Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Tussen 15 en 21 januari verschenen 14 nieuwe uitgaves bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Daedalus
nDurlie
Prestige
Sherpa
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Marvel

Klik verder naar de eerder in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Ballon Media
Blake en Mortimer
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dupuis
Fantasia
Le Lombard
nDurlie
Prestige
Saga Uitgaven
Sherpa
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Marvel
Stichting Zet.El
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2016: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2017: januari
 
Ballon Media
14/01
TOP
• Grootse Romans Gestript verzamelbox: 1. Reis om de Wereld in 80 Dagen - 2. Schateiland - 3. De Odyssee - 4. Don Quichot - 5. Madame Bovary - 6. Oliver Twist - 7. Jungle Book - 8. De Klokkenluider van de Notre Dame - 9. Robinson Crusoë (diverse auteurs) (9 x HC in box/49,95)
> Bij De Morgen liep vorig jaar een verzamelactie waarbij je negen verstripte romanklassiekers kon kopen. Nu zijn ze allen in een verzamelbox ook in stripwinkels te koop.


Blake en Mortimer
14/01
TOP
• De Avonturen van Blake en Mortimer 2: Het Geheim van de Zwaardvis (Edgar P. Jacobs) (SC/56p/9,95) (herdruk)


Casterman
14/01
TOP
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (SC/138p/10,95)
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (HC/138p/14,95)
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (HC/160p/32) (luxe met prent)

> Voor de lancering van dit voor het eerst volledig ingekleurde album werden kosten noch moeite gespaard. Het Belgische deel van de promotietournee en meer info over het album kan je hier als fotoreportage beleven. De luxe verschijnt in een oplage van duizend exemplaren, is zestien pagina's dikker, vertelt meer over Kuifje en over dit specifieke album en bevat een prent met een pagina die niet in de meeste reguliere edities en heruitgaven werd opgenomen, ook nu weer niet.


Daedalus
21/01
TOP
De 7 Wonderen 5: De Piramide van Cheops - 2565 v. Chr. (Carlos Magno + Luca Blengino) (HC/56p/€17,95)
> "Zijn bijnaam is de zwarte schrijver... Kemet werkt al jaren aan het hof van farao Horo Medjedu tot hij plots wordt ontboden in Gizeh waar hem een delicate missie wordt toevertrouwd. Hij moet de moordenaar zien te ontmaskeren die de architecten van de Grote Piramide, het grafmonument voor de farao, een voor een en op rituele wijze heeft uitgeschakeld. Maar hoe dichter hij bij de moordenaar komt, hoe meer hij te weten komt over de ware bedoelingen van de ontwerpers van de piramide."
• Alice Matheson 1: Dag Z (Philippe Vandaële + Jean-Luc Istin) (SC/56p/€8,95)
> Alice Matheson is een nieuwe conceptreeks bij Daedalus die uit de koker komt van Jean-Luc Istin. De (eerste) cyclus zal zes delen tellen met per album een andere tekenaar. In het Frans zijn de eerste vijf delen al uit. Voor deel 4 en 5 riep Istin de hulp in van Stéphane Betbeder (Bunker, Deep, Orakel) als co-scenarist. Daedalus brengt de albums kort na elkaar uit in softcover. Het hoofdpersonage is een seriemoordenaar, maar dat is oké want het is in haar buurt toch vergeven van de zombies... "De sexy en briljante verpleegster Alice Matheson had misschien wel chirurg kunnen zijn in St. Mary in Londen. Ze heeft alle capaciteiten: het IQ, de stalen zenuwen,... Maar die job zou haar onnodig blootstellen. Alice is namelijk een engel des doods: een koele en berekende psychopaat die terminale patiënten uit het ziekenhuis vermoordt. Ze leidt een dubbel leven, dat plots gecompliceerder lijkt te worden wanneer een van haar slachtoffers na een dodelijke injectie toch terug opstaat. Londen blijkt het epicentrum in de nieuwe epidemie: de lopende doden! Zelfs voor een seriemoordenaar is dit alles wat storend."
• Aquablue 15: Gan Eden (Reno + Régis Hautière) (HC/48p/€17,95)
> "Gan Eden zet de Standard-Island-cyclus van de sf-reeks Aquablue verder. "De Standard-Island, de eerste van een reeks luxecruiseschepen die de toeristen naar de maagdelijke lagunes en blauwe waters van Aquablue moeten voeren, valt in handen van een lokale terroristenbende. Die dreigen ermee alle voor deze maidentrip uitgenodigde vips om te brengen indien hun eisen niet worden ingewilligd. Nao en Carlo doen al het mogelijke om de slachtoffers te bevrijden. Maar onder de aardbewoners die zich gevestigd hebben op Aquablue doet deze gijzelingsactie vragen rijzen over hun verdere relaties met de oorspronkelijke bewoners, relaties die de jongste tijd toch al onder behoorlijke druk kwamen te staan... Op aarde stelt Maurice Dupré een onderzoek in naar het doen en laten van de mysterieuze rederij die de Standard-Island van stapel deed lopen."
• Heiligdom Genese 1 (Stefano Raffaele + Christophe Bec / Philippe Thirault) (SC/56p/€8,95)
> Tussen 2004 en 2010 gaf Arboris de vertalingen uit van Heiligdom, een donkere trilogie van Christophe Bec en Xavier Dorison. In januari en februari geeft Daedalus het tweeluik Heiligdom Genese uit dat aan de trilogie voorafgaat. Bec treedt nu op als co-scenarist met Philippe Thirault (De Droom van Jeruzalem, O'Boys) aan zijn zijde. Stefano Raffaele tekende de twee albums. Hij tekende op scenario van Bec al de trilogieën Pandemonium en Sarah en werkt mee aan de reeks Prometheus. De inhoud van de prequel: "Syrië, de Ras-Shamra-woestijn, 1934. Toevallig wordt er een ingang van een enorme ondergrondse tempel ontdekt. Een archeologisch team onder leiding van professor Delorme komt ter plaatse om onderzoek te doen. Maar het project wekt de interesse van de nazi's, die een detachement ter plaatse sturen om met geweld de site over te nemen. Ze dwingen de onderzoekers om Moth, een boze godheid, te wekken om zo het ultieme wapen te bouwen."
• De Onthoofde Arenden 21: De Hand van de Profeet (Michel Pierret) (SC/48p/€17,95)
> Dit verhaal verheen verscheen ook al in de gebundelde editie met deel 22 erbij. Hier kan je een bespreking lezen van die bundeling.


Dargaud
14/01
TOP
Bollie & Billie 34: Billie Apporteert als de Beste! (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/72p/6,95)
> Jean Bastide is de nieuwe tekenaar van de gagreeks Bollie & Billie. Dat is een verrassende carrièreswitch want Bastide kennen we eigenlijk van de Samber-spin-off De Oorlog van de Sambers: Hugo & Iris, het tweeluik Notre Dame en zijn medewerking aan de fantasyromanverstripping Elric. Christophe Cazenove zal voortaan de gags bedenken over het rosse jongetje en de cocker spaniël. Cazenove heeft al een rits gagreeksen op zijn naam staan en houdt daarbij de vinger aan de pols van wat er leeft bij kinderen en jongeren. Denk maar aan Bff's, Kathy's Kat en niet in het minst aan de meidenstrip Sisters. In Diep in de Zee en Insecten gaat hij meer didactisch te werk. Bastide en Cazenove volgen Laurent Verron op, de voormalige assistent van Bollie & Billie-bedenker Jean Roba. Na Roba's dood nam Verron de reeks over. Hij tekende zeven albums. Nu is het tijd voor iets anders. Momenteel legt hij zich toe op diverse projecten. Een ervan is het 'ware' verhaal van de jongen op wie de Franse tekenaar Rob-Vel zijn stripfiguur Robbedoes baseerde. Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer) schrijft het verhaal.
• De Laatste Tempelier 6 - seizoen 2 deel 2: De Eenarmige Ridder (Bruno Rocco + Raymond Khoury) (SC/72p/7,95)
> Stripliefhebber Raymond Khoury bewerkte zijn eigen succesroman De Laatste Tempelier (waarvan ook een tv-reeks bestaat) naar een vierdelige stripreeks, getekend door Miguel Lalor (die nu met Stephen Desberg het niet-vertaalde Le Rédempteur tekent). Ook het vervolg op het boek werd verstript, getekend door Bruno Rocco. Dat gebeurde in twee delen waarvan het slot nu in de winkels ligt. "In deze spannende tweede cyclus draait alles om de zoektocht naar oude geschriften. In 1203 slaagden enkele tempeliers erin om geheimzinnige documenten uit het belegerde Constantinopel te smokkelen. De documenten zouden zeer gevoelige informatie bevatten. Zo gevoelig dat ze zelfs de fundamenten van onze huidige Westerse maatschappij onderuit zouden kunnen halen, als ze in verkeerde handen vallen. FBI-agent Reilly vreest dat er een link is met recente, terroristische aanvallen... Een bijzonder spannende ontknoping!"


Dupuis
14/01
TOP
• De Blauwbloezen 21: De 5 Schoeljes (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (HC/48p/6,95) (herdruk)
• De Blauwbloezen 53: Blauw Bloed bij de Blauwen (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (HC/48p/6,95) (herdruk)


Fantasia
14/01
TOP
De Veerman (Hermann + Yves H.) (HC/64p/69,99) (luxe met prent)
> Luxe-editie van Hermanns jongste one-shot in een gelimiteerde oplage van 195 exemplaren met gesigneerde prent.


Le Lombard
14/01
TOP
De Nieuwe Avonturen van Clifton 1: Spookrijders onder Invloed (Turk + Zidrou) (SC/48p/7,95)
> Na De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers en De Nieuwe Avonturen van Bob Morane probeert Le Lombard in het Nederlands hetzelfde trucje toe te passen door het comebackalbum van Turk en Zidrou (dat in het Frans gewoon deel 22 was) als De Nieuwe Avonturen van Clifton te lanceren. Dan doen we maar alsof de nooit vertaalde delen 20 en 21, allebei getekend door Michel Rodrigue, niet bestaan. Maar er is misschien een lichtpuntje. We vernamen dat er interesse is voor de Nederlandstalige uitgave van de integrale reeks die Le Lombard in 2011 in zes delen uitgaf. Daarin stonden alle toen 21 albums opgenomen, telkens met een achtergronddossier. Helaas negeerde de uitgeverij heel wat oude kortverhalen uit bijvoorbeeld Super Kuifje. Nu goed, het nieuwe verhaal Spookrijders onder Invloed kreeg in het Frans goeie kritieken, op de backcover staat al een volgend album van het nieuwe duo anagekondigd. Turk tekende de reeks tussen 1969 en 1983 op scenario van Bob de Groot. Deze laatste liet inmiddels ook Turks andere reeks Leonardo over aan Zidrou. Het nieuwe Clifton-verhaal: "Schande in het Verenigd Koninkrijk! Om een mysterieuze reden beginnen meer en meer automobilisten rechts te rijden in het verkeer, net zoals de vulgaire Fransen! Uiteraard leidt dat tot ongelukken op de baan. Is er een complot? Enkel Kolonel Clifton is in staat het raadsel op te lossen. De grote terugkeer van de meest Britse detective uit de stripwereld!"


nDurlie
21/01
TOP
• COLLE (nDurlie) (SC/82p/12,50)
> "De leukste momenten van je leven wil je niet vergeten. nDurlie deelt die herinneringen al enkele jaren op haar Facebookpagina. In deze eerste bundel vat de jonge, Gentse twintiger het seizoen 2012 en 2013 samen. Ze krijgt haar diploma (Master in de Audiovisuele Kunsten Film) en gaat op zoek naar werk, zelfstandigheid, vriendschap en liefde. De COLLE-avonturen zijn te volgen op: www.facebook.com/nDurliepage"


Prestige
21/01
TOP
• Huiver zonder Hoop (Michal Suchánek + Ondrej Neff) (HC/112p/€24,95)
> De Nederlandse fotograaf Paul Smeley wint de eerste plaats in de World Press Photo-wedstrijd voor een historische reportage over de concentratiekampen in Auschwitz. In Den Haag in het jaar 2102 legt hij in een interview uit dat hij een tijdreiziger is. Hij liet een fototoestel chirurgisch installeren in zijn oog. En als tijdreiziger kon hij zich verplaatsen in het lichaam van een Duitse luitenant om tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn fotoreportage te kunnen maken. Hij wordt een betrokken partij als hij de baby van een gevangene redt voor ze de gaskamer ingaat. De jongen kon zo aan een gewisse dood ontsnappen, maar wat is daar het gevolg van, ook voor Paul?


Saga Uitgaven
14/01
TOP
• Succubus 5: Nayeli (Gianluca Pagliarani + Thomas Mosdi) (HC/48p/19,99)
> Na een lange pauze van de vertalingen van Succubus mag je je in de eerste maanden van 2017 verwachten aan de delen 5 en 6 van de soft-erotische reeks met historische achtergrond. Deel 5 speelt zich af in de zestiende eeuw in Midden-Amerika. "Nieuw-Spanje, 1574. De rechtbank van de inquisitie is al drie jaar lang in Mexico gevestigd, verbrandt voor het eerst slachtoffers in het openbaar en gaat over tot de eerste boekverbrandingen. Niet ver daarvandaan, in een dure woning, vertrouwt een jonge indiaanse aan Doña Inés een antiek manuscript toe dat aan haar volk toebehoort: de Codex Veneficiis, het toverboek. De jungle van Yucatán, 1519. Azteekse krijgers dringen het Mayagebied binnen om gevangenen te maken die ze kunnen offeren aan hun bloeddorstige goden. Het vredige bestaan van Nayeli wordt onherroepelijk op stelten gezet terwijl een van de ongelofelijkste pagina’s uit de geschiedenis van de succubi wordt opengeslagen!"
• De Torens van Schemerwoude integraal I: 1. Babette - 2. Eloise van Montgri - 3. Germain - 4. Reinhardt - 5. Alda (Hermann) (HC/272p/65)
• De Torens van Schemerwoude integraal II: 6. Sigurd - 7. William - 8. De Seltsjoek - 9. Khaled - 10. Olivier (Hermann) (HC/268p/65)

> Het snelle verkoopsucces van Sherpa's integrale van Comanche noopte Saga Uitgaven tot een grotere oplage van de twee integrales van de middeleeuwse reeks De Torens van Schemerwoude, eveneens een klassieker van Hermann. Het gaat om twee bundels met de eerste tien delen van het epos die samen een lange cyclus vormen "waarin ridder Aymar van Schemerwoude zich de queeste heeft opgelegd om zijn domein te heroveren. Deze beslissing leidt hem via belangrijke omwegen op een lange reis, in en buiten Europa, naar onder meer Palestina. Hij krijgt heel wat te verduren, maar hij bouwt ook hechte vriendschappen op en beleeft enkele mooie romances. En steeds is er die drang naar avontuur." Elke integrale is voorzien van een lijvig achtergronddossier, een covergalerij en een portfolio met illustraties die Hermann maakte voor ex-librissen, affiches en diverse meer. Het dossier is in kleur, de opnieuw geletterde strips zijn in zwart-wit. Enkele foutjes uit het verleden (Montgri in plaats van Grimbergen, Seltsjoek in plaats van Seldsjoek) zijn alvast hersteld.

Collectie Bamboe
De Erfenis van de Duivel 4: De Apocalyps (Paul Gastine + Jérôme Félix) (SC/48p/8,99)
Het Oog van de Dobermanns 3: De Grijns van de Oude Aap (Beb Zanat + Patrick Cothias / Patrice Ordas) (SC/48p/8,99)
De Soldaat en de Negerin (Sébastien Morice + Didier Quella-Guyot naar Guy de Maupassant) (HC/56p/19,99)
> In november verscheen het one-shot De Post- en Liefdebezorger van het duo Sébastien Morice en Didier Quella-Guyot. Saga Uitgaven geloofde daar zo sterk in dat het niet wachtte op de reacties van het publiek om ook al hun andere one-shot De Soldaat en de Negerin (naar een verhaal van Guy de Maupassant) in productie te steken. Het verschijnt enkel in hardcover. "Eind negentiende eeuw heeft vader Boitelle zich neergelegd bij een leven tussen het afval en rijdt hij met zijn kar naar al het vuile werk dat men aan hem toevertrouwt. Tijdens een bezoek aan het huis van meester Auballe blijft hij staan voor een beeldje van een 'negerin' dat in hem herinneringen oproept. Op aandringen van zijn gastheer vertelt hij over zijn jeugd als soldaat in Le Havre waar hij droomde bij de exotische vogels en de schepen die naar verre landen afscheepten. Hij heeft het vooral ook over zijn verliefdheid op de mooie Norène, een jonge, Afrikaanse serveerster in het Café des Colonies. Hoewel de jonge soldaat van dan af aan een immense passie beleeft, stuit hij ook op het platvloerse racisme en op de weerstand van zijn ouders die haar voor een huwelijk naar hun zin 'te zwart' vinden."


Sherpa
21/01
TOP
• Blueberry: Vogelvrij & Angel Face (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier) (HC/96p/€49,95)
> Sherpa heeft wat met westernklassiekers. De uitgeverij publiceert al langer groot uitgevoerde, opnieuw vertaalde en geletterde versies uit van Blueberry. Met de gebundelde verhalen Vogelvrij en Angel Face wordt de cyclus De Schat van de Confederalen afgesloten. Ondertussen is Sherpa ook al begonnen met Comanche-bundelingen op groot formaat en eerstvolgend wordt de reeks Jonathan Cartland opnieuw gelanceerd als Cartland, ook op groot formaat en met extra's.


Standaard Uitgeverij
21/01
TOP
• De Avonturen van Urbanus 172: Miss Slons (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€5,99)
> "De nieuwe Eufrazie slaagt er voor de zoveelste keer in de jaarlijkse verkiezing tot Miss Slons te winnen. Netteke is stikjaloers en biedt zich aan als kuisvrouw bij de familie Urbanus. Maar ze is er eigenlijk op uit om hen te vermoorden. De Urbanussen weten haar moordpoging te overleven. Uiteindelijk komt Netteke in de gevangenis terecht, waar René en Modest haar verkopen aan het slachthuis."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 18: De Spoken van de Doedelzak (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€5,99)
> "Mark vindt een vreemde doedelzak tussen de rommel van Fernand. Hij probeert erop te spelen, maar er komt enkel stof uit de klankbuizen. Oma Boma komt aanzetten met goed nieuws: iedereen mag mee naar Schotland. Blijkbaar heeft Porei Schotse voorouders en via een lange omweg erft hij nu een vervallen herberg op de oevers van Loch Eliott. Wanneer onze vrienden na een lange reis de herberg bereiken, worden ze gewaarschuwd dat het er spookt. Welk avontuur staat hen te wachten?"


Standaard Uitgeverij / Marvel
21/01
TOP
• All New X-Men 007 (Giuseppe Camuncoli /Stuart Immonen / David López / Chris Bachalo / Andrew Currie / Wade Von Grawbadger / Cam Smith / Terry Pallot / Tim Townsend / Al Vey / Mark Irwin / Victor Olazaba / Jaime Mendoza + Jason Aaron / Brian Michael Bendis / Brian Wood) (SC/72p/€6,99)
• Iron Man 007 (Joe Bennett / Scott Hanna + Kieron Gillen) (SC/72p/€6,99)
• The Superior Spider-Man 007 (Humberto Ramos / Ryan Stegman / Victor Olazaba / John Livesay + Dan Slott) (SC/72p/€6,99)
• Uncanny Avengers 007 (Daniel Acuña + Rick Remender) (SC/72p/€6,99)


Stichting Zet.El
14/01
TOP
De Hemel boven het Louvre (Bernar Yslaire + Jean-Claude Carrière) (HC/72p/€21,95)
> Sinds Stichting Zet.El IJstijd vertaalde, koesterden we de hoop dat de uitgeverij ook het album van Bernard Hislaire alias Bernar(d) Yslaire zou oppikken. Eveneens in opdracht van het Franse Louvremuseum maakte Yslaire in samenwerking met Jean-Claude Carrière (die de scenario's neerpende van de films Belle de Jour, The Unbearable Lightness of Being en Cyrano de Bergerac) een album dat in het Frans en Engels uitgegeven raakte. De vertaling is nu een feit. Enkele jaren geleden hebben we dit album al voorgesteld in onze rubriek Klare Taal. Daar kan je nog steeds terecht voor de inhoud van dit bijzondere album. De precieze verschijningsdatum was 11 januauri 2017 en die datum viel samen met de zestigste verjaardag van Yslaire. Dit voorjaar verschijnt het slot van de derde prequelspin-off Maxime & Constance.


Strip2000
14/01
TOP
Kale Kop 4: Mevrouw de Dood (Serge Ernst + Zidrou) (SC/48p/€7,95)
> Evelien, het meisje met wie Zita een kamer deelt op de kinderafdeling van het ziekenhuis, moet geopereerd worden. Zita toont andermaal aan dat ze een beste vriendin is, maar is dat voldoende?
Tamara 11: Wat een Familie! (Christian Darasse / Bosse + Zidrou) (SC/48p/€7,95)
> Zidrou heeft beslist om met Tamara te stoppen om zich meer aan zijn andere reeksen en nieuwe projecten te wijden, maar de gagreeks zal nog wel vervolgen.


Strip2000 / Syndikaat
14/01
TOP
• Ik Mik 2 (Maikel Verkoelen) (SC/48p/€8,95)
> "Striptekenaar Mik ondervindt ook dit keer weer dat het helemaal niet zo makkelijk is om een stripfiguur te zijn! Wat doe je als je beste vriend, van de bank, in duizend stukken valt? Wat doe je met een toaster die graag in bad wil? En wat als de door jou bedachte stripfiguur je eigen strip overneemt? Kan de liefde alles redden of is dit alles gewoon een slecht getekende droom?"


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel