Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Tussen 11 en 17 oktober verschenen 30 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met nieuw
BarDaf Éditions
Borgerhoff & Lamberigts
Concerto Books
Dark Dragon Books
Scratch Books
Syndikaat
Uitgeverij Favoriet
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij Personalia

Klik verder naar de in oktober verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Anspach
vzw Arcadia
Ballon Comics
BarDaf Éditions
BD Must
Blloan Junior
Bonte
Borgerhoff & Lamberigts
Casterman
Concerto Books
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Hauwaerts Uitgeverij
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Plan A Uitgevers
Scratch Books
Silvester
Standaard Uitgeverij
Stribbel Strips
Syndikaat
Thomas Rap
Uitgeverij Favoriet
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019:
novemberdecember
2020: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober
 
Anspach
03/10
TOP
Brussel 43 (Baudoin Deville + Patrick Weber) (HC/64p/€14,50)
> Na Glimlach 58 (over Expo 58) en Leopoldstad 60 (over de onafhankelijkheid van Belgisch Congo) gaan Baudoin Deville en Patrick Weber in Brussel 43 verder terug in de tijd. Daarin vertellen ze hoe het er in Brussel tijdens de Duitse bezetting in 1943 aan toeging. Er zijn verwijzingen naar collaborerende striptekenaars in een fictief verhaal tegen een historische achtergrond. Kathleen, het hoofdpersonage uit de vorige twee complete verhalen, is in 1960 net terug van haar bewogen verblijf in Congo. Samen met haar moeder ruimt ze de zolder op. Ze ontdekt een omslag met heel wat originele platen van een stripverhaal die voor de clandestiene pers tijdens de Tweede Wereldoorlog was bestemd en waarin de afkeer voor de Duitse bezetters tot uiting komt. Kathleen was toen 12 jaar. Haar vader was een kioskuitbater en verzot op strips. Op een dag laat een bevriende striptekenaar hem zijn strips zien. Hij probeert ze te publiceren in een krant van het verzet, maar collaborateurs houden hem in de gaten. Zijn dochter is een vriendinnetje van Kathleen. Intussen wordt de situatie in Brussel almaar onhoudbaarder. Anti-Joodse razzia's vermenigvuldigen zich, de bombardementen ook. Volgend jaar zien we Kathleen terug in een nieuw avontuur dat zich in het jaar 1967 zal afspelen. Deze keer zal er een stukje Vlaamse geschiedenis verteld worden.


vzw Arcadia
03/10
TOP
Arcadia Archief
• 54. Robin Hoed: Op naar Absurdistan (Turk + Bob De Groot) (HC/48p/€24,95)
• 54. Robin Hoed: Op naar Absurdistan (Turk + Bob De Groot) (HC/48p/€48,00) (luxe met ex libris in doos)
> In Op naar Absurdistan worden niet eerder in album uitgegeven gags van Robin Hoed, de komische reeks van Turk en Bob De Groot, gebundeld. "Tweeëntwintig jaar na Rumoer in de Rimboe verschijnt er met Op naar Absurdistan een nieuw album van Robin Hoed. Van deze populaire komische gagstrip, die haar grootste successen kende tijdens de jaren 1980, verschenen er negentien albums in het Nederlands bij uitgeverijen Le Lombard en Dargaud, en eenentwintig in het Frans. Tekenaar Turk en scenarist Bob De Groot, die ook al garant stonden voor ettelijke avonturen van Clifton en Leonardo, laten — zoals vanouds — de twee erfvijanden Robin Hoed en sheriff Fritz Alwill opdraven in allerlei absurde situaties. In Op naar Absurdistan vinden we de twee protagonisten van weleer terug in hun natuurlijke habitat, Nottingham Forest, waar ze het pad kruisen van vakantieverpestende aliens, tijdverslindende ambtenaren, zonovergoten onheilsvoorspellingen, onbereikbare olympische ambities en nog veel meer lachspierstimulerende situaties. Met Op naar Absurdistan pakt uitgeverij Arcadia zonder meer met een primeur uit. De kortverhalen en gags die in het album werden opgenomen, verschenen nooit eerder in album, en waren alleen te bewonderen in het stripweekblad Kuifje en in Tintin Sélection. Wie weet, inspireert het auteurs Turk en De Groot om in de toekomst nieuwe albums van deze reeks te maken." 


Ballon Comics
10/10
TOP
• Jommeke 81: De Luchtzwemmers (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (heruitgave met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 234: De Pechvogel (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (heruitgave met nieuwe coverlay-out)
• Sisters 7: M'n Zonnesteekje (William + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• Sisters 13: Zot Veel Geluk (William + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• Sisters 14: Gezworen Leugenaar (William + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50) (herdruk)


BarDaf Éditions
17/10
TOP

nieuw • Natasja & Rubine: Collateral Hommage (Dragan de Lazare / Bruno Gilson naar François Walthéry) (HC/56p/€20,00) (met bijlage en prent)
> Dit artbook is een eerbetoon aan François Walthéry. Het is een boek vol paginagrote prenten door de tekenaars Dragan de Lazare en Bruno Gilson met Walthéry's medeweten én goedkeuring. Beide tekenaars plaatsen Walthéry's heldinnen Natasja en/of Rubine telkens in een ander decor, wat weer een vette knipoog naar een andere stripreeks inhoudt. Het album is uitgegeven door BarDaf Éditions, genoemd naar de luchtvaartmaatschappij waarvoor Natasja als luchtstewardess werkt. Alle Franse titels zijn in dit boek behouden, ook op de cover. Twee interviews (samen acht pagina's), het ene met Dragan de Lazare en Bruno Gilson, het andere met Walthéry, zijn echter netjes vertaald, en als afzonderlijke bijlage toegevoegd. In zijn interview geeft Walthéry te kennen dat hij Rubine weer heeft opgepikt, samen met tekenaar Bruno Di Sano en scenarist Mythic, waar het team was gestopt. Hij weet alleen nog niet bij welke uitgeverij en wanneer het verhaal zal gepubliceerd worden. Hij ziet in de Lazare en Gilson trouwens potentiële opvolgers: "Het zijn twee goede tekenaars. En we zijn goed bevriend. Maar ze moeten vooral hun eigen ding doen."BD Must
03/10
TOP
• De Avonturen van Fee en Fonske (Bob De Moor) (SC/16p/€20,00)
> Kleinood op A5-formaat met op 16 pagina's alle gags die Bob De Moor heeft getekend van Fee en Fonske die hij tussen 1949 en 1951 heeft getekend voor het weekblad Kuifje.
• De Avonturen van Julius Chancer: Het Geheim van de Samoerai (Garen Ewing) (HC/36p/€19,95) (met ex libris)
> Van Jullius Chancer verscheen de trilogie De Regenboogorchidee bij Silvester. BD Must komt nu met een vierde album waarin drie korte verhalen van de archeoloog-detective in de stijl van Kuifje en Blake en Mortimer staan opgenomen. In het album is een door Gary Ewing gesigneerde en op 300 exemplaren genummerde prent ingekleefd. "Het harnas van samoerai Yamada Shinjiro heeft de reputatie om de krijger die het draagt onoverwinnelijk te maken. Het wordt tentoongesteld in een museum en blijkt een vervalsing te zijn. De Britse archeoloog Julius Chancer is aangenomen om de daders van deze vervanging te zoeken! Maar de zoektocht naar de waarheid is vol gevaren! Zal Julius Chancer de aanvallen van de samoerai overleven?"
• Koningen en Kruisen 3 (Levi + Sinonimo) (HC/56p/€19,95)
> Vervolg van de vierdelige reeks, gebaseerd op historische feiten. "Het jaar 1000. Aan de zuidoostelijke grens van het Heilige Roomse Rijk is vrede een relatief begrip! Koningen en Kruisen vertelt over de confrontatie tussen Koenraad II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, en Stefanus I, koning van Hongarije. Dit grootse, facinerende, historische fresco zit boordevol oorlogsgewoel en intriges!"


Blloan Junior
10/10
TOP
• Het Spookt op Nummer 113 1: Ongewenst Bezoek (Mr Tan + Yomgui Dumont) (HC/124p/€11,99)
> Tof jeugdalbum met een griezelig verhaal. "Wanneer Elliot met zijn ouders verhuist naar de Jammerstraat 113, beseffen ze niet dat het eigenlijk een spookhuis is, waar iedereen in het dorp in een verre boog omheen loopt. Vooral voor Elliot gaan de poppen aan het dansen, omdat zijn altijd drukbezette ouders hem vaak alleen thuis achterlaten. Het klikt echter al snel met de geestige inwoners van huis nummer 113. Tot Elliots nieuwe oppas zich komt voorstellen. Ze besteedt geen aandacht aan hem, maar is duidelijk naar iets anders op zoek. Spoken, misschien...?"


Bonte
10/10
TOP
• Marc Sleen in Ons Zondagsblad 1: 1950-52 (Marc Sleen) (HC/208p/€35,95)
> Dit is een eerste van vier geplande bundelingen met alle bijdragen die Marc Sleen leverde aan Ons Zondagsblad. Het eerste boek bevat de jaren 1950, 1951 en 1952 waarin vooral strips van Pollopof en ilustraties staan. In 1952 startte Oktaaf Keunink in het tijdschrift. Dit hardcoveralbum bevat 208 pagina's en kost 35,95 euro. Wanneer alle vier bundels verschenen zijn, zullen de gags van Oktaaf Keunink voor het eerst volledig beschikbaar zijn in een uniform uitgegeven reeks.
• Santa Cartoons 1 (Wouter Van Ghysegem) (SC/80p/€4,95)
> Cartoons met kerstmannen.
• De Varaan Ruimt het op in 1: Goud en Oldtimers (Waldo Van Gheluwe) (HC/56p/€12.00)
> "Een opeenvolging van overvallen en ramkraken schrikt het voorkabbelende bestaan in de provinciestad op. De regering vindt geen noemenswaardige afwijking in de statistieken en ziet er verder geen been in. Alleen de opmerkzame Viva van detectivebureau De Varaan ruikt lont. Billy van Biervliet, oud-commando en bestrijder van onrecht in hart en nieren, heeft er schoon genoeg van!"


Borgerhoff & Lamberigts
17/10
TOP
nieuw • De Geschiedenis van België van de Laatste 10 Jaar (Lectrr) (HC/326p/€24,99)
> Thematische cartoonbundel met commentaren van Marc Reynebeau. "Wat is twintig jaar in de geschiedenis van een land? Heel veel, zo blijkt. Wie weet in godsnaam nog hoeveel staatshervormingen de laatste twee decennia de revue zijn gepasseerd? Welk gebied is deelstaat waarvan? Hoeveel parlementen bestaan er ook alweer, waarover hebben die bevoegdheden en wat heeft dat te maken met de frietrevolutie? De politieke eenentwintigste eeuw bulkt van grootse gebeurtenissen. Zo verloor Groen! haar uitroepteken. Er werd ook moord en brand geschreeuwd over migranten, allochtonen en andere profiteurs. Prangende problematieken omtrent digitalisering en het klimaat dienden zich aan, maar eerst moest die vervloekte Brussel-Halle-Vilvoorde-knoop doorgehakt worden! Wie warme herinneringen wil ophalen aan ons bruisende politieke landschap moet dat dankzij Lectrr niet langer doen met een stoffig geschiedenisboek. Neen, Belgiës topcartoonist vat in beeld wat we met woorden niet gezegd krijgen. Herbeleef het verleden en lach je ergernissen weg met deze komieke kroniek."
nieuw • Kakhiel scheurkalender 2021 (Kakhiel) (SC/€15,99)


Casterman
10/10
TOP
• Lefranc 31: Het Losgeld (Régric + Roger Seiter) (SC/48p/€8,50)
> "Op vakantie in de Elzas leren Jean-Jean en Lefranc Eline Van Dijck kennen. In Zuid-Afrika baat haar vader safaripark Van Dijck uit, een veilige thuishaven voor vele wilde dieren en een trekpleister voor nieuwsgierige en avontuurlijke toeristen. Maar de laatste tijd gebeuren er vreemde dingen in zijn domein: er worden dieren dood aangetroffen en er komen steeds minder toeristen. Na een lange dag op de ski’s worden Jean-Jean en Lefranc gewekt door geschreeuw: Eline is ontvoerd. Waarom is dit jonge meisje in volle Apartheidscrisis ontvoerd? Wie heeft het op Geert Van Dijck gemunt?"


Concerto Books
17/10
TOP

nieuw • Country Creek (Erik Kriek) (HC/120p/€29,99) (met cd)
> Creek Country is een gloednieuw album van Erik Kriek. Het is geen strip, maar wel iets dat het hart van folk-, country- en bluegrassliefhebbers sneller moet doen slaan. Er zit ook een cd bij van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen (met onder andere de Lasses en Erik Kriek himself). Op vijftien tracks spelen ze liedjes van Gram Parsons, Patsy Cline, Woody Guthrie, Townes van Zandt, Gillian Welch en anderen. Vanaf 29 oktober is het muziekgedeelte ook los te koop als 10 inch vinyl EP. Het boek met de cd is een kleiner formaat van 14x20 cm. Kriek stekt zijn werk als volgt voor: "Tekenen in het algemeen en strips maken in het bijzonder is een vrij eenzame bezigheid. Uren en uren worden in eenzaamheid achter de tekentafel doorgebracht. Alles voor de juiste concentratie. En niks gaat vanzelf. Het werk is immers pas af als het 'af' is, ongeacht hoe lang dat duurt. Vanzelfsprekend is muziek daarbij de beste vriend van de tekenaar en door middel van muziek wordt de arbeid lichter. Ik ken geen enkele tekenaar die niet van muziek houdt, sterker nog: veel van mijn collegatekenaars zijn ook muzikant en als ze geen instrument beheersen dan hebben ze een uitgebreide platenkast en dito smaak. Veel van hen hebben een voorliefde voor country. Misschien is het het eerlijke, ambachtelijke aspect ervan. Ik persoonlijk houd erg van het instrumentarium en van de stemmen, vooral de close-harmony die vaak te horen is in de bluegrass. Ook ben ik liefhebber van verhalende songteksten, recht voor zijn raap en vaak bestaande uit gecomprimeerde tragedies. Vooral die teks en die zich bezighouden met duistere thema's spreken me aan. Ik heb er al een keer een heel (strip)boek aan gewijd. Het boek dat is een heel arbitraire verzameling van een liefhebber, niet per se van een muziekhistoricus of kenner. Het zijn er vijftig omdat dat een mooi rond getal is, niet omdat ik een top-50 met de beste artiesten heb willen maken. Het gevaar bij het maken van een dergelijk boek is dat de indruk ontstaat dat er een zekere pikorde is, maar geloof me, ik vul met gemak nog twee of drie van dit soort boeken. Er valt nog zoveel te ontdekken uit het 'mer à boire' dat de muziekgeschiedenis ons geeft. Dat is weer stof voor een mogelijk volgend boekje. Wie zal het zeggen?"Dargaud
10/10
TOP
Amazonia 1 (Bertrand Marchal + Leo / Rodolphe) (SC/48p/€8,50) (herdruk)
Blacksad 1: Ergens tussen de Schaduwen (Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales) (SC/48p/€10,50) (herdruk)
Blacksad 3: Rode Ziel (Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales) (SC/56p/€10,50) (herdruk)
Blacksad 5: Amarillo (Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales) (SC/56p/€10,50) (herdruk)
• De Werelden van Aldebaran: Overlevenden; Kwantumanomalieën integraal (Leo) (HC/248p/€32,95)
> Later dit jaar sluit Leo de cyclus Terug naar Aldebaran af met het derde deel. Overlevenden was een zijstapje in De Werelden van Aldebaran met allemaal andere personages. Die cyclus is nu gebundeld. "Een groepje kolonisten dat vertrok van planeet Aldebaran, wordt wakker in hun ruimteschip. Ze ontdekken dat ze de enige overlevenden zijn. In een opgenomen bericht deelt de commandant van hun schip hun mee dat alle andere passagiers gestorven zijn. Willen ze overleven, dan moeten ze zich organiseren. Over de nieuwe planeet hangt een constante dreiging die vooral uitgaat van vreemde wezens die even vijandig als onzichtbaar blijken. Manon, een jonge vrouw, neemt het voortouw. Onder haar kordate leiding trekken de kolonisten op ontdekking..."


Dark Dragon Books
17/10
TOP
nieuw • Agatha Christie - Hercule Poirot: Het ABC-mysterie (Alberto Zanon + Frédéric Brrémaud) (HC/64p/€19,95)
> Het ABC-mysterie is de zevende verstripping van het werk van Agatha Christie bij Dark Dragon Books en het vierde album met de Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Het album is het werk van Alberto Zanon en Frédéric Brrémaud. "Een race tegen de klok is begonnen. Poirot ontvangt een brief waarin een moord in Andover aangekondigd wordt, en dat hij het kan voorkomen ... Helaas, de moord is gepleegd. Een tweede brief kondigt een nieuwe misdaad aan, dit keer in Bexhill. Komt Poirot deze keer op tijd? En waarom misdaden in steden in alfabetische volgorde? Is het het werk van een gek, of zit er een andere reden achter deze reeks van moorden ? Hercule Poirot zal nogmaals al zijn grijze cellen aan het werk moeten zetten om de dader te ontmaskeren."
nieuw • Artbook: The Art of Inputwo (Inputwo) (HC/80p/€24,99)
> Van de Russische illustrator en pin-upartiest Inputwo distribueert Dark Dragon Books een artbook. "Only adults", want er is nogal wat bloot in te zien. Zijn vrouwtjes van papier zijn voluptueus met dikke billen en borsten.
nieuw • Batman: Damned 1 (Lee Bermejo + Brian Azzarello) (SC/56p/€9,95)
nieuw • Batman: Damned 2 (Lee Bermejo + Brian Azzarello) (SC/56p/€9,95)
nieuw • Batman: Damned pakket deel 1-2 (Lee Bermejo + Brian Azzarello) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> Eerste twee delen van het driedelige Batman: Damned. De softcoveralbums kan je ook samen als premiumpakket kopen met een totemdisplay en een artprint tegen 24,95 euro. Het is getekend door Lee Bermejo die al Batman-verhalen zoals Absolute Luthor / Joker, Joker en Noël op zijn naam heeft staan. Het scenario is van de hand van Brian Azzarello met wie Bermejo het Before Watchmen-album over Rorschach heeft gemaakt en de voornoemde Batman-titels Absolute Luthor / Joker en Joker. Azzarello is tevens de scenarist van onder meer 100 Bullets, Superman for Tomorrow, Wonder Woman en vele andere producties. Het verhaal: "De Joker is dood. Daarover is iedereen het eens. Maar was het Batman die eindelijk zijn nek omdraaide of spelen er andere duistere machten een rol in Gotham City? Dat is nog altijd een mysterie. Gelukkig is Batman 's werelds beste detective. Batman kan zich er alleen niets van herinneren. En hoe dieper hij graaft in zijn geheugen, hoe meer hij twijfelt aan alles wat hij ontdekt. Hij heeft hulp nodig en aan wie kan hij dat beter vragen dan John Constantine? John is gek op raadsels… maar het probleem is dat hij ook gek is op spelletjes. Spelletjes met anderen. Samen met John duikt Batman in de schimmige onderwereld van Gotham. Wie heeft Joker vermoord? Het antwoord zal Batman niet bevallen…" Batman: Damned verscheen in 2018 onder DC's Black Label. Er was veel om te doen omdat Batmans blote piemel in een prent was te zien, weliswaar in heel veel tegenlicht en slechts met een lichte contour zichtbaar. Toch werd het plaatje na de eerste druk en voor de digitale verkoop bijgewerkt, zeg maar gecensureerd. Tegen brutaal geweld geen bezwaar, tegen een streepje bloot, ho maar! Ook in deze Nederlandstalige editie gaat het om de gecensureerde versie.
nieuw • Black Panther: Volk in Opstand collector's pack deel 1-2-3-4 (4xSC/€39,95) (met sleeve)
nieuw • Black Widow: Itsy Bitsy Spider (J.G. Jones + Devin Grayson) (SC/72p/€9,95)
> Uit de Marvel-stal haalt Dark Dragon Books het complete verhaal Itsy Bitsy Spider van Black Widow van wie een film op stapel staat die telkens wordt uitgesteld. Het album is getekend door J.G. Jones (Strange Fruit) en Devin Grayson. "Natasha Romanov heeft altijd al een avontuurlijk leven geleid. Eerst was ze een spion voor de Sovjet-Unie, vechtend aan de frontlinie van de Koude Oorlog. Daarna liep ze over naar het westen en werd uiteindelijk een superheld en een Avenger. Ze heeft een reputatie opgebouwd als echte professional: ze is zo efficiënt en dodelijk als de spin waaraan ze haar codenaam ontleent. Maar nu komt aan haar tijd als Black Widow misschien wel een einde. Yelena Belova is de beste leerling van de Red Room sinds Natasha en ze vindt dat zij de titel ‘Black Widow’ meer verdient dan de vrouw die in haar ogen het vaderland heeft verraden. Yelena wil haar tegenhanger uit de weg ruimen en daarvoor gaat niets haar te ver. De twee Black Widows bevechten elkaar over de halve wereld, van de straten van New York tot de woestijn in het Midden-Oosten. En wie staat nog overeind als straks de rook is opgetrokken?"
nieuwBlue Note: De Laatste Uren van de Drooglegging (Mikaël Bourgouin + Mathieu Mariolle / Mikaël Bourgouin) (HC/144p/€29,95) (met artprint)
> Blue Note is een prachtig geschilderd one-shot over de laatste uren van de Amerikaanse drooglegging. Het is een bikkelhard gangsterverhaal van 144 pagina's door Mikaël Bourgouin (Codex Angelicus) en Mathieu Mariolle (De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor en William Adams, Samoerai). "De drooglegging in de jaren 1930. Jack Doyle heeft gezworen om geen voet meer in de ring te zetten en niet meer voor geld vechten. Alcohol, gangsters, 'gangreen' zoals hij het zelf noemt, het is allemaal voorbij! Het verleden blijft echter aan zijn huid plakken. En voor één gevecht, slechts één, dompelt Jack zich weer onder in de buik van een stad waar hij net zoveel van houdt als hij er een hekel aan heeft. Want New York heeft de onweerstaanbare charme van de 'speakeasy feestjes', waar je kunt toasten tot het ochtendgloren en de mooie vrouwen aan je voeten liggen. Waar je dronken wordt op het ritme van de jazzmelodieën gespeeld door de beste muzikanten van het moment..."
nieuw • Celestine en de Paarden 8: In de Vrije Natuur (Stefano Turconi + Lili Mésange) (SC/48p/€8,95)
> Met dit album is de Franse reeks bijgebeend.
nieuw • Jim Hawkins 1: Het Testament van Flint (Sébastien Vastra) (SC/56p/€9,95)
nieuw • Jim Hawkins 2: De Duistere Helden van de Zee (Sébastien Vastra) (SC/56p/€9,95)
> Een piratenreeks met vermenselijkte dieren in de hoofdrol, aangenaam geschilderd door Sébastien Vastra, daar gaan we voor zitten. Deze maand komen de eerste twee delen uit van Jim Hawkins, een reeks die in drie delen zal verschijnen en vrij is geïnspireerd op de roman Schateiland van Robert Louis Stevenson. "Een toekomst als keukenbediende en een familieherberg als erfenis. Maar Jim Hawkins ziet zijn toekomst veel liever op zee. Hij heeft wel wat hulp nodig hebben van het lot of Bill Bones, die oude zeewolf die net met zijn kostbare kaart is aangemeerd, om Jim in een wervelwind van avontuur te storten. Maar als er iets gevaarlijks is in deze wereld, dan is het wel om een fortuin op papier te hebben..."
nieuw • Het Nevelvolk 2: Vliegensvlug (Styloïde + Katia Even) (HC/48p/€19,95)
> Eerder dit jaar kwam deel 1 van het erotische fantasytweeluik Het Nevelvolk uitdit is het slotalbum. "In het Drakenrotswoud leeft het Nevelvolk harmonieus in een wereld die te groot voor hen is. Hier wonen ook de fee Ailina en de kobold Amandil. In deze omgeving waar het genot van alle zintuigen wordt geprikkeld, hebben de kleine wezens een missie: de lente laten ontluiken. Maar wat als sommige feeën hun vleugels weigeren om met andere wezens te kunnen paren?"
nieuw • Oostfront Squadron Normandie-Niemen 5: Orjol (Giuseppe De Luca + Patrice Buendia) (HC/48p/€19,95)
> Laatste deel. Van tekenaar Giuseppe De Luca verschijnt bij Dupuis de luchtvaartreeks Onbemande Dreiging. "Juni 1943. Het Squadron begint zijn stempel op het Russische front te drukken. Zowel de vliegtuigen, de omgeving en de mensen, raken hen vertrouwd. De komst van jonge piloten brengt zelfs een beetje energie bij de troepen die moe zijn van de gevreesde lange Russische winter. Maar oorlog blijft oorlog... Hoewel ze de indruk hebben dat het beter gaat, zal het in feite alleen maar erger worden voor onze helden die de strijd om Orel zullen moeten aangaan, een van de meest verschrikkelijk van de Tweede Wereldoorlog."
nieuw • The Red Clay Chronicles (Roland Boschi + Jérémie Guez) (HC/144p/€29,95)
> Een wraakverhaal als western. "Kansas, 1854. Een kind weet te ontsnappen aan het bloedbad dat zijn familie uitmoord, uitgevoerd door een bende desperados. Hij wordt opgenomen door de Comanches terwijl hij ronddwaalt, uitzinnig, midden in het bos. Hij wordt een volwaardig lid van de stam, getraind om te doden. Zijn naam is Red Clayen en als kind neemt hij al deel aan ongelooflijk gewelddadige aanvallen. Zijn witte huid is een troef om in vijandelijk gebied te infiltreren. Maar nadat hij een man is geworden, bereidt Red Clay zich voor om naar Texas te vertrekken om daar deel te nemen aan de Indiase oorlogen tegen de Verenigde Staten en Mexico. Maar voordat hij zich van de overwinning van de Comanche-natie kan verzekeren, heeft hij een nog een oude schuld te vereffenen."
nieuw • Red Sun 1: Mijn Broer (Alessandra De Bernardis + Stéphane Louis) (SC/48p/€9,95)
nieuw • Red Sun 2: Mijn Zus (Alessandra De Bernardis + Stéphane Louis) (SC/48p/€9,95)
> Een mooi geschilderde sf-strip is Red Sun waarvan het complete tweeluik in softcover verschijnt. Alessandra De Bernardis en Stéphane Louis (Tessa - Intergalactische Agente, Khaal) zijn hier de auteurs van. "De hele mensheid is tot slaaf gemaakt in het Trappistenstelsel 1. We weten niet door wie of waarom. Ze hebben een genetische remmer die voorkomt dat de mensheid zal rebelleren... Voor nu..."
nieuw • Spider-Man: Life Story 1: De 60's & 70's (Mark Bagley + Chip Zdarsky) (SC/72p/€9,95)
nieuw • Spider-Man: Life Story 2: De 80's & 90's (Mark Bagley + Chip Zdarsky) (SC/72p/€9,95)
> Spider-Man Life Story, een voortreffelijk onthaalde minireeks van Mark Bagley en Chip Zdraksy, gaat uit van het idee dat Spider-Man in zijn bijna zestigjarige bestaan zelf ook zo oud werd doorheen de jaren. In de voor de Nederlandse markt in drie delen opgesplitste verhaal krijgen we een terugblik op zijn leven, van de jaren 1960 tot nu, soms tegen historische achtergronden zoals de Vietnamoorlog en met de meeste markante gebeurtenissen uit de vele comics. Deze maand komen de eerste twee delen uit die samen de jaren 1960 tot 1990 bestrijken. Deel 3 verschijnt ook nog dit jaar.
nieuwToenga compleet verzamelbox deel 1-2-3-4-5 (Édouard Aidans) (5xHC/192p/€200,00)
> De complete reeks Toenga van Édouard Aidans in vijf stevige integralen van elk 192 pagina's in een verzamelbox. Speciaal voor deze uitgave over de prehistorische held zijn de dossiers met interviews, schetsen, enzovoort uitgebreid met mooie scans van alle covers van de weekbladen Kuifje en Pep door zowel Aidans, René Follet als Jan Wesseling. De integrale reeks bundelt alle zeventien lange verhalen en de twaalf korte verhalen, inclusief niet eerder in het Nederlands verschenen verhalen en de geïllustreerde roman De Woede der Geesten. Dark Dragon Books liet hier een team aan werken dat voor kwaliteit gaat. De lanceringsprijs bij reservaties en voorinschrijvingen was 175 euro, de normale prijs bedraagt 200 euro.
nieuw • U-47 12: Breekpunt (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (HC/48p/€19,95)
> Het verhaal van deel 11 gaat verder in deel 12, Breekpunt. "Britse vliegtuigen en onderzeeërs op Malta decimeerden konvooien van Duitse koopvaardijschepen tussen Italië en Tripoli. Met name sinds juli 1941, toen 70% van de door de hoofdroute varende boten tot zinken werd gebracht. Daarnaast bevoorraden de schepen van de Royal Navy, langs de kust van Alexandrië in Egypte, het bolwerk in Tobruk. De Duitse strijdkrachten moeten daarom een andere aanlegplaats vinden in de Middellandse Zee. Het eiland Salamis, waarop de Griekse marine haar belangrijkste marinebasis had, wordt door de Kriegsmarine gekozen als steunpunt voor haar onderzeeërs in de oostelijke Middellandse Zee. Het kijkt uit op de ruïnes van de Akropolis bij Athene. Het is vanuit deze smalle baai dat de onderzeeërs zich zullen verspreiden in een poging de strijdkrachten van nazi-Duitsland te verdedigen."


Dupuis
10/10
TOP
De Avonturen van Buck Danny: Blackbirds 1/2 (Francis Bergèse + Jean-Michel Charlier / Frédéric Zumbiehl / Patrice Buendia) (SC/48p/€8,50) (herdruk)
De Avonturen van Buck Danny: Blackbirds 2/2 (André Le Bras + Jean-Michel Charlier / Frédéric Zumbiehl / Patrice Buendia) (SC/48p/€8,50) (herdruk)
De Avonturen van Buck Danny "Classic" 4: Duivelseiland (Jean-Michel Arroyo + Frédéric Marniquet / Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€8,50) (herdruk)
De Avonturen van Buck Danny "Classic" 5: Operatie IJzeren Gordijn (Jean-Michel Arroyo + Frédéric Marniquet / Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€8,50) (herdruk)
• De Blauwbloezen 8: De Hoogvliegers van de Cavalerie (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
De Blauwbloezen 63: De Slag van de Krater (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Buck Danny: De Integrale 6: 18. Aanval op Malakka - 19. De Tijger van Malakka - 20. S.O.S. Vliegende Schotels! - 21. Een Prototype Is Verdwenen! (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier) (HC/244p/€32,95)
> Deel 6 in de vlot verschijnende integrale reeks, met daarin de vier verhalen Aanval op Malakka, De Tijger van Malakka, S.O.S. Vliegende Schotels! en Een Prototype Is Verdwenen!, de reguliere delen 18 tot 21.

Buck Danny: Kortverhalen 2: 1968-2020 (Victor Hubinon / Francis Bergèse / Giuseppe De Luca + Jean-Michel Charlier / Patrice Buendia) (SC/56p/€8,50)
Buck Danny: Kortverhalen 2: 1968-2020 (Victor Hubinon / Francis Bergèse / Giuseppe De Luca + Jean-Michel Charlier / Patrice Buendia) (HC/56p/€16,95)
> Tweede en laatste bundel met korte verhalen. Er staan niet alleen strips in van Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier, maar ook van Francis Bergèse, Giuseppe De Luca (de tekenaar van Onbemande Dreiging) en Patrice Buendia. Het tweede album bundelt korte verhalen die tussen 1968 en 2020 raakten gepubliceerd, meer bepaald Het Gebeurde in 1938, Deze Man Is een Held, Waarom?, Een Ruimtepiloot, Een Onmogelijke Karwei, De 13 De Jachtvlieger, Hodgkinson de Doorzetter, Die Kostte Hem z'n Kisten Het Eerste Gevecht van Sergeant Hadouin. Bijkomend vind je er ook nog presentaties, technische informatie en zeldzame en onuitgegeven illustraties in terug."

• Guust new look 1: Eerste Flaters (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/56p/€8,50)
• Guust new look 2: Hoed Je voor Flaters (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/56p/€8,50)
• Guust new look 3: Heet van de Flater (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 4: Daverende Flaters Te Koop (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/56p/€8,50)
> Het is inmiddels een feit: om de zoveel jaar zien we Guust Flater terug in alweer een nieuwe uitvoering. Deze gagreeks van André Franquin is een evergreen en blijft aardig verkopen. In 2017 en 2018 kwam de complete reeks in hardcover uit en met alle gags in chronologische volgorde. Deze albums verschijnen vanaf nu ook in softcover. De inkleuring was volledig herzien door Fred Jannin naar de oorspronkelijke wensen van Franquin. Bij het lezen van een nieuw nummer van het weekblad Robbedoes, met een Guust-gag van zijn hand, foeterde Franquin namelijk vaak op de inkleuring die volgens hem niet naar behoren was. Jannin respecteerde zoveel mogelijk Franquins aanwijzingen die hij onder andere op kalkjes aanbracht. In de hardcoverreeks met een gratis prent per album stonden ook vele illustraties uit het weekblad (met onder meer geïllustreerde artikelen) en vergeten gags en cartoons. Werkelijk compleet zal Guust echter nooit zijn, want er duiken nog regelmatig publicaties op die Franquin voor Jan en alleman heeft getekend. Ook was er al meteen een verschil tussen de Nederlandstalige uitvoering en de Franstalige omdat bepaalde inhoud nooit was verschenen in het Nederlands. In het Nederlands verscheen de hardcoverreeks trouwens in 21 albums (deel 0 + deel 1 tot 20), in het Frans kwam daar nog een album bij, maar de inhoud van de Franse reeks werd wel verspreid over dikkere albums in het Nederlands, zonder die enkel in het Frans verschenen dingetjes dus. Maar goed, deze zo compleet mogelijke reeks verschijnt dus nu opnieuw in softcover zonder prenten.
• Jeremiah 38: Snappie? (Hermann) (SC/48p/€8,50)
• Jeremiah 38: Snappie? (Hermann) (HC/48p/€16,95)
> "In Bend Yellow, midden in de woestijn, wachten Jeremiah en Kurdy op een bus om hen naar de stad te brengen. Maar als die aankomt, zijn ze getuige van een familiedrama. Twee broers te paard komen hun zus Jenny halen. Zij is gevlucht met Palomino, haar geliefde, die ter plaatse wordt gedood. Tijdens het gevecht hebben ze het over een mysterieus verhaal over smaragden en al snel zijn alle passagiers op de hoogte. Onze twee helden zijn nooit te beroerd om een dame in nood te hulp te schieten en het tweetal werpt zich op als beschermers van Jenny. Zij is erg energiek en eigenzinnig, en vooral ook heel sexy onder haar groene pruik. Ze slaan samen op de vlucht en komen al snel meer te weten over wie haar achternazit, en dat zijn niet alleen haar broers. De veiligste schuilplaats blijft Hell, de wijk waar alle marginalen en outlaws van de stad zich schuilhouden."
• Lucky Luke 16: Bootrace op de Mississippi (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Onbemande Dreiging 2: De Ondergang van de V1 (Stéphan Agosto + JG Wallace) (SC/48p/€8,50)
> "13 juni 1944, een week na de landing in Normandië stort een vliegende bom, een V1, neer in een buitenwijk ten noorden van Londen. Een paar gebouwen in een industriezone worden vernield en er vallen vele burgerslachtoffers. Churchill wil geen tweede blitz meemaken en kiest met zijn Amerikaanse bondgenoten voor twee tegenmaatregelen: het opwaarderen van de defensie van Londen en de vernietiging van V1-bases. Louise Simon, een jonge scheikundige ingenieur gespecialiseerd in atoomonderzoek, en Doug Hunter, een getalenteerd jachtpiloot, gaan hun krachten bundelen. Ze voeren een missie uit die de afloop kan bepalen van een conflict dat in de zomer van 1944 nog lang niet beslist is. Dit verhaal in twee delen vertelt het epos van deze pioniers die dankzij hun heldendaden de evolutie van de moderne aeronautica hebben bepaald, ondanks de twijfel, de tegenslagen, het verraad, de wanhoop."
• Yoko Tsuno integrale 8: Bedreigingen voor de Aarde: 5. Seinen voor de Eeuwigheid - 15. Het Kanon van Kra - 24. De Zevende Code (Roger Leloup) (HC/176p/€26,95)
> De integrale reeks Yoko Tsuno bundelt de avonturen niet chronologisch, maar thematisch. Dat weten we nu al wel. In deel 8 staan drie avonturen centraal waarin de aarde wordt bedreigd: Seinen voor de Eeuwigheid, Het Kanon van Kra en De Zevende Code.


Glénat
10/10
TOP
• Oliver Page & de Tijddoders 2 (Griffo + Stephen Desberg) (HC/56p/€16,95)
> Oliver Page & de Tijddoders deel 2 sluit het tweeluik van Griffo en Stephen Desberg af. Da's snel, want in mei kwam deel 1 uit. "Een vloek uit het verleden. Een plaag uit de toekomst. Het jaar 3500. Shayne, de Amazone, doorkruist in haar pantser van leder en metaal een troosteloze aarde op jacht naar de laatste vijanden van de beschaving: een ras van parasieten die de controle over de mens overnemen. Heel wat jaren eerder, in 1875, ontdekt Oliver Page, een jonge archeoloog die een missie uitvoert in Perzië, een tombe van een onbekende koning, waarin een troon prijkt, gemaakt van goud en steen. Tijdens zijn onderzoek legt hij de hand op mysterieuze ringen, die een oude kracht bevatten. Een vloek met mogelijk desastreuze gevolgen voor de toekomst... Is Oliver degene die de parasieten gaat wekken, of is hij de sleutel tot hun vernietiging? En als dat zo is, hoe kan Shayne met hem in contact komen? Stephen Desberg en Griffo dompelen ons onder in een groots sciencefictionspektakel met Victoriaanse toetsen." 


Hauwaerts Uitgeverij
10/10
TOP
• Dédé - Detective Deschamps 2: Kopje Erbij Houden! (Erik) (SC/48p/€10,00)
> Tweede album van de van oorsprong Duitstalige detectivereeks Dédé.


Le Lombard
10/10
TOP
• Thorgal 9: De Boogschutters (Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme) (SC/48p/€8,50) (herdruk)

Derde Stroming
• Alfa 15: Roadies (Alan Queireix + Emmanuel Herzet) (SC/48p/€8,50)
> Nu Alain Quereix en Emmanuel Herzet Alfa hebben overgenomen, zit er weer meer regelmaat in de spionagethriller. "Terwijl Alfa gevangenzit in een zwaarbewaakte gevangenis, wist de CIA elk spoor van zijn passage bij het agentschap. Al wat met agent Tyler te maken heeft, moet verdwijnen. Maar dan onderschatten ze de vaardigheden van onze held en vergeten ze vooral een paar namen, data en dossiernummers die in zijn geheugen gegrift staan en nu goed van pas komen... Hij dwingt Irene Keller, een nieuwe leidinggevende bij het agentschap, om hem opnieuw in dienst te nemen. In ruil belooft hij zijn kennis geheim te houden. Keller stemt in, op haar voorwaarden. Alfa mag niet meer rechtstreeks voor het agentschap werken en wordt overgeplaatst naar een oersaai bijkantoor van de diplomatieke dienst in Mayotte. Terwijl hij doodgaat van de verveling en voor voorbeeldig werknemer speelt, wordt het eilandje plots het decor van een stille strijd tussen verschillende buitenlandse diensten. Mayotte is duidelijk niet alleen een droombestemming voor toeristen die snakken naar zon en parelwitte stranden..."

Getekend
New York Cannibals (François Boucq + Jerome Charyn) (HC/152p/€25,95)
> New York Cannibals is het vervolg op het complete verhaal Little Tulip, een meesterwerk van François Boucq en Jerome Charyn. Je krijgt heel wat voor je centjes (25,95 euro), want het album is 152 pagina's dik. Ook de inhoud is vet: "New York, 1990. Pavel heeft nog steeds zijn tatoeagesalon. Zijn protégée, Azami, is politieagente en bodybuildster geworden. Tijdens een interventie vindt ze in een vuilnisbak een achtergelaten baby. Zelf kan ze geen kinderen krijgen door de behandelingen die ze heeft ondergaan, en ze besluit het kind dus te adopteren. Om het te beschermen, duikt ze de wereld van de handel in baby's in. Al snel ontdekt ze een verband met een mysterieuze vrouwenbende die er lugubere gewoontes op nahoudt. Vreemd genoeg blijken de spoken van de goelag waarin Pavel is opgegroeid aan de oorsprong te liggen van die wreedheden. Alsof de wereld, de regels en het geweld van de goelags de straten van New York als nieuwe speelterrein hebben gekozen."
• Purple Heart 2: Project Bluebird (Eric Warnauts / Guy Raives + Eric Warnauts) (HC/56p/€17,95)
> Van de gangsterreeks Purple Heart publiceert het duo Eric Warnauts en Guy Raives een tweede deel. "Hawaï, 1952. De erfgenaam van een rijke New Yorkse familie vliegt dwars door het raam van een luxehotel en maakt een dodelijke val. In zijn kamer, van binnenuit gesloten, wordt het lichaam van een vermoorde vrouw aangetroffen. Voor de politie is het duidelijk: moord gevolgd door zelfmoord. Maar dat is ondenkbaar voor de ouders van de jongeman. Ze eisen een nieuw onderzoek. Een paar dagen later ontscheept detective Joshua Flannagan in Hawaï."


Lucky Comics
10/10
TOP
• Lucky Luke 51: Sarah Bernhardt (Morris + Xavier Fauche / Jean Léturgie) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Matsuoka
23/08
TOP
• Gilles de Geus integraal 2: 3. Smeerenburg - 4. De Revue - 5. De Batavia - 6. Spionage (Hanco Kolk + Peter de Wit / Hanco Kolk) (HC/208p/€37,99) 
• Gilles de Geus integraal 2: 3. Smeerenburg - 4. De Revue - 5. De Batavia - 6. Spionage (Hanco Kolk + Peter de Wit / Hanco Kolk) (HC/256p/€70,00) (luxe met ex libris)
> In deze tweede van drie te verschijnen bundels, met een vele sterkere inhoud dan de eerste, staat het verhaal De Revue, een van de meest geliefde albums in de reeks en zelfs een van de meest favoriete albums van Nederlandse makelij, zie ook onze Kanjers van Oranje van intussen heel wat jaartjes terug. De integraal van 208 pagina's is opnieuw ingeleid met een lijvig en rijkelijk geïllustreerd dossier. 
• Nero - De Stallaert Jaren 8: 152. Leopold 5 - 153. De Orde van de Lange Tenen - 154. De Gulfstreum - 155. De Erfenis van Millaflotta - 156. Kweetnie (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/232p/€29,99)
• Nero - De Stallaert Jaren 8: 152. Leopold 5 - 153. De Orde van de Lange Tenen - 154. De Gulfstreum - 155. De Erfenis van Millaflotta - 156. Kweetnie (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/232p/€65,00)
> Hierna nog twee integralen en alle door Dirk Stallaert getekende Nero-verthalen zijn gebundeld.


Plan A Uitgevers
10/10
TOP
Kijk en Lees
• Aap en Aap: Dat Is Lef! (Rob Phielix / Michiel van de Vijver) (HC/32p/€6,95)
• Joep: Wat een Mop! (Michiel van de Vijver) (HC/32p/€6,95)
• Kik: Alle Remmen Los! (Gerben Valkema + Gerben Valkema / Michiel van de Vijver) (HC/32p/€6,95)
> Michiel van de Vijver en Gerben Valkema bestieren met even veel ijver als plezier hun eigen uitgeverij Plan A Uitgevers met jaarlijks nieuwe albums op diverse AVI-niveaus. Daar komt nu een volgend reeksje van drie albums bij in de prijswinnende collectie Kijk en Lees. Voor de verandering zijn het oblongboekjes met strookjesstrips. Korte grappen dus voor lezertjes vanaf 6 jaar. Michiel geeft bij twee titels wat extra uitleg. Kik (AVI E3): "Kik is al een bekende uit de serie en krijgt nu na acht jaar een verdiend vervolg. Gerben en ik zijn al lang bevriend, maar we hebben nog nooit officieel samen aan een boek gewerkt. Dit wordt de eerste keer: we hebben het samen geschreven." Joep (AVI Start): Joep is een vaste waarde bij Kijk en Lees. Dit oblongalbum wordt de tiende uitgave. Aap en Aap (AVI M3): "Aap en Aap heb ik samen gemaakt met Rob Phielix. Hij is mijn oude baas uit de tijd dat ik nog bij Studio Jan Kruis zat waar we Jan, Jans en de Kinderen maakten. Rob is de tekenaar van de vrolijke strips rond de vriendjes Aap en Aap."


Scratch Books
17/10
TOP
• Typex's Andy #3: Flaming Creatures (Typex) (SC/60p/€7,95)
nieuw • Typex's Andy #4: Poor Little Rich Girl (Typex) (SC/52p/€7,95)


Silvester
10/10
TOP
• Prins Valiant 34: Jaargang 1970 (Hal Foster) (HC/56p/€17,95)
• Prins Valiant 35: Jaargang 1971 (Hal Foster) (HC/56p/€17,95)
> Deze twee jaargangen van Hal Fosters weergaloze krantenstrip Prins Valiant zijn de laatste die hij zelf heeft getekend. Het album met de kortere jaargang 1971 is aangevuld met een dossier. En daarmee wordt de reeks nu ook als afzonderlijke jaargangenreeks afgerond nadat de dubbeldikke uitgaven op groot formaat al compleet gebundeld raakten.
• Rode Zone 1: Carrera (Olivier Dauger + Philippe Pinard) (HC/48p/€19,95)
> De makers van de luchtvaartreeksen Hemel in Strijd en Hemel in Puin hebben ook een tweeluik over auto's op hun naam. Rode Zone brengt je terug naar de jaren 1950. Over deel 1: "Het autosalon van 1955. Een legendarische auto verschijnt in de hallen van het Grand Palais: de Porsche 356 Carrera, een sportmodel dat geboren is om te winnen. Wie krijgt de eer om dit mechanische wonder te besturen? Laurent Beaumont, een jonge amateur-rallypiloot die hoopt professioneel te worden is één van de kandidaten. Voordat hij mag deelnemen aan prestigieuze races als de Monte-Carlo-rally, de Coupe des Alpes of de Luik-Rome-Luik-marathon, moet hij de directie van Porsche zien te overtuigen. Met zijn charme en knappe uiterlijk tracht deze verleider via een omweg zijn doel te bereiken. Als we Françoise Sagan mogen geloven is snelheid een 'golf van geluk'. Dat is goed mogelijk, maar intussen moet je wel uitkijken voor het... ongeluk."
• Rode Zone 2: Monte Carlo 56 (Olivier Dauger + Philippe Pinard) (HC/48p/€19,95)
• Rode Zone pakket deel 1-2 (Olivier Dauger + Philippe Pinard) (2xHC/€34,95) (met A3-kunstdruk)
> "Rally van Monte Carlo 1956. In een genadeloos duel komen twee legendarische auto's tegenover elkaar te staan: de nieuwe Porsche Carrera 1500 GS en de Citroën DS 19. Beiden rijden hun eerste parcours tijdens deze beroemde winterrace. Voorwielaandrijving en imperiale wegligging voor de DS, achterwielaandrijving en duivelse vitaliteit voor de Carrera... radicaal verschillende mechanische keuzes die veel inzicht eisen van hun piloten. De genadeloze chronometer bepaalt het aantal strafpunten. Op de ijzige wegen van Turini worden de verloren seconden goedgemaakt in de mist van een verloren vriendschap. Dromen van glorie vervagen na een klein manoeuvre van het stuur op een dodelijk traject."


Standaard Uitgeverij
10/10
TOP
• F.C. De Kampioenen: De Supermarkske-special: 77. Vijftig Tinten Paarsblauw - 84. Supermarkske Bakt Ze Bruin - 93. Supermarkske Is Weer Proper (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/120p/€12,99)
> Drie avonturen met Markske als Supermarkske, aangevuld met spelletjes.
• De Smurfen en het Verloren Dorp 2: Het Verraad van Smurfbloesem (Alain Maury + Luc Parthoens / Thierry Culliford) (SC/48p/€6,50)
> De Smurfen-spin-off De Smurfen en het Verloren Dorp wordt weer opgepiktvoor een verdere vertaling. In deze reeks zijn de smurfinnetjes, die voor de animatiefilm De Smurfen en het Verloren Dorp uit 2017 zijn gecreëerd, de hoofdrolspelers. De inkleuring en beeldregie wijken af van de hoofdreeks. De kwaliteiten zijn gelijk. In het Frans bestaan al drie albums. "De rivier bij het verloren dorp van de meisjes is plots opgedroogd. Samen met Potige Smurf, Brilsmurf en Klungelsmurf gaan een paar van de meisjes op onderzoek naar de oorsprong van dit fenomeen. Wat zullen ze ontdekken? Welke nieuwe dreiging hangt er boven de groep? Kom het grootste gevaar niet van de intimiteit die groeit tussen Smurfbloesem en Smurfstorm?"
Suske en Wiske 354: De Zwijgende Zwollem (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€6,99)
Suske en Wiske 354: De Zwijgende Zwollem (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€60,00) (luxe met ex libris)
Suske en Wiske 354: De Zwijgende Zwollem (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> "Er gebeuren rare dingen in het kasteel van de ouwe Van Zwollem. Wiske ziet spookachtige lichtschijnsels en hoort vreemde geluiden in de toren. Anne-Marie, de dochter van Van Zwollem, doet echter alsof er niets aan de hand is. Maar dan komt de waarheid aan het licht. Haar vader — die al jaren aan een speelgoedcomplex lijdt — blijkt via hypnose al zijn fantasie kwijtgeraakt te zijn en zal voor altijd een sombere zwijgende man blijven als hij die verbeeldingskracht niet snel terugkrijgt. Dat verloopt echter niet zonder slag of stoot omdat zijn fantasie een eigen leven leidt en al het speelgoed tot leven brengt."
• Suske en Wiske Junior 3: In Naam der Wet! (Charel Cambré + Kim Duchateau) (SC/32p/€6,50)
> Deel 3 van de heruitgevonden gagreeks met de kleuterversies van Suske en Wiske.
• Suske en Wiske in het Kort 17: De Zorgzoekers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/€6,99)
• Suske en Wiske in het Kort 18: De Energieke Guiten (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/€6,99)
• Suske en Wiske in het Kort 19: De Spottende Spiegel (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/€6,99)
• Suske en Wiske in het Kort 20: De Lepe Luis / De Terugkeer van de Lepe Luis / De Barre Bacterie / De Vergeten Vluchtelingen (Luc Morjaeu / Peter Quirijnen / Chare Cambré / Eric De Rop + Peter Van Gucht / Erik Meynen) (SC/€6,99)
> Volgend jaar verschijnen de laatste heruitgaven van kortere verhalen van Suske en Wiske die voornamelijk voor commerciële of educatieve doeleinden werden uitgegeven.
• Urbanus Special: Fillemonspecial: 95. Het Oud Zot - 117. Tien Kleine Nonkeltjes - 141. De Gouden Bedpan (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/120p/€9,99)
> Een Fillemon-special met special voor deze uitgave ontwikkelde spelletjes. De op de cover vermelde vouwfiguur ontbreekt bij het album.


Stribbel Strips
10/10
TOP
Regenboogcollectie
• 10. Vrouwen in 't Wit 42: Hartkwa(a)l (Philippe Bercovici + Raoul Cauvin) (HC/48p/€99,95) (luxe met ex libris in doos)
> Luxe-editie op 125 exemplaren met gesigneerde ex libris erbij. Dit album sluit de Regenboogcollectie af.


Syndikaat
17/10
TOP
nieuw • Evert Kwok 8: Drukke Rij (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (SC/80p/€9,95)


Thomas Rap
10/10
TOP
• Sapiens: Het Ontstaan van de Mensheid (Daniel Casanave + David Vandermeulen naar de roman van Yval Noah Harari) (HC/246p/€24,99)
> "Lang voordat er geschiedenis was, waren er al mensen. In dit boek laat Yuval Noah Harari ons zien hoe het allemaal begonnen is. Dit is het verhaal van onze allereerste voorouders, het verhaal van het ontstaan van de mens." Samen met bewerker David Vandermeulen en tekenaar Daniel Casanave vertelt Harari met gevoel voor humor en op een volstrekt nieuwe manier de geschiedenis van de mensheid.


Uitgeverij Favoriet
17/10
TOP
Børge en Joanika Ring Collectie
nieuw • 8. Distel en Sloffie (Børge Ring / Joanika Ring + Patty Klein)
(HC/48p/€12,50)
> In 2019 overleed scenarist Patty Klein en eind 2018 tekenfilmmaker en tekenaar Børge Ring, twee auteurs van wie Uitgeverij Favoriet albums (her)uitgaf in twee aparte collecties rond Jan van der Voo (Ketelbinkie, Pipo de Clown) en Børge Ring (Distel). Na het inlassen van een pauze om het verlies te verwerken, gaat Uitgeverij Favoriet dit jaar verder met het vervolledigen van deze collecties. Om te beginnen verschijnt deze maand Distel en Sloffie, op scenario van Patty Klein, als deel 8 in de Børge en Joanika Ring Collectie. Eind dit jaar volgt een album van Jan van der Voo in zijn collectie. Deel 7 wordt Pipo de Clown en de Spooktrein, op scenario van Wim Meuldijk. De oorspronkelijke verhalen verschijnen chronologisch in de collecties, maar de albums komen niet uit van deel 1 tot later. In de Jan van der Voo Collectie zijn tot nu toe de delen 4, 5, 12 en 14 verschenen. In de Børge en Joanika Ring Collectie zijn nu de delen 8 en 9 verschenen.


Uitgeverij HUM!
17/10
TOP
nieuw • Tex Willer Classics 14: Seminoles (Lucio Filippucci + Gino D'Antonio) (SC/228p/€18,95)
> Van de dikke zwart-witreeks Tex Willer Classics verschijnt met Seminoles een nieuw deel, nummer 14 in de reeks, door Lucio Filippucci en Gino D'Antonio. "Al sinds mensenheugenis leven de Seminole-indianen in wat nu Florida heet. Met de komst van kolonisten groeien de spanningen. Tex moet indiaan Ochala — verdacht van moord op een veeboer — overbrengen naar een Texaanse rechtbank. Ochala wordt echter bevrijd door zijn bloedbroeder Longknife. Nu moet Tex achter twee man aan... in een gebied vol mangroves en bayous."


Uitgeverij L
26/09
TOP
• Agent 327 dossier 11: De Ogen van Wu Manchu (Martin Lodewijk) (SC/54p/€9,95) (herdruk met nieuwe cover en dossier)
• Agent 327 dossier 11: De Ogen van Wu Manchu (Martin Lodewijk) (HC/54p/€18,95) (herdruk met nieuwe cover en dossier)
> Herdruk met nieuwe cover én extra dossier over Fu Manchu. Martin Lodewijks personage Wu Manchu is gebaseerd op het personage Fu Manchu van de Britse schrijver Sax Rohmer. De Chinese schurk kwam voor het eerst in een roman uit 1913 voor en kende daarna een carrière in talloze pulpverhalen, films en strips. Lodewijk voerde zijn vrouwelijke versie ook nog op in January Jones en Johnny Goodbye.
• Badlands 3: De Grote Slang (Piotr Kowalski + Eric Corbeyran) (SC/56p/€9,95)
• Badlands 3: De Grote Slang (Piotr Kowalski + Eric Corbeyran) (HC/56p/€18,95)
> Van de toffe fantasywestern Badlands is dit het laatste deel. "Perla en haar metgezellen zwerven door Oklahoma op zoek naar de sjamaan van de Grote Slang, de enige medicijnman die de poort naar de geestenwereld kan openen. De tijd dringt omdat het contract dat haar reisgenoten aan haar verbindt ten einde loopt, en haar fortuin ook. Wat de jonge vrouw echter nog niet weet, is dat hun samenwerking weleens eerder dan verwacht kan worden afgebroken. Sam bungelt namelijk aan het einde van een touw en Gaat-Vaak-Dood staat op het punt om te verdrinken in een drinkbak... Na de zon en het stof van de zuidelijke woestijnen, na de ijzige bries van de noordelijke kusten, dwaalt Perla over de vlaktes van het Westen en confronteert haar demonen aan het einde van haar reis. En onderweg onthult ze ons haar ware gezicht. En dat ziet er niet zo mooi uit..."
• Douwe Dabbert 20: De Zwarte Kimono (Piet Wijn + Thom Roep) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
• Douwe Dabbert 20: De Zwarte Kimono (Piet Wijn + Thom Roep) (HC/52p/€18,95) (met dossier) (heruitgave)
> De heruitgave van de reeks Douwe Dabbert bereikt deel 20. Bij de hardcovereditie hoort zoals steeds een extra katern waarin scenarist Thom Roep terugblikt op de totstandkoming van het verhaal en andere weetjes met de lezers deelt. "De Zwarte Kimono is het vervolg op het album Het Schip van IJs en De Kast met Duizend Deuren waarin Douwe Dabbert de drie tovenaarskinderen Domoli, Pief, en Kijfje moet terugvinden in respectievelijk Siberië, Japan en Amerika. Een avontuurlijke reis waarin de avontuurlijke dwerg met zijn toverknapzak voor grote gevaren komt te staan."
Driftwereld 2: Een Verhaal over Tovenaars (Ken Broeders) (SC/56p/€9,95)
Driftwereld 2: Een Verhaal over Tovenaars (Ken Broeders) (HC/56p/€19,95)
Driftwereld 2: Een Verhaal over Tovenaars (Ken Broeders) (HC/88p/€49,95) (luxe met dossier en ex libris)
> Een Verhaal over Tovenaars is de titel van Driftwereld deel 2 dat opnieuw in drie verschillende uitvoeringen verschijnt: softcover (56 pagina's, 9,95 euro), hardcover (56 pagina's, 19,95 euro) en als luxe met dossier en gesigneerde ex libris op 500 exemplaren (88 pagina's, 49,95 euro). Het verhaal verscheen eerst in voorpublicatie in Eppo terwijl Ken Broeders momenteel aan deel 3 van de fantasytrilogie werkt. Deel 1 is al in het Duits verschenen bij Splitter en er staat ook een Franse vertaling op stapel. We geven je nog de korte inhoud van deel 2: "Driftwereld, een verborgen wereld waar fabelachtige wezens leven, wordt bedreigd door een heks. Gedreven door haat laat ze een spoor van vernieling en dood achter zich. Dellric en Ysabeau hebben ondertussen bescherming gezocht bij de legendarische Rode Tovenaar, die vastbesloten is om te ontdekken waar hun genadeloze vijand zich schuilhoudt. Tijdens hun zoektocht trekken ze echter de aandacht van hun tegenstander die onmiddellijk toeslaat! De heks wordt echter verrast door het krachtige verzet, want de Rode Tovenaar is niet alleen…en zullen onze helden erin slagen de woeste aanvallen van de heks te overleven?"
• Ekhö - De Spiegelwereld 9: Abidjan-Nairobi Express (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston) (SC/48p/€9,95)
• Ekhö - De Spiegelwereld 9: Abidjan-Nairobi Express (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> Na avonturen in fantasyversies van Amerikaanse en Europese steden beleeft Fourmille deze keer samen met Yuri een avontuur in Afrika. "Over de hele planeet sterven Preshauns van schaamte nadat ze plotseling hun haar hebben verloren. Een vreemd verschijnsel dat Fourmille moet onderzoeken. Het enige wat alle slachtoffers gemeen hebben: een verblijf in Abidjan. Dus vliegen Yuri en Fourmille naar Afrika, waar ze ook de moord op Niélé moeten oplossen. Deze beroemde verhalenvertelster uit de Ivoorkust is vermoord omdat ze dingen wist over de plant-die-naar-voeten-stinkt, de plant die haaruitval van Preshauns zou veroorzaken..." In deel 10 zien we haar in China terug.
• Steen der Chaos 1: Het Bloed van de Ruïnes (Stéphane Créty + Gabriel Katz) (SC/48p/€9,95)
• Steen der Chaos 1: Het Bloed van de Ruïnes (Stéphane Créty + Gabriel Katz) (HC/48p/€18,95)
> Van hetzelfde Franse label Drakoo als de reeks Danthrakon vertaalt Uitgeverij L Steen der Chaos, getekend door Stéphane Créty die vaak deelneemt aan conceptreeksen zoals Conquests, Dwergen, Orks & Goblins en ook albums tekende van de reeks Drakenbloed. Het scenario komt van debutant Gabriel Katz onder supervisie van Christophe Arleston. Steen der Chaos wordt een fantasytrilogie die in softcover en hardcover uitkomt. "Het almachtige keizerrijk Nemès, opgeschikt door volksopstanden, heeft de militaire dienstplicht heringevoerd, voor iedereen, dus ook voor de rijken. Aldus gaan Navel en Araes, twee zonen van families die niet voor het soldatenleven bedoeld zijn, op pad naar Enoch, het 'einde van de wereld', de rustige grensstreek in het noorden van het rijk. Maar tijdens een patrouille activeren ze per ongeluk een eeuwenoud begraven artefact, waardoor deze vreedzame streek in een hel verandert. Hordes barbaren, geleid door een bloeddorstige krijgsheer, steken de oceaan over om het land te veroveren. Het is het begin van een oorlog die zich tot in het hart van het rijk zal uitstrekken, een meedogenloze strijd om de absolute krachtbron: de Steen der Chaos."
• Ythaq 16: Het Beleg van Kluit (Adrien Floch + Christophe Arleston) (SC/48p/€9,95)
• Ythaq 16: Het Beleg van Kluit (Adrien Floch + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> "Narvarth, Graniet en Danaëlle hebben op de planeet Kluit de mensen van de Federatie teruggevonden. Narvarth is de enige die de sleutels heeft waarmee je naar het parallel universum van Ythaq kunt komen. Maar die ontelbare nieuwe werelden met al hun rijkdommen binnen handbereik hebben, is voor veel mensen wel erg verleidelijk..."


Uitgeverij Personalia
17/10
TOP
nieuw • Jump 3 (diverse auteurs) (SC/48p/€4,25)
nieuw • StripGlossy 18 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)
> Met onder meer de terugkeer van Gerrit de Jagers De Familie Doorzon.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips