BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Tussen 11 en 17 maart verschenen 20 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Anspach
Dark Dragon Books
Fantasia
RW Uitgeverij
Sherpa
Standaard Uitgeverij

Klik verder naar de eerder in maart verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Anspach
Ballon Comics
Blloan
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Fantasia
Glénat
Le Lombard
Lucky Comics
Microbe
RW Uitgeverij
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: aprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januarifebruarimaart
 
Anspach
17/03
TOP
• Glimlach 58 (Baudoin Deville + Patrick Weber) (HC/64p/€14,50)
> In april 1958 is het zestig jaar geleden dat koning Boudewijn de Wereldtentoonstelling in Brussel opende. Het tijdelijk bedoelde Atomium-monument was een sterk staaltje Belgisch ingenieurschap. Het staat nu al vast dat er dit jaar veel festiviteiten en evenementen zullen plaatsvinden om deze belangrijke verjaardag te vieren. Het one-shot Glimlach 58 hoort officieel bij de feestelijke initiatieven. Het verschijnt nu in zowel het Frans als het Nederlands. De in Luik geboren Baudoin (what's in a name?) Deville (die bij Daedalus de retroreeks Rider on the Storm publiceerde) tekende het album van 64 pagina's dat wordt aangevuld met een didactisch dossier. De in Wallonië overbekende royaltywatcher Patrick Weber schreef het verhaal. Wij kennen hem uiteraard beter als scenarist van Lefranc, Alex, Lois en Sparta. Het album komt uit bij gelegenheidsuitgever Anspach van Nicolas Anspach, een van de beste stripjournalisten die onder meer schreef voor het fanzine Auracan en de gerenommeerde website ActuaBD.com. Glimlach 58 is in de eerste plaats een spannend spionageverhaal terwijl je tijdens het lezen ondergedompeld wordt in de sfeer van de jaren 1950 en heel wat opsteekt over de organisatie van de expo. Het verhaal: "Kathleen Van Overstraeten, een jonge Belgische hostess, raakt in 1958 betrokken bij gebeurtenissen die de goede werking van de Wereldtentoonstelling in Brussel bedreigen: een diefstal in het paviljoen van het Vaticaan, sabotage in het paviljoen van de USSR... Door deze voorvallen wordt ze in volle Koude Oorlog de spilfiguur in een strijd tussen spionnen die vredesonderhandelingen willen doen falen."


Ballon Comics
10/03
TOP
• Jommeke 92: Het Aards Paradijs (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 135: De Kruik van Aztrakan (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 171: De Goudvis van Filiberke (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 195: Gerommel in de Far-West (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
> Van de delen 92 en 135 is dit de negende druk, deel 171 is toe aan de zesde druk en deel 195 aan de derde.
Kid Paddle 15: Men in Blork (Midam) (SC/48p/€6,95)
> Het was alweer van 2014 geleden dat er een album van Kid Paddle verschenen was. Een kleine vier jaar ligt Men in Blork, deel 15, in de winkels. Inmiddels wordt er een langspeelfilm voorbereid. "Wetenschappelijke experimenten die op een sisser aflopen, nachtmerries over pluchen eenhoorns, binnenglippen in een film voor 16+, blorks in de pan hakken in een lunapark waar de bewaker even kribbig is als zijn keffer: het leven van Kid Paddle peddelt nooit ter plaatse. Altijd loert er een grap of een blork om de hoek."


Blloan
10/03
TOP
Amorostasia 1 (Cyril Bonin) (HC/128p/€22,50)
> We zagen de laatste paar jaar heel wat strips van Cyril Bonin (Fog, Donkere Kamer, Schijn Bedriegt, The Time Before) verschijnen en nu is er zijn nieuwste worp in vertaling met het uitgangspunt: wat als... verliefdheid je écht ziek maakt? Wel, dan krijg je zoiets geserveerd: "Het eerste slachtoffer valt in Parijs. Een oude dame staat roerloos voor het raam met een huwelijksaanzoek in de hand. Ze lijkt wel versteend. Daarna volgen twee tortelduifjes die innig stonden te zoenen in de straat. Ook zij staan nu stokstijf... Het nieuws verspreidt zich snel: een nieuwe epidemie teistert Parijs. Ze krijgt de naam Amorostasia: wie getroffen wordt door de vreemde ziekte, raakt verlamd en duikelt in een catatonische toestand. Zonder remedie kunnen de medische autoriteiten niet anders dan aanbevelen om elke ongepaste manifestatie van verliefdheid te mijden. Onderzoeksjournaliste Olga Politoff ondervindt het aan den lijve als een collega met een boontje voor haar plots verstijfd. Dat terwijl de ziekte geen vat lijkt te hebben op haar en haar vriend..." Het derde en laatste deel verscheen eind vorig jaar in het Frans.
Meisje in Dior (Annie Goetzinger) (HC/128p/€24,95)
> Meisje in Dior is tegelijk een stripverhaal als een unieke inkijk in de modewereld, en dan via een van haar grootste iconen: Christian Dior. De onlangs overleden Annie Goetzinger verwierf alvast in het Frans heel wat lof met deze stripdocumentaire en biografie. "Clara is een bevlogen modejournaliste en gidst ons door de coulissen van het modehuis Dior. Op 12 februari 1947 verdringt de beau monde van Parijs zich op de Avenue Montaigne om een glimp op te vangen van het allereerste defilé van een zekere Christian Dior. De show begint met een wervelwind van wijd uitlopende rokken. De monden vallen open en het wordt één grote triomf. Carmel Snow van Harper's Bazar roept het uit: 'It's quite a revolution, your dresses have such a new look!' De carrière van de couturier is gelanceerd en ook Clara's verhaal kan beginnen... In de voetsporen van moderecensente Clara wervelt de graphic novel Meisje in Dior door de coulissen van de modewereld en de haute couture."


Casterman
10/03
TOP
Canardo 25: Een Extreme Winter (Pascal Regnauld + Benoît Sokal / Hugo Sokal) (HC/48p/€13,95)
> "Hoe ouder hij wordt, hoe meer de vader van de hertogin van Belgamburg zijn dochter in verlegenheid brengt met ongepaste initiatieven. Hij woont in een groot landhuis in het midden van de bossen waar hij met open armen een groep jonge mensen ontvangt die komen trainen in zijn park, ver weg van nieuwsgierige blikken. De jeugd moet zich toch met iets onledig houden, en dan gaat er niks boven wat pure natuur en lichaamsbeweging om van jongens mannen te maken. Alleen blijken het geen onschuldige scouts te zijn, maar echte jihadisten in de dop!"
Eerste deel van een tweeluik.

• De Orde 2: Orlandu (Luc Jacamon + Benjamin Legrand naar de roman van Tim Willocks) (SC/80p/€9,95)
• De Orde 2: Orlandu (Luc Jacamon + Benjamin Legrand naar de roman van Tim Willocks) (HC/80p/€16,95)
> Vervolg van de vierdelige reeks door Luc Jacamon (De Killer) en Benjamin Legrand (die een paar verhalen schreef voor Jacques Tardi) dat in het eerste deel moeizaam uit de startblokken schoot door te trouw te willen zijn aan de oorspronkelijke roman van Tim Willocks. De vele saaie tekstblokken waren een dooddoener. Meer naar het einde toe herpakte het album zich. Benieuwd hoe het verder gaat. "Tannhauser, Carla, Bors en Amparo slaagden erin Malta te bereiken met de laatste boot die door de blokkade kon breken. Maar nu zitten ze in de val: de grote Turkse armada ontscheepte haar troepen op het eiland en de eerste schermutselingen woeden volop. De ridders van de Orde trekken zich terug in hun vestigen. Met man en macht verdedigen ze hun voorposten zoals het Sint-Elmofort. Ze moeten zo lang mogelijk standhouden maar de aanvallen en vuurregens zijn steeds moeilijker af te slaan. Midden in die hel zet Mathias zich schrap om zijn driedubbele opdracht tot een goed einde te brengen: het Turkse front infiltreren, mee met Bors vechten, maar vooral de zoon van Carla terugvinden en hun ontsnapping plannen."
• De Reizen van Alex: De Gladiatoren (Marco Venanzi + Éric Teyssier) (SC/56p/€8,50)
> Tekenaar Marco Venanzi wijdde zich nog eens aan een educatief Reizen van Alex-album, nu over gladiatoren. "Zwaard, lans, drietand of net: kies je wapen en duik in de coulissen van de beroemdste arena's van het Oude Rome zoals die van Nîmes en Pompeï. Ontdek samen met Alex en Enak de gevaarlijke wereld van de gladiatoren, hoe ze zich voorbereiden, hoe ze leven. Het universum van de gladiatoren wordt bevolkt door wilde dieren, bloedige tradities, gevechten en circusspelen. De verschillende soorten vechters, hun wapens, hun tegenstanders en waar ze elkaar bekampen: alles passeert de revue. Betreed de arena!"


Dargaud
10/03
TOP
• Bonneville 1: Vier Nul Zeven! (Marvano) (HC/48p/€15,95)
> Start van een nieuw tweeluik waarvan het slot dit jaar nog te verwachten is. Voor meer info en achtergrond verwijzen we je graag door naar dit artikel waarvoor we Marvano vroegen om Bonneville toe te lichten.
Giant (Mikaël) (HC/120p/€22,50)
> Het Franse tweeluik Giant, van Mikaël (Promise), wordt in vertaling gebundeld als een one-shot van 120 pagina's. "New York, 1932. De Grote Depressie houdt Amerika onder de knoet. Toch rijzen in Manhattan de wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. Bouwwerf na bouwwerk wordt opgestart. Ook Giant, een zwijgzame kolos, is bouwvakker. Als een Ierse werkmakker dodelijk verongelukt, krijgt hij de opdracht om de familie in te lichten. Maar als puntje bij paaltje komt verdoezelt hij de trieste waarheid voor Mary Ann, de jonge weduwe. Giant stuurt haar een flinke geldsom en tikt een brief die van haar man zou kunnen zijn... Ze antwoordt en de brieven gaan over en weer, zonder dat Giant uit de biecht klapt. Tot Mary Ann en haar kinderen op een dag in New York staan..."
Katanga 2: Diplomatie (Sylvain Vallée + Fabien Nury) (HC/64p/€17,95)
> Vervolg van de trilogie die heel sterk begon. We hadden ook niets anders verwacht van Sylvain Vallée en Fabien Nury die al samen de maffiareeks Er Was Eens maakten. "1960. Na tachtig jaar koloniale overheersing door de Belgen, roept Congo zijn onafhankelijkheid uit. Minder dan twee weken later scheurt de rijke mijnprovincie Katanga zich af. Congo en Katanga staan meteen op voet van oorlog. Inzet van hun conflict? Het bezit van de diamantmijnen. De moordpartijen volgen elkaar op en veel burgers vluchten weg. De VN komt tussen en stuurt blauwhelmen... Tegelijk wordt een horde meedogenloze huurlingen ingeschakeld om de bezette mijnexploitaties te bevrijden... Charlie, een zwarte huisbediende, krijgt een ongelooflijke schat in handen: 30 miljoen dollar aan diamanten... Het maakt hem de meest gezochte man van Katanga."
• Mermaid Project 5 (Fred Simon + Corine Jamar + Léo) (SC/48p/€7,95)
> Slot van de cyclus. De tweede cyclus (in drie delen) zal onder een andere titel verschijnen. "Romane en El Malik komen aan het eind van hun onderzoek naar de activiteiten van Algapower, een consortium dat in de schaduw opereert en vreselijke genetische experimenten uitvoert. Dankzij de dolfijnen kunnen ze binnendringen in de laboratoria van Algapower om de gruwel een halt toe te roepen. Maar kun je ooit winnen tegen een groep die over zulke gigantische middelen beschikt?"


Dark Dragon Books
17/03
TOP
• Agatha Christie - Moord in de Oriënt-Expres (Chaiko Cai Feng + Benjamin von Eckartsberg naar de roman van Agatha Christie) (HC/64p/€18,95) (met prent)
> Murder in de Oriënt-Express is een verstripping van de wereldberoemde Hercule Poirot-roman van Agatha Christie die recent als een nieuwe verfilming in de cinema was te bekijken. De verstripping opent een nieuwe collectie met romanverstrippingen naar het werk van Agatha Christie, telkens door een ander auteursduo. Chaiko Cai Feng en Benjamin von Eckartsberg openen de reeks. De scenarist is intussen bekend van Gung Ho (dat door Silvester wordt voortgezet) en Kroniek der Onsterfelijken die eveneens door Gorilla werd vertaald. De tekenaar nam deze laatste reeks over van Thomas von Kummant. Het verhaal is genoegzaam bekend. Indien niet moet je maar deze kans aangrijpen. "Als Hercule Poirot vanuit Istanboel met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt een van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij algauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden. Dit wordt beschouwd als een van de beste verhalen van Christie. Alle verdachten hebben een motief, en allen hebben een alibi bedacht. Doordat de trein tussen Vinkovci en Slavonski Brod in de sneeuw vast komt te zitten, verdwijnen echter alle alibi's als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk blijkt dat alle verdachten kunnen worden aangemerkt als dader. Christie presteert het om al deze personen een motief tot moord te geven."

Evil Road (Dominique Monféry) (HC/48p/€17,95) (met prent)
> Op hetzelfde elan als Kradse Knarren gaat Dominique Monféry (de tekenaar van Tin Lizzie) voort met zijn one-shot Evil Road. "Op de bodem van een vijver wordt een oude T-Ford teruggevonden. Daarmee begint voor twee broers een bijzonder vreemd avontuur. Ze herstellen de oude dame weer in volle glorie, krijgen haar aan de praat en zien daarmee een oude droom binnen handbereik. Na weken van koortsachtige arbeid is de T-Ford klaar voor de grote reis naar New York. De expeditie kan een hele tijd profiteren van strak asfalt, maar wanneer de woestijn bereikt wordt gaat de rit een stuk minder vlot. Een verrassende ontmoeting met een gerestaureerde G 116 Ward verandert de reis echter volledig. Dat is het begin van een achtervolging waarbij de broze T-Ford het bijzonder zwaar krijgt om te voorkomen dat ze van de weg gedrukt wordt. Een duel in de zon tussen oude rotten op de weg. Welkom op de Evil Road!"
• Falklands 1: Skyhawk (Walther Taborda + Nestor Barron) (HC/48p/€17,95) (met prent)
• Falklands 2: Pucará (Walther Taborda + Nestor Barron) (HC/48p/€17,95) (met prent)
> Falklands is een van de nieuwe luchtvaartreeksen die Dark Dragon Books sinds kort aan het uitgeven is. Alle drie delen verschijnen dit jaar. "Mei 1982. Argentinië en het Verenigd Koninkrijk vechten een meedogenloze oorlog uit om zeggenschap over de Falklandeilanden. In deze ijzige hel, duizend kilometer van de kust verwijderd, maken de Falcons — bijnaam van Argentijnse piloten — voor het eerst in hun geschiedenis een luchtoorlog mee. Ze vliegen in verouderde toestellen en beschikken niet over goede uitrusting, noch over ervaring. Toch nemen ze het op tegen de machtige Britse vloot, waarmee ze een heldhaftige pagina toevoegen aan de luchtvaartgeschiedenis. De verhalen in deze serie zijn gebaseerd op de getuigenissen van Argentijnse piloten die de oorlog om de Falklands (Malvinas voor de Argentijnen) overleefden."
Kami 1: Omegama (Juliette Fournier / Jean-Gaël Deschard) (SC/64p/€8,95)
> Kami (met tekeningen die lijken weggeplukt uit de tekenfilms van Hayao Miyazaki) straalt tederheid en lieflijkheid uit. Een kinderstrip voor een groot publiek. "Nura maakt zich zorgen om Belsem, de god voor wie zij verantwoordelijk is en die wegkwijnt door het gebrek aan gebeden en offers. Wanneer een naburig hertogdom een verzoek doet aan alle goden van de regio, waar een bescheiden beloning aanhangt, hebben ze geen andere keuze dan naar het hertogelijke paleis te gaan. De priesteres is van plan om de prins te helpen en gunsten te verkrijgen voor haar godheid. Helaas lopen de zaken niet goed in dat rijk en de situatie gaat van kwaad tot erger."
De Krijgers van God 1: De Jacht op de Ketters (Pierre Wachs + Philippe Richelle) (SC/56p/€8,95)
De Krijgers van God 2: De Gehangenen van Amboise (Pierre Wachs + Philippe Richelle) (SC/56p/8,95)
> Het driedelige De Krijgers van God wordt compleet uitgegeven in 2018. Pierre Wachs en Philippe Richelle zijn twee oudgedienden die al samen de krachten bundelden voor tweeluiken in de financiële thrillerreeks Bankgeheimen. "1557. Verwikkeld in de oorlog tegen Filips II van Spanje voert Hendrik II, de koning van Frankrijk, ook nog een andere strijd: de ketterij uitroeien die volgens hem zijn land verziekt. Dankzij wetteloze drukkers en boekwinkels circuleren in het geheim de geschriften van Calvijn, en hoewel er genadeloos op hen wordt gejaagd, zijn er steeds meer hugenoten (Franse prostestanten). Een realiteit waar ridder Arnaud de Boissac, die graag meer wil weten over de hervormingsideeën, tot zijn bittere spijt achterkomt als hij wordt gearresteerd omdat hij aanwezig was bij een geheime protestantse bijeenkomst... In De Krijgers van God, een spannende historische serie, schetsen Pierre Wachs en Philippe Richelle een beeld van de opkomst van het protestantisme en de politieke gevolgen daarvan tijdens de Renaissance. Een complexe, turbulente en vrij onbekende situatie die heeft geleid tot de verschrikkelijkste burgeroorlog in Frankrijk."
Star Wars: Captain Phasma 1: Achtervolging (Marco Checchetto + Kelly Thompson) (SC/64p/€8,95)
Star Wars: Captain Phasma 2: Achtervolging (Marco Checchetto + Kelly Thompson) (SC/64p/€8,95)
> Captain Phasma is een van de nieuwe personages uit de recente filmtrilogie. Ze is ook de hoofdrolspeelster in een compleet tweeluik. "Het verhaal richt zich op Captain Phasma na de gebeurtenissen van Star Wars: Episode VII: The Force Awakens. Tijdens de laatste momenten van The Force Awakens begint de Starkiller Base te beven en te scheuren en is het lot van Captain Phasma onzeker! Het verhaal gaat vooraf aan de nieuwe bioscoopfilm The Last Jedi en valt dan ook onder de reeks Journey to Star Wars: The Last Jedi. Het verzet van Generaal Organa heeft een directe aanval gedaan op het krachtigste wapen van de eerste orde: de Starkiller Base. Een klein aanvalsteam bestaande uit Han Solo, Chewbacca, en voormalig stormtrooper FN-2187, nu een verzetsstrijder bekend als Finn, heeft de basis geïnfiltreerd om te proberen de defensieschilden rond de Starkiller Base uit te schakelen. Terwijl het planeetverwoestende superwapen wordt opgeladen wordt Captain Phasma onder schot gehouden en gedwongen de schilden uit te zetten. Het verzet kan daardoor de Starkiller Base met volle kracht aanvallen. Gevangen genomen door het verzet en in een vuilnispletter gegooid, volgden we de krijger in zijn chromen pak vanaf de grootste nederlaag van de Eerste Orde tot aan de start van de gebeurtenissen in The Last Jedi."
• Star Wars Remastered: Rogue One, A Star Wars Story (Emilio Laiso / Oscar Bazaldua + Jordy Hauser) (HC/112p/€24,95) (met prent)
> Verstripping van de film Rogue One. Verschijnt later nog in softcover.
• Urban 4: Lopend Onderzoek (Roberto Ricci + Luc Brunschwig) (SC/56p/€8,95)
> We hebben een tijdje moeten wachten op het vervolg van het heerlijk gekke en subliem getekende Urban. Hier is het dan. "Op 16 maart 2046 werkt Roman hard in de ruïnes van de oude wereld. Hij bouwt stukje bij beetje aan een robot, altijd op de voet gevolgd door zijn nieuwsgierige handlanger, Membertou. Inderdaad beloofde zijn baas de interplanetaire raad dat hij in minder dan tweehonderd dagen een pretpark zou creëren. Roman heeft een kunstmatige intelligentie genaamd A.L.I.C.E. ontwikkeld. Als hij de ontwikkeling van zijn robot heeft voltooid, moet hij zelf ook weer andere robots kunnen maken. Het effect van al die jaren die Roman besteedde aan dit project heeft ervoor gezorgd dat zijn vrouw is vertrokken. Hij is geïntrigeerd door vrouwen van vlees en bloed, maar hij weet niet hoe hij daarmee om moet gaan. Dit in tegenstelling tot Lidtou. Ondertussen wordt dichtbij Plezierpiek een terroristische aanslag gepleegd. Springy Fool springt uit zijn vel van woede. Niet alleen durfde iemand zijn creatie aan te vallen, maar zijn Interceptor, Zachary Buzz, weigerde een van de verdachten te vermoorden. Deze laatste is opgesloten in zijn kamer. Hier heeft hij tijd om in de archieven van Plezierpiek te duiken. Langzaam begint hij te begrijpen waarom zijn superieur hem vertelde dat de vermoorde jongen Niels Colton vanaf het begin het doel was en dat het geen toeval was."


Dupuis
10/03
TOP
The Dream 1: Jude (Guillem March + Jean Dufaux) (HC/56p/16,95)
> Begin van een nieuwe reeks van Jean Dufaux, nogal knap geschilderd door Spanjaard Guillem March die nog een jaartje Catwoman heeft getekend voor DC Comics. "Megan werkt als castingagente voor Invisible Art Production, een filmmaatschappij. Voor een reeks opnames gaat ze op zoek naar opvallende persoonlijkheden, mensen die de Amerikaanse droom nastreven, liefst van al nog een carrière op het witte doek. Op een van haar zoektochten naar talent ontmoet ze Jude. Ze stelt hem voor om mee te spelen in een film over Lord Byron, een kans die deze voormalige erotische danser met beide handen grijpt. Maar niets is wat het lijkt, want tijdens de castingopnames gebeuren rare dingen en er duiken steeds meer vreemde figuren op…"
FRNK 3: Het Offer (Brice Cossu + Olivier Bocquet) (SC/56p/€7,95)
> FRNK mag nog wat meer lezers vinden in het Nederlands, maar we moeten beseffen dat jongere lezers tegenwoordig een archimoeilijk te bereiken publiek is. In elk geval valt er weer plezier te beleven aan deel 3.
Guust 11: Flaters van Formaat (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
Guust 12: Het Geval Flater (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Lucky Luke 12: De Neven Dalton (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)
Wie Laatst Lacht (Benoît Springer + Zidrou) (HC/72p/€15,95)
> "Het verhaal van een man die zijn vrouw met een voorhamer de kop inslaat en haar lijk dumpt in een vergeten waterput. Als hij weer thuiskomt, wacht zijn vrouw hem op... alive and kicking. Een man slaat zijn vrouw de kop in, dumpt haar lijk en treft haar thuis weer aan ... levend en wel! Rauwe thriller van Benoît Springer en Zidrou, het duo van Een Mooie Reis en Onafscheidelijk. Verrassend en expressief - haast psychedelisch - ingekleurd, vaak in twee tinten."


Fantasia
17/03
TOP
Duke 2: Hij Die Doodt (Hermann + Yves H.) (HC/64p/€75,00) (lux met ex-libris)


Glénat
10/03
TOP
De Piraten van Barataria 11: Sint-Helena (Franck Bonnet + Marc Bourgne) (HC/48p/€15,95)
> Tweede deel van de laatste cyclus. Deel 12 wordt het laatste album. Marc Bourgne nam onlangs ook afscheid van de reeks Michel Vaillant die hij niet langer wenst te tekenen. Een volgend project is een spin-off van Alex over de jongere jaren voor het Gallo-Romeinse held van Jacques Martin in Rome terechtkwam. Hij schrijft deze reeks voor Laurent Libessart (Moréa).
Rio 3: Barbaars Carnaval (Corentin Rouge + Louise Garcia) (SC/80p/€7,95)
> Voorlaatste deel met extra veel pagina's.


Le Lombard
10/03
TOP
Kinderen in het Verzet 2: Eerste Repressie (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (SC/48p/€7,95)
> Een van de beste nieuwe reeksen van vorig jaar was toch wel Kinderen in het Verzet, geschikt voor jong en oud met veel drama, maar ook met oerdegelijke waardes als moed, solidariteit en vriendschap bij enkele kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op kleinschalig, maar net zo gevaarlijk gebied verzet tegen de Duitse bezetter bieden. Deel 2: "De acties van François, Eusèbe en Lisa missen hun effect niet. Ze staan niet langer alleen in hun verzet tegen de Duitsers: ook de burgemeester, de pastoor en de ouders van Eusèbe en François volgen hun voorbeeld en nemen de handschoen op. Zonder hun anonimiteit prijs te geven, tonen de jongeren andermaal hun lef door een cruciale schakel te vormen in een smokkelsysteem om ontsnapte Franse gevangenen naar de vrije zone te loodsen. De Duitsers liggen op vinkenslag en schuwen niet langer geweld en zelfs moord. Onze helden worden geconfronteerd met de dood en met racisme. Frankrijk raakt meer en meer verdeeld. Zullen onze zandkorreltjes erin slagen om de nazimachine te doen stokken?"
Tango 1: Een Zee van Rotsen (Philippe Xavier + Matz) (SC/72p/€7,95)
Tango 1: Een Zee van Rotsen (Philippe Xavier + Matz) (HC/72p/€13,95)
> Tango wordt beslist een hit. In het Frans miste het zijn lancering alvast niet met een goede pers en een publiek dat het met gretigheid kocht. Het eerste album van 72 pagina's verschijnt in vertaling tegelijk in softcover en een (opgepast) gelimiteerde hardcover. Philippe Xavier (Kruistocht, Conquistador) is tekenaar van dienst en ruilt historische tijdperken in voor een hedendaagse setting. Hij kan op de medewerking rekenen van Matz die zich met De Killer op de kaart zette. Het duo had niets anders dan Bernard Prince voor ogen om met Tango te beginnen. Met het nevenpersonage Anselmo als hun versie van Barney Jordan en eindelijk nog eens een reeks waarvan elk album gewoon een afgerond verhaal biedt, hoewel het verleden van hoofdpersonage Johan Tango wel blijft meespelen in de reeks die werd opgezet als een contemporaine western. Die reekselementen zullen allerminst overheersen om er geen Largo Winch of XIII van te maken, beweerde Xavier. Tango's naam pikte Xavier van de actiefilm Tango & Cash, een vehikel met Sylvester Stallone en Kurt Russell. Het verhaal: "Met de miljoenen die hij heeft buitgemaakt op een drugkartel trekt Johan Tango zich terug in een ingedommeld dorpje in het Boliviaanse Andesgebergte. Het ideale plekje om ook zelf ongestoord uit te bollen. Maar het toeval wil dat ook zijn nieuwe buur en zijn zoon op de vlucht zijn voor een op zijn minst ingewikkeld verleden. Als ze bedreigd worden door drie gewapende mannen, neemt Tango het voor hen op en doodt de belagers. Weet hij veel dat hij zich zo de woede op de hals haalt van twee machtige gewapende groeperingen. De rust is plots ver weg..." Het contract voor deze nieuwe reeks omvat twee delen. Afhankelijk van het succes (maar dat is in het Frans al een feit) komen er nieuwe delen waarvoor de auteurs al heel wat ideeën hebben.

Derde Stroming
De Advocaat 3: De Wet van de Zwakste (Frédéric Volante + Laurent Galandon / Frank Giroud) (SC/56p/€7,95)
> Deze reeks is geïnspireerd op het leven van de Franse strafpleiter Jacques Vergès. Breng Jef Vermassen niet op ideeën! "Léopold Sully-Darmon is de beroemdste advocaat van de balie van Parijs. Hij heeft zonet een vrouw vrijgepleit die ervan beschuldigd werd om als oudofficier van Sadam Hoessein gevangenen te hebben van mishandeld. Maar de zaak laat hem niet los. Schuldig of niet? Zou de mediagenieke strafpleiter zich hebben laten manipuleren?" Laatste deel van de cyclus.


Lucky Comics
10/03
TOP
• Lucky Luke 44: De Genezing van de Daltons (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)


Microbe
03/03
TOP
Catamount 1: De Jeugd van Catamount (Benjamin Blasco-Martinez naar de roman van Albert Bonneau) (HC/64p/€18,95)
> Naar de roman van de Franse schrijver Albert Bonneau schrijft en tekent Benjamin Blasco-Martinez de westernreeks Catamount waarvan de eerste twee delen enkel in hardcover zullen verschijnen, deel 2 volgt in april. Even voorstellen: "Tijdens de verovering van het Wilde Westen krijgt de familie Osborne er een nieuwe telg bij. De baby is de enige overlevende van een karavaan die werd uitgeroeid door de Cheyennes. Het kind krijgt de naam Catamount. Jaren later is Catamount een uitmuntende ruiter en schutter dankzij de opleiding van de oude trapper Slungel Pad... Maar zijn lot wordt door elkaar geschud wanneer hij Black Possum tegenkomt. Hij is het Cheyenne-opperhoofd dat verantwoordelijk is voor de afslachting van zijn ouders."
Damocles bundeling I: 1. Het Leger van Sherwood - 2. Een Zware Tol (Alain Henriet + Joël Callède) (HC/96p/€29,95) (met sleeve)
Damocles bundeling II: 3. Perfect Child - 4. Eros en Thanatos (Alain Henriet + Joël Callède) (HC/96p/€29,95) (met sleeve)
> Kijk eens aan, Microbe voltooit de thriller Damocles van Alain Henriet (Golden Cup, Berentand) en Joël Callède (High Security, De Lokroep van de Roots, XIII Mystery) waarvan Dupuis deel 1 en 2 publiceerde. Microbe gooit de delen 3 en 4 in een hardcoverbundeling met een mooie sleeve errond. De illustratie op de skleeve sluit aan bij de sleeve rond de hardcoverbundeling van de delen 1 en 2 die Microbe dus opnieuw uitgeeft. Alle vier coverillustraties zijn gerecupereerd voor de bundelingen. Een voorstelling: "Machtige zakenmannen of politieke beroemdheden hebben nood aan de diensten van elitelijfwachten die aan hun fortuin voldoen, want niets is zoveel waard als hun veiligheid. Hun succes wekt inderdaad veel afgunst en hebzucht op. Om zich die onmetelijke rijkdommen eigen te maken, deinzen sommigen er niet voor terug om geweld in zijn ergste soort te gebruiken. De agenten van Damocles bestrijden deze vorm van afpersing, tot elke prijs, zelfs tegen hun eigen leven."


RW Uitgeverij
17/03
TOP
• Fables Deluxe 9 (Michael Alfred / Mark Buckingham / Peter Gross / David Hahn / Niko Henrichon / Steve Leialoha / Andrew Pepoy + Bill Willingham) (HC/368p/€43,95)
• Sandman Deluxe 9 (Vince Locke / Jill Thompson / Michael Zulli + Neil Gaiman) (HC/256p/€35,50)


Sherpa
10/03
TOP
Afdwalingen (Andreas + Dieter / Mazan / Isabelle Cochet / Jean-Luc Cornette / Hyuna / Achim Raven) (HC/48p/€24,95) (met prent)
> Net zoals het album Reizigers tekende Andreas op scenario van een kransje scenaristen een kortverhaal. Voor ieder verhaal veranderde hij zijn tekenstijl wat. De scenario's werden geleverd door Dieter, Mazan, Isabelle Cochet, Jean-Luc Cornette, Hyuna en Achim Raven.
• Arzach (Mœbius) (HC/56p/€65,00) (luxe met andere cover + prent)

Comanche integraal 1: Red Dust: 1. Red Dust - 2. Wanhoop en Dood op de Prairie - De Gevangene - Herinner je, Kentucky (Hermann + Greg) (HC/160p/€99,00) (luxe met gesigneerde prent)
• Majoor Fataal: De Man van de Ciguri (Mœbius) (HC/56p/€65,00) (luxe met andere cover + prent)


Silvester
10/03
TOP
• Merlijn - De Profeet 4: De Ziel van de Wereld (Bojan Vukic + Jean-Luc Istin) (HC/48p/€16,95)
> In Merlijn - De Profeet komen de jonge jaren van tovenaar Merlijn uit de sages van koning Arthur aan bod. Zopas verscheen het voorlaatste deel van de vijfdelige spin-off van de reeks Merlijn. "Stilaan tekenen de machtspelletjes zich af. Enerzijds Vortigern, moordenaar van opperkoning Constant en andere oorlogsleiders, en anderzijds Uther Pendragon, broer van Constant en zoon van Constantijn. Het lot van Groot-Brittannië zou heel anders kunnen zijn al naargelang degene die regeert! Intussen worden de banden tussen Merlijn, Viviane, de jonge Lancelot en Bedwyr nauwer. De drama's spinnen zich uit alsof een onzichtbare hand, die van de ziel van wereld, ze in een richting drijft en ze slechts van een enkele waarheid verzekert: binnenkort wordt een koning geboren!"
De Orde van de Drakenridders 20: Geboorte van een Rijk (Looky + Ange) (HC/48p/€16,95)
> Het door Looky indrukwekkend in beeld gebrachte De Orde van de Drakenridders 20: Geboorte van een Rijk vertelt over een latere periode in de geschiedenis van de orde. "Staat de Orde van de Drakenridders op instorten? De oorlog van de Sarden is afgelopen. Voorlopig. Loius staat aan het hoofd van het leger van de Oriënt, ridder Amarelle leidt de Nieuwe Orde van Drakenridders... een orde die als gevaarlijke ketters wordt gezien. Gaat de jonge Sardische keizer, geconfronteerd met opstanden, verraad, oorlog en spionage, zijn gezag met bloed en vuur laten gelden?"
• UUR U 11: Omega (Maza + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/64p/€16,95)
> Misschien omdat Antoine de Saint-Exupéry, de Franse piloot en schrijver van De Kleine Prins, een van de meest verkochte boeken ter wereld, een rol speelt in UUR U 11: Omega, werd Maza, de tekenaar van luchtvaartreeksen Wunderwaffen en USA über Alles gevraagd om het album, het eerste deel van een minicyclus, te tekenen. In elk geval is het uitgangspunt van deze uchronie weer ongemeen boeiend. "Sinds acht jaar, na de staatsgreep door rechts-extremistische groeperingen op 6 februari 1934, is Frankrijk geen republiek meer en heeft nog maar één tegenstander over, de enige democratie die nog in Europa bestaat: Groot-Brittannië. Europa staat op de rand van de afgrond. De verdwijning boven het Kanaal van kapitein Antoine de Saint-Exupéry dreigt de lont in het kruitvat te worden."
Zeven 14: Zeven Drenkelingen (Tony Semedo + Andoryss) (HC/64p/€16,95)
> Het jolig getekende Zeven 14 plaatst zeven drenkelingen samen. "De bewoners van een klein en afgelegen eilandje zien hun leven verstoord worden wanneer de jonge Aran aankomt. De nieuwkomer sluit wel snel vriendschap met zes andere kinderen, maar zaait niettemin problemen en onenigheid wanneer hij het doel van zijn komst uitlegt: hij is er om de vuurtoren te doven. Maar de enige regel van het eiland is net dat de vuurtoren nooit of nimmer mag uitgaan."


Standaard Uitgeverij
17/03
TOP
• De Avonturen van Urbanus 178: De Vrolijke Paastragedie (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€5,99)
> "Urbanus en zijn klasgenoten besluiten de paasklokken gevangen te nemen om extra veel chocolade te hebben dit jaar. De klokken zelf worden voor veel geld verkocht aan een bronssmelterij. Na een tijdje kan de familie Urbanus geen chocolade meer zien, dus neemt nonkel Fillemon de rest van de voorraad over. Hij begint een chocoladefabriek met zijn nieuwste lief. Maar zij is (natuurlijk) helemaal niet zo lief als hij denkt: ze mengt een dodelijk gif onder de chocolade met de bedoeling alle kinderen te vermoorden (achteraf blijkt dat ze dit doet uit wraak omdat kinderen haar muzikale carrière — per ongeluk — verknald hebben). Gelukkig ontdekt Urbanus haar snode plannen op tijd en vermijdt hij de catastrofe."
• F.C. De Kampioenen 98: Boma Burgemeester (Hec Leemans met medewerkingvan Tom Bouden) (SC/32p/€5,99)
> "Er zijn verkiezingen op komst. Plots schrapt burgemeester Freddy Van Overloop de subsidie van de Kampioenen, terwijl hij die van De Schellekens verdubbelt. Dat maakt Boma zo razend dat hij besluit deel te nemen aan de verkiezingen met het doel burgemeester te worden. Er ontstaat een heftige kiesstrijd tussen de aanhangers van Freddy en die van Boma. Tijdens het plakken van de verkiezingsaffiches ontaardt de rivaliteit in echte straatgevechten. Ciske en Maurice zijn in tweestrijd, want Maurice moet vanwege zijn werk als gemeenteambtenaar de affiches van de burgemeester aanplakken. Ciske verscheurt die weer onmiddellijk. Bieke vindt dat het genoeg is geweest en organiseert een televisiedebat tussen de kemphanen. Maar ook dat loopt verkeerd af. En intussen is Ciske ontvoerd. Door wie? En vinden Mark en Paulien hem terug?"
• Suske en Wiske 343: SOS Snowbell (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€5,99)
> "Op een mooie dag vliegt er een gans tegen het keukenvenster van Sidonia. Het blijkt haar neef John te zijn! Hij smeekt zijn vrienden met hem mee te gaan naar zijn dorp in Alaska. Het toverboek van zijn lieftallig vrouwtje Snowbell is na vele jaren opnieuw actief geworden en heeft Snowbell in zijn macht: ze wordt gedwongen de mensen in hun dorp om te toveren in dieren. Suske en Wiske en hun vrienden vertrekken meteen naar Alaska om Snowbell uit de klauwen van het toverboek te redden en de betoveringen ongedaan te maken. Maar dan zijn ze verplicht het te vernietigen en dat blijkt een onmogelijke taak..."TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel