Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in juni verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
vzw Arcadia
Ballon Comics
Casterman
ComicWatch
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds
Dupuis
Glénat
Hanabi Publishers
INdruk
Marsu Productions
Microbe
Pangolin Comics
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Strip Turnhout
Syndikaat
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Windmill Comics Publishing
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019: junijuliaugustus
september oktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartaprilmei
 
vzw Arcadia
08/06
TOP
Arcadia Archief
• 49. Dokter Geluk: Dokter Geluk Redt de Meubelen (Turk + Clarke) (HC/48p/€23,95)
• 49. Dokter Geluk: Dokter Geluk Redt de Meubelen (Turk + Clarke) (HC/48p/€46,00) (luxe met 2 prenten in doos)

> Bij Arcadia verschijnt al Dokter Zwitser. Is er nog een dokter in de zaal? Jawel, Dokter Geluk is de vertaling van een reeks absurde kortverhalen die Turk (Robin Hoed, Leonardo, Clifton) en Clarke (Melisande, een reeks die ook al werd opgepikt door Arcadia) een poosje voor Le Lombard maakten. Tussen 2007 en 2009 verschenen drie albums in de inmiddels opgedoekte Franstalige versie van de humorcollectie Derde Graad. Dokter Geluk Redt de Meubelen is de eerste vertaling. "Hebt u een probleem en bent u op zoek naar professionele hulp? Dan is Dokter Geluk de geschikte man om u uit de nood te helpen... of toch niet? Het kleine manusje-van-alles met de dikke rode neus en donkere bril duikt te pas en te onpas op om de kleine en grote zorgen van de brave burger naar de vergetelheid te sturen. Zo probeert hij samen met zijn bevallige assistente, Audrey, pratende meubels een toontje lager te doen zingen, een inspiratieloze beeldhouwer opnieuw inspiratie te bezorgen, de duivel in hoogst eigen persoon de loef af te steken, of als creatieve stand-in een radeloze jockey aan een gedenkwaadige overwinning te helpen... Niets is de wouldbe-dokter te veel om (uiteraard tegen een kleine vergoeding) een glimlach te toveren op het gezicht van zijn divers cliënteel!"


Ballon Comics
22/06
TOP
• Jommeke 295: De Jungfrau Smelt! (Gerd Van Loock) (SC/48p/€5,95)
> "De Jungfrau smelt! En dat is slecht nieuws voor deze mooie berg in Zwitserland, want er is een oeroude bacterie ontdekt die zich in ontdooide toestand razendsnel kan vermenigvuldigen en een grote bedreiging vormt voor de mensheid. Het team van de Chinese viroloog Wenping is hard aan het werk aan een formule om de bacterie onschadelijk te maken. Maar er zijn booswichten die baat hebben bij het verspreiden van die bacterie en die proberen natuurlijk met man en macht het ijs te laten smelten... Wat nu?"


Casterman
22/06
TOP
Airborne 44 integraal 1: 1. Waar de Mannen Vallen - 2. Morgen Zullen Wij er niet meer Zijn (Philippe Jarbinet) (HC/96p/€22,50) (herdruk)
• Airborne 44 integraal 3: 5. Als Je Moet Overleven - 6. Winter onder de Wapens (Philippe Jarbinet) (HC/96p/€22,50)
• Airborne 44 8: Op Onze Puinhopen (Philippe Jarbinet) (HC/64p/€16,95)
> Van Philippe Jarbinets Airborne 44 is de eerste integrale met de delen 1 en 2 herdrukt terwijl de delen 5 en 6 eindelijk ook gebundeld zijn. Op de koop toe ligt het gloednieuwe deel 8 in de winkel met daarin aandacht voor het prille begin van de ruimtevaart. Een integrale van de vierde cyclus, de delen 7 en 8 dus, zal dit najaar verschijnen. "Van de Duitse nederlaag naar de eerste man op de maan. Nu de oorlog bijna voorbij is, gaan Solveig, Jörg en Aurélius op zoek naar Nathan en Nadia. Die twee zijn op de vlucht voor de laatste stuiptrekkingen van het conflict. Gevaar loert om elke hoek. In een woelige periode tekent de toekomst zich af. De verschillende machten plaatsen hun pionnen al op het hertekende spelbord. Nog voor de wapenstilstand getekend is, storten wetenschappers zich op de race naar de ruimte. Wernher Von Braun is een van de geleerden die een toestel trachten te ontwikkelen dat de mens twintig jaar later in staat stelt een voet op de maan te zetten."
Kuifje en de Maan: Raket naar de Maan - Mannen op de Maan (Hergé) (HC/144p/€19,50)
> Omdat het op 20 juli vijftig jaar geleden is dat een mens voor het eerst voet op de maan zette, bundelt Casterman het befaamde Kuifje-tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de Maan in een gloednieuwe uitvoering met nieuwe cover. In dit tweeluik waren Kuifje en zijn vrienden astronaut Neil Armstrong vijftien jaar voor.
Lefranc 30: Rode Maan (Christophe Alvès + François Corteggiani) (SC/56p/€7,95)
> "Lefranc wordt meegesleurd in de wedloop om de verovering van de ruimte. Lefranc krijgt de opdracht om onderzoek te voeren naar proeven met ruimtetoestellen. Hij wordt in contact gebracht met doctor Lucas Eugen Messner. Net na hun gesprek wordt de wetenschapper ontvoerd. Alweer het werk van Axel Borg? Dit avontuur brengt Guy Lefranc van Frankrijk via Rusland naar Korea. De strijd om de ruimte is losgebarsten."
• De Reportages van Lefranc: De Verovering van de Ruimte (Pierre-Emmanuel Paulis met illustraties van Régric) (SC/64p/€8,95)
> Ook reporter Lefranc staat stil bij de eerste stappen in de ruimtevaart. Dit reportagealbum vertelt over de eerste wetenschappelijke onderzoeken in de jaren 1930 tot het Apolloprogramma dat de mens naar de maan brengt. De teksten zijn geschreven door Pierre-Emanuel Paulis, ruimtespecialist en space teacher in het Euro Space Center in België.
Zibeline 1: Op de Andere Oever (Mohamed Aouamri + Régis Hautière / Régis Goddyn) (SC/56p/€7,95)
> Bij Casterman start de jeugdreeks Zibeline, een nieuw project van Mohamed Aoaumri (Roodhaar, Saga Valta, Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht deel 2) op scenario van Régis Hautière (De Oorlog van de Lulu's, Boven de Wolken, Aquablue, De Laatste Vlucht). "Na een ruzie met haar broer rent Tannicia de jungle in, waar ze door voodootovenaars wordt gekidnapt. Zij zijn op zoek naar een slachtoffer voor hun ceremonie. Het meisje blijft ongedeerd maar komt op mysterieuze wijze terecht in een wereld die helemaal anders is dan de hare: een post-apocalyptische wereld waar hybride wezens wonen, half mens, half dier. Ze ontmoet er drie behulpzame vermenselijkte dieren die haar willen helpen. Tannicia besluit in de mangrove te gaan wonen met haar nieuwe vrienden, tot ze een manier heeft gevonden om naar huis terug te keren. Zoals de traditie het wil, kiest ze een nieuwe naam als ze de schuilplaats betreedt. Haar naam is Zibeline."


ComicWatch
15/06
TOP
• De Avonturen van Valarie Moore 1: Moordgeheimen (Budi Sulistyo + SparQ) (SC/48p/€9,25)
• De Avonturen van Valarie Moore 1: Moordgeheimen (Budi Sulistyo + SparQ) (HC/48p/€19,95) (met cover van Eric Heuvel)
> Indonesiër Budi Sulistyo is hier de tekenaar van met de klare lijn van Edgar P. Jacobs als voorbeeld. Voor het scenario werkt hij samen met Nederlander SparQ die ervaring heeft als verhalenbedenker voor Donald Duck en de western 1850. Het eerste album, Moordgeheimen, verschijnt in twee uitvoeringen: softcover (die we nog te goed hebben) en een hardcover met waarvoor Eric Heuvel de coverillustratie tekende. Het verhaal: "Als Tonarius Mars voor een veilinghuis de inboedel van een gestorven weduwe taxeert, wordt er een poging gedaan om een geheimzinnige, maar ogenschijnlijk waardeloze kubus te stelen. De rechtmatige erfgename van het kleinood is de mooie Valarie Moore. Als Valarie de waarheid achter de oorsprong van de kubus probeert te achterhalen, komt ze veel meer te weten dan haar lief is. De Orde van de Piramide doet er alles aan om haar te belemmeren de waarheid te achterhalen. Een spannende achtervolging door Egypte is het gevolg."
De Witte Indiaan 2: De Jacht (Jake Bilbao + Sytse S. Algera) (SC/48p/€9,25)
De Witte Indiaan 2: De Jacht (Jake Bilbao + Sytse S. Algera) (HC/48p/€19,95) (met prent)
> Behalve realistische politieverhalen, keiharde actie en fantasy schrijft scenarist en uitgever Sytse S. Algera ook een western die al aan diverse landen is verkocht. Dit is het tweede deel van de trilogie De Witte Indiaan. "Gevonden en groot gebracht door indianen maakt Ptcila kennis met de blanke cowboys in hun land. Als haar vader wordt gedood door een groep bankrovers gaat ze samen met de jonge cowboy Jake op zoek naar deze gewetenloze moordenaars."


Daedalus
15/06
TOP
14-18 10: De Maan als Erfgoed (november 1918) (Étienne Le Roux + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95)
> Laatste deel van de de meeslepend vertelde reeks over acht vrienden uit hetzelfde dorp die onder de wapens worden geroepen voor de Eerste Wereldoorlog. De oorlog is voorbij, maar het drama nog niet. "De wapenstilstand laat uiteindelijk Maurice, Pierre en Jules naar huis terugkeren. Ze zijn de laatste van onze helden die het strijdtoneel verlaten. Arsene en Louis zijn al teruggekeerd, gewond, de eerste met een been minder, de tweede met een zware gezichtswonde. Denis en Armand stierven in de strijd en Jacques werd gefusileerd. Maar de oorlog is, zelfs na wapenstilstand, nog niet klaar met het maken van slachtoffers."
• Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 4: De Tombe van de Reuzen (Paul Frichet + Stéphane Betbeder) (HC/56p/€17,95)
> Deel 4 van de zevendelige reeks Brocéliande is weer een compleet verhaal door een ander auteursduo, in dit geval Paul Frichet en Stéphane Betbeder. "Saltipius beveelt de opening van de tombe van de reuzen om te bewijzen dat de reuzen legendarische wezens zijn. Een kabouter is tegen deze profanatie. Om te beslissen wat te doen, stellen we een uitdaging voor. Als de kabouter Saltipius overtuigt van het bestaan van de reuzen, dan zal worden aangetoond dat zijn geschriften nutteloos zijn en de bibliotheek van Saltipius zal worden verbrand. Als hij hem niet overtuigt, zal het graf worden geopend en zullen wetenschappelijke boeken een centrale plaats innemen in de opvoeding van het kleine volkje."
Carthago 7: De Put van Kamtsjatka (Ennio Bufi + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> Dubbelslag van Carthago. Zowel deel 7 van de hoofdreeks Carthago als deel 5 van de spin-off Carthago Adventures liggen nu in de winkel. Beide reeksen worden gekenmerkt door tekenaarswissels. Sinds deel 6 is Ennio Bufi alweer de derde tekenaar van Carthago. Elk album van Carthago Adventures is sowieso getekend door een andere tekenaar, deel 5 is van de hand van Aleksa Gajic (Drakko). Met deze vertalingen heeft Daedalus enkel achterstand op Carthago waarvan al acht delen verschenen zijn. Over Carthago deel 7: "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."
Carthago Adventures 5: Zana (Aleksa Gajic + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> "Na het falen van zijn expeditie naar Loch Ness vertrok miljardair-verzamelaar Feiersinger naar Rusland op het spoor van de Almastys. We weten niet veel over deze Russische neven van de Yeti, maar Feiersinger is van plan ze te vinden. Hij wordt hiervoor geholpen door de kolossale bokser Nikolai, wiens moeder afkomstig is van een stam in de regio. Wanneer de twee avonturiers zich in de Siberische bergen begeven, ontmoeten ze soldaten met hetzelfde doel, maar met radicaler middelen."
Darnand - De Franse Beul 2 (Fabien Bedouel + Patrice Perna) (HC/56p/€17,95)
> "Wie was Joseph Darnand? Een oorlogsheld of een meedogenloze beul? Met deze triptiek verkennen Fabien Bedouel en Patrice Perna, in een zeer onderhoudend en goed gedocumenteerd fictieverhaal, de duistere krochten van de menselijke ziel. Of hoe Joseph Darnand, soldaat tijdens de Groote Oorlog, tevens de meest gedecoreerde soldaat van heel Frankrijk, uitgroeide tot een van de meest overtuigde collaborateurs van het Vichy-regime in 1940, een van de meest sinistere figuren uit de Franse geschiedenis van de twintigste eeuw."
De Derde Zoon van Rome 1: Martius (Stefano Martino + Laurent Moënard) (SC/56p/€7,95)
De Derde Zoon van Rome 2: Eunous, de Eerste Spartacus (Dejan Nenadov + Laurent Moënard) (SC/48p/€7,95)
> Softcoveruitvoeringen na de eerder verschenen albums in hardcover.
• Elfen 18: Alyanna (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering na het eerder verschenen album in hardcover.
Holmes (1854/†1891?) 4: De Dame van Scutari (Cécil + Luc Brunschwig) (HC/48p/€17,95)
> Holmes zal het wat langer uitzingen dan de aanvankelijk vermeende vier delen. De auteurs werken aan een vijfde album en misschien komt er nog een zesde bij. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."
• Meta-Baron 6: Zonder-naam, de Techno-baron (Valentin Sécher + Jerry Frissen naar een verhaal van Alejandro Jodorowsky) (SC/56p/€7,95)
> Softcoveruitvoering na het eerder verschenen album in hardcover.
Het Narrenschip 6: Bochtenwerk (Turf) (HC/48p/€17,95)
> Ha, kijk eens wie we hier hebben! Er was nog een reeks te vervolledigen bij Daedalus. Hierna moeten er nog drie delen verschijnen in het Nederlands. Na zijn zevendelige cyclus tussen 1993 en 2007 maakte Turf in 2017 en 2018 nog een extra tweeluik. Over deel 6: "In het Buitenland vindt Arthur Chlorente. De twee geliefden volgen een robot die de weg naar het Koninkrijk van Gekwater lijkt te kennen. In dat koninkrijk verbindt de Groot-Coördinator, die hersenspoeling heeft ondergaan, de hallucinaties en vindt geen andere remedie dan dronken te worden van de kolokwinten. Wat betreft Clement XII, zal het najagen van een robot hem naar de kelder van het narrenschip leiden?"
• De Onthoofde Arenden 26: Mijn Broer, de Bastaard (Michel Pierret) (SC/48p/€8,95)
> Dit verhaal maakte onderdeel uit van de dertiende bundeling die we hier hebben besproken. "1271. Bij zijn terugkeer van de achtste kruistocht vindt Sigwald tot zijn ontzetting Crozenc in puin. Het kasteel en het hele familiale domein werden in beslag genomen en zijn nu koninklijk bezit. De jonge ridder besluit dus bij zijn zuster Mahaut te gaan in Toulouse, waarvan het graafschap ook in handen van de koning van Frankrijk is overgegaan. De stad wacht op de komst van zijn vertegenwoordiger, seneschalk van Carcassonne Eustache de Beaumarchès. Sigwald merkt er dat Mahaut met een rijke handelaar omgaat met als doel haar verloren adel terug te vinden."
Orakel 8: De Held (Fabio D'Auria / Roberto Viacava + Patrice Lesparre) (HC/56p/€17,95)
> Er is nog geen slot aangekondigd voor Orakel, dus gaan we gewoon door. Deel 8: "Op het eiland Eretria droomt Belphoron ervan om een held te worden. Zijn vriend Nicomedes en hijzelf zijn grote krijgers die hun medeburgers beschermen. Als speelbal van een lot dat hem ontglipt, neemt Belphoron het op tegen de godin Hekate, die zich tot dan toe, ondanks enkele duistere geheimen, altijd welwillend opstelde. Belphoron en zijn vrouw Alcinea, Hekate en haar geliefde Empousa, Nicomedes, de god Priapos,... Allemaal spelen ze een rol in een drama waarin goede intenties plaatsmaken voor jaloezie en leugens. De nacht daalt neer over Eretria. Hij brengt geen dromen. Alleen een vreselijke nachtmerrie."
• Prometheus 15: Het Dorp (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (SC/48p/€8,95)
> "Overlevenden organiseren zichzelf om het uitsterven van het menselijke ras te voorkomen. Verenigde Staten, 2019, in 'het Dorp': het verzet is georganiseerd om een nieuwe beschaving te baren. Groot-Brittannië, 1838: Teki Turan, een scheepswrak, speelt een hoofdrol rol in de studie van een gecrasht buitenaards schip. Zone 51, 1959: Hassan Turan en zijn team verlaten de tijdslimbo om de apocalyps die zij hebben gezien te vermijden. Syracuse, -416: de staat van beleg brengt chaos naar de stad. De mensheid wacht een nieuwe uitdaging omdat de buitenaardse invasie groter is dan iemand had kunnen vrezen."
• Wunderwaffen 9: De Laatste Gast (Maza + Richard D. Nolane) (SC/48p/€7,95)
> Softcoveruitvoering na het eerder verschenen album in hardcover.


Dargaud
22/06
TOP
• Blueberry integraal 8: 23. Arizona Love - 24. Mister Blueberry - 25. Schaduw over Tombstone - 26. Geronimo de Apache (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier / Jean Giraud) (HC/232p/€29,95)
> De achtste integrale van Blueberry is tevens het voorlaatste deel (klik hier voor een compleet overzicht). In die bundel staat het laatste verhaal, Arizona Love, waar Jean-Michel Charlier nog aan was begonnen. Jean Giraud werkte het verder af. Na een lange pauze startte Giraud daarna de cyclus Mister Blueberry waarvan de eerste drie delen eveneens in deze integrale staan opgenomen. "We maken kennis met een oudere Blueberry, de legende van de Far West. Hij schuift aan bij pokertafels en loopt zowel huurmoordenaars als beroemdheden tegen het lijf, zoals Wild Bill Hickock en Geronimo. Spectaculair, intens, en mooi!"


Dark Dragon Books
08/06
TOP
Arale (Denis Rodier + Tristan Roulot) (SC/64p/€9,95)
> Softcovereditie na de eerder verschenen hardcover.
• Artbook: Hedvig (Hedvig) (HC/64p/€25,00)
> "Ze is geboren en getogen in Zweden en begon te tekenen zodra ze een potlood kon vasthouden. In 2004 kreeg Hedvig haar eerste baan als striptekenaar, nadat ze wat van haar werk naar de redactie stuurde. Sindsdien heeft ze verschillende gebieden in de kunstwereld onderzocht: komische werken, voor boeken, films, games, tijdschriften en meer. De opdrachtgevers van Hedvig zijn niet de minsten: Egmont, Dreamworks, Semic en NetEnt zijn enkele bekende namen. Momenteel ontwikkelt en werkt ze voor de animatiesector als freelancer en ze heeft altijd een schetsboek bij zich. Onvermoeibaar volgt Hedvig haar doel om elke dag een beetje beter te worden!"
The Avengers: Korvac Saga integraal 1 (George Pérez / Sal Buscema / Dave Wenzel / Klaus Janson / Pablo Marcos / Ricardo Villamonte + Jim Shooter / Len Wein / Roger Stern / George Pérez / David Micheline / Bill Mantlo) (HC/120p/€29,95) (met artprint)
The Avengers: Korvac Saga integraal 2 (George Pérez / Sal Buscema / Dave Wenzel / Klaus Janson / Pablo Marcos / Ricardo Villamonte + Jim Shooter / Len Wein / Roger Stern / George Pérez / David Micheline / Bill Mantlo) (HC/120p/€29,95)
The Avengers: Korvac Saga voordeelpakket integraal 1-2 (2xHC/€49,95) (met artprint)
> Uit het overweldigende aanbod van Marvel plukt Dark Dragon Books The Avengers: Korvac Saga om het na vele jaren uit te geven in een opgesmukt, integraal jasje. In twee bundels van elk 120 pagina's staat de complete minireeks die ooit werd vertaald door Junior Press. In de integrales zijn nooit eerder verschenen comicdeeltjes opgenomen, extra verhaalpagina's, een epiloog, alle oorspronkelijke covers en nog meer extra's. Alle verhalen zijn opnieuw vertaald en geletterd. "Een gestoorde halfgod ziet het als zijn taak het heelal te verbeteren en te perfectioneren. Dat is te veel macht voor één man en alleen de Avengers en de Guardians of the Galaxy kunnen hem nog tegenhouden! Daarnaast moeten de Avengers het ook nog opnemen tegen buitenaardse wezens, Atlantiërs en robots! Met gastrollen voor Captain Marvel, Ms. Marvel, Doctor Strange en meer!"
• Deadpool Kills the Marvel Universe (Again) collector's pack deel 1-2-3-4 (4xSC/€35,95) (met sleeve en poster)
Dossiers van de Tweede Wereldoorlog 1: 1938 (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€19,95)
> Historische strip van tekenaar Frank Leclercq (Simon Hardy) op scenario van Frédéric Brrémaud (Love, Sprietje). "Een inlichtingenofficier zoekt contact met oud-politieman Granville, die aan de kant is gezet vanwege zijn communistische overtuiging. Edgar Granville is wielrenner, hoewel geen echte kampioen. Enigszins terughoudend laat hij zich door de inlichtingenofficier bij een missie betrekken. Granville is goed thuis in de wielerwereld, en die kennis komt bij deze opdracht goed van pas. De Berlijnse agent Henri Sebastien heeft documenten in handen gekregen die compromitterend zijn voor het Derde Rijk. De Duitse geheime dienst wil een diplomatiek incident tussen Frankrijk en Italië scheppen om Mussolini voor hun zaak te winnen. Alle ogen zijn op de Tour de France gericht. En op Gino Bartali, de kampioen klimmen."
• Hedge Fund 5: Dood in Contanten (Patrick Hénaff + Tristan Roulot / Philippe Sabbah) (SC/48p/€8,95)
> Laatste deel van de financiële thriller. "De slimme belegger Frank ziet volop kansen in Eritrea, in de agro-foodsector. Het borrelt en bruist in deze staat die wordt geregeerd met ijzeren vuist. Als diplomaten en zakenlieden het land dreigen te verlaten gaan de grenzen dicht. Met alleen zijn principes van ethisch beleggen komt Frank er niet. Hij zal al zijn kennis van de financiële wereld moeten gebruiken als kompas om een uitweg te vinden."
Rio integraal 1 (Doug Wildey) (HC/144p/€29,95)
Rio integraal 2 (Doug Wildey) (HC/144p/€29,95)
Rio integraal voordeelpakket deel 1+2 (Doug Wildey) (2xHC/€49,95)
> In twee dikke integrales van elk 144 pagina's wordt de complete westernsaga Rio van Doug Wildey gebundeld, inclusief een laatste, onafgewerkt en niet eerder gepubliceerd verhaal. "Doug Wildey was zowel een veelgeprezen stripmaker als een bekende animatietekenaar. Wildey werkte in de stijl van Milton Caniff en Alex Toth. Hij was vooral bekend en geliefd bij andere kunstenaars, kon verhalen vertellen van het hoogste niveau en werkte in verschillende genres, waarbij zijn westerns en oorlogsverhalen het meest gedenkwaardig zijn. Als animatietekenaar bedacht en ontwierp hij in 1964 de baanbrekende serie Johnny Quest, waarmee hij een hele generatie tekenaars inspireerde met zijn memorabele personages, razend spannende tempo en innovatieve ontwerpen. In1987 begon Wildey aan zijn meest persoonlijke werk, het verhaal van een cowboy en scherpschutter op leeftijd, die ook in dienst was als speciaal agent voor de president van de Verenigde Staten, Ulysses S. Grant. Wildey maakte historisch nauwkeurige verhalen vol menselijk drama."
Sara Lone 4: Arlington Day (David Morancho + Erik Arnoux) (SC/64p/€8,95)
> Van de knappe thriller Sara Lone verschijnt het laatste deel. "22 november 1963, Dallas, Texas. De afgelopen drie jaar is Sara Lone opgeleid tot een vaardig sluipschutter. Welke rol speelt zij in de samenzwering die leidt naar de moord op president John Kennedy? Dealey Plaza, een dag later. Sara houdt haar adem in en mikt. Ze weet niet precies wie nu precies wie manipuleert in dit duistere machtsspel. Ze werkt voor de Amerikaanse geheime dienst en verdiende met recht haar bijnaam 'Sniper Lady'. Vandaag is het 23 november 1963. Alle voorbereidingen zijn getroffen voor het bezoek van de Amerikaanse president. Ook Sara heeft een taak uit te voeren. Dan gaat ineens niet alles meer volgens plan. Sara Lone weet te veel. Ze moet verdwijnen!" Aansluitend zit een katern over het geschiedenisgedeelte waarin Sara Lone zich afspeelt.
Sprietje (Federico Bertolucci + Frédéric Brrémaud) (HC/192p/€34,95)
> Een mooie nieuwe strip van Federico Bertolucci en Frédéric Brrémaud, de auteurs van de tekstloze dierenstrips Love, is het 160 pagina's tellende Sprietje. Op het voorbije festival van Angoulême won het de prijs voor het beste jeugdalbum. In het Frans verscheen het in twee dubbeldikke albums. "Een jonge vrouw wordt wakker in een dorp van het kleine volkje. Ze herinnert zich niets, haar naam, noch hoe ze daar is gekomen. Terwijl ze haar geheugen probeert terug te vinden en de bewoners van die wereld leert kennen, ontdekt ze langzamerhand dat ze over krachten beschikt die ze niet onder controle heeft. Is ze een fee? Een gewoon meisje? Een heks? De antwoorden op al die vragen bevinden zich wellicht in dat mysterieuze bos om het dorp heen. Zal ze de moed vinden om te gaan waar niemand het recht heeft heen te gaan?"
• Star Wars cyclus 11: De Ontsnapping 1 (Andrea Broccardo / Angel Anzuetta + Kieron Gillen) (SC/64p/€8,95)
• Star Wars cyclus 11: De Ontsnapping 2 (Andrea Broccardo / Angel Anzuetta + Kieron Gillen) (SC/64p/€8,95)
> De doorlopende hoofdreeks Star Wars zit al aan cyclus 11, De Ontsnapping. "De rebellen wankelen en zijn op de vlucht. Verspreid. Bang. Zonder hoop. Darth Vader verstevigt zijn grip en samen met zijn gevaarlijkste dienaren jaagt hij de verspreide groep meedogenloos achterna. Deze keer zullen ze hem niet ontsnappen. Maar voor Luke, Leia, Han en de rest van de Alliantie gaat de strijd tegen het kwaadaardige Galactische Keizerrijk door. De helden zullen zich tot zowel oude als nieuwe bondgenoten moeten wenden, willen ze de kansen ooit keren en de op de rand van de ondergang verkerende Opstand redden. Na het verraad van koningin Trios van Shu-Torun hebben gelukkig een heleboel rebellen de massale aanval van Darth Vader overleefd, hoewel hun pas opgerichte Unit zo goed als vernietigd is. Mon Mothma heeft de vrijheidsstrijders opdracht gegeven zich te verspreiden en te wachten op het juiste moment om te hergroeperen en de strijd tegen de vijand weer op te pakken. Maar Luke, Han en Leia zijn nu gezochte misdadigers, en niemand in het sterrenstelsel kan lang verborgen blijven voor het Keizerrijk..."
• Star Wars Jeugd: Solo (Roberto Santillo + Alessandro Ferrari) (SC/72p/€9,95)
> Verstripping van de film over de jonge jaren van Han Solo. deze is voor een jeugdigd publiek. Er komt ook nog een getrouwe versie in een meer realistische tekenstijl voor oudere lezers.
U-47 7: Duel onder de Oppervlakte (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (HC/48p/€19,95)
U-47 8: Een Spook uit het Verleden (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (HC/48p/€19,95)
> De duikbootthriller U-47 kan een mooie verkoop voorleggen. Twijfelaars kunnen nog inpikken nu de reeks sinds mei ook als softcover verschijnt. De nieuwe delen 7 en 8 verschijnen eerst als hardcover. "Wonderbaarlijk genoeg weet de U-47 ondanks zware averij de thuishaven te halen. Alvorens de boot te slopen besluit het Duitse opperbevel hem nog een laatste keer in te zetten voor een actie tegen de Engelse scheepswerven van Portsmouth. Commandant Prien en zijn mannen storten zich in een nieuw avontuur. Door het kat-en-muisspel van dubbelagenten en contraspionage lijkt hun paard van Troje echter zelf in de val te lopen."
• Unit 66 1: De Atoomboodschappers (Michel Lourenço + Romuald Pistis) (HC/48p/€19,95)
• Unit 66 2: Gebogen Licht (André Le Bras + Romuald Pistis) (HC/48p/€19,95)
> Unit 66 speelt zich in de nabije toekomst af, meer bepaald het jaar 2025 in Abu Dhabi. Op een strategische militaire basis werken maar liefst 6.300 personen. Waanvoorstellingen op een vliegdekschip zorgen ervoor dat de spanningen snel oplopen. De vliegdekschepen Charles de Gaulle en zijn Task Force zijn gelegerd in de Perzische Golf bij Abu Dhabi. Met hun lucht- en zeemacht doen zij er alles aan om de twee EPR-kerncentrales (European Pressurized Water Reactor) te beschermen, kerncentrales die liefkozend Romeo en Julia worden genoemd. Maar de commandant van het vliegdekschip heeft ook een ander probleem aan boord: meerdere leden van zijn bemanning krijgen opeens last van waanvoorstellingen waar geen enkel kruid tegen gewassen lijkt. Baron, Alf en Seiko krijgen de opdracht om een lading uranium te beschermen die getransporteerd wordt door 'de atoomkoeriers', vrachtschepen die de ontplofbare radioactieve stof moeten vervoeren naar kerncentrales in aanbouw. Maar de verschijning van een vreemd vliegend object en de duivelse plannen van de huurling Hades compliceren de taak van onzedrie helden. Zij zijn alle drie kandidaat om toe te treden tot de prestigieuze Unit 66, geleid door de geheimzinnige en rijke Mr. X..."
De Venetiaanse (Laurent Gnoni + Patrice Ordas) (SC/96p/€14,95)
> Softcovereditie na de eerder verschenen hardcover.
• De Wereld van het Kristallen Zwaard: Zwarte Zorya collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€27,95) (met sleeve)


Davidsfonds
15/06
TOP
• Cartoons 2019 Knokke-Heist (diverse auteurs) (HC/120p/€17,99)
> Selectie van winnaars en genomineerden uit de hele wereld voor het internationaal vermaarde cartoonfestival van Knokke-Heist.


Dupuis
22/06
TOP
• Aria 39: Het Heilzame Vuur (Michel Weyland) (SC/48p/€7,95)
> "Aria geniet van welverdiende rust na de zware beproeving in de mijn van de Duivel. De uitgebuite mijnarbeiders werden gekweld door bizarre hallucinaties. Sinds haar terugkeer hoest Aria zorgwekkend. Op haar beurt valt ze ten prooi aan hallucinaties, en besluit ze zich ertegen te beschermen met het amulet van haar moeder. Er begint een race tegen de tijd. Ze wordt opgeslokt in een parallelle wereld, een realistische droom waarin ze op zoek moet naar een middeltje tegen het kwaad dat haar dood kan betekenen... Aria bindt de strijd aan tegen een probleem dat we maar al te goed kennen: vervuiling en afval dat niet vergaat. Een noodlottige situatie die ook voor ons werkelijkheid is, en die haar plaats heeft in het toverachtige universum bedacht door Michel Weyland." Inmiddels raakte bekend dat Dupuis de reeks Aria laat uitdoven. Hierna verschijnt nog één dik album dat Weyland wil opzetten als een soort reisreportage. Lees er hier meer over.
• Huisdiergeheimen 1 (Jean-Michel Goum + Lapuss') (SC/48p/€6,95)
> Nieuwe strip naar de animatiefilm. "Pleegdochter en assistente van James Fitzroy, reizend ambassadeur en afgevaardigde voor het ministerie van Buitenlandse zaken van de VS. Suzan is een jonge intelligente vrouw en spreekt zeven talen. Ze heeft zich volledig kunnen ontplooien en is gelukkig. Ze is de oogappel van haar vader. Maar achter die façade van volmaakt geluk zitten scheuren, geheimen en niet geheelde wonden. Suzan wordt achterhaald door haar verleden. Hoewel ze in haar leven al verschrikkelijk veel heeft meegemaakt, wordt ze nu verplicht om de gevaarlijkste rol uit haar leven te spelen, die van Lady S, een gewiekste spionne in de diplomatieke wereld."
• Lucky Luke 6: Vogelvrij (Morris) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out)
Ragebol: De Integrale: 1. De Droom van de Walvis - 2. De Beeldhouwers van het Licht - 3. De Nacht van de Kat - 4. Onder Twee Zonnen - 5. Een Faun op Je Schouder (Frank Pé + Michel de Bom) (HC/272p/€45,00)
Ragebol: De Integrale: 1. De Droom van de Walvis - 2. De Beeldhouwers van het Licht - 3. De Nacht van de Kat - 4. Onder Twee Zonnen - 5. Een Faun op Je Schouder (Frank Pé + Michel de Bom) (HC/272p/€75,00) (luxe met ex libris)
> Dupuis publiceert de complete, vijfdelige reeks Ragebol dus in één enkele integrale. Daar hoort een dossier bij van 22 pagina's. In het Frans verscheen de reeks van Frank Pé en Michel de Bom in twee integrales. Vóór Frank Pé en Bom met de in album verschenen vervolgverhalen begonnen, kende Ragebol een langere voorgeschiedenis als gastheer van een dieren- en natuurrubriek in het weekblad Spirou in de vorm van dagboekstripjes, maar die werden lang niet allemaal in Robbedoes overgenomen. Daarnaast startte Ragebol ook met enkele gags en kortverhalen. Dat alles samen, inclusief het lijvige en uitvoerig geïllustreerde achtergronddosssier leverde in het Franse eerste deel 143 pagina's onuitgegeven materiaal op. De Nederlandstalige integrale focust zich dus vooral op de vijf albums. De luxeversie heeft een linnen rug en ex libris.

Vrije Vlucht
Rampokan integraal (Peter Van Dongen) (HC/172p/€27,95) (herdruk met nieuwe cover)
> Vorig jaar was Blake en Mortimer deel 25, met tekeningen van Peter Van Dongen en Teun Berserik, een eclatant succes en de integrale heruitgave in kleur van Van Dongens meesterwerk Rampokan profiteerde daarvan mee. Deze heruitgave in de collectie Vrije Vlucht, die ook in het Frans verscheen, is nu herdrukt. Peter Van Dongen tekende er speciaal een nieuwe cover voor.


Glénat
22/06
TOP
Agata 1: Het Misdaadsyndicaat (Olivier Berlion) (HC/88p/€18,95)
> Olivier Berlion kennen we nog van de reeksen Stadsgeheimen, Tony Corso (waar blijven die vervolgen, INdruk?) en het tweeluik Garrigue. Met Agata creëert hij een maffiareeks in vier voorziene delen. Deel 1 is al meteen 88 pagina's dik. "'Lucky Luciano was zo machtig dat hij alles kon... Behalve iemand van hem laten houden.' Ellis Island, 1931. Agata Lietewski, een jonge Poolse van negentien jaar, is op de vlucht na een clandestiene abortus en emigreert naar de Verenigde Staten. Daar vindt ze onderdak bij haar Amerikaanse oom, in het hart van de Poolse wijk Jackowo, in Chicago. Ze is klaar voor een nieuw en rustig leven, maar die droom slaat aan diggelen wanneer rivaliserende bendes van de East Coast verwikkeld raken in een meedogenloze strijd om hun territorium. Ze wordt gekidnapt en komt zo, tegen wil en dank, in aanraking met Lucky Luciano, baas van de Italiaanse maffia en, sinds de arrestatie van Al Capone, de machtigste gangster van het land,... Het Amerika van de grote depressie, met haar massa-immigratie, bandeloos banditisme en diepgaande economische en sociale veranderingen, is een heftige periode in de geschiedenis. Een periode met een zeldzame beeldende kracht die artiesten altijd al fascineert en door de jaren heen zelf mythisch werd. Van de Brooklyn bridge in Once Upon A Time in America tot de foto's van Walker Evans, langs het ontstaan van de swing en afrekeningen in het maffiamilieu, tegen de achtergrond van de drooglegging. Met dit groots opgezet drama voegt Olivier Berlion een nieuw verhaal toe aan de mythe, ergens tussen The Immigrant en The Untouchables."
Een Huiveringwekkend Avontuur van Mickey Mouse: Horrifikland (Alexis Nesme + Lewis Trondheim) (HC/48p/€24,95)

> In de collectie Mickey Mouse-hommages zal Horrifikland je opnieuw weten te verbluffen, wedden we. De mooie cover is geen gelegenheidsplaatje waarvan de inhoud afwijkt van het binnenwerk. Nee, de héle strip is op eenzelfde manier geschilderd. Alexis Nesme, van wie Dark Dragon Brooks de Jules Verne-verstripping De Kinderen van Kapitein Grant publiceerde, is hier de tekenaar van. Voor het scenario kon hij rekenen op Lewis Trondheim die niet aan zijn proefstuk toe is in deze Mickey-reeks. "Durf jij een bezoekje aan Horrifikland aan? Mickey, Donald en Goofy leiden een detectivebureau. De zaken gaan niet goed: al dagen geen opdracht te bespeuren! Mickey denkt er zelfs aan de zaak te sluiten... Maar dan duikt een oude vrouw op die hun vraagt haar katje, Blacky, terug te vinden. Klein probleem: die is voor het laatst gezien vlakbij het ijzingwekkende, verlaten pretpark Horrifikland. Verlaten, maar toch doen sommige attracties het nog altijd... Grootste trekpleisters: kunstmatige mist, een nagemaakt kerkhof, vleermuizen en levensechte spoken! De zenuwen van onze kornuiten worden op de proef gesteld tijdens hun zoektocht naar Blacky... Alexis Nesme treedt toe tot de uitgelezen groep tekenaars met originele Disney-creaties op hun naam. In dit album schildert hij ons in directe kleur een gotisch en barok universum dat niet zou misstaan in de sfeervolle producties van Tim Burton. Lewis Trondheim verblijdt ons met een scenario vol wendingen dat doet denken aan de beste afleveringen van Scooby-Doo!"


Hanabi Publishers
15/06
TOP
• De Puinhopen van Sari 1 (Johan Neefjes) (SC/104p/€14,95)
> Johan Neefjes publiceerde bij Hanabi Publishers (een imprint van Syndikaat) al de mangastrip RunRun - A Sukeban Story en Yúrei. Hij werkt momenteel aan een Vikingstrip op scenario van Marc de Lobie, de uitgever van Hanabi en Syndikaat. Tussendoor is nog ruimte voor De Puinhopen van Sari, een trilogie waarvan deel 1 nu is verschenen. De voorstelling: "Kan Sari er wat aan doen dat haar leven een puinhoop is! Sari woont in een ingedut Japans kuststadje. Haar brandweervader is ernstig overbezorgd. Op school wordt ze achtervolgd door twee creepy meisjes die liedjes over haar zingen. En o ja... af en toe komen er KOLOSSALE KAIJU aan land om de boel te slopen!"


INdruk
22/06
TOP
• Caroline Baldwin 18: Half-Blood (André Taymans) (SC/48p/€7,95)
> "New York, Martin Wilson, de werkgever van Caroline, belast ze met een wel erg bijzondere opdracht: zijn zoon Jeremy terugvinden die uit de Verenigde Staten naar Bangkok trok na een hevige ruzie met zijn vader en sindsdien geen teken van leven meer gaf. Martin Wilson is veroordeeld. Als hij niet snel een beenmergtransplantatie krijgt, sterft hij binnen de zes maanden. Alleen Jeremy kan zijn leven redden. Caroline begint dus een gevaarlijke race tegen de dood, vol valstrikken, waaruit niemand ongedeerd komt... Vervolg en slot in deel 19: De Valken."


Marsu Productions
22/06
TOP
Marsupilami 32: Bienvenido a Bingo (Batem + Stéphane Colman) (SC/48p/€7,50)
> "Bingo is een stad van casino's, echte mannen en vette wagens. Een paradijs voor macho’s en de hel voor alle andere mensen op de planeet. Het leven is er een en al blingbling, tot Diane Forest arriveert. Zij komt de oudste cactus ter wereld onderzoeken, voor die verdwenen is. In haar eentje zet ze de hele stad op stelten. En dan blijkt bovendien dat in haar reistas de jonge marsupilami Bibi mee naar Bingo is gereisd. De plaatselijke politie staat op zijn achterste poten."


Microbe
15/06
TOP
Castan voordeelpakket deel 1-2-3 (3xSC/€21,95)
> Tijdelijk voordeelpakket met de drie delen van Castan in softcover. In augustus zijn deze albums ook afzonderlijk te koop tegen 8,95 euro per album. Met dit pakket doe je dus 4,90 euro voordeel.


Pangolin Comics
08/06
TOP
De Huivering 2: Proteïnen - Het Beenderbos - Doe een Wens - Wiegelied (Patrick Cornelis + Tom Thys / Patrick Cornelis) (SC/48p/€9,95)
> Tweede verzameling kortverhalen en geïllustreerde leesverhalen door Patrick Cornelis en Tom Thys. In oktober verschijnt van Cornelis' hand een remake van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel bij Standaard Uitgeverij.


Saga Uitgaven
15/06
TOP
• Chick Bill integraal 6: 17. De Miljoenen van Kid Ordinn - 51. De Deserteurs - 42. De 6e Desperado - 41. Paniek in de K.O. Corral - 54. De Vier Woestijnratten (Tibet + Greg / Maurice Rosy / Tibet) (HC/240p/€34,95)
> In Chick Bill integraal 6 worden twee euvels goedgemaakt. Allereerst staat in deze integrale de complete versie van De 6e Desperado. De eerste veertien pagina's van het zestig pagina's tellende verhaal verschenen wel in Ons Volkske, maar niet in de herneming in het weekblad Kuifje. Die verminkte versie verscheen daarna als album zonder dat noodzakelijke begin waarin duidelijk wordt gemaakt waarom Chick Bill plots postkoetsen en banken overvalt. Je kan het volledige verhaal nu voor het eerst in de oorspronkelijke versie lezen zonder dat je die oude nummers van Ons Volkske hoeft te verzamelen. Een andere correctie is de publicatie van De Vier Woestijnratten. Dit verhaal hoort chronologisch eigenlijk in deel 1 van de integrale reeks thuis. Omdat Le Lombard het verhaal indertijd pas in 1977 uitgaf, belandde het in de Franse integrale reeks in een veel later deel. Saga Uitgaven beschikte toen nog niet over alle Franse files en kon het verhaal niet eerder uitgeven dan nu, in deel 6. De Franse integrale reeks nam wel meer een loopje met de chronologie, maar dat is in vorige en volgende delen van de Nederlandstalige reeks al langer in orde gemaakt. In het dossier lees je meer uitleg over zowel De 6e Desperado als De Vier Woestijnratten. Het dossier blikt ook nog terug op Tibets debuut in de Lombardstraat, bij de uitgeverij van het weekblad Kuifje en hij wordt zelf in de bloemetjes gezet door collega's als Dany, Turk, Jean Van Hamme, Grzegorz Rosinski, Jean Roba en anderen.
• Dag en Heidi 9: De Moerasgeesten (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/40p/€8,95)


Collectie Bamboe
40 Olifanten 1: Florrie, met de Feeënvingers (Virginie Augustin + Kid Toussaint) (HC/56p/€15,00)
> Saga Uitgaven viert dit jaar haar vijftiende verjaardag. Als traktatie zullen er dit jaar vijftien hardcoveralbums tegen elk 15 euro te koop zijn. De eerste delen van Het Kerkhof der Onschuldigen (ze hieronder) en 40 Olifanten horen bij die selectie. Beide albums verschijnen in deze maand. 40 Olifanten is zo'n beetje de vrouwelijke Peaky Blinders over wie momenteel ook een Britse tv-serie wordt voorbereid. Dit is een nieuwe reeks van Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, Had Meneer Nog Iets Gewenst?) en Kid Toussaint (Het Konvooi, Snooze, Magic 7). Deel 1 en het in het najaar te verschijnen deel 2 vormen samen een cyclus. Vanaf deel 3 gaat het om complete verhalen per album. "Londen, 1920. Ze zijn met veertig. Dievegges, moordenaressen, kidnapsters, overvalsters, hoerenmadammen... Ze komen uit verschillende geledingen van de maatschappij, ze maken van de misdaad hun zaak en ze verenigen zich voor meer efficiëntie. Wanneer Florrie 'Feeënvingers', een jonge zakkenrolster met talent, erbij komt, blijkt de organisatie fragiel te zijn en de samenhang dreigt uiteen te vallen. Maar het is een slecht moment voor een interne strijd, want de “Olifanten” moeten een alsmaar doeltreffender politiemacht en een -rivaliserende, opnieuw samengestelde gangsterbende van mannen die vastberaden zijn hun grondgebied weer in te pikken, het hoofd bieden."
Ambulance 13 9: Waarom? (Alain Mounier + Patrice Ordas) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering van het eerder als hardcover verschenen laatste deel van de reeks.
Het Kerkhof der Onschuldigen 1: Oriane en de Dodenorde (Xavier Fourquemin + Philippe Charlot) (HC/56p/€15,00)
> Na hun epos De Wezentrein sloegen Xavier Fourquemin en Philippe Charlot de handen opnieuw in elkaar voor de nieuwe reeks Het Kerkhof der Onschuldigen. Deel 2 verschijnt in oktober. Inmiddels is in het Frans al deel 3 verschenen. De inhoud van deel 1: "Frankrijk, eind zestiende eeuw. In een door godsdienstoorlogen getroffen land doorzoekt een jonge hugenoot wanhopig het oude kerkhof van Parijs. Hij zoekt er tevergeefs de resten van zijn vader die vermoord werd tijdens de verschrikkelijke Bartholomeusnacht. Hij krijgt terug hoop wanneer hij het pad kruist van Oriane, een stoutmoedig meisje dat het lot aanklaagt van de kluizenaarsters, vrouwen die levend ingemetseld en vereerd worden om hen op te nemen in de Dodenorde. Jong en stoutmoedig gaan vaak goed samen, maar soms zijn ze de voorbode voor het ergste..."
De Lichten van de Aérotrain (Johann Corgié + Aurélien Ducoudray) (HC/88p/€24,95)
> Bij Saga Uitgaven verschijnen regelmatig complete verhalen met sterke thema's. Een vleugje nostalgie naar de jaren 1980 zit in De Lichten van de Aérotrain vervat. Dit is een verrassend album van debutant Johann Corgié en scenarist Aurélien Ducoudray die al een aantal mooie tweeluiken bij elkaar heeft geschreven: Te Mooi Om Waar te Zijn, Moeder Rusland, De Honden van Pripyat. "Onder een pijler van de verlaten spoorlijn van de Aérotrain vervelen Hervé en Romuald zich mateloos terwijl ze andere treinen spotten. Er is wel Mathilde, de kassierster van de supermarkt, die hen rondrijdt in haar R5, maar behalve de dancing Nostromo valt er niet veel te beleven... Op een dag zet de pas verhuisde, mooie Lucie hun monotone adolescentie op zijn kop. Ze is zestien jaar, lief, aanlokkelijk en haar vader is een treinconducteur in Japan. Ze heeft wel wat troeven om de twee jongens te verleiden. Ze heeft alles om hun hoofden op hol te brengen... Maar Lucie liegt ook veel..."


Scratch Books
22/06
TOP
De Balling (Erik Kriek) (HC/208p/€110,00) (luxe met ex libris)
> Luxe-uitgave met cover in lederlook, inclusief een extra dossier met schetswerk en een gesigneerde en genummerde ex libris. Oplage: 125 exemplaren.
Het Onzienbare en Andere Verhalen van H.P. Lovecraft (Erik Kriek naar de verhalen van H.P. Lovecraft) (HC/112p/€24,90) (heruitgave)
> Heruitgave met extra schetskatern. De eerste druk dateert van 2012, toen nog uitgegeven door Oog & Blik | De Bezige Bij.


Sherpa
22/06
TOP
Jonathan Cartland 3: De Geest van Wah-Kee (Michel Blanc-Dumont + Laurence Harlé) (HC/56p/€29,95) (heruitgave dossier)
Jonathan Cartland 4: De Schat van de Spinnenvrouw (Michel Blanc-Dumont + Laurence Harlé) (HC/56p/€29,95) (heruitgave met dossier en ex libris)

> Vorig jaar verschenen heruitgaven op groot formaat van de eerste twee delen van de westernreeks Jonathan Cartland. Dat gebeurde in zwart-wit. De delen 3 en 4 verschijnen daarentegen in kleur. Ook in deze albums is een achtergronddossier opgenomen. Van deze albums verschijnen ook weer luxe-edities met goudstempel en gesigneerde prent. Tegelijk worden de luxes van de eerste twee delen eenmalig bijgedrukt omdat er door een fout te weinig exemplaren beschikbaar waren.


Silvester
08/06
TOP
Brian Bones, Privédetective 1: Roadmaster (Georges Van Linthout + Rodolphe) (SC/48p/€8,95)
Brian Bones, Privédetective 1: Roadmaster (Georges Van Linthout + Rodolphe) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Een nieuwe reeks, waarvan drie albums zullen uitkomen, is Brian Bones, Privédetective van Georges Van Linthout en Rodolphe. Oldtimers met veel chroom en het nostalgische tijdperk van de jaren 1950/1960 vragen expliciet je aandacht. De tekenstijl heeft wat weg van het werk van Jidéhem en Maurice Tillieux's Guus Slim. "Verenigde Staten, jaren 1950/1960. Bergson, de baas van een verzekeringsmaatschappij, belt Bones voor een onderzoek. Een van zijn klanten was het slachtoffer van een afschuwelijk ongeluk. De auto is naar de knoppen en de bestuurder ligt in coma. De tragedie vond plaats op een stuk van Curtiss Road, een rustige en vrije weg. Zonder aanwijsbare redenen is de man de controle kwijtgeraakt over zijn auto, een Buick Roadmaster 52. In slaap gevallen achter het stuur? Misschien. Maar het is al de derde! De derde die achter het stuur in slaap is gevallen op precies dezelfde plek. Goed, het landschap is niet opzienbarend, maar om nu een dutje te gaan doen..."
Detectives 4: Martin Bec - Het Stille Hart (Thomas Labourot + Herik Hanna) (SC/56p/€8,95)
Detectives 4: Martin Bec - Het Stille Hart (Thomas Labourot + Herik Hanna) (HC/56p/€17,95) (met prent)
> Van de heerlijk spitsvondige, zevendelige detectivereeks Detective zijn we inmiddels toe aan deel 4. "Parijs, 1932. Het lijk van een vrouw wordt gevonden op de binnenplaats van het gebouw waar ze woont. Ze werd blijkbaar door het venster gegooid. De belangrijkste verdachte en ideale zondebok is een oude zwerver uit het district Quai des Orfèvres. Iets té ideaal naar de smaak van de beroemdste commissaris van datzelfde district. Deze zaak is even donker als bedwelmend en om ze op te lossen zal de commissaris zich in de mist van Parijs moeten verliezen. Of komen die walmen van zijn geliefde pijp?"
• Frigiel en Fluffy 1: Het Mysterie van de Verdwenen Watermeloenen (Minte + Jean-Christophe Derrien) (SC/48p/€7,95)
• Frigiel en Fluffy 2: Iedereen Beroemd (Minte + Jean-Christophe Derrien) (SC/48p/€7,95)
> Frigiel en Fluffy is bedoeld voor kinderen, tenzij jij ook weleens in de wereld van Minecraft aan het bouwen slaat. Achter de tekeningen zit het Indische Minte (Mainstream INTernational Entertainment) die ook al actief was voor de reeksen Er Was Eens... De Mens en Er Was Eens... Het Leven. Het scenario is van Jean-Christophe Derrien (Miss Endicott). Frigiel en Fluffy is al langer te zien op YouTube. In inmiddels zes seizoenen zie je de Franse YouTuber Alexandre Israël alias Frigiel spelen in Minecraft terwijl hij zijn acties becommentarieert. Hij heeft miljoenen fans. Fluffy is zijn virtuele hondje. In deel 1 van de stripreeks voeren Frigiel en Fluffy samen met twee vrienden een onderzoek naar een gestolen lading watermeloenen en verlaten ze hun dorp. Maar het gevaar schuilt overal en er dagen zombies op! In deel 2 neemt Frigiel deel aan een kampioenschap waarbij de winnaar zijn evenbeeld als gouden standbeeld wint. Dan moet hij wel de beste en gemeenste avonturiers verslaan, maar schuilt daar niet iets anders achter? Wordt Frigiel ondanks alles de populairste speler?
Mausart 1 (Gradimir Smudja + Thierry Joor) (SC/48p/€7,95)
Mausart 1 (Gradimir Smudja + Thierry Joor) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Van de Servische striptekenaar/schilder Gradimir Smudja gaf uitgeverij Silvester al heel wat strips uit, van Het Kunstbordeel en Vincent en Van Gogh tot zijn laatste productie Op Tijdreis door de Schilderkunst. Zijn nieuwste strip heet Mausart — naar Mozart — met dieren in de hoofdrol. Het is bestemd voor de jeugd, op scenario van Thierry Joor. Mausart woont in de piano van de wolf Salieri, de officiële componist van het hof. Wanneer de koning en koningin uit de piano van een afwezige Salieri een door Mausart gespeelde melodie horen, vraagt de koning Salieri met eenzelfde muziek op te treden tijdens de verjaardag van de koningin. Om de schijn op te houden, dwingt Salieri het muisje in zijn plaats te spelen zonder zich te laten opmerken. het stripverhaal is relatief kort. Er staat ook een katern met schetsen, potloodtekeningen en verder uitgewerkte illustraties in.
Messara 1: De Egyptische (Jacques Terpant + Philippe Bonifay) (SC/48p/€8,95)
Messara 1: De Egyptische (Jacques Terpant + Philippe Bonifay) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Veel stripliefhebbers zijn ook geschiedenisliefhebbers. Messara is een trilogie die zich twaalf eeuwen voor Christus afspeelt in Egypte. Een jonge slavin komt aan in een stad op het moment dat legers van Achaeërs (de eerste Hellenen) de stad bedreigen. De zoon van haar eigenaar verbiedt haar de toegang, maar brengt wel de nacht met haar door. Negen maanden later wordt Messara geboren. Haar moeder sterft kort daarop, ze wordt vermoord door de vijandelijke bezetter. Deze trilogie dateert uit medio jaren 1990 en is het werk van Jacques Terpant (van wie bij Silvester al De Verdwaalde Kapitein en Zeven Ruiters verscheen) en Philippe Bonifay. Deze scenarist startte in dezelfde periode een andere trilogie, Zoo. Zo'n tien jaar geleden raakte hij zodanig ontgoocheld door het uitgeversbeleid dat hij stopte met het schrijven van strips.
De Vliegenierster 1: Nora (Bruno Di Sano / François Walthéry + Étienne Borgers) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
De Vliegenierster 1: Nora (Bruno Di Sano / François Walthéry + Étienne Borgers) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk) (heruitgave)
De Vliegenierster 2: Oosterse Avonturen (Bruno Di Sano / François Walthéry + Étienne Borgers) (SC/56p/€8,95)
De Vliegenierster 2: Oosterse Avonturen (Bruno Di Sano / François Walthéry + Étienne Borgers) (HC/56p/€17,95)
De Vliegenierster pakket deel 1+2 (Bruno Di Sano / François Walthéry + Étienne Borgers) (2xHC/€25,00) (met A3-kunstdruk)

> De Vliegenierster is een samenwerking tussen Bruno Di Sano, François Walthéry en Étienne Borgers. Di Sano en Walthéry hebben nog samengewerkt aan albums van Een Echte Vrouw, Rubine en Natasja terwijl Borgers enkele verhalen van Natasja heeft geschreven. Deel 1 van De Vliegenierster, dat zich in 1935 afspeelt, verscheen onder de titel Nora Stalle bij Gorilla. Lees hier onze bespreking van deel 1. En hier is de samenvatting van deel 2: "Aangevallen door een troep Kazachse ruiters, worden Nora en Theo gevangengenomen en meegevoerd, ver weg van hun vliegtuig. Dankzij een interventie van de Russische luchtvaart lukt het de twee te ontsnappen. Een geïmproviseerde reparatie stelt de Simoun weer in staat om te vliegen. In Tasjkent wachten meer dan zeshonderdduizend mensen op onze twee helden, maar het gevaar is niet ver weg. Het weer slaat om, de concurrentie laat zich gelden. De luchtraid stoort, en mag niet afgemaakt worden."


Standaard Uitgeverij
15/06
TOP
• F.C. De Kampioenen 103: De Kampioentjes en de Kroonprins (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50)
> "Paulien vindt op zolder nog wat oude filmpjes van de Kampioenen, uit de tijd dat die nog tieners waren. Ze besluit om ernaar te kijken met haar papa, Mark Vertongen. Wanneer het filmverhaal start, ontdekken ze het avontuur van de jonge Kampioenen, die op een trektocht met de scouts een afgelegen kasteel ontdekken met een enorm park eromheen. Ze vinden daar een triestig jongetje, dat in zijn eentje aan het voetballen is. De jongen, Amadeo, is de kroonprins van het ministaatje Bulderburg, waar hij ooit koning zal moeten worden. Hij droomt echter van een carrière als voetballer...
• Nachtwacht 2: De Zwarte Stormdemon (Steve Van Bael + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99)
> Deel 1 van de nieuwe reeks Nachtwacht, naar de tv-serie van Studio 100, was een succes en staat nog steeds in de top-10 van best verkochte strips in Vlaanderen. De inhoud van De Zwarte Stormdemon: "Wanneer overal bliksemschade wordt gesignaleerd in de buurt van Schemermeer gaat de Nachtwacht op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de bliksemdemon Electri ontsnapt is uit de onderwereld. Maar de woeste demon laat zich niet zo gemakkelijk terugsturen door de Nachtwacht. Hij wordt beschermd door een oeroude kracht... de liefde."
De Rode Ridder integraal 3: 13. De Vuurgeest - 14. De Galmende Kinkhoorns - 15. De Zwarte Wolvin - 16. Baloch, de Reus - 17. De Zeekoning - 18. De Witte Tempel (Karel Verschuere / Frank Sels + Willy Vandersteen) (HC/232p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
De Rode Ridder integraal 3: 13. De Vuurgeest - 14. De Galmende Kinkhoorns - 15. De Zwarte Wolvin - 16. Baloch, de Reus - 17. De Zeekoning - 18. De Witte Tempel (Karel Verschuere / Frank Sels + Willy Vandersteen) (HC/232p/€75,00) (met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz) (luxe)
> Deel 3 van deze integrale reeks bundelt de avonturen De Vuurgeest, De Galmende Kinkhoorns, De Zwarte Wolvin, Baloch, de Reus, De Zeekoning en De Witte Tempel. In het achtergronddossier komen de overgang van Karel Verschuere naar Frank Sels en ook de overgang van drie naar vier stroken aan bod. Er wordt stilgestaan bij dodelijke klimopranken, wolven, reuzen en de Middelnederlandse taal. En bij de albumtoelichtingen passeert heel wat bijkomende info, bijvoorbeeld over Red Knight door Marvano en Minck Oosterveer en een overeenkomst tussen Baloch en de primitieve versie van Jerom.
• Suske en Wiske 348: De Wrede Wensput (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99)
• Suske en Wiske 348: De Wrede Wensput (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/56p/€59,99) (luxe met ex libris)
• Suske en Wiske 348: De Wrede Wensput (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/56p/€99,99) (superluxe met ex libris)
> "Lambik blijkt op een dag plots bijzonder veel geluk te hebben. Hij ontmoet een mooie vrouw, wint de loterij en krijgt zomaar een nieuwe auto. Maar tegelijk ondervindt Sidonia net veel ongeluk. Ze verliest haar geld, wordt ernstig ziek en moet tot overmaat van ramp afscheid nemen van de kinderen wanneer plots blijkt dat de adoptiepapieren voor Suske en Wiske niet in orde zijn. Suske en Wiske ontdekken echter de bron van het geluk van Lambik, diep verscholen in een afgelegen woud. Een oeroude wensput met een vreselijk geheim..." Voor dit verhaal kreeg Peter van Gucht hulp van filmregisseur Vincent Bal voor het scenario.
• Suske en Wiske: De Bloedbroeder (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/24p/€6,99)

• Suske en Wiske: De Treiterende Trien (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht / Bruno De Roover) (SC/24p/€6,99)
• Suske en Wiske: De Kokende Kei (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/24p/€6,99)
> Dit jaar verschijnen er tien oudere kortverhalen van Suske en Wiske in een uniforme uitvoering. Ook in de volgende twee jaar zullen er nog heel wat albums bijkomen. Deze zijn hoofdzakelijk te koop in stripspeciaalzaken.


Strip Turnhout
15/06
TOP
• Stripgids 5 (diverse auteurs) (SC/176p/€19,99)
> "Stripgids 5 maakt de staat op van de spin-off, een genre dat is overgewaaid uit de VS en duchtig in de Lage Landen wordt uitgebouwd. Maar steeds luider weerklinken vragen of in hoeverre die energie niet ten koste gaat van andere initiatieven, en hoe duurzaam dat model wel is. Daarnaast richten we de blik naar Oost-Europa, en meer bepaald de ongemeen florissante stripscene van Tsjechië. Onbekend maakt onbemind, zeker weten. Twee maatschappelijk razend actuele thema’s passeren eveneens de revue: we gaan na in hoeverre oude, koloniale en racistische denkbeelden (oude) strips kleuren (en kleurden). Ook houden we de verrassende relatie tussen strips en welzijn tegen het licht. Strips lezen is gezond, dat hebben we altijd al gezegd! Centrale gast ten slotte is Charel Cambré, Flanders’ finest, die met 32 pagina’s over leven en werk, familie en collega’s een scherp en beklijvend (zelf)portret schetst. En verder in dit nummer: Aandacht voor Hellboy en zijn maker, Mike Mignola. Er is uiteraard ook striperfgoed, met de eerste ‘groene strip’, Wipperoen. Een portret van De Moomins, het ongemeen populaire Finse fenomeen. De nieuwe rubriek, Rubriek Techniek, die ingaat op materiaalkennis en technieken. Een interview met de Canadese stripmaker Seth, naar aanleiding van het pas verschenen Clyde Fans. De column van Philippe Capart, over de gespannen relatie tussen strips en stripmusea. En nog veeeel meer! Met nieuw werk van Milan Hulsing, Cyril Pedrosa, Marc-Antoine Mathieu, Charlotte Van Hacht, Kim, Luc Cromheecke, Charlotte Peys, Maarten Vande Wiele, Gianmaria Caschetto en John Derf Backderf.


Syndikaat
15/06
TOP
• Brugpieper Roos Vink 1: Grandioos! (Jan Vriends) (SC/48p/€8,95)
> Nieuw album van Roos Vink, een jonge heldin die sinds 2006 wekelijks in het meisjesblad Tina te lezen is. Roos is een creatie van Jan Vriends. In 2012 en 2017 verschenen al twee albums die de tekenaar in eigen beheer uitgaf. "Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land, het Enigma college. Ze vind het verschrikkelijk. Wat ze daar allemaal meemaakt... Thuis is het gelukkig erg gezellig samen met haar vader, moeder, broer en kleine zusje!"


Uitgeverij L
22/06
TOP
Badlands 1: Het Uilenkind (Piotr Kowalski + Eric Corbeyran) (SC/48p/€8,95)
Badlands 1: Het Uilenkind (Piotr Kowalski + Eric Corbeyran) (HC/48p/€18,95)
> Een gloednieuwe reeks bij Uitgeverij L is Badlands. Deze fantasywestern is het werk van Piotr Kowalski (Dracula - De Ondode, De Lincoln Branch en een sliert comics) en Eric Corbeyran die bekend genoeg is zodat we geen reeksen van hem hoeven op te sommen. "Aan het eind van de negentiende eeuw doorkruist Perla het woestijngebied in het zuiden van de Verenigde Staten aan het hoofd van een groepje avonturiers. Haar doel: in de voetsporen treden van haar voorouder, de alchemist Hernan Ruiz-Tenguillo, die vroeger door hetzelfde gebied trok in gezelschap van conquistadores. Want de onzichtbare wereld die haar grootvader twee eeuwen geleden heeft beschreven is niet verdwenen! Hij is verborgen door de indianen om te voorkomen dat de blanken de krachten die erbij horen in handen zouden krijgen. Met haar revolver en magische formules bij de hand, denkt Perla dit universum weer naar boven te halen. Het bevindt zich voorbij de laatste grens, die van de realiteit..."
Sangre 2: Fesolggio, de Onverbiddelijke (Adrien Floch + Christophe Arleston) (SC/56p/€8,95)
Sangre 2: Fesolggio, de Onverbiddelijke (Adrien Floch + Christophe Arleston) (HC/56p/€18,95)
> "De kindertijd van Sangre komt ten einde op het moment dat de duistere piraten
haar familie afslachten en haar moeder ontvoeren. Sinds dat trauma stottert ze. Tien jaar later spoort ze de criminelen een voor een op. Fesolggio is daar een van. Maar hij is ook een van de grootste schilders van Tarasque, een wereld waar de mensen samenwonen met levensgevaarlijke wezens die gevoelig zijn voor kunst. Alleen een volmaakt kunstwerk kan voorkomen dat je aan stukken wordt gescheurd..."

Storm - De Kronieken van Roodhaar 5: De Reuzen van het Gebroken Rif (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (SC/48p/€8,95)
Storm - De Kronieken van Roodhaar 5: De Reuzen van het Gebroken Rif (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (HC/48p/€18,95)
> Roodhaar beleeft een nieuw avontuur: "Roodhaar, Kiley en de Kapitein zijn op de terugreis naar hun thuisland Krill. Daarbij moeten ze door een vallei die bewoont wordt door de reuzen van het gebroken rif. Al snel komen ze oog in oog met deze enorme creaturen te staan, maar dan blijkt dat zij wel de minste van hun problemen zijn."
• Ythaq 15: De Imperator Express (Adrien Floch + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
• Ythaq 15: De Imperator Express (Adrien Floch + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> "Graniet, Narvarth en Danaëlle zitten vast op de planeet Kluit. Gelukkig hebben schepen van de Federatie daar een basis gevestigd. Het is van het hoogste belang dat ze die bereiken. Met Narvarth buiten bewustzijn en Danaëlle buiten dienst zal Graniet haar twee bewusteloze vrienden moeten verbergen in de over de monorail rijdende trein, de Imperator Express, waar ze zich heeft aangemeld als hostess. Maar ze weet niet dat ze in de gaten wordt gehouden door iemand die geïnteresseerd is in de technologische wapens die ze in het geheim bij zich heeft..."


Uitgeverij Personalia
22/06
TOP
• De Generaal Gaat Integraal 3: 1975-1977 (Peter de Smet) (HC/128p/€24,95)
> Derde deel van de integrale reeks in acht delen. Het achtergronddossier is weer imposant te noemen. Op de 46 pagina's passeert ook heel wat van Peter de Smets vroegste reclamewerk (met unieke gags en stripjes), de eerste opzetten van zijn andere reeks Joris PK en het complete kortverhaal Anna Tommy op scenario van Yvan Delporte.


Windmill Comics Publishing
22/06
TOP
• Diabolik 1: Diabolik, Wie Ben Jij? (Glauco Coretto / Enzo Facciolo + Angela Giussani / Luciana Giussani) (SC/120p/€14,95)
> Italiaanse pulpreeks die na meer dan vijftig jaar en miljoenen verkochte exemplaren in Italië en andere landen opnieuw beschikbaar is in het Nederlands. Tussen 1969 en 1975 verschenen al eens achtenzestig delen. Diabolik is een geniale, ongrijpbare misdadiger die altijd gekleed is in het zwart. Alleen zijn ogen zijn zichtbaar in zijn pakje.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips