Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Tussen 13 en 19 januari verschenen 23 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Ballon Comics
Casterman
Concerto Books
Dargaud
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Lucky Comics
Standaard Uitgeverij

Klik verder naar de eerder in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Ballon Comics
Casterman
Concerto Books
Dargaud
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Lucky Comics
Microbe
Standaard Uitgeverij
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2018: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2019: januari
 
Opgepast, sinds 1 januari is de btw op strips in Nederland verhoogd naar 9%. In België blijft dat 6%. De uitgeverijen die vallen onder Ballon Media hanteren voortaan twee verkoopprijzen met verschillend btw-tarief voor de verkoop in of via Vlaanderen en Nederland. Wij vermelden enkel de Vlaamse verkoopprijzen. Het btw-tarief geldt altijd in het land van aankoop van ofwel een Vlaamse of een Nederlandse verkoper, ook via webshops.


Ballon Comics
19/01
TOP
Game Over 17: Dark Web (Adam /Midam + Midam / Valérian) (SC/48p/€6,95)


Casterman
19/01
TOP
Isabelle Avondrood integraal 1: 1. Isabelle en het Monster - 2. De Demon van de Eiffeltoren - 3. De Waanzinnige Geleerde (Jacques Tardi) (HC/144p/€29,95)
> Casterman acht de tijd rijp om de klassieke reeks Isabelle Avondrood van Jacques Tardi in een integraal jasje te gieten, weliswaar zonder extra's. Deze eerste bundeling bevat de eerste drie delen. Daarna verschijnen nog eens twee integrales met de delen 4-5-6 en 7-8-9. En we hebben nieuws, want eind 2019 verschijnt er ook nog een gloednieuw deel 10 dat niet in de integrales wordt opgenomen... tenminste als Tardi het effectief afrondt, want in een recent interview gaf hij te kennen dat hij er wel aan is begonnen, maar hij vraagt zich tegelijk af of hij het ook zal afwerken. Ook met de Eerste Wereldoorlog is hij klaar. Het derde deel van Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB verscheen in december 2018 en sluit de stripbewerking van zijn vaders getuigenissen over de Eerste Wereldoorlog af. Buiten het twijfelgeval Isabelle Avondrood heeft Tardi niet echt nieuwe projecten op stapel staan. Er zijn wel ideeën om nog romans te bewerken.
• De Nieuwe Avonturen van Snoesje 2: De Vampier en de Winkel van de Prins (Netch + François Corteggiani) (SC/32p/€5,95)
> Netch en François Corteggiani (de co-scenarist van de Vlaamse stripreeks Vertongen & Co, tevens de scenarist van onder meer De Jonge Jaren van Blueberry) krijgen een tweede kans voor een nieuw avontuur van Snoesje, de dierenstripreeks van Raymond Macherot. Met een verhaal over een vampier lijkt het duo aansluiting te zoeken met de latere Snoesje-verhalen die alsmaar grimmiger en luguberder werden.


Concerto Books
19/01
TOP
• Didier, het 5e Wiel aan de Tractor (François Ravard + Pascal Rabaté) (HC/80p/€24,99)
> Uitgever Hansje Joustra verliet zijn werkgever Scratch Books om bij het nieuwe Concerto Books aan de slag te gaan. Hansje was jarenlang de uitgever van Oog & Blik en daarna de stripafdeling van Oog & Blik | De Bezige Bij tot hij samen met het gros van de auteurs naar het toen nieuwe Scratch Books overstapte. Concerto Books is pas sinds 2018 actief en bracht twee muziekgerelateerde strips uit over Karen Dalton en The Ramones. Daar komen voortaan vertaalde graphic novels bij zoals deze Didier, het 5e Wiel aan de Tractor van François Ravard en Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd, Leve de Branding!). Ook werk van Derf Backderf (Mijn Vriend Dahmer) en Robert Deutsch volgen nog, maar ook strips van eigen volk zoals Gerrit de Jager en Aloys Oosterwijk. In Didier, het 5e Wiel aan de Tractor maken we kennis met de vijfenveertigjarige Bretoense Didier die met zijn zus Soazig in een boerderijtje woont. De grote fan van de Tour de France is heel ongelukkig, hij heeft nog nooit de grote liefde gekend. Bij zijn maat Régis, een boer die failliet ging en wiens eigendommen worden verkocht, gaat hij een oogstmachine kopen. Didier komt thuis zonder materiaal, maar wel met Régis. Soazig is furieus, maar de vonk slaat over tussen Soazig en Régis. Didier schrijft zich daarna in op een datingsite. Daar vindt hij al snel een geïnteresseerde.... nadat Soazig en Régis de info op Didiers profiel hebben aangepast... Liefde op de boerenbuiten.


Dargaud
19/01
TOP
• Bollie & Billie 39: Uitgelaten! (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95)
> Bollie & Billie viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. Laurent Verron, de opvolger van schepper Jean Roba, probeerde het jochie Bollie, zijn entourage en hun leefwereld weer een beetje hipper te maken met moderne gadgets en door Bollie bijvoorbeeld coole sneakers te laten dragen. Op dat elan gaat de derde tekenaar van de reeks, Jean Bastide (ook een getalenteerde inkleurder, bijvoorbeeld van Katanga), gewoon verder in zijn derde album. Sinds deel 34 vormt hij een auteursduo met scenarist Christophe Cazenove. Op de kinderzenders Ketnet en Zapp loopt een recentere tekenfilmserie.
• De Vliegenier 3: De Wet van de Woestijn (Chrys Millien + Jean-Charles Kraehn) (SC/60p/€7,95)
> De Wet van de Woestijn is een compleet verhaal in de reeks De Vliegenier, een spin-off van Tramp met het nevenpersonage Josef nu als hoofdpersonage. "Josef droomt er nog altijd van om piloot te worden. Hij heeft een baantje beet bij de luchtpost die op dat moment nog in haar kinderschoenen staat. Net zoals beroemde vliegeniers als Antoine de Saint-Exupéry en Jean Mermoz onderneemt hij hachelijke vliegmissies. Zo steekt hij de Middellandse Zee over naar Noord-Afrika voor een avontuur dat hem op het lijf is geschreven."
Yasmina & de Aardappeleters (Wauter Mannaert) (HC/144p/€19,95)
> Dit is het eerste album dat Wauter Mannaert (Ondergronds, Weegee, El Mesías) ook zelf schrijft en hij presenteert een smakelijk verhaal over een elfjarige foodie die het opneemt tegen een voedingsreus. "De elfjarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel. Maar dan moeten de volkstuinen plaatsmaken voor een experimenteel aardappelveld. De man achter het project wil een monopolie op de voedingsmarkt met zijn producten op basis van aardappelen. Daarvoor ontwikkelde hij een nieuw soort aardappel die de mensen gek maakt... Voor Yasmina is dit slecht nieuws. Zonder verse groenten wordt het elke dag moeilijker om eten op tafel te krijgen. Er zit maar een ding op: het probleem met wortel en al uitroeien. "


Dupuis
19/01
TOP
• De Blauwbloezen 56: Tand om Tand (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• De Blauwbloezen 57: Colorado Story (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/x48p/€7,50) (herdruk)
Deathfix: De Misdaadthriler met een (Zweet)geurtje (Nix / Benus + Nix) (SC/144p/€19,95)
> Tijdens het WK Voetbal van afgelopen zomer liep de webcomic Deathfix door Nix (De Buurtpolitie) en zijn assistent Benus over matchfixing in de Russische voetbalwereld. Nix heeft alvast de actualiteit mee, want de voorbije maanden kwam het ene na het andere schandaal in de voetbalsector uit. "Gus is de toptrainer van Sporting Club Moskou. Als geen ander weet hij zijn spelers te motiveren om zichzelf te overtreffen. De voorbereidingen voor de wereldbeker lopen als een trein: Gus maakt zich op voor een heuse zegetocht. Maar helaas voor hem en zijn sportieve vrienden is het WK geen ponykamp. Trainers die het op een akkoordje gooien, spelers die afgedreigd worden: naast de grasmat wordt het spel keihard gespeeld. Zeker als er instructies van het allerhoogste niveau komen, is het moeilijk om nee te zeggen. Gus heeft geen keuze: als hij zijn job — én zijn tanden — wil houden, moet ook hij zich plooien naar de wetten van het voetbal."
• De Havik: eerste cyclus: 1. De Overledene van Kermellec - 2. De Rots van de Schedel - 3. Storm over Brest - 4. Aan Boord Gegijzeld - 5. De Schat van de Mahury - 6. De Tranen van Tlaloc (Patrice Pellerin) (HC/288p/€55,00)
> De complete eerste cyclus van De Havik, die tussen 1994 en 2005 in zes delen bij Dupuis verscheen, geeft de uitgeverij nu uit als een integrale van 288 pagina's. Geen extra's dus. In 2019 zou ook een gloednieuw album moeten verschijnen. Dat is dan deel 10. Patrice Pellerin trekt meer en meer tijd uit per album. Sinds deel 7, de start van de tweede cyclus, loopt de reeks in vertaling bij Silvester omdat Pellerin Dupuis inruilde voor de Franse uitgeverij Soleil.
• Lucky Luke 2: Rodeo (Morris) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/64p/€7,50)
• Millennium Saga 3: De Vrouw die haar Prooi Nooit Loste (Belén Ortega + Sylvain Runberg) (SC/64p/€9,95)
> Met deel 3 wordt Millennium Saga afgerond. Dit verhaal dokterde Sylvain Runberg zelf uit voor de stripreeks en het staat los van de boeken van Stieg Larsson en zijn opvolger David Lagercrantz. "Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zitten de kidnappers van Plague, Trinity en Bob the Dog op de hielen. De 'white power'-extremisten van Sparta willen de servers van de Zweedse inlichtingendienst kraken. Als de drie hackers hen daarbij niet helpen, wacht hen een gewisse dood. Alles wijst in de richting van Mark Borrow, auteur van een bestseller over de superioriteit van de man en politiek actief in de radicale extreemrechtse beweging. Tijdens een van zijn workshops gijzelen Mikael en Lisbeth hem om te weten te komen waar zijn kompanen de hackers vasthouden. De situatie loopt uit de hand tot Lisbeth en Mikael onverhoopt de hulp krijgen van een oude kennis..."
De Muziekdoos 1: Welkom in Pandoria (Gijé + Carbone) (SC/56p/€6,95)
> De Muziekdoos is een nieuwe jeugdreeks met een scheut magie door de in België wonende Congolese debutant Gijé en schrijfster Carbone (het pseudoniem van Bénédicte Carboneill), een onderwijzeres en schooldirectrice die al haar pluimen verdiende als kinderboekenschrijfster en zich nu aan stripverhalen waagt. "Nola wordt acht en krijgt van haar papa een sneeuwbol met muziek cadeau. Ze is dolblij met de bol, die nog van haar pas overleden mama is geweest. Maar binnenin zit Andrea opgesloten, een piepklein meisje dat haar hulp inroept. Nola wordt zelf ook klein, kruipt in de doos en ontdekt er een wonderbaarlijke wereld... Maar de tijd dringt: Mathilda, de mama van Andrea en haar broer Igor, is heel ziek... Wat is haar overkomen? Is ze vergiftigd? Zou er iets in het drinkwater zitten? Hun vrees wordt al snel bewaarheid. De kinderen ontfermen zich eerst over Mathilda en maken dan jacht op de gewetenloze vervuiler. Ze moeten snel zijn, vóór Nola weer naar haar eigen leven en wereld wordt teruggeroepen. Tenzij het allemaal maar een droom is... Of toch niet?"
• Team Rafale 3: Operatie Nexus One (Éric Loutte + Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€7,95)
• Team Rafale 3: Operatie Nexus One (Éric Loutte + Frédéric Zumbiehl) (HC/48p/€15,95)
> Ook deel 2 van de luchtvaartreeks Team Rafale was een verkoopsucces. Deel 3 liet niet lang op zich wachten. "Een Franse militaire satelliet met een ultrageheime kwantumprocessor — codenaam Nexus One — stort neer in de streek van Hindoekoesj, een bergketen op de grens tussen Afghanistan, Kasjmier en China. De luchtmachteenheid die in Kirgistan is gestationeerd schiet in actie. De processor moet koste wat het kost teruggevonden of vernietigd worden voor iemand anders hem bemachtigd. Dat zou een ramp zijn voor de toekomst van de Franse militaire luchtvaart. Helaas vinden leden van de taliban het wrak van de satelliet. De Fransen onderscheppen een bericht waaruit blijkt dat ze het willen verkopen aan Anatoli Gurchev, een van de grootste wapenhandelaars van de wereld. En die wil er alles aan doen opdat de deal doorgaat. Het wordt een race tegen de tijd voor Tom Nolane, Jessica Nate en hun strijdmakkers..." Tekenaar Éric Loutte neemt trouwens vanaf deel 14 de reeks Alfa over.


Glénat
19/01
TOP
• Giacomo C. 17: Terug naar Venetië 2 (Griffo + Jean Dufaux) (SC/56p/€7,95)
> Slot van het tweeluik na een jarenlange afwezighheid. Er zitten nog meer albums in de pijplijn. De notoire verleider Giacomo werkt nu als agent voor de Cuaranta Criminale en dat betekent zoveel als verraad voor zijn oude metgezellen. Maar schijn bedriegt...
• Lou! 8: Op naar Nieuwe Avonturen (Julien Neel) (SC/48p/€7,95)
> Lou! deel 8 werd aangekondigd als het laatste deel, maar in feite gaat het om het slotalbum van een eerste seizoen. Op naar Nieuwe Avonturen is tegelijk de voorbode voor een nieuwe cyclus die Julien neel in de vorm van dikke graphic novels ziet, maar eerst zal hij zich toeleggen op andere projecten waaronder tekenfillm. Doorheen de reeks zagen we Lou opgroeien tot de tiener die ze intussen is geworden. "Sinds haar ontmoeting met Tristan in het allereerste album is er heel wat veranderd voor Lou. Van een verlegen schoolmeisje is ze uitgegroeid tot een mondige tienermeid. De tijd is nu aangebroken om zichzelf écht te leren kennen. En hoe kan dat beter dan door helemaal alleen de wijde wereld in te trekken? Tijd voor een solotrip waarin Lou het avontuur van haar leven beleeft maar ook moeilijke keuzes moet maken."


Le Lombard
19/01
TOP
Kinderen in het Verzet 4: Steeds Erger (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (SC/48p/€7,95)
> We hebben al vaak de loftrompet geschald over de spannende en zeer goed vertelde jeugdreeks Kinderen in het Verzet van Benoît Ers en Vincent Dugomier, tevens de auteurs van De Duivels van Alexia. Dat doen we hier — TOETERETOETOETOET — nog eens en we zijn dan ook blij met dit vierde deel. "Met de vernietiging van de koperfabriek hebben François, Lisa en Eusèbe hun slag thuisgehaald voor de LYNX, hun verzetsgroep. Maar tijd om op hun lauweren te rusten is er niet. Nu hun contactpersoon bij het verzet is gesneuveld, moeten ze het netwerk dat hij had opgezet redden en verder uitbouwen. Het transport van een radiozender is daarbij van levensbelang. Met de zender kunnen ze met Londen communiceren!"


Lucky Comics
19/01
TOP
• Lucky Luke 35: Jesse James (Morris + René Goscinny) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€7,50)


Microbe
12/01
TOP
PAKKET: De Slag deel 1-2-3 + Berezina deel 1-2-3 (Ivan Gil + Frédéric Richaud naar de roman van Patrick Rambaud) (6xSC/€50,00)
> De twee complete trilogieën nu ook verkrijgbaar in softcover en als promopakket tegen 50,00 euro in plaats van 59,70 euro.


Standaard Uitgeverij
19/01
TOP
Fanny K. 3: De Lokvogel (Jean-Marc Krings + Toni Coppers) (HC/52p/€65,00) (luxe met ex libris)
• F.C. De Kampioenen: De Love-Special: 41. Xavier Gaat Vreemd - 70. Fernand Gaat Trouwen - 94. De Tandartsassistente (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/120p/€12,99)
> Bundeling van de drie liefdesverhalen Xavier Gaat Vreemd, Fernand Gaat Trouwen, De Tandartsassistente en tal van spelletjes.
• Urbanus Vertelt: Mieleke Melleke Mol 28: De Apenwinkel (Dirk Stallaert + Urbanus) (SC/32p/€6,50)
> "Tante Tulp krijgt bezoek van haar huisbaas. Hij wil een winkel openen in haar huis, dus moeten onze vriendjes een nieuw huisje zoeken. Gelukkig heeft de huisbaas nog ergens een klein kasteel te huur waar Tante Tulp, Mieleke, Melleke en Mol snel kunnen intrekken. In het oude huis wordt een apenwinkel geopend. Ja, je leest het goed: een winkel waar er aapjes worden verkocht. Dat brengt natuurlijk als snel narigheid met zich mee..."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips