Uitgeverij L Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Tussen 13 tot 18 mei verschenen 24 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Arboris
Hauwaerts Uitgeverij
Pelikaanpers
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Soul Food Comics
Syndikaat
Uitgeverij Cliché
Uitgeverij 't Mannekesblad
Uitgeverij Personalia

Klik verder naar de eerder in mei verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Comics
Blloan
Bonte
Brabant Strip vzw
Casterman
Dargaud
Dupuis
Editions Art & B.D.
Glénat
Hauwaerts Uitgeverij
INdruk
Le Lombard
Lucky Comics
Marsu Productions
Oogachtend
Pelikaanpers
Prestige
RW Uitgeverij
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Syndikaat
Uitgeverij Cliché
Uitgeverij De Fontein
Uitgeverij 't Mannekesblad
Uitgeverij Personalia
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: junijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januarifebruarimaartaprilmei
 
Arboris
18/05
TOP
"Classic" Tanguy en Laverdure 2: Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar het verhaal van Jean-Michel Charlier) (SC/48p/€8,95)
"Classic" Tanguy en Laverdure 2: Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar het verhaal van Jean-Michel Charlier) (HC/48p/€17,95)
> Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde is het vervolg op de stripbewerking van Jean-Michel Charliers enige roman die hij schreef over de Franse piloten Tanguy en Laverdure. De oorspronkelijke roman werd voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd in deel 7 en 8 van De Complete Tanguy en Laverdure en diende ook als rechtstreekse inspiratie voor elementen in de Buck Danny-albums Proefmodel FX-13 en Het ZZ Eskader, het Tanguy en Laverdure-verhaal Speciale Opdracht én het Dan Cooper-album Duel in de Wolken, alle op scenario van Charlier. Met dit vervolg komt een slot aan het tweeluik in de nevenreeks "Classic" Tanguy en Laverdure.
• Moses Rose 2: Het Geheugen van de Ruïnes (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (SC/48p/€7,95)
• Moses Rose 2: Het Geheugen van de Ruïnes (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (HC/48p/€17,95)
> "Louis 'Moses' Rose is een van de weinige overlevenden van de slachting bij Fort Alamo, maar wordt er juist daardoorvan beschuldigd een deserteur te zijn. Om te bewijzen dat die beschuldiging onterecht is en af te komen van de spoken die hem elke nacht in zijn slaap kwellen, gaat hij vanuit New Orleans terug naar Texas, samen met sheriff Millsaps die in de ruïnes van het fort de achtergebleven eigendomspapieren van een goudmijn hoopt terug te vinden, die hij geërfd heeft. De reis wordt gefinancierd door Mary-Mae Cloud, die ook van de partij is. Op hun tocht worden ze achtervolgd door leden van de Italiaanse Masseriaclan, die eerst de Comanches tegen hen opstoken en daarna zelf proberen de groep uit de weg te ruimen, omdat ze het hebben voorzien op het imperium van mevrouw Cloud..." Hierna verschijnt nog één deel.
Tomoë 1: De Watergodin (TieKo + Jack Manini) (SC/48p/€7,95)
Tomoë 1: De Watergodin (TieKo + Jack Manini) (HC/48p/€17,95)
> "Japan 1461. Als ze twaalf jaar oud is, moet Tetsa zonder iets te kunnen doen toekijken hoe het vissersdorpje waar ze woont verwoest wordt. De piraat Yoshinaka slacht haar familie af en neemt haar mee. Twee eeuwen geleden is een van de voorvaders van Yoshinaka met zijn minnares Tomoé - waar Tetsa van afstamt - legendarisch geworden door de hoofdstad Kyoto te veroveren. De piraat wil Tetsa opvoeden tot een geducht strijder, waarna hij met haar wil trouwen om zo het mythische paar van vroeger weer tot leven te brengen en door te gaan met de veroveringen." Deel 2, het slot van het tweeluik, verscheen recent in het Frans.


Ballon Comics
05/05
TOP
Baba Yega 1: De Orde van S.N.O.T. (Steve Van Bael) (SC/48p/€6,95)
> De BV-strips zijn terug. Standaard Uitgeverij heeft zijn De Buurtpolitie, Ballon Comics zet in op de dansformatie Baba Yega die Belgium's Got Talent won en in de Duitse versie Das Supertalent de tweede plaats haalde. In de Britse versie doken ze inmiddels ook al op. En sinds maart zijn ze in de cinema te zien. Die film werkte Steve Van Bael (Figaro) uit voor een eerste stripverhaal. Hij was met een strip over Marc Coucke en voetbalclub KV Oostende en de politieke gagstrip Ergerlijk Eliootje zelf al actief in het BV-striplandschap. Voor Baba Yega had Steve ook al een figuurtje ontworpen dat op de T-shirts van hun merchandising prijkt. Tegen de Boekenbeurs zou een tweede album moeten verschijnen.
• Jommeke 11: De Zonnemummie (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 103: De Bron van El Razar (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 106: Zoete Mosterd (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 109: Guitenstreken (Gerd Van Loock naar Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk van opnieuw getekende versie met nieuwe coverlay-out)
> Van deze albums verschijnen respectievelijk de twintigste, achtste, achtste en zevende druk. Guitenstreken is een modernisering van oude gags.


Blloan
05/05
TOP
Aldo (Yannick Pelegrin) (HC/80p/€19,95)
> Bij Blloan kan er geëxperimenteerd worden met graphic novels van beginnende tekenaars. Aldo is het debuut van Yannick Pelegrin. Het was zijn afstudeerproject voor de stripopleiding van LUCA School of Arts van 2016 en 2017. Leraressen Judith Vanistendael en Lize Spit hebben Pelegrin begeleid voor het scenario. Deze hardcover van 80 pagina's is alleszins eentje om in de gaten te houden. Het verhaal: "Aldo is een eenzaat. Niet altijd geweest, maar geworden. Dat gebeurt op den duur als je onsterfelijk bent... Je ziet iedereen om je heen sterven. Terwijl jij overal tegelijk kunt zijn. Dan liever rekenen op jezelf. Tot hij iemand op tv ziet die eigenlijk al lang dood had moeten zijn. Aldo gaat op zoek naar antwoorden. En naar zichzelf."
De Ronde van België (Meneer Iou) (HC/128p/€29,95)
> In De Ronde van België zien we ons landje door de ogen van de Belgisch-Vietnamese blogger Meneer Iou. Hij verkende een jaar lang België op zijn fiets en versloeg in stripjes zijn bevindingen over bijvoorbeeld het carnaval van Binche, de doortocht van de Tour de France in Antwerpen of zijn bezoek aan de trappisten van West-Vleteren.


Bonte
05/05
TOP
• Boeken der Duisternis: De Heerschappij van de Moeraskoning: integrale 1e cyclus (Eric van der Heijden) (HC/192p/€45,00) (editie in kleur)
• Boeken der Duisternis: De Heerschappij van de Moeraskoning: integrale 1e cyclus (Eric van der Heijden) (HC/192p/€45,00) (editie in zwart-wit)
> De eerste cyclus van Eric van der Heijdens Boeken der Duisternis komt in twee edities uit: zestig exemplatren in kleur en zestig exemplaren in zwart-wit.
• Marc Sleen in Overal & Zondagsvriend: 1947-50 (Marc Sleen) (HC/188p/€29,95)
> Bonte volgt verder Marc Sleens carrière in de jeugdbijlagepers met deze keer zijn bijdrages aan Overal en Zondagsvriend in de periode 1947-1950. Alle pagina's waarvoor Sleen illustraties of gags (voornamelijk Pollopof) leverde, zijn ingescand en urenlang gerestaureerd. In de 188 pagina's dikke uitgave staan ook artikels over Sleen en Bob De Moor.
• Uh?: Vrouwen Vertellen Verhalen (Marc Scherbateyev) (HC/64p/€24,99)
> Uh? Vrouwen Vertellen Verhalen bundelt erotische illustraties en kortverhalen van Marc Scherbateyev in een harde kaft en in kleur. Honderd exemplaren.
• Vlechtje en haar Vriendinnen Presenteren... 1: Strips op Wielen (Pascal Schockaert) (HC/104p/€29,95)
> Pascal Schokaert tekent vaak albums met illustraties rond een bepaald thema. Zijn tekenstijl wordt per album merkbaar beter. Hij kan een mooie evolutie voorleggen. Strips op Wielen is het eerste deel van Vlechtje en haar Vriendinnen Presenteren... met vijftig valse covers als parodie op de albums van bekende stripfiguren. Van de oorspronkelijk mannelijke helden maakt hij telkens vrouwelijke versies. Zo wordt Jerom de Gouden Stuntman plots Mieke de Gouden Stoot. Op elke illustratie komen oude wagens voor. Die covers worden op 104 pagina's gebundeld, telkens de zwart-witversie naast de ingekleurde versie. Oplage: honderdtwintig exemplaren.


Brabant Strip vzw
05/05
TOP
Collectie Fenix
• 128. De Lustige Zwervers 2 (Willy Vandersteen) (SC/40p/€10,00)
• 129. De Lustige Zwervers 3 (Willy Vandersteen) (SC/48p/€10,00)
> De laatste gags van deze reeks.
• 130. De Avonturen van Hassan en Kadoer: De Smaragden van de Conquistador (Jacques Laudy) (SC/40p/€10,00)
> Oud werk uit het weeklblad Kuifje.
• 131. Kari Lente: Pastapornaja-Padapastna! (Kari Lente) (SC/32p/€10,00)
> Samen met het allerlaatste nummer van Brabant Strip Magazine presteerde de uitgeverij ook om het allerlaatste nooit in album verschenen krantenverhaal van Kari Lente uit te geven. We kunnen dit albumoverzicht dus afsluiten.


Casterman
05/05
TOP
PAKKET: War and Dreams deel 1-2-3 (3xHC/€30,00)
> Drie albums nu te koop tegen 30 euro in plaats van 47,85 euro.


Dargaud
05/05
TOP
Namibia integraal (Bertrand Marchal + Rodolphe / Léo) (HC/248p/€29,95)
> Na Kenya komt ook de vijfdelige cyclus Namibia als integrale uit. Het derde seizoen Amazonia loopt nog. Vraag nog niet naar een integrale daarvan.
• Ravian integraal 6: 16. Gijzelaars van het Ultimatum - 17. De Wees van de Sterren - 18. Onzekere Tijden (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/192p/€29,95)
> In de voorlaatste integrale van Ravian staan de reguliere albums Gijzelaars van het Ultimatum, De Wees van de Sterren en Onzekere Tijden, oftewel de delen 16, 17 en 18. Een aardig dossier vergezelt opnieuw deze mooi uitgevoerde reeks.
Shi 2: De Demonenkoning (José Homs + Zidrou) (HC/56p/€16,95)
> Het eerste deel van Shi, door José Homs en Zidrou, viel in zeer goede aarde. Complimenten te over. Deel 2 is nu ook al een feit. "Zeven maanden na de trieste gebeurtenissen van Crystal Palace gaan Jay en Kita door de hel. De eerste zit gevangen in haar huwelijk, de tweede moet zichzelf prostitueren. Verteerd door haat vervloeken ze de maatschappij die vrouwen en armen verschopt. Maar dan lonkt de kans op wraak. Alle hoop rust op een reeks compromitterende foto’s die het Britse rijk uiteen kunnen doen spatten. Gooit de duivel zijn ketens los? Ligt hier de oorsprong van Shi, de terroristische organisatie die de weduwe en de wees vandaag wreken?"


Dupuis
05/05
TOP
• De Blauwbloezen integraal 1 (Louis Salvérius + Raoul Cauvin) (HC/192p/€29,95)
> Een integrale van De Blauwbloezen? Jazeker! Maar let goed op. In twee integrales worden alle Blauwbloezen-strips van de oorspronkelijke tekenaar Louis Salvérius en Raoul Cauvin gebundeld. De oorspronkelijke gags en kortverhalen werden gebundeld in de delen 9 en 10. Pas daarna volgde het langere werk in Wagens in 't Westen, Van Noord naar Zuid, Voor 1.500 Dollar Extra en Outlaw. Tijdens dat laatste verhaal overleed Salvérius plots en nam zijn collega en vriend Willy Lambil het van hem over. Het was niet de bedoeling dat hij de reeks zou voortzetten, maar kijk. Lambil verzet zich vooralsnog tegen integrales van zijn albums zolang de reeks nog loopt. We zullen het dus voorlopig moeten stellen met een bundeling van Salvérius' werk. Die twee bundels bieden ontzettend veel extra's. Patrick Gaumer (bekend van deze monografie van Grzegorz Rosinski) schreef een achtergronddossier van tientallen pagina's om u tegen te zeggen. Niet alleen komt er oud werk van Salvérius aan bod, maar ook fotostrips met de tekenaar en scenarist Cauvin en zelfs een paar stripjes van De Blauwbloezen die niet eerder in album verschenen.
• Guust 13: Een Flater Kruipt Waar Hij Niet Gaan Kan (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Guust 14: Die Reuze Flater (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Lucky Luke 24: De Karavaan (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)
Yoko Tsuno integraal 3: De Tijd Achterna: 11. De Tijdsspiraal - 17. De Danseres van Bali - 20. De Astroloog van Brugge (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)
> De integrale reeks Yoko Tsuno mag de verhalen dan wel niet chronologisch bundelen, maar dat belette niet dat deel 1 al is uitverkocht bij de uitgever en deel 2 bijna is uitgeput. Dus haast je maar als je nog steeds twijfelt. In deel 3, De Tijd Achterna, worden drie tijdreisverhalen gebundeld en houden we ook halt in het middeleeuwse Brugge. "Samen met Monya, die uit de 39ste eeuw komt, reist Yoko Tsuno door de tijd om de planeet te redden van het grootste onheil: naar 3872 om de verwoesting van de mensheid door een contractiebom te verijdelen, naar 1545 om een pestepidemie in te dijken die naar onze tijd dreigt over te slaan of naar 1350 om een danseresje uit Bali te redden van een verschrikkelijke dood. Verleden, heden en toekomst lopen in elkaar over in deze derde integrale bundeling van de avonturen van Yoko Tsuno."


Editions Art & B.D.
12/05
TOP
• Harry Dickson 13: Het Goud van Malacca (Renaud + Christian Vanderhaeghe naar de romans van Jean Ray) (HC/48p/€13,50)


Glénat
05/05
TOP
PAKKET: Kaplan & Masson deel 1-2 (2xHC/€15,00)
> Beide delen nu te koop tegen 15 euro in plaats van 33,90 euro.
PAKKET: De Prins van de Nacht deel 1-2-3-4-5-6 (6xHC/€59,95)
> De complete hoofdreeks nu te koop tegen 59,95 euro in plaats van 95,70 euro.

Het Derde Testament - Julius V (Thimothée Montaigne + Alex Alice / Xavier Dorison) (HC/80p/€16,95)
> "Dronken van wraakzucht heeft Sayn de leiding overgenomen van de ‘kraaien’, de horde onsterfelijke en meedogenloze krijgers. Omdat hij niet is kunnen toetreden tot het Hemelrijk, stort hij zich op het heerschap van de aarde. De volgende halte op zijn veroveringstocht is de tempel van Jeruzalem, waar Joden en Romeinen sinds mensenheugenis op voet van oorlog met elkaar leven. Maar tegenover de nieuwe vijand zullen ze hun krachten moeten bundelen. Julius, de profeet en bekeerde Romein, is wellicht de enige die hen daarvan kan overtuigen. Maar krijgt hij daarvoor de tijd? De zwarte legioenen naderen snel..." Laatste deel van de reeks. Thimothée Montaignes volgende project bestaat uit twee nieuwe albums van Yves Swolfs' De Prins van de Nacht.
De Geheime Driehoek - Lacrima Christi 3: Het Waarheidszegel (Denis Falque + Didier Convard) (HC/56p/€15,95)
> "Jean Nomane heeft het perkament opgeduikeld met het recept van het tegengif voor de Lacrima Christi. Alleen, het is opgesteld in een vernuftige geheimcode. Er is geen tijd te verliezen want de trouweloze Benciveni heeft het gif geleverd aan Cho Ihn Kyang... verborgen in wijnflessen! Is de Koreaanse dictator echt zo gek dat hij het verschrikkelijke wapen ook echt wil inzetten? Raakt het recept voor het tegengif tijdig ontcijferd?"
• De Grote Zeeslagen 5: Hampton Roads (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)
> Deel 5 van De Grote Zeeslagen focust op de slag bij Hampton Roads tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen de eerste twee pantserschepen uit de geschiedenis. Jean-Yves Delitte trok het zeil voor dit album naar zich toe voor de tekeningen en het scenario. "In volle Amerikaanse Burgeroorlog bouwen de Zuidelijken de USS Merrimack, een achtergelaten schip van de Noordelijken, om tot een van de eerste pantserschepen van de geschiedenis: de CSS Virginia. Maar ook hun tegenstanders blijven niet bij de pakken zitten en stomen een nog revolutionairder schip klaar: de USS Monitor. Tijdens de slag van Hampton Roads treffen de twee oorlogsschepen elkaar. De strijd blijft onbeslecht. Toch vormt de slag een keerpunt voor de oorlogsvoering op zee."
Het Orakel van de Maan 5: Esther en Elena (Griffo + Rodolphe naar de roman van Frédéric Lenoir) (SC/56p/€9,95)
> Met Esther en Elena valt na vijf delen het doek voor Het Orakel van de Maan van de Vlaamse tekenaar Griffo op scenario van Rodolphe naar het werk van Frédéric Lenoir die zelf ook hielp om zijn roman te bewerken. "In Jeruzalem slaagt Giovanni erin om een van de mysterieuze, in het rood gehulde mannen te vatten die zijn meester Lucius hebben doodgemarteld. Toch kan hij zijn wraakgevoelens onderdrukken. Zijn ziel blijft onbedorven en met een gerust hart vraagt hij de knappe Esther ten huwelijk. Er breken heerlijk romantische tijden aan tot het lot hen inhaalt en Giovanni’s verleden lelijk opspeelt..."


Hauwaerts Uitgeverij
18/05
TOP
• Mortensens Mondiale Mysteries 3: Het Mysterieuze Manuscript (Lars Jakobsen) (SC/48p/€10,00)
• Mortensens Mondiale Mysteries 4: De Geheime Mummie (Lars Jakobsen) (SC/48p/€10,00)

> Twee nieuwe avonturen van de door de tijd reizende detective. In deel 3 krijgt hij te maken met een stomdove heks in de middeleeuwen, in deel 4 met een tijdreizende vampier in de negentiende eeuw. Lees hier een bespreking van de eerste twee delen.
• Puppy en zijn vrienden (Hachel) (SC/48p/€10,00)
> Oude strookjesstrips van Hachel (Benjamin) over een hondje. Behalve in Waalse kranten verschenen de stroken ook in Canada en Japan.


INdruk
05/05
TOP
• Pinanti United 3: Wereldkampioenen! (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95)
> Tot afgelopen hengelden vrijwilligers van het Rode Kruis-Vlaanderen naar je bijdrage om in ruil een sticker van Robbedoes en Kwabbernoot te krijgen. Die sticker is getekend door Charel Cambré. De barmhartige Samaritaan wisselt het ene goede doel voor het andere, want sinds deze week ligt het derde deel van zijn komische voetbalstrip Pinanti United in de winkel. Dat album kost 7,95 euro en zoals we je een vorige keer vertelden, gaat één euro van elk verkocht exemplaar naar het goede doel, meerbepaald vzw Bring A Smile dat zich inzet voor zieke kinderen.


Le Lombard
05/05
TOP
Dan Cooper: De Integrale 1: 1. De Blauwe Driehoek - 2. De Meester van de Zon - 3. De Muur van de Stilte (Albert Weinberg) (HC/184p/€29,95)
> Dan Cooper is een luchtvaartklassieker van de Belg Albert Weinberg (1922-2011). Zijn Canadese piloot verwierf internationale faam en kwam zelfs voor in een FBI-dossier (lees het hier maar eens na, je leest er ook meer over de stripreeks). Dan Cooper is samen met Buck Danny (van wie we graag de nieuwste integrale reeks in het Frans in een vertaalde vorm zagen verschijnen) en Tanguy en Laverdure (waarvan de integrale reeks bij Arboris verschijnt en deel 1 onlangs werd herdrukt) een van de populairste piloten van het Franco-Belgische striplandschap. Le Lombard waagt het erop om de complete reeks van 41 albums opnieuw uit te geven in een integrale reeks van twaalf delen. In deze eerste bundel staan De Blauwe Driehoek, De Meester van de Zon en De Muur van de Stilte die vele jaren geleden lezertjes van het weekblad Kuifje in spanning brachten. Deze integrale dateert in het Frans van 2000 en net zoals de integrales van Chick Bill, die Saga Uitgaven nu aan het vertalen is, beslaan de achtergronddossiertjes niet zoveel pagina's. Enkele jaren geleden was er nog sprake van een eventuele comeback van Dan Cooper door nieuwe auteurs, maar sindsdien blijft het stil rond dat voornemen.
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 6: De Drakar van IJs (Roman Surzhenko + Yann) (SC/48p/€7,95)
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 6: De Drakar van IJs (Roman Surzhenko + Yann) (HC/48p/€13,95)

> Het verhaal loopt gewoon verder in deel 6. Yann hoeft hierbij geen rekening te houden met de perikelen rond de hoofdreeks en de spin-off Kriss van Valnor waarvoor Xavier Dorison niet langer scenario's wenste te schrijven.

Getekend
Parijs, Mei 1968 (Éric Warnauts / Guy Raives + Éric Warnauts) (HC/80p/€19,95)
> Deze maand is het vijftig jaar geleden dat jongeren en vervolgens arbeiders overal ter wereld in opstand kwamen om gehoord te worden. In Frankrijk leidde de studentenrevolte in Parijs naar een algemene staking in het hele land en naar nieuwe parlementsverkiezingen. Éric Warnauts en Guy Raives verweven de historische gebeurtenissen met een romance in dit one-shot. "Maart 1968. Overal in de wereld komen jongeren op straat voor vrijheid en tegen oorlog. In Frankrijk blijft het oorverdovend stil. Le Monde kopt zelfs 'Frankrijk verveelt zich...' Tot het Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs, vlam vat en heel Frankrijk in lichterlaaie zet. Vier jongelui met heel verschillende achtergronden raken meegesleurd in het revolutionaire tumult. De mythische uitbarsting maakt ook bij hen heftige gevoelens los."


Lucky Comics
05/05
TOP
• Lucky Luke 66: Belle Star (Morris + Xavier Fauche) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)


Marsu Productions
05/05
TOP
Marsupilami 31: Meneer Xing Yùn (Batem + Stéphane Colman) (SC/56p/€7,95)
> Marsupilami is in feite een spin-off van Robbedoes en Kwabbernoot met André Franquins legendarische springbeest in de hoofdrol. In deel 31 komt een Chinees mannetje voor die een doorsnee leven leidt in een doorsnee stad. Maar sinds zijn geboorte is hij de grootste pechvogel ter wereld. Na het uittesten van talloze talismannen, gelukbrengers, amuletten en dergelijke meer trekt hij zich terug in een klooster waar een monnik hem een geheim toevertrouwt: aan de andere kant van de wereld zou in de onbereikbare diepte van de jungle een geel dier met zwarte vlekken voorkomen waarvan de haren de efficiëntste bron van geluk bezorgen aan de gelukkige eigenaar. Meneer Xing Yùn heeft een missie!


Oogachtend
05/05
TOP
Doorsnee (Phaedra Derhore) (SC/144p/€24,95)
> Doorsnee is een autobiografisch one-shot waarin Phaedra Derhore over haar levenslange geworstel met haar overgewicht vertelt. In dat thema zullen velen zich herkennen. "Phaedra weet je hoe het voelt om dik te zijn, de vooroordelen die mensen hebben. Ze kijkt in de spiegel en wil iets anders zien. Met haar beslissing om een maagverkleining te laten plaatsen hoopt ze op een normaal leven. Van de onzekere aanloop naar de operatie tot de reacties van haar vrienden nadien: in deze openhartige graphic novel vertelt Phaedra hoe haar gewicht haar relatie met eten heeft verziekt en hoe ze besliste om haar leven ingrijpend te veranderen..."


Pelikaanpers
18/05
TOP
• Atlantikwall (Hennie Vaessen) (HC/80p/€19,60)
> "Met een lengte van 6.200 kilometer is de Atlantikwall het grootste bouwwerk van de twintigste eeuw. De Atlantikwall is een verdedigingslinie die loopt van het noordelijkste puntje van de kust van Noorwegen tot de Pyreneeën. De zichtbaar gebleven overblijfselen vertellen ons een fascinerende geschiedenis. Waarvoor dienden die duizenden bunkers? Wie waren de mensen achter dit megalomane project? Waarom begonnen ze eraan en hoe verging het hen ná de oorlog? Voor de kustbewoners in Zuid-Holland heeft de bouw van de Atlantikwall dramatische gevolgen. De duinen, het strand en de boulevards worden verboden gebied. Duizenden huizen worden gesloopt en de bewoners moeten elders een heenkomen zoeken. De mannen die kunnen blijven krijgen een oproep voor de 'Arbeitseinsatz'. Zo werken ze gedwongen mee aan het vernielen van hun eigen kustgebied. Verder maak je kennis met Hans en Willy, twee fanatieke Duitse soldaten die vanaf 1942 de westkust van het Derde Rijk bewaken. Naarmate de oorlog vordert komen er steeds meer haarscheurtjes in de overtuigingen van Hans en Willy. Tenslotte willen ze alleen nog maar naar huis. Hun gemoedsverandering loopt gelijk op met de langzame maar onvermijdelijke neergang van het gehate Derde Rijk."


Prestige
05/05
TOP
• Murdervale 2 (Vicente Cifuentes) (HC/56p/€14,95)
> Vervolg en slot van de griezelstrip. "De verdwijning van zijn dochter Valeria leidt Victor opnieuw naar het geheimzinnige Murdervale. Als hij niet terugkeert volgt zijn vrouw Sara hem naar het vervloekte stadje, bijgestaan door een schrijver zonder inspiratie en diens tienerdochter. Het kwaad blijkt nog lang niet bezworen te zijn."


RW Uitgeverij
05/05
TOP
Absolute Luthor / Joker (Lee Bermejo / Mick Gray / Karl Story / Jason Martin + Brian Azzarello) (HC/224p/€33,95)
> "Lex Luthor. Joker. Intellect en vastberadenheid. Instinct en woede. Beiden hebben slechts één doel: de genadeloze eliminatie van hun aartsvijand. De kwelgeesten van Metropolis en Gotham City bereiken nieuwe pieken van complexiteit en intensiteit in deze twee meesterlijke verhalen door het gelauwerde duo Brian Azzarello (tekst) en Lee Bermejo (tekeningen). Absolute Luthor / Joker bevat de miniserie Lex Luthor: Man of steel - met extra pagina's - en de bejubelde graphic novel Joker, alsmede vele extra's waaronder schetsen, covers en publiciteitsmateriaal."
• Batman: Detective Comics special edition (Romano Molenaar / Pere Perez / Sandu Florea + Tony S. Daniel) (SC/32p/€9,95)
> Deze losse comic verscheen enkele jaren geleden als vertaling voor een stripfestival. Het belandt nu ook in stripwinkels. Nederlander Romano Molenaar tekende mee aan het verhaal waarin Batman het opneemt tegen Black Mask. "De gevaarlijke schurk met een masker van ebbenhout dat hem speciale krachten geeft, is ontsnapt uit Arkham Asylum en wil zijn False Face Society weer nieuw leven inblazen. Batman en commissaris James Gordon moeten dat hoe dan ook voorkomen, maar lopen al snel achter de feiten aan."


Scratch Books
18/05
TOP
Heinz van H tot Z 5: Z (René Windig / Eddie de Jong) (HC/328p/€29,90)
> Dit is het dan: het laatste deel met ingekleurde stroken van Heinz, aangevuld met achtergrondinformatie en extra stripjes.
• Scratches 2 (diverse auteurs) (SC/112p/€30,00)
> "Cover door Lukas Verstraete. Verder werkten aan nummer 2 mee: François Ayroles, Blexbolex, Charles Burns, Aline en Robert Crumb, Brecht Evens, Theo de Feyter, Jochen Gerner, Charles Guthrie, Bendik Kaltenborn, Sam Ki, Erik Kriek, Helge Reumann, Tobias Schalken, Solko Schalm, Joost Swarte, Tiger Tateishi, Typex, Kristina Tzekova, Brecht Vandenbroucke, Lukas Verstraete, Ludwig Volbeda, Henning Wagenbreth en Wasco. De artikelen zijn geschreven door Matthijs van Boxsel, Henning Wagenbreth, Warren Bernard en Peter Maresca. Samenstelling en redactie: Joost Swarte Paperback met flappen en uitneembare poster."


Sherpa
18/05
TOP
Iris - Een Roman voor Kijkers (Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda) (HC/160p/€75,00) luxe met gesigneerde prent) (heruitgave in kleur met dossier)
> Luxe-editie op honderd exemplaren.


Silvester
18/05
TOP
• Cognac 3: Het Kerkhof van Druivenoogstmachines (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (HC/48p/€16,95) (met prent)
> Cognac 3 sluit de trilogie af. Na familiesages over bier, wijn, tabak en cognac worden andere geneugten ook al het onderwerp van nieuwe reeksen, meerbepaald koffie en gastronomie. "De reportage over cognac waarvoor Anna naar Charente ging, had een mooi moment moeten zijn om de plek van haar kindertijd te bezoeken. Maar de verdachte dood van een vriendin zet haar aan tot een eigen onderzoek dat het officiële politierapport ondermijnt. Beetje bij beetje komt er een andere waarheid boven water, maar haar vasthoudendheid en roekeloosheid brengen ondertussen ook haar leven in gevaar..."
• Detectives 2: Richard Monroe - Who Killed the Fantastic Mister Leeds? (Nicolas Sure + Herik Hanna) (HC/56p/€16,95) (met prent)
> Na de geweldig goeie start (lees deze bespreking) komt nu deel 2 uit. Elk album is een afgerond verhaal. "Los Angeles, 1935. De beau monde van Hollywood verzamelt zich voor de première van Who Killed The Fantastic Mister Leeds?, een toneelstuk met rijzende sterren Ava Lamont en James Crowley in de hoofdrollen. Wanneer een losse flodder plots dodelijker blijkt dan verwacht wordt Ava onmiddellijk gearresteerd. Niemand kan haar uit de klauwen van justitie redden... Niemand buiten een privédetective die op het punt staat de ergste nacht van zijn leven te beleven."
• Moordenaar op Maat 1: Jugendstil (Yannick Corboz + Wilfrid Lupano) (HC/56p/€16,95)
> Het vierdelige Moordenaar op Maat valt in de categorie "te ontdekken", nog niet in het minst dankzij de sfeervolle tekeningen van Yannick Corboz. Scenarist Wilfrid Lupano ken je al dankzij Krasse Knarren, Alim de Leerlooier en andere. "Wenen, 1900. Twee rijke, cynische pierewaaiers kijken met meedogenloze blik naar het artistieke milieu van de Wiener Secession, die een omwenteling in de kunst wil veroorzaken. Na een avondje zwaar drinken nemen ze zich voor een arme jongeman om te vormen tot een publieke vijand, en hem volledig te kneden naar hun wil, als een soort levend kunstwerk. Ze kiezen een toevallige voorbijganger uit: de jonge Victor. In hun gezelschap zal de jongeman de onvermoede geneugten ontdekken van het meest prestigieuze bordeel van de stad. Hij maakt kennis met een wereld vol luxe en wellust. Een wereld die wordt bewoond door de wondermooie Mathilde. Een wereld die de zijne niet is. Welke prijs zal hij betalen voor het najagen van deze droom?"
• Prins Valiant boek 17: Jaargang 1969 - 1970 (Hal Foster) (HC/112p/€59,00)
• Prins Valiant boek 18: Jaargang 1971 - dossier (Hal Foster) (HC/112p/€59,00)
> De laatste twee gebundelde jaargangen. Deel 18 bevat de laatste jaargang van Hal Foster met een uitgebreid dossier. Binnenkort komt ook nog een driedelige verzamelbox uit in een beperkte oplage van honderdvijftig exemplaren.
Het Wilde Westen 1: De Lelietuin (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (HC/48p/€16,95) (met prent)
> Tekenaar Fabrice Jarzaguet deed er zestien jaar over om de vier albums van de westernreeks Het Wilde Westen te tekenen. Silvester zal ons geduld gelukkig niet zolang op de proef stellen. "Verenigde Staten, 1865. De Amerikaanse Burgeroorlog nadert zijn einde. Mevrouw Granger heeft nu nog maar één doel: haar man vinden die gevangen wordt gehouden door de Noordelijken. Terwijl hij in Fort Mac Laglen wordt vastgehouden en zich verzet tegen stevige ondervragingen door de blauwbloezen, gaat zij zo ver, dat ze de dollars steelt die bestemd zijn voor de reparatie van de kerk van het dorpje Church Hill. Een overval in familieverband waarvan de buit zal dienen om een leger op te richten en om haar man uit de klauwen van de vijand te bevrijden."


Soul Food Comics
18/05
TOP
• Don Quichot (Flix) (SC/136p/€19,95)
> Na een Vlaamse Robbedoes door Charel Cambré en Marc Legendre en een Nederlandse door Hanco Kolk komt er ook een Duitse Robbedoes voor de eigen markt. En dat album wordt gemaakt door Flix. In vertaling kennen we die tekenaar met een mooie Franco-Belgische stijl inmiddels door het one-shot Münchhausen en Freud dat vorig jaar bij Soul Food Comics verscheen. In Don Quichot blaast Flix een klassiek verhaal opnieuw leven in door er een moderne draai aan te geven (met Don Quichot op de fiets) en er een maatschappelijk onderwerp aan toe te voegen. "Als Alonso Quijano zich besluit te verzetten tegen de bouw van een nieuw windmolenpark krijgt hij maar weinig bijval. In zijn frustratie besluit hij het hogerop te zoeken, als een nieuw probleem zich aandient: alzheimer. Naarmate Alonso zich dieper vastbijt in zijn strijd, vervaagt zijn grip op de werkelijkheid en neemt de queeste in zijn hoofd levensechte vormen aan." Ook Lax vergreep zich onlangs aan Don Quichot in zijn Een Zekere Cervantes dat bij Daedalus uitkwam.


Standaard Uitgeverij
12/05
TOP
• De Buurtpolitie 2: Mister Moustache (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> Het eerste album van deze stripreeks naar de populaire tv-reeks op vtm was een groot succes en kende al enkele herdrukken. "In februari 2018 landde de tweede langspeelfilm van De Buurtpolitie in de Vlaamse bioscopen, drie maanden later trekken de patrouilles alweer op pad. Dit keer voor het tweede stripalbum gevuld met hun avonturen. De misdaad wordt bestreden, raadsels worden opgelost, en de commissaris probeert een en ander in goede banen te leiden terwijl Barry er het zijne van lijkt te denken."

• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 23: Porei tegen Porei (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€5,99)
> "Mark en Paulien zijn getuige van een gewelddadige overval op de juweliersafdeling van een supermarkt. Gelukkig is Inspecteur Porei snel ter plaatse om orde op zaken te stellen, maar dan blijkt iedereen hem als dader aan te duiden! Kunnen Markske en Paulien, met de hulp van Oma Boma, de waarheid achterhalen?"
• Oude Meesters met Suske en Wiske 1: De Raap van Rubens (Paul Geerts) (met dossier van Leen Huet) (SC/88p/€7,99)
> Suske en Wiske hebben heel wat historische figuren ontmoet, onder wie ook enkele kunstschilders. Onder de titel Oude Meesters met Suske en Wiske verschijnt een eerste speciale uitvoering van De Raap van Rubens waarin de personages Peter Paul Rubens ontmoeten. Het verschijnt niet toevallig dit jaar, want het past in de herleving van de Gouden Eeuw in Antwerpen met tal van evenementen en tentoonstellingen als verwijzing naar de bloeiende Antwerpse kunstscene van vierhonderd jaar geleden. Rubens wordt een spilfiguur tijdens deze vieringen. De heruitgave bevat een dossier over de kunstenaar van de hand van schrijfster en kunsthistorica Leen Huet. De nieuwe cover van Paul Geerts is een illustratie die voor de eerste publicatie van het album in 1977 als coverontwerp was afgekeurd. Het is de bedoeling om volgende albums in de reeks Oude Meesters met Suske en Wiske te koppelen aan eventuele tentoonstellingen of feestjaren. Veel van die albums verschenen toen zelf in een feest- of herdenkingsjaar.
• Urbanus Omnibus 7: 31. De Zes Turven - 32. Urbanus Maakt Reclame - 33. Het Oeuvre van Hors d'Oeuvre - 34. De Vliegende Goudrenet - 35. De Geforceerde Urbanus (Willy Linthout + Urbanus / Willy Linthout) (SC/160p/€12,50)
> Zevende bundeling met de delen 31 tot 35.
• Urbanus Vertelt: Mieleke Melleke Mol 27: Mol de Losbol (Dirk Stallaert + Urbanus) (SC/32p/€5,99)
> "Mieleke en Melleke zijn de allerleukste bengeltjes, maar in dit verhaal is het Mol die de superheld mag spelen. Niemand weet wat hij onder de grond allemaal uitspookt, zeker als hij weer aan het wroeten is. Met de vele fratsen die Mol uithaalt met de muisjes, kikkers en egeltjes wint hij de prijs van het grappigste huisdiertje ter wereld. Maar de kaboutertjes in de buurt zijn heel boos op Mol, want hun paddenstoelen zijn in de grond gezakt omdat Mol er een tunnel had onder gegraven. De kaboutertjespolitie zit achter hem aan. Oei, hoe gaan Mieleke en Melleke dit oplossen?"


Syndikaat
18/05
TOP
• Evert Kwok Vakantieboek 2 (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (SC/80p/€9,95)
> "Een van de belangrijkste resultaten van de kwantummechanica is de zogenaamde onzekerheidsrelatie van Heisenberg: er bestaan zogenaamde incommensurabele paren van grootheden, waarvoor geldt dat niet van beide grootheden de waarden tegelijkertijd exact kunnen vastliggen. Als je dit soort informatie interessant vindt, dan moet je een boek over kwantummechanica kopen, en niet het Evert Kwok Vakantieboek deel 2. Mocht je daarentegen willen genieten van een heerlijk droge vakantie vol hilariteit, dán is dit boek alles wat je nodig hebt. Tachtig pagina's bomvol cartoons, überslechte woordgrappen, puzzels, bananen en strips, ontsproten aan het lichtelijk verknipte brein van cartoonisten Eelke De Blouw en Tjarko Evenboer. Een fijne vakantie gewenst! Of zoals de Italianen plegen te zeggen: c’è un criceto viola sulla tua testa!"


Uitgeverij Cliché
18/05
TOP
• Tom Poes 5: Tom Poes en de Zonnebril (Marten Toonder) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
• Tom Poes 5: Tom Poes en de Zonnebril (Marten Toonder) (HC/48p/€16,95) (heruitgave)
> "In het Donkere Bomenbos vindt heer Bommel een zonnebloem met een dubbele kroon. Deze kroon gebruikt hij als een mooie gouden zonnebril en daarmee ziet hij alles rooskleuriger in dan de werkelijkheid is. Dat brengt hem in grote moeilijkheden en tot overmaat van ramp wordt Bommelstein verkocht om zijn belastingschulden af te kunnen betalen. Lukt het Tom Poes om heer Bommel te onttronen als lijder van het Tranendal en hem weer tot een trotse heer te bekeren die vol goede moed zijn kasteel probeert te behouden?"


Uitgeverij De Fontein
05/05
TOP
• Monsterallergie - Een Griezelkomedie 1: Het Monsterhuis - De Piramide van de Onkwetsbaren - Het Mysterie van Mister Magnakat - De Hangende Stad - De Ster-Mentor - De Komst van Charlie Schuster (Alessandro Barbucci / Giovanni Rigano / Daniela Vetro / Paulo Campinoti / Antonella Dalena / Alessio Coppola + Francesco Artibani / Bruno Enna / Katja Centomo) (HC/280p/€15,00)
> Deze in Italië uitgewerkte reeks voor Disney is mee het werk van Alessandro Barbucci (tekeningen en supervisie), bekend van SkyDoll en Ekhö - De Spiegelwereld, en Barbara Canepa (inkleuring). Na het grote succes kwam er nog een strijd om de rechten voor het tot een minnelijke schikking kwam. Voor niet minder dan vijftien eurootjes haal je met deze 280 pagina's dikke bundel eigenlijk zes albums in huis. "Monsterallergie is een griezelkomedie vol taalgrappen voor lezers van zeven tot twaalf jaar, en het eerste deel in de verfilmde serie Monsterallergie. Evi verhuist, maar haar nieuwe buurjongen Dex is RAAR. Aangezien Evi raar toevallig heel interessant vindt, gaat ze er meteen op af. Ze komt erachter dat Dex nog raarder is dan ze al dacht; hij is niet alleen allergisch voor alles, hij ziet ook monsters! Dat komt goed van pas als de poes van Evi zoek blijkt, en het tweetal alles op alles moet zetten om haar terug te halen. Want monsters zien is één ding, maar ze verslaan? Da's heel andere koek."


Uitgeverij 't Mannekesblad
18/05
TOP
• Piet Pienter en Bert Bibber 19: Herrie om Carolus Magnus (Pom) (SC/56p/€10,00) (heruitgave met nieuwe cover)
> Ben Seys tekende weer een geslaagde, nieuwe cover naar het werk van Pom. Achterin staat een pagina met weetjes.


Uitgeverij Personalia
18/05
TOP
De Generaal Gaat Integraal 1: 1971-1973 (Peter de Smet) (HC/128p/€24,95)
> Uitgeverij Personalia (van het stripblad StripGlossy) gaf dit eerste deel van de integrale editie van De Generaal al eind maart uit. De distributie naar Vlaanderen kan beter. De Generaal is een in Nederland behoorlijk populaire reeks van Peter de Smet die in onder meer Pep, Eppo, Sjors en Sjimmie Stripblad en Titanic was te lezen. De reeks dreef op één running gag: een generaal probeert de macht te grijpen over een fort waar een maarschalk de plak zwaait. Alle pogingen zijn gedoemd te mislukken door pech, onkunde, tegenwerking, falende medewerkers en gewoon ook de eigen schuld van de generaal. De Generaal startte in 1971 en verdween samen met diens auteur in 2003. Er kwamen veertien albums uit, maar er is genoeg bonusmateriaal met vaak onbekende tekeningen van Peter de Smet om acht integrales van elk 128 pagina's te vullen. Voor het eerst verschijnen de verhalen ook chronologisch. De lijnfilms zijn allemaal gedigitaliseerd en elke pagina is opnieuw ingekleurd. Het eerste deel, met veertig dossierpagina's geïllustreerd met minder bekend en ongepubliceerd werk van Peter de Smet is al een feit. Jaarlijks zal Uitgeverij Personalia twee delen publiceren.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel