40 jaar De Kiekeboes
Bollen en ballen
De WollebollenNa een eerste aankondiging in Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet begon op 15 februari 1977 het eerste avontuur van De Kiekeboes, toen nog Kiekeboe genoemd naar het poppenspel van Rob Merhotteins broer Walter. Alleen Kiekeboe en de boef Balthazar kwamen in dat poppenspel voor.

In de eerste ontwerpen uit 1973 voor een eerste stripverhaal had Kiekeboe nog wit haar en een witte snor en Merho gaf hem een echtgenote Sofie die in het eerste echte De Kiekeboes-verhaal de naam Charlotte kreeg. Fanny zag er wat ouder uit en Konstantinopel jonger. En aan het gezin zou ook nog een huisdier toegevoegd worden: de sigaren rokende struisvogel Winston met een buishoed op zijn kop en een strik om de nek. Winstons optreden werd echter voortijdig genekt in de ontwerpfase terwijl de andere personages al een eerste makeover kregen voor ze in de krant verschenen.

Uit het eerste officiële verhaal De Wollebollen halen we een eerste onderwerp om te behandelen: bollen en ballen. Het knuffelbare, roodkleurige, wollen volkje met een antenne op het hoofd zou niet misstaan hebben in een Suske en Wiske-verhaal in die tijd mocht Willy Vandersteen of diens opvolger Paul Geerts weer eens een verhaal willen maken met sprookjesachtige elementen vol mysterie. Ook in Tits en Jerom, nog twee series waar Merho in studioverband medewerking aan verleende, kwamen dergelijke fantasierijke vondsten voor. Een struisvogel als vast huisdier was duidelijk een stap te ver voor Merho, maar vreemde wezentjes zoals de Wollebollen kwamen hierna nog zelden voor. In de huidige verhalen zijn ze zelfs ondenkbaar.

De Wollebollen
uit De Kiekeboes 1: De WollebollenMet bollen viel wel meer te bedenken. In Mysterie op Spell-Deprik (deel 15) verbergt een 'grote' denker zich in een metalen bol en laat zich Knappe Bol noemen. Zijn basis is een ruimtestation waar hij zich laat omringen door de KBG, Knappe Bol Girls. Het verhaal werd in amper vier dagen geschreven omdat Merho's echtgenote Ria, die de verhalen letterde, in het ziekenhuis moest opgenomen worden.

Mysterie op Spell-Deprik uit De Kiekeboes 15: Mysterie op Spell-Deprik


Van bollen naar ballen. In de eerste internet-, tablet- en gadgetloze verhalen liep Konstantinopel vaak rond met een bal met witte stippen. Dat speelgoed had hij zelfs bij zich in de Afrikaanse staat Boeloe Boeloe.

De Dorpstiran van Boeloe Boeloe uit De Kiekeboes 3: De Dorpstiran van Boeloe Boeloe

De bal werd geen onlosmakelijk attribuut, maar Konstantinopel speelde er regelmatig genoeg mee om ook op de backcover van de eerste albums zijn bal onder de arm gekneld te houden. Door een misdruk van De Kiekeboes 3: De Dorpstiran van Boeloe Boeloe en De Kiekeboes 4: De Onthoofde Sfinx in 1979 was de bal zwart gekleurd in plaats van oranje. Ook het blonde kapsel van Fanny en het keukenschort van Charlotte kregen een foute, zwarte overdruk. Verzamelaars hebben er veel geld voor veil om de eerste drukken van deze albums te bemachtigen.

De Dorpstiran van Boeloe Boeloe
Zou een verhaal als De Wollebollen vandaag nog mogelijk zijn in je wereldje van De Kiekeboes die ondertussen toch een realistischer koers is gaan varen?

"Nee, De Wollebollen zou nu absoluut niet meer kunnen. Eigenlijk kon het toen ook al niet meer. Maar dat kwam doordat ik de ene dag nog Tits tekende en de volgende dag begon ik aan De Kiekeboes. Ik heb Tits trouwens nog twee jaar lang gecombineerd met De Kiekeboes. Eerst helemaal, daarna met Peter Koeken als inkter. Het tweede album was al meer een rechttoe rechtaan avonturenverhaal. En bij het derde verhaal, De Dorpstiran van Boeloe Boeloe, begon ik mijn latere verhaalstijl te ontwikkelen. Magische elementen zoals Wollebollen passen niet in het universum van De Kiekeboes. Een uitzondering vormen de vampiers. Dat matcht wel. En Mona is veruit het populairste nevenpersonage."


© De Stripspeciaalzaak, 2017


> terug naar De Stripspeciaalzaak <