Hec
Leemans

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Hec Leemans (1950, België):
Ambionix (scenario voor Wim Swerts, 2 albums, Concentra) Bakelandt (96 albums, Standaard Uitgeverij) Circus Maximus (Mercator) F.C. De Kampioenen (44 albums + 3 specials, Standaard Uitgeverij) Keizer Karel: De Laatste Bourgondiër (V.Z.W. Gent 1500-2000) Kim (scenario voor Wim Swerts en Luc Van Asten, 2 albums, Standaard Uitgeverij) Kowalsky (2 albums, Standaard Uitgeverij) Nino (scenario voor Dirk Stallaert, 3 albums, Lombard) W817 (scenario voor Wim Swerts en Luc Van Asten, 11 albums, Standaard Uitgeverij).

Website: www.zitacomics.com
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is de allergrootste, dé complete tekenaar. Hij kon alles. En te weten dat hij een aantal van zijn meesterwerken maakte nog vóór hij dertig was!
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik heb hem in het begin van de jaren tachtig leren kennen en ik heb hem later geregeld ontmoet. Maar zijn werk kende ik natuurlijk al van toen ik kind was, in de jaren vijftig. Hij was mijn eerste en mijn grootste invloed.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
QRN op Bretzelburg, omdat het zo goed is, op elk gebied. Buitengewoon getekend — zoals altijd bij Franquin — en een zeer geslaagd verhaal. Ook De Bezoeker uit de Oertijd is een van mijn favorieten. En de hele Guust Flater-serie…
(denkt na)
Vragen naar een favoriet Franquin-album is als vragen naar je favoriete muziekstuk van Mozart: ze zijn allemaal goed.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Ik heb leren tekenen dankzij Franquin. Ik leer nog elke dag van zijn werk, want ik kijk er elke dag naar.
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Onder tekenaars is zijn impact nog steeds enorm. Wie de kwaliteit van Franquin niet ziet, is eigenlijk van een andere planeet. Bij het publiek blijkt zijn invloed duidelijk uit de verkoopcijfers: Franquin is nog steeds een bestseller.