Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in mei verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
vzw Arcadia
Ballon Comics
Blake en Mortimer
De Bezige Bij
Blloan
Bonte
Casterman
Condor
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Hauwaerts Uitgeverij
INdruk
Khani
Le Lombard
Lucky Comics
Oogachtend
Saga Uitgaven
Scratch Books
Silvester
Standaard Uitgeverij
Stichting Uitgeverij Stripstift
Syndikaat
Oogachtend
Uitgeverij Cliché
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Van Goor
't Vlaams Stripcentrum
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019: meijunijuliaugustus
september oktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
01/06
TOP
De Complete Sophie 3: Zoef Is Bang!: 4. Zoef Voelt Zich Bedreigd - 5. Sophie en de Ka-Straal (Jidéhem + Vicq) (HC/168p/€27,95)
De Complete Sophie 3: Zoef Is Bang!: 4. Zoef Voelt Zich Bedreigd - 5. Sophie en de Ka-Straal (Jidéhem + Vicq) (HC/168p/€59,95) (luxe met prent)
> In deze integrale staan alle verhalen die Jidéhem op scenario van Vicq maakte tussen 1968 en medio 1970, inclusief de lange verhalen Zoef Voelt Zich Bedreigd en De Ka-Straal (de delen 4 en 5 in de reguliere reeks), aangevuld met een aantal kortverhalen, vaak gemaakt voor vakantie- en themanummers van Robbedoes.
Melior: 1984 Memoires: De Muurschilder (Jan Vervoort) (HC/88p/€19,95)
Melior: 1984 Memoires: De Muurschilder (Jan Vervoort) (HC/88p/€39,95) (luxe met ex libris)
> Jan Vervoort, wiens Elno in 2017 in een integrale bij Arboris verscheen, ontwierp het personage Melior in 1984 toen hij werd gevraagd om een strip te maken voor het stripmaandblad Titanic. Na een korte proloog in Titanic nummer 5 ging in nummer 7 het lange verhaal De Muurschilder van start. Verdere afleveringen liepen in 1985 en 1986. Vervolgens verscheen in 1987 een album in de collectie Titanic Reeks dat 52 pagina's telt. De nieuwe editie is 88 pagina's dik. Niet alleen staat er een achtergronddossier bij en een hoofdstuk met heel wat illustraties, maar ook andere korte verhalen uit de periode van Titanic. Samen met zijn toenmalige inkleurster Mieke Somers heeft Jan Vervoort alle pagina's opnieuw ingekleurd. Het album is ook beschikbaar als luxe-editie in een oplage van slechts honderd genummerde exemplaren genummerde en een ex libris. Ons werd eerst verteld dat de eerder prijsgegeven cover een voorlopige versie was. Helaas is dat weinig boeiende ontwerp ook als definitieve versie gedrukt.
• Pokereiland 6: Het Vijfde Symbool (Michele Condosta) (SC/48p/€8,95)
> "Al sinds de mist der tijden voeren vier koningen in vrede en harmonie het bewind over hun deel van het eiland Poker. Alles lijkt volmaakt in balans, tot de dag waarop het Orakel verschijnt aan de dwerg Jinx... en hem opdraagt de vier heersers te gaan waarschuwen voor een grote tragedie. Het tijdperk van chaos staat op het punt te beginnen en het is absoluut noodzakelijk dat de vier koningen elkaar treffen op het vierlandenpunt op het eiland. In de vorige delen konden we lezen hoe de vier vorsten tijdens hun tocht met talloze moeilijkheden af te rekenen kregen, maar nu verschuift het perspectief naar MiKon, een klein jongetje dat woont in een van de dorpen in het rijk Schoppen en op een vreemde manier met de koningen te maken krijgt."


vzw Arcadia
18/05
TOP
Arcadia Archief
• 48. Sagen en Legenden: De Jacht (Marc-Renier) (HC/56p/€23,95)
• 48. Sagen en Legenden: De Jacht (Marc-Renier) (HC/56p/€46,00) (luxe met prenten in doos)

> "De Jacht is na De Pad het tweede album dat van de Luikse striptekenaar Marc-Renier onder de noemer Sagen en Legenden verschijnt. De originele Franstalige versie, La Traque, werd in 1988 door Les Editions du Miroir uitgegeven. De Jacht is getekend in de realistische stijl die Marc-Renier typeert, en die eveneens terug te vinden is in zijn andere albums en reeksen, zoals die van Jackson, IJzermasker of Black Hills. De Jacht herbergt vijf kortverhalen die zich afspelen tijdens de feodale middeleeuwen, een donkere periode uit de geschiedenis waarin boeren niet veel meer waren dan eigendom van hun leenheren, en bijgevolg dikwijls de speelbal van hun grillen. In het eerste verhaal, dat tevens de titel draagt van het album, maken we kennis met Ermance, een knappe boerendochter die het hoofd van haar heer op hol doet slaan. Zal ze zijn liefde beantwoorden of verkiest ze haar vrijheid boven een plaats aan diens zijde? Naast De Jacht vinden we met Het Beest, Mandragora, De Opgehangen Wolf en Een Jas van Veren vier verhalen terug die doordrongen zijn van mystiek en bijgeloof."


Ballon Comics
01/06
TOP
• Dino's 5 (Bloz + Arnaud Plumeri) (SC/48p/€6,95)
> Gags over dinosaurussen waar je wat van opsteekt. Van dezelfde tekenaar en zijn dochter verscheen vorig jaarAlleen op de Speelplaats, over pesten op en buiten school, dat inmiddels ook in China wordt uitgevgeven.
• Jommeke 72: Choco Ontvoerd (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 129: De Whiskymaker (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
> Respectievelijk de twaalfde en zesde druk.
• Voetbalgek! 16 (Olivier Saive + Sti) (SC/48p/€7,50)
> "De officiële strip voor de fans van grasgroene velden! Trek je voetbalschoenen aan, want Voetbalgek! staat weer te trappelen om het terrein te betreden! (Gemiste) doelkansen, (erbarmelijke) acties, (geveinsde) blessures, het palmares van FC Leerklooiers is nog altijd even leeg. Gelukkig heeft Marcel een geniaal idee: hij doet mee aan een wedstrijd om de kersverse wereldkampioen, Antoine Grozmann, te ontmoeten en zorgt ervoor dat die voor zijn club gaat spelen (of Grozmann nu wilt of niet)!"


De Bezige Bij
18/05
TOP
• Maus integraal (Art Spiegelman) (HC/296p/€29,99) (herdruk)


Blake en Mortimer
01/06
TOP
• De Avonturen van Blake en Mortimer 6: Het Gele Teken (Edgar P. Jacobs) (SC/72p/€9,95) (herdruk)
De Avonturen van Blake en Mortimer 20: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 2: De Poort van Orpheus (Antoine Aubin / Étienne Schréder + Jean Van Hamme) (SC/56p/€9,95) (herdruk)
De Avonturen van Blake en Mortimer 24: Het Testament van William S. (André Juillard + Yves Sente) (SC/64p/€9,95) (herdruk)
Een Avontuur van Blake en Mortimer: De Laatste Farao (François Schuiten + Jaco Van Dormael / Thomas Gunzig / François Schuiten) (SC/92p/€11,95) (SC)
> Eenmalig buitenreeksalbum van François Schuiten (De Duistere Steden) filmmakers Jaco Van Dormael (Toto le Héros, Le Huitième Jour, Le Nouveau Testament) en Thomas Gunzig en ingekleurd door Laurent Durieux. Deze laatste is een Belg, kent een grote bekendheid in de Verenigde Staten waar zijn affiches naar bestaande films gretig aftrek vinden en telkens in een mum van tijd zijn uitverkocht. Bekijk maar eens zijn portfolio op www.laurentdurieux.com. Ook regisseurs als Steven Spielberg en Francis Ford Coppola zijn fan van zijn werk. Enkele jaren geleden wijdde Strip Turnhout een grote overzichtsexpo aan zijn werk. Schuiten en Durieux werkten al eerder samen aan een gezamenlijke tentoonstelling. Voor de laatste pagina van Parijs Zien... gaven ze een gezamenlijke visie op een futuristisch Londen. Aanvankelijk zou Schuiten samen met Benoît Peeters, zijn vaste kompaan voor De Duistere Steden, een verhaal maken, maar dat project belandde in de koelkast. Dat verhaal was gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Gunzig en Van Dormael is hedendaagser met een futuristisch tintje. Het speelt zich in de jaren 1980 af, voornamelijk in Brussel, maar ook in Caïro met elementen uit Edgar P. Jacobs' Het Mysterie van de Grote Piramide, nijvoorbeeld de ring aan Mortimers vinger nadat zijn geheugen werd gewist. Een oudere Mortimer raakte gebrouilleerd met Blake die inmiddels een hogere positie bekleedt in het leger. Nu ontdekt hij het geheim achter de ring. Het Brusselse Justitiepaleis dient als katalysator voor het herscheppen van Mortimers verdwenen herinneringen uit de jaren 1950. Vreemde stralingen uit het gebouw maken van Brussel een ommuurd no man's land en dreigen ook alle informaticagegevens op aarde te wissen, van computers tot bankgegevens en de beurzen. Mortimer en Blake worden ondanks hun ruzie herenigd om samen een onderzoek te voeren in Brussel, een verboden zone waar niemand meer binnen mag. Maar de verlaten stad blijkt niet zo verlaten te zijn. Wat ze daar aantreffen, brengt hen terug naar hun vroegere avontuur, naar de mysteries van de grote piramide. Er duikt ook eventjes een Atlantic 12-trein op als knipoog naar Schuitens one-shot Schoonheid.
Een Avontuur van Blake en Mortimer: De Laatste Farao (François Schuiten + Jaco Van Dormael / Thomas Gunzig / François Schuiten) (HC/oblong/176p/€29,95)
> Semi-luxeversie in hardcover op liggend formaat (oblong), dus met een halve plaat per pagina. In deze uitgave zitten geen extra's, noch een prent. de oplage bedraagt slechts duizend exemplaren en was al uitverkocht voor-ie in de winkel belandde. Winkels hebben niet al hun bestelde exemplaren ontvangen.


Blloan
01/06
TOP
Amorostasia 3: ... En Eeuwig (Cyril Bonin) (HC/120p/€22,50)
> "Parijs. In het heden. Er zijn drie jaar verstreken sinds het opduiken van Amorostasia. De ziekte blijft zich overal ter wereld verspreiden. Paranoia viert hoogtij en de bevolking is doodsbang door het uitblijven van resultaten. Een man, bijgenaamd 'de maniak met de schaar', valt vrouwen aan die de armband met het rode hart dragen, het teken dat ze hun partner hebben doen verstenen. De beweging van de Nobody’s, ontstaan op het Internet, draagt op niet meer buiten te komen en alles van op afstand te doen. Bij de komende verkiezingen lijkt een nederlaag voor de regering, die niet in staat lijkt de ziekte uit te roeien, onafwendbaar. De peilingen wijzen in de richting van de Beweging Voor het Geloof, onder leiding van Farkas, die voor een terugkeer naar een morele orde pleit... In deze gespannen sfeer ondergaan Olga Politoff en haar partner, Kiran Narayanan, de enige twee versteenden die weer tot leven zijn gekomen, een reeks testen om een vaccin te vinden voor de epidemie. Voor Olga en Kiran telt vooral het weer opnemen van hun normale leven na hun amorostasia. Kiran trekt bij Olga in en al snel ontstaan er spanningen in de relatie." In het najaar verschijnt een nieuwe vertaling van een album van Cyril Bonin bij Blloan.


Bonte
29/05
TOP
• Anders-Man 4: Catastrofale Computer Crash (HC/56p/€29,99) (luxe met prent)
> Oplage van honderd gesigneerde exemplaren.
• Bulk & Knoert (Derek Wasteland) (SC/32p/€9,99)
• Dotore Renardo al Dente (Leo Faes) (SC/48p/€9,99)
• Joran van de Wouden 1: Het Verborgen Land (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99) (heruitgave)
• Joran van de Wouden 2: Het Kind van de Beer (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99) (heruitgave)
• Joran van de Wouden 3: De Weg der Verschrikking (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99) (heruitgave)
• Joran van de Wouden 4: Het Dier Zonder Naam (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99) (heruitgave)
• Joran van de Wouden 5: Het Lied van het Goud (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99) (heruitgave)
• Joran van de Wouden 6: De Schepen der Duisternis (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99)
> Tussen 1998 en 2011 gaf Vlaming Willy Degryse in eigen beheer en in een beperkte oplage vijf albums uit van Joran van de Wouden. Joran klinkt als Johan en je kan het pulpkantje van Degryses reeks met wat goodwill gerust vergelijken met dat van De Rode Ridder. Uitgeverij Bonte herlanceert de complete reeks met herdrukken van alle vijf albums en voegt er het gloednieuwe deel 6, De Schepen der Duisternis, aan toe. Alle albums zijn in zwart-wit.
• Jorg en het Magische Portaal: Eerste Verhalen (Kurt Cassauwers) (SC/36p/€9,99)
• Mevrouw Dallemans: Ondersteboven! (Pirana) (HC/184p/€29,95)
> Mevrouw Dallemans, in wier buurt mannen dienen op te letten, is zowat het enige vaste personage in de stripcarrière van cartoonist Pirana. In 1991, 1992 en 1995 verschenen drie albums van Mevrouw Dallemans. Daarna liep de gagreeks jarenang in Panorama, De Nieuwe Panorama en P-magazine. De uitgave van Bonte is een dikke bundeling met een heruitgave van twee vroegere albums en een selectie van een honderdtal nog niet eerder in album verschenen gags.
• De Rosse Ridder 2: Apocalyps (Geinz) (SC/32p/€9,99)
> Al deze strips zijn al wat ouder en zijn in de meeste winkels al eerder verkrijgbaar.


Casterman
01/06
TOP
• Bug 2 (Enki Bilal) (HC/80p/€18,95)
> Welke Bilal geniet jouw voorkeur? Die van de periode van De Jacht, in samenwerking met Pierre Christin, of zijn solowerk met veel sf-avonturen. Er is nieuws over beide Bilals, en ook over de derde versie als filmmaker. Eerst en vooral ligt Bug deel 2 nu in de winkel. We schrijven "reeks" omdat Bug dan toch geen tweeluik is zoals eerder werd aangekondigd. Hij schat het inmiddels zelf in als een vijfdelige reeks, maar de vervolgdelen zullen wat langer op zich laten wachten door het volgende. Momenteel bereidt Bilal met Dan Franck (van de Netflix-reeks Marseille) van Bug een tv-reeks voor. Het eerste seizoen is al opgedeeld in zes afleveringen van 52 minuten. Het wordt een internationale productie voor de Franse zender France Télévisions die er nogal snel kan komen. Voor elke aflevering zijn tien opnamedagen voorzien. Bilal heeft als regisseur zelf ook nog de docufictie Without Us in voorbereiding waarvan de financiering nog niet rond is. En dan nu het andere nieuws. Tussen 1975 en 2000 maakte het duo Bilal-Christin acht albums waarna hun wegen uit elkaar liepen. Uit die periode dateren ijzersterke verhalen als De Jacht en De Falangisten van de Zwarte Orde. Wel, het duo werkt opnieuw samen aan een nieuw project, volgens Bilal "een zinvol concept, een soort antwoord. Ja, we gaan opnieuw samenwerken".
Isabelle Avondrood integraal 2: 4. Maanzieke Mummies - 5. Het Geheim van de Salamander - 6. De Tweekoppige Drenkeling (Jacques Tardi) (HC/144p/€29,95)
> Tweede van drie geplande integrales. Jacques Tardi werkt aan een allerlaatste album. In tegenstelling tot foute beweringen is deze integrale reeks niet samengesteld uit katernen van onverkochte losse exemplaren, maar gaat het wel degelijk om nieuw drukwerk. Een blik op de paginering zegt voldoende. Die loopt namelijk door van 1 tot 144. Bij samengebonden, oudere katernen zou de paginering telkens opnieuw beginnen per gebundeld verhaal. Da's zo helder als pompwater.
• Libertalia 3: De Wegen naar de Hel (Paolo Grella + Rudi Miel / Fabienne Pigière) (HC/48p/€15,95)
> Laatste deel van de trilogie. Tekenaar Paolo Grella werkt inmiddels aan een nieuw avontuur van Bob Morane dat eind 2020 bij het Franse Soleil zal verschijnen, geschreven door Christophe Bec en Eric Corbeyran. De titel van hun eerste album wordt Les 100 Démons de l'Ombre Jaune (De 100 Demonen van de Gele Schaduw).
Tristan 17: Het Proces van Gilles de Rais (Jean Pleyers + Néjib) (SC/56p/€7,95)
> De oorspronkelijke tekenaar Jean Pleyers en nieuwe scenarist Néjib brengen Gilles de Rais in nauwe schoentjes. "Gilles de Rais is door de duivel bezeten. Is zijn laatste uur geslagen? Om zijn vriend van een hachelijk proces te redden, gaat Tristan op zoek naar het beeldje van de huilende maagd, het enige reliek dat Gilles opnieuw op het rechte pad kan krijgen. Maar de uren tikken weg en zijn process komt steeds dichterbij."


Condor
18/05
TOP
• Chaos United (Rudi Jonker + Gerard van Gemert / Rudi Jonker) (HC/216p/€14,95)
> "Aan de rand van de grote stad, in de achterstandswijk Donkersloot, zijn Milan en zijn vrienden elke dag buiten aan het voetballen. Ze wonen in dezelfde flat en hebben een eigen stukje grond als veld geclaimd. Met zelfgetimmerde doelen en een een heus clubhuis. Aanvoerder Milan heeft grote plannen met het team, zoals hij grote plannen heeft met alles wat hij bedenkt. Er zijn alleen een paar problemen. 1: Hij heeft geen voetbaltalent. 2: Er groeit geen gras in Donkersloot. En 3: Alles wat Milan bedenkt, loopt anders dan hij dacht..." Dit kidnerboek is een mix van romantekst en veel stripscènes.


Daedalus
25/05
TOP
30 Jaar, 2 Katten 2 (Minikim + Flora) (SC/48p/€8,95)
> In deel 1 kwamen de seizoenen winter en lente aan bod, in het laatste deel doorspartelen Lucie en haar katten de zomer en de herfst. "Leven met twee katten is niet moeilijk: doe gewoon wat zij willen! Lucie is een doodgewone Parisienne. Zoals duizenden vrouwen van haar leeftijd, heeft ze een klein appartement, veel vrienden, een baan in een kantoor,... Kortom, een gewoon meisje, als ze geen serieus probleem had: Lucie is een kattenmeisje! Ze heeft er twee en ze doet er alles aan om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Van hun kant gebruiken Neko en Yoshi al hun kattenkennis om het bestaan van hun mens overhop te zetten."
De Derde Zoon van Rome 1: Martius (Stefano Martino + Laurent Moënard) (HC/56p/€17,95)
De Derde Zoon van Rome 2: Eunus, de Eerste Spartacus (Dejan Nenadov + Laurent Moënard) (HC/48p/€17,95)
> Nieuwe reeks met de pitch: "Het bestaan van een derde kind, naast Romulus en Remus, werpt een ander licht op de geschiedenis van Rome." In mei verschijnen de eerste twee delen van de vijfdelige reeks op scenario van Laurent Moënard met telkens een andere tekenaar per album: Stefano Martino, Dejan Nenadov, Damir Zitko, Manuel Garcia en het duo Rafa Fonteriz en Fernando Nicolas Baldo. De Franse reeks verschijnt sinds januari 2018 en kwam in april ten einde. In die reeks passeert een deel van de Romeinse geschiedenis sinds het ontstaan tot de ondergang van de republiek. De inhoud: "We kennen de legende over het ontstaan van Rome, gesticht door de tweeling Romulus en Remus, vruchten van de vereniging van Mars en de Vestaalse maagd Rhea Silvia, gered uit de Tiber en opgevoed door een wolvin. Maar we weten niet dat een ander kind werd geboren uit de gedwongen vereniging van Rhea met haar oom Amulius. Deze derde zoon en zijn partizanen staan aan de oorsprong van een geheime orde die de geschiedenis van Rome voorgoed gaat beïnvloeden en veranderen..."
• Dwergen 8: Sriza van de Tempel (Paolo Deplano + Nicolas Jarry) (SC/56p/€8,95)
• Dwergen 8: Sriza van de Tempel (Paolo Deplano + Nicolas Jarry) (HC/56p/€17,95)
> In het Frans wordt de wereld van Arran, waartoe Elfen, Dwergen en Orks & Goblins behoren, uitgebreid met een reeks over magiërs zoals we al hebben verteld. Dat eerste album moet nog verschijnen, ook in het Nederlands, maar aan andere albums uit dezelfde wereld allerminst gebrek. Deze week verschenen nieuwe delen van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins. Dwergen deel 8: "Sriza is een exorcist van de Tempel die heeft gezworen de demonen te bestrijden en zijn parochianen te beschermen. Wanneer een sneeuwstorm zijn vallei bedekt en afsluit van de rest van de wereld, valt een horde bezetenen de ingesneeuwde dorpen aan… Sriza moet uitzoeken wat de demonen willen om een kans te hebben ze te verslaan."
• Elfen 18: Alyana (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (HC/56p/€17,95)
> "De wereld van Arran wordt opgeschrikt door het ontwaken van het machtigste wezen in de wereld van de Elfen, een meisje van enkele weken oud... Alyana, het kleine meisje geboren uit de unie van Fall en Tenashep, kwam de wereld in met open ogen en in staat om te spreken. Ze groeide heel snel op en toonde verbazingwekkende krachten, die gelijktijdig jaloezie en angst opwekten, vermogens die zo'n jonge elf niet zou mogen bezitten. Hoewel haar vader een van de grootste jagers ter wereld was, is Alyana misschien wel de meest begeerde prooi."
• Meta-Baron 6: De Naamloze Techno-baron (Valentin Sécher + Jerry Frissen naar een verhaal van Alejandro Jodorowsky) (HC/56p/€17,95)
> Sinds deel 5 verschijnt het sf-spektakel Meta-Baron bij Daedalus. Deel 6 is het slot van het derde tweeluik. Hierna verschijnt nog één tweeluik. "De Meta-Baron was een van de meest angstaanjagende krijgers die het universum ooit gekend heeft. Helemaal alleen bracht hij het Rijk op de knieën. Sindsdien heeft hij twijfels. Wat voor zin heeft een leven vol dood en verderf? Hij gaat op zoek naar zijn eigen menselijkheid. Maar dit maakt hem kwetsbaar voor nieuwe tegenstanders."
Orks & Goblins 3: Gri'im (Stéphane Créty + Nicolas Jarry) (SC/64p/€8,95)
Orks & Goblins 3: Gri'im (Stéphane Créty + Nicolas Jarry) (HC/64p/€17,95)
> Orks & Goblins is de jongste loot in de wereld van Arran. Deel 3: "Na dertig jaar gevangenschap en foltering is Gri'im eindelijk vrij. De krijgsheer van weleer is een oude, gebroken ork die alleen nog gedreven wordt door wraaklust. Gewond, en opgejaagd als een beest, vindt hij onderdak bij een karavaan op weg naar Aspen. Maar na de oorlog van de ghouls heeft de magie van de blauwe elf Lanawyn daar een oud en berucht roofdier uit zijn slaap gewekt."
Senseï 3: Het Rijk der Zeven Vaandels (Vax + Jean-François Di Girorgio) (SC/48p/€7,95)
> Laatste deel, maar het verhaal van Yukio loopt verder in Jean-François Di Giorgio's andere reeks Samoerai Origines, een prequelcyclus van de reeks Samoerai. "Prinses Yukio ontdekt de waarheid over de prachtige Sumita. Hij is slechts een pion in een plangeleid door zijn vader. Ze is echter vastbesloten om met deze jongeman van lage afkomst te trouwen. Helaas voor Yukio wordt er anders voor haar besloten omdat een prinses haar bestemming niet kiest. Op dat moment verandert een meisje uit een goed gezin in een gewapende en wraakzuchtige ronin!"
• Uchronie(s): New Delhi 3 (Djillali Defali + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95)
> New Delhi is het laatste slotalbum van de alternatieve New York-versies in alle vorige trilogieën onder de reeksnaam Uchronie[s]. Hierna verschijnt nog één epiloogalbum dat Daedalus in juli uitgeeft. Over New Delhi deel 3: "Na de manipulaties van Kundan worden de yogi's Dhaval en Abha regelmatig opgesloten en gedrogeerd om elke mogelijkheid van 'dimensionale' ontsnapping te voorkomen. Lakshmi daarentegen trad uit haar comatueuze lichaam en ontmoette de vrouw uit haar dromen, een gevangene in... New Beijing. Ze neemt afsheid van haar fysieke lichaam en slaagt er zo in om door de muren van de gevangenis te zweven..."
• Wunderwaffen 9: De Laatste Gast (Maza + Richard D. Nolane) (HC/48p/€17,95)

> "Onder impuls van Churchill en De Gaulle realiseren de Amerikanen zich eindelijk dat wat er op Antarctica gebeurt, het verloop van de oorlog kan veranderen. Een vreemd spel speelt zich af tussen de vreemde bezoeker van de sterren en Himmler. Hun geesten lijken nu met elkaar verbonden te zijn. Als de buitenaardse Thor niet door de tijd reist om de landing van 1944 in het voordeel van de geallieerden te doen kantelen en zo de geschiedenis te veranderen, zal de bezoeker van de sterren een gevangene van het ijs blijven en nooit worden ontdekt door de nazi's..."

Ze Schreven Geschiedenis
• Lodewijk XIV 2 (Renato Guedes + Jean-David Morvan / Frédérique Voulyzé) (SC/56p/€7,95)
> Softcovereditie van de eerder verschnenen hardcover. Laatste deel.
• Napoleon 3 (Fabrizio Fiorentino + Noël Simsolo / Jean Tulard) (SC/56p/€7,95)
> Softcovereditie van de eerder verschnenen hardcover. Laatste deel.


Dargaud
01/06
TOP
Bollie & Billie 34: Billie Apporteert Als de Beste! (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Bollie & Billie 35: Symfonie in Billie Groot (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95)
(herdruk)
Losse Eindjes (Olivier Pont) (HC/128p/€24,95)
> Olivier Pont zette zich op de kaart met het meermaals herdrukte en gebundelde tweeluik Over de Grenzen van de Tijd... Daarna volgde ietwat geruisloos de kortverhalenbundel Ontboezemingen en nu maakt hij op scenario van Régis Loisel een nieuwe reeks waarvan Ballon Media de vertaalrechten heeft binnengehaald. Pont schreef en tekende ook nog een 128 pagina's tellend one-shot dat Dargaud alsnog in vertaling oppikt: Losse Eindjes. "Olivier Pont laat zich in dit album leiden door zijn personage, zonder dat hij weet waar het hem zal brengen. Het verhaal ontwikkelt zich naargelang zijn humeur en zijn inspiratie, wat leidt tot absurde en nachtmerrieachtige situaties voor het hoofdpersonage, Thibau. Op die manier ontdekt de lezer samen met het hoofdpersonage wat hem voor de voeten wordt geworpen. Een rocambolesk avontuur over een schuchtere en onhandige jongeman, held tegen wil en dank, een verhaal dat zijn leven voor altijd verandert."
Murena 8: De Wraak van As (Philippe Delaby + Jean Dufaux) (SC/56p/€7,95)
(herdruk)
• Ravian 23: Herinneringen aan de Toekomst 2 (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (SC/56p/€7,95)
> Over dit kortverhalenalbum heeft Dargaud het volgende te melden: "De Ravian-saga begint in 1967 met De Vierde Dimensie en eindigt 43 jaar later met deel 21, De Tijdopener. Deel 22 van de reeks, Herinneringen aan de Toekomst, toont de belevenissen van Ravian en Laureline, die tussen de plooien van de tijd waren verdwenen. Deel 23 duikt nog wat dieper in die herinneringen aan de toekomst. Jean-Claude Mézières en Pierre Christin werpen zich op als melkwegtoeristen en beschrijven een toekomst — of, beter gezegd, verschillende mogelijke toekomsten — en brengen op die manier nieuwe interpretaties naar voren die vol nostalgie, humor en... verrassingen zitten. Kortom, iets nieuws in het verleden van de toekomst!" Of dit het laatste album in de reeks is, staat nog niet geschreven in de sterren. Christin beweert dat de cirkel rond is en dat je de reeks nu in een oneindige loop kan lezen. Mézières is een voorstander van nieuwe albums door andere tekenaars, zolang ze zijn eigen stijl niet slaafs kopiëren. Alle opties liggen open.
Renaissance 1: Ontheemd (Emem + Fred Duval / Frédéric Blanchard) (SC/64p/€7,95)

> Bij Dargaud start de nieuwe sf-trilogie Renaissance. De cover met verticale opbouw doet vermoeden dat Christophe Bec er de scenarist van is, maar het is het werk van Fred Duval (Hauteville House, Man van het Jaar, Travis, Wonderball) en Frédéric Blanchard (USA über Alles, UUR U). Emem tekende diverse albums van Carmen McCallum en UUR U. Het verhaal: "2084, de ergste scenario's over de toekomst van de aarde zijn bewaarheid geworden. De Federatie besluit een interventie op touw te zetten op deze uitstervende planeet. Swänn, een jong en oprecht buitenaards wezen, geeft zich op als vrijwilliger. Hij is afkomstig van een planeet die lijkt op een geslaagde versie van onze wereld en wil bijdragen tot de vredesmissie op aarde en het vermijden van haar ondergang. Zijn ontmoeting met Liz, in Texas, is het begin van een botsing tussen twee werelden..."

Shi 3: Revenge (José Homs + Zidrou)
(HC/56p/€16,95) (herdruk)
Undertaker 4: De Schaduw van Hippocrates (Ralph Meyer + Xavier Dorison)
(SC/56p/€7,95) (herdruk)
• XIII 2: Waar de Indiaan Gaat... (William Vance + Jean Van Hamme)
(SC/48p/€7,95) (herdruk met aangepaste cover en opgefrist binnenwerk)


Dark Dragon Books
18/05
TOP
• Artbook: Pin-Up: La French Touch (Patrick Hitte) (HC/64p/€20,00)
> Prachtige bundeling pin-upschilderijen, -schetsen, en -inkttekeningen van de Franse illustrator Patrick Hitte. Op het Franstalige voorwoordje en de inhoudstafel na bevat dit album geen tekst.
Een Avontuur van Simon Hardy 1: VN-Missie (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€19,95) (herdruk)
Een Avontuur van Simon Hardy 2: Gevaar in Napels (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/52p/€19,95) (herdruk)
• De Avonturen van Simon Hardy 3: Met de Groeten uit China (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€19,95)
• De Avonturen van Simon Hardy 4: Achtervolging van de Aston Martin (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€19,95)
> Dark Dragon Books herdrukt normaal gezien geen hardcovers. Voor de uitverkochte, eerste twee delen van Silmon Hardy maakt het een uitzondering. Samen met de laatste delen 3 en 4 is de reeks comleet leverbaar. Over Met de Groeten uit China: "1963. Een Frans vliegtuig met een atoombom aan boord verdwijnt in het noordwesten van China. Het toestel lijkt gekaapt te zijn door de organisatie van de tsaar die het gebied regeert met ijzeren vuist en van plan is de regering in Peking omver te werpen. Frankrijk moet het wapen koste wat het kost terugkrijgen. Ze zouden beroep kunnen doen op de Chinezen, maar die azen zelf op de bom. Daarom leidt Edgar La Rochelle, een Franse luchtmachtofficier, een clandestiene operatie en de Belgische reporter Simon Hardy dient als lokaas." Over Achtervolging van de Aston Martin: "Simon Hardy reist naar Zwitserland om verslag uit te brengen van een Aston Martinrally. Een rustige missie in een vreedzaam gebied, toch? Nee, want ook hier lonkt het avontuur! Talloze spionnen loeren namelijk op de DB5 van een geheimzinnige markies." Dit verhaal is korter, maar het is aangevuld met een artikel over wagens en een preview van een andere strip door hetzelfde duo.
Civil War: Een Marvel Evenement 3 (Steve McNiven + Mark Millar) (SC/72p/€9,95)
> Laatste deel. "Na de dood van honderden onschuldige burgers die gevangen zaten in een gevecht tussen de New Warriors en Nitro, stelt de regering de Super Human Registration Act in werking die de allereerste superheldenburgeroorlog ontketent! Iedere held die zich achter Iron Mans pro-registratie of juist achter de oppositie van Captain America schaart, zorgt voor een grotere kloof. Zo worden vrienden gezworen vijanden!"
• Falklands collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€27,95) (met sleeve)
Kiliwatch (
Éric Hérenguel / Thimothée Montaigne / Julien Ribas / Laurent Libessart / Ludovic Souillard / Jaekwang Park / Mig / Emmanuel Bazin + Éric Hérenguel / Tom Gobart / Elrico / Jérome Lefévère) (HC/80p/€19,95)
> Terwijl Éric Hérenguel (Zilveren Maan boven Providence, Ulysses 1781, Legende van Troy: Saffraannacht) verder werkt aan zijn avontuurlijke pulpstrip The Kong Crew (die in vertaling zal verschijnen bij Dark Dragon Books) publiceert Dark Dragon Books alvast zijn kortverhalenbundel Kiliwatch over de avontuurlijke heldin Kiliwatch — een soort onwaarschijnlijke dochter van John Wayne en Tank Girl — en haar robot Banjo. Ze komen in een niet zo verre toekomst telkens terecht in gecompliceerde situaties die ze met eenvoudige oplossingen het hoofd bieden. Eenvoudig in de zin van: met een aantal fikse blaffers en hatelijke opmerkingen. Hérenguel is samen met Tom Gobart de scenarist en supervisor van het 80 pagina's tellende album. Hij tekent zelf ook een aantal kortverhalen. Voor andere kortverhalen schakelde hij de medewerking in van Sébastien Vastra, Laurent Libessart, Mig, Gene Ha, Ludovic Souillard, Thimothée Montaigne en anderen.
Magic Wind 1: Fort Ghost (José Ortiz + Gianfranco Manfredi) (SC/96p/€14,95)
Magic Wind 2: Klauwen (Giuseppe Barbati / Bruno Ramalla + Gianfranco Manfredi) (SC/96p/€14,95)
> In het westerngenre lanceert Dark Dragon Books Magic Wind. Voor deze reeks, met een vleugje magie en complete verhalen, zijn diverse auteurs actief die al verhalen hebben geschreven of getekend voor Tex Willer. "Ned Ellis ontwaakt zonder geheugen. Hij heeft op het nippertje een vreselijk treinongeluk overleefd, een metaalscherf zit diep in zijn hersenen. Wie is hij? Waar kwam hij vandaan? Aan wiens kant moet hij staan? De Sioux die hem vonden en voor zijn herstel zorgen, noemen hem Magic Wind, de witte sjamaan."
• Star Wars Filmspecial: Episode VIII: The Last Jedi (Stefano Simeone + Alessandro Ferrari) (SC/72p/€9,95)
> Stripbewerking van de Star Wars-film. Bedoeld voor een jonger publiek.
• Star Wars collector's pack Tussen de Sterren 1-2 - De As van Jedha 1-2 (4xSC/€35,95) (met sleeve en artprint)
U-47 1: De Stier van Scapa Flow (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (SC/48p/€8,95)
U-47 2: De Overlevende (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (SC/48p/€8,95)
> De duikbootthriller U-47 kan een mooie verkoop voorleggen. Twijfelaars kunnen nog inpikken nu de reeks vanaf mei ook als softcover zal verschijnen. Dat was op voorhand niet aangekondigd. Volgende maand verschijnen de hardcovers van deel 7 en 8.
Violette Morris - Strijden met Alle Middelen 1: Eerste Aanklacht (Javi Rey + Bertrand Galic / Kris) (HC/72p/€19,95)
> In de Robbedoes-strip Piccolo in Veldgroen, door Olivier Schwartz en Yann, kwam de vrouwelijke bokser Violette Morris voor als een historisch knipoogje naar de Franse, biseksuele spionne voor de Gestapo die ooit haar borsten liet amputeren om beter met de wagen te kunnen rijden. In mei start Dark Dragon Books met de vertaling van een vierdelige stripreeks over Violette dat een verzonnen speurtocht is naar de 'waarheid' over deze persoon. Deel 1 werd in Frankrijk zeer goed onthaald. Deze reeks is het werk van Javi Rey op scenario van Kris (Moeder Oorlog) en Bertrand Galic. Over de echte Violette schreven we ooit dit: Violette werd geboren in 1893 en had de bijnaam 'La Morris'. Net zoals in de strip Piccolo in Veldgroen spioneerde ze voor de Gestapo. Ze deed dat al sinds 1937 nadat ze als een eregaste op de Olympische Spelen in Berlijn door de Duisters werd benaderd. Naast boksen beoefende ze meerdere sporten: atletiek, discuswerpen, voetballen, zwemmen, waterpolo, wiel- en wagenrennen, tennis,... Ze rookte twee tot drie pakjes Amerikaanse sigaretten per dag en liep het liefst gekleed in een herenkostuum. Als motto had ze "Wat een man doet, kan ook Violette doen!" Tussen 1923 en 1929 koketteerde ze publiekelijk met haar biseksualiteit door haar relatie met Raoul Paoli. Vanaf 1928 richtte ze in Parijs een winkel op die auto-onderdelen vervaardigde. In 1928 hield haar relatie met Raoul op nadat ze haar borsten liet amputeren om beter het stuur van een auto te kunnen bedienen. In 1944 werd ze als spionne en collaboratrice terdoodveroordeeld. Ze werd te grazen genomen op 26 april 1944 terwijl ze op het platteland achter het stuur van haar traction avant Citroën 15 CV zat. Ze werd samen met nog vijf inzittenden (waaronder twee kinderen) doorzeefd met kogels.
De Weg van het Leven (Marco Nizzoli + Giovanna Furio) (HC/72p/€19,95)
> "De Weg an het Leven is een sprookje dat poëzie, geschiedenis en fantasy mengt en het drama van de oorlog reconstrueert door de ogen van een kind. Waar eindigt de werkelijkheid en begint de fantasie? Sovjet-Unie, 1941. Het leven van Olenka verandert radicaal als nazitroepen de Sovjet-Unie binnenvallen en de stad Leningrad belegeren. Het kleine meisje van acht verliest haar ouders en haar broer en houdt zich schuil in hun geruïneerde appartement met alleen haar hond. Olenka probeert zo goed en zo kwaad als het kan om niet te sterven van honger of bevriezing. De enige manier om haar lot even te vergeten is door de snaren van haar viool te laten trillen. Op een dag ontmoet ze in een droom een mysterieuze tweekoppige adelaar die haar uitlegt dat de hele stad lijdt onder een vervloeking. Alleen de muziek van Olenka is in staat om de ijzige betovering die de godin van het Leven, met alle inwoners van Leningrad, gevangen houdt te doorbreken. Maar welke prijs moet Olenka daarvoor betalen?"

Explora
Livingstone: De Avontuurlijke Zendeling (Paul Teng + Rodolphe / Christian Clot) (HC/56p/€19,95)
> Glénat doekte in vertaling de historische collectie Explora, over ontdekkingsreizigers, op. Daardoor is een tweeluik over Marco Polo, getekend door huidig De Rode Ridder-tekenaar Fabio Bono, onvertaald gebleven. Ook het complete verhaal over dokter Livingstone, nota bene getekend door Nederlander Paul Teng, leek lange tijd een exclusief Franse aangelegenheid te zijn. Dat is dan buiten Dark Dragon Books gerekend die het album in het Nederlands publiceert. Het scenario is van de hand van Rodolphe, gekend van onder meer Centaurus, Kenya, Namibia, Amazonia, Trent, Memphis,... "Tanzania, 10 november 1871. Henry Norton Stanley, een verslaggever van de New York Herald, landt aan de oevers van het Tanganyikameer. Hij is met de opdracht voor een sensationeel artikel op reis gestuurd: zoek de beroemde Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone, die al meer dan vier jaar wordt vermist. De jonge en ambitieuze Stanley ontdekt dat zijn onderwerp niet de verwachte sensatie biedt. Livingstone is een vermoeide oude man, door zijn avonturen versleten. Hij lijkt niet geïnteresseerd in een mystieke zoektocht naar de oorsprong van de Nijl. Maar wanneer de tocht wordt besproken, raakt Livingstone zich bewust van het belang van zijn personage. Er wordt een mythe geschreven..."


Dupuis
01/06
TOP
Buck Danny: De Integrale 2: 3. De Zonen des Hemels - 4. De Vliegende Tijgers - 5. De Zwarte Draak - 6. Aanval in Birma (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier) (HC/276p/€29,95)
> Tweede Buck Danny-bundel met de verhalen De Zonen des Hemels, De Vliegende Tijgers, De Zwarte Draak en Aanval in Birma oftewel de Birmaanse cyclus die tussen 1948 en 1952 liep. "Buck Danny kent vanaf zijn ontstaan een groot succes, maar het zijn de avonturen uit de Birmaanse cyclus die zijn status bevestigen als held par excellence voor een hele generatie jonge lezers. De albums van die cyclus, in deze integraal gebundeld, vormen ook een scharnierpunt in de reeks. Jean-Michel Charlier laat het tekenen aan anderen over, en bekommert zich alleen nog om het scenario. Dankzij het dossier van Patrick Gaumer krijgen we bovendien een beeld van het dagelijkse leven van de scheppers van de eerste grote realistische reeks van de Frans-Belgische stripwereld."
• Dad 5: Roem, Liefde en Afwas (Nob) (SC/48p/€6,95)
> De gagstrip Dad van Nob is inmiddels een gevestigde waarde. Deel 5: "Dad weet niet meer waar te beginnen! Zorgen voor zijn vier dochters, die even koppig als verschillend zijn, is een voltijdse bezigheid. Je hebt het verlangen naar onafhankelijkheid van Pandora, de liefdesavonturen van Oona, maar ook de eisen van Roxane of de uitbundige affectie van Babette. Kortom, de dagen zitten overvol. Dad is en blijft een mens en de eenzaamheid weegt nu en dan op hem, als alleenstaande vader. Weet er iemand opnieuw zijn hart te stelen, dat rondslingert tussen boodschappentassen, manden vol vuile was en kookpotten? De liefde brengt meer dan een hoofd op hol in dit vijfde deel van de avonturen van Dad en zijn gezinnetje!"
• Guust Flater Best Of 9: Flater Kampioen! (André Franquin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Lucky Luke 17: In het Spoor van de Daltons (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out)
Natasja: De Integrale 1: 1971-1975: 1. Natasja, Luchtstewardess - 2. Natasja en de Maharadja - 3. Het Metalen Geheugen (François Walthéry + Gos / Étienne Borgers / Marc Wasterlain) (HC/160p/€27,95) (herdruk)
Natasja: De Integrale 2: 1976-1978: Het Avontuur Tegemoet: 4. Een Troon uit de Lucht - 5. Kaapvlucht - De Avondster - Vlucht voor Vingervluggen - 6. De Dertiende Apostel (François Walthéry / Mittéï + Maurice Tillieux / Mittéï / Gos / Lemasque) (HC/176p/€27,95) (herdruk)
• De Psy 22: Leven m'n Pensioen! (Bédu + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50)
> In 2016 verscheen De Psy deel 21 door Bédu en Raoul Cauvin. Datzelfde jaar gaf Bédu in een interview meer uitleg over een gloednieuw stripproject waaraan hij begonnen was en dat hij ook zelf schrijft. Hij zet zich nu volop in op zijn nieuwe strip voor het weekblad Spirou. Dat betekent dat psychiater Medard met pensioen wordt gestuurd en dat dit het laatste album van de reeks is. Bédu's nieuwe reeks speelt zich af in een middeleeuwse setting, is brutaler, somberder en minder humoristisch dan zijn vroegere reeks Hugo. En net zoals in Hugo zijn er ook met fantasy-elementen, want er komen draken in voor. Veel meer kon Bédu er nog niet over kwijt. De Psy liep sinds 1992 in Robbedoes en vanaf 1994 in album.
De Tweekoppige Adelaar - Adler 2: De Keuze van het Kwaad (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (SC/48p/€7,95)
De Tweekoppige Adelaar - Adler 2: De Keuze van het Kwaad (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (HC/48p/€15,95)
> Het vervolg van de 'tweelingreeks'. In deze dubbel driedelige conceptreeks belanden een Duitse en een Amerikaanse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog in elkaars lichaam.In het Frans zijn beide reeksen inmiddels compleet. "Eind 1942: na een danteske woordenwisseling en een vreselijke crash wordt James O'Brady, Amerikaans bommenwerperpiloot, wakker in de overtuiging dat hij Hans Raeder is, een Duits jachtpiloot. De jongeman probeert, in een omgeving die hem vijandig gezind lijkt, te begrijpen of hij gek is geworden, of slachtoffer is van een vloek. Een verblijf in de Verenigde Staten brengt hem de antwoorden die hem naar de Stille Oceaan moeten leiden, maar begin 1943 worden die projecten uitgesteld. Hans/James wordt naar Noord-Afrika overgeplaatst, waar hem een nieuwe verrassing wacht..."
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 2: Dubbel Spel (Julien Camp + Wallace) (SC/48p/€7,95)
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 2: Dubbel Spel (Julien Camp + Wallace) (HC/48p/€15,95)
> "Hans Raeder ontwaakt in een ziekenhuis van het Reich in Frankrijk. Niet ongewoon na een ongeluk. Het probleem is dat hij denkt dat hij James O'Brady is, een Amerikaans piloot. Omdat hij dat niet kan vertellen aan de mensen rondom hem, en al zeker niet aan Theo, de jonge piloot die hem bewondert, moet Hans op onderzoek naar 'zichzelf' om te begrijpen wie hij is. Hij gebruikt zijn hoofdletsel als voorwendsel om alles opnieuw te moeten leren: hoe zijn Focke-Wulfe te besturen, wie zijn vrienden en familie zijn. Het loopt niet vlot en zijn oversten beginnen hem onder druk te zetten. Het is oorlog en efficiëntie is belangrijk. Maar het militaire aspect is niet het moeilijkste voor Hans/James. Omgaan met het intieme aspect is ingewikkelder. Het contact met de verschillende vrouwen in zijn leven rakelt diepliggende gevoelens op en verplicht hem, nog meer dan te begrijpen wie hij is, te kiezen wie hij wil zijn: Hans of James?
Stomp: De Spoken van Knightgrave 3 (Eric Maltaite + Stéphane Colman) (HC/88p/€19,95)

> Slot van de trilogie over de meesterschurk uit de reeks Baard en Kale waarin zijn identiteit en voorgeschiedenis wordt onthuld.

Vrije Vlucht
De Eeuwige Oorlog / Een Nieuw Begin integraal (Marvano) (HC/352p/€44,95)
De Eeuwige Oorlog / Een Nieuw Begin integraal (Marvano) (HC/352p/€60,00) (luxe met ex libris en andere cover)
> Voor het eerst worden de Vrije Vlucht-trilogie De Eeuwige Oorlog (die bij Dupuis verscheen) en de vervolgtrilogie Een Nieuw Begin (die bij Dargaud verscheen) gebundeld in één enkele, dikke integrale. Beide trilogieën zijn een bewerking van Joe Haldemans werk door Marvano. De luxe-editie met ingebonden, gesigneerde ex libris heeft een oplage van amper 125 exemplaren en heeft een andere cover rond de stofomslag.


Glénat
01/06
TOP
De Grote Dode 2: Pauline... (Vincent Mallié + Régis Loisel / Jean-Blaise Djian) HC/64p/€16,95) (herdruk)
• De Grote Dode 5: Paniek (Vincent Mallié + Régis Loisel / Jean-Blaise Djian) (HC/56p/€16,95) (herdruk)
De Grote Zeeslagen 8: Midway (Giuseppe Baiguera + Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)
> In dit album wordt de zeeslag bij Midway overgedaan. "Het keerpunt in de oorlog om de Stille Oceaan. Sinds 1 september 1939 woedt de oorlog. Hij verspreidde zich zoals de zwarte pest dat deed in de middeleeuwen, en besmet daarbij alles en iedereen. Een vreselijke pandemie die door niets kan tegengehouden worden. Zelfs de Verenigde Staten worden meegesleurd in de niets ontziende wereldbrand. De industriële grootmacht is onvoorbereid en onderbewapend en verkeert in groot gevaar wanneer, in juni 1942, midden in de Stille Oceaan, de uitzonderlijkste zeeslag uit de geschiedenis plaatsvindt. De slag bij de minuscule atol Midway."
De Ridders van Heliopolis 3: Rubedo, de Rode Fase (Jérémy Petiqueux + Alejandro Jodorowsky) (HC/56p/€16,95)
> Voorlaatste van de reeks. "Hij werd geen koning van Frankrijk. Dankzij de alchemie wacht hem een nog grotere toekomst. Asiamar kon, oog in oog met Napoleon, zijn missie niet afmaken. Net toen hij met een zwaardslag de loop der geschiedenis kon veranderen, toonde hij zijn goed hart. Het vrouwelijke deel van zijn dubbele identiteit kreeg de bovenhand en hij gaf de Keizer een kus. Voor die mislukking moet hij zich vandaag verantwoorden voor de Ridders van Heliopolis. Want een Alchemist moet ook wreed kunnen zijn, om zijn lot te vervullen. Je die wreedheid eigen maken, is de essentie van Rubedo, de rode fase en de derde alchemistische proef. De moeilijkste van allemaal. Brengt Asiamar de opdracht tot een goed einde?"
Rosa 2: De Mannen (François Dermaut naar de roman van Bernard Ollivier) (HC/56p/€16,95)
> Slot van het tweeluik van François Dermaut. Op de laatste pagina heeft hij zijn mailadres geplaatst. Je kan hem dus desgewenst complimenteren voor zijn werk. "Rosa is een vrijgevochten vrouw, maar ze zit in een lastig parket. Door de weddenschap die ze heeft gesloten met de 'mannen', mag ze van de pastoor de mis niet meer bijwonen. Moet ze de wedstrijd afblazen om haar ziel te redden? Maar wat gaat er dan gebeuren met haar arme Mathieu, zonder het geld om voor het sanatorium te betalen? Na wat rondneuzen, ontdekt Rosa dat het de schuld is van het gekonkelfoes van Séna, die in haar eer gekrenkt was. Rosa wil zich niet laten doen, en kan rekenen op de goede mensen van het dorp om haar te hulp te schieten. Ze wil zich vooral even onvermurwbaar tonen als Séna."
• Shadow Banking 5: Fallen Angels (Éric Chabbert + Eric Corbeyran / Sylvain Lacaze) (HC/48p/€15,95)
> Laatste deel van de financiële thriller. "Mathieu en Maureen laten een spoor van lijken achter. Na De la Salle, Brice Schwartz en Alecos Paparakis is nu Skull, de hacker, aan de beurt. Met de hulp van de Chinese geheime dienst proberen ze George Horowitz, een van de gouverneurs van de Fed en waarschijnlijk de opdrachtgever voor al die moorden, in de val te lokken. Mathieu zal als lokaas dienen. Het laatste bedrijf zal zich afspelen in China."
Slangengod 1: De Tranen van Odin (Benoît Dellac + Jérôme Le Gris) (SC/52p/€7,95)
Slangengod 1: De Tranen van Odin (Benoît Dellac + Jérôme Le Gris) (HC/52p/€15,95)
> Een groot geloof bij Glénat is er alvast in de nieuwe reeks Slangengod door Benoît Dellac (Frontlinies, Man van het Jaar, Missi Dominici, Het Vijfde Evangelie) en Jérôme Le Gris (Horacio van Alba, Malicorne). Deel 1 verschijnt namelijk in softcover én hardcover en vervolgdelen zullen niet zo lang op zich laten wachten. Deel 2 van de Islandiacyclus in drie delen is al uit in het Frans. De voorstelling: "Een Viking deinst voor niets terug... behalve, misschien, voor de strijdwoede van een berserk. IJsland, erg lang geleden... Ulf Keludar, Vikingheer van het zuiden van het eiland, treft aan de waterkant een bewusteloze man aan, enige overlevende van de schipbreuk van zijn drakar. De onbekende, afkomstig van de Orkneyeilanden, is geen gewone schipbreukeling. Hij heet Elrik en draagt het teken van Odin, het teken van de wilde krijgers, de drie legendarische 'berserkers' van deze wereld, gekozen door de koning der goden zelf, en begiftigd met bovenmenselijke kracht. Elrik is verbannen door koning Hakoo van Noorwegen en gaat, tegen wil en dank, gedreven door een diep verlangen naar wraak, meestrijden in het conflict tussen Ulf en Björn de Verbrande, een andere machtige heer van het eiland. Te vuur en te zwaard wil hij het lot van IJsland, en misschien zelfs dat van het hele vikingvolk, veranderen."


Hauwaerts Uitgeverij
18/05
TOP
Dédé - Detective Deschamps 1: Bent U Dood, Madame? (Erik) (SC/48p/€10,00)
> Nieuwe detectivereeks, net zoals onderstaande strips ook van een Duitse tekenaar.
• De Denkbank 3: De Lijkenrover (Pirg) (SC/48p/€10,00)
> "Professor Van Dusen en zijn assistent Hatch openen de jacht op een lijkenrover, die hen meer dan eens op het verkeerde been zet. Maar ons duo laat zich niet kisten. Wie is de mysterieuze onverlaat en waarom rooft hij lijken?"
• De Denkbank 4: Ontmoet Keizer Wilhelm (Pirg + Michael Koser) (SC/48p/€10,00)
> "Professor Van Dusen en zijn assistent Hatch horen over een mysterie omtrent Keizer Wilhelm en een dubbelganger. Dit brengt hen naar het geheimzinnige eiland Norderny, bekend van de opvallende vuurtoren. Zullen de professor en Hatch daar licht op de zaak kunnen werpen?"
• De Kring van de Rechtvaardigen (Pirg + Michael Koser) (SC/48p/€10,00)
> Een derde nieuwe strip van de Duitse tekenaar Gerd Pircher alias Pirg van wie Hauwaerts Uitgeverij al een aantal strips heeft vertaald.
• Legacy II (Ersel + Renot) (HC/80p/€30,00)
> Drie kortverhalen en één langer verhaal over indianen en nog enkele paginagrote illustraties..


INdruk
25/05
TOP
• In Vino Veritas 2: Toscane (Luca Malisan + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> Slot van het tweeluik. "Terwijl Tessa Tomasini herstelt van een zwaar auto-ongeluk, valt haar domein ten prooi aan een ongehoorde sanitaire crisis: het riskeert zelfs zijn bio label te verliezen! Haar assistent Sergio, die in zijn eentje de zaak moet runnen, heeft nog niet genoeg striktheid en ervaring en dus doet hij beroep op Lionello, de broer van Tessa met wie een kille relatie heeft, om het probleem te regelen. Maar de jonge businessman heeft ook zijn eigen problemen, namelijk een schadelijke schimmel die 20% van zijn productie riskeert te vernietigen... Gaan in al die tegenspoed de Tomasini's zich eindelijk verzoenen, zoals hun grootmoeder het wilde?"
• Tiago Solan 2: Bouzkachi (Fabio Pezzi + Nathalie Sergeef) (HC/48p/€16,95)
> Slot van het tweeluik. "Van de Afghaanse valleien tot de Sahel maken gijzelingen oorlogsleiders en jihadistische emirs rijk. Tiago Solan, een veteraan eliteschutter, wordt aangeworven als huurling door de verleidelijke en doortastende Ophelia Conti. Deze jonge, rijke, Italiaanse weduwe vertrouwt hem een stoutmoedige opdracht toe: een losgeld van miljoenen euro voor gevaarlijke terroristen in het midden van de Libische woestijn in handen krijgen. Haar ware doel: zich wreken op de moordenaars van haar man... In nagedachtenis van een echtgenoot, in naam van een wapenbroeder hebben Ophelia en Tiago elk hun redenen om de begunstigden van deze lucratieve en bloederige business te laten boeten in deze geopolitieke thriller stikvol adrenaline."


Khani
18/05
TOP
Stomp: De Spoken van Knightgrave 3 (Eric Maltaite + Stéphane Colman) (HC/96p/€125,00) (luxe met ex libris)
> Luxeversie op groot formaat in zwart-wit, met linnen rug, gesigneerde ex libris en extra schetskatern. Oplage: honderd exemplaren.


Le Lombard
01/06
TOP
Kinderen in het Verzet 3: Twee Reuzen (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
The Regiment - Het Verhaal van de SAS 1 (Thomas Legrain + Vincent Brugeas) (SC/64p/€7,95) (herdruk)
The Regiment - Het Verhaal van de SAS 2 (Thomas Legrain + Vincent Brugeas) (SC/56p/€7,95) (herdruk)


Derde Stroming
Irons 2: Het Zand van Sinkis (Luc Brahy + Tristan Roulot) (SC/48p/€7,95)
> "Na de tsunami van 2004 worden nieuwe bruggen gebouwd om de dorpen met elkaar te verbinden. In Sinkis slepen de werken aan en blijven de bruggen onafgewerkt. Irons wordt ter plaatse gestuurd om de vertraging te onderzoeken. Het werk van de multinational Starbridge in vraag stellen, is een hachelijke bezigheid. Irons krijgt al snel te maken met een leugenachtige ingenieur en zijn te duchten handlangers."

Getekend
Zaroff (François Miville-Deschênes + Sylvain Runberg) (HC/88p/€19,95)
> Na hun vierluik Heroveringen werkte het duo François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg opnieuw samen aan het one-shot Zaroff. Daarin staat een mensenjacht centraal. "'Mijn naam is Fiona Flanagan. U kent me niet, generaal Zaroff... En toch heeft u onlangs mijn leven veranderd. Tijdens een van uw afgrijselijke mensenjachten vermoordde u mijn vader. Ik ga u met gelijke munt betalen! Mijn manschappen hebben uw jongere zus en haar drie kinderen opgespoord. Ze lokaliseerden ook het eiland dat u als toevluchtsoord gebruikt. En, weet u, nu heb ik zin in een jachtpartij! Wie vindt uw zus en haar kinderen als eerste? U... of ik? Wanneer u dit leest, bevinden ze zich al op uw eiland. Als ik ze vind, dood ik ze. Als u er als eerste bent, zult u ze moeten verdedigen. Want ik ga niet rusten voor ik jullie allemaal gevonden en vermoord heb. Tot er geen enkele Zaroff meer rondloopt op deze wereld.' De mensenjacht is de nobelste jacht, toch volgens Zaroff, want de mens is het gevaarlijkste wild waarop je kunt jagen."


Lucky Comics
01/06
TOP
• Lucky Luke 52: De Strop van de Gehangene en Andere Verhalen (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke 6: De Oompjes Dalton (Achdé + Laurent Gerra / Jacques Pessis) (SC/48p/€7,50) (herdruk)


Oogachtend
25/05
TOP
Buck: De Eerste Man op Aarde (Frederik Van den Stock) (HC/96p/€28,00)
> One-shot door Frederik Van den Stock. Je kan zijn werk kennen door zijn illustraties in Knack, De Standaard, De Tijd en The New York Times. Met het kortverhaal De Preminiemen won hij in 2011 de Plastieken Plunk en hij publiceerde ook een kortverhaal in Brussels in Shorts. Buck is zijn eerste lange strip, meteen op 96 pagina's. De inhoud: "Buck bedenkt alles wat er te bedenken valt, van taal tot vuur tot kunst tot de wet van vraag en aanbod. Maar wanneer het enige wat hij echt wil niet voor hem lijkt te zijn weggelegd, is hij niet alleen de eerste, maar ook de eenzaamste man op aarde."
• Madelfried 2 (Kim Duchateau) (SC/88p/€16,00)
> Vorig jaar verscheen een eerste bundeling met absurde strookjesstrips van dit superheldkonijn. Lees hier onze bespreking van dat album.


RW Uitgeverij
01/06
TOP
• Sandman Deluxe 9: De Welgezinden (Marc Hempel / Charles Vess / Glyn Dillon / Dean Ormston / Teddy Kristiansen / Kevin Nowlan / D'Israeli / Richard Case + Neil Gaiman) (HC/368p/€43,95)
> "Furiën, Erinyen, Eumenides; het zijn andere namen voor dezelfde drie-eenheid. Deze eeuwige wraakgodinnen kwellen degenen die het bloed van hun eigen familie vergieten en ze hebben nu hun pijlen gericht op droomkoning Morpheus. Het is het begin van een reis... en het einde van een reis. Lyta Hall heeft na haar avonturen in de Dreaming haar leven weer opgepakt. Haar zoontje daniel is alles voor haar, vandaar dat ze de wanhoop nabij is als hij op een dag is verdwenen. Ontvoerd, zo vreest Lyta. En ze weet ook al precies door wie. Ze wil haar Daniel terug, maar boven alles wil ze wraak. En wie kunnen haar daar beter bij helpen dan de eeuwige wraakgodinnen?"


Saga Uitgaven
11/05
TOP
• Boes integraal 8 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (HC/96p/€29,95)
> De inhoud van deze integrale verschijnt in september en oktober ook in twee softcoveralbums.
• Dag en Heidi 8: De Magische Stem (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/38p/€8,95)
Kaspar Hauser: In het Oog van de Storm (Bart Proost / Criva + Verhast) (HC/64p/€19,99)
> Werk van eigen bodem. Bart Proost (Alexander de Grote) publiceerde bij Saga Uitgaven al een adaptatie van een deel van de roman Alleen op de Wereld. Voor Kaspar Hauser gaat hij in zee met Criva en Verhast, de auteurs van Jorikus Magnus, die respectievelijk de inkleuring en het scenario voor hem hebben verzorgd. De 64 pagina's van Kaspar Hauser verschijnen op kleiner formaat in hardcover, inclusief achtergronddossier en een interview. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten in Duitsland. "'26 mei 1828 – In het centrum van Nürnberg duikt een vreemde jongen op. Hij brabbelt een onbegrijpelijke wartaal en kan nauwelijks lopen. Hij lijkt wel zwakzinnig of gek. De jongen draagt een brief bij zich, die nog meer mysterie toevoegt aan zijn plotse verschijnen...' Zo begint het waargebeurde verhaal van het openbare leven van Kaspar Hauser. Een leven dat de kern vormt van een van de grootste onopgeloste raadsels van de negentiende eeuw."
• Kramikske integraal 4: 16. De Gepeperde Paraplu - 17. De Bonte Beertjes - 18. De Kwibus - 19. Het Hik-goedje - 20. De Verboden Vrucht - 21. De Heilige Geit (Jean-Pol / Dirk Stallaert + Jean-Pol / Eddy Ryssack / Hec Leemans) (HC/316p/€34,95)
> Met een extra dik, 316 pagina's tellend deel 4 wordt de integrale reeks met alle vervolgverhalen van Jean-Pols Kramikske afgerond. "In 2013 zat Jean-Pol vijftig jaar in het vak en vierde hij zijn zeventigste verjaardag. Dat jaar stopte hij als professioneel tekenaar. Deze integrale reeks is tegelijk een bundeling van alle vervolgverhalen van Kramikske als een hommage aan de tekenaar wiens productie altijd samenviel met 'quality first', het waarmerk van Kramikske voor (banket)bakkers. In deze vierde integrale staan de laatste zes vervolgverhalen van Kramikske opgenomen die in de jaren 1990 in de krant Het Volk verschenen. De twee laatste avonturen, De Verboden Vrucht en De Heilige Geit, zijn nooit in de oorspronkelijke albumreeks uitgegeven. De Verboden Vrucht kan je nu zelfs voor het eerst in album lezen. In de vorige achtergronddossiers kwamen het begin van Jean-Pols carrière, zijn reclame- en ander stripwerk ruimschoots aan bod. Ook zijn bijdrage aan de strip- en illustratieafdeling van Studio 100 werd uitgebreid behandeld. Deze laatste, alweer rijkelijk geïllustreerde integrale sluit af met onder meer een terugblik op het door Raoul Cauvin geschreven Sammy, de stripreeks die hij overnam van Berck. Hij verwierf er internationale faam mee en hield er vele vrienden aan over."
De Roestige Ridder 2: Oost West, Thuis Best! (Arjen Vriezekolk) (SC/48p/€8,95)
> Van Arjen Vriezekolk verschijnt een tweede album met tekstloze gags van De Roestige Ridder. Het speciale is dat het album je een dubbele belevenis biedt: lees de gags en bekijk extra's op je tablet of smartphone dankzij de QR-code op elke pagina. "Het ontstaan van de Roestige Ridder, de vijf tijgers en de roze olifant was lang een goed bewaard geheim. En de tekstballonnen gaven daar ook geen duidelijkheid in! In dit album wordt pagina voor pagina het mysterie ontrafeld... Neem het album op schoot en je tablet in de hand... Of lees eerst het hele album en doorblader het daarna nog een keer met je tablet erbij. En wel hierom: download een QR-app in de app store en scan de QR-codes die op de pagina's staan in de volgorde van het album. Kom vervolgens alles te weten over het kasteel, de plaaggeest en Dame Blanche, hoe de herfst aan zijn kleuren komt en hoe hard reuzendwergen werken... nou, een enkeling dan."
• Sloeber 6: Golden Johnny (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/38p/€8,95)
Tebori 3 (Marcial Toledano + José Robledo) (HC/48p/€19,95)

> Laatste deel van de trilogie met een grootse finale.

Collectie Bamboe
Road Therapy (Lionel Marty + Stéphane Louis) (HC/72p/€19,95)
> Road Therapy is een nieuwe samenwerking tussen Lionel Marty en Stéphane Louis, de makers van Liefde en Haat waarin diepgeworteld racisme aand bod komt. In Road Therapy slaan ze een luchtiger toon aan, al zit er ook een portie drama in. "De patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis bereiden zich voor op een reis met een autocar, richting de kastelen van Katharenland. Maar wat de twee verplegers-begeleiders ongerust maakt, behalve de delicate aandoeningen die ze moeten behandelen, is dat de chauffeur niet opdaagt. Gelukkig verschijnt de mysterieuze Igor snel om het stuur te nemen. Gelukkig? Dat moet nog blijken!"


Scratch Books
01/06
TOP
De Balling (Erik Kriek) (HC/192p/€29,95)
> Het Vikingepos van Erik Kriek verschijnt als hardcover en later nog als luxe. De inhoud: "IJsland, tiende eeuw. Hallstein, een Vikingkrijger, keert terug naar huis. Jaren geleden is hij verbannen wegens de moord op zijn beste vriend Hraffn. Als Hallstein thuiskomt, blijkt niet iedereen blij met zijn terugkeer: Hraffns broer Einar zint op wraak... Zal Hallstein aan zijn gewelddadige verleden kunnen ontsnappen en de rust vinden waar hij zo naar verlangt?"
Taxi! - Verhalen vanaf de Achterbank (Aimée De Jongh) (HC/96p/€17,90)
> Taxi! is de nieuwste graphic novel van Aimée De Jongh die in september in het Engels verschijnt bij het Canadese Conundrum. Taxi! is een autobiografische strip waarin Aimée vertelt over haar taxiritten in vier steden: Los Angeles, Parijs, Jakarta en Washington DC. Daarin betoont ze meer interesse in de taxichauffeurs dan het uitzicht vanaf de achterbank.


Silvester
11/05
TOP
PAKKET: De Daltons pakket deel 1+2 (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (2xHC/€25,00) (met A3-kunstdruk)
> Het complete tweeuik tegen 25 euro in plaats van 35,90 euro.

Café Noir 2: Brazilië (Luc Brahy + Eric Corbeyran) (SC/48p/€8,95)
Café Noir 2: Brazilië (Luc Brahy + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95)
> In het vervolg van de "koffietrilogie" Café Noir reizen we weer naar Brazilië, maar verwacht je niet aan een vrolijke trip. "Albane komt aan op de Estrella-plantage in Brazilië. De plantage is nog aan het opkrabbelen na een brandstichting, en een heleboel Jacus, vogels die essentieel zijn voor de productie van hun grand cru, zijn vergiftigd. Wie kan hen zoiets hebben aangedaan? Een concurrerende producent? Het ontbossingsbedrijf waar Estrella zich heftig tegen verzet? Albane doet er alles aan om het uit te zoeken..."
De Daltons 1: De Eerste Dode (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (SC/56p/€8,95) (heruitgave)
De Daltons 1: De Eerste Dode (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (HC/56p/€17,95) (heruitgave)
De Daltons 2: De Laatste Dag (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (SC/56p/€8,95)
De Daltons 2: De Laatste Dag (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (HC/56p/€17,95)
> Silvester herlanceert twee stripreeksen die tevoren bij Gorilla (een imprint van het vergane Strip2000) verschenen: de western De Daltons en het later deze maand te verschijnen De Vliegenierster. Van beide tweeluiken wordt deel 1 heruitgegeven en verschijnt tegelijk deel 2. Beide reeksen komen in zowel softcover als hardcover uit. Een kunstdruk op A3 krijg je er ook bij als je de pakketten van beide reeksen koopt. In deel 2 van De Daltons zit de volledige politiemacht van het land de Dalton-bende op de hielen. "De maanden gaan voorbij en de moeilijkheden van een leven op de vlucht creëren gewelddadige spanningen tussen de bendeleden."
• Er Was Eens... De Mens 4: Rome (Minte / Jean-Barbaud + Jean-Charles Gaudin) (SC/48p/€7,95)
> In het vierde deel van het educatieve Er Was Eens... De Mens staan we stil in het Romeinse tijdperk, van het beleg van Alesia tot de ontwikkeling van de stad Rome en de spelen in het circus.
• Goblins 3: Op Aarde als in de Hemel (Corentin Martinage + Tristan Roulot) (SC/48p/€7,95)
> Goblins is een amusante gagreeks over lelijke figuurtjes die vaak bloedig aan hun einde komen. "Vuriger dan ooit, maar nog altijd even onhandig, nemen de Goblins het op tegen een taaiere vijand dan draken en barbaren samen: de winterkoude die voor blauwe billen zorgt! Wanneer de dorpschef vast komt te zitten in de tussenwereld, is het tijd om het ongelooflijke mysterie van de spontane verrijzenis van de Goblins te ontrafelen. Is er leven na de dood? Moet je het licht aan het einde van de tunnel volgen? Is grootvader echt op een lange reis vertrokken? Deel 3 van Goblins geeft wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op een hele hoop existentiële vragen!"
• Sterrenwaas 3 (Rudy Spiessert + Hervé Bourhis) (SC/48p/€7,95)
> Sterrenwaas deel 3 is een parodie op Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi. De oorspronkelijke film wordt herverteld met nogal wat knipogen in een middeleeuwse setting.
• Te Paard! 5: Manen in de Wind (Miss Prickly + Laurent Dufreney) (SC/48p/€7,95)
> "Een nieuwe aflevering van de belevenissen van Cookie, Kobus, Flash en de anderen. Gegarandeerde volbloedhumor en avonturen die je laten hinniken van het lachen. Niets beter dan een wandeling om je hoeven lekker los te maken! En dit tochtje verloopt natuurlijk op de manier zoals je gewend bent van onze manegevrienden: vol verrassingen, grappen en grollen. Terwijl Flash als de bliksem gaat, is Spetter altijd aan de late kant en probeert Xanax zo goed en zo kwaad als het gaat zijn emoties te beheersen... Gelukkig is Jara er om iedereen keurig in het gareel te houden."
• Het Wilde Westen 3: Six Secrets (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (SC/48p/€8,95)
• Het Wilde Westen 3: Six Secrets (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (HC/48p/€17,95) (met prent)
> Voorlaatste deel. "Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan kapitein Lopeman en zijn IJzeren Brigade, leiden Shannon en Nathanaël, die nog steeds gezocht worden door premiejagers, een ondergedoken bestaan. Lopeman van zijn kant, is 'ingehuurd' voor een hachelijke missie: te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd."


Standaard Uitgeverij
18/05
TOP
• De Avonturen van K3 2: Prinses Poppy (Dirk Stallaert + Bruno De Roover) (SC/32p/€6,50)
> "K3 krijgt bezoek van Sir Silly Billy, een gezant van het koningshuis van Prullaria. Koning Monty en Lady Pepperpot zijn in paniek, want gisteren werd hun dierbare Prinses Poppy ontvoerd door een bende pestkoppen. K3 gaat op onderzoek en ontdekt al gauw dat de zaken helemaal anders in elkaar zitten dan iedereen denkt!"
• De Avonturen van Urbanus 183: Urbanov Protski (Willy Linthout met medewerking van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€6,99)
> "Het gaat goed met Tollembeek, ze hebben zelfs hun eigen luchtvaartmaatschappij: Tollembeek Airlines! Alleen vliegen ze enkel op Rusland omdat dat het goedkoopste is. Het duurt dan ook niet lang of Tollembeek wordt overspoeld door Russische toeristen. Ondertussen sleurt Urbanus juffrouw Pussy mee in een riskant liefdesavontuur met dramatische gevolgen... Als Urbanus zijn nieuwe leraar verdenkt van banden met de Russische Geheime Dienst, besluit hij om er als een volleerde James Bond tegenaan te gaan!"
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen 5: Een Slag in het Water (Nix / Benus / Kevin Cuyt + Nix) (SC/32p/€6,50)
> "Er woedt een vreselijke najaarsstorm. In een mum van tijd staat het halve dorp blank. Tijdens de evacuaties botsen de agenten van de buurtpolitie op een verlaten schuur die een groot geheim verbergt. Wil iemand het drinkwater vergiftigen?"
• F.C. De Kampioenen Omnibus 11: Paulientje Presenteert: 51. Baby Vertongen - 52. De Nies van de Neus - 53. Don Padre Padrone - 54. De Rally van Tante Eulalie - 55. Paulientje op de Dool (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/160p/€12,50)
> Bundeling van de delen 51 tot 55.
De Kiekeboes in 't Stad: 23. De Snor van Kiekeboe - 145. Wie A Zegt (Merho met medewerking van Thomas Du Caju en Jos Vanspauwen) (SC/104p/€11,99)
> "In 1984 zette de Antwerpse Snorrenclub de Kiekeboes in de bloemetjes: Marcel Kiekeboe werd uitgeroepen tot 'Snor van het jaar'. Een exclusieve eretitel waar menig snordrager hem nog altijd om benijdt. En ook Merho, de geestelijke vader van Marcel Kiekeboe, toonde zich gevleid. Om de onderscheiding te vieren stuurde hij zijn personages meteen naar de stad waarin hij zelf is opgegroeid, Antwerpen, in een album dat — hoe kon het anders? — De Snor van Kiekeboe heette. Het werd een klassieker uit de reeks. Meer dan dertig jaar later belandden Fanny, Konstantinopel, Charlotte en Marcel opnieuw in de Scheldestad, voor het verhaal Wie A Zegt. In dit extra dikke album worden die twee Antwerpse verhalen voor het eerst gebundeld, aangevuld met een reeks prachtige, nog nooit gepubliceerde potloodtekeningen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties." Van 23 mei tot 12 juni gaat in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen een expo door met ongepubliceerde potloodtekeningen van Merho die hij maakte van de Kiekeboes bij verschillende, bekende Antwerpse locaties.
De Kronieken van Amoras 4: Gardavu! (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/56p/€7,99)
De Kronieken van Amoras 4: Gardavu! (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/60p/€59,99) (met ex libris)
De Kronieken van Amoras 4: Gardavu! (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/60p/€99,99) (met ex libris)
> Na het driedelige De Zaak Krimson is Gardavu! een compleet verhaal in de reeks De Kronieken van Amoras. De titel maakt al duidelijk dat Charel Cambré en Marc Legendre iets te vertellen hebben over de Zwarte Madam. "De Zwarte Madam is terug en deze keer wil ze au sérieux genomen worden. Met haar theatershow doet ze mensen griezelen en gruwen, maar dat levert niet het verhoopte succes. Ondertussen vindt Theofiel Boemerang een afgedankte robot bij het grofvuil en vanaf dan gaan de poppen aan het dansen. Sidonia belandt in de gevangenis, de shoarmazaak waar Suske en Wiske een broodje eten vliegt de lucht in en Jerom en Lambik moeten alles uit de kast halen om een ontvoering te voorkomen. Maar de grote finale zal zich in het theater afspelen. Daar wacht de Zwarte Madam die zich wil wreken om alle onrecht dat haar is aangedaan."
De Rode Ridder 262: De Laatste Waarschuwing (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€6,50)
De Rode Ridder 262: De Laatste Waarschuwing (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€59,99) (met ex libris)
De Rode Ridder 262: De Laatste Waarschuwing (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€99,99) (met ex libris)
> "Johan beloofde Merlijn het Kwaad van Camelot weg te houden, maar hij twijfelt of hij wel op alles bedacht is. 's Nachts verschijnt iemand die hem waarschuwt voor een groot gevaar. Johan begrijpt niet waarover het gaat, maar hij wil er alles aan doen om het onheil af te wenden. Maar wat als blijkt dat hij zelf de bedreiging vormt...?" Met de terugkeer van Galaxa en Demoniah!
• De Smurfen: Zomervakantieboek (-Peyo-) (SC/128p/€12,99)
> Spelletjes en strips met de verhalen De Smurfenheld, De Honderdste Smurf en Smurfensalade.
• Suske en Wiske 302: De Sterrensteen (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 304: De Jokkende Joker (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 307: De Rillende Rots (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 316: Krimsonia (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 323: Barabas de Balorige (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 324: De Royale Ruiter (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
Suske en Wiske 326: De Zwarte Tulp (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter van Gucht) (SC/48p/€6,99) (herdruk)


Stichting Uitgeverij Stripschrift
18/05
TOP
• Stripschrift 458 (diverse auteurs) (SC/44p/€8,25)
> Een overzichtsinterview met Régis Loisel (die ook de cover illustreerde) en interviews met Nora Krug en Dick Matena vormen de hoofdmoot van dit nummer.


Syndikaat
18/05
TOP
Kutbeesten - De Verzamelde Werken (Jan-Willem Spakman) (HC/48p/€17,95)
> "Dieren zijn lelijk, dom en ze stinken. Boomdebielen, pantserpleurislijers, dubbelloops leipgeiten: deze wereld zit vol met primitief tuig. Daarom is hier Kutbeesten - De Verzamelde Werken. Een overzicht van de meest vieze, walgelijke, irritante en nutteloze dieren die deze aarde bevuilen. Met dit boek op zak kun jij, de lezer, eropuit met je jachtgeweer om een begin te maken aan een betere wereld. Op Facebook, Instagram en ver daarbuiten zijn de strips en cartoons van Wimpie Comics al immens populair. Nu verschijnen zijn keiharde dierenstrips in albumvorm."


Uitgeverij Cliché
01/06
TOP
• Tom Poes 7: En de Trillings (Marten Toonder) (SC/40p/€8,95)
• Tom Poes 7: En de Trillings (Marten Toonder) (HC/40p/€16,95)
• Tom Poes 7: En de Trillings (Marten Toonder) (HC/40p/€59,95) (luxe met ex libris)
> Voor het eerst in album! "Heer Bommel voelt zich geroepen om als proefpersoon voor professor Prlwytzkofski de atoomtrillingen te testen op zijn lichaam. Hierdoor wordt heer Bommel onzichtbaar! Pogingen van de professor om hem weer zichtbaar te maken, mislukken deels. Een te kleine of een te grote Bommel zijn de gevolgen. Tot overmaat van ramp krijgt Bul Super lucht van de machine en steelt deze voor zijn eigen, snode plannen. Ondertussen is heer Bommel nog steeds niet de oude. Lukt het Tom Poes om een list te verzinnen om te zorgen dat de rampen niet groter worden?"


Uitgeverij HUM!
25/05
TOP
• Gilles Durance 2: Catalina in Zwaar Weer (Callixte) (HC/52p/€8,99)
> In dit album toeven we in warmere streken, hoewel het allerminst een toeristisch uitstapje gaat. Dit verhaal speelt zich af rond het eiland Mururoa waar Tanguy en Laverdure ook nog een avontuur hebben beleefd: Bestemming Stille Zuidzee en Gevaar op Mururoa, gebundeld in de vijfde integrale bij Arboris. In Catalina in Zwaar Weer wordt een vette knipoog gegeven naar dat tweeluik, maar het standpunt van de helden uit beide reeksen op de kernproeven die er plaatsvonden is bijna tegengesteld aan elkaar. Indertijd was er veel kritiek op het verhaal van Tanguy en Laverdure omdat ze als gezagsgetrouwe piloten voor de Franse luchtmacht nadrukkelijk de mening van de Franse regering verdedigden. Gilles is daarentegen een vrije piloot voor commerciële vluchten. Hij houdt er een andere mening op na als hij er bij toeval achter komt wat de uitwerking van de proeven op de lokale bevolking is. De inhoud: "In een tropisch paradijs een beetje de veiligheid in de gaten houden? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Zeker als in dat paradijs kernproeven worden genomen en de radioactieve waardes het toegestane niveau overschrijden. Voeg daar een dosis vijanden en intrige bij en dan hebben Durance & zijn crew ineens de handen vol."
Tex Willer Classics 11: De Pioniers (Andrea Venturi + Mauro Boselli) (SC/228p/€18,95)
> "Slecht nieuws voor de pioniers op de Oregon Trail. Drie bandieten hebben zich heimelijk in hun karavaan gevoegd om ongezien weg te komen met de buit van een overval op een posttrein. Andere bandieten hebben dat echter ontdekt. Om de buit te bemachtigen, verkopen die een grote hoeveelheid moderne wapens aan de Piute indianen om korte metten met het complete konvooi te maken."
• Torpedo 1936 integraal 5 (Jordi Bernet + Enrique Sánchez Abulí) (HC/144p/€18,95)
> Laatste integrale met niet eerder in het Nederlands verschenen verhalen van de grimmige huurmoordenaar.


Uitgeverij L
01/06
TOP
Agent 327 integraal 3: 1977-1980 (Martin Lodewijk) (HC/200p/€29,95)
Agent 327 integraal 3: 1977-1980 (Martin Lodewijk) (HC/200p/€89,95) (luxe met ex libris)
> Derde integrale van de komische spionagereeks met de verhalen die tussen 1977 en 1980 werden gepubliceerd met extra dossier. In deze integrale reeks zullen acht delen verschijnen.
• Storm: De Kronieken van Roodhaar 5 dossiereditie : De Reizen van het Gebroken Rif (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (HC/64p/€39,95) (luxe met ex libris)
> "Roodhaar, Kiley en de Kapitein zijn op de terugreis naar hun thuisland Krill. Daarbij moeten ze door een vallei die bewoont wordt door de reuzen van het gebroken rif. Al snel komen ze oog in oog met deze enorme creaturen te staan, maar dan blijkt dat zij wel de minste van hun problemen zijn."
• Suus & Sas 1: Goed Bekeken (Gleever) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Suus & Sas 2: Eén Hunk Met (Gleever) (SC/48p/€8,95) (herdruk)

• Suus & Sas 9: Gescoord! (Gleever) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Suus & Sas 10: Girlie Girlie (Gleever) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Suus & Sas 11: Net Echt (Gleever) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Suus & Sas 15: Boybubbel (Gerard Leever) (SC/48p/€8,95)
> "De bekende tweeling uit het weekblad Tina beleeft weer de gekste avonturen. Zo loopt Sas letterlijk een bassist tegen het lijf, treden de zusters op in Circus Top, blazen ze bellen op Ibiza en regelt Sas een date op het voetbalveld! Al jaren zijn de belevenissen van Suus en Sas voor veel meisjes (en ouders) een feest van herkenning."
Was Getekend... Eric Heuvel! (Eric Heuvel) (HC/80p/€19,95)
> Eric Heuvel zit dertig jaar in het vak en wordt met deze uitgave in de bloemetjes gezet. Het boek biedt een uitgebreid overzicht van zijn werk met veel onbekend beeldmateriaal en grote illustraties.


Uitgeverij Personalia
25/05
TOP
• Filosofie in Beeld (Margreet de Heer) (SC/120p/€19,95) (heruitgave)
> Uitgeverij Personalia geeft de eerder in eigen beheer uitgegeven albums Filosofie in Beeld en Religie in Beeld opnieuw uit. Deze door Margreet de Heer (de allereerste Stripmaker des Vaderlands in Nederland) leerzame albums waren al een paar keer herdukt en raakten ook vertaald. Beide albums tellen honderdtwintig pagina's en kosten 19,95 euro. "Wie een boek over religie maakt, moet op eieren lopen, zo ondervindt stripmaakster Margreet de Heer. Zij brengt de vijf grote wereldreligies en de eigentijdse spiritualiteit in beeld en hoewel ze dit doet met de nodige tact en een ruime blik, kan ze niet voorkomen dat er hier en daar wat eieren breken. Waarom is religie toch zo'n gevoelig onderwerp...? Dit stripboek is leuk en informatief voor gelovigen, ongelovigen en alles wat daartussenin zit. Het biedt vanuit verschillende perspectieven een frisse kijk op wat religie inhoudt, wat de achtergronden zijn van de vijf wereldreligies en hoe geloof een factor is die ons zou moeten binden, in plaats van ons uit elkaar te drijven."
De Meimoorden: 1940-1948 (Eric Heuvel + Jacques Post) (SC/80p/€8,95)
De Meimoorden: 1940-1948 (Eric Heuvel + Jacques Post) (HC/80p/€19,99)
> Toepasselijk in mei verschijnt het album De Meimoorden door Eric Heuvel en Jacques Post die hiermee zijn eigen roman uit 1983 bewerkte. Dat was toen zijn literaire doorbraak. De stripversie telt tachtig pagina's en verschijnt in softcover en hardcover. Later verschijnt ook nog een luxe-editie met een andere cover. De inhoud: "Rotterdam, mei 1940. De stad is een militaire bijenkorf, bevolkt door legeronderdelen die vaak niet van elkaars bestaan op de hoogte zijn. In de binnenstad, waar prostituees en illegale speelholen de sfeer bepalen, wordt een halfdronken taxichauffeur laf neergestoken. In zijn taxi vindt men een tas vol defensiegeheimen. Als zijn zoon, Maalbeek junior, op jacht gaat naar de moordenaar van zijn vader wordt hij al snel geconfronteerd met nog meer geweld."
• Religie in Beeld (Margreet de Heer) (SC/120p/€19,95) (heruitgave)
> "Denken, wat is dat eigenlijk...? En hoe onderscheidt dat Denken ons van (andere) dieren? Nu we toch aan het nadenken zijn, wat is Werkelijkheid eigenlijk? Is er één objectieve werkelijkheid of zijn er juist een heleboel subjectieve werkelijkheden? En bewegen wij ons daarin met een Vrije Wil of is alles voorbestemd? Socrates, Plato, Aristoteles, Erasmus, Descartes, Spinoza, Nietsche — zomaar wat namen van filosofen die zich over dergelijke vragen gebogen hebben. Maar wat dachten ze eigenlijk precies en waarom is dat nu nog belangrijk voor ons? Striptekenares Margreet en haar man Yiri maken een reis door de geschiedenis van de westerse filosofie en brengen al deze vragen kleurrijk in beeld."

• De Teloorgang van Oude Knudde (Dick Matena + A. den Dooier) (SC/88p/€14,99) (heruitgave)
> "In de kleine boerderij van oude Knudde Lamstra op het Brabantse platteland is het leven, ondanks het optimisme van moeder Knudde, niet gemakkelijk. Oude Knudde, vader van twee zoons, probeert het hoofd boven water te houden. Eén zoon verlaat huis en haard om na vele omzwervingen in het geboortedorp terug te keren, de ander worstelt met het leven. De aanwezigheid van 'De Dorstige Landman' met luidruchtige dorpsgenoten, de mooie kasteleinsdochter en de pastoor maken het er niet eenvoudiger op. Al vanaf de jaren 1970 tekent Dick Matena verhalen uit het hartverscheurende oeuvre van de inmiddels bijna vergeten schrijver A. den Dooier, en brengt daarmee de knoestige werkelijkheid van het arme boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw opnieuw tot leven."


Van Goor
25/05
TOP
• Percy Jackson en de Olympiërs 3: De Vloek van de Titaan (Attila Futaki + Robert Venditti naar de roman van Rick Riordan) (SC/128p/€16,99)
> "Je vecht niet iedere dag met een half-leeuw-half-mens. Maar als je de zoon bent van een Griekse god, kan dat zomaar gebeuren. En nu wordt mijn vriendin Annabeth vermist, is er een godin gevangengenomen én moeten we het opnemen tegen de Titaan Kronos. O ja, en het orakel heeft voorspeld dat een van ons het niet zal overleven... Dit is het derde deel van de Percy Jackson-serie dat bewerkt is tot graphic novel. De wereld van de Griekse goden en halfgoden komt opnieuw tot leven met de illustraties van Attila Futaki."


't Vlaams Stripcentrum
18/05
TOP
Collectie Fenix
134. De Musketiers van 't Schipperskwartier: Het Verloren Testament (Rik Clement) (SC/40p/€10,00)
> Dit verhaal verscheen eerder in 1964 en 1965 in Zonneland. De cover is van Dirk Stallaert.
135. De Ontdekkingsreizigers! (Gray) (SC/32p/€10,00)
> Eerder verschenen in Zonneland in 1954 en 1955.
136. De Daverende Daden van Dees Dubbel en Cesar!: De Vliegende Fles (Rik Clement) (SC/48p/€10,00)
> Een avontuur uit 1976. Aansluitend vind je illustratiewerk van Rik Clement voor het clubblad Het Gulden Schoentje van de voetbalclub en het personeelsblad 't Bobijntje van de krant Het Volk. De cover is van Dirk Stallaert.
137. De Avonturen van Hans: Kat en Hond (Hurey) (SC/32p/€10,00)
> Een komisch, middeleeuws verhaal van Hurey uit Ons Volkske in de jaren 1960. De cover is van D'Auwe.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips