Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Kalender

Op deze pagina lichten we je graag in over of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.

Spring verder naar:
Expo: Mau & Merho
Verjaardagsweekend Belgisch Stripcentrum
Expo: Bollie en Billie, Zestig Jaar Alledaags
Kasteelfeesten: 60 jaar De Rode Ridder
Expo: Getekend Griffo, een tekenaar in dienst van zijn scenaristen

Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!
Opgepast: wij maken geen reclame voor stripfestivals en -beurzen.

 
Expo: Mau & Merho van 14 tot 29 september 2019
11/09
TOP
Mau & Merho
"Bob Mau startte in 1962 met zijn strip Kari Lente in Gazet van Antwerpen. De jonge Rob Merhottein volgde de strip van Bob dagelijks in de krant en droomde ervan om later ook stripmaker te worden. In het telefoonboek zocht hij naar adressen van striptekenaars. En zo stootte hij op de naam Bob Mau. Als zestienjarige fietste hij van Merksem naar Mortsel waar Bob toen woonde. Het was een eerste leerschool en het begin van een fijne vriendschap. Bob stierf in 2006. Maar het contact tussen Rob en zijn vrouw Ria met Bobs weduwe Simone werd even hartelijk voortgezet.

Ondertussen werd Rob onder de naam Merho bekend als auteur van de Kiekeboes. Er zijn verschillende punten van gelijkenis tussen beide stripmakers. Allebei maakten ze aan een moordend tempo een dagelijkse krantenstrip. Allebei publiceerden ze in Gazet van Antwerpen. Bob ging in Brasschaat wonen. En Rob woont er sinds kort ook.

Uiteraard zijn er ook verschillen. Hoe gaan ze allebei om met eenzelfde thema of locatie? Hoe beginnen ze elk op hun manier aan een verhaal? Hoe brengen ze op eigen wijze charmante vrouwen in beeld?... Genoeg stof voor een boeiende tentoonstelling rond Mau en Merho in hun eigen habitat: Brasschaat."

Klik hier voor alle praktische infoVerjaardagsweekend Belgisch Stripcentrum op 5 en 6 oktober 2019
11/09
TOP
Belgisch Stripcentrum
"Het eerste weekend van oktober is één groot feest in het Stripmuseum! Om de dertigste verjaardag van het museum te vieren, nodigen we jong en oud uit mee te komen genieten van tal van animaties: laat je schminken als stripheld, leg je herinneringen vast in de fotomaton, luister naar de stripvertellers, volg rondleidingen, geniet van signeersessies, en nog véél meer.
Iedereen is welkom, en omdat je niet alle dagen derrig wordt, is de toegang gratis voor al wie zich verkleed als stripheld!"

Voor het complete programma en alle praktische info,
surf naar www.stripmuseum.beExpo: Bollie en Billie, Zestig Jaar Alledaags tot 31 december 2019
17/07
TOP
Bollie en Billie
"Los van de vriendschap en de humor die Bollie en Billie met elkaar delen, is het een door en door poëtisch universum dat de Brusselse tekenaar Jean Roba in 1959 neerzet in het blad Robbedoes. Aan de hand van om en bij vijftienhonderd gags en een veertigtal fraaie albums, veroverde de reeks de harten van drie generaties, met als belangrijkste argumenten de bijzondere band tussen Bollie, een jongentje en zijn cocker, en hun tedere humor. Maar de reeks viel al heel snel ook in de smaak van de ouders, die de gratie apprecieerden waarmee een auteur het universele gegeven van de kindertijd, het gezin en de relaties met de omliggende leefwereld — huisdieren voorop — in gags omzette. En die huisdieren werpen kennelijk op hun beurt een oordeelkundige blik op de mensheid.

De avonturen van Bollie en Billie zijn vertaald in een vijftiental talen, werden vanaf 1969 meermaals geadapteerd tot televisietekenfilms en haalden in 2013 en 2017 zelfs het grote scherm met Frank Dubosc in de rol van de vader van Bollie (2013 en 2017). In 2003 vertrouwde Jean Roba zijn albums toe aan Laurent Verron. En in 2017 trad een nieuw auteurstandem — Jean Bastide voor de tekeningen en Christophe Cazenove voor het scenario — in de sporen van de Belgische meester.

Een hondenleven in het gezelschap van een tamme schildpad en vogels in vrije vlucht, een schalkse blik op het mens-zijn, een vorm van tederheid die je koste wat het kost wil bewaren, niet gespeend van een portie nostalgie naar wat gewoon geluk... dat zijn de smaakmakers van deze tentoonstelling. 'On est de son enfance comme on est d'un pays', schreef Antoine de Saint-Exupéry. Ook wij voelen ons thuis in het land van Bollie en Billie. Of we verlangen er minstens naar."

Voor alle praktische info, surf naar www.stripmuseum.beKasteelfeesten: 60 jaar De Rode Ridder op 21 september 2019
Expo: 60 jaar De Rode Ridder
van 27 september tot 26 oktober 2019
08/06
TOP
De Rode Ridder
"De Rode Ridder viert zijn zestigste verjaardag tijdens de Kasteelfeesten in Ekeren. Op zaterdag 21 september staat het gratis evenement in het Veltwijckpark helemaal in het teken van de stripheld. Verwacht je aan steekspelen, tovenaars en andere middeleeuwse verrassingen. Fabio Bono tekende zelf een mooie tekening voor de Kasteelfeesten.
 
Speciaal voor het jubileum van De Rode Ridder organiseert bibliotheek Driehoek in Ekeren een expo over de rijke geschiedenis en de opmerkelijke evoluties van de stripheld. De expo loopt van 27 september tot 26 oktober en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
 
De Rode Ridder zit ondertussen al aan avontuur 262 en is nog steeds populair: De Laatste Waarschuwing kwam vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de boekentop-100. In het najaar verschijnen nog twee nieuwe albums in de reguliere reeks.
 
Om het feestjaar extra in de verf te zetten, brengt Standaard Uitgeverij de allereerste avonturen van 1959 tot 1968 opnieuw uit. In 2019 verschijnen zes integrales die telkens zes verhalen bundelen en een uitgebreid dossier bevatten.
 
Op 4 oktober verschijnt ook een remake van De Rode Ridder-klassieker De Toverspiegel, getekend door Patrick Cornelis (bekend van onder andere De Huivering en Virus)."

Voor alle praktische info en het programma van de Kasteelfeesten, surf naar www.252cc.be/kasteelfeestenExpo: Getekend Griffo, een tekenaar in dienst van zijn scenaristen tot 24 november 2019
08/06
TOP
Griffo
"Met onder meer S.O.S. Geluk en Mister Black tekende Werner Goelen alias Griffo enkele van de grootste mijlpalen bijeen in de stripgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar. Na zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen neemt Griffo kort de reeks Ton en Tinneke voor het stripblad Kuifje over, voordat hij de wijde wereld intrekt. Terug in België laat hij begin jaren 1980 het reclametekenen, waarin hij uitblonk, achter zich en legt zich volledig toe op realistische strips in een originele stijl, geïnspireerd door de grote Franse auteurs Mœbius, Jacques Tardi en Enki Bilal. Van meet af aan overtuigt de effectiviteit van zijn tekentalent scenaristen als Jean Dufaux, Jean Van Hamme en Patrick Cothias. Iedereen staat nu te popelen om samen te werken met de tekenaar van Giacomo C., een reeks die hij net weer heeft opgestart tot grote vreugde van zijn fans."

Voor alle praktische info, surf naar www.stripmuseum.be


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips