40 jaar De Kiekeboes
James Bond
Na het ietwat kneuterige, brave sprookjesverhaal De Wollebollen (deel 1) koos Merho in het daaropvolgende verhaal De Duivelse Driehoek (deel 2) voor een internationaal avontuur met een megalomane tegenspeler die de centen en de handlangers heeft om een waanzinnig plan tot uitvoer te brengen: de verzonken stad Attallattanta uit zee doen rijzen en in de oceaan een zesde continent vestigen om de machtigste man ter wereld te worden. Achter dat tot mislukken gedoemde plan zit Timotheus Triangl, de gevaarlijkste aartsvijand van de Kiekeboes. Zijn outfit is een verwijzing naar Ernst Stavro Blofeld, een van de grootste schurken in de James Bond-filmreeks, het hoofd van de misdaadorganisatie SPECTRE. Na optredens in de tweede en vierde film, From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965), waarin niet meer dan zijn handen te zien zijn die een witte kat aaien, duikt Blofeld pas goed op in de vijfde film You Only Live Twice (1967), vertolkt door Donald Pleasence. Blofeld en Triangl delen een kaal hoofd en een neutraal, zogenaamd Nehru- of Mao-kostuum (respectievelijk de eerste premier van het onafhankelijke India en de Chinese communistische leider) met elkaar. Beide figuren werden weerkerende schurken in hun reeks. Alleen dreef Merho het een stapje verder door Timotheus radicaal een andere outfit te geven. Mocht wel, vanaf Zeg het met Bloemen (deel 57) gaat Timotheus door het leven als de transseksueel Timothea.

De Duivelse Driehoek
uit De Kiekeboes 2: De Duivelse DroehoekZowat alle verhalen waarin Timotheus / Thea meespeelt, hebben de allures van een James Bond-verhaal. Maar ook de gezinsleden zijn goed vertrouwd met de Britse spion. Op Fanny na kropen ze allen min of meer in de huid van Bond, James Bond. In De Doedelzak van Mac Reel (deel 10) ervaren we via Konstantinopel op een halve pagina waar veel Bond-films voornamelijk over handelen: gevaarlijke situaties, een uitvinding om iets ingrijpends te veranderen waar macht of fortuin mee kan bekomen worden, verleiding door vrouwen en Bond als koene held.

De Doedelzak van Mac Reel uit De Kiekeboes 10: De Doedelzak van Mac Reel


In Mysterie op Spell-Deprik (deel 15) laat Timotheus (hij weer, ja) de goeden in een kooi zakken in een bassin met hongerige piranha's. In You Only Live Twice voert Blofeld (ja, hij weer) zijn handlangster Helga Bradt aan hetzelfde soort vraatzuchtige vissen nadat ze faalde in haar opdracht om Bond te doden.

Mysterie op Spell-Deprik uit De Kiekeboes 15: Mysterie op Spell-Deprik


Een beetje namedropping kan geen kwaad. In De Ka-Fhaar (deel 20) noemt Merho een verzekeringsinspecteur James Pont. Marcel Kiekeboe is de drieduizendste om een grapje te maken over die naam.

De Ka-Fhaar
uit De Kiekeboes 20: De Ka-Fhaar


Marcel krijgt het in Over Koetjes en Kalfjes (deel 28) aan de stok met twee atletische meiden die hem niet sparen nadat hij indrong op een afgesloten terrein. Het gevecht doet expliciet denken aan de Bond-film Diamands Are Forever (1971) waarin James een pak slaag krijgt van Bambi en Thumper.

De Ka-Fhaar
uit De Kiekeboes 28: Over Koetjes en Kalfjes


Ook Charlotte waant zich een enkele keer James Bond.

Het Lot van Charlotte uit De Kiekeboes 30: Het Lot van Charlotte


Morgenstond heeft goud in de mond. De krachtpatser met het gouden gebit ziet er niet zo gevaarlijk uit als Jaws, de zwijgzame brute kracht met het stalen gebit die voor het eerst in The Spy Who Loved Me (1977) is te zien. Als populaire schurk kwam hij nog eens terug in de film Moonraker (1979) waarin hij weliswaar voor een komische noot zorgde.

Villa Delfia
uit De Kiekeboes 40: Villa Delfia


Nog zo'n onvergetelijke handlanger is May Day uit A View to a Kill (1985), groots en ook een beetje grotesk vertolkt door model, zangeres, actrice Grace Jones. Met haar rijzige, Nubische gestalte valt ze ook in haar papieren gestalte op in De Medusa-Stichting (deel 49) waarin ze door het leven gaat als Tanga, de voormalige lijfwacht van oude bekende Bibi Pralin Gaga.

De Medusa-Stichting
uit De Kiekeboes 49: De Medusa-Stichting


In De Onweerstaanbare Man (deel 64) betrekt Timothea een bekende locatie uit The Man with the Golden Gun (1974). Hij kocht een van de Fi-Fi-eilandjes in Thailand naar eigen zeggen voor een prikje omdat het een afgedankte locatie was van een oude Bond-film. In werkelijkheid moeten we dat decor met hoge, uit de zee rijzende rotsformaties zoeken op het eiland Kao Phing Kan in het Ao Phang Nga National Park op een honderdtal kilometer van de Phi Phi-eilanden.

De Onweerstaanbare Man
uit De Kiekeboes 64: De Onweerstaanbare Man


"Mijn naam is Boe... Kiekeboe!" Daarmee maakt Marcel zich een van de bekendste filmcitaten aller tijden eigen in Misstoestanden (deel 86). In Tiznoland (deel 107) blijft het bij een naamvermelding en een herinnering aan de gadgets die Bond van Q krijgt.

Misstoestanden
Tiznoland
uit De Kiekeboes 86: Misstoestanden en De Kiekeboes 107: Tiznoland


Behalve voor de personages en de decors heeft Merho ook aandacht voor de vervoersmiddelen uit James Bond. Het eenmanshelikoptertje uit De Kangoeroeclub (deel 121) is exact hetzelfde als Little Nellie uit, opnieuw, You Only Live Twice.

De Kangoeroeclub
uit De Kiekeboes 121: De Kangoeroeclub


Nog iets dat uit de zee komt gerezen: Fanny in witte bikini in het album Alle Eendjes. Het is hetzelfde model als wat Honey Rider, vertolkt door Ursula Andress, droeg in de eerste Bond-film Dr. No (1962) toen zij zingend uit de oceaan stapte. Maar voor de exacte pose van Fanny moeten we er toch de latere hommage uit de film Die Another Day (2002) bijhalen. Daarin is de witte bikini van actrice Halle Berry (alias Giacinta 'Jinx' Johnson) vervangen door een oranje.

Alle Eendjes
uit De Kiekeboes 132: Alle Eendjes


De op hoge rotspilaren gebouwde Meteora-kloosters in Griekenland zijn als filmdecor niet alleen te zien in For Your Eyes Only (1981). Op papier, zelfs al op de cover, zijn ze vereeuwigd in Code E (deel 135).

Code E
uit De Kiekeboes 135: Code E


En dan komen we tot de slotsom. Timotheus' achtergrondverhaal en zijn fascinatie om de wereld te domineren wordt in Alibaberg (deel 146) verklaard. In onderstaande scène eert de kleine Dame Thea andermaal zijn/haar grote voorbeeld en rolmodel Blofeld. Tegelijk maakt Merho een statement om te melden wie voor hem de enige, echte James Bond is: Sean Connery. En als het om de meest gebruikte Bond-inspiratiebron gaat, dan komt You Only Live Twice als winnaar uit de bus. De achtervolgingsscène in de sneeuw met de sneeuwscooters doet trouwens denken aan On Her Majesty's Secret Service (1969).

Alibaberg
uit De Kiekeboes 146: Alibaberg
Wat heb je precies met James Bond? En wat vind je van de evolutie van de filmreeks?

"Ik heb altijd iets gehad met Bond-films. Zeker die met Sean Connery, voor mij nog altijd de echte James Bond. Het was ook heel vernieuwend in de jaren 1960. Een spannend verhaal, wat humor en seks, mooie vrouwen, spectaculaire achtervolgingen en exotische locaties die toen voor de meeste stervelingen nog totaal onbereikbaar waren. Bij het schrijven zie ik een verhaal nog altijd voor ogen als een James Bond. Hergé verklaarde ooit dat hij een verfilming van Kuifje wel zag zitten als het aangepakt werd als een Bond-film.
De periode Roger Moore vond ik de minste, een ongeloofwaardige held, te zwakke verhalen en te veel een parodie van zichzelf. De recente evolutie, sinds de komst van Daniel Craig in Casino Royale, vind ik dan weer heel interessant en zeer geslaagd. Alhoewel ik Craig aanvankelijk niet meteen als Bond zag, eerder als een Russische spion. Maar het werd een masterclass over hoe je een haast versleten, aanmodderend concept opnieuw kan uitvinden. En hoewel mijn nostalgie uitgaat naar de Connery-films, vind ik de laatste delen het sterkst.
Of ik zelf iets dergelijks in strip zou willen maken? Niet meteen. Het zou me frustreren dat ik geen geluid en beweging kan gebruiken. Alhoewel een Largo Winch aardig in de buurt komt."


© De Stripspeciaalzaak, 2017


> terug naar De Stripspeciaalzaak <