Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Tussen 14 en 20 januari verschenen 36 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Blloan
Blloan / Uitgeverij Vrijdag
Bries
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Prestige
Saga Uitgaven
Scratch Books

Klik verder naar de eerder in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Blloan
Blloan / Uitgeverij Vrijdag
Bonte
Bries
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Prestige
Saga Uitgaven
Scratch Books
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januari
 
Blloan
20/01
TOP
Calypso (Cosey) (HC/104p/€22,50)
> De Zwitser Cosey (Jonathan, Op Zoek naar Peter Pan, De Azuren Boeddha) was begin 2017 de winnaar van de Grand Prix van Angoulême. Komende week zal er bijgevolg een grote overzichtsexpo van zijn werk te bezichtigen zijn in het Franse stripmekka. De vertaling van zijn jongste one-shot Calypso, compleet in zwart-wit, is ondertussen een feit. "Gus en zijn vriend Pepe werken in de bouw. Ze spoelen een dag hard labeur door in de dorpskroeg. Op de televisie speelt Calypso, de mythische film waarin de verbluffende Georgia Gould de pannen van het dak speelt. Georgia Goud is Zwitsers en heet eigenlijk Georgette Schwitzgebel, vertelt Gus aan Pepe. Veertig jaar geleden waren Gus en Georgette dolverliefd op elkaar. Dan verneemt Gus dat Georgia terug in het land is. Ze is opgenomen in de chique en uiterst discrete ontwenningskliniek Edelweiss die door dokter Beat Niederhauser wordt gerund. Als Gus haar opzoekt, raakt hij overtuigd dat zijn jeugdliefde onder de knoet wordt gehouden door de 'witteboordencrimineel'. Beat is niet alleen haar dokter en mentor, maar beheert bovendien ook Georgia’s persoonlijke fortuin. Een fortuin waar ze door haar eigen 'stommiteiten' niet meer aan kan. Georgia wil terug naar New York maar heeft geen rooie duit. Ze stelt Gus voor haar te kidnappen en losgeld te vragen..."


Blloan / Uitgeverij Vrijdag
20/01
TOP
Voor Wie de Liefde (Geert Briers met illustraties van Hanco Kolk, Wauter Mannaert, Aimée de Jongh, Jan Bosschaert, Wilbert van der Steen) (SC/56p/€18,50)
> Dichtbundel van Geert Briers waarin Hanco Kolk, Wauter Mannaert, Aimée de Jongh, Jan Bosschaert en Wilbert van der Steen voor passende illustraties zorgden. Ze kregen elk twee gedichten toevertrouwd waarvoor ze carte blanche kregen om die te illustreren, hetzij met een schets of een tekening, hetzij met een strip. "Voor Wie de Liefde gaat over de liefde in al haar aspecten: verlangen, tederheid, passie, onvermogen, hoop, sensualiteit, kwetsbaarheid, erotiek. Er schuilt ook veel humor in de teksten: tintelende woordspelingen, vindingrijke associaties, onverwachte gedachtesprongen. Briers schrijft heel beeldrijk en zintuiglijk.""


Bonte
13/01
TOP
• Contius 3: De Donderman (Ludwig De Vocht) (SC/48p/€9,99)
• Tam Temmer 2: Met Uitsterven Bedreigd (Wouter Van Ghyseghem) (SC/62p/€12,00)
• Team Lou 12: Het Muzikale Avontuur (Sylvia Tops) (SC/48p/€9,99)
• Team Lou 13: De Hekse-hutse-pot (Sylvia Tops) (SC/48p/€9,99)


Bries
20/01
TOP
• Live. Jazzconcerten op Papier (Pieter Fannes / Yann Bagot) (HC/216p/€35,00)
> "Is het mogelijk om de magie van een optreden te vatten in tekeningen? Kan je improvisatie in muziek vertalen naar improvisatie op papier? Kan je muziek niet alleen horen, maar ook zien? Het antwoord vind je in Live. Jazzconcerten op Papier. Het 216 pagina’s tellend boek presenteert een selectie van de tekeningen die Pieter Fannes en Yann Bagot de voorbije jaren maakten tijdens jazzconcerten in België en Frankrijk. Wayne Shorter, Jef Neve, STUFF., Melanie De Biasio, en Kamasi Washington en Herbie Hancock zijn enkele van de vele namen die in deze fraai vormgegeven uitgave aan bod komen."


Casterman
20/01
TOP
Bug 1 (Enki Bilal) (HC/88p/€18,95)
> Na zijn trilogie Animal'z, Julia & Roem en het kort na verschijnen plotsklaps uitverkochte De Kleur van de Lucht dokterde Enki Bilal een compleet nieuw verhaal uit. Bug is een heuse futuristische thriller waarin op een dag alle digitale gegevens, van de grootste servers tot de kleinste usb-sleutels, ineens zijn verdwenen. De wereld is verlamd, gedesoriënteerd en zit zonder bronnen. Er wordt een verband gelegd met een ruimtetuig dat van een missie naar Mars terugkeerde. Slechts één bemanningslid overleefde de ruimtetocht en hij is de drager van een alien, een "bug". Hij lijkt alle verdwenen digitale gegevens met zich mee te dragen. Voor hij het weet, is hij de inzet van naties, bedrijven, de maffia, religies en zelfs gewone burgers.
• Lefranc 28: Het Principe van Heisenberg (Christophe Alvès + François Corteggiani) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
> Op de eerste druk die in december verscheen stonden foutieve auteursnamen op de cover. Dat is bij dezen met een herdruk rechtgezet.
• De Oorlog van de Lulu's 5: 1918 - De Allerlaatste Keer (Hardoc + Régis Hautière) (SC/64p/€9,95)
> De Oorlog van de Lulu's is met deel 5 toe aan het laatste deel nu het laatste oorlogsjaar van de Eerste Wereldoorlog wordt aangesneden, maar er is al een volgende vijfdelige cyclus gepland die zich na de oorlog afspeelt. Het eerste deel daarvan wordt in 2019 verwacht. Volgend jaar zal er nog een tweeluik verschijnen dat als spin-off geldt. La Perspective Luigi behandelt Luigi's verhaal dat zich in de elf maanden tussen deel 3 en 4 afspeelt. De tekenaar van deze spin-off is Damien Cuvillier (De Rode Schoenen). Tussendoor maken Hardoc en Régis Hautière ook nog een kortverhaal van zestien pagina's met de Lulu's voor een tijdschrift in Picardië dat gespecialiseerd is in verhalen die zich in de geschiedenis afspelen of die over folklore uit de streek vertellen. Het verhaal zou over een ontmoeting met twee soldaten gaan die weleens deserteurs zouden kunnen zijn. Casterman gaf het duo groen licht voor dit uitstapje onder de voorwaarde dat het kortverhaal later eventueel gerecupereerd kan worden voor een andere uitgave, als bonus bij een integrale of zo. Nu goed, de inhoud van deel 5: "Terwijl de Eerste Wereldoorlog volop woedt, proberen de Lulu's te overleven in de bezettingszone. Zonder het zelf goed te beseffen zijn de vier weeskinderen ingelijfd door een geheim genootschap en worden ze gescheiden. Voor het eerst sinds ze elkaar kennen, moeten ze het zonder elkaar rooien. En de scheiding zou wel eens veel langer kunnen duren dan ze denken..."
Savage 3: La Youle (Félix Meynet + Yann) (SC/48p/€7,95)
> Na aanslepende gezondheidsproblemen bijFélix Meynet duurde het een tijd tot Savage 2 verscheen. Casterman besliste het album op te sparen tot wanneer deel 3 grotendeels was afgewerkt om ze korter na elkaar uit te geven. Dat derde deel verschijnt is er nu. In tegenstelling tot wat Meynet en Yann ons van bij het begin wijsmaakten, is deel 3 niet het slot van de reeks. In plaats van een nieuw album van Karaat te maken, gaan Meynet en Yann gewoon verder met Savage. Deel 4 wordt een overgangsalbum waarin Savage het Franse leger in Mexico verlaat en zich ontpopt tot een avonturier.


Daedalus
20/01
TOP
14-18 4: Een Loopgracht te Ver (april 1915) (Étienne Le Roux / Jérome Brizard + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
14-18 5: De Ebbenhouten Reus (februari 1916) (Étienne Le Roux / Loïc Chevallier + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
Bloedkoninginnen 1: Isabelle - De Wolvin van Frankrijk 1 (Jaime Calderón + Thierry Gloris / Marie Gloris) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
Carthago Adventures 2: Chipekwe (Max von Fafner + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95) (herdruk)
• Onder een Loden Hemel 1: De Vriendin van Eva Perón (Michel Chevereau + Jack Manini) (SC/56p/€8,95)
> In De Wet van de Kanun wierp het duo Michel Chevereau en Jack Manini zich nog op de in het alledaagse leven ingebakken bloedwet die op het Albanese platteland leeft. In Onder een Loden Hemel veranderen de auteurs het geweer van schouder door een historisch luchtvaartverhaal in twee delen te presenteren en een compleet ander decor te kiezen. Beide delen verschijnen in softcover in kwartaal 1. "In het naoorlogse Buenos Aires probeert ondernemer Jean Vatine zijn project voor een jachtvliegtuig te slijten bij de Argentijnse regering. Zijn ontmoeting met een kennis van Eva Perón opent de deuren van de ministeries. Met enkele vertrouwelingen en vergezeld door zijn zoon, Paul, kan Jean de constructie van een prototype beginnen. Voor Vatine is er geen wolkje aan de hemel. Maar het Argentinië van 1945 is een slangennest waar oud-nazi's, Amerikaanse spionnen, avonturiers, dictators en femmes fatales een explosieve cocktail vormen."
• De Onthoofde Arenden Bundeling 12: 23. De Laatste Kruistocht - 24. Het Kasteel van de Duivel (Michel Pierret) (HC/96p/€17,95)
> De twaalfde bundeling van het middeleeuwse De Onthoofde Arenden bevat de delen 23 en 24. Het gebundelde deel 23, De Laatste Kruistocht, verschijnt in februari in softcover. Deel 24, Het Kasteel van de Duivel, volgt in het voorjaar. De Franse reeks telt inmiddels 28 delen en loopt al sinds 1985. "Hugo de Crozenc is stervende. Ervan overtuigd dat de hemel hem met een gebroken belofte niet zal toelaten, roept hij zijn zoon Sigwald bij hem om hem een zwaar geheim toe te vertrouwen. Het is tijd de tempeliers een koffer terug te geven die aan hen behoort. Maar de weg die naar hen leidt is lang, pijnlijk en gevaarlijk. Het is onmogelijk voor hem om zo'n reis te ondernemen. Sigwald, meer om zijn vader te verlossen dan overtuigd van de vloek van de tempeliers, stelt voor om daar in zijn plaats te gaan. Ondertussen, een beetje verder op dezelfde weg, werft Messire de Salignacridders en wapens voor een nieuwe kruistocht..."
• Roma 3: Caesar Doden (Annabel + Pierre Boisserie / Éric Adam / Didier Convard naar een idee van Gilles Chaillet) (HC/64p/€17,95)
> Roma moest in het Frans vroeger stoppen dan de overleden Gilles Chaillet het groots zag in dertien delen, maar dat mag de pret niet drukken. Deel 3 van de vijfdelige reeks over de geschiedenis van de stad Rome en een reeks markante, historische figuren verschijnt in januari (hardcover) en februari (softcover). "44 voor Christus. De republiek davert op haar grondvesten. Nadat hij de Gallische volkeren onderwierp, deinst Julius Caesar er niet voor terug geweld te gebruiken om dictator van Rome te worden. Verblind door de macht beseft hij niet dat hij zijn eigen lot en dat van Rome bezegelt als hij onder de invloed van zijn maîtresse, koningin Cleopatra, de monarchie probeert te herstellen. Cleopatra wil immers dat Alexandrië de nieuwe hoofdstad van het keizerrijk wordt en dat het Palladium er een ereplaats krijgt. Dat plan druist echter in tegen de duistere bedoelingen van het vervloekte beeld."
Samoerai 2: De Zeven Bronnen van Akanobu (Frédéric Genêt + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Samoerai Legenden 4: De Woedende Wind (Cristina Mormile + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€8,95)
> "In de middeleeuwen wordt de rust van een klein Japans dorp verstoord door de herhaalde aanvallen van een groep plunderaars. De imcompetente boeren krijgen dan onverwachte hulp... Tegelijkertijd vraagt Lord Akuma zich af of het heilig bloed zich niet vrijwillig heeft laten vangen. Met welk doel? Wanneer ze besluit hem in zijn kerker te ondervragen, is het heilig bloed verdwenen..."
Wunderwaffen 2: Bij de Poorten van de Hel (Maza + Richard D. Nolane) (SC/48p/€7,95) (herdruk)

Zij Schreven Geschiedenis
Napoleon 1 (Fabrizio Fiorentino + Noël Simsolo / Jean Tulard) (SC/56p/€8,95) (herdruk)
Vercingetorix 1 (Fred Vignaux + Didier Convard / Éric Adam / Stéphane Bourdin) (SC/56p/€8,95) (herdruk)


Dargaud
20/01
TOP
• Bollie en Billie 35: Symfonie in Billie Groot (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95)
> Een aanleiding voor Laurent Verrons afscheid van de reeks Bollie en Billie kan je bij het overzicht van Dupuis vinden. Intussen hebben Jean Bastide en Christophe Cazenove de reeks naadloos overgenomen.


Dupuis
20/01
TOP
• Dad 4: De Ster in het Huis (Nob) (SC/48p/€6,95)
> In snel tempo verschijnen nieuwe delen van Dad. Ondertussen raken ook andere reeksen van tekenaar Nob vertaald. Afgelopen zomer Mijn Vriend Grompf bij Plan A Uitgevers en in april 2018 zijn vroegere reeks Mamette bij Matsuoka, de nieuwe imprint van Standaard Uitgeverij. In Dad 4 meer van hetzelfde en dat is vooralsnog meer dan goed. "De opvoeding van vier meiden met pit is niet van de poes. Dat hoef je Dad niet te vertellen! Van de ontluikende emancipatie van zijn oudste Pandora, over de liefdesperikelen van Oona en de ethische dilemma’s van heetgebakerde Roxanne tot de aanhoudende schreeuw om aandacht van Babette: voor de werkloze acteur is het vaderschap de rol van zijn leven."
• Guust 9: Van Flaters Gesproken (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Guust 10: Van Flaters tot Kraters (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
Ze Noemden Hem Rooie (Laurent Verron + Yves Sente) (SC/80p/€9,95)
> Over deze hommage aan het personage Robbedoes (de echte die als basis diende voor Rob-Vels stripheld) en zijn bedenker Rob-Vel hebben we het al vaak gehad, de samenvatting gaat als volgt: "Kerstavond 1958. In een huis in de voorstad van Charleroi popelen drie kinderen van ongeduld. Hun oom Paul is nog maar net binnen of ze zeuren 'm al de oren van het lijf om hen een verhaal te vertellen. Hij gaat maar wat graag in op hun smeekbedes en jaagt het vuur in zijn pijp. Hij begint een oud verhaal dat meer dan dertig jaar teruggaat. Het verhaal van Juliette en Rooie. Zij is de dochter van de grote baas van een Franse rederij en lijdt aan een ernstige hartafwijking. Hij is een jonge trapezeacrobaat van wie de moeder net is omgekomen bij een gewaagde circusact. Hij is op de vlucht uit vrees om naar een weeshuis te vliegen. Juliette en Rooie ontmoeten elkaar op de boot naar New York. Zij vergezelt haar vader, hij glipte stiekem aan boord om zijn geluk in Amerika te zoeken. Een ontmoeting die hun leven dramatisch zal omgooien..." Yves Sente was zodanig verslingerd aan het personage Juliette dat hij samen met Laurent Verron nieuwe verhalen zal uitwerken over het meisje dat Rooie leerde kennen.


Glénat
20/01
TOP
• Elric 3: De Witte Wolf (Julien Telo / Robin Recht + Julien Blondel naar de roman van Jean-Luc Cano/Michael Moorcock) (HC/56p/€16,95)
> Voorlaatste deel van de stripbewerking van Michael Moorcocks fantasyroman Elric van Melinboné. Aansluitend zit een making-ofkatern. "Er is nu een jaar voorbij sinds Elric zijn paleis Imrryr heeft verlaten en daarbij Cymoril verweesd achterliet. Het afgelopen jaar doorkruiste hij de Jonge Koninkrijken terwijl zijn beschermer Arioch hem nooit uit het vizier verloor. Hij verkocht zijn talenten als tovenaar en krijger aan de meestbiedende. Met elk gevecht groeide de legende van de albinokrijger met het Zwarte Zwaard. Alleen al het aanhoren van zijn nieuwe naam jaagt de dapperste strijders de stuipen op het lijf. Vandaag is hij niet meer Elric van Melniboné, de 428ste Keizer van het volk van R'lin K'ren A'a. Vandaag kennen de Jonge Koninkrijken hem onder de naam Witte Wolf."


Le Lombard
20/01
TOP
De Nieuwe Avonturen van Clifton 2: Just Married (Turk + Zidrou) (SC/48p/€7,95)
> Le Lombard biedt veel actie en drama in dit kwartaal, maar er kan ook nog gelachen worden. Alhoewel... zo happy ziet Clifton er niet uit als bruidegom op de cover van De Nieuwe Avonturen van Clifton 2: Just Married. "Opschudding in het Verenigd Koninkrijk: een mysterieuze killer heeft het gemunt op pasgetrouwde stelletjes. Letterlijk: aan het eind van de huwelijksceremonie helpt hij ze naar de andere wereld. Er zit maar één ding op om hem te ontmaskeren: de beste speurneus van het Britse rijk moet zelf in het huwelijksbootje stappen..."
The Regiment 1: Het Verhaal van de SAS (Thomas Legrain + Vincent Brugeas) (SC/64p/€7,95)
The Regiment 1: Het Verhaal van de SAS (Thomas Legrain + Vincent Brugeas) (HC/64p/€13,95)
> Thomas Legrain (Sisco) en Vincent Brugeas (De Koning van de Ribauds) bundelen de krachten om de geschiedenis van de SAS, de elitetroepen van het Britse leger te vertellen, te beginnen in Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij drie Britse officieren het opnemen tegen de Duitse veldmaarschalk Rommel. Aansluitend op het verhaal zit een historisch dossier. "1941. Aan het front in Noord-Afrika lijkt weinig te doen aan de superioriteit van het Afrikakorps onder leiding van de Duitse veldmaarschalk Rommel, alias de Woestijnvos. Tegen het advies van de legerstaf in drukken drie Britse officieren hun idee door om een klein regiment van elitesoldaten op te richten: de Special Air Service (SAS). Een honderdtal mannen worden specifiek opgeleid om àchter de vijandelijke linies de meest heikele missies uit te voeren. Na een periode van intensieve training en verkenningen, lanceert de SAS haar eerste raids op Duitse vliegvelden." Van The Regiment zijn drie delen gepland. Als ze hun publiek vinden, gaat de reeks verder. Maar na deel 2 wisselt Legrain nog wel af met een nieuw tweeluik van Sisco. En als dat tweeluik is afgelopen terwijl The Regiment blijkt aan te slaan, heeft Legrain al min of meer beslist enkel met The Regiment door te gaan. Er zijn volgens hem nog genoeg verhalen te vertellen over de acties die het eliteteam ondernam in Frankrijk, Itaië, Nederland, enzovoort terwijl er ook SAS-eenheden werden opgericht in onder meer Frankrijk en België. Het is allemaal stof voor een mogelijkheid om in meerdere cyclussen te werken.


Prestige
20/01
TOP
• Taxi: 1. Het Labyrinth van de Draak - 2. Een Cruise naar de Hel - 3. De Duivelse Geul (Alfonso Font) (HC/144p/€24,95)
> In feite is dit een integrale editie onder een nieuwe naam van Het Doolhof van de Draak waarvan in 1989 en 1991 drie albums verschenen bij Arboris. Het is een leuk actie- en avonturenreeksje van de Catalaans-Spaanse auteur Alfonso Font. Even voorstellen: "Mooi, dapper, vindingrijk en getalenteerd — dat is Taxi. Op een nacht redt een man genaamd Nelson haar van een aanvaller... en verandert op slag haar leven. Nelson werkt voor persagentschap Control Press en haalt Taxi over in zijn onderzoeksteam te komen werken. In Het Labyrinth van de Draak woedt een dodelijke ziekte die alleen slachtoffers maakt onder zwarte mensen. Taxi zet haar leven op het spel om het sinistere plot achter deze 'Zwarte Dood' te ontmaskeren. In Een Cruise naar de Hel bevindt Taxi zich middenin een internationale crisis waarin Israëlieten, Palestijnen, wapenhandelaren en dodelijke hoeveelheden plutonium een rol spelen. Het lijkt erop dat ze dit keer meer op zich genomen heeft dan ze aan kan. In De Duivelse Geul geeft een informant Taxi en haar medewerkers details van misdaden nog vóór ze plaatsvinden. Taxi krijgt te maken met drugsbaronnen, huurmoordenaars en corrupte politie en heeft ogen in haar achterhoofd nodig als ze deze escapade wil overleven."


Saga Uitgaven
20/01
TOP
• Boes 7 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
> Was tevoren opgenomen in de vierde integrale in hardcover.
• Chick Bill integraal 2: 7. Ko-Klox-Klan - 44. Het Huis van de Sterkste - 8. Het Geheim van de Grot - 9. Het Monster van het Meer (Tibet + Tibet / Greg) (HC/220p/€34,95)
> De tweede integrale bundelt de avonturen Ko-Klox-Klan, het door Greg geschreven Het Huis van de Sterkste, Het Geheim van de Grot en Het Monster van het Meer. De vertaalde integrales zijn dikker dan de Franse om in minder delen alle verhalen van Chick Bill te bundelen dan de Franse. Bovendien zal het publicatieritme vrij hoog liggen met meerdere integrales per jaar.
• De Dominee 2: Mensenjacht (Augustin Lebon + Lylian) (HC/56p/€19,95)
> Slot van het westerntweeluik.
• Liefdesmonument 1: Oorlogshond (Arnaud Floc'h + Didier Quella-Guyot) (HC/48p/€19,95)
> Liefdesmonument is geschreven door Didier Quella-Guyot, de scenarist van De Post- & Liefdebezorger en De Soldaat en de Negerin. De inzet en opleiding van oorlogshonden is gebaseerd op historische gegevens. "Diep in zijn loopgraaf doorstaat Camille betrekkelijk goed de omstandigheden. Door de oorlog kon hij ontsnappen aan grote problemen die hij voor de oorlog had toen hij nog beeldhouwer was. Net wanneer hij klaar is met het graveren van een vrouwenlichaam op een granaat, wordt hij bedolven onder aarde na de inslag van een obus. Een hond vindt hem terug. Hij wordt opgenomen in een ziekenhuis waar hij voornamelijk omgaat met Bounty, zijn redder die hem niet meer verlaat. Wanneer hij aan de beterhand is, wordt Camille naar een africhtingsschool voor loopgraafhonden gestuurd. Daar blijkt hij uit te blinken in deze discipline. Na het ingaan van de wapenstilstand, worden mensen en honden gedemobiliseerd. Camille is ongerust. In het bijzijn van enkele dieren trekt hij naar Nantes om naar zijn kunstenaarsatelier terug te keren. Maar zijn verleden achtervolgt hem en anderen zijn hem niet vergeten..."
• Sloeber 1: De Geheimzinnige Baard (Jeff Broeckx + Marie De Winter) (SC/40p/€8,95) (heruitgave)
> Enkele jaren nadat Jeff Broeckx Dag en Heidi schiep, verscheen in 1973 het eerste avontuur van Sloeber in Zonneland, aanvankelijk op scenario van zijn fantasierijke moeder die voor de jonge Broeckx al de reeks Dag en Heidi schreef. Het laatste avontuur van Sloeber verscheen in 1986. De jongen Sloeber beleeft heel wat spannende avonturen, solo of met zijn beste vrienden. Net als Dag en Heidi verschijnt ook Sloeber opnieuw bij Saga Uitgaven.
• Stille Woorden 2: De Herderin en de Boef (Frédéric Blier + Laurent Galandon) (HC/48p/€19,95)
> Slot van het tweeluik. "Als gevolg van een politie-inval tijdens een clandestiene filmvertoning werd Anatole gevangengenomen. De jonge, grote, klungelende Célestin ontdekt daarop dat zijn mentor hem heeft voorgelogen en het doofstomme meisje Constance regelmatig opvoerde in zijn naaktfilms. Hij stelt de jonge vrouw daarom voor om een waardiger film met haar te draaien. Met de hulp van Marcel leert hij in het geheim zijn eerste film te regisseren door ’s nachts de lege studio te gebruiken en een beroep te doen op nieuwe vrienden en de uitbaatster van een bordeel... Maar Anatole lijkt in de gevangenis tot alles bereid om het project te dwarsbomen."

Collectie Bamboe
• De Erectie 1 (Lounis Chabane + Jim) (SC/72p/€9,95)
> Softcovereditie van deel 1 van het tweeluik. Deel 2 verschijnt volgende maand.


Scratch Books
20/01
TOP
• De Loterij (Miles Hyman naar de novelle van Shirley Jackson) (HC160p/€24,90)
> Miles Hyman verstripte voor de opgdoekte collectie Kaliber van Casterman de misdaadthrillers Bloednacht en De Zwarte Dahlia op scenario van Matz. Bij Dupuis verscheen vorig jaar zijn Vrije Vlucht-album De Praagse Coup op cenario van Jean-Luc Fromental. Nu heeft hij The Lottery, een novelle van Shirley Jackson, bewerkt. Het verhaal verscheen oorspronkelijk in 1948 in The New Yorker. Het einde van dat verhaal, over een jaarlijks ritueel in een Amerikaans dorpje, shockeerde menig lezer. Abonnementen werden opgezegd en een hele zomer lang kreeg de redactie hate mail over zich heen. Toch groeide het kortverhaal uit tot een van de beroemdste in de Amerikaanse literaire geschiedenis. Het mocht echter niet verschijnen in Zuid-Afrika. Hymans keuze voor dit verhaal komt er niet zomaar, want Shirley Jackson is zijn grootmoeder.


Silvester
13/01
TOP
• Cosa Nostra verzamelbox deel 11-12-13-14 (€15,00) (lege box met prent)
• Cosa Nostra verzamelbox deel 11-12-13-14 (4xHC/€75,00)
• Hemel in Strijd verzamelbox deel 1-2-3-4 (€15,00) (lege box met prent)
• Hemel in Strijd verzamelbox deel 1-2-3-4 (4xHC/€75,00)
• De Verborgen Geschiedenis verzamelbox deel 28-29-30-31-32 (€15,00) (lege box met prent)
• De Verborgen Geschiedenis verzamelbox deel 28-29-30-31-32 (5xHC/€99,00)


Standaard Uitgeverij
13/01
TOP
• De Avonturen van Urbanus 177: De Levende Blokjes (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€5,99)
> "Juffrouw Pussy daagt de klas van Urbanus uit om het bloeiendste bedrijf uit de grond te stampen. Met een prachtige hoofdprijs als inzet. Met welke lumineuze ideeën komen Dikke Herman, Botswana, Urbanus en de anderen op de proppen? Zal Prosper het halen met zijn groots project? Of misschien Pinnekeshaar, de efficiëntie zelve? En hoe zit het met Urbanus? Gaat het hem voor de wind? Of loopt het toch allemaal niet bepaald op rolletjes? En hoe zit het nu precies met die levende blokjes? Niet alles is wat het lijkt. En maar goed ook."

• Fanny K. 2: Morpheus (Jean-Marc Krings + Toni Coppers) (SC/48p/€6,99)
> "Fanny reist naar Zwitserland om de uitvaart van haar vermoorde vriendin Naomi bij te wonen. Wanneer ze iets te nieuwsgierig wordt naar de precieze omstandigheden van Naomi’s overlijden, komt het gevaar angstaanjagend dichtbij. Fanny wordt opgejaagd, moet op de vlucht slaan en krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek." Toni Coppers, de scenarist van de Kiekeboes-spin-off Fanny K., kreeg de opdracht een misdaadverhaal te schrijven. Op dat elan gaat hij verder in deel 2 van de cyclus. In het vervolg zien we weer de sterke en ondernemende Fanny,die we kennen uit De Kiekeboes. Maar dat ze zonder verdere verklaring in deel 1 koos voor een vriendje dat haar slaat en zich door hem laat doen, gaat er bij velen nog niet in. Jean-Marc Krings krijgt nu een herkansing om zich te herpakken na het overhaaste eerste deel. De tijdsdruk speelde toen ook wel mee. De release van deel 2 werd mede daardoor uitgesteld naar nu. Inmiddels is er ook een Franse versie aangekondigd bij BD Must die voor de financiering rekent op het crowdfundplatform Sandawe.com. Wie meer betaalt, krijgt ook meer terug.
• Vertongen & Co Omnibus 3: 10. Avontuur onder Nul - 11. De Heer van Castelroc - 13. De Zygomatiekers - 14. Mark van de Jungle - 15. De Terugkeer van het Beest (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/160p/12,50)
> De losse albums 23 en 24 verschijnen respectievelijk in februari en mei. De omnibussen hebben de reeks inmiddels bijgebeend tot deel 15.


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
13/01
TOP
• Fanny K. 2: Morpheus (Jean-Marc Krings + Toni Coppers) (HC/52p/€65,00) (luxe met ex-libris)TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel