de reeks XIII dit jaar niet alleen deel 25, maar ook deel 26. Een van die twee albums wordt een derde deel van Het Onderzoek, nu met een terugblik op de cyclus door Iouri Jigounov en Yves Sente en met meer uitleg over de stamboom van Jason Mac Lane die journalist Danny Finkelstein in die cyclus had uitgespit.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dave Johnson keurt De Schorpioen goed
23/03
TOP
Joran van de Wouden
Comictekenaar Dave Johnson (bekend van een flinke stapel bekende superheldenstrips waaronder de klassieker Superman: Rode Zoon), was onlangs te gast in het Zwitserse Bazel bij Enrico Marini. Daar inspecteerde hij Marini's pagina’s van de volgende De Schorpioen. Hij zag dat het goed was.
(Bron: Enrico Marini / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Joran van de Wouden bij Bonte
23/03
TOP
Joran van de Wouden
Joran van de Wouden
Joran van de Wouden
Joran van de Wouden
Joran van de Wouden
Joran van de Wouden
Tussen 1998 en 2011 gaf Vlaming Willy Degryse in eigen beheer en in een beperkte oplage vijf albums uit van Joran van de Wouden. Joran klinkt als Johan en je kan het pulpkantje van Degryses reeks met wat goodwill gerust vergelijken met dat van De Rode Ridder. Uitgeverij Bonte herlanceert in mei de complete reeks met herdrukken van alle vijf albums en voegt er het gloednieuwe deel 6, De Schepen der Duisternis, aan toe. Alle albums zijn in zwart-wit, ze tellen 64 pagina's en zullen 9,99 euro kosten.
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Plunk! verovert China
23/03
TOP
Plunk!
Een tijdje geleden verscheen Luc Cromheeckes tekstloze gagreeks Plunk! in het Chinees. Daar werden de albums een succes en ze worden eerstvolgend gebundeld in een integrale waarin een vijftiental nooit eerder in album verschenen gags worden toegevoegd.

Van Cromheeckes andere werk De Tuin van Daubigny (op scenario van Bruno De Roover) is er wat nieuws dat dichter bij de deur is. Het one-shot is al een tijdje uitverkocht en Blloan zal het daarom herdrukken. Er komt ook een Franse vertaling bij Anspach (de uitgever van Glimlach 58) met een extra katern: een dossier in samenwerking met het Daubigny-museum in Auvers-sur-Oise.

En van 1 april tot 12 mei loopt de expo "Luc cromheecke in de voetsporen van Daubigny" in het cultureel centrum van Tervuren. De expo wordt aangevuld met enkele werken van de school van Barbizon en van de Belgische impressionistische schilder Lucien Frank (tweede generatie van de school van Tervuren).
(Bron: Luc Cromheecke / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Soda 14 zonder verder oponthoud
23/03
TOP
Soda 14
Soda deel 13 dateert alweer van 2014. Het was het eerste album van Dan Verlinden op scenario van Tome. Ook Dan stuitte op hetzelfde probleem dat zijn voorganger Bruno Gazzotti definitief naar de reeks Alleen dreef: een karige toevoer van het scenario. Deel 14, het vervolg op het tweeluik, strandde na ongeveer een derde van het album. Maar er is ene doorbraak gekomen.

Een tijdje geleden reisde Dan naar Australië waar Tome woont en hij kwam terug met goed nieuws. Met bovenstaande, onscherpe foto liet hij weten dat het werk aan Soda deel 14 is hervat en als we Dan Verlinden mogen geloven, komt er nu niets meer tussen. Tussendoor was hij nog begonnen aan een eigen sf-reeks post-apocalyptische strip met het meisje Silo als heldin. Hij is ook nog steeds de assistent van Janry voor de gagreeks De Kleine Robbe.
(Bron: Dan Verlinden / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Theo Caneschi is klaar met De Verschrikkelijke Paus 4
23/03
TOP
De Verschrikkelijke Paus
We lieten je onlangs zien dat Theo Caneschi is begonnen aan Murena deel 11. Eerst en vooral moest hij nog een achterstallig klusje opknappen: het laatste deel van De Verschrikkelijke Paus op scenario van Alejandro Jodorowsky. Hierboven zie je de coverillustratie van dat album. Het verschijnt in september in het Frans bij Delcourt. Daarna is het wachten op de vertaling door Daedalus.
(Bron: Theo Caneschi / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje USS Constitution door Franck Bonnet
23/03
TOP
USS Constitution
Hierboven zie je een voosmaakje uit het nieuwste project van Franck Bonnet na de twaalfdelige reeks De Piraten van Barataria. Hij stort zich nu op een eigen project voor Glénat waarvoor hij opnieuw de zee kiest. USS Constitution gaat over het gelijknamige Amerikaanse fregat, een van de eerste zes fregatten van de US Navy. Het oorlogsschip werd onder meer ingezet in de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805) en in de oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië. Het schip bestaat nog steeds en ligt aangemeerd in Charlestown.
(Bron: Franck Bonnet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Onderzoek naar Vlaams striperfgoedbeleid
23/03
TOP
StriperfgoedNa een grootscheeps onderzoek en een druk bijgewoonde internationale conferentie publiceert Stripgids de resultaten van dat onderzoek naar het Vlaamse striperfgoedbeleid. Lees er hier alles over.
(Bron: Stripgids / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw artbook van Jean-Pierre Gibrat
23/03
TOP
jean-Pierre GibratOp 14 april verschijnt bij Daniel Maghen een artbook over Jean-Pierre Gibrat met daarin ontzettend veel illustraties en aquarelschilderijen van recentere datum die hij maakte voor verkoopveilingen van Christie's in samenwerking met Maghen, voor stripfestivals, affiches, enzovoort. Het gaat om afbeeldingen die de meeste mensen nog niet hebben gezien, 95% ervan zit vandaag in privébezit. Er staan ook zwart-witprenten in voor hij ze inkleurde.

Dit is een ander artbook dan datgene dat al bij Dupuis verscheen, eveneens in het Frans, maar je zal vast dezelfde heldinnen herkennen uit Het Uitstel, Elke Raaf Pikt en zijn andere reeks Mattéo. Het artbook telt 176 pagina's en zal 39 euro kosten.
(Bron: Daniel Maghen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maurice Tillieux's Félix raakt compleet
23/03
TOP
Félix
Wat geen enkele uitgeverij tot nu toe is gelukt, speelt het Waalse Éditions de l'Élan zo goed als zeker wel klaar: een complete, integrale uitgave van alle 67 Félix-verhalen uit het stripbad Héroïc-Albums dat ook een tijdje in het Nederlands verscheen. Félix was tussen 1949 en 1956 de eerste belangrijke reeks van Maurice Tillieux. Heel wat Félix-verhalen herwerkte de toen veel gevraagde scenarist naar scenario's voor Baard en Kale, Natasja, Jess Long en zijn eigen Guus Slim. Greg gebruikte zonder het akkoord van Tillieux ook een Félix-verhaal voor een strip van Rock Derby.

De integrale Félix-reeks wordt sinds 2015 door elkaar in elf delen uitgegeven. Tot nu toe zijn de delen 1 tot 7 uitgegeven. Deel 8 staat in mei gepland. Een herdruk (op duizend exemplaren) van het uitverkochte deel 5 verschijnt kort daarop. Een herdruk van deel 6, ook een van de eerste integrales die werd uitgegeven, komt volgend jaar uit. Deel 11 wordt dikker dan gewoonlijk. In plaats van de zes gebruikelijke vervolgverhalen (inclusief de "non-stop-programma's", de tussenpagina's) komen er zeven complete verhalen in dat laatste deel te staan.

In elke integrale staan ook telkens bijzonder goed uitgevoerde dossiers, in deel 11 gaat het behalve over Félix en Tillieux over François Walthéry (die een paar Félix-verhalen heeft bewerkt voor Natasja en er nog eentje op overschot heeft), Étienne Borgers, Bruno Senny en samensteller Daniel Depessemier.

Er zijn ook al integrale plannen voor daarna met het werk van Tillieux: Bob Bang en realistische verhalen van zijn hand.
(Bron: Éditions de l'Élan / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Euroversies van Albator en Astroboy
23/03
TOP
Albator
In april verschijnt de vertaling van het voorlopig laatste album van Lanfeust Odyssey bij Uitgeverij L. Ondertussen is in het Frans bij Glénat al een eerste deel van Didier Tarquins nieuwe sf-reeks UCC Dolores gestart. Op de vertaling daarvan wachten we nog. En Tarquin neemt er nog een project bij, want hij zal een op Europese leest geschoeide strip schrijven over de Japanse manga- en animeheld Albator, ook gekend als Captain Harlock, een creatie van Leiji Matsumoto. Idealiter verschijnt een eerste album in 2020. Wie het zal tekenen, is nog niet geweten. Wel wie het zal uitgeven: nieuwkomer Shibuya-Michel Lafon. Volgens een bericht uit 2017 komt er dat jaar ook een film van Captain Harlock, geschreven door Luc Brunschwig (De Macht der Onschuldigen, Urban,...) en geregisseerd door de Belg Olivier Van Hoofstadt. De concepttekening hierboven is van de hand van Didier Tarquin.

Astroboy

Bij Shibuya-Michel Lafon komt ook een andere Europese modernisering van een oude mangaheld uit. Op scenario van Jean David Morvan (Konvooi, Robbedoes en Kwabbernoot) werken Gérard Parel en Guillaume Martinez (De Wereld van Lucie, William Panama) aan een nieuwe versie van Astroboy. Daarin is een oudere versie van het robotjongetje vergeten dat hij ooit een robot was nadat professor Tenma hem een nieuw lichaam gaf en zijn geheugen wiste. Hij gaat nu door het leven als Tobio. Maar de wereld is hem niet vergeten en heeft opnieuw een held nodig. Osamu Tezuka's Astroboy verscheen een tijdje in het Nederlands bij Standaard Uitgeverij.
(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tom K. Ryan (92) overleden
23/03
TOP
Tumbleweeds
Op 12 maart overleed de Amerikaanse tekenaar Tom K. Ryan. Hij werd 92 jaar. Op zijn naam staat Tumbleweeds, een van de langst lopende komische westernstrips die 42 jaar liep, tussen 1965 en 2007. Daarin persifleerde hij zowat alle westernclichés en nam alle stereotypes op de korrel met een zeer uitgebreide cast. Al die jaren schreef en tekende hij zelf de strips. Tussen 1969 en 1978 werd hij wel geassisteerd door Jim Davis, de latere schepper van Garfield.

Tumbleweeds is in onze contreien zo goed als onbekend. De strip liep in de jaren 1970 een tijdje in de Nederlandse krant De Vokskrant. Tussen 1972 en 1974 verschenen drie Nederlandstalige albums bij Semic Press onder de titel Jippie.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patty Klein (73) overleden
16/03
TOP
Patty Klein
Patty Klein, die onlangs nog een lintje kreeg als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, is gisterenmorgen, 15 maart, overleden. Ze werd 73 jaar. Patty schreef strips voor heel wat stripbladen (Donald Duck, Sjors, Eppo, Tina, Fix und Foxi, Okki, Jippo, Taptoe, De Vrije Balloen) en studio's (Toonder Studio's, Studio Vandersteen). Daarnaast was ze onder de naam Patty Scholten ook actief als dichteres. Met Jan Steeman (naast haar op bovenstaande foto) schreef ze sinds 1975 haar langst lopende gagreeks Noortje voor het weekblad Tina. Jan Steeman overleed in 2018. Hij had Noortje al in 2016 overgedragen aan zijn zoon Lucas.

We kunnen geen betere biografie over Patty Klein schrijven dan wat Lambiek.net uitgebreid over haar heeft geschreven. Uit ons archief diepen we nog deze column die Patty Klein in 2011 voor StripKrant 2 over Marten Toonder schreef. Daarmee wou ze de puntjes op de i zetten en aansturen om een boekje te openen over haar voormalige werkgever die steevast met de pluimen ging lopen oor werk dat door medewerkers werd uitgevoerd.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Strip- én filmnieuws over Blacksad
16/03
TOP
Blacksad
Juan Díaz Canales liet onlangs weten dat hij begonnen is met het scenario van een nieuw Blacksad-verhaal dat meteen een tweeluik zal zijn. Volgens oudere info keert John Blacksad na zijn vele omzwervingen in de VS terug naar New York. Blacksad blijft zijn geluk najagen. We weten al dat Natalia zijn grote liefde was tot Alma Mayer in deel 3 haar opwachting maakte. Canales vertelde dat zij vroeg of laat terug in het leven van de zwarte kater komt. Uit deel 5 leerden we ook dat Blacksad een zuster heeft met een echtgenoot en kind, dat hij verschrikkelijke situaties meemaakte in Europa (door de Tweede Wereldoorlog?) en dat zijn vader nog leeft, maar niets meer van zich laat horen. Dat zou ook aan bod komen in het tweeluik. Het eerste album van het tweeluik zal pas klaar zijn in 2020.

Intussen is er weer nieuws van het animatiefront. Er waren al diverse opties op de filmrechten en ideeën voor een verfilming met acteurs die dierenkoppen zouden dragen. Volgens de jongste berichten lopen er momenteel onderhandelingen over een film of zelfs een tv-reeks met Studio Canal, de grootste Franse filmstudio. Tekenaar Juanjo Guarnido zei in een interview dat er een regisseur gevonden moet worden die zich het bronmateriaal eigen kan maken. Hij schoof zelf Louis Leterrier naar voren. Leterrier komt uit de periferie van Luc Besson en regisseerde films als The Transporter 1 en 2, Now You See Me, The Incredible Hulk, Unleashed, Clash of the Titans en Grimsby.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charel Cambré gastauteur in Stripgids 5
16/03
TOP
Charel Cambré
In de huidige vorm van het stripinformatiemagazine Stripgids laat de redactie in elk nummer een katern van 32 pagina's inpalmen door een gastauteur. Na Nix, Judith Vanistendael, Griffo en Ephameron is Charel Cambré aan de beurt. Dat nummer verschijnt in mei. Hij mocht zelf kiezen wat er op de pagina's komt te staan en dat wordt vast okidoki. Abonnees krijgen twee exclusieve ex librissen: een zeefdruk en een geprint exemplaar. Nog geen abonnee? Hier vind je alle info.
(Bron:Charel Cambré / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)Undertaker 5 doet mee in de eindejaarsperiode
16/03
TOP
Undertaker 5
De eindejaarsmaanden beloven een spectaculair aanbod te worden met nieuwe albums van Asterix, Thorgal, De Blauwbloezen, Largo Winch, Blake en Mortimer, XIII en we vergeten er nog wel enkele. Ook Undertaker is inmiddels zo'n bestseller geworden die er toe doet, niet alleen voor het zakencijfer van de uitgeverij, maar ook voor lezers die van deze reeks razendsnel een topper hebben gemaakt. Eind oktober, en wellicht wat later in vertaling, staat deel 5 van deze westernreeks gepland. Hierboven zie je de afgewerkte cover. Ralph Meyer doet namelijk niet mee aan topsecretgedoe om covers zo lang mogelijk van het oog van het publiek te onttrekken. In januari al toonde hij zijn geschilderde covertekening.
(Bron: Ralph Meyer / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luc Warnant, de oorspronkelijke tekenaar van Soda, werkt aan een nieuwe strip
16/03
TOP
Soda
Uitgever Charles Dupuis stelde hem ooit voor om liever zijn eigen reeks Timotheus O. Wang te ontwikkelen in plaats van Guus Slim van Gos over te nemen. Mocht er ooit een opvolger komen voor Guust dacht André Franquin in de jaren 1980 aan hem. Hij zei nee tegen Yanns voorstel om de reeks Pin-Up te tekenen. En hij lanceerde met Soda een politiestrip waarmee hij in het weekblad Robbedoes, en daarbuiten, furore maakte. We hebben het over tekenaar Luc Warnant die tijdens deel 3 van Soda prompt de tekenpen neerlegde en met het stripmedium kapte. Hij kon niet meer tegen de eenzaamheid van het beroep.

Al snel kon hij als 3D-tekenaar aan de slag voor tekenfilms en tv-reeksen toen 3D nog in de kinderschoenen stond en Pixar nog maar experimenteerde met rudimentair geanimeerde kortfilmpjes. Warnants grootste bekommernis was om aan 3D-animatie een ziel te geven.

Nu is Warnant met pensioen, maar hij werkt weer aan een nieuwe strip waarin hij de klassieke strip wil verenigen met zijn 3D-ervaring. Hij schrijft er zelf het scenario van. Het wordt een one-shot, een kerstverhaal in de traditie van de kerstnummers van Robbedoes waarvoor talloze beroemde auteurs eventjes een extra inspanning leverden om de lezers te laten wegdromen. Datzelfde sentiment wil Warnant te pakken krijgen voor zijn verhaal. Hij zal het project voorstellen aan Dupuis, maar concreet is het dus nog niet.

Bij de Franse uitgeverij Black & White verscheen vorig jaar nog een ontzettend knappe luxe met heel veel extra's van Soda's eerste avontuur. Die is intussen uitverkocht. Maar deze uitgave hielp wel om Warnants band met zijn vroegere publiek te herstellen.

Meer lectuur: Weetje 16: Soda in andere handen en Weetje 287: Onvoltooid project (36): Guus Slim door Luc Warnant.
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Samoerai 13 komt eraan
16/03
TOP
Samoerai 13
In mei verschijnt alvast in het Frans deel 13 van de reeks Samoerai die in het Nederlands een bestseller is bij Daedalus.

Jaren zijn verstreken na de dood van de Drie Zusters van de Schaduw, maar iemand is nog steeds op wraak belust. Takeo denkt zijn jeugdliefde Sekiyo te helpen, maar stuit op een bende gestoorde ronins onder leiding van de mysterieuze en machtige Massayo. Deze laatste is vastberaden te eindigen wat ze begonnen is.
(Bron: Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Start Murena 11
16/03
TOP
Murena 11
Met bovenstaande foto van de eerste plaat laat Theo Caneschi weten dat hij begonnen is met het tekenen van Murena deel 11. Het vorige album verscheen in 2017. Daarna werkte hij aan een andere verplichtingen: het laatste deel van De Verschrikkelijke Paus.
(Bron: Theo Caneschi / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Overzicht De Macht der Onschuldigen
16/03
TOP
De Macht der Onschuldigen
Het door Luc Brunschwig geschreven De Macht der Onschuldigen is wellicht een van de beste politieke stripreeksen die er al zijn gemaakt. Het gaat over een bitse verkiezingsstrijd tussen Democraten (met Jessica Ruppert als kandidaat) en Republikeinen om het burgemeesterschap van de stad New York in de eerste cyclus en het gouverneurszitje van de staat New York in de tweede cyclus terwijl een Vietnamveteraan onterecht van een bloedbad beschuldigd wordt waarbij 508 mensen omkwamen. De maffia, uitbuiting en andere onfrisse zaken passeren ook de revue, evenals debatten omtrent de doodstraf en het botsen tussen links en extreem-rechts. De reeks is nog steeds actueel.

Bij Saga Uitgaven verscheen onlangs deel 4 van de vijfdelige tweede cyclus die zich zes maanden later afspeelt dan de eerste cyclus en zal eindigen op 11 september 2001. Je weet wat er toen gebeurde. De eerste cyclus had Saga Uitgaven al als een integrale uitgegeven, inclusief het nooit vertaalde verhaal in de reeks die Talent eerst uitgaf. Het afsluitende deel van de tweede cyclus, Hier Is de Hel, is extra dik en verschijnt volgend jaar pas in vertaling. Deze cyclus was eerst aangekondigd als een zesdelige cyclus.

Dan is er ook nog de derde cyclus, De Kinderen van Jessica, die in het Frans opnieuw werd uitgegeven en even on hold stond om vooreerst de tweede cyclus af te werken. Deze derde en laatste cyclus speelt zich tien jaar later af. Jessica is nu de minister van buitenlandse zaken, de financiële crisis slaat genadeloos toe en de VS staat op een kantelmoment. In februari verscheen in het Frans deel 3 van die cyclus die eveneens uit vijf delen zal bestaan.
(Bron: Luc Brunschwig / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nevada, een nieuwe reeks door de auteurs van Wonderball
16/03
TOP
Nevada 1
Een nieuwe stripreeks van de hand van Colin Wilson (De Jonge Jaren van Blueberry) en de scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau met wie hij Wonderball maakte, is op komst: Nevada. Het speelt zich af in een belangrijke overgangsperiode in het filmmilieu van Hollywood toen acteurs nog het eigendom waren van filmstudio's.

Scenarist Duval leidde de nieuwe reeks als volgt in: "De jaren 1920, het tijdperk van de stille film loopt op zijn einde... de talkies komen eraan. Hollywood is nog steeds een paradijs, maar niet voor lang meer. Dankzij een eigenzinnige levensstijl die de Amerikanen schandaliseerde, worden de filmstudio's weldra verantwoordelijk gesteld. De Hays-code loert om de hoek. Ondertussen beheren Hollywoodmanagers hun sterren zoals ze altijd hebben gedaan: naast de set mogen ze doen wat ze willen zolang ze op tijd komen en hun dialogen kennen. Als dat niet het geval is, doet Hollywood een beroep op Nevada Marquez..."
(Bron: Colin Wilson / Fred Duval / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Esther Verkest in het Frans
16/03
TOP
Esther Verkest
Begin april verschijnt Esther Verkest van Kim Duchateau in een Franstalig album bij uitgeverij Fluide Glacial. Hij vervoegt daarmee de catalogus van humoristen als André Franquin (meer bepaald Zwartkijken), Marcel Gotlib, Edika, Daniel Goossens, Riad Sattouf en anderen. Sinds vorig jaar is Esther in het satirische stripblad Fluide Glacial te lezen. Liefhebbers kunnen haar streken ook lezen in de Duitse Playboy of het Nederlandse Eppo. De Nederlandstalige albums verschijnen bij Oogachtend, telkens als er voldoende vers materiaal is om een nieuw album samen te stellen.
(Bron: Fluide Glacial / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pirana's Mevrouw Dallemans belandt bij Bonte
16/03
TOP
Dallemans
Dallemans
Mevrouw Dallemans, in wier buurt mannen dienen op te letten, is zowat het enige vaste personage in de stripcarrière van cartoonist Pirana. In 1991, 1992 en 1995 verschenen drie albums van Mevrouw Dallemans. Daarna liep de gagreeks jarenang in Panorama, De Nieuwe Panorama en P-magazine. In mei verschijnt bij Bonte een dikke bundeling met een heruitgave van twee vroegere albums en een selectie van een honderdtal nog niet eerder in album verschenen gags. Het album telt 184 pagina's in hardcover en zal 29,95 euro kosten.
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Onzekere toekomst voor Futura
16/03
TOP
Futura 1
Futura 2
In 2015 en 2016 verschenen de eerste twee delen van de sf-reeks Futura bij Gorilla, een imprint van Strip2000. Dit zou een trilogie worden. Strip2000 hield inmiddels op te bestaan. En nu? Wel, in het Frans verkocht de reeks niet zo goed als Jean-Charles Kraehns andere reeksen waardoor de ontgoochelde auteur zijn uitgeverij Paquet liet weten dat hij zich voor het afsluitende deel 3 wou beperken tot het schrijven van het scenario en iemand anders het album wil laten tekenen. Inmiddels is er nog steeds geen werk van gemaakt waardoor het ernaar uitziet dat ook deze reeks is stopgezet, ondanks het contract voor drie delen.
(Bron: Paquet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De projecten van François Walthéry
09/03
TOP
Natasja
Natasja
Natasja
Wist je dat François Walthéry ooit op de lijst met namen stond om de reeks Robbedoes en Kwabbernoot van André Franquin over te nemen? Dat lijstje telde een twintigtal kandidaten dat uitgeverij Dupuis had opgesteld. Toen Franquin die lijst zag, liet hij Walthéry's naam schrappen. Hij had net de eerste platen van Natasja gezien en hij wist dat Walthéry naast Robbedoes nooit de tijd zou vinden om van Natasja een volwaardige reeks te maken. Walthéry is "de heilige Franquin" daar nog steeds dankbaar om, hoewel hij er lachend aan toevoegt: "Nu ja, misschien had ik meer verdiend als ik enkele albums van Robbedoes had getekend, maar mijn eigen personage creëren was beter voor het ego..." Uiteindelijk volgde Jean-Claude Fournier Franquin op.

Dat brengt ons dus bij Natasja. Deze week verscheen het nieuwe album en een tweede integrale van oudere strips. Deel 23 is een bewerking van het stokoude verhaal De Blauwe Sperwer van Sirius. Walthéry voegt in deel 24 nog een vervolg aan die bewerking toe zodat het tweeluik een drieluik wordt. Hij is nu bezig met het storyboard daarvan. De luxe van deel 23 verwachten we trouwens nog bij Khani.

Voor de rest heeft Walthéry nog scenario's zat voor nieuwe albums van Natasja na deel 24: een tweeluik van Michel Dusart (die al De Zwarte Weduwe voor hem schreef), een verhaal met de titel African Express door Étienne Borgers (die al drie albums voor hem schreef en de reeks De Vliegenierster) en een remake van een verhaal van Félix (de voorloper van Guus Slim) door Maurice Tillieux.

Er is ook nog nieuws van andere reeksen waarbij hij betrokken is. De Vliegenierster (die weldra bij Silvester opstijgt na een eerste album bij Gorilla) is gestopt na twee delen. Rubine komt terug met Bruno Di Sano met de hulp van decortekenaar Stéphane Ficher (alias Fich) en scenarist Mythic aan het roer zonder de hulp van Walthéry die zei dat ze het nu wel zonder hem kunnen. Zij pikken de reeks weer op alsof er geen jarenlange pauze tussen was, alleen zal Rubine wellicht niet langer bij Le Lombard verschijnen.

Sophia Stromboli
Sophia Stromboli

Een gloednieuw avontuur voor Walthéry is een nauwe samenwerking met André Taymans, bekend van Caroline Baldwin. Zij maken voor het nog te verschijnen Belgische (maar wel Franstalige) stripblad L'Av
enture de gloednieuwe avonturenreeks Sophia Stromboli (zie fragmenten) waarvoor Walthéry het hoofdpersonage (een hoofdinspectrice bij de politie) tekent en Taymans zowat al de rest. L'Aventure zal bij de ook al nieuwe uitgeverij Editions du Tiroir verschijnen. De crowdfunding om het blad van de grond te krijgen, heeft inmiddels voldoende centen vergaard om alvast een eerste nummer te drukken voor de crowdfunders en abonnees. Er is nog geen sprake van een album van Sophia Stromboli, laat staan een vertaling in het Nederlands.
(Bron: BD-Best.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven begeeft zich in de misdaad met 40 Olifanten
09/03
TOP
40 Olifanten 1
40 Olifanten 2
Saga Uitgaven lanceert in juni de nieuwe reeks 40 Olifanten door Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, Had Meneer Nog Iets Gewenst?) en Kid Toussaint (Het Konvooi, Magic 7, Holly Ann, Snooze). Deze reeks handelt over een vrouwelijk misdaadsyndicaat uit South London die tijdens de Eerste Wereldoorlog vrij spel had om te stelen, te zakkenrollen, te roofmoorden, af te persen, op te lichten, de hoerenmadam te spelen, kinderen te ontvoeren en te verkopen en meer van dat soort deugnieterij. Na de oorlog wil de baas van de concurrerende, mannelijke gangsterbende de 40 Rovers zijn bende weer opbouwen en zijn territorium heroveren. Er wordt vervolgens bedrogen, verraden, vermoord, intern en extern om de macht gestreden, enzovoort. En weet je wat. De achtergrond van deze bendes en veel personages zijn historisch correct. De Forty Elephants hebben echt bestaan. Toussaint maakte er wel een fictieve vertelling van met een infiltrante bij de 40 Olifanten. Het leest als een tv-reeks zoals Peaky Blinders. Het toeval wil dat er momenteel gewerkt wordt aan een Britse tv-reeks over de Forty Elephants.

Deel 1 verschijnt in juni, deel 2 na de zomerpauze van Saga Uitgaven in september. De albums verschijnen enkel in hardcover. In mei komt er ook een luxebundeling van de eerste twee delen uit in een zeer beperkte oplage. Deel 1 en 2 vormen samen een cyclus, deel 3 is sinds kort in het Frans verschenen en is een compleet verhaal.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Filmproject voor Druuna
09/03
TOP
Druuna
Op IMDB.com, de grootste filmdatabank ter wereld, staat de verfilming van Druuna als "in development" vermeld. Wordt dat dan een pornofilm? Nope, het is een ernstig sf-project van de Spanjaard Marco Checa Garcia die als regisseur naar voren geschoven wordt. Garcia is tot nu toe vooral actief in de special effects-afdelingen van tv-reeksen als Game of Thrones, 12 Monkeys, Fargo, Legion en films als Furious 7, Divergent, Captain America, Iron Man, Thor,...

De cast wordt nog samengesteld en dan is het vooral uitkijken naar wie de voluptueuze Druuna zou spelen, mocht de film er effectief komen. Er is al wel een mannelijke hoofdrolspeler aangetrokken: Australiër Artin John. Hij vertolkte rolletjes in de tv-series Supergirl, The X-Files, Legends of Tomorrow, Lucifer, Arrow, Supernatural en Death Note.

De stripreeks Druuna verschijnt dezer dagen bij Dark Dragon Books die de hele reeks opnieuw uitgaf in integrales en er de tekstloze prequel Anima als deel 0 aan toevoegde. In juli komt er nog een laatste deel in vertaling bij.
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Afgelopen voor Franse versie van Suske en Wiske Classics
09/03
TOP
Luke Perry
Na twintig delen houdt Standaard Uitgeverij de Franse edities van Suske en Wiske Classics voor bekeken. Dit heeft géén gevolgen voor de Nederlandstalige versies. Op 3 april liggen de volgende vier delen in de winkel en in oktober volgen vier nieuwe albums, meer bepaald De Bronzen Sleutel (de complete versie) en de oorspronkelijke versies van De Mottenvanger, Jeromba de Griek en Bibbergoud.

Dat er jaarlijks niet meer albums verschijnen, komt door het arbeidsintensieve proces voor het opnieuw inkleuren en letteren van alle verhalen. Gaandeweg werd er ook bijgestuurd na opmerkingen van lezers. De handtekening op de eerste vier covers bleek van Paul Geerts te zijn en niet van Willy Vandersteen en die werd daarom alsnog veranderd. Albums uit de blauwe reeks verschenen eerst met de weggelaten pagina's, maar de meer recente heruitgaven zijn de complete versies. Dat is ook het geval met De Tartaarse Helm die in april verschijnt. Eerst werden door Studio Vandersteen hertekende versies opgenomen. Tegenwoordig gaat het om de oorspronkelijke versies van Willy Vandersteen, inclusief scènes die enkel in de krant stonden en in latere edities werden aangepast of gewist (bijvoorbeeld het einde van Lambiorix).
Per vier nieuwe delen verschijnt er ook telkens een bundeling met acht achtergrondpagina's met oude en nieuwe weetjes. Deze integrales zijn enkel in stripspeciaalzaken en een winkelketen te koop.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luke Perry (52) overleden
09/03
TOP
Luke Perry
Acteur Luke Perry overleed op 4 maart aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 52 jaar. Een hele generatie bakvisjes smolt voor hem in de nineties door zijn rol in de tv-reeks Beverly Hills 90210.

Wat heeft dat met strips te maken? Wel, tussen 2002 en 2004 vertolkte hij 35 afleveringen lang Jeremiah in de tv-reeks naar de Belgische stripserie van Hermann. Malcolm-Jamal Warner (Theo Huxtable in The Cosby Show) vertolkte in die reeks Jeremiahs sidekick Kurdy en Sean Astin (Samwise Gamgee in de filmreeks Lord of the Rings) een zekere Mister Smith.

Perry's speelde sinds 2017 ook in de reeks Riverdale naar de Amerikaanse stripreeks Archie Comics die zich afspeelt in het stadje Riverdale. Hij speelde daarin Archies vader.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 2 bij Daedalus
02/03
TOP
14-18 10
Hieronder stellen we kwartaal 2 van Daedalus aan je voor. Het complete overzicht vind je ook in deze pdf terug of in onze rubriek Te Verschijnen. Daar staan ook alle softcoveredities van eerder aangekondigde titels opgesomd.

We starten onze vooruitblik met het laatste deel van de reeks 14-18, de meeslepend vertelde reeks over acht vrienden uit hetzelfde dorp die onder de wapens worden geroepen voor de Eerste Wereldoorlog. De oorlog is voorbij, maar het drama nog niet. "De wapenstilstand laat uiteindelijk Maurice, Pierre en Jules naar huis terugkeren. Ze zijn de laatste van onze helden die het strijdtoneel verlaten. Arsene en Louis zijn al teruggekeerd, gewond, de eerste met een been minder, de tweede met een zware gezichtswonde. Denis en Armand stierven in de strijd en Jacques werd gefusileerd. Maar de oorlog is, zelfs na wapenstilstand, nog niet klaar met het maken van slachtoffers."

Darnand 2Darnard, de Franse Beul speelt zich ook af in en na de Eerste Wereldoorlog. "Wie was Joseph Darnand? Een oorlogsheld of een meedogenloze beul? Met deze triptiek verkennen Fabien Bedouel en Patrice Perna, in een zeer onderhoudend en goed gedocumenteerd fictieverhaal, de duistere krochten van de menselijke ziel. Of hoe Joseph Darnand, soldaat tijdens de Groote Oorlog, tevens de meest gedecoreerde soldaat van heel Frankrijk, uitgroeide tot een van de meest overtuigde collaborateurs van het Vichy-regime in 1940, een van de meest sinistere figuren uit de Franse geschiedenis van de twintigste eeuw."


Carthago 7
Carthago Adventures 5
In juni is er een dubbelslag van Carthago. Dan verschijnt zowel deel 7 van de hoofdreeks Carthago als deel 5 van de spin-off Carthago Adventures. Beide reeksen worden gekenmerkt door tekenaarswissels. Sinds deel 6 is Ennio Bufi alweer de derde tekenaar van Carthago. Elk album van Carthago Adventures is sowieso getekend door een andere tekenaar, deel 5 is van de hand van Aleksa Gajic (Drakko). Met deze vertalingen heeft Daedalus enkel achterstand op Carthago waarvan al 8 delen verschenen zijn.

Over Carthago deel 7: "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."

Over Carthago Adventures deel 5: "Na het falen van zijn expeditie naar Loch Ness vertrok miljardair-verzamelaar Feiersinger naar Rusland op het spoor van de Almastys. We weten niet veel over deze Russische neven van de Yeti, maar Feiersinger is van plan ze te vinden. Hij wordt hiervoor geholpen door de kolossale bokser Nikolai, wiens moeder afkomstig is van een stam in de regio. Wanneer de twee avonturiers zich in de Siberische bergen begeven, ontmoeten ze soldaten met hetzelfde doel, maar met radicaler middelen."


De Derde Zoon van Rome 1
De Derde Zoon van Rome 2
Een nieuwe reeks wordt De Derde Zoon van Rome met de pitch: "Het bestaan van een derde kind, naast Romulus en Remus, werpt een ander licht op de geschiedenis van Rome." In mei verschijnen de eerste twee delen van de vijfdelige reeks op scenario van Laurent Moënard met telkens een andere tekenaar per album: Stefano Martino, Dejan Nenadov, Damir Zitko, Manuel Garcia en het duo Rafa Fonteriz en Fernando Nicolas Baldo. De Franse reeks verschijnt sinds januari 2018 en komt in april ten einde. In die reeks passeert een deel van de Romeinse geschiedenis sinds het ontstaan tot de ondergang van de republiek.
De inhoud: "We kennen de legende over het ontstaan van Rome, gesticht door de tweeling Romulus en Remus, vruchten van de vereniging van Mars en de Vestaalse maagd Rhea Silvia, gered uit de Tiber en opgevoed door een wolvin. Maar we weten niet dat een ander kind werd geboren uit de gedwongen vereniging van Rhea met haar oom Amulius. Deze derde zoon en zijn partizanen staan aan de oorsprong van een geheime orde die de geschiedenis van Rome voorgoed gaat beïnvloeden en veranderen..."
De albums verschijnen in hardcover (mei) en softcover (juni).


Elfen 18
Dwergen 8
In het Frans wordt de wereld van Arran, waartoe Elfen, Dwergen en Orks & Goblins behoren, uitgebreid met een reeks over magiërs zoals we vorige maand hebben verteld. Dat eerste album moet nog verschijnen, ook in het Nederlands, maar aan andere albums uit dezelfde wereld allerminst gebrek. Hier komen de volgende delen van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins.

Elfen deel 18: "De wereld van Arran wordt opgeschrikt door het ontwaken van het machtigste wezen in de wereld van de Elfen, een meisje van enkele weken oud... Alyana, het kleine meisje geboren uit de unie van Fall en Tenashep, kwam de wereld in met open ogen en in staat om te spreken. Ze groeide heel snel op en toonde verbazingwekkende krachten, die gelijktijdig jaloezie en angst opwekten, vermogens die zo'n jonge elf niet zou mogen bezitten. Hoewel haar vader een van de grootste jagers ter wereld was, is Alyana misschien wel de meest begeerde prooi."

Dwergen deel 8: "Sriza is een exorcist van de Tempel die heeft gezworen de demonen te bestrijden en zijn parochianen te beschermen. Wanneer een sneeuwstorm zijn vallei bedekt en afsluit van de rest van de wereld, valt een horde bezetenen de ingesneeuwde dorpen aan… Sriza moet uitzoeken wat de demonen willen om een kans te hebben ze te verslaan."


Orks & Goblins 3
Kromneus
Orks & Goblins is de jongste loot in de wereld van Arran. Deel 3: "Na dertig jaar gevangenschap en foltering is Gri'im eindelijk vrij. De krijgsheer van weleer is een oude, gebroken ork die alleen nog gedreven wordt door wraaklust. Gewond, en opgejaagd als een beest, vindt hij onderdak bij een karavaan op weg naar Aspen. Maar na de oorlog van de ghouls heeft de magie van de blauwe elf Lanawyn daar een oud en berucht roofdier uit zijn slaap gewekt."

Het one-shot Kromneus verscheen in het Frans in de collectie Signé (Getekend). Le Lombard vertaalt het dus zelf niet en nu loopt Daedalus ermee weg. Van tekenaar Emmanuel Civiello gaf het al eerder de reeksen Korrigans en Drakendynastie uit. Het scenario is van Jerome Charyn die vooral voor François Boucq enkele memorabele verhalen schreef: Little Tulip, De Vrouw van de Tovenaar, Duivelsmond. "Ik ben Bernardo, een monnik en een buitengewone dief. Ik heb de Afrikaanse wateren bevaren in een piratenboot. Ik heb rovers in hun slaap vermoord. Maar ik ben ook een man van de letteren en maak deel uit van het gevolg van een erg bedreven strijder. Het is zijn verhaal dat ik u ga vertellen. Ik bezing Willem de Hebreeër, de man met de kromme neus, prins van Narbonne, vriend van Karel de Grote en krijgsheer zonder weerga."


Het Narrenschip 6
Azimut 4
Ha, kijk eens wie we hier hebben! Er was nog een reeks te vervolledigen bij Daedalus. In juni pikt de uitgeverij Het Narrenschip weer op met deel 6. Daarna moeten er nog drie delen verschijnen in het Nederlands. Na zijn zevendelige cyclus tussen 1993 en 2007 maakte Turf in 2017 en 2018 nog een extra tweeluik.
Over deel 6: "In het Buitenland vindt Arthur Chlorente. De twee geliefden volgen een robot die de weg naar het Koninkrijk van Gekwater lijkt te kennen. In dat koninkrijk verbindt de Groot-
Coördinator, die hersenspoeling heeft ondergaan, de hallucinaties en vindt geen andere remedie dan dronken te worden van de kolokwinten. Wat betreft Clement XII, zal het najagen van een robot hem naar de kelder van het narrenschip leiden?"

Azimut speelt zich af in een al net zo prettig gestoord fantasyrijk. In april verschijnt deel 4. "De mooie Shena Nigana, ook wel gekend als Manie Ganza, bijgenaamd Crookie, heeft een verschrikkelijke misstap begaan. Zij heeft al haar (gestolen) Kronen bij de Tijdsbank belegd in ruil voor de eeuwige jeugd. Een reden voor de jaloerse koningin Etherea, haar moeder, om Crookie uit de wereld helpen, net op het moment dat zowat alle koninkrijken der aarde op voet van oorlog staan. Iedereen bereidt zich op een reuze slachting voor, tot groot jolijt van Baron Chagrijn... Klim mee aan boord voor een fantastische reis samen met een zwerm originele, buitengewone en onvoorstelbare personages die de poorten openen naar het ongebreidelde Rijk van de Fantasie waar alles draait om de grote existentiële vragen."


Brocéliande 4
Orakel 8
Deel 4 van de zevendelige reeks Brocéliande is weer een compleet verhaal door een anderauteursduo, in dit geval Paul Frichet en Stéphane Betbeder. "Saltipius beveelt de opening van de tombe van de reuzen om te bewijzen dat de reuzen legendarische wezens zijn. Een kabouter is tegen deze profanatie. Om te beslissen wat te doen, stellen we een uitdaging voor. Als de kabouter Saltipius overtuigt van het bestaan van de reuzen, dan zal worden aangetoond dat zijn geschriften nutteloos zijn en de bibliotheek van Saltipius zal worden verbrand. Als hij hem niet overtuigt, zal het graf worden geopend en zullen wetenschappelijke boeken een centrale plaats innemen in de opvoeding van het kleine volkje."

Er is nog geen slot aangekondigd voor Orakel, dus gaan we gewoon door. Deel 8: "Op het eiland Eretria droomt Belphoron ervan om een held te worden. Zijn vriend Nicomedes en hijzelf zijn grote krijgers die hun medeburgers beschermen. Als speelbal van een lot dat hem ontglipt, neemt Belphoron het op tegen de godin Hekate, die zich tot dan toe, ondanks enkele duistere geheimen, altijd welwillend opstelde. Belphoron en zijn vrouw Alcinea, Hekate en haar geliefde Empousa, Nicomedes, de god Priapos,... Allemaal spelen ze een rol in een drama waarin goede intenties plaatsmaken voor jaloezie en leugens. De nacht daalt neer over Eretria. Hij brengt geen dromen. Alleen een vreselijke nachtmerrie."


Sensei 3
De Onthoofde Arenden 26
In mei loopt de reeks Senseï ten einde, maar het verhaal van Yukio loopt verder in Jean-François Di Giorgio's andere reeks Samoerai Origines, een prequelcyclus van de reeks Samoerai. "Prinses Yukio ontdekt de waarheid over de prachtige Sumita. Hij is slechts een pion in een plangeleid door zijn vader. Ze is echter vastbesloten om met deze jongeman van lage afkomst te trouwen. Helaas voor Yukio wordt er anders voor haar besloten omdat een prinses haar bestemming niet kiest. Op dat moment verandert een meisje uit een goed gezin in een gewapende en wraakzuchtige ronin!"

Holmes zal het wat langer uitzingen dan de aanvankelijk vermeende vier delen. De auteurs werken aan een vijfde album en misschien komt er nog een zesde bij. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."

Uchronies 3: New Delhi 3New Delhi is het laatste slotalbum van de alternatieve New York-versies in alle vorige trilogieën onder de reeksnaam Uchronie[s]. Hierna verschijnt nog één epiloogalbum dat Daedalus in juli uitgeeft. Over New Delhi deel 3: "Na de manipulaties van Kundan worden de yogi's Dhaval en Abha regelmatig opgesloten en gedrogeerd om elke mogelijkheid van 'dimensionale' ontsnapping te voorkomen. Lakshmi daarentegen trad uit haar comatueuze lichaam en ontmoette de vrouw uit haar dromen, een gevangene in... New Beijing. Ze neemt afsheid van haar fysieke lichaam en slaagt er zo in om door de muren van de gevangenis te zweven..."


Wunderwaffen 9
De Onthoofde Arenden 26
Wunderwaffen is toe aan deel 9. "Onder impuls van Churchill en De Gaulle realiseren de Amerikanen zich eindelijk dat wat er op Antarctica gebeurt, het verloop van de oorlog kan veranderen. Een vreemd spel speelt zich af tussen de vreemde bezoeker van de sterren en Himmler. Hun geesten lijken nu met elkaar verbonden te zijn. Als de buitenaardse Thor niet door de tijd reist om de landing van 1944 in het voordeel van de geallieerden te doen kantelen en zo de geschiedenis te veranderen, zal de bezoeker van de sterren een gevangene van het ijs blijven en nooit worden ontdekt door de nazi's..."

De Onthoofde Arenden deel 26 stond al in bundeling 13 (lees hier onze bespreking). Het verhaal verschijnt in juni als sofrtcover. "1271. Bij zijn terugkeer van de achtste kruistocht vindt Sigwald tot zijn ontzetting Crozenc in puin. Het kasteel en het hele familiale domein werden in beslag genomen en zijn nu koninklijk bezit. De jonge ridder besluit dus bij zijn zuster Mahaut te gaan in Toulouse, waarvan het graafschap ook in handen van de koning van Frankrijk is overgegaan. De stad wacht op de komst van zijn vertegenwoordiger, seneschalk van Carcassonne Eustache de Beaumarchès. Sigwald merkt er dat Mahaut met een rijke handelaar omgaat met als doel haar verloren adel terug te vinden."


Meta-Baron 6
Prometheus 15
Sinds deel 5 verschijnt het sf-spektakel Meta-Baron bij Daedalus. Het slot van het derde tweeluik wordt in mei (hardcover) en juni (softcover) verwacht. Daarna verschijnt nog één tweeluik. "De Meta-Baron was een van de meest angstaanjagende krijgers die het universum ooit gekend heeft. Helemaal alleen bracht hij het Rijk op de knieën. Sindsdien heeft hij twijfels. Wat voor zin heeft een leven vol dood en verderf? Hij gaat op zoek naar zijn eigen menselijkheid. Maar dit maakt hem kwetsbaar voor nieuwe tegenstanders."

Prometheus deel 15: "Overlevenden organiseren zichzelf om het uitsterven van het menselijke ras te voorkomen. Verenigde Staten, 2019, in 'het Dorp': het verzet is georganiseerd om een nieuwe beschaving te baren. Groot-Brittannië, 1838: Teki Turan, een scheepswrak, speelt een hoofdrol rol in de studie van een gecrasht buitenaards schip. Zone 51, 1959: Hassan Turan en zijn team verlaten de tijdslimbo om de apocalyps die zij hebben gezien te vermijden. Syracuse, -416: de staat van beleg brengt chaos naar de stad. De mensheid wacht een nieuwe uitdaging omdat de buitenaardse invasie groter is dan iemand had kunnen vrezen."


Lodewijk XIV 2
Napoleon 3
In de collectie Ze Schreven Geschiedenis verschijnt het slot van de biografische portretten van Lodewijk XIV en Napoleon.

Over Lodewijk XIV deel 2: "Lodewijk XIV, de Zonnekoning, belichaamt als niemand anders het koninklijke absolutisme en roept dankzij het kasteel van Versailles, het symbool van de Grote Eeuw, herinneringen op aan een schitterend en oppermachtig Frankrijk. In de loop van een 72 jaar durend koningschap, gekenmerkt door een jeugd tijdens de spanningen van de Fronde, rustte Lodewijk De Grote niet vooraleer hij zijn autoriteit in het koninkrijk had opgelegd aan edellieden, protestanten en boeren, maar ook aan de grenzen, waar hij een oorlogsbeleid voerde. In 1682 nemen Lodewijk XIV en zijn hof hun intrek in het splinternieuwe kasteel van Versailles, vanwaar hij van dan af aan zijn koninkrijk bestuurt. Ondanks de uitstraling van de residentie wordt het tweede deel van zijn koningschap gekenmerkt door dure oorlogen, hongersnoden en volksopstanden."

Over Napoleon deel 3: "Hoe kon een kleine, militaire Corsicaan Napoleon de 1ste, heerser der Fransen van 1804 tot 1815, worden? Dit ambitieuze kind van het Ancien regime, eerst generaal, dan consul en keizer, werd opgevoed in de Republiek en was een snelle hervormer, de stichter van de moderne staat én een militair genie die een tijdlang de Europese monarchieën beheerste. De tegenslagen in Spanje, Rusland en Duitsland tussen 1810 en 1814 leidden tot de val van de alleenheerser, die uiteindelijk werd verslagen door een coalitie van de monarchieën. Waterloo, waar hij de ultieme nederlaag leed, markeerde het einde van het Napoleontische avontuur en het ontstaan van de legende."


Bloodborne 2
Lost Fleet: Corsair 2
Daedalus start binnenkort met het uitgeven van comics. Bloodborne (gebaseerd op de game) en The Lost Fleet: Corsair (een spin-off van Jack Campbells sf-romanreeks Lost Fleet) zijn de eerste titels die in kwartaal 2 voltooid worden met de delen 2.

Over Bloodborne: "Een naamloze Jager ontwaakt in een stad die geteisterd wordt door een vreselijke plaag. Schrikwekkende beesten sluipen door de schaduwen en het bloed van de verdoemden kleeft aan de straatstenen. De Jager gaat op zoek naar Bleekbloed... de enige uitweg uit de eindeloze Nacht van de Jacht!"

Over The Lost Fleet: "De eeuwenlange oorlog tussen twee ruimte-imperiums, de Alliantie en de Syndics, is geëindigd, maar Captain Michael Geary, neef van de legendarische Alliantiecommandant John 'Black Jack' Geary is nog steeds een gevangene. Samen met de voormalige vijand Destina Aragon probeert hij wanhopig te ontsnappen uit de klauwen van een tirannieke regering. Kan hij haar helpen haar rebellie te laten slagen en zo de legende nakomen om zijn familienaam te kleuren of zal hij sterven terwijl hij probeert?"

30 Jaar, 2 Katten 2Als uitsmijter is er de koische gagstrip 30 Jaar, 2 Katten. In deel 1 kwamen de seizoenen winter en lente aan bod, in het laatste deel doorspartelen Lucie en haar katten de zomer en de herfst. "Leven met twee katten is niet moeilijk: doe gewoon wat zij willen! Lucie is een doodgewone Parisienne. Zoals duizenden vrouwen van haar leeftijd, heeft ze een klein appartement, veel vrienden, een baan in een kantoor,... Kortom, een gewoon meisje, als ze geen serieus probleem had: Lucie is een kattenmeisje! Ze heeft er twee en ze doet er alles aan om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Van hun kant gebruiken Neko en Yoshi al hun kattenkennis om het bestaan van hun mens overhop te zetten."

(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 2 bij Dark Dragon Books
02/03
TOP
Sprietje
Kwartaal 2 bij Dark Dragon Books is weer een hele boterham in diverse genres en daarbuiten. Het complete overzicht, inclusief niet eerder aangekondigde softcovers van eerder verschenen albums in hardcover, collector's packs en voordeelpakketten kan je raadplegen in de pdf van de overzichtsbrochure of in onze rubriek Te Verschijnen. Onderaan dit overzicht vind je nog een extra aankondiging van een verzamelbox van de complete reeks Druuna waarvoor je kan intekenen.

Een mooie nieuwe strip van Federico Bertolucci en Frédéric Brrémaud, de auteurs van de tekstloze dierenstrips Love, wordt het 160 pagina's tellende Sprietje dat in juni verschijnt. Op het voorbije festiva van Angoulême won het de prijs voor het beste jeugdalbum. In het Frans verscheen het in twee dubbeldikke albums.
De voorstelling van dit complete verhaal: "Een jonge vrouw wordt wakker in een dorp van het kleine volkje. Ze herinnert zich niets, haar naam, noch hoe ze daar is gekomen. Terwijl ze haar geheugen probeert terug te vinden en de bewoners van die wereld leert kennen, ontdekt ze langzamerhand dat ze over krachten beschikt die ze niet onder controle heeft. Is ze een fee? Een gewoon meisje? Een heks? De antwoorden op al die vragen bevinden zich wellicht in dat mysterieuze bos om het dorp heen. Zal ze de moed vinden om te gaan waar niemand het recht heeft heen te gaan?"


Avengers Korvac Saga integraal 1
Avengers Korvac Saga integraal 2
Uit het overweldigende aanbod van Marvel plukt Dark Dragon Books The Avengers: Korvac Saga om het na vele jaren uit te geven in een opgesmukt, integraal jasje. In twee bundels van elk 120 pagina's staat de complete minireeks die ooit werd vertaald door Junior Press. In de integrales zijn nooit eerder verschenen comicdeeltjes opgenomen, extra verhaalpagina's, een epiloog, alle oorspronkelijke covers en nog meer extra's. Alle verhalen zijn opnieuw vertaald en geletterd. "Een gestoorde halfgod ziet het als zijn taak het heelal te verbeteren en te perfectioneren. Dat is te veel macht voor één man en alleen de Avengers en de Guardians of the Galaxy kunnen hem nog tegenhouden! Daarnaast moeten de Avengers het ook nog opnemen tegen buitenaardse wezens, Atlantiërs en robots! Met gastrollen voor Captain Marvel, Ms. Marvel, Doctor Strange en meer!"


Violette Morris 1
Sara Lone 4
In de Robbedoes-strip Piccolo in Veldgroen, door Olivier Schwartz en Yann, kwam de vrouwelijke bokser Violette Morris voor als een historisch knipoogje naar de Franse, biseksuele spionne voor de Gestapo die ooit haar borsten liet amputeren om beter met de wagen te kunnen rijden. In mei start Dark Dragon Books met de vertaling van een vierdelige stripreeks over Violette dat een verzonnen speurtocht is naar de 'waarheid' over deze persoon. Deel 1 werd in Frankrijk zeer goed onthaald. Deze reeks is het werk van Javi Rey op scenario van Kris (Moeder Oorlog) en Bertrand Galic.
Over de echte Violette schreven we ooit dit: Violette werd geboren in 1893 en had de bijnaam 'La Morris'. Net zoals in de strip Piccolo in Veldgroen spioneerde ze voor de Gestapo. Ze deed dat al sinds 1937 nadat ze als een eregaste op de Olympische Spelen in Berlijn door de Duisters werd benaderd. Naast boksen beoefende ze meerdere sporten: atletiek, discuswerpen, voetballen, zwemmen, waterpolo, wiel- en wagenrennen, tennis,... Ze rookte twee tot drie pakjes Amerikaanse sigaretten per dag en liep het liefst gekleed in een herenkostuum. Als motto had ze "Wat een man doet, kan ook Violette doen!" Tussen 1923 en 1929 koketteerde ze publiekelijk met haar biseksualiteit door haar relatie met Raoul Paoli. Vanaf 1928 richtte ze in Parijs een winkel op die auto-onderdelen vervaardigde. In 1928 hield haar relatie met Raoul op nadat ze haar borsten liet amputeren om beter het stuur van een auto te kunnen bedienen. In 1944 werd ze als spionne en collaboratrice terdoodveroordeeld. Ze werd te grazen genomen op 26 april 1944 terwijl ze op het platteland achter het stuur van haar traction avant Citroën 15 CV zat. Ze werd samen met nog vijf inzittenden (waaronder twee kinderen) doorzeefd met kogels.

Van de knappe thriller Sara Lone verschijnt in juni het laatste deel. "22 november 1963, Dallas, Texas. De afgelopen drie jaar is Sara Lone opgeleid tot een vaardig sluipschutter. Welke rol speelt zij in de samenzwering die leidt naar de moord op president John Kennedy? Dealey Plaza, een dag later. Sara houdt haar adem in en mikt. Ze weet niet precies wie nu precies wie manipuleert in dit duistere machtsspel. Ze werkt voor de Amerikaanse geheime dienst en verdiende met recht haar bijnaam 'Sniper Lady'. Vandaag is het 23 november 1963. Alle voorbereidingen zijn getroffen voor het bezoek van de Amerikaanse president. Ook Sara heeft een taak uit te voeren. Dan gaat ineens niet alles meer volgens plan. Sara Lone weet te veel. Ze moet verdwijnen!"

Van het one-shot Het Pad van het Leven kregen we geen cover. Hier is de voorstelling: "Het Pad van het Leven is een sprookje dat poëzie, geschiedenis en fantasy mengt en het drama van de oorlog reconstrueert door de ogen van een kind. Waar eindigt de werkelijkheid en begint de fantasie? Sovjet-Unie, 1941. Het leven van Olenka verandert radicaal als nazitroepen de Sovjet-Unie binnenvallen en de stad Leningrad belegeren. Het kleine meisje van acht verliest haar ouders en haar broer en houdt zich schuil in hun geruïneerde appartement met alleen haar hond. Olenka probeert zo goed en zo kwaad als het kan om niet te sterven van honger of bevriezing. De enige manier om haar lot even te vergeten is door de snaren van haar viool te laten trillen. Op een dag ontmoet ze in een droom een mysterieuze tweekoppige adelaar die haar uitlegt dat de hele stad lijdt onder een vervloeking. Alleen de muziek van Olenka is in staat om de ijzige betovering die de godin van het Leven, met alle inwoners van Leningrad, gevangen houdt te doorbreken. Maar welke prijs moet Olenka daarvoor betalen?"

De financiële thriller Hedge Fund komt in juni ten einde met het vijfde deel. "De slimme belegger Frank ziet volop kansen in Eritrea, in de agro-foodsector. Het borrelt en bruist in deze staat die wordt geregeerd met ijzeren vuist. Als diplomaten en zakenlieden het land dreigen te verlaten gaan de grenzen dicht. Met alleen zijn principes van ethisch beleggen komt Frank er niet. Hij zal al zijn kennis van de financiële wereld moeten gebruiken als kompas om een uitweg te vinden."


Kiliwatch
Game of Crowns 2
Terwijl Éric Hérenguel (Zilveren Maan boven Providence, Ulysses 1781, Legende van Troy: Saffraannacht) verder werkt aan zijn avontuurlijke pulpstrip The Kong Crew publiceert Dark Dragon Books in mei zijn kortverhalenbundel Kiliwatch over de avontuurlijke heldin Kiliwatch — een soort onwaarschijnlijke dochter van John Wayne en Tank Girl — en haar robot Banjo.
Ze komen in een niet zo verre toekomst telkens terecht in gecompliceerde situaties die ze met eenvoudige oplossingen het hoofd bieden. Eenvoudig in de zin van: met een aantal fikse blaffers en hatelijke opmerkingen. Hérenguel is samen met Tom Gobart de scenarist en supervisor van het 80 pagina's tellende album. Hij tekent zelf ook een aantal kortverhalen. Voor andere kortverhalen schakelde hij de medewerking in van Sébastien Vastra, Laurent Libessart, Mig, Gene Ha, Ludovic Souillard, Thimothée Montaigne en Julen Ribas.

Kolen & Vuur is het tweede gagalbum van de komische reeks Game of Crowns. In dezelfde maand van verschijnen, april, start het laatste seizoen van de tv-reeks Game of Thrones waar Game of Crowns een geslaagde, geestige parodie op is.


Helden van de Luchtmacht 1
Helden van de Luchtmacht 2
Dan gaan we nu de lucht en de zeespiegel onder met nieuwe reeksen en vervolgen van enkele oorlogsreeksen.
Helden van de Luchtmacht is een nieuwe, zesdelige luchtvaartreeks over piloot Gabriel Messine die in Europa en Noord-Afrika vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Van de
Spaanse Burgeroorlog tot de Slag om Engeland via het Franse verzet heeft Gabriel al zijn ervaring nodig om levensgevaarlijke missies te volbrengen aan boord van legendarische vliegtuigen zoals de Hurricane. Ontgoocheld na de ellende van de Spaanse Burgeroorlog en de verliezen van Frankrijk tussen eind december 1938 en de zomer van 1941, sluit de jonge Messine zich aan bij de RAF om te vechten tijdens de Slag om Engeland. Maar zijn lot is tevens verbonden aan dat van de mooie Catalaanse Eléna en de voluptueuze, roodharige Margaret."


Unit 66 1
Unit 66 2
Unit 66 speelt zich in de nabije toekomst af, meer bepaald het jaar 2025 in Abu Dhabi. Op een strategische militaire basis werken maar liefst 6.300 personen. Waanvoorstellingen op een vliegdekschip zorgen ervoor dat de spanningen snel oplopen. De vloiegdekschepen Charles de Gaulle en zijn Task Force zijn gelegerd in de Perzische Golf bij Abu Dhabi. Met hun lucht- en zeemacht doen zij er alles aan om de twee EPR-kerncentrales (European Pressurized Water Reactor) te beschermen, kerncentrales die liefkozend Romeo en Julia worden genoemd. Maar de commandant van het vliegdekschip heeft ook een ander probleem aan boord: meerdere leden van zijn bemanning krijgen opeens last van waanvoorstellingen waar geen enkel kruid tegen gewassen lijkt. Baron, Alf en Seiko krijgen de opdracht om een lading uranium te beschermen die getransporteerd wordt door 'de atoomkoeriers', vrachtschepen die de ontplofbare radioactieve stof moeten vervoeren naar kerncentrales in aanbouw. Maar de verschijning van een vreemd vliegend object en de duivelse plannen van de huurling Hades compliceren de taak van onzedrie helden. Zij zijn alle drie kandidaat om toe te treden tot de prestigieuze Unit 66, geleid door de geheimzinnige en rijke Mr. X..." 


U-47 7
U-47 8
De duikbootthriller U-47 kan een mooie verkoop voorleggen. Twijfelaars kunnen nog inpikken nu de reeks vanaf mei ook als softcover zal verschijnen. Dat was op voorhand niet aangekondigd. De nieuwe delen 7 en 8, eerst als hardcover, verschijnen in  juni. "Wonderbaarlijk genoeg weet de U-47 ondanks zware averij de thuishaven te halen. Alvorens de boot te slopen besluit het Duitse opperbevel hem nog een laatste keer in te zetten voor een actie tegen de Engelse scheepswerven van Portsmouth. Commandant Prien en zijn mannen storten zich in een nieuw avontuur. Door het kat-en-muisspel van dubbelagenten en contraspionage lijkt hun paard van Troje echter zelf in de val te lopen."


Livingstone
Nicolas le Floch
Glénat doekte in vertaling de historische collectie Explora, over ontdekkingsreizigers, op. Daardoor is een tweeluik over Marco Polo, getekend door huidig De Rode Ridder-tekenaar Fabio Bono, onvertaald gebleven. Ook het complete verhaal over dokter Livingstone, nota bene getekend door Nederlander Paul Teng, leek lange tijd een exclusief Franse aangelegenheid te zijn. Dat is dan buiten Dark Dragon Books gerekend die het album in mei in het Nederlands publiceert. Het scenario is van de hand van Rodolphe, gekend van onder meer Centaurus, Kenya, Namibia, Amazonia, Trent, Memphis,...
"Tanzania, 10 november 1871. Henry Norton Stanley, een verslaggever van de New York Herald, landt aan de oevers van het Tanganyikameer. Hij is met de opdracht voor een sensationeel artikel op reis gestuurd: zoek de beroemde Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone, die al meer dan vier jaar wordt vermist. De jonge en ambitieuze Stanley ontdekt dat zijn onderwerp niet de verwachte sensatie biedt. Livingstone is een vermoeide oude man, door zijn avonturen versleten. Hij lijkt niet geïnteresseerd in een mystieke zoektocht naar de oorsprong van de Nijl. Maar wanneer de tocht wordt besproken, raakt Livingstone zich bewust van het belang van zijn personage. Er wordt een mythe geschreven..."

Nicolas le Floch is een historisch drama van de hand van Tsai Chaiko, van wie onlangs Shayne deel 1 verscheen, en Olivier Dobbs die de beroemdste verhalen van H.G. Wells bewerkte voor de stripcollectie die bij Glénat verschijnt. "Meneer de Sartine, rechercheur bij de politie, vertrouwt Nicolas Le Floch het onderzoek naar een verdwenen commissaris toe. Deze laatste deed een onderzoek naar de praktijken van een van zijn collega's, verdacht van het beschermen van illegale apotheken. De jongeman stort zich recht in het verdorven hart van de hoofdstad en hij ontdekt een nog veel gevaarlijker zaak dan hij had verwacht, zijn meerdere heeft hem niet alles van tevoren verteld."


Magic Wind 1
Magic Wind 2
In het westerngenre lanceert Dark Dragon Books de reeksen Magic Wind en Rio. Voor Magic Wind, een western met een vleugje magie en complete verhalen, zijn diverse auteurs actief die al verhalen hebben geschreven of getekend voor Tex Willer. "Ned Ellis ontwaakt zonder geheugen. Hij heeft op het nippertje een vreselijk treinongeluk overleefd, een metaalscherf zit diep in zijn hersenen. Wie is hij? Waar kwam hij vandaan? Aan wiens kant moet hij staan? De Sioux die hem vonden en voor zijn herstel zorgen, noemen hem Magic Wind, de witte sjamaan."


Rio integraal 1
Rio integraal 2
In twee dikke integrales van elk 144 pagina's wordt de complete westernsaga Rio van Doug Wildey gebundeld, inclusief een laatste, onafgewerkt en niet eerder gepubliceerd verhaal. "Doug Wildey was zowel een veelgeprezen stripmaker als een bekende animatietekenaar. Wildey werkte in de stijl van Milton Caniff en Alex Toth. Hij was
vooral bekend en geliefd bij andere kunstenaars, kon verhalen vertellen van het hoogste niveau en werkte in verschillende genres, waarbij zijn westerns en oorlogsverhalen het meest gedenkwaardig zijn. Als animatietekenaar bedacht en ontwierp hij in 1964 de baanbrekende serie Johnny Quest, waarmee hij een hele generatie tekenaars inspireerde met zijn memorabele personages, razend spannende tempo en innovatieve ontwerpen. In1987 begon Wildey aan zijn meest persoonlijke werk, het verhaal van een cowboy en scherpschutter op leeftijd, die ook in dienst was als speciaal agent voor de president van de Verenigde Staten, Ulysses S. Grant. Wildey maakte historisch nauwkeurige verhalen vol menselijk drama."

De Schaduwen van de Sierra MadreDe Schaduwen van de Sierra Madre was oorspronkelijk een westerntrilogie. Dark Dragon Books heeft het ineens als één album uit. Het is van dezelfde tekenaar als Het Goud van Morrison. "1918. De jonge mormoon Moroni Fenn is zwaar getraumatiseerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt naar Mexico gestuurd om de veiligheid van de nederzettingen daar te verzekeren. Moroni komt een reizend circus tegen. Al snel beseft hij dat de enige attractie van de show een klein tienjarig meisje is, dat als een dier in een kooi wordt gehouden. Nina Bronca (het wilde meisje) spreekt niet (althans geen Spaans of Engels) en valt iedereen aan die haar benadert. Dat gebaar zorgt ervoor dat de spoken uit zijn verleden herleven. En hij dacht nog wel dat hij ze begraven had in het oude Europa!"


De Avonturen van Simon Hardy 3
De Avonturen van Simon Hardy 4
Van De Avonturen van Simon Hardy verschenen recent de eerste twee delen. In mei verschijnen de volgende twee delen.

Met de Groeten uit China: "1963. Een Frans vliegtuig met een atoombom aan boord verdwijnt in het noordwesten van China. Het toestel lijkt gekaapt te zijn door de organisatie van de tsaar die het gebied regeert met ijzeren vuist en van plan is de regering in Peking omver te werpen. Frankrijk moet het wapen koste wat het kost terugkrijgen. Ze zouden beroep kunnen doen op de Chinezen, maar die azen zelf op de bom. Daarom leidt Edgar La Rochelle, een Franse luchtmachtofficier, een clandestiene operatie en de Belgische reporter Simon Hardy dient als lokaas."

Achtervolging van de Aston Martin: "Simon Hardy reist naar Zwitserland om verslag uit te brengen van een Aston Martinrally. Een rustige missie in een vreedzaam gebied, toch? Nee, want ook hier lonkt het avontuur! Talloze spionnen loeren namelijk op de DB5 van een geheimzinnige markies."

Van dezelfde tekenaar Frank  Leclercq, op scenario van Frédéric Brrémaud, verschijnt ook Dossiers van de Tweede Wereldoorlog: 1938. "Een inlichtingenofficier zoekt contact met oud-politieman Granville, die aan de kant is gezet vanwege zijn communistische overtuiging. Edgar Granville is wielrenner, hoewel geen echte kampioen. Enigszins terughoudend laat hij zich door de inlichtingenofficier bij een missie betrekken. Granville is goed thuis in de wielerwereld, en die kennis komt bij deze opdracht goed van pas. De Berlijnse agent Henri Sebastien heeft documenten in handen gekregen die compromitterend zijn voor het Derde Rijk. De Duitse geheime dienst wil een diplomatiek incident tussen Frankrijk en Italië scheppen om Mussolini voor hun zaak te winnen. Alle ogen zijn op de Tour de France gericht. En op Gino Bartali, de kampioen klimmen."


De Sage van Atlas & Axis 3
De Sage van Atlas & Axis 4
Al eens aangekondigd, vervolgens uitgesteld, zijn de vervolg- en slotdelen van De Sage van Atas & Axis, een dierenstripreeks waarin heel wat vloeit. "Ze willen wraak voor de verwoesting van hun dorp door de verschrikkelijke Noorhonden. Ze zoeken de missende schakel in de evolutie van honden. En nu raken onze twee helden ineens in een oorlog verwikkeld, terwijl ze op zoek zijn naar het Magische Bot van Khimera, de sleutel van de legende rond de Bak des Overvloeds. Redden ze het vege hondenlijf en vinden ze antwoorden op alle raadsels? Samen met een grote roedel tot de tanden gewapende honden is het tweetal over zee op weg naar het kasteel van de Makas. Het was niet hun eigen keuze, maar ze moeten het er maar mee doen. Overleven is het enige dat telt. Zo krijgen ze te maken met Volk, een wolf met nogal duistere bedoelingen."


Lodewijk XIV 2
Lodewijk XIV 2
Naar het voorbeeld van Geronimo Stilton is Billy Stuart, een jeugdstrip over een dapper wasbeertje, uitgewerkt. "Wat begon als een simpele boottocht voor Billy Stuart en zijn vrienden de Dapperlingen, verandert razendsnel in een ware odyssee. Een woeste storm verandert hun koers en zet een serie gebeurtenissen in gang die levensgevaarlijk zouden kunnen zijn. Op de zee van duizend gevaren moeten Billy Stuart en zijn makkers weer al hun dapperheid tonen om de problemen op te lossen. Als het schip uiteindelijk een eiland bereikt, is iedereen blij. Maar het strand en het weelderige bos herbergen genoeg verrassingen... Zal Billy Stuart het spoor van zijn grootvader, avonturier Virgilius Stuart, kunnen blijven volgen? Of zal hij voor altijd verdwalen in een vreemde wereld in een andere tijd?"  


Wolverine: Old Man Logan 3
Wolverine: Old Man Logan 4
Civil War 3Van zowel de minireeks Wolverine: Old Man Logan als Civil War verschijnen de laatste delen. Ze zijn beide het werk van Steve McNiven en Mark Millar.

Wolverine: "Niemand weet hoe de helden ten onder zijn gegaan. We weten alleen dat ze zijn verdwenen. Ook Wolverine is niet meer. In zijn plaats staat een oude man genaamd Logan... die nu na een lange reis met zijn oude vriend Hawkeye zijn eindbestemming bereikt. Daar wacht echter niet de beloning waarop hij hoopte. Is alles voor niets geweest? Of gebruikt Logan nog één keer zijn klauwen?"

Civil War: "Na de dood van honderden onschuldige burgers die gevangen zaten in een gevecht tussen de New Warriors en Nitro, stelt de regering de Super Human Registration Act in werking die de allereerste superheldenburgeroorlog ontketent! Iedere held die zich achter Iron Mans pro-registratie of juist achter de oppositie van Captain America schaart, zorgt voor een grotere kloof. Zo worden vrienden gezworen vijanden!" 


Star Wars: Episode VIII
Star Wars: Episode VIII
Star Wars: Solo Star Wars: Episode VIII: The Last Jedi en de film over de jongere Han Solo worden elk uitgegeven als twee verschillende stripbewerkingen: eentje voor de jeugd en een ander voor oudere lezers met realistischer tekeningen.


Star Wars
Star Wars
De doorlopende hoofdreeks Star Wars zit al aan cyclus 11, De Ontsnapping. "De rebellen wankelen en zijn op de vlucht. Verspreid. Bang. Zonder hoop. Darth Vader verstevigt zijn grip en samen met zijn gevaarlijkste dienaren jaagt hij de verspreide groep meedogenloos achterna. Deze keer zullen ze hem niet ontsnappen. Maar voor Luke, Leia, Han en de rest van de Alliantie gaat de strijd tegen het kwaadaardige Galactische Keizerrijk door. De helden zullen zich tot zowel oude als nieuwe bondgenoten moeten wenden, willen ze de kansen ooit keren en de op de rand van de ondergang verkerende Opstand redden. Na het verraad van koningin Trios van Shu-Torun hebben gelukkig een heleboel rebellen de massale aanval van Darth Vader overleefd, hoewel hun pas opgerichte Unit zo goed als vernietigd is. Mon Mothma heeft de vrijheidsstrijders opdracht gegeven zich te verspreiden en te wachten op het juiste moment om te hergroeperen en de strijd tegen de vijand weer op te pakken. Maar Luke, Han en Leia zijn nu gezochte misdadigers, en niemand in het sterrenstelsel kan lang verborgen
blijven voor het Keizerrijk..." 


Star Wars: Darth Vader
Star Wars: Darth Vader
Ook van de Star Wars-reeks Darth Vader komt een nieuwe cyclus, Fort Vader, uit. "De Republiek is omvergeworpen. Met een ijzeren vuist heerst keizer Palpatine over het sterrenstelsel, met zijn leerling, de geduchte Darth Vader, aan zijn zijde. Om het voortbestaan van de Nieuwe Orde te verzekeren, hebben Darth Vader en zijn Inquisitors de grootste bedreiging voor Palpatine, de overgebleven Jedi-ridders, zo goed als uitgeroeid... Nu alle bekende Jedi-overlevenden zijn geëlimineerd of spoorloos verdwenen, is Darth Vader gedwongen nieuwe doelen te zoeken... Als beloning voor zijn diensten heeft keizer Palpatine het koninklijke ruimteschip van Padmé Amidala, de overleden echtgenote van de man die Darth Vader ooit was, laten opkalefateren. En Darth Vader krijgt Palpatines zegen om te gaan waar hij wil op zoek naar de machten van de duistere kant. Maar Darth Vader heeft maar één doel in gedachten; de wereld van Mustafar."


Druuna
Tot slot vragen we nog je aandacht voor dit aanbod van Druuna. In afwachting van het allerlaatste, dubbeldikke verhaal van Druuna dat in juli wordt verwacht, kan je al een gevulde of lege verzamelbox bestellen via je stripwinkel om daarin de complete reeks op te bergen. Dark Dragon Books gaf alle oude verhalen opnieuw uit in vier integrales met een heleboel extra pagina's vol erotisch vertier. De uitgeverij voegde daar het tekstloze prequelverhaal Anima als deel 0 aan toe en nu is het dus nog wachten op dat laatste album. Als je alle albums al hebt, kan je desgewenst een lege verzamelbox kopen met artprint tegen 24,95 euro. Een volle verzamelbox is ook een optie. Die kost je dan 199,95 euro. Daarvoor worden speciaal een paar uitverkochte delen herdrukt. Elk van deze uitgaven kan gerserveerd worden tot 31 maart. Op basis van het aantal vooruitbestellingen worden de verzamelboxen geproduceerd.

(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 2 bij ComicWatch
02/03
TOP
De Avonturen van Valarie Moore 1
De Avonturen van Valarie Moore 1
Dit is het overzicht van de maanden april en mei bij ComicWatch, de uitgeverij van Sytse S. Algera die de meeste strips die hij uitgeeft ook schrijft. Een album dat niet van zijn hand is, is het eind mei te verschijnen Valarie Moore. Indonesiër Budi Sulistyo is hier de tekenaar van met de klare lijn van Edgar P. Jacobs als voorbeeld. Voor het scenario werkt hij samen met Nederlander SparQ die ervaring heeft als verhalenbedenker voor Donald Duck en de western 1850. Het eerste album, Moordgeheimen, verschijnt in twee uitvoeringen: softcover en een hardcover met ex libris waarvoor Eric Heuvel de coverillustratie tekende.
Het verhaal: "Als Tonarius Mars voor een veilinghuis de inboedel van een gestorven weduwe taxeert, wordt er een poging gedaan om een geheimzinnige, maar ogenschijnlijk waardeloze kubus te stelen. De rechtmatige erfgename van het kleinood is de mooie Valarie Moore. Als Valarie de waarheid achter de oorsprong van de kubus probeert te achterhalen, komt ze veel meer te weten dan haar lief is. De Orde van de Piramide doet er alles aan om haar te belemmeren de waarheid te achterhalen. Een spannende achtervolging door Egypte is het gevolg."


24/7 3
De Witte Indiaan 2
Van 24/7 - Politiewerk in Beeld staat een derde album gepland met verhalen die zijn gebaseerd op waargebeurde situaties zoals ze zijn waargenomen door een politieagent. Patrick Van Oppen tekende de eerste delen. In deel 3 wordt hij afgelost door Rully Akbar die voor Algera ook al de fantasyreeks De Verloren Verhalen van Lemuria overneemt en meewerkt aan de spin-off Citadel.

Behalve realistische politieverhalen, keiharde actie en fantasy schrijft Algera ook een western. In mei verschijnt het tweede deel van de trilogie De Witte Indiaan: "Gevonden en groot gebracht door indianen maakt Ptcila kennis met de blanke cowboys in hun land. Als haar vader wordt gedood door een groep bankrovers gaat ze samen met de jonge cowboy Jake op zoek naar deze gewetenloze moordenaars."


De Avonturen van Valarie Moore 1
De Avonturen van Valarie Moore 1
De Avonturen van Valarie Moore 1
De Avonturen van Valarie Moore 1
Van de reeks Vluchtelingen verschijnen ineens twee delen, beide met verschillende coverillustraties voor de soft- en hardcover. De Poolse tekenaar Przemyslaw Klosin heeft inmiddels ook de Vikingreeks Jylland op zijn actief.
"De politieagent Ben Boomgaard komt zichzelf op een confronterende wijze tegen als zijn vrouw hem verlaat. De tol die hij moet betalen voor de lange dagen als undercoveragent is erg hoog. Als hij dan ook nog eens beschuldigd wordt van corruptie is voor hem de maat vol. Teleurgesteld in de politieorganisatie vindt hij al snel werk in de wereld van het snelle geld en Ben merkt dat de scheidslijn tussen goed en kwaad niet eenvoudig meer is te trekken. Waar hij eerst de criminelen achter de tralies zette, kiest hij nu voor een andere wijze van straffen."

(Bron: ComicWatch / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Microbe lanceert Castan
02/03
TOP
Castan 1
Castan 2
Castan 2
Eind maart lanceert Microbe de vierdelige reeks Castan door de gebroeders Morellon met de vertaling van de eerste drie delen. Aan deel 4 wordt momenteel gewerkt. De eerste drie delen zullen in hardcover beschikbaar zijn in een gelimiteerde verzamelbox waarin deel 4 ook nog zal passen (zonder te knellen!) tegen 75 euro voor de drie delen + de box. Eind april verschijnen de hardcoveralbums ook nog los tegen 19,95 euro per hardcover. Wie liever softcovers heeft, kan eind juni profiteren van een tijdelijk softcoverpakket tegen 21,95 euro voor de drie delen. Eind augustus zijn de drie SC's beschikbaar tegen 8,95 euro per deel.

En dan nu het verhaal: "Zeventiende eeuw, Indische Oceaan, Golf van Bengalen. Twee jonge Franse matrozen worden gedwongen dienst te nemen in het koninklijke leger van Macchawari. Door hun inzet, en geholpen door hun strijdmakkers, bouwen ze mee aan de faam van een groot rijk."
(Bron: Microbe / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Binnenkort bij RoaRrr Uitgeverij
02/03
TOP
Streamliner 4
Melvile 1
Komende week verwachten we Death Talk, het vierde en laatste deel van de reeks Streamliner door 'Fane, ooit de tekenaar van de gagreeks Joe Bar Team.

RoaRrr Uitgeverij bereidt voor dit kwartaal ook nog de start van Melvile voor. De trilogie is het werk van Romain Renard , de zoon van de onlangs overleden stripmaker en tekenleraar Claude Renard. In het Nederlands publiceerde hij het na één deel verdwenen American Seasons en een biografische strip over Jim Morrison in de collectie Rebels van Casterman. Renard voert in Melvile schrijver Samuel Beauclair op die zich na één gepubliceerde roman vestigt in het dorp Melvile in het huis dat het eigendom was van zijn vader, zelf ook een schrijver. Samuel leidt er aan een creatieve en amoureuze depressie, het lukt hem niet meer om te schrijven. Ver van zijn demonen uit het verleden hoopt hij rust te kunnen vinden op de plek van zijn kindertijd. Wanneer hij een broer en zus ontmoet, opent hij enkele lang gesloten deuren, maar in Melvile duiken sommige demonen en legenden makkelijker op dan elders...

Bij deze triogie hoort ook een app waarbij de albums een extra dimensie krijgen. Hier vind je een voorsmaakje.
(Bron: RoaRrr Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Roger Leloup gaat tot de laatste snik door met Yoko Tsuno
02/03
TOP
Yoko Tsuno 29
85 jaar is-ie al en hij weet van geen ophouden. Roger Leloup werkt al een tijdje aan Yoko Tsuno deel 30. Deel 29 moet nog verschijnen en daar is hij al klaar mee. Een fragment met Leloups eigen keuraanwijzingen voor de werkelijke inkleuring zie je hierboven. Deel 29 is één verhaal dat zich gelijktijdig afspeelt in twee verschillende tijdperken.

De Japanse heldin viert volgend jaar haar vijftigste verjaardag. Yoko zal evenwel samen met haar schepper verdwijnen. Leloup wil niet dat haar avonturen door iemand anders worden voortgezet na zijn dood. En ook al kan hij zelf niet meer tekenen, dan nog zal hij verder over Yoko vertellen, maar dan in de vorm van romans.

Op 3 april verschijnt trouwens de vijfde integrale met drie verhalen die zich in China afspelen: De Draak van Hong Kong, De Hemelse Jonk en De Pagode der Nevelen. Inmiddels zijn de eerste drie integrales herdrukt.
(Bron: Roger Leloup / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jérôme Lereculey en Yann duiken in de oertijd
02/03
TOP
Avant 1
Bij Silvester verscheen afgelopen week het tiende en laatste deel van de fantasyreeks Wollodrïn. Jérôme Lereculey en David Chauvel hebben nog andere gezamenlijke projecten. Intussen verscheen in het Frans, eveneens afgelopen week, het eerste deel van de nieuwe reeks Avant door dezelfde tekenaar Lereculey, nu op scenario van Yann, bij Dupuis.

Avant speelt zich af in de oertijd en is een komische jeugdreeks over een meisje dat haar stam wil bewijzen wat zij in haar mars heeft, hoewel ze een bastaardkind is naar wie niemand luistert. Met haar broer en haar hondje jaagt ze op een sabeltandtijger, wijdt ze zich in het sjamanisme in en leert nieuwe woordjes.

Tijdens de voorpublicatie van het verhaal in het stripweekblad Spirou werd er kwistig omgesprongen met trucjes om blote borsten en tepels af te dekken. Deze reeks wordt volgens onze info niet vertaald door Dupuis. Misschien pikt een andere uitgeverij het op.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Speciale Popeye
02/03
TOP
Popeye
Popeye
Popeye
Popeye
Sinds 2009 behoort het oorspronkelijke stripfiguurtje Popeye tot het cultureel patrimonium waardoor de rechten vrij zijn en elke auteur nieuwe verhalen mag maken zonder daarvoor te moeten betalen. Sindsdien zijn nog niet gek veel nieuwe strips verschenen. Sinds vorige week ligt er in het Frans toch een gloednieuw Popeye-verhaal in de winkel met een radicaal andere aanpak van tekenaar Lelis en scenarist Antoine Ozanam. Daarin gaat Popeye met de broer van Olijfje op zoek naar een fabuleuze schat.

Het 104 pagina's tellende album is uitgegeven door Michel Lafon. Er is geen vertaling van aangekondigd. Een preview van 11 pagina's kan je hier lezen.
(Bron: BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips